• På banan igen

  Sony Ericsson blev bara Sony och efter en tid känns det som att Sony hittat en nisch som funkar, att det är vädertätat men som ändå har bra specifikationer, eller t.o.m. ledande i många fall.

  Igår var jag på en visning av Xperia Tablet Z och fick lägga vantarna på den en stund. Förväntningarna på den var höga, tänk att ha en surfplatta som man kan ha med sig i poolen på semestern! Det lilla jag hann testa på den korta tid jag hade plattan så verkar den verkligen nå upp till förväntningarna. Tablet Z ligger bra i handen och det är verkligen ett plus att den inte väger så mycket. Jag testade att ta bilder med kameran och Tablet Z tog helt okej bilder för att vara en surfplatta, jag väntar med spänning på att få lägga vantarna på denna igen för ett mer utförligt test.

  /Mathias

 • Vad är prisvärt?

  Det kan vi svara på just nu. Nikon D7000 är prisvärd. Du får en kanonfin kamera för 6490kr och ett ännu finare stativ i kolfiber med kulled på köpet. Det kan inte kallas för något annat än prisvärt, ett kap eller en bra kampanj!

  Sitter du på en D80? D90? Eller kanske en ännu äldre modell så är D7000 en mycket bra uppdatering och uppgradering. Bildkvalitén är mycket hög och så här skrev vi när vi testade den, och det gäller fortfarande:

  D7000 är i många avseenden en komplett kamera. Metallförstärkt och tätat kamerahus. Snabb slutare med bättre hållbarhet. Snabb fokusering och bra seriebildsprestanda. I stort sett komplett uppsättning funktioner både för stillbildsfoto och filmning. Den är så nära en professionell kamera man kan komma, utan att köpa en.

  Vad gäller bildkvalitet så ger den nya sensorns 16 Mpixel en aningen bättre detaljåtergivning än föregångarnas 12 Mpixel. Skillnaden är dock många gånger av akademisk art och i praktiken ser man knappast någon skillnad. Brushanteringen är aningen förbättrad, framförallt tycks brusreduceringen lite mildare än på föregångarna. Tack vare det behåller man aningen mer detalj, skärpa och kontrast vid högre ISO-värden, även om skillnaden även här är marginell.

  Hur man än vrider och vänder på det är detta en topprodukt som passar bra likväl för den avancerade amatören som för proffset, som vill ha en något mindre och billigare kamera som reserv. Gissningsvis kommer den även bli huvudkamera för många proffsanvändare.

  Här kan du beställa ditt exemplar: Nikon D7000 hus


 • Man blir nyfiken...

  När det ramlar in en sådan här på lagret...då blir man sugen på att packa upp och testskjuta lite men den här ska gå ut direkt till en kund i huvudstaden som väntat länge nu. Många säger äntligen! och vi kan bara hålla med. Canon 200-400, äntligen!

  Canon EF 200-400/4 L IS USM Extender 1,4x


 • D600 levererar!

  Har haft förmånen att få använda Nikon D4 och D800 en hel del senaste året och man blir snabbt van med den standard som dessa kameror levererar. För att se vad lillebror D600 kan leverera så fick jag låna en HD Night Rod Special för att ha som modell en varm och fin sommarkväll, för visst är det sommar?

  För det första är formatet väldigt kompakt, speciellt för att vara en fullformatare och DSLR. Påminner mycket mera om D7000 / D7100 snarare än D700 eller D800. Fördelen är givetvis att vikt och storlek blir mindre men först kändes den som lite klen. Vanesak märktes rätt fort då jag efter ett par timmar tyckte att den satt jättebra i handen. Ett batterigrepp och den vore kanon, speciellt för mig som har nytta av just vertikalgrepp.

  Det som slår mig är att exponeringen är så bra. Motljus, svart motorcykel, kvällsljus, blandljus, ja, oavsett vad jag provocerar D600 med så klarar den av det. När jag bläddrar bland de 150 bilder som jag tog under kvällen så är ingen, alltså 0st, helt fel exponerad. Mycket jämna exponeringar, så klart med viss variation, men alla går att använda! Det visar hur duktiga de nya kamerorna är på att exponera och jag vill påstå att jag inte fått lika bra resultat med storasyskonen till D600. (Flares & ghosting på bilden är tillagt i PS, inte optiska fel!)

  Kort sagt så har D600 vunnit plats hos mig och då den prismässigt ligger mycket närmare det jag kan betala för en kamera så är det ett bra alternativ. Min egen kameraväska skulle kunna innehålla Nikon D600 med batterigrepp, extra batteri, Sigma 50mm F1.4, Nikon 70-200 F4 VR och 14-24 F2.8. Det vore något...

  /Tobias

 • Imse, vimse...

  Det är kul med närbilder, men en så kallad macro-optik går att använda till så mycket annat också

  Jag använde Tamrons 90mm macro i helgen.

  Kolla in bilderna här >>

  /Thomas

 • Dörr för 1990kr

  Och det är inte vilken dörr som helst. Den fungerar både som ytter-dörr och inner-dörr dessutom. Skämt åsido så erbjuder vi nu att du kan boka & beställa en Dörr Fisheye 8mm för endast 1990kr. Priset gäller ett visst antal objektiv så vänta inte...

  Vi har testat detta objektiv och det har identiska optiska egenskaper som det populära Samyang. Priset är just nu betydligt lägre som ett introduktionserbjudande så beställ ett objektiv du också. Fisheye är sällan det objektiv man använder mest men det är inte ovanligt att man saknar ett sådan i sin kameraväska för det ger möjligheten till både roliga och kreativa bilder. Priset när dessa är slut blir 2490kr.

  Här hittar du Dörr Fisheye:
  Dörr Fisheye Lens 8mm F/3,5 för Canon EOS
  Dörr Fisheye Lens 8mm F/3,5 för Nikon AF

 • Tamron

  Macro
  Macro-objektiv har i alla tider varit dyra och rätt klumpiga. 1979 kom ett revolutionerande macro-objektiv som snabbt blev en bästsäljare. Det var smidigt, skarpt och hade ett överkomligt pris. Jag vill hylla dagens Tamron 90mm Macro genom att berätta hur det utvecklats till denna nivå.

  Historia
  Tamron grundades 1950. Tamron släppte sitt första objektiv 1957 och det var ett 135/4,5. Inte så spännande kanske men 1960 så släpper Tamron för den tiden flera spännande objektiv, nämligen 58/1,2, 200/2,8 och ett 400/5,6. Idag så tillverkar Tamron inte bara objektiv till systemkameror, utan är mycket stora på att tillverka objektiv till videokameror och kompaktkameror. Tamron tillverkar även objektiv till övervakningskameror och till specialinstrument, samt tillverkar glaskomponenter till andra samt prismor. Idag äger Sony 11% av företaget och jag är helt övertygad om att de flesta kompakt och videokameror som som lämnar Sonyfabriken har just Tamron-objektiv i sig. Högst troligt några märkta med Zeiss också.

  Made in Japan
  Bara som en parentes, men ändå intressant, är att Tamron 90mm fortfarande tillverkas i Japan. Även det är en kvalitetsstämpel.

  5 års garanti
  Detta tycker jag är extremt intressant. Om du registrerar ditt Tamron-objektiv inom 2 månader efter köp så får du 5 års garanti av Tamron. Det om något är ett bevis på hög kvalitet.

  Klicka här för att se historien i bilder >>

  /Thomas

 • Black edition!

  Vi har fått tag i ett begränsat antal svarta Fujifilm X100, alltså Black Limited Edition som levereras i en exklusiv box med originalväska, filterhållare, UV-filter och motljusskydd. Dessutom säljer vi dessa för endast 6990kr vilket är ett mycket bra pris för den här kameran!

  Boka ditt exemplar nu! Tänk på att du kan välja Köp nu - betala sista juli eller delbetalning upp till 40 månader vid ditt köp. Du väljer i kundvagnen. Vänta inte...

  Fujifilm Finepix X100 Black Edition - Beställ här!

 • Ducati RX1

  Grädde
  Ibland är livet bättre än vanligt. Med en Sony RX1 i ena handen och nyckeln till en Ducati Multistrada 1200S i den andra så är det läge för bilder.

  Utmaningen
  Jag utmanade mig själv att ta 10st vårbilder där en motorcykel ska finnas med på alla. Så temat lär inte tilltala alla, men var så säker att det tilltalar mig.

  Klicka här för att kolla på bilderna >>

  /Thomas

 • Överraskad?

  Tamron har seglat upp som en starkare spelare på sistone och inte minst med sitt 24-70mm F2.8 VC till Nikon, Sony & Canon. Många har valt original eller ett annat märke men med de senaste testerna så verkar Tamron vara bättre än alla trodde.

