• Personligt

  Du vet säkert känslan, när man fastnar för en produkt, och vill ha den även om man inte är säker på om det är den man behöver, eller kommer att använda särskilt mycket. Vi har ju pratat massor om GF1 från Panasonic och det är just en sådan produkt. Varje gång vi har fått leverans av den så funderar jag...ska jag? Och nu är vi framme vid sista chansen...

  Ja, GF2 som ersätter är bättre på det sättet att den är mindre och enklare att använda. I alla fall automatiskt. Men vill man ställa in själv och ha den där manuella känslan och kontrollen så är det GF1 som gäller. Nu har vi köpt de sista GF1 med den coola pancake-optiken och du har alltså en sista chans att slå till. Samma gäller mig. Blir du sugen så har du alltid möjligheten att delbetala eller att ta via faktura.

  Kolla gärna in bilderna som finns i blogginlägg nedan, tagna med just GF1.

  /Tobias

 • Missa inte!

  Vi har en del roliga kampanjer just nu och en del som avslutas inom några dagar...så missa inte att göra en bra affär. Actionkamerorna GoPro och ContourHD kommer det mera av in på lagret hela tiden och du får 16GB på köpet vid köp av just GoPro fram till sista Februari. Det får du inte missa om du vill filma action!

  På bilden ser du både GoPro och ContourHD och även en av våra leverantörer som kör MC på sin fritid och här i full fart på Gelleråsen med sin KTM 950 SMR. Så kör du skoter, MC eller en rolig bil så kan det mycket väl vara värt att investera i en sån här:

  GoPro HD Motorsports Hero

  En annan kampanj som avslutas i månadsskiftet är den där du får med ett fint stativ med kulled och rejäla ben när du köper Nikons fina 70-300 VR optik. En riktig kanonaffär för dig som vill ha lite mera brännvidd nu inför våren, och i samma veva få ett nytt och bra stativ! Du har några dagar kvar...

  Nikon AF-S VR 70-300/4,5-5,6 G IF-ED

  Nu i helgen kommer jag själv att ta lite makrobilder tänkte jag. Det är kul att skapa ett projekt för sig själv och sätta mål för att försöka uppfylla dessa istället för att bara ta kameran och planlöst leta efter motiv. Makro och snö är helgens projekt. Får se vad det blir av det! Just till Makro använder jag gärna Tamron 60mm F2 makro optik och mellanringar. Även Tamron 90mm är grym, men 60mm är lättare om man snabbt vill ta lite porträtt eller något annat, där brännvidden får ett bredare användningsområde, speciellt på en APS-C kamera.

  Tamron AF SP 60/2,0 Di II Macro 1:1 till Canon EOS

  Hoppas att du också får lite tid att ta lite bilder i helgen, för det är inte längre lika kallt här i Västerbotten så kylan avskräcker inte alls längre. Vi önskar dig en trevlig helg.

  /Tobias

 • Mer info

  Nikon har idag visat upp sina nyheter och jag tänkte sammanfatta det lite kort. P300 är den nya superkompakten som kostar under 3000kr. P500 är långzoomaren som har hela 36x optisk zoom, Full HD video och en hel del nya funktioner. 2010 var europas mest sålda kamera en Nikon, det var Coolpix S3000. Nu kommer efterföljaren S3100.

  P300 känns bra i handen trots sin kantighet. Dock inte alls samma ergonomi som tex P7000 som sitter nästan perfekt i näven. P300 har Full HD video, 12 megapixel CMOS sensor och en massa manuella inställningar och bilder jag fick fram såg ritktigt bra ut. Det enda jag spontant reflekterade över var att den var lite plastigare i känslan än jag hoppats på. Men till det priset kan det vara en superprodukt, återstår att se när vi granskat bilderna från den.

  P500 har alltså 36x optisk zoom. Den har vinklingsbar skärm, stereoinspelning, Full HD video och mycket mera. Det som jag fastnade för är att den har både normal och höghastighetsfilmning. Sen kan man dessutom växla mellan medan man filmar, åt båda hållen, som man vill. Det är coolt! Sedan har man möjlighet att zooma på det vanliga stället, vid avtryckaren, men även, som på bilden till höger, vid optiken! Gör det enkelt att zooma medan man filmar. Smart!

  S3100 har HD video, 14 megapixels sensor, optisk bildstabilisering och den känns fantastiskt robust! En superkamera för 1290kr som blir priset. Dessutom i en massa läckra färger och autofokusen var av det snabbare slaget. Det här kan bli 2011 års mest sålda kompakt.

  Hur kamerorna presterar bildmässigt återkommer vi till inom kort. P300, P500 och S9100 har säljstart 11 Mars.

  /Tobias

 • GoPro vs. ContourHD

  En kategori som ökat lavinartat är actionkameror. Den populäraste just nu är GoPro som finns i olika versioner beroende på vad just DU ska filma. Sedan finns även ContourHD som varit med i leken länge och fungerar väldigt bra. Vi har gjort en film som visar skillnaderna rent bildmässigt, och vad är tuffare än en miljö med snö. Exponering, vitbalans m.m. sätts verkligen på prov!

  Båda är bra och i vissa lägen är ContourHD mer balanserad i sin exponering och vitbalansen kan vinna över GoPro i ett antal fall, men vi gillar ändå GoPro bättre då den är smidig att använda, väldigt enkel och den är snabb på att hänga med i de snabbaste förändringarna och brännvidden är så bra det kan bli för just action! Men bestäm själv: • Nyheter - Nikon!

  Idag testar vi nyheterna från Nikon, dvs de nya kompakterna som tex P300 och P500. En kamera som jag fastnade för direkt är nya S9100. En långzoomare med Full HD-inspelning, 18x optisk zoom och en mycket snabb och träffsäker autofokus. Det kan mycket väl bli en riktigt vass spelare i vår!

  Vi kommer att testa några av kamerorna och återkommer med mera info. P300 är en kamera vi verkligen vill testa och prova då den har fin optik och vassa specifikationer, i synnerhet sett till priset som ligger runt tusenlappen under konkurrenterna. Mera kommer...

 • 9 + 50 -18

  Leica M9 + Summilux 50mm + en temperatur på -18°.

  Inatt så trängde fuktig luft in över Umeå i kraftiga minusgrader och satte vackra kristaller på alla träd. Då är det läge att fotografera. Små, små snöflingor yrde i luften. Lustigt väder både igår och idag då det är blå himmel åt ena hållet och snömoln åt andra hållet.

  Leica M9 är fantastisk, och Summilux 50/1,4 är galet bra. Ser just att vi har M9 i lager igen. Jag har bara ett råd att ge: Köp!

  Klicka här för att se bilderna >>

  Leica M9 >>

  /Thomas

 • Samyang - jämförelse

  Vi får mycket frågor gällande Samyangs optik. För att visa skillnaden mellan 8mm samt 14mm så finns det en hel del material på tex Youtube men enkelt sett så har vi en exempelbild här till höger. 14mm är raktecknande, 8mm är vidvinkel men fisheye, alltså en cirkulär bild. Vilket som är bäst och roligast avgör du själv! Mycket roligt, skarpt och med bra ljusstyrka så är det inte mycket att snacka om. Samyang är PRISVÄRT!

  (demoexemplaren är nu slut.)

  /Tobias

 • Ut i kylan!

  Vi kommer att få in fler Panasonic Lumix GF1. Kul!

  Denna lilla kreativa kamera har jag använt vid ett otal tillfällen.

  Jag hade lånat hem en Panasonic Lumix G Vario 45-200/4-5,6 Mega OIS över helgen för att testa den. Lördag morgon skiner solen från klarblå himmel och termometern visar -20°. Det var bara att ta på sig mössan och gå ut. GF1 funkade perfekt trots den låga temperaturen och optiken levererade bra. Det var fler som ville se bilderna så då lägger jag väl ut dem för allmän beskådan. Det är inga konstverk men jag hoppas de kan inspirera dig till att fotografera vintermotiv.

  Klicka här för att se bilderna >>

  Panasonic Lumix DMC-GF1
  Panasonic Lumix G Vario 45-200/4-5,6 Mega OIS

  /Thomas

 • Mobilfronten

  Det händer verkligen mycket inom mobiltelefonvärlden just nu. Nokia missade skeppet enligt många när man valde att gå sin egen väg medan Sony Ericsson snabbt hakade på Android och lanserade tuffa touch-mobiler till bra priser. Märken som HTC, som ingen kände till två år sedan, är idag bland de största.

  Många av oss på CyberPhoto använder iPhone och HTC och det är väl inte så konstigt på ett företag som bedriver sin huvudsakliga verksamhet på nätet. Men telefonerna är också väldigt bra, smidiga och fungerar så mycket bättre än Smartphones för ett par år sedan. Sony Ericsson har visat upp sina nya mobiler där man satsar på spel och multimedia, och Arc som snart är här, en supertunn häftig Android-telefon.

  Nokia har inlett samarbete med Microsoft och de ger sig inte i första taget. Det kan nog bli ett riktigt roligt år för oss som gillar mobiltelefoner! Arc för övrigt (Sony Ericsson) har HD-inspelning (video), hela 8,1 Megapixel med en bländare på f/2.4, alltså väldigt ljusstark, i synnerhet för att vara en mobiltelefon.

  Tänk på att du kan teckna abonnemang direkt på nätet hos oss, smidigt och du får telefonen per post snabbt och enkelt. Allt det kan du läsa mer om genom att klicka på länkarna nedan eller den blå fliken MOBILTELEFONI här ovanför.

  På bilden visar Peder, ansvarig för mobiltelefoni, sin nyaste testlur, en HTC Desire Z!

  Sony Ericsson Xperia ARC
  Apple iPhone 4
  HTC Desire Z

 • After work

  När män blir till pojkar.

  Efter jobbet på fredag kväll samlades vi 9 män för ett LAN. Ibland är livet en lek.

