Variabla ND-filter

Vad är ett ND-filter och vad ska man ha det till?

ND står för Neutral Density och kallas normalt för gråfilter. Tanken med ett ND-filter är helt enkelt att minska ljusmängden som passerar genom objektivet, fast med minimal påverkan av färgbalansen. Varför?

1. Om du vill ta en porträttbild en väldigt ljus dag kan du få problem, eftersom slutartiden blir för kort om du har en stor bländaröppning.

2. Om du vill ta en bild med väldigt lång slutartid men inte vill blända ner optiken för mycket, eller helt enkelt inte kan blända ner tillräckligt.

3. Om du vill filma med din DSLR-kamera en vacker sommardag och vill utnyttja möjligheten till kort skärpedjup, men inte kan pga att det är för ljust. Slutartiden kommer att slå i \"taket\" en sådan gång.

Bilden här ovan är tagen med en slutartid på sex sekunder, och för att lyckas med det använde jag ett variabelt ND-filter från Pixel. Tack vare att jag själv kan ställa in hur stor effekt jag vill att filtret ska ge, dvs hur lite ljus som ska passera, kan jag snabbt och enkelt få den mängd \"släpighet\" i vattnet som jag är ute efter. Vrider jag lite till får jag en slutartid på 30-40 sekunder istället.

Det går att komma åt den här effekten med hjälp av att sätta flera fasta ND-filter framför varandra, men det är opraktiskt och kommer att påverka bildkvaliteten markant.

Du hittar Pixel´s variabla ND-filter här >>