  Vi skrev så här när vi testade objektivet: Nedbländad runt f/5,6 - f/11 är skillnaderna knappt synbara för ögat vid 100% förstoring. Den har faktiskt mindre kromatisk aberration än Nikons 24-70. Angående distorsion så är det ganska likvärdigt resultat för samtliga 24-70/2,8 zoomar, märkbart tunnformig i vidvinkelläget och knappt märkbar kuddformig i tele. Vi tycker den är en given kandidat till vårt Toppklass betyg.

  Vi gav den Toppklass direkt men nu har även Dpreview (dpreview.com) gett den Gold Award och även DXO Mark (dxomark.com) har kommit fram till att Tamron 24-70 är av Toppklass. Vi tycker att det är extra roligt när man kan köpa riktigt bra produkter till ett riktigt bra pris och även om denna produkt inte kan räknas som billig så är den mycket prisvärd och i jämförelse med de flesta andra får man faktiskt bildstabilisering vilket inte är att förglömma.

  Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD till Canon AF
  Tamron AF SP 24-70/2,8 Di USD till Sony
  Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD till Nikon AF

 • Panasonic

  Panasonic besöker oss idag

  Panasonic har just lanserat både GF6 och G6, två starka modeller i Micro-4/3-systemet.

  Vi kan i vanlig ordning inte berätta vad som kommer framöver men vi kan säga att Panasonic kommer senare med flera starka nyheter.

  Dagens tips är det helt galna kampanjpriset på GX1 med 14-42mm för 3990kr.

  För övrigt tog Sverige VM-guld i ishockey :)

  /Thomas

 • Värme & närhet

  Värme får många av oss till helgen i form av kanonväder! Närhet genom sitt macro-objektiv kanske? Om du inte redan har sett dessa så rekommenderar vi dig att kolla närmare på DÖRR och deras belysning avsedd för just Macro. Bra priser och bra prestanda är ledorden.

  För det första vill vi passa på att tacka dig som följer oss i Bloggen och dig som väljer att handla hos oss. Vi är jätteglada för detta och vi uppskattar det verkligen. För det andra önskar vi en mycket trevlig helg oavsett vad du ska göra. Glöm inte att ta med kameran och skicka gärna bilder till oss på blogg@cyberphoto.se om du har något trevligt du vill att vi ska se och visa upp.

  TREVLIG HELG!

  Dörr Ringbelysning LED48 Macro, LED-belysning
  Dörr Ringbelysning LED80 Ultra Macro, LED-belysning + blixt
  Dörr Ringblixt DAF-14 till Canon
  Dörr Ringblixt DAF-14 till Nikon
  Dörr Ringblixt DAF-14 till Sony

  PS. Kolla under Fototillbehör > Filter > Gråfilter om du hittar några Variabla Pixel-filter. Vi säljer ut dessa till tokigt låga priser just nu...men det är först till kvarn så bli inte överraskad om de är slut redan.

 • Dörr

  Dörr på besök

  Under gårdagen så var Dörr på besök och visade upp kommande nyheter.

  Vi vill passa på att understryka den höga kvaliteten på Dörr filter. Glaset i både Dörr UV-filter och Dörr polarisationsfilter är av mycket hög optisk kvalitet. De är "Made in Japan" vilket bara det är unikt i värld som överflödas av kinesiska skräpfilter.

  Vi lämnar alltid 30 dagars öppet köp på alla Dörr filter. Detta för att vi vet hur bra Dörr filter är och vi vill att du också ska kunna känna dig 100% trygg med dem.

  Bilderna är tagna med Fujifilm X-E1 + 35/1,4 på 1,4.

  /Thomas

 • Macrospecial!

  Vi har massor av Tamron 90mm Macro VC F2.8 på väg till oss så vänta inte med att beställa. Priset är sänkt från 6990kr till 4990kr och det blir lite väntetid om man inte hugger en av de som är på väg in till oss nu!

  Se till att du är förberedd inför våren med ett av de bästa objektiven som finns i denna prisklass. Du hittar din variant här nedan. Har du frågor så vill vi GÄRNA att du ringer oss på 090-2007000 eller mailar oss. Om vi kan, och får, så hjälper vi dig så mycket som du önskar, vi är ju här för att hjälpa dig och alla andra kunder. Välkommen till CyberPhoto AB!

