• Tre solar, del 1 av 3

  Solen har alltid fascinerat människan. Solnedgångar må ha bekymrat människor förr som trodde att den sjönk i havet, men sedan vi förstått bättre så är den mest romantisk. Solnedgångsbilder kan tyckas banala för vissa, medan de bara är vackra för andra. Jag har tre nytagna bilder som kanske kan attrahera båda grupperna.

  Vi börjar börjar försiktigt med en ändå lite dramatisk solnedgång som i det närmaste kan beskrivas som en eldslåga. 

  Bilden är tagen på 280mm och är kraftigt delförstorad. 

  Imorgon ska vi se på en något mer dramatisk solnedgång. 

  /Thomas

 • X-files: Blixtrar som tåget

  När det är kallt och fuktigt i luften så bildas frost på kablarna och det kan ge spännande bilder. Här gnistade det inte så mycket men det blev en mysig bild ändå.

 • Glad påsk!

  Dags för påskhelg och välbehövlig vila för många - hoppas att du får en underbar helg med mycket godis, mycket fritid och mycket fotografering (eller filmning). Vi har stängt långfredag och annandag påsk, tillbaka på tisdag som vanligt!

  Vi har öppet som vanligt idag, skärtorsdag, till kl 17:00, så ring, skicka mail eller besök butiken. 

  Välkommen & glad påsk!

 • Sony A7 III

  Test

  Nu släpper vi testet på nya Sony A7 III - en kamera som många av oss suktar efter och många har beställt. Det behöver komma något riktigt vasst under året om A7 III ska få en värdig konkurrent i prisklassen, så bra är den!

  Mats skriver: Sony A7 III är en riktigt bra kamera med flera egenskaper och funktioner ärvda från både A7R III och A9:an, där bildkvalitet och hastigheten för både serietagning och autofokus är de kanske mest imponerande egenskaperna, med hela 10 bilder per sekund och 693 st AF-punkter som täcker 93% av bilden. Jag blev faktiskt lite förvånad över att den inte hamnade i en högre prisklass med tanke på hur mycket kamera man får med Sony A7 III, klart prisvärd. 

  Läs mer här: Sony Alpha 7 III test

 • Fotohistoria: Olympus C-2000Z

  1999 släpptes Olympus C-2000Z och det var första gången vi var störst i Sverige på en kameramodell

  CyberPhoto härstammar från en fotobutik som grundades 1955 och har genom åren aldrig arbetat med postorder förrän 1995, det år då vi lanserade vår första hemsida, och 1999 meddelade Olympus att vi sålde flest C-2000Z av alla i Sverige. Det var en stor överraskning för oss. Vi jobbade hårt och försökte göra vårt allra bästa men vi hade aldrig då kunnat fantisera om att vi skulle vara störst i Sverige på någon kameramodell på den tiden. Idag nästan 20 år senare så är det ett kärt minne. 

  Så vi börjar med Olympus C-2000Z. vi har redan skrivit två gånger att den släpptes 1999, den hade en 2,1M pixels sensor, 3x zoom 6,5-19,5mm motsvarande 35-105mm med 2,0-2,8 i ljusstyrka. Den hade genomsiktssökare, precis som en analog kompaktkamera. Den använde SmartMedia minneskort som fanns upp till hisnande 128MB, inte GB utan MB! Detta var en av de bästa kamerorna på marknaden vid den tidpunkten. 

  Efterföljaren C-2020Z lanseras år 2000, i stort sett samma chassi och optik men med interna uppgraderingar som helt manuella möjligheter och filmmöjlighet med "hela" 15 sekunder i bästa läget. 

  2001 kommer nästa uppgradering som blir C-2040. Den är modernare på alla punkter men stora skillnaden är en ny optik, 3x zoom 7,1-21,3mm motsvarande 40-120mm med 1,8-2,6 i ljusstyrka. Det är den du ser på bilden och den kommer från vår egen kamerasamling. 

  C-3000Z, C-3020Z, C-3040Z, C-4000Z, C-4040Z byggde på samma typ av chassi och optik men med högre upplösning, 3M pixel resp 4M pixel. 

  Ingen av dessa modeller har något samlarvärde men de kanske kan vara lite kuriosa i en samling. De har inget bruksvärde heller. 

  Vi behöver fler kameror till vår serie "Fotohistoria". Har du en kamera över som du vill bli av med eller vill sälja? Vi tar gärna emot kameran istället för att du slänger den. Hör av dig så skickar vi en kolliavi gratis åt dig. Har du en kamera som du vill sälja, så hör av dig om vad du har och vad du vill ha för den. Kontakta oss på thomas@cyberphoto.se! Kanske din kamera dyker upp här i bloggen... 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Umeå: 11 april 2018

  Vi har möjligheten att bjuda in till ännu ett event i april och Umeå - föreläsning med Magnus Lindbom - tillsammans med Sony! För alla oss som älskar att plåta naturen är det här ett ypperligt tillfälle för inspiration och kunskap.

  Så här skriver Sony om Magnus: Magnus Lindbom är landskapsfotograf som inspireras av vildmark och fascineras av ljusets skiftningar. Han tillbringar varje år över 100 tältnätter i den svenska fjällkedjan och gör utöver det ett antal resor till bl.a Island, Färöarna och Skottland. Utöver sitt eget fotograferande är Magnus en mycket omtyckt guide och inspiratör som arrangerar fotoresor och workshops genom Creative Adventures. Magnus är sedan 2013 ambassadör för Sony och använder kameror och objektiv från Sony i sitt fotograferande. 

  Du har också möjligheten att träffa Sony för att snacka foto och video samt känna och klämma på alla nya kameror och objektiv. Sony kommer starkt inom foto och modeller som A7R III och A7 III tillsammans med A6300/A6500 är högst intressanta för många fotografer och filmare. Kom in och snacka om dessa med Sony själva - anmäl dig nu! Föreläsningen är kostnadsfri men du måste anmäla dig för kvällen via länken nedan. 

  Nolia Umeå, konferenslokal Miskovsky 
  17:30 Lokalen öppnar, Cyberphoto och Sony hälsar välkommen 
  18:00 Föreläsning 
  Efter föreläsningen finns representanter från Sony på plats med sina produkter. Du har även möjlighet att ställa frågor till Magnus. 

