• X-files: Louvren

  ouvren har massor av konst innan för sina väggar men jag vill påstå att utsidan av Louvren är konst också.

  En pyramid framför en pyramid med vackra Louvrenpalatset i bakgrunden. Jag skriver palats för även om det är ett museum numera så byggdes det ursprungligen som palats åt Filip II August redan 1190. Sedan har det självklart byggts ut och byggts om i flera omgångar. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 39mm, 1/150s, f/11 och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Sony videokameror

  Test

  Sony har flera starka modeller i semiproffs och proffs-segmentet när det gäller video och vi har kikat på de nyaste modellerna för att urskilja vad som skiljer och vilken som då passar dig och dina behov. Detta läser du utan kostnad eller inloggning.

  Sony PXW-Z90, HXR-NX80 och FDR-AX700 bygger på samma kameror med samma chassi, sensor, processor, zoomoptik, autofokus m.m. Skillnaderna är något mer subtila då Z90 är den modell som är mest anpassad för profesionella användare, medan AX700 riktar sig mer mot avancerade entusiaster och hobbyfotografer. Och NX80 hamnar någonstans mittemellan, för både proffs och entusiaster, men då med lite olika professionella behov. 

  Läs mer här: Test & jämförelse Sony PXW-Z90, NX80 och AX700

 • Fotohistoria: Boy

  Av alla spännande kameror vi har i vår samling så är det denna simpla kamera som de flesta "icke-fotografer" reagerar över och tycker att den är fin.

  Denna kamera heter Bilora Boy 6 och är i Luxus red. Företaget grundades 1909 som Kürbi & Niggeloh Company i Barmen-Rittershausen för att sedan 1911 flytta till Radevormwald. Bilora är ett märke som man främst förknippar med stativ och fototillbehör, men de tillverkade mer än en miljon kameror fram till 1975 när de stängde sin kameratillverkning. Bilora börjar med plastprocesser redan 1961 och det är vad de är stora på i skrivande stund. 1991 la Bilora ner sin tillverkning av stativ. Hela fotodelen skiljdes från moderföretaget och blev till Kuerbi-Otto Toennes GmbH. De säljer idag väskor, blixtar, filter och stativ under namnet Bilora men allt tillverkas i Asien så de använder egentligen bara Bilora-namnet. 

  Men tillbaka till vår söta lilla Bilora Boy. Den serien fanns 1949-1960 och vi skulle gissa att vår är från 1950. Objektivet var ett Meniscus, vilket låter som ett lustigt namn i svenska öron i alla fall. Objektivet hade en fast bländare på f/11. Slutartiden var fast på 1/30s. Kameran var tillverkad i bakelit, och använde 127-film och hade ett negativformat på 40x65mm. 

  Kameran har ett mycket varierande samlarvärde. Självklart så spelar modell och skick in på priset, men vi skulle säga att värdet på en i fint skick ligger från 100kr upp till 2000kr. Det är ett stort spann i värde och i slutänden så är det väl värdet vad en köpare är beredd på att betala. De röda ligger högre i värde än de svarta. 


  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Nyhet: Sony lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Sony ett objektiv som bekräftar att man har en seriös proffs-satsning under uppbyggnad. Även om det inte blir en storsäljare så har den några smarta features och ingår i G Master-serien, alltså top of the line från Sony.

  Så här skriver Sony själva: Sony annonserar idag tillgängligheten för det nya objektivet FE 400mm F2.8 GM OSS (modell SEL400F28GM). Super-Telephoto-objektivet har stor bländare, ger en fantastisk bildkvalitet och enastående fokushastighet och precision. Objektivet väger dessutom bara 2897g, vilket gör det till det lättaste objektivet i sin klass. FE 400mm F2.8 GM OSS är det perfekta valet för professionella sport-, djur- och naturfotografer och är ett perfekt komplement till Sonys omfattande serie av höghastighetskameror med E-fattning, inklusive α9 och α7R III. Den senaste mjukvaruuppdateringen (Version 3.00) för α9 (ILCE-9) ger stöd för den nya FE 400mm F2.8 GM OSS (SEL400F28GM) –linsen, genom att optimera optisk bildstabiliseringsprestanda och möjliggör kontinuerlig fotografering med autofokusspårning, även när bländaren är större än F11. 

  Dessutom har man på Sony flyttat nästan allt glas till mitten och bakre delen av objektivet för att centrera vikten och därigenom skapa en trevlig balans tillsammans med kamerahuset. Priset är 129900kr och leveransen börjar i september. 

  Läs mer och boka här: Sony FE 400/2,8 GM OSS

 • Geosmart

  Ett mycket högkvalitativt stativ som står pall för det mest och som passar bra till gimbal eller större kulleder är Velbons Geo N635D - en favorit hos oss. Dessutom är det till kampanjpris just nu och därför platsar den in som ett bra tips i Bloggen...

  Har du lite tyngre gluggar och tycker att stativet är för vekt? Just nu kan du köpa det rejäla Geo N635D till ett kanonpris. Med en specialsammansättning av magnesium, kolfiber och basalt är det en otroligt fin känsla i det här stativet och det är verkligen gjort för att tåla stryk. Stabilt, rejält och högkvalitativt och med rejäla skruvlås till benen. Ihop med en gimbal har du en bra kombination för tyngre objektiv och kamerahus. Mantona har två modeller av fina gimbals och vi har ett från Dörr som passar jättefint till objektiv och kamerakombinationer upp till ca 2,5-3kg. Allt länkat nedan så kika på det du är sugen på. Priset på stativen gäller så långt lagret räcker...

