• CyberPhotoExpo har börjat!

  Välkommen till CyberPhotoExpo idag 10-17 på Nolia!

  Kom om du vill kolla på kameror och objektiv från Canon, Nikon, Fujifilm, Panasonic, Olympus, Sigma och Tamron för att nämna några. Bli inspirerad och få nya idéer av föreläsare inom olika genrer, självklart både kostnadsfritt och trevligt att lyssna på. Påminner också om att du kan få din utskrift utskriven av Epson på EXPO och du kan få din Nikon-kamera uppdaterad och putsad av servicetekniker uppflygna från Nikon Solna till CyberPhoto EXPO. Vi har nya GoPro Hero 6 Black på plats, precis som Nikon D850, Canon C200, Fujifilm X-E3 och Olympus E-M10 Mark III bland mycket annat.

  Välkommen!

 • X-files: Kvevlax

  När regnet hänger i luften och det är grått, blött och tråkigt så kan det ändå finnas vackra motiv.

  Motivet fann jag i vårt östra grannland och närmare bestämt i Österbotten och i närheten av Kvevlax. Vattendraget heter Kalgrundsfaret.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/120s, f/11 och ISO 100.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Laowa 105/2 Smooth Trans Focus (STF)

  Test

  Mats har under en tid testat Laowas 105mm objektiv med tillägget STF och tagit reda på om det är något att ha, i synnerhet då den inte har autofokus och både ser och känns som ett objektiv från den äldre skolan. Vad tycker Mats om den?

  Dubbla bländare och ett apodiseringselement har detta objektiv men då blir frågan varför det? Moderna objektiv har en bländare, inget apodiseringselement och i regel en snabb och precis autofokus. Spännande läsning om detta spännande objektiv utlovas, kolla in vårt test och beställ ditt exemplar om du känner suget...ha en trevlig helg!

  Läs mer här: Laowa 105/2 Smooth Trans Focus (STF) test

 • EXPO: Imorgon är det dags!

  Vi öppnar EXPO kl 10:00 men redan 09:00 kan man smita in på en föreläsning med Stefan Jönsson om produkt- och reklamfotografering, en mycket populär föreläsare på Fotomässan i Stockholm som fyllde upp workshop idag.

  Se till att komma redan 09:00 om du vill bli inspirerad och få nya idéer. Sen är hela dagen fylld av föreläsare inom olika genrer som är både kostnadsfritt och trevligt att lyssna på. Påminner också om att du kan få din utskrift utskriven av Epson på EXPO och du kan få din Nikon-kamera uppdaterad och putsad av servicetekniker uppflygna från Nikon Solna till CyberPhoto EXPO. Vi har nya GoPro Hero 6 Black på plats, precis som Nikon D850, Canon C200, Fujifilm X-E3 och Olympus E-M10 Mark III bland mycket annat.

  Vi ses väl imorgon?

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

 • GoPro Hero 6 Black

  Nyhet

  Nu släpper GoPro version 6 av GoPro Hero och namnet blir således GoPro Hero 6 Black i sin helhet. Hero 5 Black finns kvar och 6:an är således ingen ersättare utan ett komplement och en storebror. Vi har den på lager redan nu!

  Den stora nyheten är att Hero 6 Black nu klarar 60fps i 4K, något som bara för några år sen såg ut att vara en dröm att klara av i en så liten och relativt billig produkt men nu är verklighet. Bildkänslan i Hero 6 är bättre och färgerna är i toppklass enligt de klipp vi redan fått se. Hero 5 Black är fortfarande en magiskt bra produkt medan 6:an lägger sig på topp både när det gäller specifikationer och bild. Slowmotion i 240 fps, bättre bildkvalitet och en uppdaterad och mycket effektiv bildstabilisering är andra fördelar med nya Hero 6 Black. 2 tums inbyggd skärm med touchfunktion och väldigt intuitiva menyer - man kommer snabbt igång med sin GoPro. WDR-läge för bredare dynamiskt omfång och ljudinsplening i tydligt separerade ljudkanaler. 10 meters djup klarar den redan som den är...utan extra undervattens-hus.

  Beställ din Hero 6 Black här: GoPro Hero6 Black actionkamera

  Du kan se och känna på GoPro Hero 6 Black på CyberPhoto EXPO nu på lördag kl 10-17 på Nolia, Umeå!

 • CyberPhoto EXPO 2017

  Vill du testa världens bästa kikare? Nikon har ordnat fram Nikon WX, en kikare som är mycket, mycket sällsynt och du har en unik möjlighet att få testa den på vårt EXPO. Om du missar chansen måste du besöka Harrods i London...

  Priset är närmare 70000kr inkl moms och när ingenjörerna skulle påbörja utvecklingen fick man enkla regler, gör det bästa ni kan, inga kompromisser. Resultatet blev en stor kikare som fick namnet WX och som levereras i en aluminiumlåda som heter duga. Vill du testa? Kom förbi på vårt EXPO på Nolia (Umeå) nu på lördag, öppet kl 10-17 och fri entré!

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

 • Fotohistoria: Minox

  Minox var kända för sina små men skarpa kameror. Idag är de mer kända för kikare och kikarsikten.

  Minox börjar sin historia 1938 i Riga med en tysk fotograf med namnet Walter Zapp och han fick en idé om en minikamera. Den skulle rymmas i en sluten hand och han insåg att för att få en så liten produkt att fungera så behövs mycket god precision. Minox har tillverkat många olika kameror och tillbehör under åren och de kameror de är mest kända för är deras 8x11 och 35-kameror och det är just dessa du som vi listat i detta inlägg.

  Här har vi satt ihop en lista på Minox 8x11-serie:
  1938 Riga
  1948 A
  1948 II
  1950 III
  1954 IIIs
  1958 B med Complan optik
  1970 B med Minox optik
  1969 C med Complan optik
  1970 C med Minox optik
  1971 BL
  1978 LX
  1992 Minox AX
  1995 TLX
  1981 EC
  1998 ECX
  1998 MX

  Här har vi satt ihop en lista på Minox 35-serie:
  1973 Minox 35 EL
  1979 Minox 35 GL
  1981 Minox 35 GT
  1982 Minox 35 PL
  1983 Minox 35 PE
  1985 Minox 35 ML
  1985 Minox 35 MB
  1983 Minox 35 PE
  1987 Minox 35 AL
  1991 Minox GSE
  1991 Minox Goldknopf
  1992 Minox MDC
  1997 Minox GT-X
  1998 Minox GT-E
  1998 Minox GT-S

  Generellt så håller Minox inga speciellt höga priser som samlarkameror. Det är som vanligt att äldre eller mer sällsynta modeller håller högre priser. Men. De som är mer populära för samlare är specialversioner, och som byggt i platina, silver eller guld, de kan dra iväg en hel del i pris. Minox 35-serien har en viss status som brukskamera, trots att inte många kör analogt längre och att få kameror fungerar korrekt längre. Den Minox C som du ser på bilden kommer från vår egen samling.

  Minox finns kvar som företag i lite annan form och säljer kikare, kikarsikten, actionkameror, små replika digitalkameror, åtelkameror och 8x11-film.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • X-files: Norrskensdimma

  Igår kväll så dansade norrskenet över större delen av Sverige...

  Jag och en vän åkte ut till en närbelägen sjö med förhoppning att få se norrsken. Detta trots att det var molnigt och att dimma skulle komma in. Väl på plats så såg vi ingenting, verkligen ingenting, då dimman omslutit oss. Vi gjorde upp en eld och grillade korv så länge. Norrskensappen glödde och alla siffror slog i taket. Någonstans däruppe dansade ett gigantiskt norrsken. Vi tyckte att det blivit ljusare så vi tog några bilder och upptäckte att det var norrskenet som lyste upp allting. Hela dimman var alldeles grön, kanske inte så konstigt då norrskenet var enda ljuskällan. Den här bilden tog jag här i Umeå vid midnatt. Helt galet när ett gigantiskt norrsken lyser upp en supertät dimma. Blir helt bisarrt... och coolt...

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Dedikerat GH5

  Nyhet

  Det här inlägget blir dedikerat GH5, en kamera som bör intressera dig som gillar att vara kreativ och inte vill att tekniken ska sätta krokben för dina häftiga idéer. GH5 är en fantastisk produkt...som nu blir "fantastiskare".