  BOKA DIN PLATS HÄR: Anmälan Sony event Magnus Lindbom 11 april 2018

 • Videopaket!

  Nu kan vi erbjuda färdiga videopaket från Samyang till Sony E-fattning och till Canon EF - 19990kr inkl moms för ett paket med 5st videoobjektiv i en exklusiv väska anpassad för dessa objektiv. Dock är det ett begränsat antal...

  Du hittar kiten via länkarna nedan, lägg in en beställning om du vill vara säker på att få ditt eget exemplar! Du som inte filmat så mycket eller är tekniskt intresserad kanske undrar varför dessa objektiv har ett T-värde istället för F-värde när det gäller bländaren? När vi pratar video och filmning är det i regel T-värdet man vill åt men vad skiljer dessa åt? F-värdet är egentligen ett värde på bländarens öppning och det i förhållande till brännvidden. F-värdet är inte en korrekt benämning på hur mycket ljus som når fram till sensorn utan bara hur stor öppningen är på själva bländaren. 

  T-värdet däremot är värdet på hur mycket ljus som faktiskt når fram till sensorn, det står för Transmission. Det avgörande är, förutom bländarens storlek så klart, själva linserna som sitter i objektivet. Ett F-värde på 2,8 kan bli ett T-värde på 3,0 då öppningen fortfarande är det samma men linserna i objektivet "stjäl" en aning av det ljus som går igenom. Det blir alltid ett högre T-värde än F-värde då alla objektiv har en viss ljusförlust (reflektioner). T-värdet är således viktigt för att, som du kanske förstått nu, vid filmning så vill man använda olika objektiv och även om de olika objektiven har samma F-värde kan T-värdet skilja sig åt märkbart vilket kommer att ge en annan exponering med samma inställningar. Vid fotografering tar man ju enstaka bilder åt gången och det är enkelt att ändra exponering efter tycke, även i efterhand (RAW) medan vid filmning är det mycket mer känsligt med skiftande resultat. 

  Läs mer här: Samyang VDSLR Kit för Sony FE 

  Läs mer här: Samyang VDSLR Kit för Canon EF

 • Ny film: Nikon D850

  Idag släpper vi vår nya film om Nikon D850! Kolla in vår kanal där du hittar massor av material. Nikon D850 har funnits ett tag men nu kan du som ännu inte investerat i en egen kamera se vad vi tycker om den här häftiga pjäsen.

  Se filmen här: Youtube: Nikon D850 tips & test 

  Läs vårt test och boka här: Nikon D850 kamerahus

 • Canon Speedlite 470EX-AI

  Test

  Nu har vi testat Canons nya blixt 470 EX-AI och det är väldigt spännande då den innehåller en helt ny och unik funktion - Auto Intelligence. Är det en gimmick eller något som man har nytta av? Leksak eller verktyg? Mats har svaret till oss.

  Eftersom Canon kan det här med blixtar så är det en bra blixt i grunden vilket vi också förutspått. Du kan läsa testet för att få en helhetsbild över blixten men det vi var mest intresserade av var om AI-funktionen var något som kommer att förbättra resultatet eller mest är en teknisk gimmick utan större nytta. Innan vi hann fråga Mats hela frågan så svarar han "den funkar skitbra!". Bevisligen är det en mycket bra och träffsäker intelligens i den nya blixten och det är inte så konstigt då den, tillsammans med kameran, får så mycket information och kan portionera ut precis lagom med ljus. Vi tror det här är en funktion som är här för att stanna, som kommer att efterapas och som vi hoppas kommer i Canons toppmodell av blixtar inom kort - så bra fungerar det! Både denna lansering och EOS M50 är spännande då Canon väljer att lansera nya funktioner och features i konsumentmodeller och inte i renodlade yrkes- och proffsprodukter - vad kommer mera från Canon under 2018 blir frågan. 

  Läs mer här: Canon Speedlite 470 EX-AI test

 • Stativnytt!

  Nyhet

  Stativ kanske inte är det hetaste men det har kommit några nya stativ som vi gärna vill tipsa om och som vi tror gör det intressant för många av oss. Först ut är Manfrottos nya Befree med tillägget Alpha - känns det igen? Kanske låter lite "Sony"?

  Helt rätt, det är ett stativ som är avsett för A7-serien i versionerna II och III och som ska passa både estetiskt och funktionsmässigt. Plattan är deisgnad för dessa kameror och har en klack som gör att kameran inte kan snurra runt på plattan och det är lättare att dra åt den ordentligt. Färgerna är anpassade efter dessa kameror och så även valet av material och kulled. Det här stativet får vi in på lager inom kort - läs mer och boka redan nu! 

  Läs mer här: Manfrotto Stativ BEFREE advanced Alpha 

  Det andra är egentligen inte stativen utan kullederna vi tänkte nämna, även om stativen kommer inom kort i sortimentet. Det är Uniqball som har visat sig vara de enda kulleder som fungerar nästintill som vanligt i riktigt rå kyla. Oavsett temperatur, luftfuktighet och behandling så har dessa visat sig fungerar otroligt bra. Du hittar kullederna via länken nedan och vi kan starkt rekommendera dessa för alla oss som vill att kulleden ska fungera i alla väder och i alla temperaturer. Vi har aldrig testat lika tåliga kulleder. Stativen kommer inom kort i sortimentet... 

  Läs mer här: Uniqball kulleder

 • X-files: Puls-laser

  Jag önskar att bilden föreställde att vi testar en 50 megawatts pulslaser, men det är tyvärr bara blinkande baklysen på ett regionalt tåg.

 • Olympus E-PL9

  Test

  Olympus har vunnit många hjärtan med sin Pen-serie och E-PL9 är senast ut i raden. Vid en första anblick är den här kameramodellen ännu en i följden och ännu en i ett segment där det är svårt att göra intryck. Olympus har en utmaning!

  Mats skriver: Det ryms mycket kompetens i lilla E-PL9 och det är verkligen inte mycket som saknas. Av kamerans alla knappar är dessutom 7st programmerbara och det finns att välja mellan 24 olika favoritfunktioner. Med Olympus Wifi-app går det snabbt och enkelt att koppla upp kameran mot smartenheten. Det första man måste göra är att ladda hem Olympus gratis app Image share till sin smartphone eller surfplatta, och sen hittar de igen varann direkt efter att man skannat av QR-koden som dyker upp på kamerans skärm. Perfekt bland annat för dig som bloggar och är ute efter en högre kvalitet på bilder och film samt fler funktionsmöjligheter än vad en vanlig smartphone kan erbjuda. 

  Läs mer här: Olympus E-PL9 Pen test

 • Manfrotto Xume

  Nyhet

  Vi har testat Manfrottos smarta Xume - en produkt som passar rätt många av oss de gånger vi behöver byta filter eller snabbt ta bort det. Läs vårt test, det är säkerligen något som du kan ha nytta av, både vid filmning och fotografering!

  Många frågar om de skapar vinjettering i bilden och svaret är nja. På de flesta objektiv vi har testat så gör det inte det men på vissa vidvinklar kan det, vid full öppning, påverka något men då är frågan om det är ens märkbart och det är det inte i de fall vi har testat. Dock påverkar brännvidd, bländare och fokusavstånd om det syns i bilderna och det är endast en risk vid vidvinkel och ultravidvinkel. Fördelen är dock väldigt stor för dig som behöver eller vill kunna byta eller ta bort filter fort. Vi älskar Xume och det är en produkt som funkar både för oss som plåtar och filmar - smart och smidig i bra kvalitet, som alltid med Manfrotto. 

  Läs mer här: Manfrotto Xume test

 • Canon A-serien

  På bilden ser du en Canon AV-1 från 1979 men ett objektiv lock från OS 1980 och en reklamdekal som vi har sparat sedan 1978. Allt ifrån vår egen samling.

  Canons A-serie startar redan 1976 med Canon AE-1. Det är för den tiden en modern och lättanvänd systemkamera med FD-fattning. Canon AE-1 siktade in sig på den stora amatörfotografmarknaden och lyckades fantastiskt bra. En lättanvänd kamera till ett överkomligt pris. Canon AE-1 hade bländarautomatik och helt manuell. Det fanns en winder som tillbehör. Canon AE-1 såldes i mer än 5 miljoner exemplar. Fanns i både svart och silver. 

  Nästa modell i A-serien kom redan året efter, 1977, och det var Canon AT-1, till det yttre väldigt lik AE-1 men saknade bländarautomatiken. Den var alltså helt manuell men var inte mekanisk och krävde därför ett batteri för att fungera. Den var något lägre prissatt än AE-1. Fanns endast i silver. 

  I april 1978 lanseras Canon A-1 som verkligen tog marknaden med storm. Programautomatik, tidsautomatik, bländarautomatik, och helt manuell. Fanns endast i svart. Snygg. LED-siffror i sökaren. Winder eller motor fanns som tillbehör. Hypermodern för sin tid. Tillverkades fram till 1985. Man kan säga att den ersattes av Canon T90. 

  1981 lanseras ett uppgraderad AE-1 med namnet Canon AE-1 Program. Som namnet antyder så är det en AE-1 med bländarautomatik och manuell som fått möjlighet med programautomatik. Fanns i både svart och silver. 

  Sista kameran i A-serien lanseras i mars 1982 och den hette Canon AL-1. Det är lite av en budgetmodell men med en hypermodern touch. Den har tidsautomatik och några få manuella exponeringstider. Men den har elektronisk fokusering vilket är helt nytt vid den här tidpunkten i fotohistorien. Fanns i både svart och silver. Canon T80 använde i stort sett samma teknologi men där styrde den en autofokusmotor som var inbyggd i objektivet. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD

  Nyhet

  Tamron låter meddela att det dyker upp ett nytt objektiv i deras fina utbud. Denna gång är det glädjande nog anpassat för Sonys E-fattning. Det är Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD som kommer att se dagens ljus.

  Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD för Sony E-fattning är utvecklad för kameror med 35mm fullformatssensor och den första i sitt slag från Tamron, som har en lång tradition att skapa högpresterande normalzoomar. Vi har all anledning att tro att denna kommer att hålla samma höga kvalitet som tidigare modeller. Objektivet blir lätt och kompakt och har en RXD-motor för en extra tyst och snabb autofokusering. En stor tillgång inte minst för dig som gillar att filma. 

  Inget pris är satt ännu, troligen runt 10 000 kr, mer info och korrekt pris kommer du som vanligt att hitta på produktsidan. 

  Läs mer här: Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD, för Sony E-fattning

 • Fujifilm XF 18-55/2,8-4 R LM OIS

  Test

  Vi har uppdaterat testet på Fujifilms XF 18-55mm då kamerorna har uppdaterats ett par gånger sen det objektivet släpptes. Det här är ett mycket bra val för dig som behöver en stabil normalzoom - men håller den måttet fortfarande?

  Mats skriver: De flesta 18-55mm-zoomar är väldigt plastiga och billiga, vilket dock inte stämmer in på denna 18-55:a som känns betydligt mer förtroendeingivande. Och Fujis hamnar också i en avsevärt högre klass både bygg- och bildkvalitetsmässigt. Optiken har lämpligt motstånd i fokus, zoom och bländarring, och vid zoomning växer den ca 3 centimeter på längden. Bländarringen saknar dock bländarmarkeringar, vilket jag tycker är lite synd, men antagligen hade den vuxit i storlek i så fall. Inbyggd bildstabilisering (OIS) har den också, vilket är en mycket bra funktion som motverkar skakningsoskärpa i bilderna. 

  Läs mer här: Fujifilm Fujinon XF 18-55/2,8-4 R LM OIS test

 • GoPro Fusion

  Nyhet

  Det är en nyhet men ändå inte - GoPro lanserade produkten under 2017 men nu är den här i Sverige och norden! GoPros 360-kamera som ger otroligt fina möjligheter till att spela in 360 på ett enkelt sätt. Är tiden mogen nu?

