X-files: Ögon

Det sägs ju att ögonen är själens spegel och det kan nog stämma. Ögonen är ofta det vackraste på en människa. Det som skiljer en bra fotomodell mot en sämre är oftast hur de kan sprudla med sina ögon.

Att fotografera ögon är faktiskt svårt. Du kan inte dra på med för mycket ljus så att du skadar ögat på den som du fotograferar. Det innebär att du kan inte ha så liten bländaröppning så att du får tillräckligt med skärpedjup, och självklart vid en viss gräns så sabbar diffraktionen skärpan. Det är nästan omöjligt att fokusstacka då respektive bild diffar för mycket. Kanske om du "låser fast" motivets huvud så denne inte kan röra på sig och du använder stativ men det känns inte heller som en trevlig lösning. Så finns det då någon perfekt lösning? Nej, tyvärr inte. Man får göra det bästa man kan helt enkelt. Motivet får vara så stilla som möjligt. Du får använda stativ. Du får använda så mycket ljus som möjligt utan att det blir otrevligt eller skadligt. Sedan får du ta många bilder och det kanske kan gå att fokusstacka från dem.

Den bild du ser här är tagen med Fujifilm X-H1 på 1/105s och ISO 200 med en Fujinon 60/2,8 Macro på f/5,6. En grymt fin optik som kommit lite i skymundan för att den har några år på nacken. Bilden är beskuren och ej fokusstackad.

Ögon är vackra.

Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas