P16413
EOS 800D hus (begagnad)
Canon
Canon EOS 800D hus (begagnad)
Vårt artikelnr: P16413
Tillv. artikelnr: 872205
Cyberphoto testar
Tillbehör
Tekniska data
Om varumärket
Canon EOS 800D
Efterföljare till canons kameror i 700-serien och som bl.a har en hel nyutvecklad autofokus kallad 45-point All Cross-type AF system, detta ska tillsammans med Canons Dual Pixel CMOS AF enligt Canon själva ge en av världens snabbaste AF-hastigheter ned till 0,03 sekunder.
Vidare har 800D även Wi-Fi, NFC och Bluetooth-teknik för enkel överföring av bilder. Kameran har även fått nya menyval med bl.a en guide-funktion, vilket innebär att man lätt kan få fram förklaringar på skärmen över vad de olika funktionerna gör.
EOS 800D versus 77D
Skillnaderna mellan de nya modellerna EOS 800D och storebror EOS 77D finns på i första hand exteriört, där den lite enklare 800D bland annan saknar toppdisplay, knapplås på exponeringsratten och AF-ON-knapp. 800D saknar även Time lapse-funktion för stillbilder (intervalltagning).
Egenskaper:
- 45-punkters All Cross-typ AF-system
- Snabb och korrekt Dual Pixel CMOS AF med fas-detektering
- 24,2 megapixels CMOS (APS-C) Sensor
- DIGIC 7 bildprocessor, ISO 100 till 25.600
- Inbyggd Wi-Fi, NFC och Bluetooth
- 3,0-tums vikbar LCD-pekskärm
- 5-axlig elektronisk stablisering (endast i videoläget)
- Seriebildtagning med upp till 6 bilder per sekund
5-axlig elektronisk stabilisering
Kameran har en inbyggd 5-axlig stabilisering (fungerar endast i videoläget), som hjälper dig att hålla kameran stadigt även när du rör dig, eller använder långa brännvidder.
Enkel trådlös delning eller fjärrkontroll
Anslut din smartphone eller surfplatta via ex.vis WiFi-funktionen, så kan du omedelbart dela bilder eller Remote Camera Control för att fjärrstyra kameran. Kameran har även NFC och Bluetooth-funktion.
Ökad kreativitet
Menyer med guidade användargränssnitt lär dig hur olika kamerainställningar fungerar, samtidigt som du tar dina bilder.
Hastighet & Autofokus
Kameran är redo för bildtagning i stort sett direkt efter påslagning, och med en seriebildtagning på 6 bilder per sekund och Dual Pixel CMOS AF (med fas-detektering) är det en snabb kamera även när det gäller att fånga snabba rörliga motiv. AF-hastigheten ska enligt tillverkaren ligga på ned till 0,03 sekunder vilket hör till allra snabbaste vad gäller DSLR-kameror just nu. Bufferten är enligt Canons uppgifter så länge minneskkortet räcker för JPEG-bilder, och i RAW går gränsen vid ca 27 bilder.
Autofokussensorn med 45 korslagda punkter är likvärdig den som sitter i den mer påkostade EOS 80D, och klarar därför av att autofokusera vid ljusstyrka f/8. Vilket i praktiken betyder att den ger fungerande AF i samband med t ex 1,4x konverter på f/5,6-objektiv, eller 2x konverter på f/4-objektiv.
Byggkvalitet och känsla
Kameran är byggd till störst del av plastmaterial, och fördelen med det är att plast väger lite. Greppet är dock väl urgröpt och man får ett stadigt och skönt grepp om kameran. Kamerans knappar och reglage känns helt okej.
Skärm & sökare
800D är försedd med en 3" skärm som är vinklingsbar, vilket är suveränt vid fotografering på låga/höga nivåer och perfekt för dig som gillar att ta selfies (självporträtt) i och med att den går att vinkla även framåt. Skärmen ger en mycket skarp och tydlig bild. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns också, dock inte alla samtidigt. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen, även menyerna är numera touch-kontrollerade. Pek-funktionen går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. Canon EOS 800D har en bra sökare och skärm.
