X-files: Rökelse

Det här är något jag varit sugen på att prova under en tid. Att fotografera rök. Något som man kan experimentera med inomhus hemma. Tekniken är enkel men utförandet kan vara lite frustrerande.

Jag valde rökelse som rök-källa. Jag satt pinnen i ett glas och satte ett blött papper under så att askan kan ramla dit. Ett blött papper samlar ihop askan på ett bra sätt så att den inte blåser omkring och skulle något glödande trilla ner så släcks det av fukten. Jag satte en ficklampa mot röken som fokuseringsbelysning. Du kan använda lampor, eller ficklampor, eller blixt som belysning. Jag använde en Nissin Di700 med Nissin Air 1 Commander för att kunna köra trådlös blixt. Man kan sätta blixten från sidan eller under röken, jag valde det senare. Jag valde svart bakgrund för att röken ska synas bra. Det kan vara lite frustrerande att få autofokusen att ställa in på röken. Till slut så körde jag manuell fokusering.

Att sedan invertera bilden kan bli mycket effektfullt. Jag hade roligt att göra denna fotografering, enda nackdelen var att jag luktade rökelse som en 60-talshippie efteråt. 

Du kan se 14 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas