X-files: Renar

Det blev en intressant bild. Detta är de tre renar som är längst fram i en stor renhjord som drivs på av dess ägare. De håller ett perfekt avstånd i förhållande till varandra och de har alla tre helt olika hornkonstellationer.

Vi hade varit ute på lördagsäventyr på en sjö. Flugit drönare och fikat. En härlig dag. På väg tillbaka så ser vi en renhjord på långt avstånd. Vi stannar och kliver ut. Kameran kommer självklart fram. Vi står stilla och tysta, vi vet att göra det så att vi inte ska störa rendrivningen. Avståndet är så stort att de skulle nog varken hört eller sett oss ändå. Hade avståndet varit närmare så hade vi suttit kvar i bilen. Vi ser och hör hur de driver på hjorden. Jag tar några bilder även om avståndet är alldeles för stort för den 250mm jag har på kameran. En av de som kör skoter bakom stannar och tar upp kikaren och kollar på oss. Han undrar nog dels vilka vi är och hur vi kan vara där. Vägen är nämligen översnöad och inte körbar. Inte för en vanlig bil i alla fall. Bakom oss står en stor svart Jeep som inte går att missa mot den vita snön.

Hjorden passerar vårt synfält. Avståndet är som sagt väldigt långt. Vi åker vidare. Jag ser att solen har lite halo så jag drar upp drönaren. Då kommer en man på snöskoter. Jag frågar om jag behöver flytta på bilen så att han kommer förbi men han sa att det var lugnt. Vi börjar prata lite, han är bara trevlig, och det kommer fram rätt snabbt att han också såg att vi tog bilder och var nog lite nyfiken varför men inser direkt att jag är fotograf och att vi bara är ute på nöjestur. Vi pratar lite om sol-halon och han berättar att om solspeglingen ligger före solen så blir det kallare väder. Det visste jag inte, och han hade säkert rätt. Det var ett trevligt samtal och han åkte vidare och jag landade drönaren. 

Den bild du ser är allt annat än tekniskt perfekt. Tur att jag hade med mig GFX 100 med sin höga upplösning och att jag hade med ett 250mm i alla fall. Bilden är extremt mycket beskuren och renarna har lite rörelseoskärpa på sig. Men det spelar inte så stor roll. En bild kan ha en funktion, en känsla eller nåt intressant fastän den inte är perfekt. Jag gillar bilden ändå.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + Fujifilm GF 250/4 R LM OIS WR.

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas