Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150/4-5,6 II

Test

Superzoom till micro 4/3 är högst intressant men som alltid med såna objektiv är frågan hur bra de är och hur mycket är de en kompromiss. Mats har testat version II av 14-150mm från Olympus, en tillverkare som gjort många fantastiska objektiv.

Superzoom till micro 4/3 är högst intressant men som alltid med såna objektiv är frågan hur bra de är och hur mycket är de en kompromiss. Mats har testat version II av 14-150mm från Olympus, en tillverkare som gjort många fantastiska objektiv. 

centrum av bilden är skärpan är fullt acceptabel över hela zoomomfånget redan på största bländaröppning, men som de flesta superzoomar förlorar den lite kvalitet på de längsta brännvidderna. För bästa möjliga resultat sett över hela bilden behöver man blända ner ca 1-2 steg. Kromatisk aberration, distorsion och vinjettering förekommer i måttliga mängder, men de är också löjligt enkla att trolla bort i den digitala världen så länge man tagit alla bilder i RAW-format. Egenskaperna vid direkt motljus är imponerande, det skapas ovanligt lite spökbilder och reflexer med tanke på vilken typ av zoom detta är. 

Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150/4-5,6 II test