  Under senaste året har 360-video implementerats i flera olika TV-program och sporter för att förhöja upplevelsen. Spelvärlden har tagit det här till hjärtat och sammantaget är det nu som det verkligen slår igenom. Man kommer att kunna "åka med" sin favoritförare i Formel 1 genom att ha på sig sitt VR-headset under racet, man kommer att kunna se sin fotbollsmatch från unika vyer och se exakt det man vill se och genom att streama händelser som bröllop och andra högtidliga tillfällen genom att ha en 360-kamera mitt i lokalen kan dina vänner och släkt utöver hela jorden "vara med". 

  Möjligheterna är många och du kan själv skapa häftiga filmer med en 360-kamera. Fusion spelar in sfäriska filmer i 360 direkt i kameran (5,2K, 18 mpixel) och man har smarta funktioner som röststyrning (du som har en Hero med detta vet hur grymt bra det är!) och 360-ljud tack vare 4 mikrofoner. Inbyggd GPS dessutom ger dig data och information i din video. Vattentät ner till 5 meter och kompatibel med nästan alla fästen från GoPro. 

  Läs mer om Fusion här: GoPro Fusion bokning! 

  Läs mer om Garmin här: Garmin VIRB 360 test 

  Läs mer om Ricoh Theta SC här: Ricoh Theta SC 990kr KAMPANJ!

 • X-files: Modo gakuen kokun tawa

  モード学園コクーンタワー vilket uttalas Mōdo gakuen kokūn tawā och på engelska blir det Mode Gakuen Cocoon Tower.

  Den byggnad som reflekteras i fönstrena har vi berättat om tidigare i GFX files, och det är Mode Gakuen Cocoon Tower påbörjades 2006 och stod klar 2008. 204 meter högt och 50 våningar. Det är världens näst högsta skolbyggnad och rymmer 10000 elever. Byggnaden ligger i Shinjuku distrikt i Tokyo. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/60s, f/8 och ISO 250. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Trevlig helg!

  För det första - tack för att du följer oss och valt att handla av oss - vi uppskattar det enormt! För det andra så önskar vi dig en trevlig helg och hoppas att du får tid att fotografera eller filma, chansen till fint väder finns ju över landet.

  Den här bilden har Mikael Jonsson skickat in till oss och den är tagen över en myr i skogen i Skule-området. Skuleberget tillhör höga kusten som för övrigt är ett väldigt häftigt område att plåta i, ett tips för dig som ännu inte besökt det. Googla på Höga kusten och välj "bilder" så ser du hur otroligt vackert det är och vilken potential det finns i den dramatik som naturen skapar med alla lodräta linjer. Tack för bilden, Mikael, och än en gång, ha en underbar helg!

 • Metabones ULTRA T II

  Vi har testat en av de populäraste tillbehören för dig som vill använda Canon-objektiv till din Sony-kamera, nämligen Metabones Ultra-adapter. Många har köpt den och är väldigt nöjda - nu kan du läsa varför!

  Mats skriver: Uppgraderad version av Metabones Speedbooster, som bl a fått linselement i dyrare glas och överlag bättre prestanda för att matcha professionella objektiv och högupplösta sensorer. Adaptern är främst tänkt för användning av Canons fullformatsoptik på Sony-kamerahus med E-fattning och sensor i APS-C-format. Vid användning på fullformatskameror (t ex Sony A7-serien) bör kameran ställas i beskuret läge (bilden täcker inte hela bildsensorn). 

  Läs mer här: Metabones Adapter ULTRA T II test

 • Quadralite LED Studio

  Test

  Vi har testat Quadralites budgetpaket LED Studio och det är ett riktigt prisvärt paket för dig som gör dina egna vloggar eller har en egen Youtube-kanal eller Blogg med videos. Kolla in vårt test och beställ ditt kit redan nu!

  Mats skriver: Belysningen har låg arbetstemperatur och respektive lampa är även försedd med inbyggd fläkt, vilket gör att man inte behöver oroa sig för kraftig värmeutstrålning. Vardera lampa drar endast 45 watt på maximal effekt, men ger ändå en ljusstyrka motsvarande en 375 watts halogenlampa. En annan viktig egenskap är också livslängden på LED-lamporna, som enligt tillverkaren ligger på runt 50 000 timmar. 

  Läs mer här: Quadralite LED Studio - test av vlogg & blogg studio kit

 • Zhiyun Smooth 4

  Nyhet

  Nu lanserar Zhiyun en storebror och ny modell av Smooth, nämligen Smooth 4. En 3-axlig stabilisering till din smartphone med follow focus och objektsföljning - för endast 1690kr inkl moms! Det här kan blir SUPERINTRESSANT!

  Vi har sett massor av häftiga produkter från Zhiyun senaste året och nu kommer en ny Smooth som vi kommer att testa inom kort. Batteritid på 10 timmar, nya motorer, ny design och avancerade funktioner för att göra fokusdragningar som du aldrig kunnat göra förut. Priset är satt till 1690kr inkl moms dessutom - det här kan bli marknadens hetaste produkt! 

  Läs mer och boka här: Zhiyun Smooth 4 boka här!

 • Uppdatering: GFX

  Nyhet

  Fujifilm har släppt en ny firmware till GFX 50S idag och det är version 3.0 som gäller nu! Som vanligt med Fujifilm så får man en uppgradering och uppdatering helt utan kostnad, fortsätt på den stigen, Fujifilm!

  Två nya funktioner får man med denna updpatering: Focus Bracketing och 35mm Format Mode. Bracketing, eller gaffling, upp till 999 bilder och med förskjutning på 1-10steg enligt en inbyggd skala. 35mm Format Mode gör att kameran använder en yta på 36x24mm av sensorn vilket ger 30,5 mpixel (både RAW och JPG). Då många väljer att köra sin GFX med adaptrar och andra objektiv så blir det lite enklare att få korrekta bilder utan beskärning eller efterbearbetning. Smart och snyggt! 

  Här hittar du våra adaptrar: Objektivadaptrar

   

 • Vitt och brett

  Den här läckra bilden har Fredrik Larsson skickat in till oss - en läcker bild, eller hur? Snart är dock våren och ljuset på väg med stormsteg så det är verkligen sista chansen att fånga norrsken under kommande veckor.

