• Gillis London

  Gillis är ett nytt märke hos oss som gör handgjorda väskor med en otroligt hög kvalitetsstandard. Gillis är ett engelskt märke som utgår från huvudkontoret i london.

  Gillis London tillverkar alla deras väskor för hand och är designade i London, strax utanför stadskärnan. Vi har tagit in deras mest populära serie "Trafalgar" som är en skinnväska gjord på buffalo-läder. Allt läder som Gillis använder är godkänt av EU REACH vilket innebär att det är helt kemikalie- och bakteriefritt material, helt enkelt ett rent och säkert läder för både dig som använder den och för naturen.

  Gillis jobbar även hårt med att allt material som används ska vara 100% blyfritt, kobolt och radiaktiv-fritt. De väljer endast det absolut bästa och säkraste materialet vilket du även kan känna när du tar på väskan, lädret har en mjuk och otroligt högkvalitativ känsla som normalt endast går att hitta i tio gånger dyrare väskor från t.ex. italien.

  Utöver att denna väska är handgjord i hög kvalitet så är den också väldigt funktionell, Gillis Trafalgar är utformad för fotografer och har därför fotoinsatser för att du ska kunna bära på din utrustning i stil. Det finns alla typer och storlekar av väskor som rymmer olika mycket utrustning som t.ex. små axelväskor, messenger väskor, duffle väskor samt mindre och större ryggsäckar. Alla typer av väskor för att du ska hitta precis din favorit.

  Dessa väskor är perfekt för dig som vill ha en otroligt snygg fotoväska för stadsmiljö som inte ser ut som en vanlig, svart fotoväska som de flesta andra fotoväskor gör.

  Läs mer och beställ nu: Gillis Trafalgar fotoväskor

 • X-files: Ögon

  Det sägs ju att ögonen är själens spegel och det kan nog stämma. Ögonen är ofta det vackraste på en människa. Det som skiljer en bra fotomodell mot en sämre är oftast hur de kan sprudla med sina ögon.

  Att fotografera ögon är faktiskt svårt. Du kan inte dra på med för mycket ljus så att du skadar ögat på den som du fotograferar. Det innebär att du kan inte ha så liten bländaröppning så att du får tillräckligt med skärpedjup, och självklart vid en viss gräns så sabbar diffraktionen skärpan. Det är nästan omöjligt att fokusstacka då respektive bild diffar för mycket. Kanske om du "låser fast" motivets huvud så denne inte kan röra på sig och du använder stativ men det känns inte heller som en trevlig lösning. Så finns det då någon perfekt lösning? Nej, tyvärr inte. Man får göra det bästa man kan helt enkelt. Motivet får vara så stilla som möjligt. Du får använda stativ. Du får använda så mycket ljus som möjligt utan att det blir otrevligt eller skadligt. Sedan får du ta många bilder och det kanske kan gå att fokusstacka från dem.

  Den bild du ser här är tagen med Fujifilm X-H1 på 1/105s och ISO 200 med en Fujinon 60/2,8 Macro på f/5,6. En grymt fin optik som kommit lite i skymundan för att den har några år på nacken. Bilden är beskuren och ej fokusstackad.

  Ögon är vackra.

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Black Friday är här!

  Nu drar vi igång alla våra Black Friday kampanjer!

  Se alla kampanjer här: Black Friday 2019

  Kampanjerna gäller mellan 2019-11-29 - 00:00 och 2019-12-03 - 23:59

 • Test: Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC för Canon RF

  Test

  Samyang släpper sin första optik med autofokus till Canons EOS R-kameror (RF-fattning). Det handlar om en 14mm ultravidvinkel, som faktiskt också är den just nu enda ultravidvinkeln med fast brännvidd och autofokus för detta system.

  Mats skriver: Vi är sedan länge imponerade av Samyangs manuellt fokuserade objektiv som i nästan samtliga fall har gett utomordentligt hög bildkvalitet till oerhört attraktiva priser, om man jämför med övriga etablerade tillverkare. Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC autofokuserar med likvärdig hastighet och ljudnivå som de flesta Canon RF-objektiv, dvs mycket tyst och snabbt. Men inte lika träffsäkert som Canons i alla lägen. På största bländaröppning är skärpan mycket bra till större del av bilden och det är bara nära kanterna som den tappar lite, men det råder man snabbt bot på genom att blända ner 2-3 steg.

  Läs hela testet här: Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC för Canon RF

 • Fotohistoria: Mamiya Canonex

  Idag ska vi titta närmare på hela fyra olika kameror, Jag har samlat dem till ett enda inlägg då de ändå är så lika. Mamiya Prismat Family, Mamiya Auto-Lux 35, Mamiya Prismat 528TL och Mamiya Prismat 528AL. Fyra spegelreflexkameror med fasta objektiv. Då avses fast optik som fast monterad på kameran. Jag ska även nämna lite om en femte kamera fast den är egentligen är i stort sett samma kamera som Mamiya Auto-Lux 35 men med Canon-logo. Jag hoppas det ska vara intressant att se var i fotohistorien dessa spegelreflexkameror med fasta objektiv dyker upp. Och försvinner.

  Förra vecka berättade jag om en annan spegelreflexkamera med fast optik, Aires Penta 35, så det fanns ett antal spegelreflexkameror med fast optik på den tiden och idag ska vi fokusera på de fyra spegelreflexkameror med fast optik som Mamiya producerade:

  Mamiya Prismat Family lansrades 1962 och är en budget-spegelreflex med fast optik, en Mamiya-Sekor 48/2,8. Kameran har en Copal centralslutare som sitter i optiken. Den klarar 1/250s - 1/15s + B vilket räcker till mycket men helt klart är den en budgetslutare. Själva spegeln fungerar som en bakre slutare. Bländaren har endast två blad och ger en rombliknade öppning vilket ger en lite udda bokeh, vilken kan vara kul i vissa situationer men är oftast gräslig. Endast två bländarblad är en riktigt snål lösning vilket inte borde höra hemma på en spegelreflex. Men iofs så var denna kamera avsedd som en budgetkamer och då måste de skära i alla kostnader.