Funktioner
Canon EOS 800D har de mest nödvändiga funktionerna man normalt behöver för kreativ fotografering, men jämfört med många konkurrenter eller dyrare Canon-modeller så är den kanske inte särskilt funktionsrik. Den saknar funktioner som exempelvis time lapse (för stillbilder) flerexponering, focus peaking, RAW-behandling/konvertering samt microjustering för autofokus, och har med dagens mått väldigt få programmerbara funktioner och reglage.
Här nedan har vi radat upp de kanske mest intressanta funktionerna i 800D:
- Bländarförval (AV)
- Slutarförval (TV)
- Manuell exponering (M)
- Exponeringskompensation +/- 3 steg
- Blixtexp. kompensation
- Blixtsynk på första eller andra ridån
- Trådlös blixtstyrning (via inbyggd eller extern blixt)
- Auto-ISO med valbart högsta ISO
- RAW format
- Spotmätning
- Bulb
- HDR-funktion
- Brusreduceringsinställningar
- Bildstabilisering (för filmläget)
- Sekvenstagning 6 b/sek
- Exponeringsvariation (AE gaffling/bracketing)
- Elektroniskt vattenpass för skärmen
- Rutnät för skärmen
- Histogramvisning
- Högdagervarning via Info-knappen (ger liten bildvisning)
- Justering av digital skärpa (a lá oskarp mask)
- Justering av kontrast
- Justering av färgmättnad
- Justering av färgton
- Korrigering av vinjettering
- Korrigering av kromatisk aberration
- Korrigering av distorsion
- Korrigering av diffraktion
- Time lapse i filmläget
- Wifi, NFC & Bluetooth
Trådlös blixt
Den inbyggda blixten fungerar även som master (trådlös sändare) till Canons EX blixtar med E-TTL slavfunktion. Man kan välja i menyn om den inbyggda blixten ska blixtra eller bara skicka en IR-signal till den externa slavblixten (OBS! Sänder alltid ut en förblixt för ljusmätningen oavsett läge).
WiFi, NFC & Bluetooth
Med Canons gratis-app Camera Connect kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta. Trevligt också med NFC på kameran för snabbare och direkt uppkoppling till appen i smartenheten. Det ska vara enkelt och gå fort att koppla upp sig, annars tröttnar man ganska snabbt på att använda sig av Wifi. Det går även bra att ta bilder och styra kameran via appen. Åtkomliga funktioner är bländare och slutartid (beroende på inställt exponeringsval i kameran), zoom, exponeringskompensation, ISO, bildtagningsläge och AF-läge. Man kan även flytta fokuspunkten genom att trycka på smartenhetens skärm. Tack vare Bluetooth så kan du låta kameran vara ständigt uppkopplad för enklare överföring av bilder till din smartphone eller surfplatta.
GPS
Med extra tillbehöret GP-E2 kan man geo-tagga sina bilder med uppgifter om longitud, latitud och även altitud samt i vilken riktning bilden togs. All information läggs in i bildens exif-data.
Video
Kameran filmar som bäst i full HD 1920x1080 med 50 eller 25 b/sek. För dig som vill komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar (i Europa). Det går att filma antingen med full automatik, eller med manuell exponering, där man även under pågående filmning kan justera, bländare, slutartid och ISO.
Kontinuerlig autofokus jobbar mjukt och följsamt med de flesta STM objektiven. USM motorn fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och inte alls lika smidigt och lämpligt för filmning, men bäst resultat får man som regel med manuell fokusering. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. EOS 800D ger tillgång till en inbyggd 5-axlad bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-optik för ytterligare effektivare stabilisering.
EOS 800D saknar time lapse-funktion för stillbilder, men det finns för filmläget där kameran skapar färdiga time lapse-sekvenser i full HD 1920x1080 / 25p direkt i kameran. Fördelen med filmläget är att det går snabbt och enkelt att skapa en time lapse-film, samt att kameran jobbar i princip ljudlöst medan intervalltagningen pågår eftersom den inte använder sig av den mekaniska spegeln och slutaren. Nackdelen är att man inte kan korrigera materialet lika mycket som när man använt RAW för separata stillbilder. Kvaliteten i det automatiska läget blir riktigt bra med förhållandevis låg risk för flimrande sekvenser.
Kameran har ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), och det finns manuell nivåreglering av ljudet direkt i kameran, men den saknar uttag för hörlurar. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning som visas, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns inte. Filmkvaliteten får godkänt betyg och fungerar bra för normalt hobbybruk, personligen saknar jag 4K på en kamera av 2017-årsmodell.