  Se vår film om GH5: Youtube: Panasonic DC-GH5

  Nu kommer äntligen uppdateringen till GH5 som är utlovad och bekräftad sen länge. Så här säger Martin Wallgren, produktspecialist på Panasonic: Idag släpptes nya V2.0 firmware till GH5! Denna är såklart gratis, och den kommer också med en ny USB LUMIX Tether app till PC/Mac som också är gratis, som gör att man kan plåta rakt in i datorn mot tex Lightroom/Bridge eller Capture One. Det är en fristående applikation och den gör att du kan även kontrollera kameran under filmning. De fyra viktigaste punkterna i uppdateringen är:

  1) 4K INTRA med 400Mbit 10bit 4:2:2 recording till SD-kort (kräver V60 eller V90-kort)
  2) Förbättrad AF i både video och stillbild
  3) Hybrid Log Gamma för 4K HDR recording
  4) 6K Anamorphic 4:3 mode, de-squeeze i kameran, förbättrad stabilisering för anamorphic cine optik

  Du hittar länken till uppdateringen på våra produktsidor.

  Mer om GH5 hittar du här: Panasonic Lumix DC-GH5 test & info

 • Olympus OM-D E-M10 Mark III

  Test

  Version III av Olympus populära E-M10 har lanserats och vi har släppt testet idag så att du kan läsa hur den presterar och står sig bland konkurrenterna. Vi vet att version II är en riktigt bra kamera, håller III:an uppe ställningarna?

  Mats skriver: Uppföljaren till E-M10 Mark II bjuder på en del smarta och användbara nyheter. Filmning i 4K är kanske den största nyheten - naturligtvis med bildstabilisering. En uppgraderad processor ger bättre bildprestanda och en utökad touchfunktion gör att du både kan fokusera och ta bilder från bildskärmen - praktiskt t ex vid stativanvändning, macrotillämpningar etc. Större antal fokuspunkter ger större flexibilitet vid komposition/placering av fokus. Inbyggd WiFi möjliggör både överföring och delning av bilder och videoklipp - och möjlighet att fjärrstyra kameran från mobiltelefon/surfplatta via dedikerad app. Dessutom medger kopplingen till mobiltelefon att du kan geotagga dina bilder med geografisk information från telefonens GPS.

  Resten hittar du här: Olympus E-M10 Mark III test

 • VÄLKOMMEN PÅ LÖRDAG!

  Nu på lördag är det äntligen dags för CyberPhoto EXPO och för dig som vill börja morgonen med en föreläsning inom studio- och produktfotografering så kör vi igång kl 09:00 på Nolia, se till att vara på plats i tid!

  Mässan öppnar kl 10:00 och vi kör öppet till kl 17:00 i år medan föreläsningarna börjar kl 09:00 och fortsätter hela dagen på olika teman där dagen avslutas med den mycket karismatiske och kreative Morten Rygaard som kör 1,5 timme med start kl 15:00. Under dagen är det åtta olika föreläsningar med Stefan Jönsson, Göran Strand (astrofotografen), Serkan Günes, Sophie Odelberg, Lisa Sihlberg och som sagt Morten. Mycket fullspäckad dag för oss foto och videointresserade.

  Så klart kör vi mässerbjudanden på plats och vi har laddat upp med dubbelt upp med personal jämfört med 2016, vi har betydligt fler leverantörer, Nikon Check & Clean kostnadsfritt, fler föreläsare, längre öppettid, dubbelt så stora ytor och som ifjol, gratis parkering på lördagen. Nu har vi även laddat upp med ett café mitt i mässområdet samt att restaurang Kummin är öppen (11:30-13:30). Det är flera kampanjer på plats, vi har fler säljstationer och större utbud av demoprodukter från våra leverantörer. Umemodellen är på plats, Hjältarnas Hus är på plats och nu hoppas vi att du är på plats - hjärtligt välkommen till CyberPhoto EXPO på lördag - första föreläsning kl 09:00, mässan öppnar kl 10:00.

  VÄLKOMMEN!

  Fredagens workshops börjar att bli fulla men det finns platser kvar så se till att boka redan nu om det är något du är intresserad av. Dessa workshops kräver anmälan men är helt kostnadsfria! Läs mer på vår anmälningssida!

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017
   

 • Voigtländer Super Wide Heliar 15/4,5

  Test

  Vi har testat Voigtländer 15mm för Sony E-fattning och du kan läsa testet på vår hemsida redan nu! 9490kr låter som en hel del och då förväntar man sig också en hel del när det gäller prestanda. Voigtländer låter fint men håller det måttet?

  Mats skriver: Optiken är helmanuell, så både fokusering och bländarinställning görs för hand på objektivet. Bländarringen kan frigöras och vändas ett halvt varv - et voilà - så har man en steglös och klickfri bländarinställning perfekt för filmbruk. Trots manuell hantering har optiken inbyggd processor som bl a kommunicerar EXIF-data med kamerahuset, så att korrekta metadata inlagras i bildfilen.

  Läs allt här: Voigtländer Super Wide Heliar 15/4,5 Sony test

 • Höst!

  Får man säga det ordet? Höst, ja det är höst, i alla fall om man bor i Umeå. Det har varit en bra tid för svamp och det verkar som att skörden av svamp hittills varit väldigt god. Dags att plåta dessa också?

  Vi har fått in en del svampbilder och det är väldigt roliga och kreativa sådana - skicka gärna in en du också till blogg@cyberphoto.se, publicerade bilder premieras. Följ oss gärna på Instagram och Facebook där många av läsarbilderna publiceras fortlöpande. Nu laddar vi inför helgens EXPO i Umeå och vi hoppas att du kommer dit - det finns fortfarande platser på utvalda workshops under fredagen och på lördagen är det fri entré och fria föreläsningar under hela dagen! • X-files: Kea'au

  Visst vill man dit?

  Man får ta vackra bilder också. Det är inte alltid lika lätt som man tror och ibland kräver det lite ansträngning, och ibland ramlar man över vackra motiv. Jag glömmer aldrig en fototävling jag besökte, jag deltog inte själv, där det fanns några helt magiska bilder tagna över en norsk fjord. Galet snygga bilder men juryn sa att de stryker vi för de är för vackra. Den bild som vann tävlingen var en suddig taklampa som hängde i ett tak. Jag kan se konstnärlighet i udda och "konstiga" bilder men den gången kändes det som att juryn trodde att de var konstnärliga, jag kände mer som att de var svårt synskadade. Så olika kan man se på bilder. Det är verkligen olika smak och så måste det få vara, vi lever ju i ett fritt land.

  Denna bild som jag själv gillar trots sin banala lättflörtighet. Det blev nog ett nytt ord. Jag använde appen TPE för att se exakt när och var solnedgången skulle vara som bäst, sedan fick vi leta reda på palmer vid stranden. Faktiskt inte så lätt som man skulle tro, men denna palm var fin och låg lämpligt nära stranden, sedan var det bara att invänta. Jag gjorde mitt jobb och GFX gjorde sitt och så här blev det.

  Om jag inte minns fel så hette området Kea'au och ligger på Oahu, Hawaii.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 56mm, 1/60s, f/16 och ISO 100.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Ny film: Tamron 70-200mm G2

  Test

  Nu släpper vi vår nyaste film om Tamron 70-200mm f/2,8 VC G2 som tar oss med till Norge och en roadtrip med detta objektiv som sällskap. Vi har även vårt fulla test på hemsidan där du hittar testbilder och mer material. Kolla in filmen nu!

  Du hittar filmen här: Youtube: Tamron 70-200mm f/2,8 VC G2 test

  Läs vårt test här: Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2 test & sample

 • CyberPhoto EXPO: GoPro

  Vi har GoPro på plats för att visa sina nyheter och produkter på CyberPhoto EXPO - ta tillfället att träffa Mattias som kan allt om dessa kameror och tillbehören till dessa. Mattias visar även Feiyutech och Polar Pro på EXPO, lördagen den 30:e september!

  Har du sett Feiyutech? Kolla in deras produkter som är riktigt vassa och har vunnit flera tester senaste tiden, det är hög kvalitet och riktigt bra funktion. Kolla in hela deras sortiment via länken nedan. Lätt hittat och beställt - just nu kan du dessutom delbetala i 24 månader med 0% ränta. Har du sett Karma Grip? Ytterligare en produkt som är supersmart, lättanvänd och som skapar bättre resultat för dig som filmar. Vi gillar dessa, kolla in om det är något för dig!