  Mamiya Prismat Family har en inbyggd ljusmätare av selentyp. Den fungerar faktiskt fortfarande. Jag vet inte hur exakt den är men att den överhuvudtaget fungerar är imponerande. Man ställer in ASA och sedan exponeringstid på kamerans ovansida så ser man vilken bländare som visaren pekar på. Det vill säga att ljusmätaren är inte kopplad utan avläses separat. Intressant att Mamiya valt att färgsätta vissa bländartal precis som både Nikon och Fujica gjorde på den tiden. Däremot så finns det ingen logik bakom färgsättningen då alla tre tillverkade hade sin egen färgkodning. Personligen så finns det något varmt retro i dessa färger som triggar något i mig sedan min barndom, detta då jag vuxit upp med alla dessa kameror.

  Mamiya Prismat Family hette Mamiya Korvette i Storbritannien och Dixons sålde den som Mamiya Saturn. Båda dessa hade oftast en 48/2,8 Mamiya-Kominar optik. Den hade inte alls lika bra skärpa som Mamia/Sekors motsvarande. Den hade också lätt att få överstrålning. Mamiya Prismat Family var populär på vissa marknader, då bland annat på den engelska marknaden.

  Mamiya Auto-Lux 35 lanserades 1963 och är också en budget-spegelreflex med fast optik, , en Mamiya/Sekor 48/2,8. Kameran har en Copal-X centralslutare som sitter i optiken. Den klarar 1/500s - 1/15s + B. Själva spegeln fungerar som en bakre slutare. Bländaren har endast två blad och ger en rombliknade öppning vilket ger en lite udda bokeh, vilken kan vara kul i vissa situationer men är oftast gräslig. Kameran hade möjlighet till bländarautomatik vilket var avancerat för sin tid. Du kunde också ställa den helt manuellt. Mamiya Auto-Lux 35 såldes även som Canon Canonex men bara under 9 månader. Den var i alla fall Canons första spegelreflex med någon form av automatik, men hade ingen större framgång på marknaden. Det gör att inte så många Canonex såldes och därför ligger den alldeles för högt i andrahandsvärde. Kameran hade en selencell i ljusmätaren. Mamiya Auto-Lux 35 tillverkad under betydligt längre tid än Canonex, och kameran såldes på den tyska marknaden som Revue Auto-Lux 35 och som Porst Autoflex.

  Mamiya Prismat 528TL lanserades 1967 och är ytterligare en budget-spegelreflex med fast optik, en Mamiya/Sekor 48/2,8. Kameran har en Copal-X centralslutare som sitter i optiken. Den klarar 1/500s - 1/15s + B. Denna kamera har en batteridriven mätcell placerad bakom optiken. Den är av spot-typ och har en mätvinkel på 10 grader. Bländaren har endast två blad och ger en rombliknade öppning vilket ger en lite udda bokeh, vilken kan vara kul i vissa situationer men är oftast gräslig. Kameran kunde köras på bländarautomatik eller helt manuell. Den hade också en kopplad blixtsko. Kameran såldes både som Mamiya 528TL och Mamiya/Sekor 528TL. I USA såldes den som Sears Auto 35TL. Det fanns Mamiya original konvertrar till den. Dessa skruvas utan på befintlig optik. Filterdiameterna är 52mm. En som gav 35mm och en som gav 62mm. Vivitar hade även konvertrar till denna kamera. Även om denna kamera inte på långa vägar är bland Mamias bästa så sålde den hyfsat och den gav okej bildresultat. 

  Mamiya Prismat 528AL lanserades 1975 och var Mamiyas sista budget-spegelreflex med fast optik, som var en Mamiya/Sekor 48/2,8. Kameran har en Copal-X centralslutare som sitter i optiken. Den klarar 1/500s - 1/15s + B. Samma konvertrrar som passade till 528TL passar även till 528AL. Största skillnaden är att 528AL har en centrumvägd ljusmätning och du hade bländarskala i sökaren. En mätarnål pekade på aktuellt bländarvärde. 1975 var detta ändå en hopplöst föråldrad kamera. Trots ett lågt pris så var dess begränsningar för stora för den konkurrens som fanns där ute på marknaden.

  Vi hade en Mamiya 528TL i vårt museum när jag ramlade på en Mamiya Family till vettig kurs. Jag tänkte ta upp dessa i bloggen då jag tyckte hörde till fotohistorien. Det var då jag insåg att Mamiya hade ju två till kameror i denna serie och jag hittade en Mamiya Auto-Lux 35 till rätt kurs, så jag köpte den också men då saknades ju 528AL, och den var lite dyrare tyvärr, men ja, det blev en sån också. Så nu är denna serie komplett i alla fall. Du kan se bilder på alla fyra här ovanför. Jag hopppas att vi i framtiden hittar en Canonex till vettigt pris, det skulle vara kul att ha på samma hylla som dessa.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Värdet på dessa kameror beror helt på skick och funktion, de ligger på 100-800kr och där udda nog 528AL ligger högst. Jag gissar att det tillverkades och såldes minst av den modellen. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Infonsdag: Skärpedjup

  Om man vill ha kort eller långt skärpedjup beror helt på vilken typ av motiv man tar och självklart även på tycke och smak. Man kan generellt säga att de flesta vill ha kort skärpedjup på porträttbilder och stort skärpedjup på landskapsbilder.

  Det finns de som älskar korta skärpedjup där det finns ett fint skärpesläpp som går ut i en mjuk och vacker oskärpa, något som kallas bokeh. Ni som följer bloggen vet att vi älskar en vacker eller spännade bokeh.

  Men det finns de som vill ha allt skarpt. Vi mötte en sådan person livs levande nyligen. Han var så frustrerad över att han sällan kunde få till bakgrunden lika skarp som personen han tog en porträttbild på. På en typ turistbild kan man förstå att man vill ha bakgrunden skarp då det visar någon vacker byggnad eller nåt. Men här gällde det porträtt. Man får ju tycka vad man vill men han är helt klart i minoritet. Speciellt när man tänker på mobiltelefontillverkarna som kämpar så hårt med att mjukvarumässigt kunna fejka en fin bokeh. Något som Apple lyckats förvånansvärt bra med, men det kommer ändå aldrig i närheten av en riktig kamera med en bra porträttoptik på.

