Canon presenterar sin första Nordic Filmmaker

I november 2019 lanserade Canon en ny festival och tävling för kortfilmer under namnet 15 Second Film Festival. Innehållskreatörer och videoentusiaster i de nordiska länderna uppmanades att skapa en kort berättelse på femton sekunder för att hylla videomediets magi.

Tävlingens stora pris var en Canon EOS R-kamera med RF 24-105MM-objektiv samt titeln Canon Nordic Filmmaker. Vinnaren Margarita Sheremet är den första personen som någonsin tilldelats titeln. Canons Nordic Photographers har tidigare främst lagt fokus på stillbildsfoto. Med denna tävlingen ville Canon uppmärksamma att produkternas avancerade teknik passar för video likväl som för traditionellt foto. Vinnaren valdes ut av en erfaren jury ledd av den prisvinnande regissören Pernille Rose Grønkjær.

Margaritas vinnande bidrag Moments har i hög grad influerats av Virginia Woolf, ögonblickets förgänglighet och en nyligen genomförd resa till Kalifornien. Den snart 25-åriga frilansfotografen får sin inspiration från musik, filmer, böcker, mode och den egna barndomen.

Margarita är mycket entusiastisk över sin nya kamera och dess unika egenskaper (t.ex. hur snabb den är!). Hon ser också fram emot sitt framtida samarbete med Canon. ”Det som imponerar mest hos min nya Canon EOS R är den höga kvaliteten. Jag har aldrig ägt en kamera med fullformatssensor tidigare. För varje ny bild jag tar blir jag förbluffad. Jag kommer inte att tröttna på den i första taget. När det gäller Canon hoppas jag att detta är början på ett långt samarbete där vi kan öppna en ny, större port för rörliga bilder” säger Margarita.

Läs mer om Margarita och hennes vinnande bidrag Moments här: Canon presenterar sin första Nordic Filmmaker