  Tidigare om åren träffades vi 2-3 gånger per år och körde LAN tillsammans. Då var det Unreal Tournament och Battlefield 1942 och på senare år var det Battlefield 2 som gällde. Nu var det 1,5 år sedan sist och än en gång klassiska BF2...

  Vi hade grymt kul och våra fruar var inte alls oroliga utan var glada att få hem sina tonårsgubbar leende...

  /Thomas

 • Mera film!

  Tack för alla tips om videoklipp som filmats med systemkameror, som jag efterlyste igår! Några som hört av sig är personerna bakom Motorliv, ett motorprogram på Youtube, från Norrland, där man använt bland annat Nikon D300s och Canon Powershot S95 att filma med.

  Kolla gärna in på Youtube på klippen som heter Motorliv.
  Johannes Holmlund berättar:

  Jag medverkar i ett litet ideellt men växande motorprogram som heter Motorliv. Mestadelen av våra inslag spelas in huvudsakligen med professionell videokamera men 2 av de senare inslagen vi visar på hemsidan (Backtävling Skellefteå och Isfolkrace) är båda inspelade med en lustig mix; Nikon D300s samt Canon S95.

  I vår produktion är allt som funkar välkommet, själv kör jag huvudsakligen Nikon som
  stillbildare och video, äger också en Canon S95 som kompakt alternativ.
  Har jag med mig nån som kan filma sätter jag S95an i näven på dem för att få extra material.
  Båda kamerorna gör sig helt ok i såna här inslag, dock krävs en del färgkorrigering för
  att de ska matcha varandra bättre.

  Båda videorna är filmade med:
  Nikon D300s
  Nikon AF-S 70-200/2,8G IF-ED VR II
  Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR
  Röde videomikrofon

  Även GoPro HD har använts vid isfolkrace-klippet.

  Vi på CyberPhoto passar på att önska en trevlig helg!

 • Filmande fotograf

  Vi pratar och samverkar med många fotografer och en av dem är David Lundmark som även testar blixtarna i inlägget nedan. Han har nyligen varit med och filmat Lisa Miskovskys nya musikvideo där man använt sig utav DSLR vid filminspelningen. Det har blivit vanligare och vanligare hela tiden med användningen av DSLR och detta är ett exempel i raden av många. Kolla gärna in vår Facebookgrupp där du kan se en del tuffa videos inspelade med systemkameror!

  Bilderna till höger är från inspelningen och är en lite sneak peak på den nya videon. David berättar att man använde Nikon D3s vid inspelningen. Han använder D3s själv och det kom ytterligare 8st till inspelningen. Optiken omfattar stora delar av sortimentet men i huvdsak 14-24, 24-70 och 70-200. Även fasta 400mm, 600mm samt 85mm PC-E (tilt/shift) användes. Det gick även åt mycket utrymme på minnena, bara David fick med sig 80GB med material på sin egen kamera, och då fanns det ett gäng till av både kameror och fotografer.

  Om du har videoklipp på nätet som du vill att vi ska visa så maila oss på blogg@cyberphoto.se så delar vi dessa på Facebook.

 • Våren är här!

  Eller...kanske inte riktigt ännu. Men vi har ett riktigt rövarpris (ursäkta uttrycket) på Nikon S8000 just nu! Du får en riktigt fin kompaktkamera med massor av zoom och HD video för endast 1490kr! Min fru köpte en sån igår så man fick äran att ladda, starta och testa den, och den var över förväntan.

  Videoinspelningen såg riktigt bra ut och den exponerade mycket väl. Lite mera brus på höga ISO än jag är van vid, men skärpan var mycket bra och allmänt sett...mycket prisvärt! För 1490kr finns inte något jag kan erinra mig är bättre än denna. Men vi har begränsat med dem till detta pris. Dessutom är färgen mycket läcker. Djupt röd med svarta detaljer. Snyggt!

  Nikon CoolPix S8000 röd

  /Tobias

 • Test av blixt

  En som använder Quantuums blixtar är David Lundmark, fotograf från Umeå. Han kommer även hjälpa oss och dig att få veta mera om hur han använder dessa blixtar och vad han tycker om dessa och hur det är att arbeta med produkterna. För dig som missat det har vi en kampanj på Quantuums blixtsystem där du får hela 1000kr rabatt på värdepaketen till 300W och 600W blixtarna. Mer info hittar du i länkarna nedan.

  Vi ska inte avslöja vad David har att berätta mer än att han är, citat, skitnöjd!. De bilderna som han tagit är med uppsåt utan softboxarna för att få de där hårda skuggorna som han ville åt. En av bilderna ser du här till höger. Du kan läsa mer om blixtarna och hur David använder dem, i länkarna nedan, förmodligen under början av nästa vecka.

  Men du kan beställa dem redan nu!

  Quantuum Studioblixt R+300 Dual Power, inkl batteripack
  Quantuum Studioblixt R+600 Dual Power, inkl batteripack

  /Tobias

 • Nytt & ljust!