  Rent tekniskt, för de som är i början av sitt fotograferande, så få man ett större skärpedjup med mindre bländaröppning och mindre bländaröppning har en större siffra, t ex 11. Motsatt så får man kortare skärpedjup med en större bländaröppning och en större bländaröppning har en lägre siffra, t ex 1,8. Vidvinkel ger större skärpedjup och tele ger ett kortare skärpedjup.

  Den bild vi visar här ovanför är en bild på en kamera som hålls i av en tjej. Taget med stor bländaröppning vilket ger kort skärpedjup på bilden till vänster och taget med liten bländaröppning som ger stort skärpedjup på bilden til höger. På denna bild kommer några att säga: Oj, vilken fin bokeh, undrar vilken optik bilden är tagen med. Svaret är Fujinon GF 110/2. Någon annan kommer att säga: Synd att det inte var skarp bakgrund för jag skulle vilja se mer från ert museum. Vilket är förståeligt, kanske borde valt en ointressantare bakgrund, men bilden är tänkt att visa den kamera hon håller i. Och sedan finns det någon enstaka som vill ha allt skarpt, oavsett vad.

  Hur som helst så skapar du oerhört mycket av intrycket av en bild genom att bestämma över skärpedjupet.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Peak Design V2

  Nyhet

  Peak Design lanserar nu en uppdatering till hela Everyday-serien. Uppdateringen gör att denna serie av redan fantastiska väskor blir ännu bättre med skönare komfort, fler smarta lösningar och bättre material.

  Peak Design är helt klart ett av våra favorita väskmärken som har under de senaste åren tagit marknaden med storm tack vare sina snygga och otroligt smarta väskor som sticker ut ur mängden. Denna nya uppdatering gör redan bra väskor ännu bättre. Många mindre detaljer har blivit justerade för att t.ex. rymma mer saker i mindre fack, skönare bärremmar, mer plats för större datorer och allt yttre material har blivit uppdaterat och är tillverkat av 100% återvunnet material med certifikat från Bluesign. Alla dessa förändringar bidrar till en bättre väska och de lyckas med detta utan och bibehåller den smidiga storleken och snygg design. Några av V2 väskorna kommer även i en ny blå och vit färg.

  Läs vad som är nytt på varje väska på respektive produkt beskrivning

  Peak Design strävar starkt efter att tillverka alla väskor så miljövänligt som möjligt och dessa nya V2 är ett steg närmare deras mål som är att skapa snygga väskor utan att påverka miljön. Peak Design är medlem i ett flertal grupper som arbetar för att göra jorden friskare än vad den är idag och en av dessa grupper är "1% FOR THE PLANET" vilket betyder att 1% av all inkomst hos Peak Design går till icke-vinstdrivande organisationer som arbetar för förbättra vår miljö.

  Se de nya väskorna här: Peak Design V2

 • Makromåndag

  Tack till Kjell Nilsson för en helt fantastisk makrobild. En bärfis som heter brokig enbärfis (Cyphostethus tristriatus)som är ungefär en cm stor.

  Bilden är tagen med Canon 5D mark II + Canon MP-E65/2,8 1-5x samt en blixt.

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Breda spår

  Skotare och skördare har verkligen brett mellan hjulen. Här drog jag upp drönare för att orientera mig omkring i området. Uppifrån så ser man verkligen hur brett det är mellan hjulspåren. Jeepen är ingen liten bil men när man kör med ett hjul i ett spår och andra hjulet i mittsträngen så känns den liten jämfört med de fordon som kört här förut.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Molnskuggor

  Vet inte om du är intresserad av moln. Jag gillar moln. Helst nattlysande moln, men det är en annan historia. Här ligger en strimma från ett jetplan strax under molnen och den låga solen lyser på strimman som ger skuggor på molnen. Det blir som upp och ned, och fel på nåt sätt. Men ändå lite intressant.

  Inte en bild som vinner några priser men ibland är det kul att visa bilder som är intressanta av andra anledningar. Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 64mm, f/4, 1/160s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test Canon RF 70-200/2,8 L IS USM

  Test

  Första telezoomen till Canon EOS R-system är också den mest väntade. Bildjournalistens, sportfotografens, naturfotografens, konsertfotografens och porträttfotografens standardtelezoom . Vi har nu testat denna optik och den är helt enkelt en av de bästa av sitt slag.

  Mats skriver: Det är få seriösa allround-fotografer som inte har en 70-200-zoom i sin utrustning, av förklarliga skäl. Den är någorlunda smidig att bära med sig, den är ljusstark och den tecknar nästan lika skarpt som motsvarande fasta brännvidder. Det är helt enkelt en mycket bra och användbar optik. Canon RF 70-200/2,8 tar denna objektivtyp ytterligare ett steg framåt. Det man framförallt tänjer på är storlek och vikt, som man lyckats banta ner rejält jämfört med motsvarande objektiv på marknaden. På full öppning är skärpan utmärkt, och till större del av bilden än normalt bland liknande telezoomar, vilket också gäller på samtliga brännvidder.

  Läs hela testet här: Canon RF 70-200/2,8 L IS USM

 • Fotohistoria: Aires Penta 35

  Den tredje Aireskameran har nu landat i vårt museum. Denna gång en Aires Penta 35.

  Aires börjar sin historia 1949 som Yallu Optical Co., Ltd. och 1950 byter de namn till K.K. Aires Shashinki Seisakusho. Aires tillverkade i huvudsak tvåögda spegelreflexer och mätsökarekameror. Den kamera vi tittar på idag är en Aires Penta 35 från vår egen samling.

  Aires Penta 35 är en spegelreflexkamera från 1959 med en fast Q Coral 50/2,8 optik. Det fanns både vidvinkelkonverter och telekonvertter till den som gav 36mm, respektive 90mm. Dessa monterades framför optiken. Kameran har en inbyggd Seikosha SLV centralslutare som sitter i optikdelen. Kameran saknar helt ljusmätare. Slutaren jobbar från 1/500s ner till 1s + B. Aires Penta 35 hade en kort tid på markanden då den lades ned redan 1960. Sökaren har en mattskiva med fresnelloins och skärpeinställningen sker med mikroprismor. Sista modellerna kan ha haft snittbild. Aires ersatte Penta 35 1961 med en version av Penta 35 som hade namnet Aires Penta 35 LM, där LM står för Light Meter, dvs LjusMätare, den hade en  ljusmätare av selentyp och den släpptes då strax innan Aires gick i konkurs 1962. För övrigt så såldes Aires Penta 35 som Aires Reflex i Storbritannien och den döptes sedan om till Aires Ever, men det ska ha varit samma konstruktion.

