Nikon 70-200 VR

Många har väntat på denna nyhet och även Canon har ju precis lanserat en uppgraderad 70-200 IS optik. Just denna brännvidd med bra ljusstyrka är mångas drömoptik. Det här är precis vad många av oss vill ha! Nikon har ju valt att inte lansera en version utan VR eller aningens ljussvagare för att få ner priset. Skälet vet jag inte men samtidigt siktar man på att ha det bästa möjliga, optiskt sett, i varje omfång.

Gamla 70-200 VR var ingen dålig optik och inte heller ännu äldre 80-200 optikerna, men med nya FX-sensorn så såg man en aning vinjettering som störde och man märkte att optiken inte var optimal till en fullstor sensor. Den gav dock bra bilder och var hanteringsmässigt riktigt bra. Den nya versionen då? Är den värd att byta till? Absolut. Där är svaret ett stort JA. I synnerhet om du använder en D700, D3, D3s eller D3x. För den är som gjuten till dessa kameror. Som en av våra kunder uttryckte det:

Optiken tar kanske inte direkt skarpa bilder, jag skulle snarare vilja påstå att den tar förbaskat skarpa bilder. Initialt upplever jag bländare 2,8 så pass skarp och exakt att jag inte kommer tveka en sekund att använda optiken utan att blända ner.

Mats Ylinikka, vår mest erfarne testare på optik och DSLR produkter skrev så här:

Ord känns ibland överflödigt, ladda gärna hem bilderna istället och kika i lugn och ro. Det är faktiskt ingen större synbar skillnad i skärpa på största öppning eller nedbländat, och mycket bättre än så här blir det sällan. Vinjettering och distorsion är försumbart. Toppklass

Vi återkommer med mer info om Canon 70-200 2.8 IS optiken så fort vi har fått göra ett utförligt test. Mer om Nikons nya 70-200 VR finner du om du klickar här.