  Vill du dela med dig av en norrskensbild? Maila oss på blogg@cyberphoto.se så får du en premie om vi delar din bild i vår Blogg eller på Facebook/Instagram. Viktigt att veta är att vi inte förbehåller oss rätten att använda bilden till något annat. Sen tänkte vi dra igång vårens stora fototävling och vi behöver din hjälp: 

  Vi behöver förslag på TEMA till vårens stora fototävling - kom med förslag! 

  Skriv som kommentar vad du tycker skulle passa som tema till vårens tävling - det vi kan lova redan nu är att det blir fantastiskt fina priser så det kommer att vara värt att delta! Om du letar i Bloggen på ordet tävling hittar du våra tidigare tävlingar och vinnare - det har varit många genom åren - vi har delat ut vinster för totalt 300000kr de senaste åren i våra tävlingar (!).

 • Olympus M.Zuiko Digital 17/1,2 Pro

  Test

  Vi har testat Olympus 17mm Pro-objektiv och det visar sig att man, ännu en gång, slår till med en hejdundrande bra glugg. Sällan har vi hittat så få svagheter hos ett objektiv, och det dessutom i ett vidvinkelobjektiv. Läs vårt test!

  Mats skriver: Objektivets bokeh, eller fjäderbokeh (Feathered bokeh) som olympus valt att kalla det är kanske ett litet kapitel för sig. Olympus har i detta objektiv gjort en så kallad fjäderslipning av ytterkanten i ett av glasen i objektivet, vilket resulterar i en softare och finare bokeh än vanligt bland M.4/3-objektiven. Och detta utan att man förlorar ljusstyrka, som man annars normalt gör med objektiv som ger liknande bokeh via apodiseringslins (och i vissa fall även dubbla bländare). Själva fjäderbokeh-effekten avtar ju mindre bländaröppning man väljer, och redan på f/2,8 är den försumbar.

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital 17/1,2 Pro test

  Se vår film om 25mm och featherd bokeh: Youtube: Olympus 25mm f/1,2 PRO film

 • Samsung Galaxy S9+

  Test

  Samsung har lanserat en ny flaggskeppsmodell, Galaxy S9+ (plus), som vi har använt under en tid för att se vad den går för. Kameran är den vi fokuserat på och du kan läsa våra intryck redan nu på hemsidan. Samsung levererar!

  Vi skriver: Förpackningen andas premium i sitt helsvarta och helmatta utförande. Allt ligger snyggt och det finns inget att klaga på. Se till att att ha alla tillbehör framme när du kommer igång med din nya S9+ då Smart switch kräver en kabel mellan din gamla och din nya telefon. Utan att gå in i detalj så tog det oss ca 30 minuter att byta till en S9+ från en annan Samsung-telefon och nästan allt fanns inne i den nya telefonen - väldigt smidigt då just allt jobb att byta telefon avskräcker många. Snyggt, Samsung!

  Läs mer här: Samsung Galaxy S9+ plus test

 • X-files: Stadshuset

  Bilden är tagen från 2 Chome-8-1 Nishishinjuku, Shinjuku-ku, Tōkyō-to 163-8001, Japan vilket är stadshuset i Tokyo.

  Byggnaden är från 1991 och har två torn som båda har utkiksplatser. 243m högt. Noggranna säkerhetskontroller vid båda. Man känner sig generellt trygg i Tokyo faktiskt. Även på kvällarna. Självklart beror det på vilket område man rör sig i. De tre hopsatta höghusen du ser till höger är 新宿パークタワー総合案内 = Shinjuku Park Tower. De till höger är NTT East Headquarters och Tokyo Opera City.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 7s, f/5,6 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Canon EOS M50

  Test

  Jättekul att Canon lanserar en produkt som skapar snack - i synnerhet när den är spegelfri! Canon EOS M50 har varit i händerna på Mats ett tag och vi har fått ihop ett test som visar exakt hur bra den är. Se till att kolla in vårt test nu!

  Mats skriver: Filmning i 4K är en mycket efterlängtad funktion bland Canons konsumentmodeller, och M50 blir alltså den första Canonkameran (bortsett från 5D Mark IV, 1DX Mark II och några renodlade videokameror) som klarar det. I 4K får man dock en crop-faktor på 1,56x, vilket ska tilläggas den redan existerande APS-faktorn på 1,6x. Med andra ord en fördel för dig som filmar med teleobjektiv, och en klar nackdel för dig som gärna använder vidvinkel. Jag använde mig bland annat av 300mm brännvidd, som på M50 i 4K motsvarar samma bildvinkel som man får med närmare 750mm brännvidd på en fullformatskamera. Perfekt för paparazzi och djur/fågelfilmare. Men för att få någon vidvinkel att tala om så behöver man ner på så korta brännvidder som ~ 8-14mm.

  Läs mer här: Canon EOS M50 test

 • Umeå: 11 april 2018

  Vi har möjligheten att bjuda in till ännu ett event i april och Umeå - föreläsning med Magnus Lindbom - tillsammans med Sony! För alla oss som älskar att plåta naturen är det här ett ypperligt tillfälle för inspiration och kunskap.

  Så här skriver Sony om Magnus: Magnus Lindbom är landskapsfotograf som inspireras av vildmark och fascineras av ljusets skiftningar. Han tillbringar varje år över 100 tältnätter i den svenska fjällkedjan och gör utöver det ett antal resor till bl.a Island, Färöarna och Skottland. Utöver sitt eget fotograferande är Magnus en mycket omtyckt guide och inspiratör som arrangerar fotoresor och workshops genom Creative Adventures. Magnus är sedan 2013 ambassadör för Sony och använder kameror och objektiv från Sony i sitt fotograferande.

  Du har också möjligheten att träffa Sony för att snacka foto och video samt känna och klämma på alla nya kameror och objektiv. Sony kommer starkt inom foto och modeller som A7R III och A7 III tillsammans med A6300/A6500 är högst intressanta för många fotografer och filmare. Kom in och snacka om dessa med Sony själva - anmäl dig nu! Föreläsningen är kostnadsfri men du måste anmäla dig för kvällen via länken nedan.