  Aires Penta 35 saknar automatiskt återgående spegel så spegeln fälls tillbaka i samband med att du drar fram filmen och spänner slutaren.

  Du kan se 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Aires kameror hör hemma i en kamerasamling. Aires Penta 35 verkar inte helt vanliga, just nu hittar jag bara två till salu. En för 1600kr och en för 4500kr. De lär inte få dem sålda för de summorna. Även om Aires Penta 35 är på många sätt en fin kamera så har den fast optik och det gör den mindre åtråvärd. Kanske är värd kring 500-1000kr. Vill du läsa mer om Aires så skriv Aires i bloggens sökruta.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Panasonic uppdaterar!

  Nyhet

  Panasonic har släppt nya uppdateringar till ett stort antal av sina kameror. Dessa uppdateringar gör din kamera bättre och vi rekommenderar att du uppdaterar din kamera så snart som möjligt.

  För att uppdatera din kamera så går du in på länken för din kamera och följer instruktionerna. 

  Uppdateringarna innehåller nya funktioner, snabbare autofokus, bättre videoinspelning och mycket mer. Information om vad som är nytt på just din kamera finns under länkarna ovan.

  Missa inte våra nuvarande kampanjer på Panasonic Lumix:
  Spara 4000:- på S1 & S1R
  V-Log på köpet!
  Originalbatteri på köpet

 • Infonsdag: Fokusera på ögat

  Det finns en anledning till att alla kameratillverkare kämpar så hårt med att få ögonautofokus att fungera bra. Sitter skärpan i ögat så upplever man bilden som skarp, även med kort skärpedjup. Är själva ögat suddigt, ja, då kastar man nog den bilden. Det ser helt enkelt bättre ut när ögat är skarpt. Sedan finns ju ingen regel utan undantag, ibland kanske man är ute efter någon speciell effekt i en bild. Men generellt, sträva efter att sätta fokus på ögat.

  Katter är verkligen personligheter. Denna kattdam är lite udda, i mångt och mycket uppför hon sig mer som en hund. Hon går fot, hon är alltid i närheten, hon gillar inte att klättra och hon tigger precis som en hund.

  Jag ska passa på att berätta två fågelhistorier. En dag så kom katten och pratade mycket, varpå vi märkte att det var verkligen något hon ville så vi följde med. Då visade det sig att en fågelunge hade fastnat i stuprörets rensgaller. Istället för att äta upp den som en vanlig katt så hämtade hon hjälp. Udda för att vara en katt. Fågelungen fick vatten att dricka sedan återställdes den till sitt bo under en takpanna. Den överlevde och växte upp för vi såg den som "tonåring" senare med sina föräldrar.

  Andra historien är liknande. En dag så hade katten burit fram en fågel och lagt den vid min dotters fötter. Vi tänkte att nej, nu har hon tagit sin första fågel, men fågeln var helt oskadad förutom att den såg död ut. Min dotter lyfte upp den och kontrollerade den, inte minsta skada, och då vaknade den till och flög in i huset. Det var ett helt projekt att få ut den igen, men det lyckades. Fågeln hade tydligen flugit in i ett fönster och tuppat av. Katten tyckte det var konstigt att en fågel låg där så hon bar försiktigt fram den till närmaste människa för att få hjälp. Som sagt, det är en udda katt, men på ett positivt sätt. Precis som vi människor har olika personligheter så har även djur verkligen det.

  Bilden är tagen med Panasonic S1R + S 50/1,4, 1/1250s, f/1,4 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >> 

   

  Lycka till med din fotografering!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Sony FE 35/1,8

  Test

  Sony FE 35/1,8 är ett litet och ljustarkt vidvinkelobjektiv för dig som har en Sony kamera med fullformatssensor. Vi har testat detta objektiv och den håller en hög nivå av skärpa och byggkvalitet.

  Mats skriver: Den fina ljusstyrkan i kombination med den låga vikten på 280 gram gör att objektivet kan användas i många olika situationer, allt från vardagliga motiv, via ariktektur och gatufoto till landskaps- och nattfotografering. Objektivet har en tyst och träffsäker autofokus med ett linjärt motorsystem som ger en responsiv och smidig fokusering. Vilket underlättar både vid stillbildstagning och filminspelning. I centrum av bilden är skärpan bra redan på full öppning, och ökar därefter till mycket bra till större del av bilden på mindre öppningar ner till f/11.

  Läs hela testet här: Sony FE 35/1,8

 • Tävling: Gissa vikten, vinn en väska från Lowepro!

  Nu har du chansen att vinna en av två Lowepro ProTactic BP 450 AW II värde 2990:-

  Denna tävling kommer att finnas på både vår Facebook och Instagram vilket innebär att det kommer vara två vinnare, du får endast lägga ett svar på respektive media vilket ger dig dubbla chansen att vinna en av de två väskorna. Du kan dock endast vinna en av väskorna så vi rekommenderar att ge olika svar på de olika medierna!

  Tävlingsregler:

  1. Följ oss
  2. Tagga 2 kompisar
  3. Gissa vikten på väskan inklusive allt godis (ange svaret i GRAM)

  Närmast svar vinner väskan, lyckas du pricka det exakt rätta svaret vinner du väskan INKLUSIVE allt godis! Tävlingen avslutas på fredag 15:00.

  Tävla här:
  Facebook
  Instagram

  Vinst: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

 • Drönarsöndag: Naturnära

  Fristående villa i naturnära område. Öppen planlösning. I behov av renovering.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Örlogsfartyg

  En ovanlig solnedgång med ovanliga färger, och ett örlogsfartyg i mitten. Såg det verkligen ut så här?

  Det är nu alla tänker, nej, det gjorde det inte, det är Photoshoppat både hit och dit, annars skulle jag inte ställt frågan om det verkligen såg ut så där.