  Läs mer om stativet här: Velbon Geo N635D kolfiber 

  Gimbals hittar du här: Mantona TK-II

 • Test: Olympus M.Zuiko Digital ED 12/2,0

  Test

  En äldre optik testad på nya kameror, eller i alla fall nyare kameror än när objektivet lanserades för att se om den håller ännu och ett lite mer djuplodat test. Olympus vidvinkel på 12mm och ljusstyrka f/2 är ett mycket bra objektiv.

  Skärpan är bra i centrum av bilden redan på största öppning, men rätt soft nära kanter och hörn ner till f/4, för att sedan ge ett märkbart bättre resultat över hela bilden runt f/5,6-f/8. På mindre bländaröppningar än f/8 börjar diffraktion (försämrad skärpa) bli påtaglig, vilket delvis påverkas av den mindre 4/3-sensorn. Skärpedjupet på f/8 motsvarar f/11-f/16 på kameror med större sensorer. 

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital ED 12/2,0 test

 • Whistler

  En bra väska eller ryggsäck är A och O för oss fotografer. LowePro har många smarta väskor men en redig, enkel och samtidigt praktisk väska är Whistler som är en av våra absoluta favoriter - nu till kampanjpris dessutom!

  Det bästa är sällan på REA eller Kampanj säger vissa men med Whistler är det tvärtom. Både 350 och 450 är toppmodeller som vi verkligen gillar och säljer mycket utav. Just nu har vi dessutom en kampanj som gör att du sparar upp till 1200kr på Whistler-väskorna så har du suget efter en ny ryggsäck och har höga krav är Whistler från LowePro svaret. Vi gillar dessa två väskor och kan gå i god för att du får en fantastiskt bra produkt. 

  Läs mer här: LowePro WHISTLER BP 350 AW kampanj!

 • X-files: Mademoiselle

  Jag vet inte vem hon var...

  Platsen kan du nog gissa. Bakgrunden avslöjar det. Hon stod är och såg väldigt japansk ut men ändå väldigt fransk. Jag såg att detta kunde bli en bra bild. Men som vanligt står jag med fel objektiv på fel plats. Så denna bild är väldigt beskuren. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/400s, f/8och ISO 100. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas 

 • Test: Sigma 70/2,8 DG Macro Art

  Test

  Macro-objektiv är populära den här årstiden och så här på midsommarafton så firar vi sommaren med ett test på Sigma relativt nya 70mm Macro Art till Sony, Nikon och Canon. Du läser testet utan inloggning och helt kostnadsfritt hos oss.

  Äntligen än ersättare till Sigmas oerhört skarpa och fina EX 70/2,8 DG Macro som de slutade tillverka 2015. Att den nu kommit som ART-version känns mycket hoppfullt, då vi har fantastiskt goda erfarenheter av Sigmas ART-objektiv.Sigma 70/2,8 DG Macro Art ger skala 1:1 vid närgränsen och passar både fullformat- och APS-C-kameror. Finns med fattningar för Canon EF och Sony E. 

  Läs mer här: Sigma 70/2,8 DG Macro Art test

 • Midsommar 2018

  Nu har det gått ett år - igen! Tiden rusar och det är redan dags för midsommar. Vilken fantastiskt fin vår och försommar vi har haft, hoppas att det blir en fortsatt fin sommar, eller hur? Vi kör öppet som vanligt idag, stängt imorgon på telefon, mail och butik.

  Alla vi på CyberPhoto önskar dig en GLAD MIDSOMMAR!

 • Fotohistoria: APS-C

  Vilken sensorstorlek har du på din kamera? Kanske fullformat eller kanske APS-C, men vet du vad APS-C står för?

  APS, Advanced Photo System, var ett analogt system som kom 1996 och försvann väldigt fort, redan 2004 la Kodak ner tillverkningen av kameror. Fuji och Kodak la båda ner tillverkningen av film 2012. APS-systemet drunknade helt enkelt i den digitala revolutionen. Idag är det nästan ingen som kommer ihåg APS. Filmen satt i kassetten och du såg aldrig filmen utan du bara stoppade in kassetten i kameran och när den var klar tog du ut kassetten. Efter filmen var framkallad så låg den kvar i kassetten och ville du beställa fler bilder så lämnade du in hela kassetten.

  APS hade tre olika bildformat som du kunde välja i kameran. Negativet var 30,2x16,7mm och hade bildförhållandet 16:9, det kallades för H som i High Definition. C för Classic och hade bildförhållandet 3:2, där nyttjades negativet till 25,1x16,7mm. Tredje läget var P för Panorama och där nyttjades 30,2x9,5mm av negativytan.

  Bildsensorer kring APS-systemets Classic-läges storlek fick snabbt smeknamnet APS-C-sensor. Även om storleken inte är exakt samma så är det i närheten. APS-C på analog film var som sagt 25,1x16,7 medan de flesta sensor under namnet APS-C-sensor är något mindre. Canon ligger ofta på 22,7x15,1, Fujifilm på 23,5x15,6 och Nikon ofta på 23,7x15,6 för att nämna några exempel.

