Skärmavbild 2021-05-07 kl. 14.46.53.png

LAND: Kroatien   FOTO: Landskap   RESELÄNGD: 4 dagar   DATUM: 23-26/10 2021   DELTAGARE: 8-15  

Fotografera spektakulära vattenfall i Europas kanske vackraste nationalpark under ledning av mångfaldigt prisbelönte landskapsfotografen Serkan Günes.

Plitvice Lakes National Park är ett himmelrike för landskapsfotografer då motiven och vyerna i nationalparken är häpnadsväckande. Den kuperade naturen i ravinen med dess sprakande höstfärger förstärker ytterligare parkens skönhet. Parkens huvudattraktion är de 16 kristallklara sjöar som är sammanbundna med en mängd vattenfall, sjöar och strömmande vatten. Parkens lättillgänglighet gör att man kommer riktigt nära vattenfallen, sjöarnas intensivt gröna, tilldragande vatten och de klippkantade stränderna. Detta ger möjlighet till fantastiska motiv och enastående bilder. Lägger man därtill ett besök i den lilla pittoreska orten Rastoke med sina många vattenfall som går rakt genom byn och många gånger rakt under husen så har man fotomöjligheter i oändlighet. Allt detta under ledning av Serkan Günes, mångfaldigt prisbelönt landskapsfotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Den pittoreska orten Rastoke med sina många vattenfall.
 • Plitvice Lakes National Park, Europas kanske vackraste nationalpark.
 • De många vattenfall och 16 sjöar i Plitvice Lakes National Park.
 • Det kristallklara och turkosblå vattnet i Plitvice Lakes National Park.
 • Vi bor i nationalparken mycket nära sjöarna och vattenfallen.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och bildbearbetning under ledning av Serkan Günes.

Unknown-1.jpg

PLATSER VI BESÖKER

PLITVICE LAKES NATIONAL PARK
Detta är Kroatiens mest kända och vackraste nationalpark och det är det enda naturområde i Kroatien som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Huvudattraktionen i parken är de 16 kristallklara sjöarna sammanbundna med en mängd olika vattenfall vilka har uppstått genom deponering av travertin, en särskild sorts kalksten. De många stigarna och spångarna gör att man har möjlighet att kommer riktigt nära vattenfallen, sjöarnas intensivt gröna tilldragande vatten och de klippkantade stränderna. Detta gör även att möjligheterna till bra bilder är mycket goda. Hösten är kanske den vackraste tiden på året då de sprakande höstfärgerna återspeglar sig i sjöarnas blanka yta. Nationalparken omfattar även floden Koranas källa, täta bok- och granskogar, och flera grottor, källor och blomsterängar. Parken har även ett rikt djurliv där brunbjörnen är den mest kända. Här finns mer än 50 olika arter av däggdjur bland annat varg, vildkatt, lodjur, kronhjort och utter. I och runt parken finns även 157 registrerade fågelarter bland annat Strömstare.

RASTOKE
Rastoke är en pittoresk litet ort mellan Zagreb och Plitvice, välkänd för sina många vattenfall som går rakt genom byn, för sin arkitektoniska gammaldags skönhet och för sina vattendrivna kvarnar. Genom sitt läge vid vattenfallen byggde man redan på 1700-talet den första vattendrivna kvarnen här. De flesta kvarnarna är dock från 1800-talet och början av 1900-talet och har i århundraden använts för att mala säd åt de lokala jordbrukarna. År 1969 förklarades Rastoke som ett skyddat kulturminne på grund av sitt unika byggnadsarv samt etnografiska och historiska värde.

DSF6647-10-10-18.jpg

PROGRAM 23-26 OKTOBER 2022

DAG 1 (23/10) – VÄLKOMMEN TILL KROATIEN, RASTOKE
Samling på flygplatsen i Zagreb runt lunchtid där du möts upp av Serkan Günes och en representant från Zoom Fotoresor. Nu följer 1,5 timmes transfer till den pittoreska och mycket fotogena lilla orten Rastoke. I Rastoke inleder vi med en gemensam lunch innan vi ger oss ut och fotograferar den vackra byn och dess otroliga vattenfall som omgärdar de små husen. Efter att ha fått en första försmak om vad som väntar oss de kommande dagarna serveras vi en trevlig välkomstmiddag på en lokal restaurang. Därefter vi har ca. 45 minuter bussfärd till Plitvitce National Park där vi kommer att tillbringa de kommande dagarna i det sagolika landskapet bland små och stora vattenfall samt vackra sjöar. Vi checkar in på Eton Garden Apartments inne i parken, inte långt från den största sjön och det högsta vattenfallet i parken. Nu är det dags för en god natts sömn innan äventyren i parken börjar. (L, M)

DAG 2 (24/10) – PLITVICE LAKE NATIONAL PARK
Vi börjar dagen med att få höra mer om parken och hur vi tar sig runt bland sjöarna och vattenfallen. Sedan berättar Serkan vad vi bör tänka på för att få så bra bilder som möjligt i det vackra landskapet. Efter lunch beger vi oss så ut parken för att fånga parkens skönhet. När solen börjar gå ner samlas vi på hotellet för middag innan vi fortsätter kvällen med bildbearbetning av dagens bildskörd. På kvällen får man visa upp bilder varefter Serkna kommer att kommentera och ge tips kring bilderna. (F, L, M)

DAG 3 (25/10) – PLITVICE LAKE NATIONAL PARK
Idag blir det heldag i parken. Med hjälp av båt och buss ta oss upp till den översta sjön varifrån vi sakta vandrar neråt och då passerar fantastiska vattenfall och hisnande vyer. Allt perfekt för vackra landskapsbilder. Under dagen gör vi ett en paus för att äta vår medhavda pick-nick mat. Härefter är det dags för ytterligare ett fotopass i parken. I samband med detta kommer Serkan att dela ut en uppgift som ska redovisas nästkommande dag. På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag och summerar våra intryck. Efter middagen sätter vi oss för en genomgång av våra bilder. (F, L, M) 

DAG 4 (26/10) – MORGONFOTOGRAFERING & AVSLUTNING
Under morgonen gör vi vårt sista fotopass in i park. Åter på hotellet kommer gårdagens fotouppgift att redovisas innan lunch serveras på hotellet. Våra dagar i parken avslutas med att Serkan att utse ”Resans bild” vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild”. På eftermiddag lämnar vi Plitvice för transfer till flygplatsen i Zagreb och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

iStock-509785986.jpg

Foto: Serkan Günes

FOTOGRAF 

Resan leds av Serkan Günes en av Sveriges främsta landskapsfotografer och internationell ambassadör för Fujifilm. Läs mer om Serkan här

BOENDE 

ETNO GARDEN APARTMENTS***+

PRIS

Pris per person: SEK 15.995:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum/lägenhet.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Inträden till nationalparken enligt program.
 • Dagliga fotoaktiviteter i parken.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Workshops och föredrag av Serkan Günes under resan.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg från Sverige till Zagreb t/r.
 • Enkelrumstillägg SEK 2.500:-
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

FLYG

Flyg till Zagreb på egen hand. Du bör vara på flygplatsen i Zagreb senast klockan 13:30 den 23 oktober. Hemresan sker efter 17.30 den 26 oktober.

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomphototours.com eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i landskapsfotografering.

Min/max antal: 8/15.

Kalkylkurs: Euro 10,20.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Objektiv från vidvinkel till medellånga telen.
 • Ett trebenstativ.
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.
 •  

BOKNING - KROATIENS SAGOLANDSKAP 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär.  Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.