• Slutspurt - pengar tillbaka!

  Canon Cashback - upp till 1800kr tillbaka!

  Du har väl inte missat att Canon kör en cashback-kampanj på systemkameratillbehör? Idag är sista dagen så om du sitter och tvekar med fingret på avtryckaren är det nu det är dags att göra slag i saken.

  Vilka objektiv, blixtar och telekonvertrar omfattas då? Kolla in långa listan här!

 • RAW!

  Om din kamera kan ta RAW-filer, då ska du verkligen använda dem!

  Bilden du ser till vänster är jpg direkt ur kameran, den högra har jag gjort från RAW-filen.
  Ser du någon skillnad?

  Bilden är tagen med Nikon D800E och Leica APO-Macro-Elmarit-R 100/2,8.

  Klicka här för att lära dig mer om RAW >>

  /Thomas


 • Kolla in hyllan

  På begäran så lägger jag upp lite bilder från våra kamerahyllor. Kameror från förr...

  Klicka här för att kolla in våra hyllor >>

  /Thomas

 • Vi finns här för dig!

  Vårt mål är att ge dig bästa möjliga service före köpet i form av kunniga svar på dina frågor, att ge dig bästa möjliga service vid köpet i form av bra pris och snabb leverans, och att ge dig bästa möjliga service efter köpet i form av support och hjälp om något går sönder. Vi är just nu 38 personer som jobbar hårt på att din upplevelse av CyberPhoto ska bli en bra upplevelse, du ser några av dem här på bilden.

  Vi finns här för dig och vi finns kvar. Det är för mig viktiga punkter. Det kommer och går företag hela tiden i denna bransch och det är lätt att hamna i kläm som kund. Vi är starkare än någonsin och vi kommer att finnas kvar. Det kanske låter som ett reklaminlägg, kanske det fungerar som också, men vi menar verkligen varje bokstav.

  Välkommen att handla tryggt hos oss!

  /Thomas

 • Chinon

  Dags för lite kamerahistoria igen...

  Chinon grundades 1948 och hette då Sanshin Seisakusho. 1962 bytte det namn till Sanshin Optics Industrial Co. Ltd och slutligen 1973 ändrades namnet till Chinon Industries Inc. 2004 köptes de upp av Kodak.

  Jag är uppvuxen i fotobutik och fick tidigt lära mig att Chinon var mer eller mindre skräp. Det finns väl en del sanning i det men Chinon har också bidragit till kamerahistorien och de har också tillverkat en del kompaktkameror med alldeles förträffligt bra objektiv.

  Det databakstycke du ser på bilden var för att kunna sätta in text på bilderna. Idag när jag så otroligt enkelt lägger text i vilken stil jag vill i Photoshop så går mina tankar ibland tillbaka till dessa dinosaurier. Om någon minns vilka år detta bakstycke tillverkades så får ni gärna kommentera. Vi har en liten samling spännande Chinonprodukter där detta grymma bakstycke ingår.

  Allt var inte bättre förr. Faktiskt väldigt lite var bättre förr. Vem saknar 28k-modemen?

  Jag har tidigare fått önskemål om att visa bilder från våra rätt varierande kamerahyllor med gamla kameror, är det fortfarande intressant?

  /Thomas

 • Äntligen!

  De spegelfria systemkamerorna blir alltmer populära. Systemkameraprestanda i kompaktformat är det som många vill ha.

  Nu har även Canon lanserat en spegelfri kamera. Det har spekulerats länge på forum världen över vad Canon kommer att göra. Canon är så stora på fotomarknaden att även om de är sist ut på att lansera en spegelfri kamera så kommer de högst troligt att snabbt ta marknadsandelar.

  De tekniska specifikationerna ser lovande ut:

  - 18 Mpixel APS-C sensor med 1,6x FOV crop factor
  - 3" capacitiv touch-skärm
  - Snabb kontinuerlig AF i live view
  - Mjuk och tyst AF för filmning (STM)
  - Full HD-film upp till 30 fps
  - 4,3 bilder/sek seriebild
  - Standard E-TTL II blixtsko

  Canon EOS-M får en ny objektivfattning och det kommer en adapter så att du även kan använda EOS EF-objektiv på kameran. Först släpps två objektiv, men det lär komma betydligt fler i EF-M-serien.