Bildkvalitet
Med ett skarpt och bra objektiv kan man heller inte klaga nämnvärt på bildkvalitén. I JPEG-format direkt ur kameran ser det generellt bra ut och brusnivåer på höga ISO är förhållandevis låga, men för att optimera kvaliteten kan man som vanligt behöva ta bilderna i RAW eftersom det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Det går att få bättre resultat när det gäller digital skärpa, brusreducering och större dynamiskt omfång än vad kameran ger med standardinställningarna i JPEG.
Kitobjektiven som dessa kamerahus säljs tillsammans med tillhör heller inte de bästa. De duger i regel gott och väl för normalt husbehov, men för dig med höga krav rekommenderar vi att du lägger till lite extra slantar på optik. Om du däremot tänkt använda den i första hand som videokamera och med kontinuerlig autofokus, så fokuserar kitobjektiven med STM-AF motor bättre och smidigare än de dyrare och skarpare objektiven med standard USM-motor.
DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Canon skickar med Digital Photo Professional (DPP) för RAW hantering till de flesta av sina kameror som kan ta bilder i rå-formatet. (Till vissa kameror medföljer ingen CD-skiva, utan man får ladda hem den gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv.
Plus
+ Bra bildkvalitet och färgåtergivning
+ Seriebildtagning med 6 b/sek så länge minneskortet räcker (i JPEG)
+ Större buffert än tidigare modeller
+ Snabb och träffsäker autofokus (samtliga punkter korslagda)
+ AF-känslighet ner till -2EV och ljusstyrka ner till f/8
+ Bra sökare
+ Trådlös blixtstyrning (via inbyggd eller extern blixt)
+ Bra ledbar skärm med touch-kontroller
+ Bra batteritid
+ Bra filmkvalitet i full HD
+ Ingång för extern mikrofon
+ Förbättrad AF för film och liveview
+ Automatisk sensorrengöring för on/off av kameran
+ Wifi + NFC + Bluetooth
Minus
- Ingen 4K-filmning
- Saknar focus peaking i liveview & video (hjälpmedel för manuell fokus)
- Saknar PC-synk och hörlurs-uttag
- Saknar möjlighet att ladda batteriet via USB-kontakten med ex.vis en "powerbank"
Slutsats
Canon EOS 800D är en förhållandevis liten och lätt systemkamera, den har även en snabb och avancerad autofokusfunktion som är väldigt sällsynt bland instegsmodeller som denna. På flera punkter tycker vi att 800D förtjänar ett högre betyg bland de enklaste modellerna. Men idag finns det väldigt många kameror med varierande prestanda i olika prisklasser som också är bra på väldigt mycket. Så bara för att skilja "agnarna från vetet" på ett tydligare sätt, samt för att videofunktionerna inte hängt med i utvecklingen enligt 2017 års krav, så landar betyget på Bra köp istället. Canon EOS 800D ger givetvis inte sämre bildkvalitet på något vis än tidigare modeller som vi gett ett högre betyg, vi har bara anpassat betyget efter den snabba kamerautvecklingen som pågår i skrivande stund, och där givetvis också kraven ökar i samma takt. Nu är det förstås långt ifrån alla användare som har behov av 4K, och det kan också bli en ganska dyr historia ifall man också behöver uppgradera alla prylar till 4K såsom dator, bildskärm, programvara, TV m.m.
Testad av Mats 2017-05-10.
3 990:-
Ingen moms. Läs mer
Begagnad produkt
Begagnat ex i mycket fint skick (4/5). 6 månaders garanti!
Medföljande tillbehör: Batteri, laddare, rem
Antal exponeringar: 12 900

- Vikbar touch-skärm
- Seriebildtagning upp till 6 bilder/s
- Snabb fokusering även för video
I lager. Skickas samma dag (beställ innan 16:30)
EOS 800D hus (begagnad)
Canon P16413
3 990:-
Populära tillbehör
Liknande produkter
Populära produkter
Cyberphoto testar
Tillbehör
Tekniska data
Om varumärket
Canon EOS 800D
Efterföljare till canons kameror i 700-serien och som bl.a har en hel nyutvecklad autofokus kallad 45-point All Cross-type AF system, detta ska tillsammans med Canons Dual Pixel CMOS AF enligt Canon själva ge en av världens snabbaste AF-hastigheter ned till 0,03 sekunder.
