• Från RAW till WOW med Capture One

  Även om Capture One har väldigt starka verktyg så behöver du ibland endast några små justeringar för att göra din bild fantastisk.

  Capture One har ett webbinarium på torsdag 2a april där de kommer visa hur man snabbt redigerar olika bilder för att få ett bättre resultat och få WOW-faktorn i dina bilder. Detta webbinarium kommer streamas under två tider på dagen:

  Torsdag, April 2 - 10:30 

  Torsdag, April 2 - 17:00 

  Anmäl dig här: From RAW to WOW with Capture One

  Köp nu: Capture One Pro 20

 • Canon presenterar sin första Nordic Filmmaker

  I november 2019 lanserade Canon en ny festival och tävling för kortfilmer under namnet 15 Second Film Festival. Innehållskreatörer och videoentusiaster i de nordiska länderna uppmanades att skapa en kort berättelse på femton sekunder för att hylla videomediets magi.

  Tävlingens stora pris var en Canon EOS R-kamera med RF 24-105MM-objektiv samt titeln Canon Nordic Filmmaker. Vinnaren Margarita Sheremet är den första personen som någonsin tilldelats titeln. Canons Nordic Photographers har tidigare främst lagt fokus på stillbildsfoto. Med denna tävlingen ville Canon uppmärksamma att produkternas avancerade teknik passar för video likväl som för traditionellt foto. Vinnaren valdes ut av en erfaren jury ledd av den prisvinnande regissören Pernille Rose Grønkjær.

  Margaritas vinnande bidrag Moments har i hög grad influerats av Virginia Woolf, ögonblickets förgänglighet och en nyligen genomförd resa till Kalifornien. Den snart 25-åriga frilansfotografen får sin inspiration från musik, filmer, böcker, mode och den egna barndomen.

  Margarita är mycket entusiastisk över sin nya kamera och dess unika egenskaper (t.ex. hur snabb den är!). Hon ser också fram emot sitt framtida samarbete med Canon. ”Det som imponerar mest hos min nya Canon EOS R är den höga kvaliteten. Jag har aldrig ägt en kamera med fullformatssensor tidigare. För varje ny bild jag tar blir jag förbluffad. Jag kommer inte att tröttna på den i första taget. När det gäller Canon hoppas jag att detta är början på ett långt samarbete där vi kan öppna en ny, större port för rörliga bilder” säger Margarita.

  Läs mer om Margarita och hennes vinnande bidrag Moments här: Canon presenterar sin första Nordic Filmmaker

 • Drönarsöndag: Stenkista

  I Umeälven finns det många bomkistor. I denna växer en frisk björk som är klädd i höstfärger. Bilden togs i hösten som var. Den andra björken ser tämligen död ut. Den lär inte ha torkat ut i alla fall.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Renar

  Det blev en intressant bild. Detta är de tre renar som är längst fram i en stor renhjord som drivs på av dess ägare. De håller ett perfekt avstånd i förhållande till varandra och de har alla tre helt olika hornkonstellationer.

  Vi hade varit ute på lördagsäventyr på en sjö. Flugit drönare och fikat. En härlig dag. På väg tillbaka så ser vi en renhjord på långt avstånd. Vi stannar och kliver ut. Kameran kommer självklart fram. Vi står stilla och tysta, vi vet att göra det så att vi inte ska störa rendrivningen. Avståndet är så stort att de skulle nog varken hört eller sett oss ändå. Hade avståndet varit närmare så hade vi suttit kvar i bilen. Vi ser och hör hur de driver på hjorden. Jag tar några bilder även om avståndet är alldeles för stort för den 250mm jag har på kameran. En av de som kör skoter bakom stannar och tar upp kikaren och kollar på oss. Han undrar nog dels vilka vi är och hur vi kan vara där. Vägen är nämligen översnöad och inte körbar. Inte för en vanlig bil i alla fall. Bakom oss står en stor svart Jeep som inte går att missa mot den vita snön.

  Hjorden passerar vårt synfält. Avståndet är som sagt väldigt långt. Vi åker vidare. Jag ser att solen har lite halo så jag drar upp drönaren. Då kommer en man på snöskoter. Jag frågar om jag behöver flytta på bilen så att han kommer förbi men han sa att det var lugnt. Vi börjar prata lite, han är bara trevlig, och det kommer fram rätt snabbt att han också såg att vi tog bilder och var nog lite nyfiken varför men inser direkt att jag är fotograf och att vi bara är ute på nöjestur. Vi pratar lite om sol-halon och han berättar att om solspeglingen ligger före solen så blir det kallare väder. Det visste jag inte, och han hade säkert rätt. Det var ett trevligt samtal och han åkte vidare och jag landade drönaren. 

  Den bild du ser är allt annat än tekniskt perfekt. Tur att jag hade med mig GFX 100 med sin höga upplösning och att jag hade med ett 250mm i alla fall. Bilden är extremt mycket beskuren och renarna har lite rörelseoskärpa på sig. Men det spelar inte så stor roll. En bild kan ha en funktion, en känsla eller nåt intressant fastän den inte är perfekt. Jag gillar bilden ändå.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + Fujifilm GF 250/4 R LM OIS WR.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Tävling: Hemma

  Nu kör vi igång en tävling med temat "Hemma" och det är fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 18.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är "Hemma" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Förstapris: Nikon Z50 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR​
  Andrapris: Sirui Kolfiberstativ N-1205X + K-10X kulled

  Tredjepris: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Tävlingsperiod 27 mars - 30 april 2020.

