• Fujifilm Fujinon XF 60/2,4 R Macro

  Test

  Macro och sommar hör ihop - det märker vi på alla frågor som vi får från våra kunder! Nu har vi testat 60mm macro till Fujifilm och du kan beställa den på vår hemsida nu - finns på lager i skrivande stund. Toppklass - inget snack!

  Objektivet är tillverkat till stor del av metall och känns gediget byggt. Har även fin känsla i fokus- och bländarring. För att skifta mellan AF och MF behöver man reglera det på kameran (vissa andra fujiobjektiv har skjutbar fokusring). Autofokusfunktionen är jämförelsevis långsam och har en förmåga att ibland inte hitta fokus alls. Man kan i vissa lägen få trycka flera gånger på avtryckaren innan fokuspunkten indikerar grönt ljus (testat AF med både X-Pro 2 och X-T2). 

  Läs mer här: Fujifilm Fujinon XF 60/2,4 R Macro test

 • Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150/4-5,6 II

  Test

  Superzoom till micro 4/3 är högst intressant men som alltid med såna objektiv är frågan hur bra de är och hur mycket är de en kompromiss. Mats har testat version II av 14-150mm från Olympus, en tillverkare som gjort många fantastiska objektiv.

  Superzoom till micro 4/3 är högst intressant men som alltid med såna objektiv är frågan hur bra de är och hur mycket är de en kompromiss. Mats har testat version II av 14-150mm från Olympus, en tillverkare som gjort många fantastiska objektiv. 

  centrum av bilden är skärpan är fullt acceptabel över hela zoomomfånget redan på största bländaröppning, men som de flesta superzoomar förlorar den lite kvalitet på de längsta brännvidderna. För bästa möjliga resultat sett över hela bilden behöver man blända ner ca 1-2 steg. Kromatisk aberration, distorsion och vinjettering förekommer i måttliga mängder, men de är också löjligt enkla att trolla bort i den digitala världen så länge man tagit alla bilder i RAW-format. Egenskaperna vid direkt motljus är imponerande, det skapas ovanligt lite spökbilder och reflexer med tanke på vilken typ av zoom detta är. 

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150/4-5,6 II test

 • Fotohistoria: Helios

  Helios. En sovjetisk optik.

  Helios som namn kommer från grekiska mytologin och är solguden. 

  Det finns massor av Helios-objektiv från Helios-1 till Helios-123, men vi ska fokusera oss enbart på Helios-44 58/2. En rysk optik som tillverkades i olika versioner från 1958 till 1992 enligt vissa uppgifter, men 44M-7 kom 1993 så de måste ha fortsatt ett bra tag till. De tillverkades av KMZ, MMZ och Jupiter. Berömd för sin tunnelbokeh. Objektivet sägs vara en kopia av Zeiss Biotar 58/2 men vi kan kalla det mer som en inspiration då den ryska varianten inte alls håller samma kvalitet på mekaniken. Det exemplar vi har borde vara från ungefär 1960. Första versionen hade 13 bländarblad och en närgräns på 0,7m nästa version som hade samma namn är den vi har, med 8 bländarblad och en närgräns på 0,5m. Den optiska konstruktionen av typ Anastigmat med 6 element i 4 grupper. 

  Vårat exemplar av Helios-44, som du ser längst till vänster, har ett serienummer som börjar med 0, det ska innebära att den var tillverkad till fabriksledningen, och det i sin tur innebär att det är ett extra bra exemplar. Kvaliteten kan variera en hel del på ryska objektiv. Dessa ligger på 50-500kr, beroende på skicket och var man köper. Man kan göra dessa objektiv ännu mera galna genom att skruva bort frontlinsen och vända på den och skruva fast den. Vi har självklart provat. 

  Helios-44M-7 58/2 som du ser i mitten. Även denna är berömd för sin virvelbokeh och ska vara den skarpaste och bästa av Helios 58/2-objektiven. Dessa började tillverkas 1993, så hur kan då serienumret börja på 81? Jo, därför att alldeles för många Helios 44M-7 är fejk. Det är gamla 44M som fått en ny ring som säger 44M-7. Detta är alltså en fejk-7. Så detta är helt klart en Helios 44M från 1981. 44M ligger på 50-500kr, beroende på skicket och var man köper, medan äkta 44M-7 ligger på 400-800kr. Jag kollade lite på en känd auktionssida och det kändes som de flesta var fejk faktiskt. Ska du köpa en 44M-7 så måste serienumret vara över 93 på två första siffrorna gör att den ska vara äkta. Det är ingen garanti att det stämmer men verkar vara ett rätt säkert sätt att veta. Byta frontring är lätt, men att byta delen som har tillverkningsnumret är dyrt och komplicerat, och därför inte lönsamt för skurken att göra på en så pass billig optik. 

  Helios-44M-4 som du ser längst till höger är vad den utger sig att vara. Förbättrad på många sätt och med antireflexbehandling. Den virvliga bokehn är kvar så det är samma grundkonstruktion. 

  Generellt kan man säga att varje version har förbättrats, bättre upplösning och bättre antireflexbehandling. Men de har inte alltid blivit bättre på bokeh eller charm. 7 är senaste versionen. Nu på lördag, här i bloggen, kommer en bild tagen med Helios-44 + GFX 


  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • My Röde Reel

  My Röde Reel är i gång, tävlingen med en prispott med produkter för över en miljon dollar, som alla kan vara delta i. Du kan läsa allt om tävlingen på Rödes hemsida där all information och även en del inspiration finns.

  Röde, marknadens starkaste varumärke på mikrofoner för kameror, har snabbt vuxit med sitt koncept My Röde Reel, en tävling där man tävlar med sin kortfilm och det totala prisbordet i år har ett värde på över en miljon dollar, helt otroligt! Se till att du också är med i tävlingen om du gillar att producera film och känner dig kreativ. Du hittar all information och laddar ner ditt starter pack från Röde via länken nedan. 

  Läs mer och anmäl dig här: My Röde Reel - anmälan & information

 • DJI Ronin S

  Nyhet

  Den har presenterats ett tag sen men nu har leveransbesked och pris satts och det kommer att bli en succé, det är vi helt säkra på! Och för dig som behöver en gimbal så är DJI Ronin S ett intressant alternativ. Boka din hos oss redan nu!

  7899kr är rek.pris och leveranserna börjar i slutet av juni, mindre än en månad bort, så det är läge att lägga in din order om du behöver en Ronin S redan i sommar. Det finns många bra alternativ idag och nu kommer ännu ett som det dessutom står DJI på - ett varumärke som ingen kände till för bara några år sen och idag är ett av de hetaste varumärkena inom elektronikbranschen. Vi kommer givetvis testa DJI Ronin S och vill du snacka videoprodukter - hör av dig till oss redan idag - du kan leasa, hyra och köpa hos oss och vi har nästan allt inom video som vi kan leverera. 

  Läs mer här: DJI Ronin S

 • Begränsat antal...

  Nyhet

  Det kommer ett fåtal (mycket begränsat!) Fujifilm X100F i brunt, en version som bara tillverkats i en "Limited Edition" och du kan beställa din kamera hos oss. Kontakta oss för att beställa ditt exemplar - men skynda dig, först till kvarn gäller!

  Eftersom vi bara får ett fåtal kameror så finns denna möjlighet under en mycket kort period. Kameran kostar 13990kr inkl moms och ingår inte i Cashback-kampanjen som pågår just nu. Så vill du vara unik och samtidigt ha en av marknadens absolut bästa kompaktkameror är det här läget och möjligheten! 1 kamera per kund gäller denna produkt. Du kan endast beställa den genom att ring eller maila oss - den går inte att beställa på hemsidan. 

  Ring 090-2007000 (kontorstid), maila info@cyberphoto.se eller kontakta oss via Facebook för att beställa.

 • Sony HVL-F60RM

  Test

  Sony har kommit starkt de senaste åren och till det behövs bra tillbehör - vi har testat Sonys häftigaste blixt, HVL-F60RM, för att se om Sony behärskar även ljussättning med en kameramonterad blixt för ca 7000kr inkl moms.

  Blixten är väderskyddad och känns robust byggd. Vinklingsfunktionerna av blixthuvudet går med lagom motstånd, och man behöver inte trycka eller hålla inne någon låsknapp för att kunna vinkla blixten, vilket jag personligen tycker är ett stort plus. Måste även passa på att hylla Sonys mycket unika och geniala vinklingsbara lösning för blixthuvudet, så här borde alla blixtar vara konstruerade för stående bildtagning. 