  Casio har kommit med en del nytt och där vissa modeller sticker ut mer än andra. Det är kul att se hur Casio blivit en stor aktör inom foto och modeller som F1 (svart, stor, klumpig kamera med höghastighetsfilmning) gjort succé med funktioner som de andra inte haft. Och nu kommer Casio EX-TER100 som är ett helt nytt koncept. Vad tycker vi om den?

  Erik på Casio visar nyheterna och det känns som rejäla, bra kameror. Casio EX-TER100 har ett helt nytt format och vi har skrivit lite i bloggen om den tidigare. Det är en bra känsla i den, känns genuin, och materialvalet är helt rätt. Skärmen är utan tvekan en mycket, mycket bra skärm och den är lättmanövrerad. Bildmässigt kunde vi inte testa den ännu, men det såg OK ut på skärmen när man zoomade in, men det säger inte så mycket då skärmen i sig inte är nog bra för att visa en fullgod bild för att bilda sig en uppfattning. Cool pryl oavsett vad!

  Vi kommer att kunna erbjuda Casio Exilim EX-G1 till ett superpris inom kort, vilket känns jättebra då den kameran verkligen är TUFF och COOL! Snygga färger, rätt materialval även här och känslan är på topp. Den kommer att göra mig sugen på att komplettera kamerauppsättningen!

  /Tobias

 • Nya filmer!

  På vår Youtube-kanal så kommer det nya filmer med jämna mellanrum! Kolla gärna in genom att söka på CYBERPHOTO på Youtube.com så kan du kolla in både nytt och gammalt material. Vi har ett mål att öka antalet filmer inom kort och idag så kommer det upp två nya filmklipp!

  Robin på videosidan redigerar filmerna och gör det så enkelt för både oss och dig som tittare att hitta rätt film och att snabbt komma in i filmen. Har du förslag och idéer så skriv gärna en rad som kommentar till oss här i bloggen. Tack på förhand!

  /Tobias

 • Canons nyheter - IRL

  Igår var vi på besök hos Canon i Frösunda utanför Stockholm för att se alla nyheter som kommit på sistone. EOS-serien kompletterades med 1100D och 600D, IXUS-serien har förnyats och uppdaterats med HS-sensorn, alltså bättre förutsättningar i dåligt ljus tack var högre känslighet. Men den produkt jag blev mest imponerad utav var inte en kamera...

  Canon har historiskt sett varit duktig på skrivare. Många av oss har haft en Bubble Jet eller någon annan variant av Canons många skrivare. Nu lanserar man iX6550, en skrivare för dig som vill kunna skriva ut både foton och dokument där hemma. Inget unikt med det kanske. Men den skrivaren kostar strax över 2000kr och du kan skriva ut...A3+! Alltså riktigt stora bilder! Till det priset och de exempelbilder som man hade skrivit ut på kontoret i Stockholm så kan jag bara buga mig för en lyckad produkt.

  Mer info har du här: Canon Pixma iX6550

  Canons videokameror håller hög klass och en nyhet för i år är att hela M-serien får CMOS PRO-sensor, alltså samma sensor som sitter i betydligt dyrare videokameror. Känsligheten blir högre och bildkvalitén i mörker blir fantastisk enligt Canon. Exempelfilmerna vi såg bådar mycket gott!

  EOS 600D hamnar ganska nära EOS 60D om man tittar på pappret. Små skillnader på pappret, lite större i verkligheten. Ergonomin är helt annorlunda, där 60D känns och är större, rejälare och känns mer som ett syskon till 7D medan 600D blir som en storebror till 500D och 550D. Det är nog också planen. Trådlös styrning av blixtar fungerar riktigt bra och en smart detalj är att du kan fjärrutlösa kameran från blixten med en rejäl knapp på sidan. Smart och välfungerande.

  /Tobias

 • Bloggtillfälle!

  Vi har en Nikon P7000 som vi använt till tester och lite artiklar, i nyskick med alla tillbehör så klart och du får även med originalväskan samt ett 16GB minneskort (klass 10, värde 575kr). Du kan köpa den med full garanti för endast 3990kr inkl moms och frakt! Och som bonus får du med en blixt, SB-400 värde 1290kr!

  Är du sugen? Först till kvarn på blogg@cyberphoto.se så är den din! Vi har testat kameran rejält och jag kan med gott samvete säga att det är en av de bästa kompaktkamerorna jag någonsin testat. Tar mycket skarpa bilder och har en bra exponeringsmätare som ger jämna och bra exponeringar även i tuffa situationer som tex inomhus och på kvällskvisten.

  Läs mer här: Nikon CoolPix P7000

 • Nyhet! Nu i lager!

  Nu har vi en superprodukt i lager för dig som gillar blixtar. Vill du ha en superprodukt med batteridrift så är detta något för dig. Och dessutom så har vi ett introduktionserbjudande som heter duga! Paketet från Quantuum är av riktigt hög klass och i mycket bra kvalité!

  Känslan är på topp, reglage och knappar har grymt bra känsla. Softboxen är av mycket hög kvalité och batteripacket är både praktiskt och ingår i priset. Häpnadsväckande bra grejer till detta pris och en praktisk fördel är att det är Bowens-fattning vilket ger stora möjligheter att använda olika tillbehör.