 • Naturfoto runt knuten

  I dessa tider när vi ska vara hemma mycket så är jag glad över att jag kan få utlopp för min kreativitet via min fotografering. I mina ögon så är fotografi världens bästa hobby. Den gör det dessutom mycket lättare att uthärda tristessen som lätt uppkommer redan efter några dagars ofrivillig hemmavistelse. 

  Naturen hemma

  Många naturfotografer har som vana att åka iväg till skogen, havet eller kanske fjällen för att fotografera. Nu när detta kanske inte är möjligt så blir kameran liggande i väskan istället. Men vi bor alla i naturen på ett eller annat sätt. Oavsett om du har en balkong eller trädgård så finns naturen ändå där, vilket kommer att visa sig med all tydlighet nu när våren kommer. 

  Om du släpper fram din kreativa sida så kommer du att hitta massor med spännande projekt där hemma. Två favoritsysslor för undertecknad är makro- och fågelfotografi. 

  runtknuten_makro.jpg

  Makrofotografi

  Snart kan blommorna ställas ut i solen och med det kommer insekterna. Då finns chansen till helt fantastiska makrobilder. En fördel med att hålla till på balkongen/altanen är att du enkelt och bekvämt kan utforska olika tekniker inom makrofotografering. Lek med skärpedjupet och stacka bilder för att få hela insekten knivskarp. Prova en ringblixt och upptäck hur ljuset kan ge dina makrobilder ett lyft. 

  Ett makroobjektiv är väldigt roligt att använda, och passar ofta mycket bra även till porträtt, och de är dessutom ofta prisvärda. Om man vill prova på makro med sina befintliga objektiv så går det också att använda sig av mellanringar eller närbildslinser för att få riktigt fina närbilder.

  Vårens fåglar

  Nu när det är vår så kommer också fåglarna. Vårens fågelsång har alltid gjort mig glad och optimistisk och så ska det bli även detta år. Många undviker att fotografera våra småfåglar vilket jag tycker är lite synd. Vi har nämligen en chans till att vara väldigt kreativa om vi har fåglar hemma i trädgården. Att stå på gräsmattan med teleobjektivet och fotografera fina porträtt av bofink, blåmes och andra vackra fåglar kan vara fantastiskt givande. Istället för att använda timmar bara till resande så har du möjligheten att invänta på just den bild som du är ute efter. Om det så är ett speciellt ljus eller en speciell fågel.

  Passa också på att utforska tekniker som du inte har provat tidigare. Plåta närbilder med vidvinkelobjektiv och fjärrutlösare, prova siluettfoto, experimentera med blixt eller filter.

  Du har kanske kvar snö där hemma? Lägg ut lite frön och testa high key-fotografering på fåglar som kommer för att äta. Låt kreativiteten flöda så kommer du snabbt upptäcka att det går att få fantastiska resultat även hemmavid.

  Vi står inför en tid som många gånger kommer kännas jobbig. Men jag hittar glädje i fotograferandet, och i naturen som faktiskt är närvarande på något sätt oavsett var i vårt avlånga land man än bor. Istället för att fylla sociala medier med virusoro och annat tråkigt så kan du glädja dina medmänniskor med en vacker bild på en sjungande bofink från trädgården.

  /Andreas

   

 • Nyheter från Huawei!

  Nyhet

  Nu lanserar Huawei nya telefoner i deras P-serie. I denna serie lägger Huawei stort fokus på kamerorna som är tillverkade i samarbete med Leica som är ett av de största namnen inom fotografi.

  Huawei visar återigen att dom kan tillverka telefoner som matchar det bästa från Apple och Samsung. Dessa nya telefoner har fått flera nya funktioner med allt från processor och batteri till design och kameror. I Sverige får vi P40 Lite och P40 Pro.

  P40 lite är en mindre och billigare version som endast kostar 2990:-. P40 Pro har en 90hz skärm som går ända ut till kanten och är inspirerad av formen av strömmande vatten. P40 Pro har två kameror på framsidan och fyra kameror på baksidan, dessa kameror tillsammans med ny mjukvara "Huawei Golden Snap-Ai" så har telefonen flera nya kamerafunktioner som kan göra dina bilder ännu bättre.

  Läs mer och beställ redan nu: Huawei P40

 • 11 supertips för att byta från Lightroom till Capture One

  Att vänja sig till en ny programvara är sällan lätt - men det behöver inte vara frustrerande. Om du funderar på att byta från Lightroom till Capture One är här 11 tips för att göra övergången lättare.

 • Fotohistoria: Rollei A110

  Rollei grundades 1920 i Braunschweig. Deras historia är lång och komplicerad, vi kommer att återkomma till den senare. Just nu så hoppar vi direkt till 1975 där vi hittar en pytteliten kamera som är i stort sett helt byggd i metall: Rollei A110.