  EOS-M börjar på att levereras under oktober och du kan boka din kamera redan nu:

  Canon EOS M svart hus + EF-M 18-55mm 3,5-5,6 IS STM + Speedlite 90EX
  Canon EOS M rött hus + EF-M 18-55mm 3,5-5,6 IS STM + Speedlite 90EX
  Canon EOS M silver hus + EF-M 18-55mm 3,5-5,6 IS STM + Speedlite 90EX
  Canon EOS M vitt hus + EF-M 18-55mm 3,5-5,6 IS STM + Speedlite 90EX

 • Känsla

  Det finns många kameror idag som ger bra bilder. Men vissa gillar man bättre än andra.

  Det kan naturligtvis handla om ren bildkvalitet, ibland om funktioner, men ofta är det själva känslan i kameran. Leica M9 är referensen. Fujifilms X-Pro 1 ligger också bra till. Fujifilm är på gång och har ett par äss i ärmen som kommer att presenteras i höst någon gång. Panasonic har lagt ner möda på känslan i deras nya LX7, och då framför allt känslan i dess bländarring. Att LX7 ger skarpa bilder redan från bländare 1,4 gör inte saken sämre.

  När du tar din kamera och ska ta en bild så ska du känna att det är roligt att fotografera, precis som när du sätter dig i bilen så ska det kännas roligt att köra.

  Panasonic Lumix LX7 >>

  Det är smart att ställa dig i kö på LX7 redan nu, för det lär bli en rejäl kö...

  /Thomas

 • OF

  Söder om Umeå ligger Olofsfors bruk. Det är i dag ett museum och det lät som att det fanns tänkbara motiv där, så det fick bli ett besök. Jag tänkte visa några bilder därifrån.

  Klicka här för att se bilderna >>

  /Thomas

 • Detaljer

  Detaljer är det som gör skillnaden - det kanske du håller med om? När det gäller bilar så kanske inte bilen i sig är särskilt intressant men i de flesta fall kan man hitta detaljer som gör det där lilla extra.

  En Cobra i fronten på en Ford Mustang berättar mycket om vad som döljer sig under huven och det kan räcka med en bild på denna detalj för att berätta vad man har sett för bil. Samma sak när det kommer till formgivningen av detaljer vilket man var mästare på i USA på 40, 50 och 60-talet. Det är lätt att i timmar leta detaljer på en bil från den perioden, se bara ratten på bilden ovan och jämför den med den som sitter i din egen bil.

  Hoppas att du får möjligheten att fotografera detaljer i sommar oavsett om det är glass eller bilar!

  /Tobias

 • Omöjligt!

  Panasonic Lumix DMC-FZ200

  Denna kamera sätter en flagga i kamerahistorien, den är verkligen något helt nytt, något som de flesta aldrig kunnat drömma om, en kompakt kamera med 24x optisk zoom motsvarande 25-600mm och med en fast ljusstyrka på 2.8!

  Panasonic verkar vinna över fysikens lagar när de lyckas bygga en zoom med ett imponerande omfång på 24x som har en fast ljusstyrka på hela 2,8. När vi först hörde om detta trodde vi att Panasonic sagt fel, men när vi väl fick kameran i handen så var det ett faktum. Dessutom levererar kameran bra bilder.

  Stort beröm också till EVF-sökaren som är grymt bra. 1,3M pixel gör att du inte upplever några pixlar i sökaren utan en klar och tydlig bild.

  Bilden du ser här ovan är tagen med Panasonic FZ200 från sjunde våningen. Vänster bild max vidvinkel och höger bild max tele.

  Ställ dig i kö nu!

  Klicka på fliken testbilder och ta en titt på bilderna >>


 • Mönster

  Mönster kan dyka upp på många ställen

  Vi har sett många exempel här i bloggen. Det kan vara kondens på en kanna, det kan vara frost på fönster, snöflingor, ett flod-delta eller som i detta fall en svart bil som kört på en lerig väg...