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Test: Gimbal Dörr GL-25

  Test

  Gimbal för din kamera som underlättar vid stativfotografering - ett verktyg som man inte vill vara utan om man en gång vant sig. Vi har testat tyska Dörr GL-25 för att se om den kan matcha populära Mantona gimbals.

  Det som främst skiljer denna mot vissa dyrare alternativ är möjligheten att noggrant kunna styra friktionen i de olika rörelseaxlarna. På detta huvud fungerar skruvarna främst som låsning, snarare än friktionsreglage, så man jobbar i praktiken med samma motstånd hela tiden. Detta fungerar utmärkt för de flesta fotografer i de flesta sammanhang, men kanske inte för de allra mest specialiserade. 

  Läs mer här: Dörr GL-25 gimbalhuvud/objektivvagga test

 • 8Sinn lanserar

  Nyhet

  Nu har 8Sinn släppt en hel del nya produkter och du hittar sortimentet hos oss. Massor av populära produkter som cage finns nu till tex EOS 5D Mark IV och många fler modeller. Ring oss gärna om du har frågor kring 8Sinn.

  För dig som filmar med din kamera så finns idag massor av smarta och sjysta produkter. Vi testar och köper in olika produkter kontinuerligt men mycket är av "kina-kvalitet" om man ska använda det som en negativ term. Däremot stämmer inte uttrycket i verkligheten då mycket av det bästa på marknaden också kommer från Kina idag men kvalitetsskillnaderna är stora mellan olika varumärken och produkter. 8Sinn är ett märke som satsar på kvalitet och funktion vilket märks på produkterna. Vi har inte sett en enda produkt från 8Sinn som inte håller måttet. Läs mer om deras produkter och beställ din 8Sinn via länken nedan. 

  Läs mer här: 8Sinn sortiment hos CyberPhoto

 • Zoom Q2N Handy

  Test

  För dig som vill spelar in video till en vlogg eller blogg så är Q2N från Zoom ett bra alternativ. Läs Mats test och se om det här är en produkt som kan vara nåt för din Youtube-kanal eller till något annats smart behov. Vi gillar Q2N.

  Mats skriver: Zoom Q2N Handy videorecorder är en lättanvänd och suverän produkt för bland annat musiker, video-bloggare, skådespelare, föredragshållare, intervjuare, läkare, eller egentligen alla som vill kunna filma sig själv och andra med oerhört mycket bättre ljud än vad en vanlig kamera eller smartphone klarar utan extern mikrofon. Filmkvaliteten håller förstås inte lika hög kvalitet som ljudet, men det ser förhållandevis ganska bra ut och optiken ger en vidvinklig och skarp bild med en viss fisheye-effekt. Det är dock ljudkvaliteten som är Zoom Q2N:s starka sida och där den utklassar i princip alla kameror och smartenheters möjligheter att spela in ljud. 

  Läs mer här: Zoom Q2N Handy videorecorder / blogg / vlogg test

 • Samyang lanserar!

  Till Canon kommer nu Samyang med ett nytt 85mm f/1,4 som har autofokus. Inte nog med det, man vill visa att det är av högsta nivå rent optiskt och vi kommer att påbörja test inom kort. Vad sägs om 6890kr inkl moms och leverans i juli?

  Så här skriver de själva: Nya Samyang AF 85mm f/1.4 EF erbjuder hög prestanda i en liten men tålig förpackning. Det här är objektivet för dig som är Canon-fotograf och älskar att ta porträtt med vacker bokeh i bakgrunden men ogärna släpar på onödigt tunga och skrymmande prylar i kameraväskan. Vikten är endast 485 gram och längden 72 mm. Den optiska konstruktionen är framtagen för att matcha de mest högupplösta DSLR-kamerorna med fullformatssensor, men objektivet fungerar även utmärkt på Canon-modeller med APS-C-sensor. 

  För att ge så snabb, exakt och tyst autofokus som möjligt har Samyang använt sin nya, uppgraderade autofokusmotor Dual LSM (Linear Supersonic Motor). Fokuseringen sker också internt, endast en enda lins förflyttas, vilket innebär att objektivets längd förblir densamma oavsett fokusavstånd. Vill man hellre fokusera manuellt har objektivet en lättåtkomlig AF/MF-omkopplare och en bred, greppvänlig fokusring. Bländaren är elektroniskt styrd vilket innebär att man kan använda alla exponerings- och ljusmätningsmetoder kameran har att erbjuda. 

  Samyang AF 85mm f/1.4 EF må vara litet och lätt men innanför det vädertätade höljet ryms 9 linselement indelade i 7 grupper. I konstruktionen ingår ett hybridasfäriskt linselement som säkerställer att objektivet levererar maximal skärpa även vid de största bländaröppningarna, som ofta används hos ett objektiv för porträttfotografering. Samyangs avancerade flerlagers antireflexbehandling UMC (Ultra Multi Coating), säkerställer att bilderna får hög kontrast och briljans samt neutral färgåtergivning. Ett medföljande motljusskydd kan också användas för att minska risken för uppkomsten av reflexer vid starkt sidoljus. Bländaren har 9 lameller, vilket hjälper till att ge mjuk och behaglig teckning av oskarpa delar i bilden.
   