Vidare har 800D även Wi-Fi, NFC och Bluetooth-teknik för enkel överföring av bilder. Kameran har även fått nya menyval med bl.a en guide-funktion, vilket innebär att man lätt kan få fram förklaringar på skärmen över vad de olika funktionerna gör.
EOS 800D versus 77D
Skillnaderna mellan de nya modellerna EOS 800D och storebror EOS 77D finns på i första hand exteriört, där den lite enklare 800D bland annan saknar toppdisplay, knapplås på exponeringsratten och AF-ON-knapp. 800D saknar även Time lapse-funktion för stillbilder (intervalltagning).
Egenskaper:
- 45-punkters All Cross-typ AF-system
- Snabb och korrekt Dual Pixel CMOS AF med fas-detektering
- 24,2 megapixels CMOS (APS-C) Sensor
- DIGIC 7 bildprocessor, ISO 100 till 25.600
- Inbyggd Wi-Fi, NFC och Bluetooth
- 3,0-tums vikbar LCD-pekskärm
- 5-axlig elektronisk stablisering (endast i videoläget)
- Seriebildtagning med upp till 6 bilder per sekund
5-axlig elektronisk stabilisering
Kameran har en inbyggd 5-axlig stabilisering (fungerar endast i videoläget), som hjälper dig att hålla kameran stadigt även när du rör dig, eller använder långa brännvidder.
Enkel trådlös delning eller fjärrkontroll
Anslut din smartphone eller surfplatta via ex.vis WiFi-funktionen, så kan du omedelbart dela bilder eller Remote Camera Control för att fjärrstyra kameran. Kameran har även NFC och Bluetooth-funktion.
Ökad kreativitet
Menyer med guidade användargränssnitt lär dig hur olika kamerainställningar fungerar, samtidigt som du tar dina bilder.
Hastighet & Autofokus
Kameran är redo för bildtagning i stort sett direkt efter påslagning, och med en seriebildtagning på 6 bilder per sekund och Dual Pixel CMOS AF (med fas-detektering) är det en snabb kamera även när det gäller att fånga snabba rörliga motiv. AF-hastigheten ska enligt tillverkaren ligga på ned till 0,03 sekunder vilket hör till allra snabbaste vad gäller DSLR-kameror just nu. Bufferten är enligt Canons uppgifter så länge minneskkortet räcker för JPEG-bilder, och i RAW går gränsen vid ca 27 bilder.
Autofokussensorn med 45 korslagda punkter är likvärdig den som sitter i den mer påkostade EOS 80D, och klarar därför av att autofokusera vid ljusstyrka f/8. Vilket i praktiken betyder att den ger fungerande AF i samband med t ex 1,4x konverter på f/5,6-objektiv, eller 2x konverter på f/4-objektiv.
Byggkvalitet och känsla
Kameran är byggd till störst del av plastmaterial, och fördelen med det är att plast väger lite. Greppet är dock väl urgröpt och man får ett stadigt och skönt grepp om kameran. Kamerans knappar och reglage känns helt okej.
Skärm & sökare
800D är försedd med en 3" skärm som är vinklingsbar, vilket är suveränt vid fotografering på låga/höga nivåer och perfekt för dig som gillar att ta selfies (självporträtt) i och med att den går att vinkla även framåt. Skärmen ger en mycket skarp och tydlig bild. Visning av rutnät, vattenpass och histogram finns också, dock inte alla samtidigt. Den har även touch-funktion där kameran bland annat fokuserar och tar en bild så fort man pekar med fingret någonstans på skärmen, även menyerna är numera touch-kontrollerade. Pek-funktionen går självklart att stänga av om man inte vill använda sig av den. Canon EOS 800D har en bra sökare och skärm.
Funktioner
Canon EOS 800D har de mest nödvändiga funktionerna man normalt behöver för kreativ fotografering, men jämfört med många konkurrenter eller dyrare Canon-modeller så är den kanske inte särskilt funktionsrik. Den saknar funktioner som exempelvis time lapse (för stillbilder) flerexponering, focus peaking, RAW-behandling/konvertering samt microjustering för autofokus, och har med dagens mått väldigt få programmerbara funktioner och reglage.