  Här hittar du Feiyutech: Feiyutech sortiment
  Läs mer om Karma Grip: GoPro Karma Grip för GoPro

 • EXPO: Tävling!

  Snart är det dags för CyberPhoto EXPO igen och till det kommer vi att ha en tävling där alla kan delta, oavsett vart man bor! Temat är porträtt och du har tom midnatt idag (21 september) på dig att delta!

  Ett (1) bidrag per tävlande, maila in bilden (bifogad, ej länkad eller delad via molntjänster) till blogg@cyberphoto.se senast 21 september 2017. Då finalbilderna skrivs ut på 70x100cm "kapaboard" krävs en relativt hög upplösning. Vi rekommenderar ca 6 mpixel eller högre. Bilden ska vara i JPEG. Temat är porträtt och 10 finalbilder skrivs ut till CyberPhoto EXPO den 30 september där publiken kommer att rösta fram vinnaren som vinner ett presentkort på 5000kr hos CyberPhoto. Alla finalister får sin utskrivna bild som pris för att tagit sig till topp 10. Juryn består av medlemmar av CyberPhoto och juryns beslut kan ej överklagas. Familj och nära vänner till anställda på CyberPhoto får ej delta. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Bilden måste vara tagen av den tävlande, fri efterbearbetning/ljussättning. Vi förbehåller oss rätten att använda bilden i samband med tävlingen, inget annat.

  Se till att vara med och tävla med ditt bästa porträtt - vi vet att det finns massor av fantastiska porträttbilder där ute på hårddiskar och minneskort! Har du frågor om tävlingen, maila oss så svarar vi på dessa.

  OBS! Tävlingen är avslutad!

 • Fotohistoria: Olympus OM-1, 2, 3, 4

  Året var 1971 då Olympus M-1 föddes och lanserades 1972 på marknaden, inom kort så hade Leica åsikter om namnet och Olympus backade och OM-systemet var fött.

  Bilden kommer från konferensrum. Ja, vi har egentligen kameror överallt, vi tycker det är hemtrevligt.

  Olympus grundades 1919 och är stora inom mikroskop och endoskop. De har även haft en stor marknadsandel på diktafoner. Sedan början av 70-talet till slutet av 80-talet var de starka med sin OM-serie. Sedan kom revolutionen med autofokus där Canon och Minolta snabbt tog marknadsandelar och först 1986 lanserade Olympus sin OM-707 som tyvärr inte riktigt kunde konkurrera. Strax därefter kom OM-101 utan autofokus men med motorstyrd manuell fokusering, vilket mer eller mindre var en flopp. Sedan blev det mest analoga kompaktkameror för Olympus under lång tid men 1996 släppte Olympus deras första digitalkamera, Camedia C-800L, och den blev en omedelbar succé. Olympus var tillbaka på banan.

  Olympus OM-kameror kännetecknades av små och smidiga kamerahus som var både driftsäkra och tekniskt långt framme. Objektiven i OM-systemet höll alla mer eller mindre en hög klass.

  Olympus OM-1 var en helt manuell och helt mekanisk kamera med inbyggd TTL ljusmätare. 1974 släpptes en uppgraderad version med namnet Olympus OM-1MD där MD självklart står för MotorDrive. 1979 kom OM-1N som hade ny frammatningsarm, ny blixtsko och med en LED i sökaren för blixt klar. Men det var tydligen över 30 övriga uppdateringar på den modellen. OM-1N var den absolut driftsäkraste versionen, inte för att det var några egentliga problem med de äldre men helt klart så var det förbättrat även i kamerans mekanik. Fanns i både svart och silver.

  Olympus OM-2 lanserades redan 1975 och var unik med sin OTF ljusmätning. OTF står för Off The Film och fungerade som så att den hade ljusmätare i prismat som styrde mätarnålen och visade ganska exakt exponeringstid men när du tryckte av så mätte mätceller i kamerans botten ljuset direkt mot filmen, detta även med blixt. OM-2 hade en elektronisk slutare och behövde batteri för att fungera. Den hade tidsautomatik och helt manuell. Uppdaterades till OM-2MD och 1979 kom OM-2N med en ny frammatningsarm, ny blixtsko och med en LED i sökaren för blixt klar. De var fler uppdateringar på kamerans insida men de är inte listade. Fanns i både svart och silver. 1984 släpptes sista OM-2-modellen, OM-2SP. SP stod för Spot/Program och som du redan räknat ut så hade OM-2SP även spotmätning och programautomatik förutom tidsautomatik och helt manuell. Fanns endast i svart.

  1983 lanseras OM-4 och den var då i spetsen för modern teknik. Multispotmätning, hög- och lågdagerkontroll, slutartid på 1/2000s, dioptrijustering i sökaren. De få fler kameror som hade multispotmätning var de dyraste proffskamerorna Hasselblad 205FCC och Rollei 6008. Fanns endast i svart. 1987 kom OM-4Ti som hade titankåpor. Den fanns i champagne och i svart.

  1984 lanseras OM-3 vilket helt enkelt är en helt manuell och helt mekanisk version av OM-4. Så sent som 1994 kom förvånansvärt nog en titanversion, OM-3Ti. Båda fanns bara i svart.

  Olympus är populära kameror i kamerasamlingar men mängden av kameror på marknaden gör att de inte ligger speciellt högt i pris. Den enda om verkligen håller ett alldeles för högt värde är OM-3, då på grund av det är den mest sällsynta modellen, och titanversionen OM-3Ti ligger ännu högre.

  Vi kommer att återkomma med Olympus OM-10, 20, 30 och 40 senare.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  Min första systemkamera var en Olympus OM-1 och inom något år fick jag råd med en Olympus OM-2. I skolan skulle vi göra egna arbeten som vi sedan skulle presentera inför klassen. Självklart höll jag ett föredrag om Olympus OTF-mätnings fördelar med bildspel och allt. Dock inför en förstummad men förvirrad klass, vi kan inte ha varit mer än kring 12 år då och kanske inte alla var intresserade av ljusmätningssystem i den åldern.

  /Thomas
   

 • Mantona gimbal

  Test

  Vi har testat en populär produkt, Mantonas gimbals, som många av er redan köpt. Mats har använt dessa ett tag och är imponerad över kvaliteten och funktionen i dessa prisvärda tillbehör. Läs testet kostnadsfritt nu!

  Mats skriver: Det finns två modeller. Det som skiljer TK-I från TK-II är att 1:an klarar kamera och objektiv upp till 10 kg, och tvåan klarar upp till max 8 kg. TK-I är alltså större och kraftigare byggd, vilket märks när man jämför dem bredvid varann. Motståndet i TK-I är också i större grad justerbart än i TK-II, det är alltså möjligt att välja om det ska gå lätt och snabbt eller trögare att panorera/tilta, medan motståndet i den billigare TK-II är mer begränsat till ett och samma. Med TK-II går det alltså inte att ställa in ett mycket svagt motstånd då det i stort sett bara finns två lägen, låst eller icke låst. Men känslan är överlag mycket fin i båda modellerna.

  Läs testet här: Mantona TK-II, gimbal test

  Tidigare text om Mantona: Mer om funktioner och kvalitet kommer inom kort i testet som sagt men vi kan redan nu säga att de är riktigt bra, överraskande bra. När Mats filmade härom dagen så testade han att använda dessa gimbals för att få en mjuk panorering och det blev väldigt bra resultat i både sid- och höjdled. Så efter mer testande så insåg vi att det här är riktigt bra lösning för ett bredare bruk än bara fotografering. För dig som gärna vill komplettera med filmsnuttar vid tex. fågelfotografering eller annan fotografering som kräver långa brännvidder och tunga objektiv - köp en gimbal från Mantona så får du betydligt mjukare och snyggare resultat än med många andra tillbehör. Dessutom kan du enkelt ställa in motstånd och höjdmontering på gimbalen för att få bra balans och mjuk startrörelse. Supersmart!

 • Profoto lanserar!

  Nyhet

  Profoto lanserar en ny blixt idag - i en helt ny genre för märket - nämligen en kamerablixt! Eller rättare sagt är det en hybridprodukt då den är lite större än de flesta konkurrenter och den integreras in i Profotos starka system.

  Runt ljushuvud är för att ge så bra ljusbild som det bara är möjligt och med kvalitetskänslan från andra Profoto-produkter är det en superfin produkt. Vi har redan fått testa A1 och det bådar riktigt gott, det är väldigt fina produkter med prio bästa möjliga resultat. Känslan i display och reglage är på toppnivå, något vi redan är vana med när det gäller Profoto.