  Mer information kommer inom kort. Priset blir 6890kr inkl moms och leverans påbörjas i juli 2018. 

 • Fujifilm uppdaterar

  Nyhet

  Nu kommer en uppdatering till X-H1 och X-T2 från Fujifilm och du kan ladda ner den på deras hemsida redan nu! Version 1,10 till X-H1 och version 4.10 till X-T2 är de nyaste som du bör byta till om du har en sån kamera.

  Så här skriver Fujifilm om uppdateringen till dessa: The firmware includes the additional functions and the operability improvement. And the malfunctions announced on May 17 2018 have been fixed. The functions of “Select Folder” and “Create Folder”, which was planned to be included in ver.4.10 will be incorporated in ver.4.20 to be released in July 2018. Upgrading firmware from ver.4.00 to ver.4.10 will remove the functions of “Select Folder” and “Create Folder”. The firmware includes the additional functions and the operability improvement. 

  Nästa uppdatering till X-Pro2 och GFX 50S kommer under juli 2018. 

  Se filmen och test på X-H1: Fujifilm X-H1 information + test & film 

  Här hittar du uppdateringen: Fujifilm firmware & download

 • X-files: Storformat

  Det borde bli riktigt bra bilder...

  Bilden är tagen på Fujifilms event på Magnumfotografernas utställning i Paris om ämnet "Home". De har monterat en GFX i bakstycket på denna vackra storformatskamera. Jag vet inte om du känner likadant, men det skulle vara galet snyggt att ha en sådan här kamera hemma i bokhyllan. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR och har tyvärr en hel del rörelseoskärpa men det spelar ingen stor roll för den här bilden. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Laowa 9/2,8 Zero-D

  Nu släpper vi testet på Laowas 9mm vidvinkel för APS-C-sensor. Det här är en kanonglugg som presterar otroligt bra och som du ska kika närmare på om du är sugen på vidvinkelbilder i sommar. Mats har sammanfattat allt i ett test.

  Laowa 9/2,8 Zero-D är en mycket kompakt, raktecknande, ultravidvinklig optik med fattningar för spegelfria kameror från Canon, Fujifilm och Sony. Den är anpassad för sensorer i APS-C-format och inte gjord för kameror med sensor i 35mm fullformat. Bildvinkeln (113°) motsvarar ett objektiv med ca 13-14 mm brännvidd på 35mm fullformatskamera och objektivet är i skrivande stund den enda i sitt slag med ljusstyrka f/2,8. 

  Läs mer här: Laowa 9/2,8 Zero-D för Sony E-fattning (APS-C)

 • Huawei P20 PRO

  Nyhet

  En smartphone som skakat om på marknaden är P20 PRO som med sina kameror ger möjligheter som inte föregångare har gjort. Det här är mobilen för dig som vill ha det vassaste på marknaden. Huawei P20 PRO är namnet.

  Grunden i kameran är en sensor på 40 mpixel som med optik (Leica-stämplat) av bästa klass ska ge möjligheten att ta riktigt bra bilder. Vi har testat och den är otroligt vass när det kommer till bildkvalitet i en smartphone. Det är ett hybridsystem där totalt tre kameror arbetar tillsammans för att ge upp till 5x zoom med bra upplösning. Det finns även ett Night mode där du för fri hand kan ta skarpa bilder på kvällstid. 960 fps i superslowmotion finns också (0,25 sek inspelning ger 8 sekunder uppspelning) och även den enkla kameran på fronten är på 24 mpixel. Den har funktioner för att maximera bildkvalitet, mättnad, skärpa men även att bilder blir upprätade (som tex sneda horisonter) när man plåtar landskap eller arkitektur. 

  Läs mer om P20 PRO här: Huawei P20 Pro

 • Fotohistoria: Sankyo

  Du har nog stött på Sankyo någon gång i ditt liv, vare sig du märkt det eller inte. En gång i tiden tillverkade de filmkameror och projektorer, men också speldosor, både exklusiva och sådana som du hittar i leksaker för barn.

  Sankyo betyder "den tredje" men är också en princip i Aikido. 

  Det finns flera företag med namnet Sankyo, och ett Sankyo tillverkar pachinkomaskiner, ett Sankyo tillverkar flöjter i silver och guld, ett (Daiichi) Sankyo tillverkar medicin, ett Sankyo som tillverkar kapskivor med diamant, ett Sankyo som tillverkar kemiska preparat, ett Sankyo som tillverkar byggmateriel i aluminium, och ett Sankyo som tillverkar byggnadsställningar. Ett annat Sankyo tillverkade Harley Davidson motorcyklar under licens. Ett ytterligare Sankyo tillverkar pressmaskiner. Tar det aldrig slut? Nej, för det finns ett transportföretag med namnet Sankyo också, och ett som tillverkar typ elmotorer och ett som tillverkar modulbyggnader. Det finns ett Sankyo som tillverkar optiska linselement. Det finns ett annat Sankyo som också tillverkar optik och de sålde produkter under namnet Komura och Chibanon. Så vilket är rätt? 