  PS. Missa inte att vi kör öppet i Lagershopen kl 10-17 alla vardagar...

  Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1 till Canon
  Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1 till Nikon
  Tamron AF SP 90/2,8 Di USD Macro 1:1 till Sony

 • Nyheter!

  Canon lanserar idag sin 200-400 officiellt med färdiga specifikationer och produktionen är äntligen, efter flera års väntan, i gång! Efter förfinande och konstruktionsändringar så är den nu på gång. Samtidigt lanserar Nikon något intressant...

  Nämligen ett 32mm F1.2-objektiv till sitt CX-system, alltså till Nikon 1. Så till Nikon J1, J2, J3, V1, V2 och S1 finns nu en mycket ljusstark glugg som motsvarar ett 86mm objektiv med ljusstyrka F3.2. Nano crystal coating, avancerad fokusmotor och fokusring för manuell fokusering. Vad säger man? Det här visar att Nikon menar allvar med CX-serien och att vi kanske kan förvänta oss ännu bättre och bredare utbud i framtiden. Vad kul det hade varit med lite F1.2 till FX nu också...eller hur?

 • Asfalt

  Nu i helgen så kryllade det av motorcyklar och entusiastbilar här i Umeå då det var en gatbilsträff samtidigt som ett event för motorcyklister. Lördagen var lite kall och rå men söndagen blev en riktig höjdpunkt den här våren med värme, sol och vårkänslor.

  Här är en av bilderna från denna helg i Umeå. Tycka vad man vill men visst är det lite häftigt med ylande motorer och doften av bränt gummi. Eller är det bara jag? Skicka gärna in en bild som du tagit - vi gillar att visa era bilder här i Bloggen och på vår Facebook-sida. Maila in till blogg@cyberphoto.se så har du en chans att komma med! Tack på förhand.

 • Variabla ND-filter

  Vad är ett ND-filter och vad ska man ha det till?

  ND står för Neutral Density och kallas normalt för gråfilter. Tanken med ett ND-filter är helt enkelt att minska ljusmängden som passerar genom objektivet, fast med minimal påverkan av färgbalansen. Varför?

  1. Om du vill ta en porträttbild en väldigt ljus dag kan du få problem, eftersom slutartiden blir för kort om du har en stor bländaröppning.

  2. Om du vill ta en bild med väldigt lång slutartid men inte vill blända ner optiken för mycket, eller helt enkelt inte kan blända ner tillräckligt.

  3. Om du vill filma med din DSLR-kamera en vacker sommardag och vill utnyttja möjligheten till kort skärpedjup, men inte kan pga att det är för ljust. Slutartiden kommer att slå i \"taket\" en sådan gång.

  Bilden här ovan är tagen med en slutartid på sex sekunder, och för att lyckas med det använde jag ett variabelt ND-filter från Pixel. Tack vare att jag själv kan ställa in hur stor effekt jag vill att filtret ska ge, dvs hur lite ljus som ska passera, kan jag snabbt och enkelt få den mängd \"släpighet\" i vattnet som jag är ute efter. Vrider jag lite till får jag en slutartid på 30-40 sekunder istället.

  Det går att komma åt den här effekten med hjälp av att sätta flera fasta ND-filter framför varandra, men det är opraktiskt och kommer att påverka bildkvaliteten markant.

  Du hittar Pixel´s variabla ND-filter här >>

 • Korpen landar

  Den här rena och snygga bilden har Mikael Ridhult skickat in till oss och visst är det en härlig bild? Du får gärna skicka in en bild till oss, vissa hamnar för beskådan i vår Blogg! Tack Mikael och tack på förhand till er som kommer att skicka in bilder.

  Du skickar bilderna till blogg@cyberphoto.se och helst i JPG och under 3 MB.

 • Contax RX1

  Vänta nu?

  Vänta nu RX1 är ju en Sony och inte en Contax. Det var Kyocera som ägde både Contax och Yashica. De har väl inget gemensamt med Sony heller? Nja, egentligen inte, men den gemensamma nämnaren är Zeiss. Tar du en bra Zeiss-optik och ett strikt och snyggt designat kamerahus som är byggt för någon som har god erfarenhet av fotografering, så borde det vara en Contax. Ni som vet vad jag pratar om, tror jag förstår. Hoppas ni håller med. Men nu står det Sony på RX1. Så detta är ett bakvänt sätt att ge Sony det bästa beröm jag kan ge. Sony har gjort en kamera så bra att den rent historiskt borde vara en Contax. Grattis Sony, jag är imponerad! Sony har verkligen djupt inpräntat sitt namn som kameratillverkare.

