X-files: Norrländsk fura

De som känner sig tveksamma om det är lönt att köra RAW får sitt slutgiltiga svar här...

Inte ens två vuxna räckte för att omfamna denna gamla tall. Ser du handen?

På denna bild har jag kört overkill på HDR då jag ville få ett rejält tryck i bilden. Kontrastmässigt är en sådan här bild nästan omöjlig att ta. Jag provade att exponera efter trädet och då frätte himlen ut helt, jag provade exponera efter himlen och trädet beckade igen helt. Denna bild exponerade jag lite mitt i mellan, där himlen inte är alltför överexponerad. Det går ofta att hämta information vid underexponering men nästan aldig ur överexponering. Bilden är inte ihopklippt utan all information i bilden kommer från samma exponering. Detta visar möjligheterna vid att fotografera i RAW och det visar även vilken fantastisk sensor GFX har. Generellt kan man säga att ju större sensor desto större dynamik, dvs desto större chans att hämta upp information från över eller underexponerade områden. 

Oavsett hur stor sensor du har på din kamera så lönar det sig att fotografera i RAW. Du kan göra så otroligt mycket mer med bilden!

På denna bild har jag redigerat bort stenen vid trädets rot och jag har fått hantera handen lite separat för att få någolunda korrekt hudfärg på den. Jag har inte lagt ner så mycket tid på bilden, ibland så får det vara tillräckligt bra, även om man vet att man kan göra bilden så mycket bättre om man vill lägga den tiden på det. 

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/80s, f/16 och ISO 100. 

Se bilden i full upplösning >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas