• Valborg!

  Vi kör öppet till 17:00 så hör gärna av dig om du har frågor eller vill besöka oss och handla innan helgen! Ulf har skickat in den här fina bilden till oss som vi tycker passar Valborg och förstärker vårkänslorna.

  Ulf Jannesson är fotografen och bilden är tagen med en Sony SLT-A77 och ett Tamron 200-500mm f/5-6,3. Avstånd ca 4 meter och 1/200 sek, f/9, 400mm och ISO 400. Tack för alla vackra fågelbilder som vi har fått senaste veckan, det uppskattas och många har gillat dessa som vi lagt ut på Facebook mestadels.

  Nu vill vi passa på att önska en mycket trevlig helg och Valborg!

 • Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150/2,8 Pro + MC-14 telekonverter

  Test

  Vi har testat detta objektiv tidigare men nu har vi även testat med konvertern för att du ska veta svaret på din fråga, ska man köpa den med eller utan konverter? Du läser hela testet kostnadsfritt, som vanligt!

  Så här skriver Mats: Olympus professionella telezoom med brännviddsområdet 40-150 mm och konstant ljusstyrka på f/2,8 genom hela zoomomfånget. I micro 4/3-systemet motsvarar brännvidden 80-300mm (jämfört med 35mm-format), så det handlar alltså i praktiken om en ganska lång telezoom. Olympus har i samband med lanseringen av ED 40-150/2,8 Pro även släppt en 1,4x telekonverter, som tillsammans med detta objektiv motsvarar 112-420mm f/4. Konvertern finns i skrivande stund att köpa i kit med detta objektiv till ett rabatterat pris (med reservation för framtida förändringar).

  Resten finner du här: Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150/2,8 Pro + MC-14 telekonverter (för Micro 4/3)

 • Sigma EX 15/2,8 DG Fisheye

  Test

  Mats testar Sigmas Fisheye på 15mm för att se hur den presterar. Det är inget nytt objektiv på marknaden men då många frågar om just Fisheye så var det dags att göra ett fräscht och genomgående test på det.

  Så här skriver Mats: Byggmässigt känns optiken helt okej och fokusringen går med lämpligt motstånd, men den saknar innerfokusering så ringen roterar även när den autofokuserar. Det är heller inte möjligt att justera fokus manuellt när den står i AF-läget. Motljusskyddet är fast och det finns ingen filterfattning pga den kraftiga bildvinkeln samt den välvda frontlinsen, vilket också är standard bland fisheye-objektiv.

  Här finner du resten av testet: Sigma EX 15/2,8 DG Fisheye till Canon AF

 • Canon EOS 760D

  Test

  Canon lanserade inte bara EOS 750D som efterträdare till 700D utan man kompletterade även med 760D som hamnar mellan 750D och 70D. Men frågan är, vilken ska man köpa? Och varför ska man välja 760D?

  Mats har klargjort detta med ett bra test: Canon EOS 750D och 760D ersätter 700D och blir därmed de två nya toppmodellerna bland Canons instegs-DSLR kameror. Dessa två bygger i grund och botten på samma kameramodell. Det som skiljer dem åt är att på 760D sitter det en extra display uppe till höger, plus att programvalsratten sitter på motsatt sida och är berikad med en låsknapp. På bakstycket har 760D också en ratt runt SET-knappen med låsfunktion, istället för bara knappar som på 750D och dess föregångare i samma serie, och den ratten är oerhört välkommen eftersom det underlättar hanteringen i de så kallade kreativa exponeringslägena P/TV/AV/M. 760D ger även möjlighet att videofilma i HDR, dvs skapa film med högre dynamiskt omfång än normalt.

  Massor av läsning finner du här: Canon EOS 760D hus

 • Sony FDR-AX33

  Nyhet

  Sonys FDR-AXP33 har snabbt blivit populär och nu kommer systermodellen AX33 som presterar lika bra men saknar ett P som i Projektor. Välj vilken av kamerorna som passar dig bäst och lägg din order redan nu!

  Vi har gjort en film om just AXP33 som du kan se på vår Youtube-kanal redan nu via länken nedan. Att kunna filma i 4K för det här priset är unikt och AX33 samt AXP33 är dessutom så smidiga att hantera och ta med sig. Varje frame är på 8 mpixel vilket gör att du med lite tur kan ta ut en riktigt bra bild ur filmen och få helt unika bilder som man inte kan ta så lätt med en konventionell kamera. Dessutom mycket effektiv stabilisering vilket du får se i filmen.

  Se mera om Sony AX33 / AXP33 här: Youtube: Sony FDR-AXP33

 • Öppet Valborg

  Vi kör öppet som vanligt på torsdag så ring eller maila oss gärna om du har frågor! Riktigt skönt med dessa korta veckor på våren tack vare helgerna, det känns, tillsammans med värmen, härligt att alltid se fram emot våren.

 • Ny film: Samsung NX500

  Vi har kikat på nya Samsung NX500 för att se hur bra den presterar och om det är en kamera som du ska kika närmare på också. Johannes gör som vanligt, går igenom de viktigaste funktionerna och berättar hur han upplever produkten.

  Du hittar filmen här: Youtube: Samsung NX500

 • Tranan

  Vi har fått mängder med vacka bilder på fåglar och du ser massor av bilderna på vår Facebook-sida och en bild ser du här ovan, inskickad av Andreas Pettersson. En lyckad landning vid Hornborgarsjön!

  Du kanske ser att bilden har en speciell dynamik och det kallas HDR. Effekten blir ofta överdriven och kan förstöra bilden helt men vi tycker att Andreas istället lyckats skapa en bra bild med detta verktyg. De flesta nya kameror har en HDR-effekt eller funktion och du kan hitta mera om hur HDR fungerar i vår film på Youtube som visar hur du kan använda effekten.

  Här hittar du HDR-filmen: Youtube: Vad är HDR?


 • Grodsken

  Ovanliga eller lustiga bilder kommer oftast oväntat...

  Det har verkligen varit mycket norrsken i år och häromkvällen skulle jag ut än en gång och fotografera detta vackra fenomen men det hann bli molnigt innan jag var framme. Och där sitter en liten groda, fast egentligen är det en padda, men det låter gulligare att säga groda. Ingen trafik så jag stannar av för att ta en bild varpå den vänder på sig och jag fick ett brutalt motljus istället. Tänkte att jag tar väl en bild ändå. Och även om bilden inte är något mästerverk alls, så blev den annorlunda, lite eljest, och det gjorde den lite intressant.

  Jag slängde upp den på Instagram och fick kommentaren att den såg ut att vara tagen från en skräckfilm. Hmm, ja, kanske det...

  Jag hade en Nikon D810 med Nikon 14-24mm på och det är ju inte bästa macro-optiken direkt men det blev ett kul perspektiv och kolla det korta skärpedjupet trots 24mm.

  /Thomas

 • Tokina AT-X 11-20/2,8 Pro DX

  Test

  Uttrycket "ups and downs" kan man använda om Tokina, hur kommer det sig? Vissa objektiv är helt fantastiska och presterar så bra att inget är bättre i sin prisklass eller ens nära medan vissa har gjort oss rejält besvikna. Hur är nya 11-20mm?

  Objektiv som presterar "sådär" kryllar det av så vi håller tummarna att denna 11-20mm håller sig på en hög nivå som gör att vi blir nöjda med bilderna. Så här skriver Mats: Objektivet känns relativt välbyggt och gummipackning runt bajonetten tyder på en viss grad av tätning. Men vi rekommenderar att inte testa hur mycket fukt eller damm den tål, blir optiken eller kameran fuktskadad gäller som vanligt inga garantier. Optiken är försedd med inbyggd AF motor som jobbar tystare och snabbare än vad vi är vana vid från Tokina, men når inte riktigt upp till Canons och Nikons tysta AF-motorer som är ledande på den fronten. Fokus och zoomring roterar med fin känsla. En detalj som jag är mindre förtjust i är skjutfunktionen för manuell fokus av fokusringen, jag föredrar AF-M knapp vid sidan om. Det går heller inte att finjustera fokus manuellt så länge den är i AF läget. Blomformat motljusskydd ingår.

  Det låter ju inte lovande? Läs hela testet här: Tokina AT-X 11-20/2,8 Pro DX till Nikon

 • Efterlysning: Fågelbilder!

  Många av oss gillar att fotografera fåglar och därför söker vi bilder som vi kan dela med oss av för att inspirera och motivera varandra nu när värmen har kommit och så även en hel del fågel.

  Maila gärna in en bild till blogg@cyberphoto.se och skriv även vilken kamera och vilket objektiv du har använt. Just nu så är många intresserade av de olika 150-600mm objektiven som Sigma och Tamron erbjuder och du kan läsa utförliga tester på alla tre hos oss. Du hittar testerna via länkarna nedan. Sigma har verkligen lyckats när det gäller bildkvalité och känsla i objektiven, överraskande bra och det samma gäller Tamron som har en fantastisk bildstabilisering som möjliggör handhållet fotograferande. Vi pratade igår om hur Tamron och Sigma har fått fram otroligt bra objektiv de senaste åren som i vissa fall är bättre på många punkter än "original". Hela ART-serien från Sigma, Sports-serien likaså och sen Tamrons 24-70, 90 macro, 70-200 och 150-600mm.

  Nu är vi förväntansfulla på nästa nyhet från dessa tillverkare...

 • Adapter EOS till Samsung NX

  Test

  Vi fortsätter att testa adaptrar för NX för att se om de duger för användning med dessa fina kameror från Samsung. Längre ned i Bloggen finner du test av Nikon-adaptern och nu har vi även testat för Canon.

  Du hittar hela testet här: Adapter för att använda Canon EOS objektiv på Samsung NX

 • Pentax K-3 II

  Nyhet

  Idag lanserar Pentax en ny systemkamera som stärker upp i ett populärt segment där Canon har 70D och Nikon D7200 och även en del spegelfria kameror kämpar för utrymme. Pentax K-3 II är här!

  Pentax har lyckats bra med flera modeller och ryktena om fullformat gör att systemet håller fanan högt. Nu stärker man upp med K-3 II som är en intressant kamera och till ett bra pris! 24 Mpixel som vanliga K-3 men med Pixel Shift technology för att få extremt hög upplösning och detaljrikedom. Det betyder att den använder bildstabiliseringen för att kontrollerat ta fyra bilder snabbt med en liten förskjutning på sensorn och direkt bygga ihop till en bild med hög detaljrikedom. Det fungerar när du fotograferar porträtt eller i synnerhet landskap där du kan arbeta under stilla förhållanden.

  För övrigt ett metallchassi i magnesium, 27 AF-punkter och 8,3 bilder per sekund med en mycket kraftig stabilisering som ger upp till 4,5 steg bättre förutsättningar. Autofokusen är förbättrad, brusnivåerna på höga ISO är lägre, inbyggd gyro-sensor och GPS. K-3 II blir en spännande produkt som vi kommer att testa så fort vi lagt vantarna på en...

  Pentax K-3 II hus
  Pentax K-3 II hus svart + HD DA 16-85/3,5-5,6 ED DC WR
  Pentax K-3 II hus svart + SMC-DA 18-135/3,5-5,6 AL (IF) DC WR
  Pentax K-3 II hus svart + SMC-DA L 18-55/3,5-5,6 AL WR • Canon Firmware

  Nyhet

  Det kommer en del uppdateringar just nu från olika märken och Canon lanserar idag en ny firmware till XF205. Denna nya firmware gör det till en bättre kamera så se till att ladda ner det!

  Det är i regel kostnadsfritt vilket även denna är och det du i korta drag vinner är bättre prestanda i dålig belysning, IP-streaming och Slow och Fast Motion i MP4. Brusnivåerna är i dålig belysning nu märkbart bättre och det är intressant hur dessa uppdateringar kan göra en kamera märkbart bättre. Vi har sett flera tillverkare komma med uppdateringar som lyft kameran märkbart vilket är roligt och känns tryggt för oss som köpt kameror att eventuella fel eller svaga punkter ofta rättas till med hjälp av ny mjukvara. Denna firmware hittar du hos Canon på deras hemsida.

 • Än finns chansen...

  Vi ser fortfarande norrsken under natten i Sverige så chansen att få uppleva detta är inte borta ännu, det är denna bild från Stefan Ekström ett bevis på! Men snart är det ljust så att det blir svårt att se...

  Vi längtar efter sommaren och det underbara ljuset sent på kvällar och tidigt på morgnar blir något extra för oss som gillar att fotografera. Bilar, hojar, djur och människor börjar komma ut från vinterns dvala och därigenom ökar antalet objekt att fotografera snabbt. Vill du ta chansen att köpa en bra kamera till ett riktigt bra pris så har vi kvar ett fåtal Olympus E-M5 kamerahus och kit som är de sista vi har och får. Det är en fantastiskt bra kamera och till det pris vi nu säljer ut det för är det ett kap...först till kvarn gäller!

  Olympus E-M5 kamerahus silver
  Olympus E-M5 kamerahus svart
  Olympus E-M5 kamerahus svart + M. Zuiko 12-50/3,5-6,3

 • D4s uppdatering

  Nyhet

  Nikon meddelar att det kommer en uppdatering till Nikon D4s som heter version 1.20 som ersätter 1.00 och 1.10. Det här är drömkameran för många av oss och glöm inte att du kan hyra en D4s av oss förmånligt!

  Bland annat så innehåller uppdateringen en lång lista med lösningar till kända begränsningar på D4s men stödet för den nyare SB-500-blixten ingår också och man kan ställa in vitbalans m.m. för LED-belysningen i SB-500, en liten hint om att det kanske kommer en vassare blixt med LED-belysning snart? Begränsningar i S och M-läget när det gäller antalet bilder i continuous-release-läget är borta och så är även många andra begränsningar i kameran och man har gjort en hel del mindre uppdateringar för att kameran ska bli ett ännu bättre verktyg.

  Vill du hyra en D4s? Kontakta pro@cyberphoto.se så hjälper vi dig att hyra denna fantastiska pjäs!

 • Välkommen!

  Vi kan nu presentera Knut Koivisto som håller i en föreläsning och tillsammans med Fujifilm som är på plats hela kvällen visar sortimentet och pratar kring porträtt-fotografering. Missa inte chansen!

  För att fylla på med inspiration inför våren och sommaren så har vi bjudit hit Knut och Fujifilm som tillsammans kommer att leverera en kväll som ska ge just inspiration och nya grepp när det gäller att plåta porträtt. Det är kanske det som alla fotografer har gemensamt, att avbilda människor eller ibland djur i form av porträtt så se till att lära dig mera och känna suget efter att ta ditt livs porträttbilder! Vi öppnar redan 17:00 så att du kan träffa Knut och även Kalle från Fujifilm som har hela sortimentet med sig på plats.

  Anmälan till blogg@cyberphoto.se och tid/plats är Lärlingsgatan 18, Studio 1646 kl 18:00 den 5 maj 2015. Hjärtligt välkommen!

  Föreläsningen är kostnadsfri men vi ser gärna att du avbokar i så god tid som möjligt så att någon annan har chansen att få din plats.

 • Vi jämför 150-600!

  Test

  Nu har Mats verkligen grottat ner sig bland 150-600mm objektiven för att du ska kunna veta vilken du ska välja. Sigma laddar på med Contemporary från backlinjen och Sports offensivt med Tamron på mittfältet, men vilken är bäst?

  Mats skriver så här: Sigmas svar på Tamrons succéobjektiv med samma brännvidd och ljusstyrka. Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM finns i två olika versioner där denna Contemporary är något mindre och lättare än den mer påkostade Sports. Även filterfattningen och närgränsen skiljer sig åt, denna Contemporary-modell har mindre filterfattning (95mm vs 105mm) och något längre närgräns än Sports. Den optiska konstruktionen är också olika på dessa modeller. Sports-versionen har bättre linser som ger bland annat skarpare bilder och mindre kromatisk aberration. Väderskydd och bildstabilisering har dock båda modellerna.

  Nyfiken på resultatet? Du hittar allt här: Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary till Canon AF

 • Ny film: Filma med Panasonic

  Johannes har testat det billigaste tele-objektivet i sin klass för att se hur bra man kan filma även om man inte har en stor budget och visst levererar den! Testmaterial finns i filmen för att se hur bra den är.

  Du hittar dagens film här: Youtube: Panasonic 45-150mm

 • Även på Insta...

  Du hittar oss på Facebook och här i Bloggen men även på Instagram där vi delar med oss av vad som händer bakom kulisserna och en del bilder som vi själva tar, häng gärna med oss där om du gillar foto och fotoprylar.

  Du hittar vårt Instagram-konto genom att söka efter "cyberphoto_se" eller vår Facebook "https://www.facebook.com/cyberphoto" så missar du inga tävlingar eller nyheter. Följ gärna och skriv en kommentar om du har åsikter eller bara är sugen på prylarna du kommer att hitta på bild. Ha en riktigt fin måndag!

 • Djur & Natur: Vinnare!

  Här ser du Pontus Edmans bidrag till vår tävling med temat Djur & Natur - en härlig bild som kombinerar kontrast, färger, vinjettering osv på ett bra sätt. Lagom med luft för att vandra runt i bilden och knappt man ser hunden Kaida...

  Vi har fått in massor av bidrag vilket är riktigt roligt, TACK! På Facebook hittar du ett helt gäng av bidragen som skickades in. Vill du följa med oss mera innanför väggarna så kolla in vår officiella Instagram som är cyberphoto_se och där du hittar oss som jobbar på Facebook. Välkommen att följa oss där och ha en riktigt, riktigt bra helg!

 • Canon EOS M3

  Test

  Nu har vi testat klart och du kan se vad vi tycker om nya EOS M3 från Canon. Mats har jobbat hårt med testet och testbilderna finner du nu under fliken Testbilder på produktsidan. Trevlig läsning!

  Mats skriver så här: Första EOS M-modellen gav vi Bra köp-stämpeln, och största anledningen till att den inte fick högsta betyg var just att den kändes och fungerade mer som en enkel kompaktkamera, och var rätt långsam. EOS M3 däremot kliver upp ett steg i rankning på i stort sett alla punkter och det sammanlagda betyget landar på Toppklass.

  Resten hittar du här: Canon EOS M3 svart hus + EF-M 18-55mm 3,5-5,6 IS STM

 • Umeå: Sista chansen!

  Nu på måndag har vi föreläsning med Tom Svensson om de vita lejonen och du har fortfarande chansen att anmäla dig! Gör det till mailadressen ovan så har du en plats för dig och din vän helt kostnadsfritt!

  Missa inte chansen att få höra om Toms äventyr, det är verkligen värt tiden! Vi kickar igång kl 18:00 och räkna med ca 2½ timme. Och du, vi bjuder på choklad på plats så att du håller blodsockret på en riktigt hög och jämn nivå hela kvällen. Hjärtligt välkommen!

 • Sony FE 24-240/3,5-6,3 OSS

  Test

  Sonys E-fattning har blivit så populärt sedan A7-serien introducerades och därför är ett test av 24-240mm väldigt intressant. Det är fortfarande lite tunt med objektiv till den serien men det fylls på allteftersom.

  Så här skriver Mats: Objektivet känns mycket gediget byggt, och tack vare damm- och fukttätad konstruktion kan du använda optiken även när förhållandena inte är optimala - något som gör den ännu mer allround. Inbyggd optisk bildstabilisering (OSS) minskar också risken för skakningsoskärpa när du fotograferar handhållet. Vid zoomning växer den på längden totalt ca 6,5 cm. Blomformat motljusskydd ingår.

  Resten finner du här: Sony FE 24-240/3,5-6,3 OSS, för Sony E-fattning (fullformat)

 • Ny film: Nikon D7200

  Vi har nu släppt en film som handlar om nya Nikon D7200 och tar upp skillnaderna mot föregångarna D7000 och D7100. Se till att prenumerera på vår kanal så att du inte missar något!

  Du hittar dagens film här: Youtube: Nikon D7200

 • Jobba hos oss!

  Sommaren närmar sig och vi behöver förstärkning till våra avdelningar som hanterar kunder och kundärenden. Om du känner att CyberPhoto är rätt ställe för dig och har möjlighet att arbeta hos oss i sommar...sök!

  Vi letar efter dig som gillar och VILL arbeta med kunder och har en grundläggande kunskap inom foto och teknik. Viktigast för oss är att hitta dig som är snabblärd, motiverad och vill arbeta under våren och sommaren, så en fin möjlighet för dig som studerar eller har andra planer i höst att fylla upp sommaren. Arbetet omfattar vardagar kl 08-17. Skicka in din ansökan nu på en gång till tobias@cyberphoto.se. Tack på förhand för att du tar dig tiden att söka arbete hos oss! • Fujifilm lanserar

  Nyhet

  Idag har Fujifilm släpp den tidigare omskvallrade XF16 f/1,4R WR och som du ser har den prefixet WR som står för vädertätning. Det här är ytterligare ett intressant objektiv som gör Fujifilm så intressant som system.

  Du kanske har kikat runt på olika system och har svårt att välja din favorit? Flera märken har bra produkter men Fujifilm har något riktigt bra i sitt system, ett otroligt bra utbud av vassa objektiv! Det här gör systemet populärt även om man inte kan erbjuda fullformat eller häftigaste filmfunktionen. Den nya XF16 har niobladig bländare, Nano GI coating och en närgräns på bara 15cm tillsammans med manuell bländarring. Gillar du att fotografera med fasta objektiv så måste du kika närmare på Fujifilms system för det innehåller riktigt fin objektiv och vi tror att nya 16mm fyller på med samma kvalité.

