Naturfoto runt knuten

I dessa tider när vi ska vara hemma mycket så är jag glad över att jag kan få utlopp för min kreativitet via min fotografering. I mina ögon så är fotografi världens bästa hobby. Den gör det dessutom mycket lättare att uthärda tristessen som lätt uppkommer redan efter några dagars ofrivillig hemmavistelse. 

Naturen hemma

Många naturfotografer har som vana att åka iväg till skogen, havet eller kanske fjällen för att fotografera. Nu när detta kanske inte är möjligt så blir kameran liggande i väskan istället. Men vi bor alla i naturen på ett eller annat sätt. Oavsett om du har en balkong eller trädgård så finns naturen ändå där, vilket kommer att visa sig med all tydlighet nu när våren kommer. 

Om du släpper fram din kreativa sida så kommer du att hitta massor med spännande projekt där hemma. Två favoritsysslor för undertecknad är makro- och fågelfotografi. 

runtknuten_makro.jpg

Makrofotografi

Snart kan blommorna ställas ut i solen och med det kommer insekterna. Då finns chansen till helt fantastiska makrobilder. En fördel med att hålla till på balkongen/altanen är att du enkelt och bekvämt kan utforska olika tekniker inom makrofotografering. Lek med skärpedjupet och stacka bilder för att få hela insekten knivskarp. Prova en ringblixt och upptäck hur ljuset kan ge dina makrobilder ett lyft. 

Ett makroobjektiv är väldigt roligt att använda, och passar ofta mycket bra även till porträtt, och de är dessutom ofta prisvärda. Om man vill prova på makro med sina befintliga objektiv så går det också att använda sig av mellanringar eller närbildslinser för att få riktigt fina närbilder.

Vårens fåglar

Nu när det är vår så kommer också fåglarna. Vårens fågelsång har alltid gjort mig glad och optimistisk och så ska det bli även detta år. Många undviker att fotografera våra småfåglar vilket jag tycker är lite synd. Vi har nämligen en chans till att vara väldigt kreativa om vi har fåglar hemma i trädgården. Att stå på gräsmattan med teleobjektivet och fotografera fina porträtt av bofink, blåmes och andra vackra fåglar kan vara fantastiskt givande. Istället för att använda timmar bara till resande så har du möjligheten att invänta på just den bild som du är ute efter. Om det så är ett speciellt ljus eller en speciell fågel.

Passa också på att utforska tekniker som du inte har provat tidigare. Plåta närbilder med vidvinkelobjektiv och fjärrutlösare, prova siluettfoto, experimentera med blixt eller filter.

Du har kanske kvar snö där hemma? Lägg ut lite frön och testa high key-fotografering på fåglar som kommer för att äta. Låt kreativiteten flöda så kommer du snabbt upptäcka att det går att få fantastiska resultat även hemmavid.

Vi står inför en tid som många gånger kommer kännas jobbig. Men jag hittar glädje i fotograferandet, och i naturen som faktiskt är närvarande på något sätt oavsett var i vårt avlånga land man än bor. Istället för att fylla sociala medier med virusoro och annat tråkigt så kan du glädja dina medmänniskor med en vacker bild på en sjungande bofink från trädgården.

/Andreas