LAND: Island  FOTO: Landska  LÄNGD: 8 dagar  DATUM: 18-25 augusti 2024 DELTAGARE: 8-12

"Följ med mig på en unik fotoresa till Island som kommer ge dig nya insikter och utveckla dig som fotograf. Under åtta dagar tillsammans kommer vi att fotografera ett mycket varierande landskap med allt från rykande källor och glaciärer till vattenfall och höga vulkantoppar, samtidigt som du kommer att få mycket individuell handledning av mig"
Mattias Klum

Island är ett av Europas mest intressanta land för en landskapsfotograf. Landet bjuder på allt från dramatiska klippor och djupa dalgångar till mäktiga lavafält och kokande heta källor så att ånga ryker i det karga lavatäckta landskapet där din kreativitet sätts på prov. Men det är inte allt. Islands många spektakulära vatten är ett kapitel i sig. Här finns allt från Europas mäktigaste vattenfall till vattenfall där du kan gå in i en grotta bakom själva fallet och härigenom få spännande och många gånger mycket annorlunda bilder. Island har även att antal mäktiga glaciärer och där kan man ibland se när glaciären kalvar stora isberg ner i glaciärsjöarna. Du kan även fotografera stora nästan blåfärgade isblock mot den svarta lavasanden och när vågorna dundrar in över lavastränderna, vilket ger häftiga bilder .

Under resan kommer du inte bara ha möjlighet till en personlig Portfolio Review med Mattias Klum utan du kommer ha flera träffar där bara du och Mattias går igenom de bilder du tar under resan. Detta för att du på bästa sätt ska kunna utveckla ditt fotograferande med hjälp av en av världens främsta fotografer och berättare.

För dig som vill finns det också ett tilläggsarrangemang där du har möjlighet att från helikopter fotografera Island tillsammans med Mattias. Det är en unik upplevelse att fotografera Islands magiska landskap från ett helt annat perspektiv.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Medverkan av Mattias Klum under hela resan.

 • Islands dramatiska landskap.

 • Kerlingarfjöll med dess fantastiska natur.

 • Lake Myvand och dess många pseudokratrar.

 • Lavafältet Dimmuborgir.

 • Krafla-kalderna med den ökända vulkanen Viti.

 • Kanjonen Jökulsárgljúfur med Ásbyrgi.

 • Vattenfallet Dettifoss, Europas mäktigaste vattenfall.

 • Vesterhorn med sina dramatiska berg och vattenspeglingar.

 • Issjön Jökulsarlón.

 • Diamond beach med stora isblock i lavasanden.

 • Världens största lavafält, Eldhraun.

 • Klippan Dyrhólaey med sitt spektakulära valv.

 • De kända vattenfallen Seljalandsfoss och Skogafoss.

 • Personlig och skräddarsydd handledning av Mattias Klum.

 • Flera enskilda samtal med Mattias Klum under resan.

 • Inspirerande föredrag och bildbearbetning.

 

image.jpeg

 

ISLAND 

Island är sprutande gejsrar, varma källor, vackra glaciärer, mäktiga vulkaner och magnifika vattenfall. Den vilda och säregna naturen är Islands största turistattraktion och en landskaps-fotografs dröm. Anledningen till detta är att Island ligger rakt över den mitt-atlantiska ryggen, en lång sprickbildning i havet där glödande lava lätt kan tränga upp ur jordens inre. På Island finns inte mindre än ett 30-tal aktiva vulkaner och flera hundra som inte är aktiva längre. Detta har bland annat skapat heta källor där vatten värms upp av den vulkaniska aktiviteten långt ner i marken. Många av Islands vulkaner är mycket aktiva och har med jämna mellanrum stora och förödande utbrott. Detta i kombi-nation med ett antal glaciärer och många spektakulära vattenfall gör Island inte bara vackert utan även både skrämmande och på samma gång fascinerande.

The-best-of-Iceland-106-2.jpg

18-25 AUGUSTI 2024

Under hela resan kommer Mattias Klum att finnas tillgänglig för fotoråd och tips samt som hjälp vid bildredigering och i bildkritik. Mattias kommer även att hålla föredrag och berätta om sitt sätt att fotografera. Exakta tider för detta bestäms utifrån väder och vind. Det kommer även att bli flera personliga Portfolio Reviews där bara du och Mattias går igenom de bilder du tar under resan, allt för att du på bästa sätt ska kunna inspireras av en av världens främsta naturfotografer.

Under veckan kommer Mattias även att dela ut fotouppgifter för att utmana dig att tänka kreativt och se möjligheten till annorlunda bilder. Dessa uppgifter kommer att redovisas under resan så att alla får se varandras bilder, vilket ger dig möjlighet att se hur övriga deltagare tacklat uppgiften.

DAG 1, (18/8) – KEFLAVIK – KERLINGARFJÖLL
Runt lunchtid samlas vi på Keflavik flygplats där vi hälsas välkomna av Mattias Klum och en värd från Zoom Fotoresor. Resans första stopp blir Kerlingfjöll som kommer bjuda oss på fantastiska fotomöjligheter redan på vår första dag tillsammans. Men redan på väg mot Kerlingfjöll kommer vi att göra vårt första fotostopp vid det mycket fotogen vattenfallet bruarfoss. När vi så kommer fram till Kerlingfjöll checkar vi in på förstklassiga Highlandbase och precis som namnet antyder befinner vi oss nu i de isländska högländerna. Efter middagen är det dags att ge oss ut på resans första fotosession. Vid det lika fascinerande som vackra bergsområdet Kerlingarfjöll möts du av en kavalkad av färger och nyanser och Mattias finns med för att ge tips och råd när du fotograferar i kvällsljuset. Vädret i området förändras ofta vilket gör att det landskap som vi har framför oss kan förändras på bara några minuter så det gäller att hela tiden hålla utkik efter nya bildmöjligheter. Tillbaka på hotellet lyssnar vi på ett föredrag av Mattias och får med oss inspiration inför det fotoäventyr som ligger framför oss under kommande dagar. (M)

Best-of-Iceland-71.jpg

DAG 2, (19/8) – KERLINGARFJÖLL – LAKE MYVAND
Morgonfotografering vid Kerlingarfjöll. Det unika med Kerlingarfjöll är de gulfärgade bergen och det dramatiska landskapet. På grund av den höga höjden och den kalla luften så är det ofta dramatiskt väder och då marken är väldigt varm inbjuder det till dramatiska bilder. Efter frukost och utcheckning fortsätter vi vår resa genom det vackra isländska landskapet vilket kommer bjuda på mängder av intressanta fotomöjligheter under de kommande dagarna. En sak som utmärker Islands natur är de många och vackra vattenfallen. Ett av dessa är Godafoss, ett mäktigt och vattenfall på Island. Här kommer vi att göra ett stopp. De omgivande klipporna delar upp fallet i flera sektioner vilket gör att du kan jobba med flera olika kompositioner och utsnitt. För effektfulla bilder kan du till exempel experimentera med olika slutartider när vattnet forsar ner för det 12 meter höga fallet. Mattias finns hela tiden till hands för personlig handledning och han delar med sig av tips från sin långa karriär som en av världens främsta fotografer. Slutmålet denna dag är Lake Myvand där vi sent på eftermiddagen checkar in följt av middag. Myvatn ligger i ett mycket aktivt geotermiskt område, vilket ger en unik och vacker geologi. Många av öarna här är pseudokrater, bildade av ångexplosioner när magma steg under vattenfickor, och många är bisarra basaltpelare som reser sig vertikalt från ytan. Efter middagen kommer vi att besöka Skútustaðagígar, en rad av pseudokratrar, som är en de mest intressanta platserna för att fotografera pseudokratrar. Dessutom ger kvällsljuset möjlighet till många spännande bilder. (F, M)

Best-of-Iceland.jpg

DAG 3, (20/8) – LAKE MYVAND
Myvatn är den fjärde största sjön på Island. På grund av sina vulkaniska aktiviteter är sjön och dess omgivningar, en av Islands mest fantastiska naturupplevelser och för en fotograf ett himmelrike. Nära Myvatn ligger Dimmuborgir, ett lavafält som via vulkaniska aktiviteter bildat spektakulära lavaformationer och grottor vilka erbjuder perfekta fotomotiv. Som kuriosa kan nämnas att många av Game of Thrones-scenerna spelades in vid, Dimmuborgi till exempel Mance Rayders vildmarksläger. I närheten av Myvand ligger även Krafta-kalderan, som innehåller den ökända vulkanen Viti vars namn översätts till ”helvetet”. (F, M)