  Läs mer och boka här: Profoto A1 Air-TTL

 • Canon EF 24-70/2,8 L II USM

  Test

  Vi har uppdaterat och gjort om testet igen på Canons version II av 24-70mm då det kommit flera nya kameror sen den lanserades. För att se om den håller måttet med de nya sensorerna och kamerorna så finns testet att läsa...igen!

  Mats skriver: Objektivet känns som vanligt när det gäller Canons L-serie mycket robust och välbyggt. Zoom och fokusring ger en gedigen känsla med lagom motstånd. Lås-knapp för zoomen har tillkommit. Version II har också blivit lite kortare och lättare, känns inte lika otymplig som den gamla 24-70/2,8. Filtergängan har dock ökat från 77mm till 82mm.

  Läs resten här: Canon EF 24-70/2,8 L II USM test

 • Dynamiska modeller

  Svampar är dynamiska modeller, plötsligt en dag så står den bara där. De växer otroligt fort och kan anta väldigt roliga former. Så på med ett passande objektiv och ut och leta roliga och nyskapande motiv!

  Bilderna du ser här ovan är resultatet av att ta med kameran på en skogspromenad i ett friluftsområde nära Umeå. Det magiska kvällsljuset, varmt och mjukt, är riktigt trevlig även om man har väldigt tajt med tid på sig att utnyttja det. Att reka först är att föreslå. Fördelen med svampar är att de poppar upp lite varstans så troligen har alla vi som läser Bloggen dessa dynamiska fotomodeller inom nära avstånd. Lite kreativitet och en laddad kamera så är saken biff...det är svampdags!

  Använder du Canon? Kolla in denna så långt lagret räcker: Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1

 • X-files: Sensoji

  Här kommer en bild tagen vid Sensoji tempel i Asakusa.

  Sensoji templet är Tokyos äldsta och mest kända tempel. Ett mycket vanligt turistmål. På sidan av templet poserade denna tjej för sina föräldrar. Jag var lite fräck och sa åt en ur mitt sällskap att stå still så jag kunde fejka att ta en bild av honom. Med tummen på kamerans joystick så flyttade jag fokus till bakgrunden istället och fångade detta ögonblick. Bilden är kraftigt beskuren. Men visst blir man verkligen glad av att se den?

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 49mm, 1/60s, f/11 och ISO 250.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Sony lanserar AX700

  Nyhet

  En ny videokamera, inte så intressant, eller? Sony uppdaterar AX-serien med FDR-AX700 med 4K och där var det roliga över. Nej, i det här fallet har man skapat en riktigt häftig produkt även om den ser väldigt konventionell ut.

  Vi har redan fått fingra på den och den har en imponerande autofokus, Sonys Fast Hybrid AF-system låter fint men en fasdetekterande och väldigt exakt och snabb autofokus i en videokamera, i synnerhet i denna prisklass, är något helt unikt. Med den relativt stora sensorn och kraftfulla processorn blir det här kanske ett oslagbart paket i sin klass och genre. Vi återkommer med test under hösten! Rekommenderat pris är 20490kr inkl moms och de kommer redan i oktober.

  Läs mer och boka här: Sony FDR-AX700

 • Tamron lanserar 100-400mm!

  Nyhet

  Idag lanseras ytterligare en nyhet och det är Tamron som matchar upp Sigmas fina 100-400mm med en egen variant. Båda tillverkarna nästintill öser ut fina objektiv på marknaden och det återstår att se hur Tamron lyckas med så stort omfång.

  Sigma har bevisat att deras 100-400mm är något att hänga i julgranen. Tamron har visat att deras nyaste 24-70mm som heter G2 är en toppklassare, i synnerhet om man tar priset i beaktande. Frågan är då hur denna supertelezoomare kommer att klara sig i konkurrensen - vi kommer att testa inom kort så klart.

  Pris och leveransinformation kommer senare från Tamron.

 • Nikon AF-P 70-300/4,5-5,6E ED VR

  Test

  Nikon är i allas fokus just nu med lanseringen av tuffa D850 och vi har i periferin testat nyaste 70-300mm från Nikon och Mats har släppt testet på vår hemsida idag, öppen för att läsas redan nu. Vi önskar trevlig helg!

  Mats skriver: Förutom att autofokusmotorn nu även i detta fall är av stegmotortyp ("pulse motor") så är optiken försedd med elektronisk bländarstyrning. Tillsammans ger dessa uppgraderingar ett mjukare och mer följsamt system när det gäller både fokusering och exponering, som både ger bättre resultat vid filmning och jämnare exponering från bild till bild vid stillbildsserier. En 70-300-optik är en allround telezoom för t ex porträtt, sport och djur och natur. Bildstabiliseringen gör det enklare att fotografera handhållet utan att få skakningsoskärpa - även i lite sämre ljusförhållanden eller om du är lite ostadig på handen.

  Resten läser du här: Nikon AF-P 70-300/4,5-5,6E ED VR test

 • Rotolight Ringbelysning Neo

  Test

  Rotolight har massor av smarta produkter som ger väldigt bra resultat - kolla närmare på dessa i våra kommande tester och i sortimentet på vår hemsida. Vi har testat NEO, en kompakt ringbelysning från Rotolight.

  Mats skriver: Rotolight Neo är en riktigt bra, smidig och användbar videobelysning. Många LED-belysningar som vi testat har gett färgstick åt det kallare hållet (typ blått, lila, grönt etc), vilket i de flesta fall kan vara väldigt svårt att korrigera i efterhand. Men i och med att Rotolight Neo har justerbar färgtemperatur och ger heller inte något onaturligt färgstick vid ex.vis 5600 kelvin.

  Läs mer: Rotolight Ringbelysning Neo test


 • Vad händer nu då?

  Flera fina kameror och objektiv har lanserats i år och vi har en del information om vad som kommer inom kort i vår kategori av elektronikbranschen. Men vad är nästa grej, vad kommer att ändra fotograferandet de kommande åren?

  Kort sagt, vad händer nu då? Om vi tar den närmaste tiden bakåt så har multi-kameror bland systemkameror blivit de populäraste produkterna. Sony har A7R II som är riktigt vass till det mesta, Canon lanserade EOS 5D Mark IV som egentligen har "allt" och man följde upp det med en EOS 6D Mark II som också klarar det mesta man kan önska, i synneherhet i prisklassen. Den har ett gäng år på nacken men D750 har varit en multikamera med OK hastighet, upplösning och bildkvalitet för att egentligen fungerar till det mesta. Med D850 tar Nikon ytterligare ett kliv och skapar en kamera som likväl kan användas för att filma med, plåta landskap med som att få bra med bilder på motorbanan eller fotbollsmatchen. Multikameror.

  Canon har i tysthet lanserat en ny produkt, eller i alla fall en prototyp som visar ett nytt område affärsmässigt. MM100-WS (udda namn!) är en ny kamera som man definierar som en "multipurpose module camera" som ska kunna användas till mycket, som exempel visar man som bilkamera, actionkamera och som industrikamera. 40x40x21,6mm är litet i storlek och den ska klara av att filma i så lågt ljus som 1 lux. Man säger att det ska komma en serie tillbehör för att den ska kunna användas inom många olika användningsområden - exakt vad är vi nyfikna på.

  En annan sak som det skrivits mycket om är alla patent som registrerats i Japan de senaste åren från Nikon på lösningar för spegelfria kameror och objektiv till dessa. Det har satt i gång rykten och diskussioner kring detta och vi är också nyfikna. Nikon har ju precis lanserat D850 som är en otroligt stark produkt på marknaden och som man märker får fullt fokus från Nikon.

  Farten har ökat - många kameror är väldigt snabba idag, vissa är extremt snabba, som tex Sony A9 och Olympus E-M1 Mark II. Hanteringen av brus på höga ISO blir sakta bättre fortfarande, dynamiska omfånget är bättre och den nya BSI-tekniken på sensorer slår igenom mer och mer. Frågan vad som händer nu är svår att svara på - men vi kommer nog att bli överraskade igen, visst är det spännande?


 • Fotohistoria: Eumig

  De som överhuvudtaget känner till Eumig tänker oftast på Super-8 projektorer, men historien är lite större än så...

  Vi går direkt till tidslinjen...