  Rollei A110 lanserades 1974 men nådde inte marknaden förrän 1975. Det är en mycket liten kompaktkamera som anänder 110-film. Som du ser på en av bilderna så är kameran bara någon enstaka millimeter bredare än vad filmen är. Rollei A110 ersatte också den tidigare Rollei 16. A110 var den dyraste kameran i 110-klassen och kostade ca 2900kr när den släpptes vilket skulle motsvara kring ca 15000kr idag. Så det var en dyr kamera och speciellt med tanke på att det var en 110-kamera. Värdet idag ligger på 500-1000kr. Det var lätt den mesta avancerade 110-kameran då den består av 360 delar vilket är mångdubbelt, kanske tiodubbelt mot vad en vanlig 110-kamera bestod av.

  Rollei A110 hade ett bra rykte och såldes i ungefär 196,000 exemplar. Senare så erbjöd Rollei ett billigare alternativ som hette E110 och den fanns endast i silver. E110 använde en CdS fotocell i stället för en kiselcell som satt i A110. Medan A110 var helt automatisk så hade E110 endast tidsautomatik, så du behövde ställa bländaren på den modellen. Även om det var ett litet negativformat på 110-film så var optiken på Rollei så pass bra att du kunde få ut tillräckligt bra bilder i vykortsstorlek. tillverkningen överfördes 1978 från Braunschweig i Tyskland till Singapore. A110 tillverkades fram till 1981.

  Rollei A110 fanns i några specialversioner i olika färger. Den normala är svart med orange knapp, precis som du ser på vårt exemplar på bilderna här ovanför. Det fanns en "Atom"-variant som hade en atomlogga på fronten, den var guldfärgad och såldes av Otto Versand postorder. Det fanns även ett begränsat antal A110 som var guldpläterade och de ligger kring 15000kr idag. A110 fanns också i fyra olika färger som levererades tillsammans med sportbilar från tyska bilfirman Bitter. Färgerna på kamerorna matchade då kundens bil. Dessa Bitter-kameror ligger ofta löjligt galet högt i pris. Jag letade runt lite och hittade en brun version för billigast 25000kr, men de kan kosta upp till 65000kr. Jag hittade inga andra av Bitters påstådda fyra färger.

  Rollei A110 känns gedigen och lyxig. En kamera som man gillar direkt. Detta trots att man i bakhuvudet vet att det är bara en 110-kamera. Objektivet är ett Carl Zeiss Tessar 23/2,8 med 4 element i 3 grupper. Man fokuserar med hjälp av ett skjutreglage under objektivet. Kameran hade programautomatik som kunde styra bländaren från f/2,8 ner till f/16 och Prontor-slutaren klarade 1/400s - 4s. Det är ändå imponerande för en sådan pytteliten kamera från 1974. Den väger 184g med batteri.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Förhandstest på Tamron 70-180/2,8

  Vi är bland de första i världen att få prova nya Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD. Thomas och Mats provskjuter dem för fullt just nu. Här kan du se några bilder från idag. Både Thomas och Mats är positiva till optiken så långt. Dessa objektiv är förproduktionsexemplar så vi kan inte göra ett djupgående test ännu, men vad vi kan se så långt är objektiven mycket lovande. Dess storlek och vikt är stora fördelar. Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD är 665 gram lättare och 5 cm kortare än Sony 70-200/2,8, vilket är en påtaglig skillnad.

  Thomas första kommentar blev: "Jag har nu tagit bilder med Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD parallellt med både Sony FE 70-200/2,8 GM OSS och Sony FE 70-200/4 G OSS. Jag kan konstatera att alla tre objektiven är riktigt bra. Jag vill inte gå in i detaljer ännu då Tamronobjektiven är förproduktionsexemplar. Jag gillar verkligen storleken och vikten, och jag kommer nog att ha en sådan optik själv. Det jag är mest nyfiken på att testa är dess bokeh och dess skärpesläpp, dvs där skärpan övergår till oskärpa. Så här långt så skulle jag vilja påstå att det ser mycket bra ut."

  Mats första kommentar blev: "Bildkvaliteten ser mycket lovande ut med hög skärpa redan på full öppning och låg kromatisk aberration. Det behändiga formatet är för mig också ett stort plus, eller rättare sagt ett måste. Jag är nästan övertygad om att Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD kommer att trivas utmärkt i min fotoväska, det blir nämligen det perfekta zoomkomplementet till mina två övriga zoomar på 16-35mm och 200-600mm, och utan att jag behöver skaffa en större väska. Jag längtar tills jag får testa ett skarpt produktionsexemplar.

  Gå till Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD >>

 • Test: Sony FE 20/1,8 G

  Test

  Nu har vi testat nya Sony FE 20/1,8 G. En ljusstark, raktecknande 20mm-optik för fullformatssensor är mycket användbar bl a för landskapsbilder, arkitektur, interiörbilder, gruppbilder - och kanske även för astrofoto eller som reseobjektiv.

  Mats skriver: FE 20/1,8 G har en optisk konstruktion bestående bl a av 3 st linselement i lågspridande ED-glas och två dubbelslipade asfäriska element (advanced aspherical). Tillsammans bidrar dessa till mycket hög skärpa, tillsammans med låg grad av sfärisk och kromatisk aberration, över hela bildytan redan på stora bländaröppningar. Sony FE 20/1,8 G är skyddad mot fukt och damm, vilket gör att den kan användas även när förhållandena inte är de allra bästa. Fluorbehandlad frontlins verkar fukt- och smutsavvisande och underlättar vid rengöring.

