Tamron

Macro
Macro-objektiv har i alla tider varit dyra och rätt klumpiga. 1979 kom ett revolutionerande macro-objektiv som snabbt blev en bästsäljare. Det var smidigt, skarpt och hade ett överkomligt pris. Jag vill hylla dagens Tamron 90mm Macro genom att berätta hur det utvecklats till denna nivå.

Historia
Tamron grundades 1950. Tamron släppte sitt första objektiv 1957 och det var ett 135/4,5. Inte så spännande kanske men 1960 så släpper Tamron för den tiden flera spännande objektiv, nämligen 58/1,2, 200/2,8 och ett 400/5,6. Idag så tillverkar Tamron inte bara objektiv till systemkameror, utan är mycket stora på att tillverka objektiv till videokameror och kompaktkameror. Tamron tillverkar även objektiv till övervakningskameror och till specialinstrument, samt tillverkar glaskomponenter till andra samt prismor. Idag äger Sony 11% av företaget och jag är helt övertygad om att de flesta kompakt och videokameror som som lämnar Sonyfabriken har just Tamron-objektiv i sig. Högst troligt några märkta med Zeiss också.

Made in Japan
Bara som en parentes, men ändå intressant, är att Tamron 90mm fortfarande tillverkas i Japan. Även det är en kvalitetsstämpel.

5 års garanti
Detta tycker jag är extremt intressant. Om du registrerar ditt Tamron-objektiv inom 2 månader efter köp så får du 5 års garanti av Tamron. Det om något är ett bevis på hög kvalitet.

Klicka här för att se historien i bilder >>

/Thomas