Tema: Videokamera

Idag ska vi se lite på detta med att spela in video med din kamera och att sedan få ut det i ett format som passar dig och dina möjligheter samt krav. Sedan HD videokamerorna kommit så har det uppstått en hel del förvirring angående just detta med möjligheterna att enkelt se och lagra filmen. Vi tar en snackis med Roger Filipsson som ansvara för video hos oss.

Hej Roger! Du som kan det här med videokameror.
Kan jag bränna ut mina HD filmer från kameran på en DVD-skiva?
-Ja det går att göra på ett par olika sätt, beroende på om man vill behålla den höga HD-kvalitén eller vill ha en vanlig DVD-skiva som slutresultat. I båda fallen fungerar ofta den medföljande programvaran till kameran utmärkt.

Upplever jag skillnad på SD (normal/lågupplöst film) och HD kvalité på min TV där hemma?
-På en äldre tjock-TV eller på en mindre ny platt-TV (upp till 32") tycker jag att SD-material räcker för de flesta behov. Har man en större HD-anpassad TV (speciellt Full HD) på t.ex 42 tum, så tycker jag nog att man bör titta på en HD-upplöst kamera istället. Risken är annars stor att man tycker bildkvalitén är för dålig jämfört med det man normalt ser.

Om jag vill filma i HD och få ut mina filmer i full kvalité, vilka produkter ska jag köpa?
-För att göra en DVD-skiva i HD-kvalitet, kan man i de flesta fall använda kamerans egna programvara.
Denna är dock ganska begränsad vad gäller funktioner, om man vill redigera materialet lite mer omfattande då bör man nog skaffa ett riktigt redigeringsprogam för video.
Ett bra sådant finns från cirka 600:- och uppåt (ex.vis Pinnacle version 14 HD).
Man kan också skaffa en extern brännare till sin kamera och då slipper man använda datorn för att göra en skiva. För att se detta, måste man sedan ha en Blurayspelare eller Playstation 3 konsol.

Men om jag däremot vill få ut dessa filmer i så bra kvalité som möjligt på en DVD skiva på ett enkelt sätt? Vad ska jag då köpa för produkter?
-Även i detta fall fungerar ofta den medföljande programvaran till kameran utmärkt. Har du en SD-upplöst kamera kan du också använda en extern brännare och ännu enklare få ut en DVD-skiva.
Båda kameratyperna går även att koppla till en stationär DVD-inspelare via vanlig AV-kabel, men då tappar man något i bildkvalitet. Men det är det absolut enklaste sättet att få ut en DVD-skiva från en HD-upplöst kamera.

Ponera att jag filmar familjen, kanske fjällsemester och mycket hemma i vardagen och på fest. Vilken kamera skulle du rekommendera och varför?
-Om man ska köpa en SD eller HD-upplöst kamera beror på den utrustning man redan har (eller inom kort tänkt skaffa) i hemmet. En stor HD-TV tycker jag nästan i alla situationer innebär att man bör rikta in sig på en HD-kamera av något slag (t.ex Canon Legria HF200).
Detta om man vill att bildkvalitén på något vis ska matcha det man ser i TV-programmen redan nu.
Har man en mindre eller SD-anpassad äldre TV, alternativt att man kan leva med lägre kvalitet så är en SD-upplöst kamera ett mycket prisvärt alternativ tycker jag (ex.vis Panasonic SDR-S15 som är otroligt liten och smidig).

Tack, Roger. Har du flera frågor angående video så ring oss gärna, Roger & co finns till din hjälp!