  1919 Eumig grundades i Wien, Österrike. Deras första produkter var tändare, cigarettetuier och diverse elmaterial.
  1921 hade redan 65 anställda och flyttade till större lokaler
  1924 började de tillverka radioapparater.
  1928 börjar de tillverka filmutrustning
  1931 släpps deras första filmprojektor Eumig P 1
  1932 släpps deras första filmkamera Eumig C 1
  1935 Eumig C 2
  1937 Eumig C 3 och även världens första elektriskt drivna filmkamera Eumig C 4
  1941 har de 1000 anställda och tillverkar även "Volksempfänger" en radio som nazisterna använde för att nå ut till folket. Eumig tillverkade även viss militär utrustning.
  1945 så bombades deras fabrik av de allierade, men men alla maskiner var redan flyttade till annan plats året innan.
  1951 deras första stillbildskamera, en 6x6 men namn Eumigetta
  1953 kom Eumigetta 2 och som svensk humor så borde den heta Eumigtvåa
  1954 de slutar med stillbildskameror för att fokusera mer på filmkameror och projektorer
  1955 släpps radion Eumigette som tillverkades i 500,000 exemplar
  1956 man bygger en ny stor fabrik och inför 40-timmars arbetsvecka som först i Österrike
  1961 3000 anställda
  1962 säljer radioproduktionen och de har totalt tillverkad 3,000,000 radioapparater
  1969 Eumig köper upp Schweiziska Bolex
  1975 Eumig är världens största tillverkare av projektorer. 5000 anställda och producerar 500,000 projektorer per år
  1976 sluter ett kontrakt med Polaroid för att tillverka deras filmkameror
  1977 Eumig kastar sig in i ljudvärlden igen och nu med ett kassettdäck med namnet Metropolitan CCD
  1978 Polaroids filmsystem floppar och Eumig får sparka 1000 personer
  1979 Påbörjar utveckling av ett bärbart videokamerasystem men de såg ingen framtid i det
  1980 3000 anställda och nu börjar det på knaka i fogarna...
  1981 Utvecklingsdelen för SMD-teknologi säljs till Schrack. Strax därefter stoppar Österrikes nationalbank ytterligare finansiering.
  1982 Eumig går i konkurs- Namnet säljs till Interbasic och Eumigs patent för macrosystem i objektiv säljs till Canon.
  1985 Konkursprocessen klar och avslutad. The end.
  1989 Eumig-namnet säljs till Rothenberger GmbH

  Eumig var störst på projektorer i världen men det ska vi inte grotta ner oss i, och inte heller de få stillbildskameror de tillverkade, de har vi redan nämn här ovan. Nu ska vi istället se deras gedigna lista med filmkameror:

  1934 C 1, 2,870 tillverkade
  1935 C 2, 2,800 tillverkade
  1937 C 3, 300,000 tillverkade
  1937 C 4, 11,700 tillverkade
  1938 C 39, 200 tillverkade
  1954 C 8, 4,000 tillverkade
  1954 Electric, 64,000 tillverkade
  1957 C 16, 8,457 tillverkade
  1958 C 38, 19,000 tillverkade
  1958 Electric R, 11,000 tillverkade
  1958 Unielectric, 1,000 tillverkade
  1958 C 3 R, 2,000 tillverkade
  1959 C3 m, 74,000 tillverkade
  1959 Servomatic, 48,000 tillverkade
  1961 C 5, 35,000 tillverkade
  1962 C 16 R, 1,000 tillverkade
  1962 S 2, 51,000 tillverkade
  1963 C 6 Zoom Reflex, 40,000 tillverkade
  1963 S 3 Zoom, 37,000 tillverkade
  1965 Vienette, 100,000 tillverkade
  1966 C 10 Zoom, 25,000 tillverkade
  1967 Eumigette, 20,000 tillverkade
  1967 Eumigette Zoom, 5,000 tillverkade
  1968 308 Reflex, 3,000 tillverkade
  1969 C 11 Zoom, 1,000 tillverkade
  1969 Vienette Submarine, 1000 tillverkade
  1970 Eumigette 2, 45,000 tillverkade
  1970 Vienette 3, 70,000 tillverkade
  1970 Vienette 5, 50,000 tillverkade
  1970 Vienette 8, 25,000 tillverkade
  1971 Mini Zoom Reflex, 70,000 tillverkade
  1971 Mini 2 Zoom Reflex, 26,000 tillverkade
  1972 Mini 3 Zoom reflex, 21,000 tillverkade
  1973 Mini 3 Servofocus, 107,000 tillverkade
  1973 Mini 3 Servofocus PMA, 46,000 tillverkade
  1973 Mini 5, 87,500 tillverkade
  1975 830 XL, 18,000 tillverkade
  1975 880 PMA, 30,000 tillverkade
  1976 860 PMA, 25,000 tillverkade
  1977 30 XL Sound, 5,000 tillverkade av Bell & Howell Japan
  1977 300 XL, 7,000 tillverkade
  1977 300 XL Bank, 3100 tillverkade
  1977 800, 6,200 tillverkade
  1977 800 (9V), 6500 tillverkade
  1977 881 PMA, 11,100 tillverkade
  1977 950 XL Sound, 5,000 tillverkade
  1978 23 XL Cineset, 50,000 tillverkade
  1978 125 XL, 20,000 tillverkade
  1979 Nautica, 50000 tillverkade
  1980 23 XL, 15,000 tillverkade
  1980 23 XL Sound, 7,000 tillverkade av Chinon i Japan
  1980 125 XL Sound, 7700 tillverkade
  1980 500 XL Bank, 6,200 tillverkade

  Eumig tillverkade även 168,800 kameror under namnet Bolex och 49,500 kameror under namnet Revue.

  Eumig är inte så populärt att samla. Projektorer är stora och det finns inte så många som är passionerade över sådana, men det finns alltid någon eldsjäl oavsett vad det än handlar om. Deras stillbildskameror är rätt sällsynta men betingar oftast inga högre värden och deras filmkameror har oftast tillverkats i så stora serier att det finns ett överflöd på en lam marknad. Det finns alltid lycksökare som tar fantasipriser för både projektorer och kameror men i verkligheten så ligger både projektorer och filmkameror på kring 50-300kr. Betalar man i högre segmentet eller till och med över dessa priser så kanske man tycker att det är värt kostnaden för den som en inredningspryl. Även om det tillverkats enorma mängder Eumig-produkter så minskar ändå antalet för varje år då folk slänger bort sådana, men pristrenden ligger ändå stilla och lågt.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • iPhone X

  Efter rykten, spekuleringar och läckande information så var den äntligen här!

  Ikväll så lanserade Apple iPhone 8 och iPhone 8 Plus, normalt så brukar en iPhone vara aktuell i ett år men denna gång blev det 10 minuter eller kanske vi ska säga X minuter. iPhone X eller rättare sagt iPhone 10 då X står för romerska siffran 10, är en helt ny design och ett helt nytt tänk från Apples sida. Skärmen täcker hela fronten och hemknappen är borta. X är en exklusivare modell och det märks även på priset. iPhone 8 har helt klart sin plats i sortimentet.

  Apples tekniker gjorde ett imponerande jobb med sin artificiella bokeh i porträttläget och nu finns den funktionen även i iPhone X främre kamera. En efterlängtad funktion som kommer att ge mycket bättre självporträtt.

  Nu har teknikerna kastat sig in i en ny spännande utmaning, denna gång med artificiell ljussättning. Du kan se på bilden hur det ser ut. Idén är intressant och kommer att ge många fler spännande bilder på sociala media. Du behöver nog inte slänga din studiobelysning och systemkamera för det är inte ens i närheten av den kvaliteten, men vi vill ändå berömma och uppmärksamma funktionen, då det är fotografiskt intressant.

  Klicka här för större bild

  Här hittar du alla modeller, boka nu för en bra köplats >>

 • Sony DSC-RX10 IV

  Nyhet

  Vilken händelserik dag, ytterligare en nyhet har landat hos oss här på bloggredaktionen. Det är Sony RX10 IV som gör debut och det kittlar verkligen i avtryckarfingret när vi läser specifikationerna. RX10 IV är det nya flaggskeppet i Cyber-shot-serien.