  Bilden tagen med Nikon D800E + Sigma 50/1,4

  /Thomas

 • Snattren

  Tänkte fresta med lite glass så här mitt i sommaren

  Detta är en skapelse som heter Snattermyra. Mycket god kan jag intyga. Snattermyra betyder hjortronmyren för de som inte är helt införstådd i norrländska uttryck. Min son valde en som hette LAN, undrar varför :)

  Glassen kommer från Glassbonden, det nämner jag av två anledningar. Dels för den entreprenöranda som de visat genom att starta upp lokal glasstillverkning och en lokal glassbar mitt ute i obygden, och dels för att Johannes hos oss har hjälpt till med deras hemsida.

  Övriga familjen valde kulor som graderas i Nalta (Lite), Brano (ganska) och Myttje (Mycket) vilket då är en, två eller tre kulor glass. Kan också berätta att Västerbottensostglassen var utsökt.

  Bilden tagen med Nikon D800E + Sigma 50/1,4 på full öppning.

  /Thomas

 • Vinnare - Macro

  I vår tävling på Facebook så vann Jonas Johansson med denna bild. Riktigt härlig skärpa och bra färger samt ljus, speciellt i full upplösning. Är du sugen på att läsa mera om macro?

  Häng med i Bloggen nu under sommaren så kommer det artiklar och bilder om just macro. Kika gärna in på vår grupp på Facebook där temat och snacket om Macro pågår. Har du en Nikon så kan vi rekommendera att kika närmare på de objektiv som finns i sortimentet, priserna börjar på 2290kr! Vi hoppas att du hittar något intressant i vår nätbutik och du är alltid välkommen att ringa och maila oss.

  Vi önskar en riktigt trevlig helg!


  Nikon AF-S DX 40/2,8 G Micro

 • Nyhet! Nikon 800mm

  Nikon går idag ut med att man kommer att börja tillverka ett 800mm F5.6 VR objektiv och vill man se det live så kommer den att finnas på plats redan på Photokina som går av stapeln i september i Köln.

  Så här skriver Nikon själva: Vi ser verkligen fram emot att visa upp en ny milstolpe i NIKKOR: s utveckling under sommarens stora idrottsevenemang, säger Robert Cristina, chef för Nikon Professional Services i Europa. Det återspeglar vår filosofi om att förvandla feedback till verklighet’ för världens ledande nyhets-, sport- och naturfotografer, tillägger han. En prototyp av det nya objektivet kommer att visas för professionella fotografer under The Open Golf Championship vid Royal Lytham & St. Annes Golf Club i Lancashire i England, mellan 19 och 22 juli 2012. Nikon har varit officiell sponsor för The Open Championship sedan 1993. Objektivet kommer även att visas för allmänheten under Photokina 2012, världens största fotomässa, som anordnas i Köln i Tyskland mellan den 18-23 september. • Mystiskt värre

  På vår Facebook-sida har vi en tävling just nu och det kommer in massor av bidrag. Ett av de har Robin Juntti-Karlsson skickat in. Visst är det en hel del mystik runt den här bilden?

  Bilden är tagen med en Nikon D800 och ett Sigma 50mm F2.8 APO DG. Ljuset och färgerna gör denna bild spännande, eller hur? Vill du också tävla så missa inte att följa oss på Facebook. Du hittar oss på www.facebook.com/cyberphoto. Välkommen!

 • Must

  Ibland vill jag ha ljusa bilder, ibland neutrala, ibland mycket färger och ibland vill jag ha mörka mustiga bilder. Allt efter typ av bild och vilken känsla jag vill komma åt. Sedan är ju smaken som baken. Vissa gillar bara det ena eller det andra. Så statistiskt kommer några att gilla de bilder som jag kommer att visa och några kommer säkert inte att gilla dem. Så är det bara.

  Häromdagen så tog jag en liten skogspromenad med kameran på axeln. Klädd i M90 var jag redo för att möta både flora och fauna. Nästan. Efter en stund så kom vad som kändes som en miljard flugor och strax under en miljon mygg. Kanske överdriver lite men när jag stannade upp för att ta en bild så satt det minst 10-15 flugor på kameran, och det är ingen överdrift. Jag har aldrig varit med om dess like i den skogen. Så bilderna blev slarvigt tagna och jag satte av hemåt i högsta fart.