  Klicka här för att se hur och varför RX1 är kung >>

  Och, ja, det blir lite historielektion igen på länken ovanför...

  Bilden du ser är tagen med Sony RX1, fri hand, 1/80s, f/4,0 ISO 500. Vinjettering tillagd.

  /Thomas

 • Macro!

  Den här otroligt vackra bilden har Christoffer i Borlänge skickat in i en tävling tidigare. Och visst blir man sugen på Macro-fotografering när man ser bilden? Vi har lite tips och ett par kampanjer som bör passa de flesta ganska bra...

  Tamron lanserade 90mm macro för flera år sen och den står sig väldigt bra än idag. Vi erbjuder dessa för 3990kr just nu och dessutom får du ett bra Kenko UV-filter på köpet. Objektivet presterar mycket, mycket bra och är det objektiv vi kan rekommendera mest om du vill börja med just Macro. Finns till nästan alla systemkameror och ger en brännvidd motsvarande ca 135mm på en APS-C sensor vilket betyder att du lätt kommer mycket nära och det är en bra brännvidd för blandat bruk.

  Vi har idag sänkt priset på en belysning (Dörr LED 80) med 500kr till endast 990kr! Du får en stark belysning som även har en inbyggd blixtfunktion som ger ungefär dubbel ljusstyrka i korta sekvenser. Mycket användbart och en bra funktion. Priset gäller ett begränsat antal varav det kommer fler under nästa vecka så räkna med att Kampanjen är igång ca 10 dagar.

  PS. Missa inte att vi har kampanj flera minneskort just nu...

  Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro
  SanDisk SDHC Extreme 16GB (2 pack!)
  Dörr Ringbelysning LED80 Ultra, LED-belysning med blixt för macrobilder

 • Änglar och demoner

  Jag ramlade över denna bild när jag letade annan och insåg hur mycket jag gillar denna.

  Det är inte mycket att berätta om bilden som sådan. Jag gissar att någon av er vet vad jag fotograferat, kommenterar gärna i så fall. Bilden är tagen med Nikon D3 och Nikon Macro 105/2,8.

  Det jag fortfarande minns var att myggen höll på att äta upp mig. Min äldsta dotter var med mig och hon fick fungera som som myggfläkt medan jag tog denna bild. Vi tog en skogspromenad och precis i skymningen så dök detta motiv upp.

  Detta är ett av de tillfällen då man ser bilden innan den är tagen. Jag såg motivet och visste direkt hur bilden skulle bli. Det är då det är som roligast att fotografera.

  /Thomas

 • Är våren här?

  Har du tagit ut din motorcykel, sommarbil eller köpt en ny cykel? Skicka gärna in en bild så att vi kan dela med av oss dessa i Bloggen! Jag såg den här häftiga hojen igår och var tvungen att ta ett par bilder! Riktigt läcker design!

  Maila oss gärna på blogg@cyberphoto.se med din bild eller bilder. Tack på förhand!

 • Tack

  Vi har haft workshop här hos oss under förra veckan och vi vill passa på att tacka alla er som kom under dessa två dagar. På torsdagen och fredagen var det en heldag som avslutades i Lagershopen för de flesta, och med mera kunskap om sin kamera i bagaget på vägen hem.

  Tack är vad vi vill säga - många hade rest långt och länge för att kunna vara med och den ansträngningen gör det mycket värt när man arrangerar en tillställning som detta. Så Tack och på återseende, del två och tre med fokus på studio & filmning är redan på planeringsstadiet inför hösten.

  Tack!

 • Ipad mini på köpet!

  Just nu har vi en kampanj där du kan köpa valfri EOS 6D, kamerahus eller kit, och du får en Ipad Mini 16GB med SIM-kortplats (4G, värde 4190kr) på köpet! Det gäller ett begränsat antal kameror så vänta inte!

  Erbjudandet gäller som sagt alla versioner av EOS 6D, du kan välja betalsätt fritt till denna kampanj, delbetalning upp till 40 månader eller att betala sista juli med endast en aviavgift på 29kr som tillkommer. Du väljer - och du får en Ipad mini 16GB 4G. Ha en härlig ledig dag och väl mött imorgon i Bloggen.