  Det Sankyo som jag isolerat som det företag som tillverkade kameror grundades 1946 som Sankyo Seiki Manufacturing. Idag heter det Nidec Sankyo Corporation, 日本電産サンキョー株式会社 Nihon Densan Sankyō Kabushikigaisha. Nidec Corporation blev största aktieägare i Sankyo 2003. 

  Sankyo var enormt stora på filmkameror och projektorer under lång tid, men när videokameror började ta över så försvann hela smalfilmsmarknaden och Sankyo fokuserade på andra grenar istället. 

  Som kuriosa kan vi nämna att Nidec Sankyo har haft ett speed skating team sedan 1957 och två av deras medlemmar vann vann medaljer under OS 2010. 

  1948 Sankyo har utvecklat en prototyp till speldosa. 
  1950 Sankyo börjar tillverka speldosor. 
  1957 Sankyo börjar tillverka 8mm filmkameror och projektorer 
  1963 Sankyo börjar tillverka bandspelare. 
  1968 Sankyo börjar tillverka digitala klockor. 
  1971 Sankyo börjar tillverka kortläsare. 
  1978 Sankyo börjar tillverka mekanism för kassettdäck 
  1979 Sankyo börjar tillverka 2,5" microdisk och direktdrivna motorer för kassettdäck. 
  1981 Sankyo börjar tillverka tillverkningsrobotar. 
  1982 Sankyo börjar tillverka stegmotorer. 
  1985 Sankyo börjar tillverka städrobotar. 
  1986 Sankyo börjar tillverka optiska pickuper. 
  1988 Sankyo börjar tillverka motorer för videobandspelare. 
  1993 Sankyo börjar tillverka robotar för kirurgi. 
  1994 Sankyo börjar tillverka luftlagersmotorer för scanners. 
  1995 Sankyo börjar tillverka robotar för att hantera LCD-paneler. 
  1997 Sankyo börjar tillverka motorer för hårddiskar. 
  2001 Sankyo börjar tillverka vattenflödesgeneratorer. 
  2002 Sankyo börjar tillverka optiska diffraktionselement. 
  2003 Sankyo börjar tillverka optiska pickuper för DVD-spelare. 
  2006 Sankyo börjar tillverka objektivstyrning till mobiltelefoner. 
  2007 Sankyo börjar tillverka robotar som kan hantera solceller. 
  2009 Sankyo börjar tillverka optisk bildstabilisering till mobiltelefoner. 

  Den kamera du ser på bilden är en Sankyo 8T från vår egen samling. Det är en dubbelåtta-kamera från 1959 med två utbytbara objektiv som du kan vrida till det objektiv du vill använda. T står för Twin då den har dubbla objektiv. Den fanns också som en 8S med endast ett objektiv, och en 8E med plats för tre objektiv. Undertecknad har en gång i tiden haft kassettdäck STD-3000, skivspelare, receiver SRC-4040 och högtalare från Sankyo. De var riktigt stora på kassettdäck och kassettradio. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Zhiyun EVO 2

  Nyhet

  En ny gimbal ser dagens ljus och det är EVO 2 från Zhiyun som är för actionkameror (GoPro). Nyutvecklad och uppdaterad för att vara det bästa i sitt segment. Stänktålig för att kunna användas nästan överallt...den här ser vi fram emot!

  Vi håller på att fylla med information om denna nyhet men i korta drag är det en riktigt modern gimbal med allt man kan tänka sig och önska sig. Det är en superprodukt tror vi för dig som vill använda din GoPro när du gör filmproduktioner. Batteritiden sägs vara extremt bra och upp till 12 timmar i verkligheten vilket vore fantastiskt bra. Pris, leveranstid och mera detaljer kommer inom kort! 

  Läs mer här: Zhiyun EVO 2 nyhet!

 • Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD

  Test

  Ett av de absolut hetaste objektiven på marknaden är nu testad - Tamron 28-75mm till Sony E-fattning! Mats har använt den ett tag och du kan läsa hans sammanfattning på vår hemsida redan nu. Mycket läsvärt test!

  Tamron nya RXD-stegmotor ger både snabb och tyst fokusering. RXD-motorn fungerar också mycket bra under filmning, där den ger en nästan ljudlös och mycket följsam autofokusering. Intern fokusering gör att objektivet inte rör sig exteriört under fokusering - perfekt t ex vid användning av polarisationsfilter, avtonade filter eller separata filterhållare. 

  Läs mer här: Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD test

 • Vinnare 2018

  Vår stora tävling på temat Flora och Fauna är avslutad och jury-arbetet är igång. 631 godkända bidrag totalt - helt otroligt! Enda lilla nackdelen är att jury-arbetet tar enorm tid men vi räknar med att vara klara under nästa vecka.

  Tar man sig en minut per bild så tar det 10,5 timmar att kolla igenom. Det blir säkerligen 3 eller 4 omgångar innan vi har finalister framme vilket ger en otroligt tidsåtgång. Samtidigt är det mycket fina bilder och en hel del fantastiskt fina bilder. Och vi kan lova att vinnarna kommer att hålla mycket hög klass vilket är väldigt smickrande för oss. Spännande för alla er som deltagit och spännande för oss att få äran att kora vinnare. 