  BOKA DIN PLATS HÄR: Anmälan Sony event Magnus Lindbom 11 april 2018

 • Fotohistoria: T-serien

  På 70-talet gjorde Canon stenhård reklam för vad de kallade A-Laget. Canon hade stor framgång med sin A-serie som vi hellre kallar den. på 80-talet så lanserades T-serien och det är den vi ska kika på idag.

  I mars 1983 så lanserades Canon T50. Det var en ren nybörjarkamera med endast programautomatik. Den hade inbyggd motor. T-serien fick en helt ny slutare, nu en vertikal slutare av metall. Samtidigt kom en ny blixt, Speedlite 244T, som var lika enkel som kameran. Två knappar. Av och på samt val mellan 100 och 400 ISO. Efter 1981 så dök systemkameraförsäljningen, mycket till fördel för kompaktkameror. Canon T50 var ett försök att vinna tillbaka dessa kunder till systemkamera igen, eller att inte fler som vill ha en enkel kamera skulle välja en kompaktkamera. T50 fanns ända till december 1989.

  I april 1984 börjar T-serien på bli mer intressant då T70 lanseras. Inbyggd motor på "hela" 0,7 bilder per sekund, vilket på alla mått är långsamt. Automatisk laddning och motoriserad återspolning. T70 hade två olika ljusmätningsmetoder, dels en vanlig centrumvägd men också en utsnittsmätning, inte fullt ut en spotmätning, men mätte på bara 11% av motivet. T70 hade rejält med exponeringsprogram: programautomatik, programautomatik för vidvinkel, programautomatik för tele, bländarautomatik, helt manuell, programauto med dedikerad blixt och den kunde köra tidsautomatik för FL-objektiv, T2-objektiv eller fö bälg. Denna funktion finns inte när du har ett FD-objektiv anslutet. Det släpptes också ett databakstycke som förutom att printa in datum även hade intervalltimer. Det kunde också styra kameran att exponera under väldigt lång tid, flera timmar om så önskades. Slutaren i T70 krävde inte ström för att stå öppen, vilket möjliggjorde detta. T70 var långt, långt, mer avancerad än T50.

  I juni 1985 lanseras Canon T80. Antingen kan man se den som en avancerad T50 med autofokus eller en bantad T70 med autofokus. Autofokussystemet byggde på samma teknologi som den tidigare Canon AL-1 som hade elektronisk fokuseringshjälp. Med vanliga FD-objektiv så fungerade T80 som AL-1. Med Canon AC-objektiv så fick du autofokus och motorn var då inbyggd i objektivet. Canon tog fram tre AC-objektiv: AC 35-70/3,5-4,5, AC 75-200/4,5 och AC 50/1,8. Kameran som sådan var inte så spännande, den hade exponeringsprogram som alla byggde på programautmatik. Deep focus för större skärpedjup, Shallow focus för mindre skärpedjup, Stop Action var sportprogrammet, Flowing som gav rörelseoskärpa och slutligen Program som var vanlig standard programautomatik. Kameran lades ner redan juni 1986. Morsning och goodbye, då EOS-serien kom 1987.

  1986 lanserar Canon sin T90. Oj, oj, oj, vilken kamera! Den skakande om fotomarknaden, och det på ett mycket bra sätt. Den hade all funktioner man kunde drömma om och vissa funktioner som man inte visste att man borde drömt om. Den hade en helt ny design som håller än i dag och som du känner igen i dagens kameror över 30 år senare. T90 var mycket stabilt byggd och hade ett underbart skönt handgrepp. Vi tänker bli onödigt ingående om denna kamera. Kameran designades i samarbete med en industridesigner som bär namnet Luigi Colani. T90 styrs av dubbla CPU där den en som drar lite ström är på 32kHz och den andra som aktiverades vid behov då den drar betydligt mer ström och den jobbade på 1000kHz, eller 1 Mhz om man så vill. De styrde också tre motorer där en drar fram filmen, med upp till 4,5 b/s om du vill, den andra motorn styr slutaren och spegeln, den tredje motorn styr återspolningen av filmen. T90 har tre val av ljusmätning: centrumvägd, partiell (13%) och spotmätning (2,7%). Canon "lånade" lite av Olympus när de byggde in hög och lågdagerfunktion samt multispotmätning. Funkar i stort på samma sätt som på Olympus OM-4. T90 hade också, återigen som på Olympus OM-4, TTL blixtljusmätning. T90 hade 1/250s som blixtsynktid. Ovanligt nog så kan du använda även nyare blixtar avsedda för EOS på T90. Canon hade två databakstycken till T90, samt både kabel och trådlös fjärrkontroll. T90 hade programautomatik, standard eller med shiftfunktion, tidsautomatik, bländarautomatik och helt manuell. Du kan använda FL eller T"-objektiv och då kan du välja på tidsautomatik eller manuell. T90 hade också något som kallas Safety Shift som går att aktivera eller avaktivera. Den funktionen gör att om du kör tids eller bländarautomatik och har gjort en inställning av tid eller bländare som inte kan ge en korrekt exponering så justerar kameran till närmast fungerande värde. Canon T90 en fanatisk kamera för sin tid och faktiskt så känns den fortfarande modern. Förutom avsaknaden av autofokus då.

  Men det finns en T-kamera till. Tyvärr. Canon T-60. Den lanserades 1990 och var den sista kameran för FD-fattningen. De tillverkades av Cosina och byggde mycket på Cosina CT-1. Den hade manuell filmframmatning. Tidsautomatik och manuell exponering. Gäsp. Den borde hetat något annat för den har verkligen ingenting med T-serien att göra.

  Kamerorna på bilden kommer från vår egen samling. Den enda kamera som har ett samlarvärde och ett användningsvärde är T90. De övriga såldes det massor av och de kan komplettera en samling men är inte så spännande. T90 satte en ny standard, och många kameror ända till idag 30 år senare har drag både till funktion och design från T90.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Umeå: 17 april 2018

  Under våren har du möjlighet att delta i olika event hos oss och den första vi presenterar är vårt X-event med Fujifilm och fotograferna Palle Schultz och Jonas Rask. En unik chans att KOSTNADSFRITT få inspiration och kunskap!

  Fujifilms nya toppmodell FUJIFILM X-H1 är framtagen för att tillmötesgå kraven från professionella fotografer både inom stillbild och video. Kameran är den första i Fujifilms X-serie med en fem-axlad bildstabilisering och utöver det har kamerahuset blivit slitstarkare med bättre hantering och ergonomi samt att massvis av nyutvecklade stillbilds- och videofunktioner har tillkommit. Att Fujifilms kameror i X-serien fungerar fantastiskt bra för stillbild är det redan många som vet men med nya X-H1 tar man ett jättekliv också inom video. Kameran har t.ex flera intressant nya funktioner för stillbildsfotografier som är på väg in mer i video men känner att efterbearbetningen är komplicerad och tidskrävande. Med den nya filmsimuleringen ETERNA och utökad dynamiskt omfång med inställningen DR400 får fotografen en färdig fil direkt i kameran som kräver mycket mindre efterbearbetning.

  X-Fotograferna Palle Schultz och Jonas Rask fick möjlighet att testa nya FUJJIFILM X-H1 innan lansering både för stillbild och video. Palle Schultz kommer under den här kvällen gå igenom sina erfarenheter efter att ha filmat en dokumentärfilm i Nepal med den nya kameran och på ett enkelt sätt förklara hur någon med mindre erfarenhet kan skapa fantastiska videos med kamerans nya videofunktioner. Vi hoppas Palles presentation ska inspirerar fler stillbildsfotografer att börja filma mer video.

  Jonas Rask driver sedan några år tillbaka en mycket populär blogg där han skriver om produkter och sitt fotograferande. Jonas Rask har använt kameror ur Fujifilms X-serie i mer än 5 år för alla typer av fotografi och hans produktfotografier används över hela världen av Fujifilm bl.a. för lanseringar och hemsidan Fujifilm-x.com. Jonas kommer dela sina första intryck av nya FUJIFILM X-H1 från en stillbildsfotografs perspektiv men också prata en del om hur X-H1 har gjort att han blivit mer lockad av att ge sig in mer på video.

  Föreläsningen hålls på engelska

  Nolia Umeå, konferenslokal Miskovsky
  18:00 Lokalen öppnar, Cyberphoto och Fujifilm hälsar välkomna
  18:30 - 20:30 Föreläsning med Palle Schultz och Jonas Rask.

  Efter föreläsningen finns representanter från Fujifilm på plats med sina produkter. Du har även möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.

  BOKA DIN PLATS HÄR: Anmälan X-event 17 april 2018

 • Quadralite Reporter 200 TTL

  Test

  En väldigt populär produkt de senaste året är Quadralites reporter-blixt och nu kan du läsa vårt test av denna produkt på hemsidan. Mats har varit ute i den norrländska vintern för att se hur bra den verkligen är...

  Så här skriver Mats: Nya modellen i Reporter-serien 200 TTL är ännu mer kompakt och smidig än de tidigare modellerna. Den är även i vissa avseenden ännu mer flexibel, t ex tack vare att den levereras med två olika blixthuvuden (traditionellt kamerablixthuvud (A) och huvud med öppet blixtrör (B) och kan kompletteras med ytterligare ett huvud med LED-panel för fast belysning/video. En viktig nyhet är att Reporter 200 primärt är gjord för att styras trådlöst via Quadralites Navigator X-system (sändare säljs separat), den kan inte användas som traditionell kameramonterad blixt. Dock finns ingång för blixtsynkkabel. Detta visar att man profilerat Reporter 200 än mer mot professionella tillämpningar och studiofoto.

  Läs mer här: Quadralite Reporter 200 TTL test

 • Sista chansen!

  Innan den nya K-1 II från Pentax (Ricoh) kommer så har vi kampanjpris på den nu existerande modellen. Det gäller de vi har i lager, sen är den bort så se till att passa på att lägga en order kvickt om du är sugen på en!

  Mats skrev så här i testet: Pentax K-1 inte bara känns, utan också är mycket välkonstruerad. Kameran är byggd i magnesiumlegering och dessutom försedd med 87 st packningar som skyddar mot damm och fukt. Alla knappar och rattar ger också en gedigen känsla. Många kameror har alldeles för små och o-distinkta kontroller, vilket gör det mer eller mindre hopplöst att fotografera med handskar på händerna. Men här har Ricoh lyckats riktigt bra, som med mycket annat. Greppet ger ett mycket ergonomiskt och skönt grepp och storleksmässigt är den snäppet mindre än sina närmaste konkurrenter bland fullformats-DSLR som t ex Nikon D810 och Canon 5Ds R m.fl. men känns minst lika bra ergonomiskt.

  Läs mer här: Pentax K-1 test

 • Vilken storlek?

  Just nu har vi kampanjpriser på utvalda objektiv från Zeiss som passar fint för vårens bröllopsbilder och porträtt. Gäller tom 15 april och det kallas för "wedding weeks" av Zeiss - ett passande namn när man ser vilka gluggar det handlar om.

  Finns en ordvits där en kund besöker fotobutiken och frågar: "can I have a look on your best lenses?" med svaret "yes sir, what Zeiss?". Roligt eller inte men ett litet fniss är det väl värt? Kolla in de objektiv som vi sänkt priserna på just nu och se om det är något som passar dig. Har du en bröllopsbild att dela med dig av så skicka gärna in till blogg@cyberphoto.se, vi premierar publicerade bilder och förbehåller oss endast rätten att visa de i våra sociala medier med cred till fotografen, ingen annan användning.

  Du hittar objektiven här: Zeiss kampanjpriser!

 • Garmin VIRB Ultra 30

  Test

  Vi har testat Garmins Ultra 30 i VIRB-serien, en actionkamera som sätter föväntningarna på en hög nivå tack vare priset och alla features. Läs vårt test och kolla om det här är kameran för dig eller om en Sony eller GoPro är rätt väg.