  Läs hela testet här: Sony FE 20/1,8 G test

 • Fokusera på stjärnorna!

  Nya Olympus E-M1 Mark III har några nya funktioner och "Starry AF" är en av dessa som vi tycker är intressant.

  Att fota astro är inte det lättaste att göra då det är mörkt och ditt motiv är flera miljoner mil bort. Eftersom det är mörkt vill du fota på så stor bländare som möjligt för att släppa in tillräckligt med ljus, nackdelen med att fota med en stor bländare är att skärpedjupet blir väldigt kort. Normalt klarar inte autofokusen av att hantera astro och om du fokuserar manuellt kan det vara svårt att hitta exakt fokus på grund av det korta skärpedjupet och att ditt motiv är väldigt litet.

  Olympus ska ha löst alla dessa bekymmer med en ny funktion som kallas "Starry AF" som är ett nytt autofokusläge som ska klara av att hitta rätt fokus på stjärnor. Detta är en helt ny algoritm som är utvecklad för att hitta precis fokus på även de minsta stjärnorna, Olympus säger även att denna funktion fungerar handhållet tack vare deras starka stabilisering. 

  Att fota stjärnor med autofokus och utan stativ är något en astrofotograf aldrig kunnat tro va möjligt och vi kommer självklart testa denna funktion i vårt test.

  Läs mer om kameran här: Olympus E-M1 Mark III

 • Drönarsöndag: Renspår

  Jag gillar renar, jag tycker de är gulliga. Jag stöter på dem lite här och där ute i naturen. De är kanske inte de intelligentaste djuren, de har absolut inget trafikvett alls. Hur som helst så har jag insett att de gärna går i samma "fotspår". Det är är ju rätt smart ändå. Det syns tydligt på denna bild där spåren delar upp sig i bildens övre kant. Hur många som gått just här vet jag inte men troligen betydligt fler än två.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Rökelse

  Det här är något jag varit sugen på att prova under en tid. Att fotografera rök. Något som man kan experimentera med inomhus hemma. Tekniken är enkel men utförandet kan vara lite frustrerande.

  Jag valde rökelse som rök-källa. Jag satt pinnen i ett glas och satte ett blött papper under så att askan kan ramla dit. Ett blött papper samlar ihop askan på ett bra sätt så att den inte blåser omkring och skulle något glödande trilla ner så släcks det av fukten. Jag satte en ficklampa mot röken som fokuseringsbelysning. Du kan använda lampor, eller ficklampor, eller blixt som belysning. Jag använde en Nissin Di700 med Nissin Air 1 Commander för att kunna köra trådlös blixt. Man kan sätta blixten från sidan eller under röken, jag valde det senare. Jag valde svart bakgrund för att röken ska synas bra. Det kan vara lite frustrerande att få autofokusen att ställa in på röken. Till slut så körde jag manuell fokusering.

  Att sedan invertera bilden kan bli mycket effektfullt. Jag hade roligt att göra denna fotografering, enda nackdelen var att jag luktade rökelse som en 60-talshippie efteråt. 

  Du kan se 14 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Nikon Coolpix P950

  Test

  Ett optiskt zoomomfång på hela 83x gör Nikon Coolpix P950 mycket populär bland dem som fotograferar eller filmar djur & natur, sport och action etc, men inte vill släpa omkring på en komplett systemkamerautrustning. Läs vårt test på kamera nu!

  Mats skriver: Nikon Coolpix P950 är en av de kameror på marknaden som erbjuder högst förstoringsgrad, utan behov av telekonvertar, digital zoom eller annat. Sekvenstagning klarar kameran som bäst i högsta upplösning med 7 b/sek upp till max 10 bilder per sekvens. Autofokus jobbar snabbt på korta brännvidder, men ju längre brännvidd man använder desto långsammare går det av förståeliga skäl, och speciellt märkbart om avståndet varierar stort mellan motiven.

  Läs hela testet här: Nikon Coolpix P950

 • Ny gimbal från Zhiyun!

  Nyhet

  Zhiyun lanserar nu två nya gimbals, Crane 3S och Crane 3S-E. Tack vare starkare motorer klarar den nu av att hantera professionella videokameror och den har även fått en ny modulär design för fler funktioner!

  Zhiyun Crane 3S/S-E har fått helt nya motorer som klarar av upp till 6,5kg. Tack vare de starkare motorerna och en ny modulär design gör det möjligt att använda Crane 3S med de största systemkamerorna på marknaden men även professionella videokameror som Sony FX9, Red Dragon och Arri Alexa. 

  Dessa nya gimbals har även avtagbara handtag som gör det möjligt att växla mellan TransMount SmartSling eller EasySling-handtag. SmartSling-handtaget (ingår med Crane 3S) har en display och vreden som används för att styra kameran, fokus, zoom och mycket mer. EasySling handtaget (ingår med Crane 3S-E) är ett smidigt handtag utan display eller vred. Välj vilken av dessa som passar dig bäst Crane 3S med SmartSling-handtaget är något dyrare och tyngre men ger betydligt mer funktioner. Båda handtagen är avtagbara och kan köpas på separat om du skulle beställa en Crane 3S-E och inser efteråt att du behöver funktionerna från SmartSling-handtaget eller tvärt om.

  Har du letat efter en gimbal för videoproduktion så är detta ett av de bästa alternativen på marknaden.