  Boka ditt exemplar här: Fujifilm Fujinon XF 16/1,4 R WR • Blick

  Den här blicken är inte att leka med, eller hur? Martin Augustsson har skickat in denna i vår pågående tävling som du hittar mera information om nedan där du kan vinna ett fint stativ från Triopo.

  Djurpark kan kännas som "fusk" men det krävs mycket för att få en bra bild med en genuin känsla så även om objektet, lejonet i detta fall, är på plats så krävs det tålamod och fantasi för att få en bra bild. De flesta gånger man haft kameran med sig till djurparken så har man kommit hem med bilder som man inte riktigt stoltserar med men det är möjligt om man har, som ofta, lite tålamod. Tack för en härlig bild, Martin!

 • Adapter Nikon G, E och F-objektiv till Samsung NX

  Test

  Många frågar om dessa då Samsung NX har börjat att sälja så bra och Mats har testat om det är något att köpa om du idag har ett gäng Nikon-objektiv men kikar på NX1 eller NX500.

  Så här skriver Mats: En prisvärd och välbyggd adapter i metall. Den gör att du kan använda alla objektiv med Nikonfattning, som t ex Nikons G, E och F-objektiv på din Samsung NX-kamera. Fokus och bländare får man naturligtvis ställa in manuellt, och manuell foksering är inget problem eftersom de flesta Samsung NX har en suverän hjälpfunktion avsedd för manuell fokusering som kallas för Focus Peaking, (men heter oftast något annat i kamerornas meny, som exempelvis "fokus-ökning" i Samsung NX1). Adaptern har inbyggd bländarring för att kunna styra bländaren på objektiv i G-serien.

  Hur den presterar läser du här: Adapter för att använda Nikon G, E och F-objektiv på Samsung NX

 • Hund

  Att ta riktigt bra bilder på en hund är inte det lättaste vilket många säkert har erfarit. Utmaningen blir ännu svårare om hunden är svart eller mörk i pälsen. Den här bilden som Annika skickat in visar att det går...

  Vi gillar hur Annika lyckats att kombinera kontrasten och färgerna för att få hunden att synas bra. Bilden är inskickad då vi på Facebook kör en tävling med temat Djur & Natur där vinnaren får ett Triopo-stativ värde 1990kr. Om du vill tävla så kika in på Facebook eller läs vidare nedan. Har du en bild på ditt husdjur eller kanske vilda djur så skicka gärna in till oss på blogg@cyberphoto.se.

  Tävlingen pågår tom imorgon, torsdag, och vinnare utses redan på fredag. Skicka in ett (1) bidrag till oss på ovanstående mailadress på temat Djur & Natur. Du ska ha tagit bilden själv och det är fri efterbearbetning som gäller. Lycka till!

  Läs mera om vinsten, Triopo: Triopo GT-3230X8C kolfiberstativ + B-2 kulled

 • Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1

  Test

  Vi har testat den gamla Tamron 90mm och ser att den duger trots att den funnits ett bra tag på marknaden. Är du sugen på en klassiker som presterar så kika på dagens test av Tamrons klassiker.

  Mats skriver: Tamrons macro-optik SP 90/2,8 börjar bli legendarisk, den första versionen kom redan 1979 och har under årens lopp funnits i flera olika versioner. Den har alltid tillhört de skarpaste macro-objektiven, och varit otroligt populär. De tidigaste versionerna gav bara skala 1:2 i förstoringsgrad, men klarar idag sedan många år tillbaka skala 1:1. Denna version har i skrivande ögonblick existerat på marknaden i över tio års tid.

  Resten finner du här: Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 (Canon)

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Två nyheter från Sony idag, DSC-WX500 och DSC-HX90V som är kompaktkameror med rätt mycket innehåll. Sony säger att de är världens minsta i sin klass...kort sagt är de kompakta och smidiga.

  Båda kamerorna innehåller en BSI-sensor, en teknik som Samsung NX1, NX500 och nu även Nikons nya 1-serie innehåller, som gör att man maximerar sensor-prestanda genom att flytta elektronik från framsidan av sensorn till baksidan. Kallas även bakbelyst sensor. 18,2 Mpixel, 30x optisk zoom (24-720mm) med stabilisering så klart, 3" display som är vikbar och en ring runt objektivet för att tex ändra fokus osv. Båda har det populära formatet XAVC S för video-inspelning och som självklart med Sony...WiFi med NFC. Vad skiljer dem åt då? HX90 har en sökare i samma design som RX100 III, alltså pop-up ur kameran, en funktion som vi gillar och gör kameran smidig, varför följer inte andra efter? Dessutom har HX90 inbyggd GPS. Första leverans under början av sommaren.

  Även två nya tillbehör har lanserats, ett "body case" vid namn LCJ-HWA och en shotgun-mikrofon som heter ECM-CG60. Mera information om dessa produkter följer senare.

 • Inspiration

  Även när det är grått väder kan man hitta nya perspektiv och ta bra bilder vilket Linus Lindblom visar med denna bild. Bara att ta sig i kragen och bege sig ut. Bilden är tagen med Samyang 12mm ED AS NCS.

  Vill du också ha en bra vidvinkel? Vi har ett gäng Sigma 10-20mm till Canon kvar i lager till kanonpris, du sparar 1000kr. Objektiv presterar riktigt bra och det bästa är omfånget som gör att man har kan hitta exakt rätt brännvidd på ett enkelt sätt. Du hittar det objektivet här: Sigma EX 10-20/4,0-5,6 DC HSM för Canon • Olympus lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Olympus två nya kameror som är högst intressanta. TG-4 tar över stafettpinnen i TG-serien och det är en mycket lyckad serie av kameror. Vi är spända på denna nya tuffing!