  Foto: Erik Magnusson (deltagare tävlingen)

 • Sony E PZ 18-105/4 G OSS

  Test

  18-105mm till Sony E har varit efterfrågad och omtalad - nu släpper vi testet på detta objektiv med fast bländare genom hela omfånget och du kan läsa det helt utan kostnad eller inloggning hos oss på CyberPhoto. Mats har testat ordentligt.

  Sony E PZ 18-105mm F/4 G OSS är naturligtvis inte felfri och som hos alla superzoomar finns det kompromisser även i denna. Men eftersom kvaliteten skiljer sig jämfört med liknande zoomar med ett bättre bildresultat än vanligt så kan jag inte ge något annat utlåtande än högsta betyg. Mycket bra byggkvalitet, inbyggd effektiv bildstabilisering, bra autofokusfunktion, låg focus shift, relativt bra ljusstyrka samt ovanligt bra skärpa över stor del av bilden, är de egenskaper som gör denna optik värd högsta betyg bland superzoomar i sin prisklass. 

  Läs mer här: Sony E PZ 18-105/4 G OSS Sony E

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Idag släpper Samyang en het nyhet som kommer att passa många av oss - nämligen ett fast 24mm med autofokus och bländare f/2,8. För endast 2990kr inkl moms! Boka ditt exemplar redan nu för att få den så snabbt som möjligt.

  Vi har redan testat ett förproduktions-exemplar och fullständigt test kommer inom kort. Ett mycket tyst, snabbt och smidigt objektiv som verkligen kommer att passa till de smidiga Sony-kamerorna. Närgräns på 24cm gör att användningsområdet blir stort och med en mycket snabb autofokus så passar den perfekt med Sonys avancerade fokusering. Vad sägs om 93 gram och ett utstick från kameran på 37mm! Den har en bra antireflexbehandling för att minimera flares och så kallad ghosting (sök på de orden här i Bloggen så finns artiklar om detta). Ett mycket prisvärt och smidigt objektiv. 

  Kommer i juli 2018 och priset är 2990kr inkl moms. 

  Boka och läs mer här: Samyang AF 24/2,8 FE

 • X-files: Palmbjörk

  Som en söderhavspalm böjer sig den norrländska björken över stranden...

  Vi ser en liten skylt om en fors, kör en riktigt dålig väg, denna väg slutar i en större stig, stigen går längs en brant, denna brant är mycket högre än vi väntat oss och stigningen ner till älven är rätt brant den också. Väl framme så ser i en liten strand som skulle kunna vara på vilken söderhavsö som helst. Fast det är inte palmer utan björkar, det är inte varmt i vattnet och det är inte papegojor som seglar omkring utan det är mygg. Vattnet är mycket högre än normalt, då det är vårfloden från inlandet som är på väg ut i havet. Mitt på stranden hittar vi en före detta myrstack. Någon med stora klor har grävt upp den och slukat innehållet. Ja, en björn. Vi blir pratar högre så att eventuella nallar ska höra var vi är. Någon sa att var femte timme du är i skogen så har du mött en björn. Du ser den inte men den har sett dig. Vet inte om det stämmer. Jag är helt övertygad om att flera björnar har sett mig ute i markerna medan jag har aldrig sett någon björn i det vilda. Jag har dock sett spår och spillning. 

  Här är HDR kört på max i Lightroom och även "ta bort dis" är uppskruvad för att få en omöjlig bild möjlig. Nackdelen är att det blir brusigt för alla pixelpeepers. Även om man ser hela bilden på en 27" 4k-skärm så ser det hur bra ut som helst för oss andra. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/5,6 och ISO 125. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sirui PH-20 Gimbal head

  Test

  Vi har pratat mycket om stativ och stabila stativlösningar den här vecka. Här kommer även ett test inom samma område där vår eminente testare Mats har tagit sig tid att granska Sirui PH-20. PH-20 är ett gimbalhuvud med en låg vikt och god hållfasthet.

  Sirui PH-20 Gimbal head är utmärkt för dig som jobbar med stora och tunga objektiv där du behöver god stabilitet och möjligheten att kunna panorera och tilta. Det har en lätt och stabil konstruktion tack vare material som kolfiber och flygplansaluminium. Den är idealisk för dig som arbetar med t ex natur- och sportbilder där du behöver just panorering/tiltning. Självklart fungerar även detta gimbalhuvud fint för dig som vill filma. Ta en titt på vår film och se hur smidigt den arbetar. 

  Du hittar produkten och testet här: 

  Sirui GIMBAL HEAD CARBON PH-20

 • Canon EF 70-200 f/2,8L IS III USM & EF 70-200 f/4,0L IS II USM

  Nyhet

  Två av sommarens stora nyheter är här, Canon EF 70-200 f/2,8L IS III USM och Canon EF 70-200 f/4,0L IS II USM! Det här är två rykande färska L-objektiv från Canon som är framtagna för proffs och riktiga entusiaster.

  Två ljusstarka nyheter släpps idag och som vanligt har vi ögonen öppna för vad som händer i branschen så att du kan läsa om det senaste först här på vår hemsida. Canon EF 70-200 f/2,8L IS III USM är den ljusstarkaste av de båda och har fått ny ASC-coating och, som brukligt, en tuff och vädertålig konstruktion. Preliminär säljstart: augusti. 

  Här kan du läsa mer om Canon EF 70-200 f/2,8L IS III USM. 


  Canon EF 70-200 f/4,0L IS II USM har samma mångsidiga zoomomfång. Största nyheten på denna är en uppgraderad stabilisering, motsvarande upp till fem steg kortare slutartid. Den är även klart lättare än storebror ovan, med en vikt på endast 780g så vi tror det kan bli en riktig storsäljare på marknaden, något för dig? Säljstart: slutet av juni. 

  Här kan du läsa mer om Canon EF 70-200 f/4,0L IS II USM. 

 • Sony VCT-SGR1 handgrepp

  Nyhet

  Idag har vi glädjen att presentera en nyhet som verkligen ger en boost till dig med en RX0- och RX100-kamera. Ett smart litet handgrepp som gör stor skillnad när du ska filma och fota både dig själv och andra.

  Sony VCT-SGR1 är en mycket trevlig nyhet för dig som fotar och filmar med dessa Sony kameror. Greppet mångfaldigar möjligheterna för dig som vloggar, är ute och reser eller bara i övrigt vill få ännu mer stabilitet och funktion till din redan härliga kamera. På greppet har du smidigt tillgång till knappar för att ta en bild, starta och stoppa inspelning samt även för att zooma om just din kamera har en sådan funktion. Dessutom är det möjligt att använda handgreppet som ett resestativ. 

  Här läser du mer och beställer handgreppet från Sony: 

  Sony VCT-SGR1, handgrepp & fjärrkontroll för RX0- och RX100-serien

 • Fotohistoria: Zessan

  Zessan, Chinon, Alpa och Expert. Vad kan de ha gemensamt...

  Vi fick med detta objektiv tillsammans med en hel fotoutrustning. Vi såg utseendet och tänkte direkt på Expert och brydde oss inte mera om den. Expert-objektiven var inga höjdare, de var billiga alternativ till originalobjektiv på 70-80-talet. Senare så såg vi att det står Zessan 200/3,5 på den och nyfikenheten tog över. Enda ledtråden var "Lens made in Japan". Ingen av oss hade hört talas om Zessan tidigare. 

  Det finns typ ingen information alls om Zessan, inte vad vi kunde hitta i alla fall. Ja, då förutom en japansk kamera med namnet Zessan från 1940. Så vi undersökte närmare vem som skulle kunnat ha tillverkat den och vi fann att denna optik troligen tillverkats av Chinon. Den såldes även under namnet Alpa vilket är sorgligt, då Alpa var ett kvalitetsmärke en gång i tiden. Den såldes, som vi redan sagt, även under namnet Expert här i Sverige. Men vi grävde djupare och fann att detta troligen är en variant av Tamron 200/3,5 av typen CT200. Så den är tillverkad av Tamron eller Chinon. Vi skulle gissa att Chinon köpt konstruktionen av Tamron och sedan tillverkat den själv, med egen look. 

  En ointressant optik med ett intressant förflutet. 

  En sån här optik har inget egentligt värde, oavsett vad den har för namn. Till vår förvåning så fungerar allt på den. Fokuseringen går mjukt och fint, vilket det sällan gör på en så gammal optik. Bländaren löper perfekt och har ingen olja på sig. Inget mögel. Inget dis. Inget kittsläpp. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Sony lanserar RX100 VI

  Nyhet

  Nyhet: Sony lanserar RX100 VI

  Nu kommer en ny kompaktkamera från Sony - RX100 i sin sjätte version eller version VI som den får heta officiellt. Det här är en toppmodell med 24-200mm (motsvarande) bildutsnitt, 315 punkters fasdetekterande AF och 24 bilder per sekund med fokusering.

  Den får, äntligen, även en touchskärm med både "touch shutter" och "touch focus". Skärmen är även vinklingsbar 180 grader uppåt och 90 grader nedåt. Lite tjockare men annars som en RX100 V i sitt format. Processor och teknik runt den 1" stora bildsensorn är av nyaste snitt (Bionz X) och ger otroligt snabb prestanda kring fokusering och bildhantering. Ska vara upp till dubbelt så snabb som version V. 15 glas i 12 gruppen, två ED-glad och allt det i ett kompakt format. Sökare som i flera föregångare och med 4K video samt support för 8-but Hybrid Log Gamma för HDR. Superslowmotion i 250, 500 och 1000 fps. 

  Mer information kring pris och leveransdatum kommer inom kort. 

  Läs mer här: Sony Cybershot DSC-RX100 VI nyhet!

 • Olympus M.Zuiko Digital 8/1,8 PRO Fisheye

  Test

  Vi förnyar testet på Olympus fisheye då det kommit en ny firmware till finfina E-M1 Mark II som ger tillgång till raktecknande bild från detta objektiv. Läs testet och kolla om det här är sommarens leksak eller ett verktyg för dig!

  M.Zuiko Digital 8/1,8 PRO Fisheye är allt annat än raktecknande eftersom det är en så kallad fisheye-optik. Men med ny firmware i Olympus E-M1 Mark II får man tillgång till en funktion i kameran som omvandlar bilden (i JPEG) till raktecknande på digital väg. Korrigeringen sker i realtid med försumbar fördröjning. Skärpan nära kanter och hörn samt bildvinkeln påverkas så klart till det sämre, men i centrum av bilden är skärpan minst lika bra som innan. 