  Läs mer och beställ nu:
  Zhiyun Crane 3S
  Zhiyun Crane 3S-E

 • Fotohistoria: Olympus 35

  Olympus som företag börjar sin historia 1919 och de säljer sin första kamera 1936. En gammal och intressant kamera är Olympus 35. Idag i vår serie fotohistoria så går vi tillbaka till 1948. Det är Olympus 35 IV från 1949 som vi ska fokusera på. Missa inte att kolla in sista bilden där det står: "Made in occupied Japan".

  1948 Olympus släpper sin första version av sin modell 35. Den var var baserad på en prototyp framtagen av Eiichi Sakurai San. Den hade en negativstorlek på 24x32mm, inte vad vi idag ser om småbildsformat, vilket är 24x36.

  1949 Olympus 35 II blev inte mer än en prototyp 1949 men den hade standard 24x36 som negativformat.

  1949 Olympus 35 III tillverkades 1949-1950. Den blev Olympus första 24x36-kamera som nådde marknaden. Kostade 10600 Yen vilket blir omräknat till svensk valuta och med dagens pengavärde 118590 Yen vilket blir cirka 10450 SEK.

  1949 Olympus 35 IV tillverkades 1949-1953. Den kostade 15.500 Yen då, vilket blir cirka 14900 SEK i dagens värde. Det är denna kamera som du ser på bilderna här ovanför och den kommer från vår egen samling. Dagsvärdet är svårt att säga, de är rätt sällsynta men de verkar inte ligga alltför högt i pris. Kring 500-1000kr vilket nästan känns billigt med tanke på hur sällan ett bra exemplar dyker upp. Det är en gedigen och tung kamera. Den är inte så stor men nog märks den av om man har den i fickan. Den har en Copal slutare som klarar 1/200s - 1s + B. Optiken är en Zuiko F.C. 40/3,5. Det känns så roligt att hålla i en sådan mekaniskt fint byggd kamera i handen 71 år efter att den tillverkades och den fungerar fortfarande. Kanske de långa tiderna är lite för långa, så är det alltid på äldre kameror men allt fungerar på den. 

  Intressant att det står "Made in occupied Japan" på den. Det om något gör att man känner historiens vingslag.

  Sedan fortsätter Olympus historia med många riktigt fina kameror. Både kompaktkameror och systemkameror. Vi har mött några redan i vår serie fotohistora och det kommer garanterat att dyka upp fler.

  Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Chris Raphael - Set for Life

  För filmfotografen Chris Rafeael handlar det alltid om förändringar, ena dagen fotograferar han en biljakt i afrikanska öknen och den andra en upplyst eldstrid i Paris tunnelbanesystem. Vad som inte förändras är dock hans val av kameror. Chris jobbar med tre Sony A7R lll kameror som försäkrar att han är redo för allt.

  En mycket intressant artikel med många unika bilder från olika kända filmer som du inte får missa!

  Läs hela artikeln här: Chris Raphael - Set for Life

 • Test: GoPro Hero8 Black

  Test

  Nu kan du äntligen läsa vårt test på den senaste actionkameran från GoPro. En kamera som visar återigen varför den är den mest populära actionkameran på marknaden.

  Mats skriver: Nu har jag testat och jämfört Hero7 med nya Hero8, och det första jag la märke till var att den kromatiska aberrationen som funnits i alla tidigare Gopro-modeller är som bortblåst i Hero8, det gillar jag skarpt. Det andra jag la märke till var att stabiliseringen fungerar mycket bättre i Hero8 som nu klarar av att kompensera för betydligt större rörelser i alla riktningar, men mest märkbart blir det vid horisontal wobbling av kameran. Bilden hoppar heller inte till på samma sätt som det ibland kan göra med Hero7 när det rör på sig rejält. Fantastisk stabilisering!

  Läs hela testet här: GoPro Hero8 Black

 • Makromåndag

  Balans är en otroligt viktig aspekt i bilder och denna bild tycker vi har precis det. Färgskalan och tonerna är jämna över hela bilden vilket får den att kännas väldigt mjuk och lugn. Balansen av innehåll är också helt jämn med hårda kanter på höger sida men helt mjukt och rent på vänster sida. Mycket fin och balanserad bild!

  Bilden är tagen av David Nilsson med Fujifilm X-T2 + Fujifilm Fujinon XF 80/2,8 R LM OIS WR Macro

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen och instagram. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se. Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

  Gillar du bilden?
  Gå in på vår instagram, gilla bilden och skriv en kommentar! @cyberphoto_se

 • Drönarsöndag: Selfie

  Jag brukar inte lägga ut selfies i bloggen men idag blir ett undantag. Lite udda och lite abstrakt men en bild jag gillar.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Hólmsvöllur

  Detta övergivna hus ligger på Hólmsvöllur golfbana som i sin tur ligger på Garðbraut, Suðurnesjabær på Island.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 50S + Fujifilm GF 250/4 R LM OIS WR, 1/320s, f/8 och ISO 100.

  Jag tänkte lämna några tankar om denna bild. Jag gillar ödehus. De är ofta spännande motiv och spännande att besöka. Dock inte alltid men ofta. Jag såg detta hus från vägen där vi körde och kände att det där såg intressant ut så vi svängde ner till vad som visade sig vara en golfklubb. Det var nog en och annan i klubbstugan som undrade vad vi höll på med men de körde i alla fall inte iväg oss. Vid ett motiv så måste man välja vinkel och vilket objektiv man vill använda. Ibland har man full valfrihet och ibland är man låst till platsen. I detta fall så sammanföll båda dessa på ett bra sätt. Jag kunde nå den vinkel som jag ville ha utan att behöva trampa ut på själva golfbanan.

  Jag ville ha med bergen i bakgrunden och jag ville att de skulle vara mäktiga, alltså går vidvinkel bort. Jag kunde placera mig tillräckligt långt bort för att använda 250mm. En optik som jag verkligen gillar. Den är galet skarp redan på full öppning och den har en mycket bra fungerande bildstabilisering. Jag behöver dock tillräckligt skärpedjup för att få bakgrunden hyfsat skarp, men inte för skarp, så f/8 kändes som ett bra mellanläge. Ofta tar jag ett motiv med tre olika skärpedjup för att kunna välja i lugn och ro framför datorn hemma. Det fanns en liten kulle som jag kunde gå upp på för att få kontrasten mellan huset och havet och att bergen skulle synas utan att huset var i vägen. Det här är tankar som sitter i ryggraden när man är ute i fält. Man känner liksom vad som blir bra. Ett dilemma här var de små byggnaderna till höger. Om jag skulle tagit med dem alla så hade huset blivit mindre i motivet och därför mindre som huvudmotiv. Dessutom så skulle bilden fått alldeles fel balans för då hade huset hamnat alldeles för långt åt vänster. Jag skulle kunna tänka mig att bekära så att mindre av de små husen kom med men å andra sidan så ville jag ha med golfflaggan till höger och även rör-mostret som de skapat i förgrunden. Monstret finns med men är inte i fokus så det stör inte huvudmotivet men finns ändå med i bilden som en intressant detalj.

  Detta var några tankar om hur jag tänker i en bild. Det är inte en viktig bild och inte heller en bild som skulle vinna något pris, men den som tittar på den på en datorskärm kommer att finna den rätt intressant på grund av alla olika moment i bilden. Jag gillade också alla härliga färger i bilden. Min favoritdetalj är skortstenen.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Mer information om EOS R5!

  Nyhet

  Nu går Canon ut med mer information om det mycket populära kameran Canon EOS R5!

  Canon berättar idag om fler funktioner och specifikationer som kommer i Canon EOS R5. Dom berättar att 8K video kommer att vara ifrån hela sensorn vilken innebär utan beskärning och du kan filma i upp til 30P. Allt detta är intern inspelning direkt på minneskortet. Dualpixel AF fungerar i alla 8K lägen, vilket är helt otroligt!

  Kameran kommer ha avancerad autofokus som är motivföljande för kropp, huvud, ögon och djur som katter, hundar, fåglar osv.

  När första informationen om EOS R5 kom ut var det många som hade frågor om deras 8K video om den kommer beskäras mycket och om autofokusen kommer att fungera då det kändes lite för bra för att vara sant. Men nu med detta så får vi mer information som verkligen är spännande att höra. Vi får även nya bilder på kameran när den är monterad på en gimbal för att se sidan och baksidan. Där ser vi att baksidan är lik en Canon EOS 5D Mark IV med knapparna och en ratt. 

  Läs mer och beställ kameran redan idag: Canon EOS R5

 • Sommarjobba hos oss!

  Vi söker två sommarvikarier till vår kundserviceavdelning. Tycker du om att prata med och hjälpa kunder så ansök om tjänsten redan idag!

  Tjänsten innefattar att ta hand om våra kunder före och efter ett köp såsom reklamationer, enklare kontroll och felsökning av produkter, ångrat köp, produktfrågor mm. Du kommer att ha kundkontakt via både telefon och mejl. Du jobbar i ett härligt gäng som gör allt för att våra fantastiska kunder ska få bästa möjliga hjälp!

  Vi söker två personer som vill jobba hos oss mellan v24-v32 eller v25-v33. Arbetsplatsen är i vårt huvudkontor i Umeå.

  Är du intresserad så kan du skicka in ett personligt brev och CV till jobb@cyberphoto.se 

  Vänta inte med din ansökan!

 • Ny redigeringsskärm från Eizo!

  Nyhet

  Eizo släpper idag en helt ny bildskärm för foto och videoredigering. En spännande nyhet med flera nya egenskaper och funktioner som hjälper dig skapa bättre bildmaterial!

  Eizo Coloredge CS2740 heter modellen och är 27" med en upplösning på 3840x2160, med andra ord 4K. Panelen är självklart en IPS panel som kan visa 99% av Adobe RGB och 10 bitar färg med intern hantering i 16 bitars LUT. Den har en kontrast på 1000:1.

  Vad är nytt jämfört med CS2730?
  Eizo CS2740 ersätter CS2730 och de största skillnaderna är att CS2740 har 4K upplösning (164ppi) jämfört mot CS2730 som hade ca 2,5K upplösning (109ppi). Den andra stora skillnaden mellan dessa är att nya CS2740 har en USB-C ingång som kan användas som skärmingång till datorer som stödjer detta, vilket framförallt är bärbara datorer.

  Eizo Coloredge CS2740 kan kalibreras med en fristående kalibrator och programmet Colornavigator 7 för att få bästa möjliga färgåtergivning!