  Du kanske har sett att ni nu saluför fullt sortiment från Ikelite, Sea & Sea osv för dig som vill plåta under ytan. Men om du vill klara dig med något enklare är Olympus TG-serie något att kika närmare på, mycket bra i sin klass. Undervattens-HDR, RAW-format, 25-100mm med f/2,0 i vidvinkelläget, djupmätare och avancerad autofokus för förhållanden under ytan. Fryssäker, klarar fall till 2,1 meter och 100kg tryck betyder att den kommer att tåla det mesta. Ca 4190kr, kommer i juni och finns i svart eller rött. Ni läste väl RAW-format. Under vatten! Cooolt!

  Den andra nyheten då? Jo, man uppdaterar dagens Stylus 1 med ett "s" vilket betyder att det nya tilltalsnamnet är Stylus 1s. Omfånget är 22,4-510mm (motsvarande 35mm) med fast ljusstyrka på f/2,8. Det låter som ett stort omfång, eller hur? För att klara det behövs att du använder de kompakta konvertrarna WCON-08X eller TCON-17X med adaptrarna CLA-14 respektive CLA-13 men du behåller alltså ljusstyrkan, rätt häftigt! Design och känsla är bättre, inbyggt omfång utan konvertrar är 28-300mm, högupplöst sökare, TimeLapse, Intervallbildtagning och Focus Peaking.

  På tal om Focus Peaking är det en fantastiskt bra funktion som du bara inte får missa, kolla in vår film på vår kanal som beskriver hur och varför du ska använda detta! Du hittar filmen här: Youtube: Focus Peaking • Sony DT 55-300/4,5-5,6 SAM

  Test

  Mats är ute nästan dagligen för att testa objektiv och näst på tur är Sonys eget DT 55-300mm f/4,5-5,6 som är en populär kandidat som komplement till kitobjektivet. Hur bra är den?

  Mats skriver: Telezoom med tyst AF-motor (SAM=smooth autofocus motor), och ED glas för bättre bildkvalité och mindre risk för färgförskjutningar. DT Innebär att den anpassad för Sonys Alpha kameror med sensorer i APS-C storlek, och motsvarar ca 80-450mm, men går även att använda på Sonys fullformatskameror med reducerad upplösning.

  Resten finner du här: Sony DT 55-300/4,5-5,6 SAM

 • TIPA 2015

  TIPA är tillsammans med EISA de "awards" som man som tillverkare och leverantör vill ha på sina produkter som ett bevis på att man lyckats under året. Vi listar vinnarna 2015 nedan...vad tycker du?

  Best Expert DSLR Zoom Lens: Canon EF 100-400mm f/4-5,6L IS USM II
  Best Professional DSLR Lens: Canon EF 11-24mm f/4L USM
  Best Digital SLR Expert: Canon EOS 7D Mark II
  Best Storage Media: Eyefi Mobi Pro
  Best Premium Camera: Fujifilm X100T
  Best Expert Compact Camera: Fujifilm X30
  Best CSC Expert Zoom Lens: Fujifilm 16-55mm f/2,8 R LM WR
  Best Superzoom Camera: Nikon Coolpix P610
  Best Digital SLR Entry Level: Nikon D5500
  Best Digital SLR Professional: Nikon D810
  Best CSC Expert: Olympus E-M5 Mark II OM-D
  Best Photo/Video Camera Expert: Panasonic Lumix LX100
  Best Rugged Camer: Panasonic Lumix DMC-FT6
  Best CSC Advanced: Panasonic DMC-GM5 Lumix
  Best Digital SLR Advanced: Pentax K-S2
  Best ActionCam: Ricoh WG-M1
  Best CSC Professional: Samsung NX1
  Best Expert DSLR Prime Lens: Sigma 24mm f/1,4 DG HSM ART
  Best CSC Entry Level: Sony A5100
  Best Photo/Video Camera Professional: Sony A7S

  Detta är ett urval av vinnarna, CSC avser spegelfria kameror.


 • Ny film: Tamron 150-600mm

  Johannes har stuckit ut till skogs med Canons fina EOS 7D Mark II och den välsäljande Tamron 150-600mm och gjort en film som du gärna får ta en titt på. Du följer väl vår Youtube-kanal?

  Du hittar dagens film här: Youtube: Tamron 150-600mm

 • Vi testar M3!

  Om du gillar bilar så kanske du tänkte på något helt annat? Vi har Canon EOS M3 på plats för test och du kan läsa hela det testet under nästa vecka! Det här är nog en kamera många Canon-användare kommer att gilla...

  EOS M var första steget och M3 känns som en produkt som passar oss i norden betydligt bättre men sina fina reglage, bra ergonomi och tekniskt sett både avancerad och enkel. Första intrycket är gott med en bra känsla, gediget och rejält utan att bli tungt eller klumpigt. Autofokusen är klart mycket bättre än i föregångaren kan vi intyga direkt, det blir spännande att se den ta fajten mot Samsung, Panasonic, Olympus och Fujifilm.

  Testet blir klart under mitten av nästa vecka så du får hålla ut lite till! Vill du läsa mera gör du det här.

 • DJI Phantom 3

  Nyhet

  Nu lanserar DJI sin nya Phantom 3 och man visar att man vill ta en särskild position på marknaden, lite som ett GoPro fast inom drönare för fotografering och filmning. Mycket intressant!

