Intervju med Dejan Sokolovski

En fotograf som jag imponerades tidigt av är Dejan Sokolovski. Med små medel, lite erfarenhet och ingen utbildning men med kreativa idéer och en förmåga att få fram en bild som man har i huvudet har han rönt stor uppmärksamhet bland genren bilfotografer. Jag tog kontakt med Dejan för att få veta lite mera!

Hej Dejan! Vi har fått se av dina bilder på diverse motorforum under en längre tid och många har blivit imponerade. Hur gammal är du?

Hej Tobias! Det är riktigt kul att många gillar mina bilder, får mig att vilja leverera mer och mer hela tiden. Jag är 22 år gammal, men det känns som jag fortfarande nyss fyllde 18.

Hur kom det sig att du började fotografera och när var det?

Egentligen har jag aldrig varit riktigt intresserad av fotografering. Knappt ens en gång ägt en kamera förrän jag en gång, utav någon anledning jag inte riktigt minns, köpte mig min första digitala systemkamera för ca 4 år sedan nu. Det var en Nikon D50 och jag minns att jag var riktigt usel på att hantera den. Det kändes som att spaka runt med något riktigt avancerat jämfört med mina 500-1000kr kameror jag hade innan! Som tur var började jag intressera mig väldigt mycket efter ett tags användande och det ena ledde till det andra och idag känns det som att jag kan en bit mer än när jag började.

Du har precis varit i USA som jag förstår det, för att köpa en bil, men du hann med att fotografera en del vilket uppmärksammats på forum i USA, hur var det?

Det stämmer! Jag åkte över för att äntligen köpa min drömbil - Corvette C6! Självfallet tog jag med kameran också, det är ju inte varje dag man åker till USA, för mig var det första gången dessutom. Jag och min resekompis jag flög med är båda foto-intresserade så det blev en hel del fotande. Vi träffade även upp en otroligt skicklig och trevlig bilfotograf som jag snackat med ett tag på internet nu. Webb Bland (www.notbland.com). Så tre kamera-nördar i Miami - perfection! USA är ett otroligt land, efter att ha sett allt som finns i Florida att fotografera och göra känns mitt liv i Sverige inte lika spännande längre tyvärr... Nu är drömstället att bo på i Miami. Extrema bilar och extrema locations i överflöd - det gillar vi!

Det förstår jag. Du använder dig mycket av efterbearbetning. Vilket program använder du? Har du något tips du kan dela med dig av just gällande efterbearbetning av bilder?

Det stämmer också! Efterbearbetning för mig är mer än halva grejen, för att få min stil över bilderna, mycket viktigt! Jag använder mig utav Adobe Photoshop CS4 idag men även Adobe Lightroom 2 när det är en större serie bilder jag vill bearbeta snabbare i deras raw-konverterare. Fungerar mycket bra och rekommenderas åt alla! Photoshop å andra sidan är ...allt! Precis allt går att göra, och då överdriver jag inte. Jag önskar bara att jag vore ännu bättre ibland för att kunna utföra vissa bilder jag har i huvudet. Snabba tips jag kan dela med mig utav är att: Jobba mycket med färger och kontrast. Underskatta absolut inte dodge/burn-tool och kom ihåg att clone tool är även det mycket användbart. Man är aldrig full-lärd när det gäller Photoshop.

Fast på dina bilder verkar det som att du kan en hel del redan. Vad är på gång framöver? Har du några mål med ditt fotograferande?

Just nu under vintertid är det inte så jättemycket fotande på bilfronten, däremot är det en del landskapsfotografering och när som helst borde jag börja som fastighetsfotograf. Kanske är kul det med! Vill börja mer med modellfotografering till vår och även annat tänkte jag för att börja seriösare inom det också. Men mitt #1 mål är att bli reklambil-fotograf för stora företag. Just nu är det bara på biltidnings-nivå vilket också är kul. Men mest lockar reklamfoto. Vi får se hur det blir längre fram, inget är ju omöjligt och jag kämpar på i vanlig ordning!

Till sist, vad använder du för kamerautrustning idag, och har du någon drömutrustning?

Idag använder jag mig utav en Nikon D90 som kamerahus, Sigma 10-20 som vidvinkel, Nikkor 50 1.8D som normalobjektiv samt skön-dof-objektiv och ett telezoom av märket Sigma 70-300 DG APO som jag väldigt sällan använder. Som tillsynes på mina bilder är det främst vidvinkel som gäller, där har mitt Sigma stått sig bra och överlevt länge, ända sedan start med min Nikon D50 faktiskt! Drömutrustning vore väl egentligen, efter att ha testat och sett vad den faktiskt går för en - Canon Eos 5D mark II med vassa fullformats-objektiv. Inte bara för fotandet, faktiskt. Jag har börjat intressera mig mycket för filmande nu på sistone och denna filmar i oerhört bra kvalité enligt mig, tyvärr bättre än min nuvarande Nikon D90. Till sommaren lovar jag att släppa en väldigt välplanerad och genomtänkt kortfilm filmad med min Nikon D90. Ska bli kul att se hur det blir, jag ska ge järnet i alla fall!

Tack Dejan!

Vill du se mer av Dejans bilder så klicka på bilden ovan eller besök www.dejansokolovski.com där en stor portfolio finns att bläddra bland!

/Tobias