  Men det gjorde det faktiskt. Vi körde längst Isländska kusten nära Reykjavik och jag såg den ovanliga himlen och sedan såg fartyget där ute. Innan jag parkerat och fått upp kamera så hade fartyget glidit förbi mitten men jag tog en bild ändå. Väl hemma så flyttade jag fartyget till mitten. Fusk? Vissa skulle hävda det, andra inte. Spelar ingen roll. Jag såg det i mitten och sedan justerade det som jag såg det. Det roliga var att horisonten var så rak att jag i Photoshop kunde köra den frilagda båten längs horisonten med piltangenten. Såg riktigt bra ut. Borde ha filmat det.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM WR, f/4,5, 1/500s och ISO 100

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary

  Test

  Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary är en fast, ljusstark normaloptik för Sony och Panasonics spegelfria fullformatskameror. Det är ett mycket kompakt objektiv med tyst och snabb autofokusfunktion och hög optisk prestanda.

  Mats skriver: Sigma 45/2,8 DG DN C är en skarp liten rackare, och speciellt runt f/4-f/8 och fokuserad från ca 1-2 meter till oändligt så ger den knivskarpa bilder. På bländare f/2,8 och längre fokusavstånd tecknar den också skarpt, men vid närgränsen på full öppning blir det genast softare och man kan behöva blända ner några steg för att få ett skarpt resultat.

  Läs hela testet här: Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary

 • Test: Sony E 16-55/2,8 G

  Test

  Sony E 16-55/2,8 G är ett normalzoom till Sonykameror med APS-C sensor. Mats har nu testat detta objektiv och blir glatt överraskad av hur bra denna optik är.

  Mats skriver: Sony E 16-55/2,8 G känns välbyggd och med fin känsla i fokus- och zoomreglage. Objektivet är också försett med vädertätningar på ställen där fukt och damm brukar ha en tendens att tränga in, och till skillnad från många andra tätade Sonyggluggar har den även en gummipackning runt bajonettfattningen.

  Så här bra skärpa från kant till kant på full öppning är det verkligen inte ofta man stöter på hos normalzoomar. Man brukar behöva blända ner minst 2-3 steg innan man kommer ens i närheten av detta resultat.

  Läs hela testet här: Sony E 16-55/2,8 G

 • Fotohistoria: Vivitar SLR

  Idag ska vi kika lite på Vivitar spegelreflexkameror. De flesta av dessa tillverkades av Cosina.

  Cosina tillverkade några spegelreflexmodeller till Vivitar. Cosina tillverkade också spegelreflexkameror till Nikon, Canon, Olympus, Yashica, Porst, Carena, Argus, Revue, Petri, Ricoh, Revue, Chinon, Lumiére och Phoenix. Dessa är de Vivitar spegelreflexkameror som vi känner till, och de två vi har i vårt museum är markerade i fet text:

  1975 Vivitar 400/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1975 Vivitar 420/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1975 Vivitar 450/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1976 Vivitar 650 SLX. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1976 Vivitar XC-2. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk. Samma som Cosina CSR.
  1976 Vivitar XC-3. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1976 Vivitar XC-4. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1977 Vivitar 220/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1977 Vivitar 250/SL. M42. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1979 Vivitar XV1. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1979 Vivitar XV2. PK. Tillverkad av Cosina. Endast tidsautomatik med manuell och mekanisk tid, 1/125s, samt B.
  1979 Vivitar XV3. PK. Tillverkad av Cosina. Tidsautomatik och manuell.
  1987 VIvitar V335. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1987 VIvitar V535. PK. Tillverkad av Cosina.
  1987 Vivitar V635. PK. Tillverkad av Cosina.
  1989 Vivitar V2000. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1989 Vivitar V4000. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1989 Vivitar V4000s. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1989 Vivitar V6000. PK. Tillverkad av Cosina. Endast tidsautomatik med manuell och mekanisk tid, 1/125s, samt B.
  1994 Vivitar V3000s. PK. Tillverkad av Cosina. Verkar vara samma kamera som Yashica FX3 Super. Manuell och mekanisk.
  1994 Vivitar V50. MD. Tillverkad av Seagull och är i stort sett Minolta en X300. Tidsauto + manuell. Elektronisk.
  1997 Vivitar XV3300SE. PK. Tillverkad av Cosina. 
  1997? Vivitar XV3600 PK. Tillverkad av Cosina. 
  1997? Vivitar XV3800N. PK. Tillverkad av Cosina. Manuell och mekanisk.
  1997? Vivitar VN5000. Nikon F-bajonett. Tillverkad av Cosina. 
  1997? Vivitar V60. PK. Tillverkad av Cosina. Tidsauto + manuell. Elektronisk.

  Jag ramlade över en Vivitar V60 och eftersom det knappt finns någon information alls på nätet så blev jag nyfiken på den. Synd att sällsynta Vivitar-kameror inte har något samlarvärde. Den får bli lite kuriosa i vårt museum. Vivitar V60 är en plastig skapelse, vilket iofs gör den lätt. Vårt exemplar fungerar perfekt. Även om Cosina kameror var ganska enkla och billiga konstruktioner så funkade dom förvånansvärt bra. Kanske det var just enkelheten som gjorde att de fungerade. Kameran har en snygg design och ligger mycket bra i handen. Den har lysdioder i sökaren som indikerar exponeringstid. Den Vivitar 28-70/3,5-4,5 som följde är även den tillverkad av Cosina. Plastig men fungerar fortfarande utan problem. Den har ett macro-läge vilket är lite förvånansvärt i denna prisklass. Vi gissar att Vivitar V60 lanserades kring 1997.

  Jag tycks minnas att jag sett någon Vivitar till på någon av våra museihyllor och efter lite letande så hittade jag en Vivitar XV-1. Den är betydligt äldre än V60. Vivitar XV-1 lanserades 1979, och vårt exemplar fungerar fortfarande helt perfekt. Den använder mätarnål i stället för lysdioder och den har endast mikroraster isf snittbild. Där märker man att den låg lite efter sina samtida konkurrenter och helt klart så var det en billig kamera.

  Varken Vivitar V60 eller Vivitar XV-1 har något egentligt värde. V60 är rätt ovanliga på begagnatmarknaden vilket indikerar att kanske inte så många såldes. Du kan se 14 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kamerorna på bilderna kommer från vår egen samling.

  Klicka här för att se bilden i större storlek >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  För dig som vill läsa mer så har jag just testat några fler gamla gluggar:

  Olympus OM 180/2,8 >>
  Volna-3 80/2,8 >>
  Meyer-Optik Görlitz Primoplan 58/1,9 >>
  Yashica ML 55/4 Macro >>
  Vivitar Series 1 90/2,5 >>
  Mamiya/Sekor 645 80/1,9 >>
  Canon FDn 50/1,2L >>
  Micro-Nikkor 55/3,5 >>
  Canon FDn 50/3,5 Macro >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Dra åt plattan

  Det finns fog för detta tips. Det händer lite då och då att fotografer som bär kameran på stativet helt plötsligt har kameran i backen. När man hanterar kameran på stativet så är det lätt att den blir lite lös i plattan och det behövs inte så mycket vickande så har kameran skruvat upp sig från stativplattan.

  Drar du åt plattan ordentligt och om den nu blir lite lös så tar du kameran av stativet och drar åt plattan igen så kommer du aldrig att råka ut för att kameran lossnar och faller mot ett dyrt öde.

  Lycka till med din fotografering!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Fujifilm XF 16-80/4,0 R OIS WR

  Test

  I fredags släppte vi vårt test på nya Fujifilm X-Pro3 och nu kan du även läsa testet på nya Fujifilm XF 16-80/4,0 R OIS WR. Ett mångsidigt objektiv som passar perfekt till dig som vill ha ett objektiv med ett brett omfång.

  Mats skriver: Fujifilm XF 16-80/4,0 R OIS WR är en kompakt normalzoom med en motsvarande brännvidd på 24-122 mm i 35 mm-kameraformat. Den har en optisk konstruktion med 16 linselement i 12 grupper, inklusive ett asfäriskt linselement, samt en snabb och träffsäker autofokus. Objektivet är även väderskyddat och har en optisk bildstabilisering som kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider. I mitten av bilden är skärpan bra redan på f/4 över större del av zoomomfånget, något svagare på längsta brännvidd. Bäst skärpa får man som brukligt om man bländar ner 1-2 steg beroende på brännvidd.

  Läs hela testet här: Fujifilm XF 16-80/4,0 R OIS WR

 • Makromåndag

  Denna måndag bjuder vi på en makrobild inskickad av Björn Karlsson. En extremt skarp och detaljrik makrobild tack vare en fantastisk utrustning och självklart en mycket erfaren fotograf!

  Bilden är tagen med Nikon D850 + Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro II, 1:1

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Ljus

  Ett ljus som lyser i mörkret och mörkret förstår det inte.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Kvernufoss

  Inte långt från Skógafoss på Island så ligger det ett hotell som en gång varit en skola, Hotel Edda Skogar, och nära det så ligger Skogar Museum, och bakom det efter en stunds vandring så ligger Kvernufoss vattenfall. Nästan fritt från turister. Jag kommer fram dit och sätter upp kameran på stativet och får nästan gnugga mina ögon för där står en brud! Ja, se på bilden!

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/5,6, 1/13s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Fujifilm X-Pro3

  Test

  Vi har testat Fujifilm X-Pro3 som är en kamera som har fått några annorlunda men fortfarande spännande förändringar sedan förra modellen. Det är en kamera som spelar mer på känslan att fotografera än någon annan

  Mats skriver: Den största designskillnaden hittar vi på kamerans baksida, där man tagit bort menyknappen och flervägsväljaren - detta för att X-Pro3 har fått en touch-skärm och inte längre behöver separata reglage för menyhanteringen.  Skärmlösningen är också något helt unikt, som vi aldrig sett förut - mer om det nedan. På insidan finns bl a en uppdaterad bildsensor (samma 26MP-sensor som i X-T3) och en 3 gånger snabbare processor än hos föregångaren. 

  Läs hela testet här: Fujifilm X-Pro3

 • Vinn biljetter till Sveriges Fotodagar i Stockholm

  Vi åker ut på turné i höst och hoppas att vi får möjlighet att träffa just dig! Nästa lördag kommer vi att finnas i Stockholm under Sveriges Fotodagar, ta chansen och vinn en biljett till eventet.

  Vi tycker att det är väldigt trevligt att få möta dig som kund och därför har vi valt att dyka upp på ett flertal platser ute i landet i höst. Nästa lördag, den 16 november, har turen kommit till Stockholm och vi ser verkligen fram emot att få träffa dig som bor i närheten. Fotodagen hålls på Nacka Strandsmässan.

  Du som följer oss här i bloggen eller i sociala medier har chansen att vinna en av 20 st biljetter (värde 395:-/st) till föreläsningarna. Utlottningen sker tillsammans med Kamera & Bild som är en av huvudarrangörerna av eventet.

  Delta så här: Maila marknad@kamerabild.se. Märk mailet med Stockholms Fotodag med CyberPhoto och inkludera ditt namn och telefonnummer.

  Här kan du läsa mer om Fotodagen i Stockholm

 • Fotohistoria: Contax RTS

  Är inte detta en stilfull kamera? Den är designad av Porsche!

  1932 Contax dyker upp som kameramodell från Zeiss Ikon och blev senare ett varumärke. Men vi hoppar över hela historien och går direkt till RTS:

  1975 återuppstår märket Contax av Yashica/Kyocera och de lanserar RTS.

  1982 lanserades RTS II.

  1990 lanserades RTS III. Nu med inbyggd motor.

  1996 Nu skulle vi bara fokusera på RTS-modellerna men vi måste ändå på nämna Contax AX som hade en autofokus som fungerade genom att filmplanet flyttade på sig istället för objektivet. En unik lösning som gjorde att du kunde använda dina gamla fina Zeissobjketiv.

  2005 Kyocera slutar tillverka Contax kameror. Sorgligt.

  RTS står för Real Time System. Hela grundtanken med Contax RTS var snabbhet och kvalitet. Och det uppfyllde den. Avtrycket var kanske det mest unika. Det var ett elektroniskt avtryck till en elektronisk slutare. Du behövde knapp trycka ner en millimeter förrän den tog bilden. Det innebär att man lagt aktivering av ljusmätning till en annan knapp som var på kamerans framsida ovanför självutlösaren. Den använde en snabb kiselcell till ljusmätaren och slutaren var luftdämpad så den gick både tyst och vibrationsfritt. RTS hade både tidsautomaik och helt manuell kotroll. Detta var nog den modernaste konstruktionen på marknaden då den släpptes 1975. Den kom med ett komplett objektvprogram från 15mm upp till 1000mm.