  Nyheten Sony DSC-RX10 IV ska i skrivande stund vara den digitala kamera med icke utbytbar optik som har den absolut snabbaste autofokusen i världen. Den använder sig av 315 st fasdetekterande AF-punkter som täcker upp 65% av bilden, och fokuserar med en hastighet av 0,03 sekunder. Actionsekvenser kommer att bli riktigt roligt att pröva med denna nyhet. Lägg till det en seriebildtagning på hela 24 b/s med kontinuerlig autofokus och ljusmätning och film i 4K. Optiken verkar vara oförändrad mot tidigare modell RX10 III med ett mångsidigt zoomomfång på motsvarande 24-600mm f/2,8-f/4.

  Så snart vi har mer information så kan du hitta det på vår produktsida här nedan.

  Sony DSC-RX10 IV

 • Canon lanserar videokameror

  Nyhet

  Att video är riktigt trendigt är det nog ingen som har gått miste om och här kommer fler nyheter inom kategorin. Det är Canon som idag lanserar inte mindre än fem grymma videokameror och en skärm för filmmakare.

  Filmskapare hör upp för nu blir det ännu roligare och lättare att skapa filmmagi. Av Canons fem nya videokameror idag klassar man fyra av modellerna som professionella videokameror.

  Två av modellerna Canon XF400 och XF405 har kapacitet för 4K 50p. De här är tänkta för dig som arbetar på proffsnivå. De har en en 15x 4K zoomlins god ergonomi med ett lätt och kompakt kamerahus, 1,0-CMOS-sensor, kontinuerlig inspelning i Full HD med 100 bilder/ sekund för Slow motion-sekvenser, HDMI, en professionell XLR-ljudingång, LAN. Via inbyggd WiFi har du möjlighet till FTP-överföring och fjärrstyrning. Lillebror Canon LEGRIA GX10 är även den en 4K videokamera och har samma specifikationer som XF400-serien men saknar XLR-ingången. En perfekt kamera för entusiasten, skolan eller filmproducenten med stram budget. Canon XA11 och XA15 erbjuder inspelning av Full HD-video med en högkvalitativ bildkvalitet dessa ska fungera mycket fint även vid mycket svagt ljus har HDMI, professionella XLR-ljudingångar.

  Du kan läsa mer om dessa videokameror här:

  Canon XF400
  Canon XF405
  Canon Legria GX10
  Canon XA11
  Canon XA15

 • Tamron AF 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD

  Test

  Längtar du efter lite sommarkänsla så tycker vi absolut att du ska kasta dig in i dagens test. Mats testar Tamron 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD, en kompetent superzoom som täcker in de flesta behov och praktiskt taget eliminerar behovet att byta objektiv.

  Ska du ut och resa så är det här ett alldeles utmärkt objektiv att ta med då du enkelt både zoomar in på detaljer och får med större vyer. Till och med Mats som är gräsligt svårflörtad när det gäller superzoomar börjar tina inför möjligheterna. Han säger bl a i testet "...jag (måste) medge att den var fantastiskt kul och befriande att fotografera med, 18-400mm täcker in de allra flesta motivområden och det går snabbt och enkelt att zooma och komponera bilden med det utsnitt man önskar. Objektivet väger heller inte speciellt mycket och tar ingen större plats i fotoväskan (om jag ska ta med mig mina objektiv som täcker in lika stort brännviddsomfång behöver jag fylla en hel ryggsäck :-)"

  Läs testet och se de härliga sensommarbilder här nedan.


  Tamron AF 18-400/3,5-6,3 Di II VC HLD till Canon

 • Zhiyun Crane 2

  Nyhet

  Zhiyun har nu lanserat nya Crane 2, alltså en storebror och ny version, som dock inte ersätter Crane V2, för 8490kr inkl moms och den har en hel del nyheter som man ska kolla närmare på om man gillar att filma.

  Du har säkert sett vår film om Crane V2 på Youtube eller Facebook där det framkommer vilken häftig produkt det är. Nu kommer Crane 2, inte att förväxla med V2 som är version två av "vanliga" Crane. Jag tror du hänger med. Vad är det nya då? För det första tål den utrustning upp till 3,2kg vilket är riktigt tunga prylar - helt otroligt egentligen men vi vet hur bra den nuvarande versionen så vi tror att den kommer att vara riktigt rejäl. Den får något som kallas för Real Time Follow Focus via kabel till din kamera, något vi testar så fort vi får fram ett exemplar. Betydligt mer precis styrning av motorerna för bättre effekt, OLED-display som ger massor av information, 6000mAh batteri för upp till 18 timmars bruk och helt nytt upplägg kallat Innovative Quick Control Dial Design. Samma design men mer användarvänlig, precis och kraftigare. Boka redan nu!

  Läs mer här: Zhiyun Crane 2 nyhet!

 • EXPO: Canon på plats!

  Canon kommer med fullt sortiment inkl kikare med bildstabilisering (du måste testa!) samt EOS 6D Mark II och 5D Mark IV med alla objektiv i sortimentet. Träffa Canon, snacka kameror, objektiv, videokameror och nu även kikare!

  Finns få kameror som varit så populära senaste åren som EOS 5D Mark IV. Men även 5DS och 5DS R har varit tunga spelare med sina 50 mpixel, fortfarande marknadsledare på upplösnings-sidan i klassen, och du kan testa dessa LIVE på CyberPhoto EXPO den 30 september. Sophie Odelberg (Canon) föreläser både på fredag (se workshops) och lördag (EXPO) så se till att anmäla dig redan nu!

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

 • EXPO: Epson skriver ut!

  På CyberPhoto EXPO kommer vi ha Network Innovations på plats som visar bland annat Epson och som bonus så kan du få din bild utskriven i stort format - ta med ett USB-minne med din bild, se till att den är högupplöst!

  Epsons skrivare är top-of-the-line och du kan beställa din egna skrivare hos oss redan nu! När du besöker EXPO så se till att besöka Network Innovation tidigt så att du får med dig din bästa bild i fysiskt format. Det är helt kostnadsfritt men tänk på att de hinner med ett begränsat antal bilder så först till kvarn gäller. Roligt iniativ av NI och Epson, det tackar vi för!

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

 • X-files: Sagan om de två tornen

  Sagan om de två tornen och de tre solarna, eller kanske Sauron och hans två söner?

  Bilden är tagen i Tokyo på deras stadshus. Jag hade kollat på appen TPE var solen skulle stå i förhållande till tornen så jag väntade att solen skulle placera sig i mitten mellan tornen men när den väl var i mitten så reflekterades solen på vänstra tornet och det blev en liten sol till. Jag tog även bilder där huset blev korrekt exponerat så jag hade tänkte sätta ihop bilderna sedan men solen strålade så mycket över huset att jag använde bara en bild. I bärbara datorn så testade jag snabbt att sätta en tredje sol till höger i bilden och det blev en helt annan harmoni i bilden så den fick sitta kvar, och jag visar den ändå fast den är varken tekniskt perfekt eller redigerad perfekt, detta då det är en rolig bild som väcker lite förundran.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/125s, f/32 och ISO 160.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sony FE 100-400/4,5-5,6 GM

  Test

  Vi har testat många objektiv bara i år men ett som sticker ut är Sonys nya 100-400mm i G Master-serien. Kostar en hel del pengar, väger en hel del men vilka härliga bilder vi får tillsammans med Sonys fina fullformatare. Läs testet är tipset!

  Mats skriver: Flytande fokus med dubbla linjära motorer och DDSSM (Direct Drive SSM) drivsystem ger snabb respons, hög noggrannhet och säker fokusföljning av snabba rörliga motiv.Inbyggd optisk SteadyShot gör det lättare att ta bilder utan stativ, speciellt vid fotografering med längre brännvidder. Stabiliseringen har två olika lägen, där det ena av dem är speciellt anpassad för panoreringar. Dessutom får man en 5-axlig stabilisering när optiken används med kamerahus i A-serien som har inbyggd stabilisering.

  Läs allt här: Sony FE 100-400/4,5-5,6 GM test

 • Fujifilm XF 80mm macro

  Många har väntat på nya 80mm och nu är den på gång - men det är mycket mer än "bara" ett bra macro-objektiv. Läs vad Jonas Rask skriver om detta objektiv efter att ha testat det under en tid...det är kanske ett smart val för många fotografer.

  Tack vare att autofokusen är supersnabb och att den är kompatibel med Fujifilms telekonvertrar så blir det mer än "bara" ett makro-objektiv. Porträtt, landskap och mycket annat blir plötsligt både möjligt och riktigt bra. Läs gärna Jonas utförliga text och se alla bilder han har hunnit ta med detta objektiv, man blir imponerad!