  Läs mer här: Sony HVL-F60RM

 • Nyhet: Nikon D5 firmware

  Nyhet

  Det är bara ett par månader sen man släppte en ny firmware till Nikon D5 och nu är det dags igen. Få nyheter men en riktigt smart funktion kommer till Nikon D5 - det här gillar vi skarpt och hoppas det kommer på fler modeller!

  Versionen heter v1.30 och finns att ladda ner redan nu. Man har uppdaterat så att kameran visar korrekt brännvidd när man använder telekonverter till utvalda objektiv, inställningarna för tidszoner är ändrade och uppdaterade, några små buggar är fixade men den roligaste nyheten är funktionen är Recall shooting function som går att koppla till de programmerbara knapparna på Nikon D5. Håller man in utvald knapp återgår kameran till föregående inställningar för exponering (inkluderat slutartid och bländartal) så att man snabbt kan växla att arbeta med två olika inställningar. 

  Det här är väldigt praktiskt och något som man tex kan tillämpa på en fotbolls-arena när halva arenan är i skugga och andra i solljus - något som man fått använda tex Auto-ISO till för snabba växlingar men nu kan man själv bestämma i högre grad. Nu blir din Nikon D5 ännu bättre! Har du en WR-1 eller WR-T10 kan koppla Fn-knappen på den till att växla mellan föregående inställningar och nuvarande när du använder en Nikon D5. 

  Ladda ner ny firmware här: Nikon D5 firmware update v1.30

 • Ny film: Sony A7 III vs A7R III

  Vår senaste film, som du hittar på både Youtube och Facebook, handlar om skillnaderna mellan Sonys nyaste systemkameror, A7 III och A7R III. Generation tre är ofattbart populära men vilken av dessa passar dig?

 • X-files: Bokehbubblor

  Det är inte helt lätt att hitta en optik som tecknar helt runda bokehbollar, och ännu svårare att hitta en som ger en ljusare ytterring så att bokehbollarna mer ser ut som bokehbubblor.

  Fujinon 55/2,2 är en mästare på bokehbubblor. En billig kit-optik som till stor del är byggd i plast. Den har inte heller Fujis berömda EBC-behandling. Bländarringen är i plast, och fokuseringsringen likaså. De ligger väldigt lågt i pris på begagnadmarknaden. Du får betala typ 50-200kr för ett fungerande exemplar, men kolla så att fokuseringsringen är hel, många har spruckit. Optiken har M42-gänga och bör vara från 70-talet någon gång. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + Fujinon 55/2,2 1/170s, f/2,2 och ISO 100. Bilden är tagen på mellanformat så objektivet ligger långt utanför sin bekvämlighetszon som är fullformat. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Fujifilm Fujinon XC 15-45/3,5-5,6 OIS PZ

  Test

  Fujifilm lanserade nya X-T100 igår och den kommer i kit med nya 15-45mm som vi har testat separat och du kan läsa testet på vår hemsida redan nu. Test på nya X-T100 kommer inom kort - även det här på vår hemsida!

  Smidig och prisvärd normalzoom för Fujis X-serie. Förutom ett smidigt zoomomfång för vardaglig fotografering har optiken både optisk bildstabilisering och motordriven zoomfunktion. Det sistnämnda är ovanligt på marknaden i stort och än så länge helt unikt i Fujis sortiment. Bildvinkeln motsvarar 23-69 mm brännivdd på 35mm fullformats kamera, dvs täcker in allt från relativt kraftig vidvinkel till moderat tele. En normalzoom är användbar till en mängd olika motiv, såsom porträtt, landskap, gatubilder, dokumentära bilder, resor och de flesta andra vardagsmotiv. 

  Läs mer här: Fujifilm Fujinon XC 15-45/3,5-5,6 OIS PZ test

 • GoPro sommarkampanj

  Sommartider betyder sommarkampanjer och vad bättre än en bonusprodukt för dig som har sneglat på en GoPro för sommarens äventyr? Just nu får du ett stativ på köpet till GoPro HERO5 Black och en praktisk hållare till HERO.

  Lite oväntat men till vår stora glädje har vi hamnat mitt i sommaren redan! Nu är det bara att ta vara på varje dag. En drös sköna sommardagar ligger framför oss och med den alla festligheter, äventyr och upplevelser som bara måste förevigas på ett eller annat sätt. För dig som gillar fartfylld action tipsar vi om en kampanj på GoPro actionkameror. Med GoPro kan du smidigt filma och dela med dig av sommarens alla actionäventyr. 

  Just nu kan du köpa GoPro Hero5 Black och få det praktiska stativet Shorty på köpet värde ca 399kr. 

  Till tuffa Hero följer The Handler med på köpet, ett smidigt handtag som förenklar filmandet, värde ca 319kr. 

  Läs mer här: 

  GoPro HERO5 Black + Shorty 

  GoPro HERO + The Handler

   

 • Fujifilm X-T100

  Nyhet

  Nu lanserar Fujifilm en ny kamera - X-T100 blir namnet och det är en kamera i instegsklassen som ska ta upp kampen mot kunkurrenterna för att nå yngre och nybörjare. Vi gillar Fujifilm och visst är X-T100 en snygg kamera?

  Vi har redan fått fingra på den här nyheten och känslan är vädligt fin. Vinklingsbar display, stor sökare och 4K video (iofs med 15 fps) är några av dess funktioner och features som sticker ut. Upp till 6 bilder per sekund, 91 fasdetekterande AF-punkter och både WiFi samt Bluetooth gör att det känns som en relativt komplett kamera i prisklassen som för övrigt blir ca 5990kr för kamerahuset och 6990kr för kit med nya 15-45mm. Tre färger kommer att finnas tillgängliga; svart, mörk silver och champagne. Den sistnämnda är väldigt lätt champagnefärgad och enligt oss den snyggaste färgen IRL. 

  Fujifilm har under X-seriens tillvaro haft stor lycka med sin X-Trans-sensor istället för den traditionella Bayer-tekniken (Sök på Bayer här i Bloggen så finns ett inlägg från 2013-02-26 om skillnaden mellan Bayer och X-Trans) men X-T100 har en sensor där konfigurationen är enligt Bayer-typ istället för X-Trans. Men man har ändå inkluderat de älskade filmsimulationerna som återfinns i andra Fujifilm-kameror. 


  Läs mer här: Nya Fujifilm X-T100 
   

 • Underbara blogg

  Idag firar vi att världen har blivit rikare tack vare alla modiga och företagsamma människor på sociala medier. Koll in vår sida med tips på hur du lyckas och vilken kamera du ska satsa på. Du kan även fynda ordentligt bland underbara Canonkampanjer!

  Vi är glada för förmånen att få samarbeta med dessa kunniga kvinnor, Clara Lidström och Anna-Karin Nyberg som är ett starkt team i den svenska bloggosfären. Lidström & Nyberg höll i veckan ett event för flera av Norra Sveriges stora influensers där vi fick vara med och visa upp teknikprylar som kan ge lite mer lyft i flödet. Klicka in här nedan och få en liten översikt över olika lösningar, var och en har dessutom ett underbart erbjudande kopplat till sig. Vi varvar dessa med tips från Clara och Annakarin och du kan även hitta länk till vår video grundkurs för foto och film. 

  Passa på för kampanjerna gäller endast en begränsad tid. 

  Läs mer på: Tips för bloggaren 

  Foto: Matilda Audas Björkholm

 • Ny firmware till GH5, GH5S, G9

  Panasonic informerar om att det kommer en ny firmware, version 2.3 till GH5, version 1.1 till de övriga, under juni månad och den kommer att finnas tillgänglig utan kostnad för dig som har en av ovanstående kameror.

  Så här skriver Panasonic om uppdateringen: 

  LUMIX DC-GH5 – Firmware Version 2.3 
  * Improved AF performance – increased tracking AF performance, allowing users to easily follow 
  their subject while recording movies 
  * L. Monochrome D & Grain effect – The new L. Monochrome D captures even darker tones and 
  greater contrast, with grain effects available in different strengths for all monochrome settings – a 
  fantastic addition to the many black and white options of LUMIX cameras 
  * Live View Boost – viewfinder screen and LCD monitor can be displayed brighter than the image 
  recorded, allowing users to check the composition in low-light environments and helping to frame 
  their perfect shot 
  * MF Assist – more accurate manual focusing for stills or moving images, thanks to up to 20x 
  magnification available in MF Assist mode 
  * Night Mode – camera screen displays all information in red, so photographers and subjects are 
  not disturbed by white light emission 
  * Like 709 & V-LogL improvements – Like 709, V-LogL* and V-LogL* View Assist in Photo Style 
  can now be used for still photo shooting and time lapse video. [LUT Monitor Display*] and [LUT 
  HDMI Display*] can be used in playback mode to check the appearance. 
  * Enhanced sound quality – sound quality has been improved by optimising the performance of 
  the internal noise cancelling microphone 

  *Upgrade Software Key DMW-SFU1 is required – sold separately. 