  Mats skriver: Garmin VIRB Ultra 30 är en behändig liten actionkamera, den är faktiskt mindre och lättare än t ex GoPros och Sonys modeller. På ovansidan sitter det två knappar och ett vred, där man kan styra alla funktioner i kameran. Annars kan man också använda sig av touch-kontrollerna på skärmen. Lite unikt är också att touch-skärmen fungerar även utanpå UV-huset. Menysystemet är enkelt och lätthanterligt, men svenska som menyspråk finns inte.

  Läs mer här: Garmin VIRB Ultra 30

 • X-files: Havet

  Ett fruset hav som belyses av en sjunkande sol...

  Packat bilen, kört långt, vandrat långt ut på isen, väntat, frusigt, hoppat och dansat för att hålla värmen. Förra gången jag var här så var det -26 och nu bara -11 så varför klaga. Fast nu blåste det. Inväntar solnedgång. Tog några bilder i väntan, och då bland annat den du ser här. Solen droppade helt odramatiskt ner bakom horisonten. Så de bilderna blev tråkiga så då visar jag denna som är tagen strax före solnedgången. Jag har ett par dramatiska solnedgångar från denna plats sedan tidigare i år, ska nog visa dem senare i bloggen även om de inte är tagna med GFX.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + Techart adapter + Canon EF 500/4 L, 1/140s, f/16 och ISO 200. Självklart på stativ.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sony 18-135/3,5-5,6 OSS

  Test

  Omfånget 18-135mm brukar sällan vara så "spännande" eller "exotiskt". Sonys version är så bra att för alla som kör Sony är det här ett test som bör läsas. Det är inte ett felfritt objektiv men ett bra val för många fotografer och filmare...

  Mats skriver: Men eftersom den sticker ut bland liknande zoomar med ett bättre bildresultat än vanligt så kan jag inte ge något annat utlåtande än högsta betyg. Rekommenderas speciellt för dig som ska tänkt ut och resa, och som önskar ett större zoomomfång än vad en standard normalzoom (typ Sony 16-50mm) kan erbjuda.

  Läs mer här: Sony 18-135/3,5-5,6 OSS för E-fattning

 • Liten och smart

  Efter många lanseringar denna vecka så har några produkter urskiljt sig - bland annat Canons EOS M50. EF-M har inte utvecklats på det sätt många av oss som gillar Canon hoppades på men M50 visar framfötterna - och framtidstro.

  Efter många år av konkurrenter så har Canon halkat efter på konsumentprodukter, när det gäller specifikationer. Man har ett brett och starkt sortiment av objektiv, man är duktiga på att hantera information så att det blir bra bilder och man har en del innovativa lösningar som är väldigt bra, men samtidigt underskattade, som tex Dual Pixel-systemet. Med M50 så ligger man kanske inte på topp men man är ikapp på många områden och visar att man både kan tekniken men även att man lägger in den senaste processorn och 4K video i en enklare produkt istället för en toppmodell. Dessutom i en spegelfri kamera. Är det starten på nya och modeller från Canon?

  Vi testar EOS M50 just nu - har du frågor du vill ha besvarade, skriv en kommentar!

  Missa inte kampanjen på EOS M6 som du hittar här: Canon EOS M6 test & kampanj

  Läs mer om EOS M50 här: Canon EOS M50

 • Fotohistoria: Steinheil

  Har du hört talas om Steinheil? De kunde ha blivit vad Leica blev!

  Faktum är att Steinheil var ett stort hot mot Leica. Vi ska fokusera helt på deras två Casca-modeller. Steiheils konstruktioner var riktigt bra. Precisionen är Leica-nivå och alla material är av god kvalitet. Vilket är anmärkningsvärt eftersom Tyskland fortfarande höll på att resa sig från kriget. Steinheil var långt före sin tid med sin Casca. Ryktena säger att Leica hotade Steinheil om intrång på patent på slutarens konstruktion. Casca borde ha sålt massor men Steinheil kanske var tvungen att stoppa produktionen på grund av Leica. Ingen lär väl få veta säkert.

  Namnet Casca kommer från C.A. Steinhel Camera. Casca hade hade några helt egna lösningar. Luckan bak öppnades uppåt. Exponeringstidsratten var ingen ratt utan ett skjutreglage på kamerans baksida.

  Casca I kom 1948 tillverkades i färre än 2000 exemplar och saknade mätsökaren som Casca II hade. Udda nog så är inte objektiven från Casca I kompatibla med Casca II.

  Casca II kom 1949 och hade även en mätsökare. Objektivfattningens bajonett behövds bara 10 grader för att ta loss eller sätta dit objektivet. Casca II tillverkades endast i några hundra exemplar. Casca II var helt klart den mest avancerade mätsökarkameran på marknaden fram till 1954 när Leica presenterade sin M3.

  Den kamera du ser på bilden är en Steinhell Casca I från 1948, och är från vår egen samling. De ligger rätt högt i pris och även om vårt exemplar inte är i bästa skick så fick vi betala 990kr för den, men det är ändå rätt okej för på eBay så ligger en defekt på kring 3000kr. De är hyfsat eftertraktade av samlare och det gör att priserna för en Casca II riktigt bra skick ligger kring 8000kr. Det är vad den risig Casca II ligger i, och vill du ha en riktigt fin Casca II så får du nog räkna med kring 20000kr.

  Steinheil grundades 1855 som C. A. Steinheil Söhne Optical and Astronomical Works. De tillverkade optiska instrument och objektiv. 1962 köpte Elgeet Optical Company upp dem, 1964 såldes Steinheil till Lear Siegler, Inc och de tillverkade optik till flygindustrin. I slutet på 80-talet så köpte British Aerospace företaget och 1995 upplöstes Steinheil där Jenoptik köpte några delar av optiktillverkningen. Varumärket Steinheil gick ut 1994 och har aldrig förnyats. Och därmed har Steinheil försvunnit ur historien och därför känns det viktigt att ta med Steinheil i vår serie. Steinheil tillverkade objektiv åt andra kameratillverkare. De byggde objektiv med Exakta, M42, M39 och Leica-M-fattning. Steinheil tillverkade också objektiv till andra tillverkares kompaktkameror, som Adox, Argus, Braun, Bolsey, Certo, Dacora, Edines, Edixa, Hapo, Iloca, Ilford, King, Rocca och Welti.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.