  Läs mer: Jonas Rask om Fujifim XF 80mm macro

  Läs mer hos oss och se KAMPANJ: Fujifilm XF 80/2,8 Macro

 • EXPO: Nikon Check & Clean

  Nikon bjuder på Check & Clean på Nikon-kameror under CyberPhoto EXPO 2017 (lördag 30 september) där man får sin kamera rengjord och uppdaterad - också helt utan kostnad! EXPO blir bara bättre och bättre...

  Vi gör Check & Clean på alla kameror hos oss på CyberPhoto, kontakta oss för mer info eller kom förbi i butiken (Umeå) så hjälper vi dig med detta. 695kr så har du en ren och fin kamera igen! Nikon kommer till mässan på CyberPhoto EXPO som är lördagen 30 september med tekniker som hjälper dig att få din Nikon-kamera rengjord och uppdaterad med senaste firmware. Se till att vara på plats i god tid för att få hjälp med detta då de hinner med ett begränsat antal kameror under dagen.

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

 • Anmälan öppnad!

  Nu kan du anmäla dig till våra KOSTNADSFRIA workshops fredagen den 29:e september (CyberPhoto EXPO). Se till att ta chansen att förkovra dig tillsammans med duktiga fotografer och handledare till bättre bilder - begränsat antal!

  Anmälan och information: CyberPhoto EXPO 2017

  Vad sägs om att vara på en workshop tillsammans med Göran Strand, Sveriges troligen mest kända astrofotograf som fått sina bilder utgivna på frimärken och vars produkttester spridit sig runt världen. Var med och lär dig knepen och grunderna i att komma igång med astrofotografering fredag den 29:e september på Nolia i Umeå - helt utan kostnad. Anmäl dig NU via länken ovanför.

 • Fujifilm lanserar - del 2

  Nyhet

  Utöver X-E3 så kommer fem nya objektiv som har officiell lansering idag. Flera av dessa är mycket efterlängtade och några var redan presenterade tidigare. Fujifilm har nu ett av de starkaste systemen när det kommer till moderna objektiv, starkt jobbat!

  GF 45mm f/2,8 R WR visste vi alla om sen tidigare och det är ett objektiv till GF-serien som vidvinkel i ett kompakt format. Motsvarar ca 36mm på fullformat i bildvinkel. Vädertätad och med två ED-glas varav ett är asfäriskt. 17990kr och kommer i november. Blir troligen populär bland alla GFX-fotografer!

  Läs mer: Fujifilm GF 45/2,8 R WR

  Man skvallrar idag om GF 250mm f/4 R LM OIS WR som är ett fast tele som motsvarar ca 198mm bildvinkel på fullformat och det kommer att kompletteras med en konverter (x1,4). Pris och leverans vet vi inte i dagsläget men spännande när man satsar så hårt på GF och GFX...det bådar gott för ett starkt system på lång sikt.

  Skvallret om nya objektiv fortsätter med två nya objektiv till XF-serien som kommer under 2018 och det är ett 8-16mm vidvinkelzoom med bländare f/2,8 och ett fast XF 200mm bländare f/2 och med stabilisering så klart. Denna kommer naturligtvis fungera med befintliga konvertrar. Kort sagt är Fujifilm på gång med mycket nytt och man visar hur starka man är på optik, det uppskattar vi!

  Har vi glömt nåt? Ja, idag är det officiell lansering även för XF 80mm f/2,8 LM OIS WR MACRO, ett 750 gram tungt och troligen superskarpt makro-objektiv för 12990kr som kommer i november. Ett Super ED-glas, tre ED-glas och ett asfäriskt av de totalt 16 glasen. 9-bladig bländare och vädertätad samt med inbyggd bildstabilisering (upp till 5 steg effekt). Även här kan man använda telekonverter.

  Läs mer: Fujifilm XF 80/2,8 Macro

 • Fujifilm lanserar!

  Nyhet

  Idag är det dags för Fujifilm att lansera nyheter och man kommer med X-E3, en ny kamera i serien som började som en succé med X-E1 men aldrig följdes upp lika starkt av X-E2. Men nu är X-E3 här, fjärde gången gillt? (finns en X-E2S)

  Fuji har lyckats få in till stora delar av hårdvaran och funktionaliteten från i X-T2:an (och X-T20), men i ett mindre format. Detta kommer väcka mångas intresse för X-E3, tack vare ständigt ökande efterfrågan på snygga, smidiga kameror och bra objektivsortiment. Modellen har bland annat fått ny 24 Mpixels bildsensor, förbättrad autofokus, filmning i 4K och förbättrade kontrollmöjligheter - både via touch-skärmen och nya reglage.

  Fujifilm har utökat sitt objektivsortiment med ett antal prisvärda och högpresterande fasta brännvidder med ljusstyrka f/2,0. Bland annat detta gör Fuji alltmer populära hos många fotografer, i synnerhet inom porträtt, street och landskap. X-E3 klarar 8 bilder per sekund med mekanisk slutare och 14 bilder per sekund med elektronisk.

  Läs mer på våra produktsidor: Fujifilm X-E3

  Leveransstart oktober 2017
 • Fotohistoria: Pentax Auto 110

  Världens minsta spegelreflexkamera!

  Pentax Auto 110 lanserades 1978 och innehar fortfarande rekordet. Kameran på bilden kommer från vår egen samling och vi satte en Canon EOS 5D bakom som referens samt ett vanligt 9V batteri så du kan få ett begrepp om hur otroligt liten Pentax Auto 110 egentligen är.

  Det fanns totalt 6 olika objektiv till Pentax Auto 110. En vidvinkel 18/2,8, ett normalobjektiv 24/2,8 och ett porträtt-tele 50/2,8. 1981 släpptes även en 18mm med fixfokus, 70/2,8 större tele och en normalzoom 20-40/2,8. Soligor tillverkade en 1,7x telekonverter till denna kamera.

  Pentax Auto 110 hade bara full automatik. Slutaren arbetade från 1/750s ner till 1s. Bländaren från 2,8 ner till 13,5. Själva bländaren satt kvar i kamerahuset i stället för i objektiven och det är därför alla objektiven har bländare 2,8 som största bländaröppning. Det fanns ingen ISO-inställning och 110-filmkassetterna hade bara kodning för hög och låg. Pentax Auto 110 var inställd på ISO 80 låg och ISO 320 på hög, vilket gjorde att det stämde ändå rätt bra. 1985 kom Pentax Auto 110 Super som var förbättrad på flera punkter. Utseendet var samma. Pentax la till en självutlösare och exponeringskompensation på +1,5 steg. Slutaren klarade nu upp till 1/3000s. Mattskivan fick mikroprismor runt snittbilden. Nu behövdes också bara ett drag med frammatningsarmen mot tidigare två.

  Det fanns två versioner av motoriserad filmframdragning, så kallad winder. 110 Winder kom vid lanseringen och 1982 kom 110 Winder II med sekvenstagning och förbättrad batterilucka. Det fanns även två anpassade blixtar. AF130P kom vid lanseringen och 1980 kom AF100P som var betydligt kompaktare. Även om det såldes en del Pentax Auto 110 så var filmen dess akilleshäl. Negativformatet var litet så bilderna blev korniga och det var svårt att hålla filmen helt plan i en kassett.

  Kategori onödigt vetande idag blir om hur Pentax Auto 110 kom till världen. 1977 hade en fristående kameradesigner med namnet Sugaya tagit fram en prototyp, Sugaya Micro F EE 110 SLR. Den tog 110-film, skruvgänga för en 33/2 optik. Den klarade 1/500s till 1s. Den påminde mer om en 60-talskamera än en för den tiden modern kamera. Bevisligen så såldes hela konceptet till Pentax som sedan utvecklade den vidare till en kommersiell produkt.

  Tillverkningen lades ned 1985 och det finns många Pentax Auto 110 där ute så den betingar inget stort värde men det är en kul kamera att ha i sin samling. De flesta lär fungera även idag med nya batterier. Det fanns en Safarimodell eller Maroon som den också kallas som är en tvåfärgad modell i brun. Det tillverkades också några få Auto 110 i genomskinlig plast. Dessa var endast för handlare och dessa har störst samlarvärde av alla versioner. Mest sällsynt och eftertraktat av allt är en 24/2,8 dummy.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nikon D850

  Test

  Nu är testet släppt och du kan läsa det på vår hemsida! Mats har använt kameran under en tid och du får hans sammanfattning på produktsidan där du också hittar Testbilder under fliken, ja precis, Testbilder. Är du sugen på en D850? Hör av dig!