Dag 4, (21/8) – LAKE MYVAND – BAKKAGERDI
Efter frukost och utcheckning beger vi oss mot Jökulsárgljúfur vilket betyder “glaciärflodskanjon” och är en mäktig kanjon som glaciärfloden Jökulsá á Fjöllum karvat ut genom det isländska landskapet. Kanjonen är ca 500 meter bred och ca 100 meter djup. Genom denna kanjon rinner den 21 mil långa floden Jökulsá á Fjöllum. Vi kommer under dagen att göra två huvudstopp på platser som står ut lite extra; Asbyrgi och Dettifoss. Ásbyrgi Canyon är en stor hästskoformad och lummigt grön ravin med branta klippor som är upp till 100 meter höga. Bilderna här brukar bli storslagna och samtidigt väldigt annorlunda mot de flesta andra Islandsbilderna. Vattenfallet Dettifoss, Europas mäktigaste vattenfall, är 44 meter högt och klyver landskapet med en imponerande kraft. Här kan du fånga vattnets kraft när det störtar ner i kanjonen fylld av sprutande vatten. Vi fortsätter härefter mot Bakkagerid där vi kommer att övernatta. Efter middagen kommer vi att jobba med dagens bilder och Mattias kommer att gå runt och be feedback på dina bilder. (F, M)

Best-of-Iceland-70.jpg

Dag 5, (22/8) – BAKKAGERDI – HÖFN
Idag fortsätter vår resa mot Höfn och Vestrahorn där en fotosession vid Stockness Beach väntar med sina vidsträckta slätter som täcks av böljande dyner av lavasand täckta med gräs. Landskapet breder ut sig mot det ensamma berget Vestrahorn i horisonten. Mattias kommer att visa hur du kan jobba med förgrunder och hur du ska tänka för att skapa ett djup i bilderna som drar betraktarens öga in i bilden. Har vi vädret med oss får du möjligheten att fotografera bergstopparna insvepta i dramatiska moln. Tillsammans med Mattias utforskar vi området där vi hittar mängder av små bäckar och vattendrag som utgör reflekterande förgrunder åt bergen som speglar sig i vattenytan. Under eftermiddagen checkar vi in på hotell i Höfn. Efter middagen kommer vi även att fotografera solned-gången vid Stockness Beach. (F, M)

Best-of-Iceland-30.jpg

Dag 6, (23/8) – HÖFN – VIK
Från Höfn rör vi oss vidare i eldens och isens land. Vårt första stopp blir vid Jökulsarlón, en stor issjö med kalvningsis från Breidarmerkurjökull. Sjön har kontakt med havet via ett kort vattendrag som för med sig mindre isberg ut till havet. På havssidan ligger dessa isberg uppspolade på stranden och glänser som kristaller. Platsen har i det närmaste blivit ikonförklarad på grund av sitt unika landskap med is, svart lavasand och hav. Under dagen kommer vi även att göra ett stopp vid världens största lavafält Eldhraun, som bildades under vulkanutbrottet vid Laki 1783. Våra kamerasökare möts av den till synes oändliga och mossbeklädda lavan som breder ut sig så långt ögat når. Härefter fortsätter vi till vårt hotell i Vik, Islands sydligaste samhälle. Vi avslutar dagen vid den 120 meter höga udden Dyrhólaey, som tidigare var en vulkanisk ö. Udden slutar i ett spektakulärt klippvalv, perfekt för kreativa bilder. Men vart du än vänder kameran så erbjuds du av fantastiska motiv, såsom fyrtornet, klipporna och de kilometerlånga lavastränderna där havets vågor hela tiden sköljer in. När solen går ner riktar vi våra kameror mot klippvalvet då solens sista strålar målar kustlandskapet i rött. (F, M)

Best-of-Iceland-29.jpg

Dag 7, (24/8) – VIK – SELFOSS
Idag fortsätter vi längs kusten och vi kommer att fotografera några av Islands kända vattenfall; Seljalandsfoss, Gljúfrafoss, Kvernufoss, Skogafoss. Du kommer att få möjlighet att med olika slutartider fånga vattnet på ett effektfullt sätt när det faller ut över de branta stupen.Seljalandsfoss är ett högsmalt vattenfall som kastar sig över västra Eyjafjölls klippor. Vid foten av klipporna finns det en stig som vi kommer att gå på. Stigen leder oss genom vattendimman in i en grotta bakom fallet, vilket innebär att vi kan plåta vattenfallet inifrån grottan vilket ger spännande och annorlunda bilder. I anslutning till Seljalandsfoss ligger även Gljúfrafoss som delvis är gömt bakom en klippvägg i en grotta vars väggar är täckta av grön mossa. Gljúfrafoss är mycket spektakulärt och anses vara en av Islands dolda pärlor och erbjuder fantastiska möjligheter att få spännande bilder när vattnet forsar ut över grottöppningen högt där uppe.