  RTS II ser tämligen lika ut men skiljer åt sig mer än man tror. På utsidan så är det mest uppenbara den elektroniska självutlösaren men på insidan har det hänt desto mer. En ny titanslutare som styrdes av quartzkristaller. Sökaren visar hela 97% av bilden mot RTS som vara visade 92%, ny LED info i sökaren, ny TTL blixtljusmätning, för att nämna några. RTS II är den populäraste av dessa tre, både som brukskamera och som samlarkamera. En klassisk kamera som skulle pryda vilken bokhylla som helst.

  RTS III var en av 90-talets bästa kameror. Ytterligare förbättrad, nu med inbyggd motordrift på 5 bilder per sekund, samt en ny TTL blixtmätning med Pre-Flash Spot Meter som gjorde att den fungerade även som blixtljusmätare. Slutaren klarade 1/8000s och blixtsynken på 1/250s. Det som verkligen utmärkte denna kamera var att den hade ett vakuumsystem som sög fast filmen mot tryckplattan och för första gången fick de fina Zeissobjektiven komma till sin fulla rätt. RTS III hade även bländarautomatik förutom tidsautomatik och manuell.

  De flesta objektiven från denna tidsepok har inte tillräcklig upplösning för digitalkameror men Zeiss-objektiven till dessa kameror är oftast tillräckligt bra. Zeiss Planar 50/1,7 och Zeiss Planar 50/1,4 kan du få tag i till vettiga pengar och de är riktigt bra. En lite bortglömd optik är deras Zeiss Sonnar 85/2,8. Många ratar den för ljusstyrkan, men optiskt är den riktigt bra. Vissa säger att den är bättre än Zeiss 85/1,4, det är inget vi testat och är nog lite tveksam till det, men att ens jämföras med 85/1,4 trots betydligt lägre pris och vikt är ju ändå beröm faktiskt. När vi ändå pratar om deras optik så har de en pancake Tessar 45/2,8 som är rätt cool. Den är inte lika bra som 50mm-objektiven men den är riktigt smidig. Skärpan är helt okej men bokehn är lite sisådär på dem. De är mer sällsynta och därmed också oftast dyrare.

  Du kan se 11 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kameran på bilderna kommer från vår egen samling.

  För dig som vill läsa mer så har jag just testat några fler gamla gluggar:

  Canon FDn 135/2,8 >>
  Canon FDn 85/1,8
   >>
  Olympus OM 135/2,8 >>
  Olympus OM 135/3,5 >>
  Konica Hexanon AR 50/1,7 >>
  Tamron 300/5,6 >>
  Tamron SP 90/2,5 >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Ny optik från Sigma!

  Nyhet

  Sigma lanserar idag en nyutvecklad 24-70/2,8 DG DN ART med Sony E och Panasonic L-Fattning. Denna optik finns till spegelreflexkameror med Canon och Nikon fattning men den nya är speciellt omformad för att passa perfekt till spegellösa kameror.

  Sigma 24-70/2,8 DG DN Art är ett nytt tillskott till Sigmas serie av nyutvecklade objektiv till spegellösa fullformatskameror. De tidigare objektiven vi har sett tex. Sigma 14-24/2,8 DG DN Art har varit en riktigt fullpott med en hög standard på både bygg- och bildkvalitet. Vi hoppas på att detta nya 24-70 håller samma kvalitet vilket kommer vara ett starkt alternativ mot Sonys/Panasonics egna, dyrare objektiv och även en stark rival mot den otroligt populära Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD.

  Vi ser fram emot att få göra ett test på detta objektiv och vi hoppas på att den gör lika bra från sig som de andra i samma serie, då kan detta bli ett oerhört populärt objektiv!

  Läs mer och beställ här:
  Sigma 24-70/2,8 DG DN Art, till Sony E-fattning
  Sigma 24-70/2,8 DG DN Art, till L-fattning

 • Nyhet: Canon EOS Ra

  Nyhet

  Canon lanserar EOS Ra som är en kamera speciellt inriktad för astrofoto. Vi på CyberPhoto gillar verkligen astrofoto, och norrsken, så denna kamera är mycket intressant och spännande för oss!

  Canon EOS Ra är i grund och botten byggd på en EOS R med samma kropp, pekskärm, sökare och autofokussystem. Den stora skillnaden är sensorns filter. På alla sensorer sitter det ett IR-filter som blockerar det infraröda ljuset men låter vanligt ljus passera fritt. Canon tagit sensorn från EOS R och modifierat IR-filtret så att den ska släppa igenom mer ljus i det röda spektrumet, eller mer ljus i vätets alfa-band 656nm om man ska vara korrekt.

  Kameran har även fått en utökad förstoringfunktion som gör det möjligt att förstora upp till 30x för att underlätta vid manuell fokusering. Denna nya kamera från Canon är en nischad produkt som passar dig som främst ska fotografera astro. Kameran kommer att finnas tillgänglig redan nu i december.

  Läs mer och beställ här: Canon EOS Ra

 • Infonsdag: Exponeringskompensera

  Trots nya och avancerade ljusmätningssystem så får man ofta exponeringskompensera ändå.

  Exponeringskompensation är helt enkelt hur du gör för att få en bild ljusare eller mörkare. Det är en funktion som används allt oftare då många numera väljer spegelfria kameror och då ser du direkt i sökaren om en bild känns lite för mörk eller lite för ljus och då kan du enkelt justera detta. Även om moderna kamerors bildsensorer har stort dynamiskt omfång så får du alltid bättre resultat med så korrekt exponering som möjligt.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag". 

 • Två nya objektiv till Panasonic S

  Nyhet

  Med två nya objektiv till Panasonics S-serie så känner vi att det börjar vara ett komplett system med 6 objektiv som täcker ett stort omgång av brännvidder. Sedan har du ytterligare 11 Sigma objektiv som passar till L-fattningen med många fler på ingång.