  LUMIX DC-GH5S – Firmware Version 1.1 
  * Improved AF performance – the autofocus for lowlight and low-contrast photo shooting has 
  been improved 
  * L. Monochrome D & Grain effect – The new L. Monochrome D captures even darker tones and 
  greater contrast, with grain effects available in different strengths for all monochrome settings – a 
  fantastic addition to the many black and white options of LUMIX cameras 
  * Enhanced sound quality – sound quality has been improved by optimising the performance of 
  the internal noise cancelling microphone 
  * Better Control of Video Settings – Vector Scope can be displayed on the screen while adjusting 
  white balance 

  LUMIX DC-G9 – Firmware Version 1.1 
  * Improved AF performance – enhanced tracking AF performance allowing users to easily follow 
  their subject while recording movies 
  * L. Monochrome D & Grain effect – The new L. Monochrome D captures even darker tones and 
  greater contrast, with grain effects available in different strengths for all monochrome settings – a 
  great addition to the many black and white options of LUMIX cameras 
  * Live View Boost – viewfinder screen and LCD monitor can be displayed brighter than the image 
  recorded, allowing users to check the composition in low-light environments and helping to frame 
  their perfect shot 
  * MF Assist – more accurate manual focusing for stills or moving images, thanks up to 20x 
  magnification available in MF Assist mode 
  * Improved High Resolution Mode – photographers will appreciate the expanded aperture range 
  of the G9’s high resolution mode – from F8 to F11 – and the improved motion correction 
  * Enhanced sound quality – sound quality has been improved by optimising the performance of 
  the internal noise cancelling microphone 

  För att ladda ner dessa - gå till Panasonics hemsida from 1 juni 2018.

 • Fotohistoria: Nikkorex

  Mamiya tillverkade denna kamera åt Nikon. Det kanske triggar dig att läsa mer, för Nikkorex F har ändå en viktig plats i fotohistorien.

  Året var 1959 när Nikon förändrade fotohistorien radikalt genom att släppa Nikon F, och dessutom med ett helt gäng objektiv. Helt inriktad på yrkesfotografen. Och Nikon lyckades, men det har vi skrivit om tidigare i denna bloggserie. Den största marknaden ligger ändå hos amatörfotograferna och det förstod självklart Nikon, så de ville även in på den marknaden. För övrigt så hette Nikon Corporation på den tiden Nippon Kogaku K.K.

  1962 släpps Nikkorex F. Hette Nikkor J på vissa marknader. Den var betydligt billigare än Nikon F. Nikkorex F tillverkades av Mamiya. Det fanns en stor och ful ljusmätare av selen-typ som tillbehör. Den sattes på den "blixtsko" som sitter på kamerans front. Även om Nikkorex F är en ganska enkel kamera så var den ändå först på flera punkter:

  Det var första Nikon med F-fattning med lucka som hade gångjärn.
  Det var första Nikon med F-fattning som hade vertikal slutare
  Det var första Nikon med F-fattning sim hade blixtsynk på 1/125s
  Det var första Nikon med F-fattning som hade metallslutare från Copal
  Det var första Nikon med F-fattning som inte tillverkades av Nikon själva
  Det var första Nikon med F-fattning som även såldes under annant namn

  Mamiya tillverkade också en mycket udda optik till denna kamera. Den var märkt Nikkorex F och var en 35mm f/2,8. Den hade en halvautomatisk bländare som du behövde spänna upp mellan varje exponering.

  Mamiya sålde senare denna konstruktion till Ricoh, så samma kamera, med Nikon F-fattning och allt, fanns under namnet Ricoh Singlex. Kameran fanns också under namnet Sears SL II, men det framgår inte om den tillverkades av Mamiya eller Ricoh.

  Det fanns andra Nikkorex-kameror, Nikkorex 35, 35 II, Zoom 35 och Auto 35, men de skiljde sig helt från denna och de hade fasta objektiv.

  En Nikkorex F i silver har inget stort värde. De ligger i spannet 500-1500kr. Vi köpte vårt exemplar för 230kr men då var den bucklig på prismat och saknade tidsratten. Det är den du ser på bilden. Vi har sett de med lågt serienummer för orimliga 35000kr. Den fanns också i svart men de är extremt sällsynta och det verkar konstigt nog som alla svarta Nikkorex F hamnade i Norge på den tiden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Kul med drönare

  Fotografera är kul. Drönare är kul. Photoshop är kul.

  Bilden du ser är tagen med en DJI Mavic Pro och är sammansatt av tre bilder. Det är en blöt skogsväg med inte mer än en decimeter vatten. Drönaren hovrade ovanför och tog sekvensbilder. Först togs en bild av paret på skuffen med stillastående bil innan den körde ut i vattnet. Dels för att de kunde blivit blöta och dels för att det inte vore lagligt att åka så. När bilderna togs av bilen körande genom vattnet så gjorde fördröjningen att bildsekvensen missade större delen av bilen medan bildsekvensen på följande bil träffade perfekt. Så vägen och plasket är från en bild, en del av bilen från en andra bild och paret samt resten av bilen från en tredje bild. Tillsammans blev det en rolig bild.

 • Kikare: ring eller maila

  Är du sugen på en handkikare, tubkikare eller annan optik inför sommaren? Vi har Andreas och Oskar på plats som svarar på dina frågor i telefon och på mail - hör av dig eller besök vår butik i Umeå, vi hjälper dig gärna!

  Vi har ett stort sortiment kikare och tubkikare och det kommer mera under de kommande månaderna. Har du frågor om dessa eller om jaktprylar så kom gärna förbi vår butik på Gräddvägen i Umeå eller slå en pling till oss under vardagar 09:30-17:00 så hjälper vi dig att hitta rätt. Klicka gärna in på vår Outdoor-avdelning där du hittar vårt sortiment av friluftsprodukter och jaktprylar direkt på webben. Har du förslag på nya produkter eller något vi idag saknar i sortimentet så kontakta oss. 090-2007000 är numret - välkommen!

 • Panasonic Lumix G Vario 14-140/3,5-5,6 ASPH POWER OIS

  Test

  Mats har kikat närmare på Panasonics version II av 14-140mm, ett objektiv som många fotografer och filmare har valt som sitt standardobjektiv på sin Panasonic-kamera. Tystare, snabbare och modernare - men är den bättre än förut?

  För att vara en superzoom med 10 gånger zoom så presterar Panasonic Lumix G Vario 14-140/3,5-5,6 ASPH POWER O.I.S bra. Den är förhållandevis skarp till stor del av bilden genom hela zoomomfånget, det är bara ut i kanterna på full öppning som skärpan faller lite. Vilket också är mycket vanligt bland liknande zoomar med stort omfång. Mindre bländare än f/8 bör dock undvikas på grund av diffraktion (försämrad skärpa) som uppstår med i stort sett alla M. 4/3-objektiv på mindre öppningar än f/8, vilket helt enkelt påverkas av den lilla 4:3-sensorn. 

  Läs mer här: Panasonic Lumix G Vario 14-140/3,5-5,6 ASPH POWER OIS test

 • Film på gång!

  Vi håller på med en helt ny film om Sonys A7 III och A7R III och i lördags passade vi på att filma på ett event i Åmsele (gamla flygbasen) där det fanns bland annat två McLaren 570S som passade väldigt bra som foto- och videomodeller.

  Filmen kommer att ta upp skillnaderna mellan dessa två modeller och vilken du bör välja, baserat på behov och funktioner. Är du sugen på en ny Sony eller att byta till Sony så är det en film som du måste se! Under tiden kan du njuta av bilden på en McLaren 570S, en helt otrolig bil som vi bilnördar gärna ser mer utav i den kommande filmen. Det är, som vanligt, Johannes och Ludwig som producerar filmen och den kommer att finnas på Facebook, Youtube och länkad från Bloggen så fort den är släppt.

   

 • X-files: Norrländsk fura

  De som känner sig tveksamma om det är lönt att köra RAW får sitt slutgiltiga svar här...

  Inte ens två vuxna räckte för att omfamna denna gamla tall. Ser du handen?

  På denna bild har jag kört overkill på HDR då jag ville få ett rejält tryck i bilden. Kontrastmässigt är en sådan här bild nästan omöjlig att ta. Jag provade att exponera efter trädet och då frätte himlen ut helt, jag provade exponera efter himlen och trädet beckade igen helt. Denna bild exponerade jag lite mitt i mellan, där himlen inte är alltför överexponerad. Det går ofta att hämta information vid underexponering men nästan aldig ur överexponering. Bilden är inte ihopklippt utan all information i bilden kommer från samma exponering. Detta visar möjligheterna vid att fotografera i RAW och det visar även vilken fantastisk sensor GFX har. Generellt kan man säga att ju större sensor desto större dynamik, dvs desto större chans att hämta upp information från över eller underexponerade områden. 

  Oavsett hur stor sensor du har på din kamera så lönar det sig att fotografera i RAW. Du kan göra så otroligt mycket mer med bilden!

  På denna bild har jag redigerat bort stenen vid trädets rot och jag har fått hantera handen lite separat för att få någolunda korrekt hudfärg på den. Jag har inte lagt ner så mycket tid på bilden, ibland så får det vara tillräckligt bra, även om man vet att man kan göra bilden så mycket bättre om man vill lägga den tiden på det. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/80s, f/16 och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fujifilm GF 250/4 R LM OIS WR

  Test

  Vi har testat nya 250mm till GFX-systemet från Fujifilm och vilken glugg! Hela GFX-systemet är helt fantastiskt och är du sugen så är det läge att smälla till. Vi älskar GFX och det finns många skäl till det. 250mm-objektivet är ett av de...

  Mats skriver: Rejäl konstruktion i magnesiumlegering ger objektivet ett stabilt fundament, tillsammans med relativt låg vikt. Tätningar på strategiska punkter förhindrar intrång av fukt och damm. Frontlinsen har ett fluorbehandlat ytskikt, som verkar fukt- och smutsavvisande - samtidigt som det underlättar rengöring. Dessutom klarar objektivet användning ner till -10°C (dvs invändig temperatur inne i optiken). 

  Läs mer här: Fujifilm GF 250/4 R LM OIS WR test

 • Canon EOS M100

  Test

  Canons intåg bland spegelfria kameror har inte varit en succé - tills nu med M100 och i synnerhet nyaste M50 och vi har testat dessa för att se hur bra de verkligen står sig. Mats har skrivit ner sitt test av EOS M100 nu.

  Lillebror till M50 och efterträdare till M10 som den nya minstingen i EOS M-serien. Liksom föregångaren kan EOS M100 mycket för sin storlek och nu ännu lite mer. Bildsensorn är uppgraderad till 24 Mpixel, samtidigt som ISO-omfånget utökats ett steg, för lite bättre bildprestanda i dåligt ljus. Filmfunktionen är förbättrad och klarar nu Full HD i 1080/60p. Bland annat tack vare Digic 7-processorn så har även seriebildtagningen snabbats upp ett steg och kameran klarar nu upp till 6 bilder/s (med låst fokus). Inbyggd WiFi och Bluetooth/NFC möjliggör filöverföring och fjärrstyrning av kameran tillsammans med smartphone/surfplatta och Canons dedikerade app. 

  Läs mer här: Canon EOS M100 test

 • Fotohistoria: Siemens

  Visste du att Siemens tillverkat kameror?

  Siemens, detta gigantiska företag som vi förknippar med telefoner, modern elektronik, medicinsk teknik, datorer, kemi, digitalisering, energi och även finansiering. Företaget hade sin början redan 1847 och deras första produkt var en telegraf. Men vi ska hoppa direkt till deras filmkameror. 

  Vissa kameramodeller hade optik från Meyer Görlitz men på den vi har så sitter inte mindre än en Rodenstock optik, en Sironar 10mm f/2,2.

  1932 Siemens A 16mm ACR 0241
  1933 Siemens B 16mm ACR 0242
  1933 Siemens B 16mm ACR 0683
  1933 Registrierkamera B 16mm ACR 0422
  1934 Siemens C 16mm ACR 0244
  1934 Siemens D 16mm
  1934 Siemens D 16mm ACR 0246
  1935 Siemens B 16mm ACR 0243.
  1936 Siemens F 16mm
  1936 Siemens F 16mm ACR 0247
  1936 Siemens C8 8mm ACR 0250
  1937 Siemens D 16mm ACR 1067
  1937 Siemens F 2 16mm ACR 0248
  1938 Siemens C2 16mm ACR 0245
  1938 Siemens D 16mm ACR 0421
  1938 Siemens F 2 (Vario-Glaukar) 16mm ACR 0249
  1939 Siemens 8R 8mm ACR 0251
  1939 Siemens militär modell med 10m magasin och 36V-motor 16mm
  1940 Siemens 1940 flygplanskamera 35mm 
  1943 Registrierkamera A 16mm ACR 0252

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling och är en Siemens 8R från 1939. Riktigt bra skick och fjädermekanismen fungerar fortfarande. Byggd som ett kassaskåp. Svårt att förstå att den verkligen kan vara så gammal. Tysk ingenjörskonst. En sådan kamera är värd kring tusenlappen. Vi köpte vår på en auktion för 228kr.

  Siemens filmkameror är inte speciellt vanliga, och det är inte så konstigt med tanke på hur gamla de är. Priserna varierar kraftigt men de flesta modeller kan du få för kring tusenlappen. Ramlar du över en Siemens filmkamera till vettiga pengar så köp den, då den kommer att stiga i värde.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Dags för orm!

  Det är många som lyckats fånga ormar på bild senaste tiden och det snabba väderombytet har gynnat möjligheterna att fånga en solande orm på bild. Var försiktig när du letar orm...det är lätt att man missar dem och då kan ett bett i benet vara verklighet...

  Den här bilden tog vår kollega Thomas för ett par år sen. Den gjorde ett utfall rakt mot Thomas och upplevelsen förstärktes genom ett teleobjektiv medan marginalerna i verkligheten var stora. Det fanns ingen fara för varken orm eller fotograf. Men hur giftig är en huggorm egentligen? Det är den enda skandinaviska giftormen och själva giftet både dödar bytet och underlättar för ormens tarmpaket att spjälka maten. Dock är det dödligt för små djur och då genom att andningen eller hjärtat sätts ur spel. Det har hänt att vuxna har dött av bett från huggormen men då vanligen pga överkänslighet. Ungefär 1 person per 10 år dör av dessa bett i Sverige medan 2-3 personer dör årligen av getingstick. 

  Hur hittar man då en huggorm? Områden med mycket sten, rullsten eller åsar med gles vegetation är populära områden för huggormar och ofta på solsidan där de kan komma ut och värma sig vid behov. Det är ofta hallonplockare som stöter på huggormar så det finns en koppling mellan hallonbuskage och huggormar - de verkar trivas i samma områden. Men än en gång - var försiktig och se till att inte leta orm ensam!

 • Tokina AT-X M100/2,8 Macro 1:1 PRO D

  Test

  Vilken genre inom fotografering är lika het på våren som makro-fotografering? Inte många, och därför har vi testat Tokinas 100mm Macro, som förvisso inte är en nyhet men det är en doldis i sammanhanget. Mats har skrivit ihop testet...

  Redan på full öppning är skärpan mycket bra till stor del av bilden, för att sedan bli rejält skarp i nedbländat läge vid f/4 till f/8 över i princip hela bilden. Ser mycket bra ut på mindre öppningar också, och för riktigt närgångna makrobilder kan det ofta vara nödvändigt att blända ner till f/11-f/16. På mindre öppningar än f/16 börjar som vanligt diffraktion göra sig starkt påmind och sällan lönt att välja för att nå ett större skärpedjup eftersom det "äts upp" av den försämrade skärpan. 

  Läs mer här: Tokina AT-X M100/2,8 Macro 1:1 PRO D test

 • TÄVLING 2018

  Nu sparkar vi igång årets första större tävling - temat är tvådelat; FLORA & FAUNA! Tolkningen är fri men temat fast och du kan tävla i båda kategorierna, med ett (1) bidrag per kategori - din bästa bild så klart. Läs reglerna och var med!

  För att kicka igång våren så startar vi nu vårens första och största fototävling och det är fina priser som står på spel! Tanken är att vi alla tillsammans ska inspireras och motiveras att komma igång med fotograferingen även om våren varit lite sen i år. Se till att ladda batterierna, ställ in kameran och ta på dig varma kläder och se till att få ihop ett bidrag till vardera kategori. Dela gärna denna tävling med din vänner - så kan ni sticka ut och plåta tillsammans! Läs reglerna nedan, det är enkelt att delta. 