  Här i Sverige är det till viss del fortfarande oklart vad som gäller när det kommer till tillstånd att flyga och filma eller fotografera och det är heller inte klart hur det ser ut framöver när det gäller detta men vi hoppas på ett tydligt och klart regelverk inom kort. Bortsett från det så är Phantom 3 mycket intressant och man har gjort det enkelt, den kommer i två versioner, Professional och Advanced. Med Live Streaming i HD (720p), ny typ av laddare, batterier och motorer är batteritiden bättre, uppladdningstiden kortare och Professional filmar även i 4K. Man har utvecklat Phantom och fått till en riktigt bra produkt som vi tror mycket på. Du kommer att kunna läsa mera om denna och göra en beställning inom kort (En beställning innebär inte köptvång) på vår hemsida för snabb leverans.

  DJI Phantom 3 Vision med 4K-inspelning
  DJI Phantom 3 Vision med 1080p-inspelning

 • Samyang MF 100/2,8 ED UMC Macro

  Test

  Samyang har kommit med ett Macro-objektiv för 4549kr som vi har haft möjligheten att testa redan - och den presterar bra, kolla gärna in testet och testbilderna för det här är en trevlig brännvidd att plåta med.

  Så här skriver Mats: Mycket bra skärpa till större del av bilden redan på största bländare, och efter ca 1 steg även bra ända ut i kanterna. Vid nedbländning ökar skärpan ytterligare och det blir som skarpast över hela bilden runt f/5,6 till f/8. Vinjetterar ganska markant på full öppning, och särskilt fokuserat på lite kortare avstånd. Dock mindre märkbart vid fokus på oändligt och försumbart vid nedbländning redan efter ett steg. Kromatisk aberration går att hitta om man letar med lupp, dvs obetydlig lite. I stort sett helt raktecknande också. Oskärpan i bakgrunden är lugn och fin på maximal bländaröppning.

  Resten finner du här: Samyang MF 100/2,8 ED UMC Macro för Canon EOS (EF-fattning)

 • Syltburken

  Carl-Olof har tagit den här bilden med sitt Tamron 150-600 som visar ekorren som varit i syltburken och letat men fått lite kvar på näsan. Härlig vårbild som inspirerar, det tackar vi för!

  Visste du att den röda ekorren är under hot från den grå? I Storbritannien och Italien har den grå varianten tagit över nästan helt men den ska inte förväxlas med att den röda, som vi har i Sverige, blir grå över vintern, ibland tom helt grå. Den röda har lite svårt att smälta och ta till sig av all föda medan den grå är glupskare och klarar sig därigenom bättre samtidigt som den bär på sjukdomar som den röda inte klarar att hantera lika bra. Oavsett ålder så blir det nog lite valp- eller kattunge-symtom när man ser en ekorre, de är ju så söta!

  Tack för bilden, Carl-Olof!

 • Glädje!

  Vi har efterlyst bilder och det har kommit in massor och vi kommer att dela med oss av dessa här i Bloggen och på Facebook. Den här bilden fick oss att dra på smilbanden...snacka om timing!

  Bilden är inskickad av Joakim Plantin och är tagen förra sommaren. Härlig bild, tack för den!

 • Nu är det vår!

  Oavsett vad som händer nu vädermässigt så har vi bestämt att det är vår, även i Umeå! Värme är på väg uppåt och vi kommer att få varma, fina vårdagar framåt helgen så nu är det verkligen dags att du laddar kameran och ställer väckaren!

  Solnedgång och -uppgång är den rätta tiden för att plåta så se till att ställa väckaren i helgen och stick ut ett par timmar innan resten av familjen vaknat. Ta med en termos och sittunderlag och kanske en vän så har du förutsättningarna för en riktigt fin upplevelse. Det ska jag göra! Vi skulle uppskatta om du har en bild på vilt som du vill skicka in och vi får visa i Bloggen, det är dags att hjälpas åt att inspirera och motivera till att ta oss ut för att plåta. Gör som Daniel i Agunnaryd (bilden ovan) och skicka in en bild till oss på blogg@cyberphoto.se som vi får visa upp i Bloggen. Tack på förhand!

 • Inbjudan 20:e april

  Nyhet

  Vi bjuder in till föreläsning med Tom Svensson den 20:e april i Umeå! Helt kostnadsfritt och en perfekt inspirations-kick inför våren och sommaren. Anmäl dig nu!

  Tom Svensson, en av våra främsta bevarande- och naturfotografer berättar om sitt möte med de vita lejonen och varför han var tvungen att nypa ett lejon. Nyfiken? Om du har tid och möjlighet så anmäl dig till föreläsningen som startar kl 18:00 den 20:e april här i Umeå. Lokalen är 1646 Studios på Lärlingsgatan 18 och det är först till kvarn som gäller. Anmälan gör du till blogg@cyberphoto.se snarast.

  Välkommen!

 • Att vara eller inte vara...

  Visst är det lite likt en norrländsk Hamlet på bilden? Istället för Hamlet är det vår Johannes som frågar Sony AXP33 om den ska vara eller inte vara. Kolla in vår nyaste film så får du veta svaret...

  Du hittar dagens film här: Youtube: Sony FDR-AXP33

 • Nikon lanserar J5

  Nyhet

  Idag lanserar Nikon en ny kamera i 1-serien och namnet blir, föga förvånande, J5. Även om vi sålt en del i 1-serien så har det absolut inte varit en succé som vi hade hoppats på när Nikon skulle lansera spegelfritt. Men nu då?