  Introduktionspriset gäller fram till sista Februari.
  1000kr rabatt på värdepaketet (Ord pris 3990kr).

  Quantuum Studioblixt R+300 Dual Power, inkl batteripack

 • Ringblixt

  Sugen på makrofotografering? Då är en ringblixt en mycket bra produkt och som vi tidigare tagit upp kan du nu köpa Dörr DAF 14 till Canon, Nikon och Sony för endast 1490kr (ord pris 2590kr). Jag testade denna produkt för ett tag sen och tog en del produktbilder med mycket bra resultat.

  DAF 14 ger ett mjukt och bra ljus och är lätt att hantera. Fungerade bra även för porträtt med normalobjektiv. När man kompletterar sin makrooptik med en ringblixt så får man helt andra förutsättningar för att få den där skärpan som man ofta vill ha på mycket nära håll. Under mitt test med Canon och Dörr DAF 14 så fungerade det mycket bra och exponeringarna blev riktigt bra. Däremot fick jag bättre resultat när jag fininställde vitbalansen för att få de bilderna jag ville ha. När du fotograferar med blixt så är det en jättestor fördel att fotografera i RAW-format så att man kan ändra vitbalansen efteråt, hemma vid datorn.

  Du hittar blixtarna här:

  Dörr Ringblixt DAF-14 till Canon
  Dörr Ringblixt DAF-14 till Nikon
  Dörr Ringblixt DAF-14 till Sony

  /Tobias

 • Årets bästa köp?

  Kan det vara mest prisvärda produkten hittills, 2011? Sigmas DP2 med extra batteri och en blixt för endast 3990kr. Ja, du läste rätt, 3990kr. Ord pris på alla produkter är över 9500kr! Kameran från Sigma har en stor sensor, fast brännvidd och tar mycket bra bilder. Väldigt speciell kamera men du får otroligt mycket för pengarna. Du kan nu boka en kamera via länken nedan för leverans inom kort.

  Synd att man precis köpt en ny hoj...annars hade jag handlat!

  Du hittar mer info här:

  Sigma DP2

  /Tobias

 • Ny film - videojämförelse!

  Robin har gjort en jämförelse mellan de två hetaste spegellösa kamerorna, Panasonics G-serie och NEX5 från Sony. Båda är mycket bra på att filma och det duger för de flesta som videokamera också. Snabb autofokus och enkel hantering kännetecknar båda kamerorna men en är lite vassare...

  Panasonic underexponerar en del och i vissa scener så passar det väldigt bra och i andra blir tex snön lite för mörk för att kännas naturlig. Däremot överexponerar NEX från Sony så att det blir jämnt skägg där då exponeringen kan man ju ställa själv efter behag. Båda ger bra skärpa och tecknar bra på alla sätt, det är dock optiken som sätter gränserna i många fall, inte kameran.

  NEX5 vinner när det gäller panoreringar och hastigheten på Autofokusen. Den är blixtrande snabb för att vara en systemkamera och sätter oftast rätt direkt. Mycket imponerande! Även brusnivåerna inomhus är klart bättre hos NEX5. Det man ska veta är att vi filmat i Auto-läge. Varför? De flesta som köper dessa produkter kommer att filma i Auto-läge och vi vill ge en så rättvis bild som möjligt av det resultat som de flesta kommer att få.

  Vill du ha mer specifika svar? Ta kontakt med Roger, Mats eller Robin som kan detta med video.

  /Tobias • Framtiden?

  Just nu har jag både Panasonic GF2 och Sony NEX-5 på mitt skrivbord för test. Vi har skrivit mycket om Panasonics GF1 och rent bildmässigt skiljer knappt något mellan den och nya GF2. Däremot är ergonomin på GF1 klart bättre och för dig som vill ha kontroll över kameran, manuellt, så är GF1 ditt val. Inte GF2 och inte NEX.

  Vill du filma med din systemkamera? Vill du ha en smidig systemkamera? Ska det gå att ta en bild utan att röra en knapp eller ratt förutom avtryckaren? Gillar du prylar? Ja, då är denna kategori helt rätt. Du kan byta objektiv, du får en stor sensor och de fungerar mycket bra att filma med. Inte som en konventinell videokamera, men ändå mycket bra!

  Thomas använder sin GF1 väldigt mycket och jag håller med honom, den har en bättre känsla och ett bättre grepp och är mer lättöverskådlig för oss som kan vår kamera, än nya GF2. Bilderna blir mycket bra och optiken idag är vass och relativt vettigt prissatt. Dessutom är det mycket optik på gång! Men som pryl och när det kommer till känsla så gillar jag NEX från Sony bättre.
  Den känns PRECIS som Sonys andra produkter är kända för. Ibland kan man sakna den där kvalitékänslan på övriga Alpha-produkter från Sony, men NEX, där har man hittat rätt.

  Den vinklingsbara skärmen är lite bökig att vrida jämfört med andra som har den funktionen, men när man vant sig så är det en bra feature. Ergonomin är överraskande bra med tanke på storleken. Bilderna blir mycket bra och video ser riktigt bra ut. Dessutom har Mats, som testar det mesta inom DSLR, blivit imponerad av Sony, dess autofokus och bildkvalité. Och Mats är kräsen.

  Har du mera frågor, återkom till oss på 090-200 70 00 eller via hemsidan.

  /Tobias

 • Hett från Nikon!

  Då skulle man kunna tro att det gäller en ny systemkamera...men icke! Det är de nya kompakterna från Nikon som vållar lite uppståndelse idag! Och det brukar tas med ro när Nikon lanserar kompakter, dock inte denna gång. Vad sägs om P300, en kompaktkamera i Canon S95-stil fast med högre upplösning,
  Full HD-filmning och en stor display med hela 921.000 bildpunkter! Och det är inte allt...

  P300 är den hetaste av de nya produkterna med ett kompakt format, hög kvalitékänsla och höga ambitioner. S95 från Canon och LX5 från Panasonic ligger i sikte för denna modell, utan tvekan. Något högre upplösning och med Full HD filmning så ser det bra ut på pappret! Dessutom hamnar den under 3000kr. Låter mycket lovande!

  S9100 är en ny långzoomare i kompakt format. S8000 är en bra kamera i klassen och S9100 kommer som en ny, vassare variant med hela 18x optisk zoom i kompakt fickformat. I denna klass har precis TZ18 och TZ20 från Panasonic lanserats, HX9 från Sony, SX230 från Canon och ett gäng modeller från Fuji, Olympus & Ricoh. Kompakta långzoomare är vårens trend helt klart. S9100 har även den Full HD filmning och en stor display med samma upplösning som de dyrare systemkamerorna.

  P500 slår sig in på marknaden med hela 36x optisk zoom, Full HD och en grym display. Bra bildstabilisering, förbättrad ergonomi och ett omfång utan dess like är de nya argumenten. Man har också en ny generation processorer i EXPEED-serien vilket så klart ska göra kameran bättre och i synnerhet snabbare. Och redan på P7000 märker man att autofokus och exponering är supersnabbt.

  Dessutom släpps ett gäng kompakter och enklare varianter som du kan läsa mer om på vår sida inom kort!

  /Tobias

 • Topp tre

  Topp tre var stenhårt och även att plocka ut 20 bidrag i första skedet var mycket svårt. Det är också tufft när subjektiva åsikter kommer in och med ett brett tema men vi lyckades komma överens till sist. Jag vill däremot passa på att visa de övriga Topp tre bidragen i Bloggen, och dessa två bilder drog nästan jämnt skägg med vinnaren. Små marginaler. Vilken gillar du bäst?

  Att använda HDR är svårt, för det blir lätt för mycket och då känns bilden inte genuin längre. Men balansen i den ena bilden i användandet av HDR är på en bra nivå och den känns häftig. Trots ett enkelt motiv. Stugan och snöskotern ger bilden liv och känsla. Den andra bilden är riktigt häftig, mycket pga vinkeln och när man inser vilken brännvidd som använts, så förstår man hur nära fotografen var. Eller? Häftig vinkel, bra skärpa och bra exponering. Den tyckte vi om.

 • Vinnare av Fototävlingen!

  Vinnare är utsedd och det blev Harri Manni från Ludvika! Harri vinner en IXUS 1000HS som är den absolut vassaste kompakten i sin klass på många sätt. Vi tackar för alla bidrag och gratulerar vinnaren Harri som skickat in både vinnande bidrag och flera till som kom högt upp placeringsmässigt!

  Vi kör igång en ny tävling snart med nytt tema så häng med i Bloggen för mer info!

  /Tobias

 • Pentax Limited Edition

  Ibland kommer det en del produkter i begränsade upplagor och många passerar revy utan att väcka alltför mycket uppmärksamhet, men Pentax K-5 ser faktiskt riktigt häftig ut! Den ger en retro-känsla utöver det vanliga och man känner svunna tiders vindar blåsa när man ser designen. Cool, lyckad och ger habegär. Eller vad tycker du?

  Läs mer här: Pentax K-5 Limited Edition

  Vad skiljer mot en K-5 för övrigt? Greppet är också lite mera retro och ergonomiskt. Dock en smaksak vilket man gillar bäst. Båda displayerna är reptåliga och sen självklart designen med den silverfärgade toppen och objektiven som också släpps. Är det värt skillnaden?

  Det är upp till dig.

  /Tobias

 • iPad på kampanj

  Just nu får du riktigt trevliga a-JAYS Four och en Sleeve (väska) på köpet när du köper din nya iPad. Vi på CyberPhoto gillar iPad, eller de flesta ska jag tillägga. Det är rätt kul att se Nils använda sin på IT, Eva-Maria läser tidningar på lunchen och andra spelar Angry Bird. Dessutom är det ett perfekt verktyg när jag själv är ute och åker med barnen, för film och surfning. Batteritiden är ju fenomenal och en 6-åring klarar av den själv...

