D600 levererar!

Har haft förmånen att få använda Nikon D4 och D800 en hel del senaste året och man blir snabbt van med den standard som dessa kameror levererar. För att se vad lillebror D600 kan leverera så fick jag låna en HD Night Rod Special för att ha som modell en varm och fin sommarkväll, för visst är det sommar?

För det första är formatet väldigt kompakt, speciellt för att vara en fullformatare och DSLR. Påminner mycket mera om D7000 / D7100 snarare än D700 eller D800. Fördelen är givetvis att vikt och storlek blir mindre men först kändes den som lite klen. Vanesak märktes rätt fort då jag efter ett par timmar tyckte att den satt jättebra i handen. Ett batterigrepp och den vore kanon, speciellt för mig som har nytta av just vertikalgrepp.

Det som slår mig är att exponeringen är så bra. Motljus, svart motorcykel, kvällsljus, blandljus, ja, oavsett vad jag provocerar D600 med så klarar den av det. När jag bläddrar bland de 150 bilder som jag tog under kvällen så är ingen, alltså 0st, helt fel exponerad. Mycket jämna exponeringar, så klart med viss variation, men alla går att använda! Det visar hur duktiga de nya kamerorna är på att exponera och jag vill påstå att jag inte fått lika bra resultat med storasyskonen till D600. (Flares & ghosting på bilden är tillagt i PS, inte optiska fel!)

Kort sagt så har D600 vunnit plats hos mig och då den prismässigt ligger mycket närmare det jag kan betala för en kamera så är det ett bra alternativ. Min egen kameraväska skulle kunna innehålla Nikon D600 med batterigrepp, extra batteri, Sigma 50mm F1.4, Nikon 70-200 F4 VR och 14-24 F2.8. Det vore något...

/Tobias