  Mats skriver: Sökaren visar 100% av bilden och med 0,75x förstoring, som i praktiken innebär större sökarbild än vad någon annan fullformatskamera klarat tidigare. Spegeln är också bättre dämpad, vilket ger ökad precision och mindre vibrationer än tidigare modell. En klar fördel när man följer rörliga motiv via sökaren i samband med högsta sekvenstagning. Möjlighet till rutnät finns för både sökare och skärm, och naturligtvis finns även dioptrijustering och integrerad sökarslutare.

  Läs hela testet här: Nikon D850 kamerahus

 • Tävling: porträtt

  Snart är det dags för CyberPhoto EXPO igen och till det kommer vi att ha en tävling där alla kan delta, oavsett vart man bor! Temat är porträtt och du har tom 21 september på dig att skicka in ditt bidrag. Läs mer om tävlingen nedan.

  Ett (1) bidrag per tävlande, maila in bilden (bifogad, ej länkad eller delad via molntjänster) till blogg@cyberphoto.se senast 21 september 2017. Då finalbilderna skrivs ut på 70x100cm "kapaboard" krävs en relativt hög upplösning. Vi rekommenderar ca 6 mpixel eller högre. Bilden ska vara i JPEG. Temat är porträtt och 10 finalbilder skrivs ut till CyberPhoto EXPO den 30 september där publiken kommer att rösta fram vinnaren som vinner ett presentkort på 5000kr hos CyberPhoto. Alla finalister får sin utskrivna bild som pris för att tagit sig till topp 10. Juryn består av medlemmar av CyberPhoto och juryns beslut kan ej överklagas. Familj och nära vänner till anställda på CyberPhoto får ej delta. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Bilden måste vara tagen av den tävlande, fri efterbearbetning/ljussättning.

  Se till att vara med och tävla med ditt bästa porträtt - vi vet att det finns massor av fantastiska porträttbilder där ute på hårddiskar och minneskort! Har du frågor om tävlingen, maila oss så svarar vi på dessa. • Vinnare Dokumentär

  Äntligen är det klart vilka som topp pallplatserna i vår tävling med temat Dokumentär. Vinnare är Rikard Landberg men vi vill också lyfta Mikael Jansson och Björn Folkstedt som var topp tre. Se alla bilder på Facebook eller Instagram.

  Vinnaren Rikard kasserar hem en Sony A7 II, tvåan Mikael en A6300 och trean Björn en HX90V. Sonys systemkameror har tagit marknadsandelar snabbt och de är fyllda av häftiga specifikationer. Vi hoppas att Rikard, Mikael och Björn blir nöjda och glada för det är vi med tanke på vilka läckra bidrag de tävlat med. På Facebook hittar du alla bilderna i sin helhet. Grattis än en gång och ett tack till alla som deltagit, det handlar om flera hundra fotografer som varit med och tävlat om priserna...helt fantastiskt!

  Ny tävling presenteras inom kort...

 • Quadralite Pulse Pro X 400

  Test

  Det är höst nu, jo, så är det tyvärr, men då är det många som söker sig in i studion eller ut i det fria med belysning och Quadralites Pro X-serie är en obeprövad nyhet i Sverige - finns det ett mervärde i dessa produkter? Läs Mats test!

  Mats skriver: Blixten har ett speciellt fast färgläge, som säkerställer stabil färgtemperatur över hela effektområdet. Detta är något som brukar uppskattas speciellt av fotografer som är specialiserade på t ex produktfotografering etc. Pulse Pro X är också perfekt för on location-fotografering i starkt omgivande ljus. Detta är möjligt eftersom Pulse Pro X kan synkroniseras med korta exponeringstider och möjliggör blixtsynkronisering vid hastigheter ner till 1/8000 s (HSS).

  Låter lovande, läs allt om Pro X här: Quadralite Studioblixt Pulse Pro X 400, 400 Ws

 • D850 under lupp...

  Vi har D850 under lupp och du kommer att kunna läsa ett grundligt test på vår hemsida redan denna vecka. Här ser du en av premiärbilderna från Nikon D850 och det är svårt att säga varken bu eller bä från en 800x500 pixel .png-bild men...

  ...vi kan redan berätta några detaljer om D850 jämfört med föregångaren och konkurrenterna. När kamerorna blir lättare, mindre och snabbare så blir D850 lite tyngre, inte särskilt mycket mindre men snabbare och frågan är om storleken spelar roll? Självklart gör den det. Många har valt att byta till en mindre kamera av praktiska skäl men glöm inte bort att det, som tumregel, är storleken på sensorn som avgör hur stora och tunga objektiven och därigenom hela systemet blir till sist. Tar man totalvikten på kamera och objektiv så skiljer inte så mycket på totalpaketet oavsett märke så länge sensorn är i samma storlek. Det kan däremot finnas skillnad på batteritid, ergonomi m.m. som är viktigt när man väl är ute och plåtar.

  Tillbaka till D850. Bruset på höga ISO verkar vara märkbart lägre än på D810 (vi har bara tillgång till JPG än så länge) och även bruset som uppkommer på längre slutartider ser ut att vara på en lägre nivå. Detaljrikedom återkommer vi till i testet och samma sak med dynamiskt omfång. Ergonomin är förbättrad vilket märks tydligt om du har en D810 att tillgå samtidigt. Passar fler händer skulle vi påstå. Sökarbilden är stor och upplevs väldigt skarp, det gör att första intrycket blir väldigt positivt. Håll koll i Bloggen och på hemsidan under veckan så kommer testet...

  Läs mer och boka här: Nikon D850 kamerahus

  PS. Norrskenssäsongen är igång!

 • X-files: Streetphotography

  Vid gatufotografering så vill man ha en en liten, snabb och diskret kamera. Inte en GFX, men när man då kommer hem och ser bildresultaten så blir GFX så rätt ändå. Den är inte liten, ja, kanske liten för en mellanformatare, den är okej i snabbhet och den är inte diskret. Men bilderna blir alltid så galet bra!

  Den här bilden är tagen i Tokyo strax efter solnedgången och bilden är något beskuren. Det finns så många mysiga och smala gator, och jag ångrar att jag inte tog fler sådana här bilder. Trots att bilden är tagen med en zoom så ger bilden mig personligen känslan av att vara tagen med en Leica M4 med Summicron 35/2 och Tri-X film. En känsla jag gillar. Överhuvudtaget så ger GFX en lite analog känsla i bilderna och då med det positiva med analogt. Idag så är så många kameror uppskruvade till max att bilderna ser verkligen "digitala" ut. Självklart kan man via RAW trixa rätt mycket.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/60s, f/4 och ISO 2500.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Nikon AF-S 28/1,4 E ED

  Test

  Nu har vi testat nya 28:an från Nikon och man märker direkt - Nikon kan det här med optik. Det här är det sjätte bidraget i serien med ljusstarka fasta objektiv i en ny generation och de tidigare fem har presterar väldigt bra. 28:an är inget undantag.

  Mats skriver: Mekaniskt är AF-S 28/1,4E ED konstruerad i magnesiumlegering och försedd med tätningar mot fukt och damm, på strategiska ställen. Frontlinsen är fluorbehandlad för att verka avstötande på fukt och smuts. Detta är en hållbar och tålig konstruktion som klarar även lite sämre förhållanden. Något Nikon redan implementerat i en del av sina nyare objektiv finns nu också i denna optik. Det handlar om den elektromekaniska bländarkonstruktionen. Vinsten med denna, jämfört med den helmekaniska lösning Nikon använt i sina objektiv sedan urminnes tider, är att man kan uppnå högre precision och mer konsekvent exponering från bild till bild. Detta är något som märks tydligt till exempel vid seriebildtagningar i hög hastighet.

  Hela testet hittar du här: Nikon AF-S 28/1,4 E ED test

 • F21: Saab 37 Viggen

  Lördagens flyguppvisning i Luleå lockade många fotografer...

  Sven Wallgren har skickat in denna bild till oss. En fantastiskt bra bild och vi ger beröm till både bildtagning och efterbearbetning.

  Bilden är tagen med Canon EOS 5DS R och Canon 70-200/2,8.