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital 8/1,8 PRO Fisheye test

 • Nationaldagen 6 juni

  Dagen som fortfarande känns som en ny helgdag trots att den hängt med sen 2005 som helgdag. Annandag pingst fick ge vika i samma slag och tidigare har 3:e och 4:e dag pingst fått ge upp sin ställning som helgdagar. Pingst har haft det tufft.

  I och för sig är det 250 år sen 3:e och 4:e dag pingst försvann men trenden är tydlig, pingsten är inte på uppgång. Skämt åsido, det är Sveriges nationaldag den 6:e juni och vi har stängt då, men däremot har vi öppet som vanligt både idag (tisdag 5:e juni), torsdag och fredag så du är hjärtligt välkommen att höra av dig eller att besöka oss. Vi hoppas att du får en underbar onsdag!

 • Uniqball Kolfiberstativ IQ3P

  Test

  Vi fortsätter dagen med samma tema: Stativ! Vårt senaste test på stativfronten kan du läsa via länken här nere. Uniqball Kolfiberstativ IQ3P är ett kraftigt kolfiberstativ som både klarar tung utrustning och krävande miljöer galant.

  Uniqball Kolfiberstativ IQ3Pa är ett tredelat professionellt kolfiberstativ som har en mycket bra stadga och är framtagen för lite tyngre kameror och objektiv. De är enastående tåliga och Uniqball stativen och kullederna är som vår testare Mats beskriver dem "... extraordinärt flexibla och smart konstruerade". Letar du efter ett riktigt pålitligt stativ så titta in och läs mer i testet. 

  Uniqball IQ3P finns i tre varianter, det som skiljer dem åt är storlek, längd och vikt. 

  Här hittar du alla tre varianterna av stativet: 
  Uniqball Kolfiberstativ IQ3P 

 • Smidiga stativ från Dörr

  Nyhet

  Välkommen tillbaka, vi hoppas att du har haft en fin helg och att du är full av härlig kraft inför den nya veckan. Vi mjukstartar dagen med de här smarta stativen från Dörr. Det ena stativet är formbart och det andra ett helt kit med multifunktioner.

  Ett stativ är ett mycket bra verktyg som inte kan överskattas. Stativet gör det möjligt för dig att få stadga i dina bilder och gör det enklare att få de kameravinklar du vill ha. Kolla in de här två smarta nyheterna från Dörr och se om de kan vara något för dig. 

  Det första är faktiskt ett helt stativkit med monopod, bordsstativ och kulled. Du kanske jobbar en del med mobilen för enkelhetens skull? I kitet ingår en mobilhållare och monopoden kan även fungera som en selfiepinne. Ett smart kit med multifunktioner, pris 499kr. 
  Läs mer här: 
  Dörr SB-2810S Stativkit med bordsstativ, monopod och mobilhållare 

  Det andra stativet, Flex Bowl, är ett litet flexibelt stativ för systemkameror upp till 3kg. Det är greppvänligt och formbart sä att du kan använda de saker du har i närheten för att fästa stativet. Förutom att ge stöd till din kamera så kan du använda det till blixtar, skärmar eller belysning. Kulled ingår och har 360° panorering och 90° tilt. Pris 249kr. 
  Läs mer här: 
  Dörr Flex Bowl FB-2830 

 • X-files: Sovjet

  En zeisskopia från 60-talets sovjet

  I helgen fick en Helios-44 58/2 följa med i fotoväskan. Roligast var under tävlingen Toughest bland alla Canonfotografer som alla hade 70-200/2,8 och en eldhastighet på massor av bilder per sekund, och där få köra en långsam GFX med en manuell sovjetoptik från 60-talet. Det blev många bra bilder, men av alla bilder från helgen så tyckte jag att denna bild var den charmigaste, Just för att här kommer denna optik kommer till sin rätt, med sin bisarra bokeh. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + Helios-44 58/2, f/2, 1/1400s, och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sony E PZ 18-110/4 G OSS

  Test

  En mycket speciell optik som inte är något för alla men kanske är det perfekta för just dig? Mats har testat Sonys 18-110mm för att se hur bra det är och det presterar i verkligheten. En spännande glugg och ett test värt att läsa.

  PZ 18-110/4 G OSS kan säkert upplevas som stor och otymplig på Sonys små spegelfria systemkameror, men detta objektiv är också anpassat för Sonys betydligt större videokameror med utbytbar optik (typ PXW-FS7, FS5 II II m.fl.), samt för videoriggar med diverse tillbehör som exempelvis follow focus, extern skärm etc. En liten och lätt utrustning ger också större risk för skakningar, och då är det snarare bara en fördel att den inte är så mycket mindre och lättare än vad den är. Objektivet känns för övrigt mycket gediget och välbyggt med superb känsla i fokus- zoom- och bländarreglagen. För bländarstyrningen finns en omkopplare för "klick" eller steglös inställning, samt låsknapp för manuell bländarinställning på optiken eller A-läget där bländaren regleras från kamerahuset. För växling mellan AF och MF så drar man bara fokusringen fram och tillbaka, alternativt via AF/MF-funktionen i kamerahuset. Autofokus och motorzoom är extremt tystgående och jobbar i princip helt ljudlöst. 

  Läs mer här: Sony E PZ 18-110/4 G OSS, för Sony E-fattning (APS-C)