  Läs mer och beställ här: Eizo Coloredge CS2740

 • Fotohistoria: Franka

  Franka grundas 1909 och 1962 blir de uppköpta och försvinner ur fotohistorien för att plötsligt dyka upp på 80-talet med billiga och plastiga kompaktkameror. Hur kom det sig? Kolla också in sista bilden med "Made in Germany, US Zone".

  1909 så grundas Franka-Kamerawerk av Franz Vyskocil hans hustru Leoni Vyskocil. De hade en liten fabrik och en liten fotohandel i Stuttgart. Samma år så flyttade de till Bayreuth där de öppnade sin verksamhet som Vysko-Fabrik Franz Vyskocil. De tillkännagav i de lokala tidningarna att de skulle börja massproducera hopfällbara kameror.

  1910 så träder en ekonomisk sponsor, Weigand från Berneck, in i föeretaget och de byter namn till Weigand & Vyskocil. 1912 så omkonstrueras företaget som Frankonia-Kamerawerk.

  1913 omkonstrueras igen med Weigand som ensam ägare med kamerasäljaren A. W. Schulze från Dresden som partner.  

  1914 byter föeretaget namn till Hogaschwerk och 5 månader senare, samma år, så får företaget sitt slutliga namn: Franka-Kamerawerk.

  1915 så har Franka sålt bra av hopfällbara kameror, en framgång som fortsätter fram till 1930. De sålde kameror med slogans som "Med Franka i kriget". Två tredjedelar av deras försäljning gick till export. Samma år, 1915, så börjar Wolfgang Hirschmann som bokförare. 

  1917 Wolfgang Hirschmann ersätter A. W. Schulze i förertagsledningen. 

  1919 flyttar företaget från Bayreuth St. Georgen till en gammal spritfabrik i Bayreuth. Byggnaden höjdes 1955.

  1939 Franka konstruerar sin första småbildskamera fär 135-film. Produktionen började inte förrän efter kriget. i

  1941 Hirschmann's bror Hans och den långtidsanställde Georg Zettner blev företagsledare.

  1955 Nästa småbildskamera lanseras. Alla rullfilmskameror går från 6x9 till 6x6. Deras Frankamatic Lux röner stor framgång. Den hade selenmätare kopplad med tid, bländare och exponeringsindikation i sökaren. Franka 16 minikmaera som använde 16mm film var uttänkt av Wirgin och dess utveckling och fortsatta tillverkning skedde hos Franka.

  1958 är företaget som störst med 154 anställda och en tilllverkning av 650,000 kameror.

  1959 Hans and Wolfgang Hirschmann blir ensamma ägare till företaget.

  Många av Frankas kameror bar namn från postorderkedjor som Wenz och Klingel, men också butikskedjor som Birnbaum och Porst. Även Burke & James sålde Franka kameror under eget namn.

  1962 så köps Franka-Kamerawerk upp av Henry Wirgin. Hans Hirschmann and Georg Zettner tappade sin chefsroller men stannade kvar i företaget. Franka blev denna tid också kända för sina minik,ameror med 13×16mm negativformat på 16mm film- De såldes som Franka 16 och Edixa 16. Vi har faktiskt en Edixa 16 i vår samling så jag kanske får återkomma med ett inlägg om just den kaemra framöver någon gång.

  1966 produktionen av kameror stoppas

  1967 så flyttas alla maskiner till Wiesbaden. De flesta av dessa maskiner kommer aldrig mer att användas. Enda produktionen var av Edixa 16 men endast för en kort tid. Franka försvann ur fotohistorien.

  Under 1980-talet så dyker namnet Franka upp igen men då som en billig och plastig kompaktkamera från Taiwan. Denna kamera har inget som helst med det gamla anrika föerrataget att göra, utan det var någon som lyckades använda det gamla kameranamnet Franka. Om de köpte rättigheterna eller om det helt enkelt inte fanns några rättigheter till namnet utan det var bara att ta för sig. Men även denna Franka försvann inom kort också från fotohistorien.

  Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Olympuskalas!

  Idag har vi en fullpackad dag med Olympus och du är självklart inbjuden!

  Vi erbjuder 10% på allt från Olympus, förutom E-M1 Mark III. Har du funderat på att köpa en ny Olympuskamera eller behöver nya objektiv så passa på att ta del av detta erbjudande, det gäller endast idag! Använd rabattkoden: OLYMPUSKALAS

  För dig som har möjlighet så kommer Olympus finnas på plats i butiken där du kan känna på deras olika kameror, objektiv och du får självklart även ställa frågor så kommer deras produktexpert svara på vad du än funderar över. Olympus finns på plats mellan 11:00-15:00.

  Se Olympus sortiment här

 • Test: Voigtländer Apo-Lanthar 50/2,0

  Test

  Voigtländer gör mycket fina objektiv och efter vi testat Voigtländer Apo-Lanthar 50/2,0 så ändras inte vår åsikt. Mats har återigen blivit förälskad i optiken efter detta test, precis som han blev efter testet på Voigtländer Nokton 21/1,4.