  Du får delta med ett (1) bidrag per kategori. Två kategorier: Flora och Fauna. Fri tolkning av temat. Tävlingen pågår 5 april - 31 maj 2018. Ditt bidrag skickas per mail till blogg@cyberphoto.se i form av en JPG eller PNG-bild. Bilden måste bifogas eller infgoas i mailet, ej länkas till dropbox, google drive eller andra externa molnfunktioner. Första pris i respektive kategori är ett Sony A7 II kamerahus och andrapris är ett Sony A6300 kamerahus. Totalt vinstvärde ca 45000kr. Ev.vinstskatt betalas av vinnaren, anställda på CyberPhoto med familj och nära vänner får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Bilder får efterbearbetas fritt men får bara bestå av delar som man själv tagit som fotografi. Bilden måste vara tagen av dig som deltar i tävlingen. Bilden får vara tagen när som helst tidsmässigt. 

  OBS! Inskickade bidrag används inte till något annat än i samband med tävlingen, sparas inte och vi förbehåller oss inte rätten att använda de till något annat syfte eller att dela de till tredjepart.

 • Hong kong del 4

  Sista delen i följetongen från Hong kong är här och vill du läsa de tidigare tre så bläddra bakåt i Bloggen. Vi hoppas att detta har inspirerat dig till en fotoresa, om det så är till grannkommunen eller Hong kong...lycka till med plåtandet!

  Städerskan väcker oss med ett försiktigt knackande på hotellrumsdörren; ”house keeping”. Sömndrucket förklarar jag att rummet är helt i sin ordning men att vi gärna kan ta ett par nya handdukar och en flaska vatten. Besviket lämnar hon över artiklarna jag bett om och försöker snegla över min axel in i rummet. Av säkerhetsskäl har vi valt att hoppa över städningen och skylten ”please do not disturb” är permanent installerad på dörrhandtaget. Har man kamerautrustning strödd över sängen och ett spindelnät av sladdar som förser batterier med ström är det bäst att ta det säkra före det osäkra. 

  Hong Kong har hittills bjudit på sedvanligt stekhett väder med hög luftfuktighet och varierade vindbyar med förorenad smog. Idag verkar vädret bli "annorlunda", gråa moln syns på horisonten och luften har ändrat karaktär, nästan som att någon har lagt ett lock över staden. Ett skyfall väntas enligt väderleksrapporten vilket sätter lite käppar i planeringen kring dagens aktiviteter. Efter en del dividerande på sängkanten fastställs att en sväng till Sham Shui Po skulle kunna göra sig fint oavsett väderlek. Jag har ett sug att få tillfälle att lufta min x-pan-kamera och Kristoffer har ännu inte fått uppleva den hektiska marknaden runt den delen av Hong kong. Sham Shui Po hör till ett av de fattigare områdena på halvön och ses oftast som den mest ”kinesiska”. Här kan man hitta billig elektronik i det enorma ”Golden Shopping Center”, köpa diverse köttstycken från lokala handlare eller fylla på resväskan med tveksamt krimskrams från de många små skjul som kantar gatorna. Perfekt för gatufotografering eller bara sitta och ta in den så annorlunda känslan jämfört med Sverige. 

  Vi springer upp och ned längs de smockfulla gatorna, förundras av utbudet, handlar konstig frukt och funderar på hur hälsovårdsmyndigheten eller Livsmedelsverket ställt sig till den allmänna hanteringen av färskvaror längs denna vältrafikerade väg. Efter det tjugonde klicket rullar bladaren tillbaka rullen och vi vänder hem. Ibland är det underbart att begränsa sig i sitt fotograferande, en rulle film, en kamera och ett objektiv, behöver man mer?

 • X-files: Potsdamer Platz

  Potsdamer Platz är ett betydande torg och en trafikknutpunkt i stadsdelsområdet Mitte i centrala Berlin, uppkallat efter den närbelägna staden Potsdam. Själva torget ligger i stadsdelen Mitte i tidigare Östberlin medan Potsdamer Strasse och de angränsande kvarteren väster om torget ligger i stadsdelen Tiergarten i tidigare Västberlin. Området utsattes för stor förstörelse under andra världskriget och delades fram till 1989 av Berlinmuren. Sedan murens fall har torget bebyggts med moderna kontorsskyskrapor och shopping- och nöjeskvarter.

  Torget anlades ursprungligen framför stadstullen Potsdamer Tor på vägen mot Potsdam, dagens Potsdamer Strasse, på 1700-talet. Berlins tullmur gick vid denna tid mellan dagens Leipziger Platz och Potsdamer Platz. 1831 fick torget det nuvarande namnet Potsdamer Platz och 1838 anlades Berlins första järnvägsstation för tågen mot Potsdam vid sydvästra delen av torget.[1] Den utvidgades senare under 1800-talet med ytterligare linjer och stationsbyggnader ovan jord, allt eftersom trafiken ökade. 

  Under 1920- och 1930-talen var Potsdamer Platz en av de mest trafikintensiva platserna i hela Europa. Under 1920-talet, die Goldenen Zwanziger, blev Potsdamer Platz tillsammans med Alexanderplatz och Kurfürstendamm hjärtat för Berlins nattliv. Siemens AG:s trafikljus vid Potsdamer Platz var Europas första elektriska trafikljus på 1920-talet. Idag står på samma plats en kopia av det ursprungliga ljuset. 

  Liksom större delarna av centrala Berlin förstördes byggnaderna runt Potsdamer Platz och järnvägsstationerna av de allierades lufträder och tungt artilleri under andra världskrigets sista dagar. När staden delades in i fyra sektorer av ockupationsmakterna efter krigets slut hamnade torget på gränspunkten mellan de amerikanska och brittiska sektorerna i Västberlin och den sovjetiska sektorn som tillhörde Östtyskland. 

  Eftersom det kalla krigets ökade spänningar medförde ökade restriktioner för resor mellan den sovjetiska sektorn (Östberlin) och de västra sektorerna (Västberlin) minskade betydelsen av platsen kraftigt. När Berlinmuren byggdes den 13 augusti 1961 delades Potsdamer Platz i två delar. Det som en gång var en livlig mittpunkt blev nu ett öde gränslandskap. 

  Efter murens fall 1989 höll Roger Waters den 21 juli 1990 en gigantisk välgörenhetskonsert för att högtidlighålla slutet på delningen av Tyskland. Konserten, som var ett återuppförande av The Wall, hölls på den då öde marken där Potsdamer Platz låg och flera gästartister medverkade. 

  Efter 1990 kom Potsdamer Platz åter i fokus, eftersom torget nu låg nära de centrala delarna av staden. Berlins politiska ledning beslutade att dela in torget i fyra delar, som var och en skulle säljas till kommersiella investerare. Under uppbyggnaden var Potsdamer Platz Europas största byggarbetsplats. 

  Den största av dessa fyra delar köptes av Daimler-Benz som anlitade Renzo Piano att skapa de övergripande ritningarna för byggnationen. De individuella byggnaderna byggdes sedan upp med enskilda arkitekter, helt enligt planerna. Detta inkluderar Potsdamer Platz No. 1 av Hans Kolhoff, som rymmer flera juridiska företag. 

  Den näst största delen gick till Sony som beslöt att flytta dit sitt europeiska huvudkontor. Detta nya Sony Center ritat av Helmut Jahn är en skapelse av glas och stål och är ett exempel på modern arkitektur i Berlin. Sony Center innehåller förutom huvudkontor för Sony i Europa också ett filmmuseum, tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn (DB) samt restauranger, biografer och en Sony-konceptbutik. 

  Hela projektet fick i början mycket kritik och fortfarande finns det kritiker som inte gillar att torget kommersialiserades och planerades om. Trots detta lockar Potsdamer Platz omkring 70 000 besökare varje dag[när?]. Nästan när som helst på dygnet är det fullt med folk. Det har blivit ett av de viktigaste besöksmålen i Berlin och en mycket viktig shoppingplats för berlinarna, bland annat de stora galleriorna Potsdamer Platz Arkaden samt Mall of Berlin. Totalt finns det över 40 biografer, däribland två IMAX. Kvarteren omkring torget utgör även det centrala festivalområdet under Berlins filmfestival vilket sammantaget gör Potsdamer Platz till Berlins centrum för filmfantaster. 