  Vi har inte testat J5 ännu men det verkar lovande på en helt annan nivå än de tidigare J-kamerorna presterat. Sensorn är på 1 tum fortfarande men vi har sett hur utvecklingen på mindre sensorer har gått framåt hos flera tillverkare så det finns potential. Det häftiga är att man nu har 20,8 Mpixel i en så liten sensor och att man fått in tekniken BSI. Precis som Samsung NX1 och NX500 och majoriteten av små sensorer till bla smartphones så har man det mesta på sensorn på baksidan förutom själva pixlarna vilket gör att man utnyttjar en större del av sensorns yta för att få in ljus. Autofokusen med 171 hybrid-punkter varav 105 fasdetekterande är kvar och inbyggd Wifi med NFC.

  Andra nyheter är designen som nu ser mycket trevligare och proffsigare ut samtidigt som man satt vred och funktionsknappar på "rätt ställe", man har tydligt gjort den här kameran mycket mera lockande för en seriös fotograf i mycket högre grad än de tidigare J-modellerna. Dessutom har man tagit kliv på Video-sidan med en snabb och välfungerande autofokus samtidigt som den klarar av 4K Video, dock endast i 15 bilder per sekund, men det visar att man satsar på video och som verktyg kan det vara väl bra, tex för att ta ut enstaka bilder ur en video-sekvens, de är ju ändå på ca 8 Mpixel.

  Timelapse är en annan funktion man gjort väldigt enkel genom att man kan ta upp till 999 bilder med ett intervall på mellan 5 sekunder och nästan 100 minuter. Dessutom släpper man programvaran NX-i som är helt kostnadsfritt, för redigering av video och timelapse för att enkelt sätta ihop sin egen film. Kort sagt så är J5 en riktigt trevlig nyhet - nu väntar vi på ett test-exemplar!

  Läs mera och boka här: Nikon J5 silver + NIKKOR 10-30mm f/3,5-5,6 VR PD-Zoom silver

 • Ny film: Nikon P900

  Det här är kompakta superzoomen som blivit en succé och nu kan du, på vår Youtube-kanal, se lite mera om den kameran och få en upplevelse av hur stort omfång den täcker. Nya filmer kommer hela tiden så prenumerera på vår kanal!

  Du hittar dagens film här: Youtube: Nikon P900

 • Samsung NX500

  Test

  Med NX1 kommer Samsung starkt och nu kommer lillebror NX500 med massor av samma teknik i ett mindre, smidigare och framförallt billigare paket. Vi har testat och vi är imponerade!

  Så här skriver Mats: NX500 har samma bakbelysta CMOS-sensor som NX1:an, bakbelyst är unikt för denna sensorstorlek (APS-C). Denna teknik ökar ljuskänsligheten med upp till 50%, jämfört med en frontbelyst sensor med samma storlek och upplösning. NX500 (& NX1) har en sensorupplösning på hela 28 Mpixel, vilket är hittills den högsta upplösningen bland APS-C-kameror. Sensorn är tydligen också kapabel till mer än vad dessa kameror är programmerade för idag, den ska t ex enligt Samsung klara av filmning i 6,5K med 240fps! Imponerande prestanda.

  Resten av testet och alla bilder hittar du här: Samsung NX500 kamerahus brunt + NX 16-50/3,5-5,6 PZ ED OIS

 • Öppet i Påsk!

  Webshopen är öppen hela påsken, dygnet runt, som alltid! Vi kör också öppet som vanligt hela Skärtorsdagen men tar lite ledigt Långfredag och Annandag Påsk. Välkommen in på en bit choklad i shoppen imorgon!

  Här ovan ser du när vi har öppet i helgen. Bor du i Umeå så kom gärna förbi på en chokladbit i Lagershopen under dagen och se till att fylla med foto, film eller mobilprylar inför långhelgen. Även om vi fick en hel del snö sista dagarna så är våren på gång och nu håller vi tummarna för att värmen kommer snabbt så att det blir lite snällare att komma ut och fotografera rent vädermässigt. Själv åkte jag härom dagen bil till Sävar, norr om Umeå, och såg tre rådjur som stod i motljus i en disig öppning invid skogsbrynet. Hade kunnat bli årets första riktigt bra bild...om kameran hade varit med istället för hemma på hyllan. Se till att ladda batterierna och ta med kameran när du är ute!

  /Tobias, CyberPhoto

 • Pentax K-S2

  Test

  Pentax K-S1 säljer vi ut till riktigt bra pris just nu och det då efterträdaren K-S2 är på banan! Mats har testat den och du som gillar Pentax kan luta dig tillbaka, de där små "roligheterna" från K-S1 är borta. K-S2 är en riktig Pentax!

  Så här skriver Mats: Precis som K-3 är K-S2 en väderskyddad modell, denna med inte mindre än 100 tätningar som skyddar mot regn, fukt och damm. Tekniskt har kameran mycket gemensamt med K-3, t ex avsaknad av optiskt lågpassfilter. Modellen har istället en funktion som med hjälp av sensorvibrationer kan eliminera moiré-mönster i de motiv som ger upphov till detta. K-S2 har även bildstabilisering inbyggt i kamerahuset, och avancerad SAFOX X autofokus med 11 sensorer varav 9 korslagda. Kameran har en förbättrad HDR-funktion, som hjälper dig få bra bilder även under svåra ljusförhållanden med hög kontrast. K-S2 stöder filmning i full HD med stereoljud (via inbyggd stereomikrofon).

  Mycket funktioner, men hur är den bildmässigt? Läs allt här: Pentax K-S2 hus svart