Fokusera på stjärnorna!

Nya Olympus E-M1 Mark III har några nya funktioner och "Starry AF" är en av dessa som vi tycker är intressant.

Att fota astro är inte det lättaste att göra då det är mörkt och ditt motiv är flera miljoner mil bort. Eftersom det är mörkt vill du fota på så stor bländare som möjligt för att släppa in tillräckligt med ljus, nackdelen med att fota med en stor bländare är att skärpedjupet blir väldigt kort. Normalt klarar inte autofokusen av att hantera astro och om du fokuserar manuellt kan det vara svårt att hitta exakt fokus på grund av det korta skärpedjupet och att ditt motiv är väldigt litet.

Olympus ska ha löst alla dessa bekymmer med en ny funktion som kallas "Starry AF" som är ett nytt autofokusläge som ska klara av att hitta rätt fokus på stjärnor. Detta är en helt ny algoritm som är utvecklad för att hitta precis fokus på även de minsta stjärnorna, Olympus säger även att denna funktion fungerar handhållet tack vare deras starka stabilisering. 

Att fota stjärnor med autofokus och utan stativ är något en astrofotograf aldrig kunnat tro va möjligt och vi kommer självklart testa denna funktion i vårt test.

Läs mer om kameran här: Olympus E-M1 Mark III