Här nedan har vi radat upp de kanske mest intressanta funktionerna i 800D:
- Bländarförval (AV)
- Slutarförval (TV)
- Manuell exponering (M)
- Exponeringskompensation +/- 3 steg
- Blixtexp. kompensation
- Blixtsynk på första eller andra ridån
- Trådlös blixtstyrning (via inbyggd eller extern blixt)
- Auto-ISO med valbart högsta ISO
- RAW format
- Spotmätning
- Bulb
- HDR-funktion
- Brusreduceringsinställningar
- Bildstabilisering (för filmläget)
- Sekvenstagning 6 b/sek
- Exponeringsvariation (AE gaffling/bracketing)
- Elektroniskt vattenpass för skärmen
- Rutnät för skärmen
- Histogramvisning
- Högdagervarning via Info-knappen (ger liten bildvisning)
- Justering av digital skärpa (a lá oskarp mask)
- Justering av kontrast
- Justering av färgmättnad
- Justering av färgton
- Korrigering av vinjettering
- Korrigering av kromatisk aberration
- Korrigering av distorsion
- Korrigering av diffraktion
- Time lapse i filmläget
- Wifi, NFC & Bluetooth
Trådlös blixt
Den inbyggda blixten fungerar även som master (trådlös sändare) till Canons EX blixtar med E-TTL slavfunktion. Man kan välja i menyn om den inbyggda blixten ska blixtra eller bara skicka en IR-signal till den externa slavblixten (OBS! Sänder alltid ut en förblixt för ljusmätningen oavsett läge).
WiFi, NFC & Bluetooth
Med Canons gratis-app Camera Connect kan man bl.a. överföra och titta på bilder i sin smartphone eller surfplatta. Trevligt också med NFC på kameran för snabbare och direkt uppkoppling till appen i smartenheten. Det ska vara enkelt och gå fort att koppla upp sig, annars tröttnar man ganska snabbt på att använda sig av Wifi. Det går även bra att ta bilder och styra kameran via appen. Åtkomliga funktioner är bländare och slutartid (beroende på inställt exponeringsval i kameran), zoom, exponeringskompensation, ISO, bildtagningsläge och AF-läge. Man kan även flytta fokuspunkten genom att trycka på smartenhetens skärm. Tack vare Bluetooth så kan du låta kameran vara ständigt uppkopplad för enklare överföring av bilder till din smartphone eller surfplatta.
GPS
Med extra tillbehöret GP-E2 kan man geo-tagga sina bilder med uppgifter om longitud, latitud och även altitud samt i vilken riktning bilden togs. All information läggs in i bildens exif-data.
Video
Kameran filmar som bäst i full HD 1920x1080 med 50 eller 25 b/sek. För dig som vill komma åt fler val av fps så är det möjligt att ställa om kameran till NTSC, men det lämpar sig inte lika bra för filmning i lampbelysning eftersom risken för flimmer ökar (i Europa). Det går att filma antingen med full automatik, eller med manuell exponering, där man även under pågående filmning kan justera, bländare, slutartid och ISO.
Kontinuerlig autofokus jobbar mjukt och följsamt med de flesta STM objektiven. USM motorn fokuserar i regel snabbare, men också ryckigare och inte alls lika smidigt och lämpligt för filmning, men bäst resultat får man som regel med manuell fokusering. Zooma får man som vanligt göra manuellt på objektivet. EOS 800D ger tillgång till en inbyggd 5-axlad bildstabilisering avsedd endast för filmläget, och som kan kombineras med IS-optik för ytterligare effektivare stabilisering.
EOS 800D saknar time lapse-funktion för stillbilder, men det finns för filmläget där kameran skapar färdiga time lapse-sekvenser i full HD 1920x1080 / 25p direkt i kameran. Fördelen med filmläget är att det går snabbt och enkelt att skapa en time lapse-film, samt att kameran jobbar i princip ljudlöst medan intervalltagningen pågår eftersom den inte använder sig av den mekaniska spegeln och slutaren. Nackdelen är att man inte kan korrigera materialet lika mycket som när man använt RAW för separata stillbilder. Kvaliteten i det automatiska läget blir riktigt bra med förhållandevis låg risk för flimrande sekvenser.