  När jag tittade på bilderna så tyckte jag de var rätt tråkiga och då utmanade jag mig själv att ändå göra något av dem då de faktiskt kostat mig en hel del blod.

  Klicka här för att se bilderna >>

  /Thomas

 • Sverige?

  Även om alla vet att vi har ormar i Sverige så finns det något exotiskt över dem, nästan så att man blir lika paff varje gång man ser en vild orm i vår natur. Bilden är inskickad av Daniel Sjöström.

  Visst är det lite charmigt med lingonriset bredvid ormen, det är lite exotiskt på ett helt eget sätt. Att uppskatta naturen runtomkring är svårt för man blir lätt hemmablind. Men glöm inte, troligen finns det en orm mycket nära dig just nu...du vet bara inte om det...

  Bilden tagen med Canon EF-S 55-250/4-5,6 IS II . • Lunchpaus

  Igår var vädret så fint och jag ville verkligen göra något roligt av min lunch. Jag tog ett av våra demo-kamerahus och en Tamron 90mm macro med mig och tog en promenad till en liten damm som finns nära CyberPhoto. Där hittade jag några små vänner som lät mig föreviga dem på bild...

  Om du inte testat att fotografera Macro så är det verkligen något jag rekommenderar. Att i lugn och ro sen hemma få närstudera våra små kryp till insekter är fascinerande. De lever ett liv som vi har svårt att föreställa oss men via just bilder är det lätt att komma nära. Tamron 90mm är ett objektiv som vi starkt rekommenderar. Mycket skarp, härlig känsla och mycket smidig i formatet. En riktig pärla.

  Läs mera och beställ här:
  Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 till Canon EOS
  Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 till Nikon.
  Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 till Pentax
  Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 till Sony Alpha & KonicaMinolta

  Trevlig helg!

 • Vi har redan...

  ...fått klämma och känna på Samsung´s nya flaggskepp, EX2F. Det här är en superkompakt med F1.4 (låga F2.7 på max tele) i vidvinkel, inbyggt trådlöst nätverk, bra optik, vridbar skärm och mycket mera.

  Känslan i kameran är mycket bra. EX1 (som vi säljer nu för mycket låga 1890kr) gav mycket för pengarna redan från början och känslan i den var lika rejäl som på konkurrenterna LX-5 och S95. EX2F tar vi den korta traditionen men kommer med ännu ljusstarkare optik. Videoinspelning är av modernt snitt med Full HD, det trådlösa systemet fungerar överraskande bra och autofokusen är både snabb och exakt, även vid extremt kort avstånd.

  Kameran vi har fått känna på är ett förproduktionsexemplar men den utlovar mycket och man har hittat helt rätt känsla. Spontant blir bilderna bra eller tom väldigt bra men vi kan inte uttala oss riktigt än då vi inte fått se den färdiga kameran. Däremot tror vi att Samsung hittat rätt och att EX2F har alla möjligheter att bli en succé. Orkar du inte vänta eller om du har en mindre budget så kan vi inte annat än rekommendera att kolla in EX1 - det är ett begränsat antal kameror till detta pris.

  Trevlig helg!

  Samsung EX1 - Nu 1890kr!
  Samsung EX2F - Boka här!

 • Buda+pest+pana

  Budapest är en otroligt vacker stad och jag rekommenderar verkligen att åka dit. När Panasonic frågade om jag ville följa med till Budapest för att se deras kommande nyheter så fanns det två stora lockelser: dels den vackra staden och dels nyheter som verkligen är nyheter.

  Tyvärr får jag inte berätta någonting alls om nyheterna, men jag kan säga att den 18 juli så kommer du nog att lyfta på ögonbrynen när de du ser dem i våra nyheter. Det kommer också en del spännande nyheter under hösten. Jag kan säga en sak, att en av nyheterna som jag vetat om en tid trodde jag de sagt fel om, men nu har jag hållit den i handen och insett att Panasonic lyckats trolla med fysikens lagar. De har gjort något som jag trodde aldrig var möjligt.

  Klicka här för att se bilderna >>

  /Thomas

 • Nikon 24-85mm VR

  Vi har testat nya Nikon 24-85mm VR och det är något som man bör titta närmare på om man använder D700, D3 eller kanske D800 och D4. Om du har använt Nikon 16-85 VR så kommer du att känna igen dig...

  Den här optiken är betydligt smidigare än 24-70mm F2.8 som är en kanonfin optik. Mindre, lättare och göra hela kameran betydligt enklare att ta med sig. Som reseobjektiv till sin FX-kamera är det här en optik man bör kolla in. Byggkvalitén är verkligen på topp även om det inte är samma känsla som i 24-70mm, 14-24mm eller 70-200mm VR II. Inte sämre, bara annorlunda.

  Optiskt presterar den gott utan att överraska åt något håll. Läs hela testet och se alla testbilder HÄR.

 • Gammlia - Umeå

  Här i Umeå så är det en bilträff på området Gammlia på onsdagar. Många fina bilar som man annars aldrig ser kommer fram ur dvalan och vinterns arbete får komma ut i solen och i den friska luften.

  Fortsätt gärna att skicka in bilder från bilträffar, flyguppvisningar men även annat skoj som du har fått med på bild. Alla bidrag som publiceras får en liten premie och visas upp för tusentals foto-intresserade här i Bloggen. Tack på förhand!

  Skicka ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se.

  Bilden ovan tagen med Nikon D4 och Nikon 24-70 F2.8 2012-07-04. Vill du känna och klämma på Nikon D4, D800 eller EOS 5D Mark III - välkommen in till oss i Lagershopen på Gräddvägen 5 i Umeå!

 • Vårgårda

  ...är platsen där Anders Puhang har tagit den här bilden. Nostaligfestivalen tidigare i vår var platsen och visst passar efterbearbetningen bra till motivet? Tack för din bild - flera inskickade bidrag kommer i Bloggen idag och resten av veckan!

  Skicka gärna in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se.

 • Bröllop!

  Sommaren förknippas med bröllop för många och visst är bröllop något fantastiskt! Att vara bröllopsfotograf är kanske något helt annat. Man har pressen att prestera. Grejerna ska fungera, man måste hitta bra vinklar, bra ljus, paret ska känna sig avslappnade och vackra...det här är svårt!

  Detaljerna måste sitta, en öppen gylf, ett nyckelband, skrynklig skjorta, ja, det finns mycket som kan förstöra den där perfekta bilden. Dessutom har man oftast väldigt lite tid på sig och det blir lätt stressigt och då är det svårt att slappna av. Men när man väl får den där perfekta bilden så finns det inte mycket som är vackrare än ett bröllopsfotografi.

  Mina tips inför sommarens bröllop är att som fotograf åka och reka. Förberedelse är A och O. Ta gärna med bröllopsparet redan veckan innan och testa vinklar och kompositioner så får man lite material att kika på hemma vid datorn och man hinner smälta och bearbeta det i skallen. Personligen använder jag uteslutande två objektiv vid bröllop och det är 70-200mm samt ett fast 50mm. Har du några tips? Maila och skriv gärna till blogg@cyberphoto.se.

  /Tobias

 • Wheels

  Den årliga bilträffen gick av stapeln här i Umeå i helgen. Regnet och det tråkiga, kyliga vädret påverkade helt klart även om det ändå blev många tillresta och hemmaförare som tog sig ut och stila med sina läckra bilar.

  Förra året var vi på plats och fotograferade och bilderna från det kan du se HÄR. Har du någon läcker bild från en bilträff så skicka gärna till oss på blogg@cyberphoto.se så kan din bild hamna i Bloggen! Tack på förhand!

 • Stort!

  Vi har tidigare visat upp flygbilder här i Bloggen och det har kommit in många bidrag som vi inte har haft möjlighet att visa men den här bilden får plats då den visar hur imponerande stort Airbus A380 är!

  Tomas Johansson har skickat in bilden som han tagit med Nikon D300 och 70-200mm F2.8 VR. Det är svårt att missa hur stort det här flygplanet verkligen är. Man kan imponeras av hur en Boeing 737 kan lyfta men det är ju ingenting när man ser detta vrålåk. Måste vara mäktigt när den lyfter mot skyarna. Tack för bilden, Tomas!

  Här kan du läsa mera om de nyare Nikon D300s och Nikon AF-S 70-200/2,8G IF-ED VR II .