  Deutsche Bahn, Berlins pendeltåg och Berlins tunnelbana har idag stationer under Potsdamer Platz. Tunnelbanestationen är till större delen bevarad i ursprungligt skick och är tillsammans med enstaka byggnader det enda från "gamla" Potsdamer Platz som finns kvar idag. (Källa: Wikipedia) 

  Bilden är tagen på CyberPhotos personalresa till Berlin. Fujifilm GFX + Fujinon GF 23/4 R LM WR, 1/125s, f/16, ISO 200. 

  Klicka här för större bild >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Phantom 4 Pro/Pro+ V2.0

  Nyhet

  Nu lanseras nya versioner av DJI Phantom 4. Det är DJI Phantom 4 Pro V2,0 och DJI Phantom 4 Pro+ V2,0. Om du är intresserad så passa på att boka upp ett exemplar redan nu.

  DJI tillverkar drönare med kamera av hög kvalitet och de är en mycket populär och pålitlig tillverkare. Nu dyker sommarens uppdaterade modeller upp. Förutom att Phantom 4 Pro/Pro+ V2.0 behåller de fina funktionerna som en 1-tums 20-megapixelsensor som kan spela in video i upp till 4K/60fps, en flygtid på upp till 30 minuter, sändningsområde på upp till 7 km så har den nya versionen bl a 60% lägre propellerljud samt bättre videoöverföring med hjälp av OcuSync. Det gör att man trådlöst kan koppla upp ett par DJI Goggles mot drönaren och på ett snabbare sätt få videoöverföringen. 

  Med DJI Phantom 4 Pro+ V2,0 följer en praktisk LCD-skärm. 

  Du kan läsa mer här: 
  DJI Phantom 4 Pro+ V2,0 inkl fjärrkontroll 
  DJI Phantom 4 Pro+ V2,0 inkl fjärrkontroll med LCD-skärm

 • Panasonic HC-VXF1

  Test

  Nu har vi testat Panasonics nya och heta VXF1, videokameran som har det mesta man kan önska sig! Bortsett från 4K video så har den riktigt fin optik, 24x optisk zoom, inbyggd WiFi och mycket mer. Fullspäckad med teknik - som vi vant oss med Panasonic...

  Mats skriver: Panasonic VXF1 är en förhållandevis enkel videokamera som i första hand verkar vara tänkt för dig som gillar att använda helautomatiska funktioner. Men det finns tack och lov ett antal manuella val också. Genom att ställa in kameran i MNL-läget så får man tillgång till manuell exponering där man själv kan ställa in slutartid och bländare/iris, samt dB via funktionsringen framtill på objektivet (saknas på VX1 & V800). Exponeringskompensation finns givetvis för dig som använder automatisk exponering. Man kan även justera bildegenskaperna som t ex skärpa, färger, vitbalans etc. 

  Läs mer här: Panasonic HC-VXF1 test

 • Fotohistoria: Braun

  Braun Nürnberg. Inte det Braun som tillverkar rakapparater, utan ett annat Braun.

  Karl Braun KG, Fabrik optischer Geräte und Metallwaren grundades 1915. Braun blev mest känd för sina Paxette-kameror och deras Paximat diaprojektorer. 1948 ändrades namnet till Carl Braun Camera-Werk. Braun tillverkade en hel del kameror på 50-60-talet men senare så gick produktionen mer över till diaprojektorer mycket på grund av konkurrensen från Japan. 1955 introducerades Paximat diaprojektorer. Braun var först med fjärrkontroll till diaprojektorer, först med sladd sedan trådlösa. De uppfann också autofokus för projektorer, variabel lampstyrka och användningen av halogenlampor i diaprojektorer. Mn räknar med att Braun sålde 4,000,000 diaprojektorer i 120 länder. Då under namnen Paximat och Novamat. År 2000 slutade all verksamhet och 2001 omorganiserades hela företaget. 2004 ändrades namnet till Braun Photo Technik GmbH. Idag säljer de digitala fotoramar, actionkameror, åtelkameror, väskor, filter, scannrar, osv. Troligen tillverkar de själva nästan ingenting av detta.

  Vi listar modellerna här så du kan se årtalen ifall du har en i din samling eller hittar en i farfars garderob.

  1950 Braun Imperial lådkamera 6x9 för 120-film
  1951 Braun Paxette för 35mm film
  1952 Braun Paxina för för 120-film
  1952 Braun Color Box lådkamera för 120-film
  1952 Braun Paxette II 35mm film
  1952 Braun Norca I ihopfällbar bälgkamera för 120-film
  1952 Braun Norca II ihopfällbar bälgkamera för 120-film
  1953 Braun Paxina II för 120-film
  1953 Braun Paxina 29 för 120-film
  1953 Braun Paxina 35 för 120-film. Samma som 29 men med ett f/3,5 objektiv.
  1953 Braun Paxette I 35mm film
  1953 Braun Paxette II M 35mm film
  1954 Braun Gloria 6x6 för 120-film
  1954 Braun Norca II Super, ihopfällbar bälgkamera för 120-film
  1954 Braun Gloriette för 35mm film
  1954 Braun Paxette I för 35mm film
  1954 Braun Paxette I M för 35mm film
  1955 Braun Norca III ihopfällbar bälgkamera för 120-film
  1954 Braun Branette för 35mm film
  1956 Braun Paxette Ia för 35mm film
  1956 Braun Paxette Ib för 35mm film
  1956 Braun Norca IV Super, ihopfällbar bälgkamera för 120-film
  1956 Braun Super Paxette I för 35mm film
  1956 Braun Super Paxette Ib för 35mm film
  1956 Braun Super Paxette II för 35mm film
  1957 Braun Super Paxette II B för 35mm film
  1958 Braun Super Paxette II L för 35mm film
  1958 Braun Super Paxette II BL för 35mm film
  1958 Braun Paxette I AL 35mm film
  1958 Braun Paxette I L 35mm film
  1958 Braun Gloriette B för 35mm film
  1958 Braun Paxette II L för 35mm film
  1958 Braun Paxette II BL för 35mm film
  1958 Braun Super Paxette I L för 35mm film
  1958 Braun Super Paxette II M för 35mm film
  1958 Braun Paxette Automatic för 35mm film
  1958 Braun Paxette Reflex för 35mm film
  1958 Braun Paxette Automatic I för 35mm film
  1959 Braun Paxette Electromatic för 35mm film
  1959 Braun Paxina Electromatic, tar 127-film
  1960 Braun Paxette Electromatic I för 35mm film
  1960 Braun Paxette Reflex automatic för 35mm film
  1960 Braun Paxette Electromatic II för 35mm film
  1960 Braun Paxette Electromatic IIs för 35mm film
  1961 Braun Paxette Electromatic III för 35mm film
  1961 Braun Paxette Automatic Super III för 35mm film
  1962 Braun Paxette Electromatic I A för 35mm film
  1962 Braun Paxette Reflex automatic för 35mm film
  1964 Braun Paxette 35 för 35mm film
  1964 Braun Paxette 3 Auto för 35mm film
  1964 Braun Paxette 35 B för 35mm film
  1964 Braun Paxette 35 LK för 35mm film
  1964 Braun Paxette 35 SB för 35mm film
  1964 Braun Paxette 28 B för 126-film
  1964 Braun Paxette 28 för 126-film
  1965 Braun Paxette 28 I för 126-film
  1965 Braun Paxette 28 Auto för 126-film
  1965 Braun Paxette 28 BC för 126-film
  1965 Braun Paxette 28 F för 126-film
  1965 Braun Paxette 28 LK för 126-film

  Phokina var Paxette-modeller för den franska marknaden.

  På 80-90-talet så såldes en hel del plastiga kompaktkameror under Braun-namnet men de är helt ointressanta.

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling och är en Braun Paxette Electromatic från 1959. den marknadsfördes som världens första helautomatiska kamera. Den har en selencell som styr bländaren. Slutartiden är fast på 1/45s. Objektivet är ett fixfokus 40mm f/5,6. Oftast med namnet Ennagon men även namnet Katagon används. Det är lite svårt att sätta ett korrekt värde på denna kamera, men kring 100-300 för en i bruksskick och 200-400 för en i bra skick och 300-600 för en i nyskick. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Öppettider 10 maj

  Vi har öppet som vanligt idag och på fredag, stängt torsdag 10 maj (Kristi himmelsfärdsdag). Butiken är öppen kl 10-17 på vardagar och telefon/mail svarar vi på 09:30-17:00 (lunchstängt 12-13). Välkommen att höra av dig!

 • Zeiss Milvus 18/2,8

  Test

  Vi släpper vårt test av Zeiss Milvus 18mm idag och det är, inte oväntat, ett mycket bra objektiv. Men är det ett objektiv att räkna med 2018 eller är det en retro-tjusning för några få fotografer? Mats har gått igenom den - frågan är vad du tycker?

  Mats skriver så här: Andra gemensamma drag för Milvus-objektiven är standardiserad färgåtergivning, hög upplösning och kontrast samt ZEISS T antireflexbehandling som effektivt motverkar linsöverstrålning, slöjbildning och reflexer. Samtliga har dessutom en optisk konstruktion med så kallade flytande linselement, som ger bästa möjliga skärpa vid alla fokusavstånd. 

  Läs mer här: Zeiss Milvus 18/2,8 för Canon EF/EOS (ZE)

 • Bästa tillbehöret!

  Nyhet

  Vi måste tipsa om denna pryl, en pannlampa från tyska Dörr som bara kostar 399kr. Finns massor av fina ficklampor men för oss som vill ha en bra och bred ljusbild när vi tragglar med stativ, kameran eller andra smågrejer är det här svaret!

  Nästan alla pannlampor har en effektiv och relativt smal ljusbild medan denna är helt perfekt för oss som inte springer, åker skidor eller cyklar utan vill ha bra arbetsbelysning när vi är ute och plåtar astro, landskap eller annat där man är utomhus sent på kvällar och nätter. Även nattfiskare och andra som vill ha bra belysning är det här ett riktigt bra tips för - läs mer och beställ din lampa nu - vi har testat den och det är vår "fotograf-lampe-favorit". 

  Läs mer här: Dörr LED Sensor pannlampa KL-15

 • Fujifilm uppdaterar

  Nyhet

  Du som har en X-T2 får nu mer kamera för pengarna - helt utan pengar! Som vanligt med Fujifilm så får kameran ett andra liv under sin levnadstid tack vare en programvaru-uppdatering. Så här skriver Fujifilm Sverige:

  Nu finns en ny mjukvara till FUJIFILM X-T2 tillgänglig för nedladdning med massor av nya funktioner och förbättringar så som stöd för fokusgaffling, förbättrad AF både för rörliga motiv, motiv med låg kontrast och under sämre ljusförhållanden. Det går nu att spela in video Full-HD höghastighetsvideo upp till 120p och färggraderingsprofilen F-log finns nu tillgänglig vid inspelning till minneskort. En ny funktion för flimmerreducering har tillkommit som ger jämnare exponering vid t.ex. inomhusfotografering med lysrörsbelysning och X-T2 har fått stöd för att fungera med de nya objektiven FUJINON MKX18-55mmT2.9 och FUJINON MKX50-135mmT2.9. 

  Läs mer här: Fujifilm X-T2 firmware-uppdatering

 • Hong kong del 3

  Resan till Hong kong fortsätter och vi som är kvar här hemma i Sverige är smått avundsjuka även om det kommit en del värme även här i vårt land sista tiden och det ser lovande ut kommande veckor. Läs mer i tidigare blogginlägg.

  Ibland går det inte som man tänkt sig, eller rättare sagt händer det väldigt ofta. Om det har med felaktiga initiala aspirationer att göra eller ren och skär otur vet jag inte, men när verkligheten inte lever upp till förväntningarna gäller det att göra det bästa av situationen, hitta en ny infallsvinkel eller skruva sin verklighetsuppfattning en aning tills dess att verkligheten närmar sig visionen. Låt mig förklara. De två senaste dagarna här i Hong Kong har skyn öppnat upp sig och barmhärtigt kylt ned staden. Luften är nu svalare och längs gatorna rör sig betydligt färre människor. Paraplyförsäljningen ökar markant och även vår lokale frukthandlare är plötsligt återförsäljare av paraplyer. Även om regnet för många kommer som en skänk från ovan försvårar det saker och ting för oss. Filmande i regn är inte att föredra om man inte har rätt utrustning och kampen för att hålla frontelement fritt från vatten kan knäcka även den bäste. Regnet smattrar mot hotellets ruta och så plötsligt avtar ljudet. Spända håller vi andan och börjar packa kamerautrustning under tystnad för att inte reta vädergudarna. 

  Resan till Quarry Bay tar ungefär 40 minuter och spända kliver vi ut från stationen. Fortfarande inget regn, men det hänger i luften. Lätt stressade skyndar vi fram mot det massiva lägenhetskomplexet som är dagens mål. Den som sett transformers känner igen platsen, tre massiva hus med färgglada balkonger som ramar in en liten innergård. Snabbt riggar vi kameror, så darrar luften till och vädergudarna bestämmer sig för att lägga krokben för våra planer. Molokna tar vi skydd under ett litet tak, flaggar in varsin dryck och hoppas kunna vänta ut väderförhållandena. Efter 1 timme ger vi upp och accepterar nederlaget men beslutsamma om att ändå lyckas få något vettigt material ritar vi om planen för kvällen. Hur kan man på ett enkelt sätt hålla sig torr och samtidigt filma i Hong Kong? Svaret uppenbarar sig ute på gatan, en spårvagn! En grundlig undersökning av kartan i kuren på hållplatsen låter meddela att det är fullt möjligt att åka spårvagn hela vägen till hotellet. 

  Nöjda kliver vi ombord, betalar och riggar ett timelapse i fören på vagnen. Övriga resenärer verkar inte ha några åsikter om våra förehavanden och till vår förvåning går till och med spårvagnsfönstret att öppna. Ibland blir det inte som man tänkt, men det gäller att inte låsa fast kreativiteten i ett scenario utan låta tanken spinna vidare. Timelapse-sekvensen blev underbar med blänket från neonskyltar i gatan. Allt på denna resa blev inte som vi planerat, men det oplanerade blev till sist det bästa. Glada återvänder vi nu till Sverige med två hårddiskar (glöm inte backa upp ert material, gott folk!) fyllda till brädden med bilder och video. 

  Vi ses i butiken!

 • X-files: Månen

  Vår fina måne som kanske inte är en måne, eller kanske är en av många... läs mer

  Vår närmaste granne i en oändlig rymd och den enda plats som människa besökt utanför vår egen planet. Självklart så finns alla möjliga konspirationsteorier om vi ens besökt månen och även varför månbesöken plötsligt upphörde. Mythbusters hade ett väldigt intressant avsnitt angående detta. Jag kan tänka mig att alla som läser detta har sin åsikt.

  Så hur många månar har vi då? Ja, inte helt lätt att svara på. Den måne som vi kallar för månen är ju egentligen lite för stor för att vara en måne utan är snarare en dvärgplanet. Det beror på hur vetenskapsmännen känner för att bedöma var gränsen går. Jordens andra "måne" är Cruithne men egentligen så finns det finns tre liknande till 2000PH5, 2000WN10 och 2002AA29. Enligt NASA så har vi kring 18000 små-månar. Så har vi 1, 5 eller 18000 månar eller ingen måne? Bra fråga, det beror på var kraven går för planet, måne och asteroid. Men hur vi än vänder på det så verkar svaret "en måne" vara det minst troliga trots att det är den allmänna uppfattningen. Ni som ser Qi från BBC ler nog just nu.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX + Kipon adapter + Pentax 645 600mm f/5,6 ED IF. 1/160s, f/8, ISO 100. Kraftigt beskuren. Denna bild återger verkligheten till nästan 100%. Det är frestande att justera färg och kontrast till att bli lite mer dramatisk men samtidigt så blir bilden väldigt behaglig som den ser ut här.

  Månen är på ett sätt en stor och rätt dålig spegel, för månen lyser ju inte som alla vet, det är solen som lyser på den och den reflekterar ljuset tillbaka mot oss. Jorden gör likadant mot månen. Men vilken reflekterar mer ljus? Det gör definitivt jorden. Månen är nämligen väldigt mörkgrå till färgen. När vi ändå är inne på förvirrande saker som ändå är fakta, så vilken färg är solen? Gul? Vit? Nope, den är faktiskt svagt turkos. Ska vi gå ännu längre? Vatten då? Blått? Grönt? Ingen färg alls? Vatten är svagt blått. Nu räcker det med förvirrande fakta. Det vi nog alla är överens om är att månen är otroligt vacker.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fujinon XF 55-200/3,5-4,8 R LM OIS

  Test

  Vi har testat Fujifilms XF 55-200mm - ett populärt val, i synnerhet till nya Fujifilm X-H1 och X-T2. Objektivet får Toppklass i vårt test och låt dig inte luras av ljusstyrkan, det här är ett riktigt bra objektiv för dig som använder Fujifilm!