  Det första objektivet som lanseras idag är Panasonic Lumix S Pro 16-35/4 vilket förmodligen de flesta har väntat på eftersom Panasonic S är en mycket robust kamera som passar fint till att vara ute i skog och mark för att ta fina landskapsbilder. Det nya objektivet är självklart vädertätad och är byggd för kameror med högupplösning så som Lumix S1R. Fördelen med detta system är att allt plannerat och byggt nu i denna moderna till vilket gör att alla material och konstruktioner är toppmoderna som kommer hålla hög standard i många, många år framöver. Detta gör det mer tryggt att investera i systemet.

  Objektivet beräknas att levereras i januari, beställ ditt exemplar redan nu: Panasonic Lumix S Pro 16-35/4

  Det andra objektivet är Panasonic Lumix S Pro 70-200/2,8 O.I.S som är tänkt till press, sport eller fågelfotografen som behöver ett ljusstarkt telezoom som man kan lita på. Objektivet är självklart vädertätat och har snabb samt träffsäker autofokus. Panasonic har även lagt ner en hel del tid på att få till en mjuk och härlig bokeh för att hela bilden ska få en bra känsla. Tillsammans med den inbyggda stabiliseringen i kamerahuset så ger dessa upp till 7-stegs stabilisering vilket är perfekt för den typ av fotograf som har nytta av detta objektiv.

  Objektivet beräknas att levereras i januari, beställ ditt exemplar redan nu: Lumix S Pro 70-200/2,8 O.I.S

  Nu när det finns så pass många objektiv med L-Fattningen samt tre väldigt fina kamerahus så känner vi att det är ett komplett system som verkligen är värt att kika på och investera i. Detta system har många fördelar jämfört med andra system och ett av de är att bilderna vi har fått ur dessa kameror och optik är helt magiska, ett system vi verkligen rekommenderar. Vi har gjort test på alla dessa som du kan läsa på respektive produktsida.

 • Test: Tokina Opera 16-28/2,8 FF

  Test

  Tokinas nya Opera 16-28/2,8 FF är en ljusstark, raktecknande vidvinkelzoom som passar bra för landskapsbilder, arkitektur, interiörbilder, gruppbilder, gatufoto m.m.

  Mats skriver: Som brukligt för Tokinas objektiv har Opera 16-28 en mycket rejäl konstruktion mekaniskt. Det innebär bland annat att merparten av optiken är byggd i metall, istället för syntetmaterial. Den blir därigenom lite tyngre än många liknande objektiv, men det är ett pris många gärna betalar för en bättre känsla i hanteringen och en i många fall tåligare optik. Optiskt är Opera 16-28/2,8 en sofistikerad konstruktion som inrymmer precisionsgjutna avancerade asfäriska linselement, asfäriska element och element i lågspridande glas.

  Läs hela testet här: Tokina Opera 16-28/2,8 FF

 • Makromåndag

  Denna bild kan man kalla ett makroporträtt, en fjäril som bjuder på en mycket elegant porträtt pose. Bilden har en helt underbar bokeh tack vare objektivet som bilden är tagen med Sony FE 100/2,8 STF GM OSS. Tack till Scott Davies som skickade in denna fantastiska makrobild till oss!

  Bild tagen med Sony A6400 + Sony FE 100/2,8 STF GM OSS

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Rösta på oss som årets nätbutik!

  Vi är nominerade till Årets Nätbutik 2019 och Onlinevaruhus 2019 av Prisjakt. Tycker du om oss så får du mer än gärna rösta på oss innan 30 november. När du röstar så hjälper du även organisationen Top Ten Sverige.

  Vinnaren blir den som får flest röster på respektive utmärkelse så vi behöver verkligen din röst! Tävlingen pågår t o m den 30 november och du hittar den via länkarna här nedan. Det bästa av allt är att Prisjakt har lovat att skänka en krona för varje röst till organisationen Top Ten som listar Sveriges energieffektivaste produkter och ger tips som hjälper dig uppnå en mer energisnål och hållbar vardag.

  Rösta på oss här: Årets Nätbutik 2019

  Rösta även på oss här: Årets Onlinevaruhus 2019

  Ett stort tack till dig som tar dig tid och röstar på oss!

 • Drönarsöndag: Skörd

  Skördetid ger ofta intressanta mönster så här uppifrån.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Blå nyanser

  Ilulissat på Grönland är en mycket vacker plats. Ovanför fjorden ligger en glaciär och den trycker ut isberg genom fjorden. Inte konstigt att den fått namnet Icefjord.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM WR, f/8, 1/350s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Sigma 14-24/2,8 DG DN Art

  Test

  "Jag är djupt imponerad över hur bra Sigma har lyckats med detta objektiv" - Mats

  Mats skriver: Sigmas nya DN-version av 14-24 mm f/2,8 Art vidvinkelobjektiv designat för spegelfria fullformatskameror från Sony och Panasonic. Tack vare det korta avståndet mellan objektivfattning och sensorn kan objektivet göras mer kompakt samt bibehålla en hög optisk prestanda. skärpan är bättre än vanligt och dessutom över större del av bilden än normalt, och detta redan på största bländaröppning. I nedbländat läge runt f/4 -f/8 ökar skärpan i vanlig ordning, men det är inga markanta skillnader och är mest märkbart nära kanter och hörn. Bäst hörn- och kantskärpa blir det på de kortare brännvidderna.

  Läs hela testet här:  Sigma 14-24/2,8 DG DN Art

 • PhotoExpo samlade in till Hjältarnas hus!

  På PhotoExpo hade vi Check and Clean och vi uppmanade alla att donera ett valfritt belopp till Hjältarnas hus som också fanns på plats på mässan.

  Vi hade tre personer, en från Olympus, en från Nikon och en kille från oss som satt hela dagen och rengjorde sensorer helt kostnadsfritt för er som besökte PhotoExpo 2019. Vi uppmanade alla som lämnade in sin kamera för rengöring att donera ett valfritt belopp till Hjältarnas hus. Vi rengjorde 146st kameror som resulterade i en donation på 7210kr!

  Vi tackar så mycket för att du besökte PhotoExpo och skänkte pengar till Hjältarnas hus. Missade du PhotoExpo så kan du se hela livesändningen här: PhotoExpo 2019 Live