  Mats skriver: Den optiska designen är som sagt osedvanligt komplex för att sitta i en normaloptik. Man har 2 stycken dubbelasfäriska element och hela 5 stycken partiellt anomalt spridande linselement. Objektivet är byggt mestadels i metall och håller mycket god mekanisk kvalitet. Bländarkonstruktion med hela 12 st avrundade bländarlameller ger helt rund bländaröppning ner till f/2,8 och nära nog rund öppning även vid mindre bländaröppningar. Skärpan imponerar stort redan på största bländaröppning, och dessutom från kant till kant vilket är mer ovanligt än vanligt bland normalobjektiv.

  Läs hela testet här: Voigtländer Apo-Lanthar 50/2,0

 • Makromåndag

  Sonja Bohman har skickat in denna bild och hon berättar att hon brukar låsa in sig i källaren och tappar bort världen runt om sig med full fokus på vattendroppar. Tack för att du skickat in denna fantastiska bild!

  Bilden är tagen med Canon 1D X + Sigma 150mm macro

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen och instagram. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se. Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

  Gillar du bilden?
  Gå in på vår instagram, gilla bilden och skriv en kommentar! @cyberphoto_se

 • X-files: Norrsken

  Norrsken fascinerar många av oss. Men vad är egentligen norrsken? Varför är det i olika färger? Och hur fotograferar men det? Vad behöver man? Jag har gjort två artiklar om det.

 • Nöjd med Nisifilter!

  Olle Eriksson köpte precis en uppsättning Nisi filter av oss och var så nöjd över köpet och alla filter att han var tvungen att skriva till oss och visa upp några bilder han tagit med dessa filter.

  Vi vill gärna dela med oss av bilderna Olle skickade in då även vi tyckte de var riktigt härliga bilder som visar att filter av hög kvalitet kan göra stor skillnad!

  Bilderna är tagna med Canon EOS 5D Mark III och Canon EF 17-40/4L USM tillsammans med Nisi 100x150mm GND8 REVERSE och nyaste Nisi V6 hållaren.

  Vill du komma igång att fota med filter så finns det färdiga filterkit som det ingår allt du behöver: Nisi Startkit

 • Fotohistoria: Konica FT-1 Motor

  Konica FT-1 var den sista spegelreflexkameran som byggdes av Konica. FT-1 betraktas av många som Konicas absolut bästa kamera. Den fanns också i en specialversion som hette Pro Half.

  Konica FT-1 lanserades 1983 och ersatte FS-1. FT-1 var Konicas toppmodell och var för sin tid en modern kamera som absolut kunde konkurrera med de större tillverkarna. Kameran känns mycket gedigen. Kåporna ger ett bra intryck trots att de är av polykarbonat. Kameran har en tyngd som ger ett gott intryck utan att kännas klumpig. Som vanligt med Konica så har den bländarautomatik med manuell möjlighet. Det är den enda Konican med mätarlåsning, AEL. Slutaren är en Copal som klarar 1/1000s - 2s + B. Kamerna drivs av 4 AAA-batterier och har som namnet antyder motordrift. Den klarar 2 bilder per sekund. FT-1 fanns i både silver och svart. Synktiden är 1/60s. Med anpassad blixt kopplar den synktiden till 1/90s. Det är dock många som hävdar att 1/125s fungerar ypperligt med blixt. Det har vi inte provat själv.

  Det fanns också ett begränsat antal Konica FT-1 Pro Half. Samma kamera men som fotograferade i halvformat och gav då dubbelt så många bilder, men självklart då också till halva kvaliteten. Denna modell tillverkades i få exemplar och frågan är om någon av dem såldes inim fotohandeln alls. De var troligen speciella gåvor till chefer och företag. Denna modell är därför eftertraktad av samlare och betingar därför ett högt pris.

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling och är en specialversion med röd mocca som klädsel. Värdet på Konica FT-1 är tämligen lågt, även de med röd klädsel ligger oftast lågt i värde. Du kan få tag i ett FT-1 hus för 100-500kr. Måste också nämna att sökaren i FT-1 är riktigt ljus och bra. Och för er som älskar detaljer så kan jag berätta att FT-1 använde kisel fotocell i stället för galliumarsenik som FS-1 använde.

  Du kan se 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Nikon D780

  Test

  Läs testet på nya Nikon D780, en kamera som har lärt sig mycket från spegelfria Nikon Z-modeller vilket gör detta till en mycket trevlig hybridkamera.

  Mats skriver: En värdefull nyhet är att kameran har ett bildsensorbaserat hybridautofokussystem med 273 st fasdetekterande fokuspunkter direkt på bildsensorn, som komplement till kontrastdetektionen. Detta förbättrar fokusprestandan rejält vid filmning och liveview-fotografering. Seriebildtagningen ger nu upp till 7 bilder/s vid användning av sökaren och upp till 12 bilder/s i LiveView. Nikon D780 använder sig av samma batteri som många andra Nikonkameror - EN-EL15a/b och ger en batteritid på upp till 2260 st bilder via sökaren.

  Läs hela testet här: Nikon D780

 • Makromåndag

  Det är måndag och vi har självklart en riktigt häftig makrobild att bjuda på från Kjell Nilsson. Insekten i bilden är en Tachina Fera.

  Bilden är tagen med Canon 5D Mark II + Canon MP-E65/2,8 1-5x

  Vi visar makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen och instagram. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se. Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

  Gillar du bilden?
  Gå in på vår instagram, gilla bilden och skriv en kommentar! @cyberphoto_se