Kameran har ingång för extern mikrofon (med strömutmatning), och det finns manuell nivåreglering av ljudet direkt i kameran, men den saknar uttag för hörlurar. För att hålla koll på exponeringen kan man aktivera histogramvisning som visas, men någon högdagervarning eller zebra-mönster i realtid finns inte. Filmkvaliteten får godkänt betyg och fungerar bra för normalt hobbybruk, personligen saknar jag 4K på en kamera av 2017-årsmodell.
Bildkvalitet
Med ett skarpt och bra objektiv kan man heller inte klaga nämnvärt på bildkvalitén. I JPEG-format direkt ur kameran ser det generellt bra ut och brusnivåer på höga ISO är förhållandevis låga, men för att optimera kvaliteten kan man som vanligt behöva ta bilderna i RAW eftersom det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Det går att få bättre resultat när det gäller digital skärpa, brusreducering och större dynamiskt omfång än vad kameran ger med standardinställningarna i JPEG.
Kitobjektiven som dessa kamerahus säljs tillsammans med tillhör heller inte de bästa. De duger i regel gott och väl för normalt husbehov, men för dig med höga krav rekommenderar vi att du lägger till lite extra slantar på optik. Om du däremot tänkt använda den i första hand som videokamera och med kontinuerlig autofokus, så fokuserar kitobjektiven med STM-AF motor bättre och smidigare än de dyrare och skarpare objektiven med standard USM-motor.
DPP
Vill man ta vara på kamerans potential så ska man absolut ta bilderna i RAW format, det finns så mycket mer att hämta från rå-filerna. Canon skickar med Digital Photo Professional (DPP) för RAW hantering till de flesta av sina kameror som kan ta bilder i rå-formatet. (Till vissa kameror medföljer ingen CD-skiva, utan man får ladda hem den gratis via Canons hemsida). Det är ett mycket kompetent och bra program, och har dessutom en relativt låg inlärningströskel. Rekommenderas. Optiska korrigeringar fungerar däremot endast för Canons egna objektiv.
Plus
+ Bra bildkvalitet och färgåtergivning
+ Seriebildtagning med 6 b/sek så länge minneskortet räcker (i JPEG)
+ Större buffert än tidigare modeller
+ Snabb och träffsäker autofokus (samtliga punkter korslagda)
+ AF-känslighet ner till -2EV och ljusstyrka ner till f/8
+ Bra sökare
+ Trådlös blixtstyrning (via inbyggd eller extern blixt)
+ Bra ledbar skärm med touch-kontroller
+ Bra batteritid
+ Bra filmkvalitet i full HD
+ Ingång för extern mikrofon
+ Förbättrad AF för film och liveview
+ Automatisk sensorrengöring för on/off av kameran
+ Wifi + NFC + Bluetooth
Minus
- Ingen 4K-filmning
- Saknar focus peaking i liveview & video (hjälpmedel för manuell fokus)
- Saknar PC-synk och hörlurs-uttag
- Saknar möjlighet att ladda batteriet via USB-kontakten med ex.vis en "powerbank"
Slutsats
Canon EOS 800D är en förhållandevis liten och lätt systemkamera, den har även en snabb och avancerad autofokusfunktion som är väldigt sällsynt bland instegsmodeller som denna. På flera punkter tycker vi att 800D förtjänar ett högre betyg bland de enklaste modellerna. Men idag finns det väldigt många kameror med varierande prestanda i olika prisklasser som också är bra på väldigt mycket. Så bara för att skilja "agnarna från vetet" på ett tydligare sätt, samt för att videofunktionerna inte hängt med i utvecklingen enligt 2017 års krav, så landar betyget på Bra köp istället. Canon EOS 800D ger givetvis inte sämre bildkvalitet på något vis än tidigare modeller som vi gett ett högre betyg, vi har bara anpassat betyget efter den snabba kamerautvecklingen som pågår i skrivande stund, och där givetvis också kraven ökar i samma takt. Nu är det förstås långt ifrån alla användare som har behov av 4K, och det kan också bli en ganska dyr historia ifall man också behöver uppgradera alla prylar till 4K såsom dator, bildskärm, programvara, TV m.m.
Testad av Mats 2017-05-10.