The-best-of-Iceland-100.jpg

Observera att det är vidvinkel som gäller här om du vill få bra bilder. Skógafoss är ett av landets mest imponerande vattenfall och med en fallhöjd på mer än 60 meter är det också ett av landets häftigaste. Skógafoss störtar utför klippor som historiskt utgjorde kustlinjen. Nu ligger havet fem kilometer bort, vilket gör att vattnet från älven Skógá istället störtar ner på platt mark innan det rinner ut i havet. Kvernufoss är vackert belägen i en dalgång nära Skogafoss. Vattenfallet ligger i slutet av dalen, som i sig är en vacker promenad och ser ut som något ur Sagan om Ringen. Via en liten stig kan du gå in i en grotta bakom vattenfallet och med vidvinkelobjektiv få spännande bilder med vattenfallet i förgrunden och dalen i bakgrunden. Sent på eftermiddagen checkar vi in på hotell i Selfoss. På kvällen kommer Mattias att utse resans bild vilken går till final i tävlingen ”Årets bild 2024” varefter en avslutningsmiddag serveras. (F, M)

DAG 8, (25/8) – SELFOSS – KEFLAVIK
Efter utcheckning avreser vi mot Keflavik flygplats för flyg vidare hemåt. (F)

TILLVAL: HELIKOPTERFOTOGRAFERING – (25-26/8)

För dig som vill uppleva något extra finns möjlighet att tillsammans med Mattias fotografera från helikopter, en upplevelse som ger helt nya bildmöjligheter och låter dig fotografera Islands magiska landskap från ett nytt och unikt perspektiv.

The-best-of-Iceland-109.jpg

Flygningen är 3 timmar lång och kommer att ske i en helikopter utan dörrar, detta för att ge de bästa fotomöjligheterna när vi flyger över platser man normalt inte kan komma till utan helikopter. Under turen gör vi även ett eller två stopp på någon bergstopp med utsikt över någon dal eller vulkan. Exakt flygrutt bestäms med utgångpunkt från väder, vind och de vulkaniska aktiviteterna.

Maxantal är fyra personer.

The-best-of-Iceland-108.jpg

FOTOGRAF

Mattias Klum är Sveriges internationellt sett mest kände naturfotograf och filmare. Han har arbetat som fotograf, filmare och regissör på flera film- och tv-projekt sedan 1994. Klum är internationellt erkänd för sitt sätt att skildra djur, växter, miljöer och kultur i form av artiklar, böcker, filmer, föreläsningar och utställningar. 1997 publicerades Mattias bilder för första gången i National Geographic Magazine. Mattias var då en av de yngsta genom tiderna som publicerats i tidskriften och den förste svensken att få en omslagsbild. Sedan dess har Mattias haft inte mindre än 13 omslagsbilder och många artiklar i National Geographic Magazine. Mattias har dessutom gett ut 16 böcker, producerat 12 filmer, haft fotoutställningar över hela världen samt haft bilder och artiklar publicerade i många av världens största tidningar och magasin.

HOTELL

https://highlandbase.is/

https://www.stong.is/

https://blabjorg.is/

https://milkfactory.is/

https://www.dyrholaey.is/

https://hotelselfoss.is/

PRIS & FAKTA

Pris per person: SEK 48 500:-

Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program. (F = Frukost, M = Middag)
 • Alla fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Mattias Klum under hela resan.
 • Föredrag av och bildbearbetning med Mattias Klum.
 • Personlig portfolio review med Mattias Klum.
 • Personliga möten med Mattias Klum.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation inför resan.
 • Lokala hotell- och andra skatter

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Island.
 • Enkelrumstillägg: SEK 8 900:-
 • Luncher: Betalas på plats direkt till restaurangen.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Helikopterarrangemanget. Se nedan.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För information, se vår webb under ”Övrigt”

 

HELIKOPTERFOTOGRAFERING

Pristillägg: På förfrågan

Priset inkluderar:

 • Transporter till och från helikopterplatsen.
 • Boende i del i dubbelrum en natt på hotell.
 • Middag den 25/8 samt lunch den 26/8.
 • Tre timmars helkopterfotografering.
 • Medverkan av Mattias Klum under dagarna.
 • Lokala hotell- och andra skatter.

 

TRANSPORT

Flyg till Island på egen hand. Du bör vara på flygplatsen i Keflavik ca kl. 11.00 den 18 augusti. Hemresan kan ske när som helst den 25 augusti.

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/12

Språk: Svenska / Engelska

Kalkylkurs: ISK 0,713 (per den 31/8 2023)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • 70-200 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.

 

BOKNING - BEST OF ICELAND

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.