  Så är du också sugen så passa på nu när du får med produkter till ett värde av ca 1000kr när du tecknar ett abonnemang vid köp av iPad. Du kan välja själv, Telia eller Tele2, oavsett bindningstid eller Operatör. Valet är helt ditt.

  Gäller så långt lagret räcker!

  Apple iPad 16GB Wifi
  Apple iPad 16GB Wifi + 3G
  Apple iPad 32GB Wifi
  Apple iPad 32GB Wifi + 3G
  Apple iPad 64GB Wifi
  Apple iPad 64GB Wifi + 3G

 • Nya lättviktare!

  En teleoptik i denna klass blir kanske aldrig en lättviktare men allt är relativt. Canon lanserar alltså uppdaterade 500mm och 600mm objektiv idag och den stor skillnaden är just...vikten!

  600mm objektivet har bantat hela 1440g jämfört med tidigare varianten. Det med hjälp av materialbyte till magnesium och titan, avsaknad av skyddsglas på fronten och lite annorlunda konstuktion. Det är alltså hela 27% viktreducering vilket är imponerande. Samma bantningskur har 500mm optiken också genomgått och den har tappat 680g. Dessa viktförluster betyder massor i det verklige livet om det är dessa gluggar man vill använda till vardags. Vikten är kanske det som påverkar fotograferandet mest idag, kombinerat med formatet som är otympligt. Men Canon har visat att man kan och det är nog många som blir sugna på att byta.

  Även stabiliseringen har uppdaterats, till att klara fyra steg längre exponeringstider. Klar förbättring. Stabiliseringen har nu också tre lägen, där det nya är att stabiliseringen startar vid exponeringens start. Det sparar batteri vilket är betydande ute i fält.

  Har du mera frågor? Ring oss på 090-200 70 00

  /Tobias

 • Nyhet - Canon EOS

  Idag släpper Canon både EOS 600D och 1100D och det är klart att många blir nyfikna. Vad tillför de nya modellerna och är det värt att vänta eller att byta? Vi tänkte kortfattat berätta vad nyheterna tillför till en redan proppad marknad där det idag finns många bra alternativ.

  EOS 600D får ett gäng uppdateringar och ändringar i jämförelse med 550D. Nikon valde att utrusta D5000 med vinklingsbar skärm men sedan har man valt bort det, vilket öppnar för 600D som alltså får en högupplöst och vinklingsbar skärm. Det är mycket bra! Vid porträtt, landskap och i synnerhet makro är detta en superfunktion. Blixtstryningen som EOS 60D introducerade i klassen finns även i 600D. Man kan styra alla modeller som är aktuella idag och även de nya 270 EX II och 320 EX som är helt nya modeller. Man kan även fjärrutlösa kameran från en av blixtarna. Fiffigt! Andra ändringar är i materialval, menyval och digital zoom vid videoinspelning.

  EOS 1100D blir en värre variant av 1000D men har formen av nya 600D. Dock har man valt lite enklare materialval men ergonomin blir nog vassare än 1000D. En stor nyhet är att man i en instegsmodell får HD filmning i 720p, det är bra! 1100D får en hjälpguide som visar hur du enklast tar en bra bild i olika situationer och menyerna är omarbetade. Det låter som att Canon EOS1100D kommer att vara nybörjarens bästa vän.

  Även ny optik och kompaktkameror samt blixtar lanseras idag. Det kommer mera under dagen om dessa.

  /Tobias

 • Turkos vinter

  Vi har valt ut vår favorittrio bland alla bidragen till vår tävling. Som fjärde bidrag kom denna bild som vi tyckte var en typisk makrobild på många sätt men med en färgskala som vi inte sett och som tillsammans med frosten känns som vintrig trots en viss värme och en härlig tropisk färg, turkos.

  De övriga tre bidragen kommer att presenteras i Bloggen på tisdag och även vinnaren utses. Vi kan säga så mycket att vi i Juryn INTE var helt överens om dessa bidrags placering vilket tyder på en mycket jämn Topp 3. Det blir spännande att se vilket bidrag som blir utvald till vinnare på Tisdag!

  Trevlig Lördag kväll!

 • Bästa porträttoptiken!

  Enligt David Kilpatrick så är Samyang 85mm F1.4 nummer ett på hans Topp 6 lista över porträttoptik. Jag kan personligen säga att Samyang har överraskat mig rent optisk och även byggkvalitén är över mina förväntningar. Har du funderat på en ny porträttoptik, men tycker att många är för dyra?

  Nu kan du tänka om. Om Samyang är bäst eller inte är svårt att säga, men sett till priset vet jag ingen optik som matchar den, och som porträttoptik för detta pris är den helt oslagbar. Bakgrundsoskärpan är bra och fin, skärpan på full öppning är helt ok och går vi till byggkvalité så är både tyngden och känslan på topp. Dessutom har du alltid 14 dagar öppet köp hos oss, oavsett om du handlar i lagershopen eller på webben.

  Hela Februari och Mars kommer du även få med ett superfilter i form av Hoya Pro 1 Digital 72mm på köpet, med ett värde på hela 595kr! Så passa på, slå till på ett nytt porträttobjektiv och kom ihåg att du kan alltid handla på faktura eller på delbetalning om du blir sugen men lönen redan är borta...

  /Tobias

  Samyang MF 85/1,4 för Canon EOS
  Samyang MF 85/1,4 för Nikon F
  Samyang MF 85/1,4 för Olympus 4/3
  Samyang MF 85/1,4 för Pentax
  Samyang MF 85/1,4 för Sony / Konica Minolta

 • Saknar skoter?

  Då kan du göra som personen på bilden, ta crossen och kör i snön! Denna bild har Magnus i Karlskrona skickat in, och visst blir man sugen på att åka ut och leka i snön! En cross hade inte suttit helt fel just nu. Vi sitter och bedömer bilder idag vilket är ett jättejobb, men fantastiskt roligt. Det finns mycket humor och action bland bilderna, men även mycket lugn och frid med vackra vinterlandskap.

  PS. Missa inte att du kan köpa Nikon P7000 nu med blixt, väska och minneskort för endast 4990kr och Nikon 70-300 VR där du får ett stativ på köpet, värde hela 795kr! Det är ett perfekt paket till vårens djur och natur fotografering .DS

  /Tobias

  Nikon AF-S VR 70-300/4,5-5,6 G IF-ED
  Nikon CoolPix P7000

 • En liten nyhet...

  ...är att du nu ser när nästa leverans från CyberPhoto går ut till dig. I hörnet har du en supersnabb Postbil som kör ut ditt paket så fort det bara går. Och är lagligt förstås! Detta efter en idé från en kund. Har du en förbättrande idé till hemsidan? Skicka gärna...kan bli att vi gör precis som du önskar!

 • Action på kampanj

  GoPro har snabbt utnämnts till bästa actionkameran och jag kan inte mer än att hålla med. En mycket bra och prisvärd produkt och även professionellt används denna kamera just nu på många håll. Inom motorsport har den tagit över till stor del för just kombinationen bildstorlek och priset.

  Håller du på med någon typ av motorsport eller kanske äventyrshobby som att hoppa fallskärm, flyga drake eller bergsklättring, så ger GoPro ett helt annat perspektiv. Vi kan starkt rekommendera dessa kameror och den finns i fyra versioner för att passa just dig! Och hela Februari får du hela 16GB på köpet dessutom.

  Vill du veta mer och se videoklipp? Klicka här

  /Tobias

 • Tema: Vinter!

  Nu är tävlingen avslutad och vi har fått in nästan 3 gånger mer bidrag än tidigare! Ett stort tack för alla bidrag! Det gör att det kommer att ta lite längre tid att besluta vem som är segrare men vi siktar på att imorgon, fredag, ha tre bidrag klara och sedan internt rösta om dessa Topp 3 som kommer att publiceras i Bloggen med vinnaren utnämnd på Tisdag nästa vecka.

  Än en gång, TACK för alla bidrag. Vi kommer att köra igång nästa tävling inom kort så håll koll på Bloggen och det nya Temat. Du kanske har ett förslag till ett nytt Tema? Skriv gärna det här i Bloggen som kommentar.

  Tack!

  /CyberPhoto

  PS. Bilden är ett av bidragen, inskickat av Dan Lind .DS

 • Sony & MC-mässan

  Sony lanserar två tuffa kompakter idag, HX100V och HX9V. Båda spelar bland annat in i 1080p och har nya generationens Exmor-sensorer. Lägg till 10 bilder per sekund och brännvidder som är helt otroliga egentligen. HX9V är en kompakt zoom med 16x zoom och HX100V en superzoomare med hela 30x zoom. Och som bonus kan du klicka på länken längst ner om du vill se MC-nyheter...

  Att spela in i HD är ingen nyhet längre, snarare förväntning, men att spela in i Full HD i 60p är både unikt och häftigt. Sony har längre varit i topp vad gäller videokameror och nu har man mer nytta av tekniken än man säkert trodde för bara något år sedan. En annan häftig grej med dessa kameror är Panorama-läget som ger bilder på hela 10480x4096 i upplösning, alltså dryga 42 megapixel. Gå tillbaka 5 år och säg att en kompaktkamera har de funktionerna...så får du nog inte många anhängare.

  Mer teknik i dessa kameror är GPS, 3D-läge, AVCHD-format, 16,2 MPixel upplösning på sensorn, Vario-Sonar T* optik och mycket mer. Sony kan, och Sony levererar. Bildmässigt återstår att se, och det ska vi testa så fort vi får kamerorna i handen. Maria Burman ska testa dessa och skriva ner sina och kollegornas uppfattning om kameran och bilderna.

  MC-mässan På Två Hjul 2011

  Vill du läsa lite om MC-mässan? Klicka här för att komma dit >>

  OBS! Supererbjudanden på P7000 just nu: Nikon CoolPix P7000

  /Tobias