  På full öppning är skärpan bra i centrum genom hela zoomomfånget, och särskilt mellan ca 55-120mm. Som bäst skärpa över hela bilden blir det på f/5,6-f/8 på samtliga brännvidder. Optiska egenskaper såsom distorsion, kromatisk aberration och vinjettering går att hitta men håller sig på försumbara nivåer. Teckningen av bakgrundsoskärpan och de motivdelar som ligger utanför fokus (bokeh) är relativt soft och fin. 

  Läs mer här: Fujifilm Fujinon XF 55-200/3,5-4,8 R LM OIS test

 • Pentax K-1 Mark II

  Test

  Nu släpper vi testet på Pentax K-1 Mark II - en uppföljare som inte gjort så mycket väsen av sig för att vara en ny fullformatskamera men som överraskar - mest för att den innehåller så mycket till ett så bra pris. Läs vad Mats tycker!

  Förutom bättre bildprocessering har man nu också förbättrat den motivföljande autofokusen. Även det högupplösta pixel shift resolution-läget har fått en rejäl uppgradering, som bland annat ska ge bättre färger och högre detaljupplösning. Dessutom ska det nu gå att använda även på frihand, utan stativ. Detta åstadkommer man genom att utnyttja fotografens egna handvibrationer (!) för att ta 4 st bilder med 1 pixels förskjutning mellan, som sedan används för att skapa den slutliga bilden. Intressant teknik! 

  Läs mer här: Pentax K-1 Mark II test

 • Canon EOS 2000D

  Test

  Canons instegsmodeller är kanske inget man hurrar över rent tekniskt men de är viktiga modeller för att fler ska få upp ögonen för världens bästa hobby - fotografering! Hur bra är en EOS 2000D? Mats har testat och skrivit ner allt på vår hemsida...

  Mats skriver: Kameran är enkel att komma igång - och få bra resultat - med. Samtidigt innehåller den en mängd användbara funktioner, även för den som blivit lite varm i kläderna och vill utvecklas och lära sig mer. Till listan av användbara funktioner kan 2000D lägga till även inbyggd WiFi med NFC-funktion - för trådlös bildöverföring och fjärrstyrning via smartphone eller surfplatta. Genom Wi-Fi kan du enkelt och snabbt dela dina bilder. Kameran kan styras från en smartphone, för att ta bilder eller filmer fjärrstyrt – en fördel när man inte vill störa eller skrämma motivet. 

  Mer om EOS 2000D: Canon EOS 2000D test

 • Hong kong del 2

  Vi följer med våra kollegor Kristoffer och Albin på deras fotoresa i Hong kong här i Bloggen och vill du läsa första inlägget därifrån så kan du bläddra en bit ner bara. Välkommen med till Asien och Hong kong med kamerorna i högsta hugg...

  Väckarklockan i vårt rum på nio kvadratmeter förkunnar med ett skränande läte att resans tredje dag nu har börjat. Vi kommunicerar med varandra med läten och ord för att inte falla tillbaka in i John Blunds rike igen. Gårdagen gör sig påmind i knän, fötter och axlar så fort jag försöker etablera ett vertikalläge. Efter en kort kamp lyckas jag sparka igång en lite varmvatten och luftkonditioneringen på full blåst. Att starta morgonen med en kopp varm dryck kan göra underverk när kroppen har en mycket bestämd åsikt om våra promenader upp och ned längs Hong kongs långa gator. 

  Utanför Best Western Hotel är aktiviteten hög. De röda taxibilarna susar förbi i alla riktningar och vår lokala grönsakshandlare på hörnet är redan i full gång att förse kunder med ordentligt besprutade äpplen. Vi tar en sista titt på Google-kartan som har alla olika sevärdheter utmärka och vinkar hej då till wifi signalen som varit relativt pålitlig här. Här ska flikas in att Skype-samtal är begränsade till hotellobbyn på plan fem som begåvats med en utomordentligt horribel akustik. Efter en kort resa med Hong kongs väloljade tunnelbanesystem kliver vi ut i Tin Hau och möts av en gassande sol och värme som man som svensk närmast förknippar med ett bastubad. Snabbt lokaliseras den mest logiska vägen till vårt resmål, naivt kan man ju tro att ett svindlande högt bostadshus enkelt kan lokaliseras men eftersom samtliga av Hong kongs byggnader har just detta attribut är det inte alla gånger så enkelt. 

  Snabbt är kamerorna framme och vi riggar upp för både video och stillbild. Planen är att nu kunna ta oss upp i ett stort bostadshus där alla lägenheter placerats i en cirkel. Den mittersta delen har lämnats fri och från botten blickandes upp kan man se en blå himmel 28 våningar ovanför huvudet. Google och Instagram är underbara verktyg för att på ett smidigt sätt kunna planera resan innan man satt sin fot i landet. Problemet är bara att säkerhetsvakten inte längre är så pigg på att släppa in icke-residenter i byggnaden. Efter att fått nobben i två av de fyra byggnaderna hittar vi till sist en olåst dörr i det tredje huset som leder direkt in i trapphuset - bingo! Med ett leende på läpparna börjar vi stega de 28 våningarna med en något högre puls än normalt och hejar glatt på alla vi möter. 

  Väl uppe misstänker vi att tiden kan bli knapp eftersom det sitter övervakningskameror längs väggarna och mest troligt vet byggnadens vakt redan om att vi är på plats. Efter en snabb överläggning bestämmer vi oss för att Kristoffer får sköta Crane 2 (gimbal) med en vidvinkel optik för att påvisa storheten i byggnadens arkitektur medan jag fokuserar på att få stillbildsmaterial. Märkligt nog kommer ingen väktare och visar bort oss, vi har till och med tid att lägga bort kamerorna och bara förundras över byggnaden samtidigt som vi spekulerar kring lägenheternas eventuella månadskostnad. Nöjda med både video- och stillbildsmaterialet lämnar vi byggnaden och ger oss ut i den heta luften igen...

 • Fotohistoria: Minolta XM

  Detta är en högst intressant kamera. XK var Minoltas svar på Canon F-1 och Nikon F2. Kameran hette XM i Europa, XK i Nordamerika och X-1 i Japan.

  Minolta XM visades på Photokina 1972 och fanns ute på marknaden året därpå. XM var en professionell kamera på alla sätt utom ett. Den hade ingen motor att tillgå. Det enkla faktumet gjorde att Minoltas försök att ta sig i pro-segmentet mer eller mindre misslyckades. Inte förrän 1976 kom en ny kameramodell som hette XM-Motor och den hade en fast motor. Bra för driftsäkerheten men dåligt ifall fotografen skulle vilja skruva bort motorn för att få en smidigare kamera. XM hade tidsautomatik vilket både Canon F-1 och Nikon F2 saknade. XM tillverkades fram till 1981.

  När man tar en XM i handen så råder ingen tvekan om att det är en robust kamera. Den är gedigen och tung. Det fanns fem olika sökare till den. Auto Prism Finder AE, den hade dubbla CdS-seller som var kopplade som Minoltas berömda kontrastavkännande CLC-mätning. Auto Prism AE-S kom tillsammans med XM-Motor och hade kiselceller istället. Prisma Finder P var ett vanligt prisma utan ljusmätning. Ljusschaktssökare W var som namnet antyder ett ihopfällbart ljusschakt med lupp. Luppsökare H hade en liupp med 6,2x förstoring. 

  I tidsautomatikläget så jobbar den från 1/2000s ner till 4s. Manuellt 1/2000s ner till 1s men i B-läget kan du välja på ett annat vred under tidsratten från 2s till 16s. Tar du bort sökaren så har du ingen tidsratt alls vilket är lite udda. Slutaren och spegelmekanismen är mycket bra dämpade och går mjukt och fins för att inte ge några oönskade vibrationer. Hela kameran andas kvalitet och vi gillar den verkligen. En XM kostade $790 men en 50/1,7 när den släpptes och det motsvarar idag 39200kr.

  Samlar du på Minolta så är XM en självklarthet i samlingen. De kan vara lite kluriga att få tag i och priserna skevar omkring rejält. vanligt pris för en i bruksskick är kring 3000kr och i mycket bra skick kring 5000kr, och i mint upp mot 10000kr. Mitt i allt detta så hittar man dem ibland kring tusenlappen också. Vi fick betala 1800kr för vårt exemplar som jag skulle säga är i C-skick.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.