• Bambuskog

  I utkanten av Kyoto i Japan ligger Aroshiyama. Ett område som är belamrat av turister på grund av sina tempel, parker och allmänt vackra vyer. Du får se upp för Rikshas och selfiesticks var du än går. En upplevelse är det i vilket fall.

  Jag valde att rikta kameran lite uppåt för att slippa få med allt folk som var överallt. I Aroshiyama så var bambuskogen det som lockade mig mest, och det jag slogs av när vi gick omkring var hur lugn jag kände mig. Detta trots allt folk som kryllade runtomkring. Det är absolut värt ett besök och jag skulle inte tveka att åka hit igen. Anledningen till att jag knäppte av kameran just här var det ensamma trädet. Det drog blicken till sig, nästan som den fula ankungen. Krokig och på halvsvaj bland den raka bambun, men ändå vacker på sitt alldeles egna vis.

  Klicka här för större bild

  Bilden är tagen med Pentax K-1 + 24-70/2.8 WR

  /Karoline

 • Nikon D850 och 8K timelapse

  Förra veckan skvallrade Nikon, lagom till 100 års-kalaset, att man har en D850 under utveckling som kommer att lanseras lite senare. Efter det har det kommit ut en del bilder och filmer från Nikon men vad kan vi förvänta oss?

  Vi vet inte mer än du men vi har lite förhoppningar och tankar kring den nya Nikon-kameran. D810 har varit med sen 2014 (tiden går snabbt, ja!) och D850 kommer att vara eftertraktad så länge den håller vad som förväntas, och kanske överträffar förväntningarna. Vi vet från en av filmerna som Nikon släppt att den kommer ha 8K timelapse, något som vi redan gjort en egen film om när det gäller Canons 5D Mpixel 5DS / R. Bortsett från det då? Vi tror att den kommer att ha högre upplösning, dock en relativt liten uppdatering då redan 36 mpixel räcker väldigt långt. Canons 50 mpixel kommer inte att överträffas är vår gissning. Vikbar eller vinklingsbar skärm är vi rätt säkra på, belysta knappar, XQD och SD-kortplats för snabba kort, 4K video och en autofokus ärvd från D5. Inbyggd WiFi, Bluetooth och en uppdaterad snapbridge och extremt bra dynamiskt omfång. Som vanlig från Nikon med bra ergonomi, bra sökare och en spegel...det är vad vi tror att D850 kommer att innehålla och gör den det kommer det att bli en mycket eftertraktad kamera!

  Vad tror och hoppas du att D850 kommer att innehålla? Skriv gärna en kommentar!

  Vill du se vår film om 8K timelapse och Canon EOS 5DS / R? Kolla in här: Youtube: Canon EOS 5DS R - 8K Timelapse

 • X-files: Haleakala

  Det känns väldigt udda att köra bil ovanför molnen...

  På väg upp till Haleakalā, en rejäl vulkan som skapat 75% av ön Maui i Hawaii. Haleakalā betyder solens hus, de trodde att berget var hem till halvguden Mauis farmor, hon som hjälpte honom fånga solen. På toppen, 3055m höjd, finns besökscenter och parkering och i närheten ett gäng astronomiska teleskop. Det finns några vandringsleder där också men på den höjden är det jobbigare än man tror att vandra, man märker bristen på syre även för de som kan kallas vältränade. Men akta dig för att kliva ett steg på sidan av en led för då blir du nästan skjuten på fläcken känns det som. Det är någon sällsynt växt som växer någonstans på berget och därför är de stenhårda på det. Att de sedan byggt en motorväg uppför berget och flera gigantiska teleskop verkar bekymra dem mindre. Ännu galnare är det nere i dalen där det finns ett fågelhabitat. Där får man inte cykla för man kan störa fåglarna. Men de har byggt en stor motorväg tvärs genom sjön och på en sida ligger ett stort kolkraftverk. Jag förstår verkligen inte.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/170s, f/16 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fotohistoria: Hasselbladski

  Idag ska vi berätta om en dålig kamera. Inte dålig optik, utan en riktigt dålig kamera.

  Kiev 88 producerades av Arsenalfabriken i Ukraina. Kiev 88 är efterföljaren till Salyut som tillverkades 1957-1974. Kiev 88 är en dålig kopa av Hasselblad 1600F och Salyut var om möjligt en ännu sämre kopia. Den fick snabbt smeknamnet Hasselbladski. Som vanlig med ryska fotoprylar så är optiken alltid bättre än mekaniken, och även i detta fall. Vissa av objektiven till Kiev 88 är helt okej. Ryssarna var inte blyga på att kopiera, speciellt inte Leicor, men de kopierade även Minox rakt av. Det finns företag, Hartblei och Arax, som bygger om Kiev 88 till att faktiskt fungera tillfredställande, och i samband med det så så gör de fattningen kompatibel med objektiv från Pentacon Six.

  Sökarna till Kiev 88 passar till Hasselblad 1600F och 1000F, men också till Hasselblad V-system. Varför man nu skulle vilja använda en Kiev sökare vet vi inte, men det går. Vi kan ju passa på att berätta om Kiev TTL-sökare, den du ser på bilden. Den har mätning genom objektivet. Typ. Konstruktionen är så bedrövligt dålig att du inte kan lita på mätaren alls. Det är inte ovanligt att de kan diffa flera bländarsteg beroende på ljuset. Det går inte att kalibrera till problemet heller eftersom felet inte är konstant utan i svagt ljus diffar det åt ena hållet och i starkt ljus åt andra hållet.

  På äldre modeller så borde du inte ändra exponeringstiden utan att slutaren var spänd för annars skadade du mekaniken. Det finns många som påstår att på vissa modeller bör man vrid exponeringstiden endast medurs och aldrig moturs för att inte skada den klena mekaniken. Eftersom det finns varianter som skiljer sig något internt men inte externt så är det nästan omöjligt att veta vilken version du håller i handen.

  Till och med många av dess fans kallar den "världens sämsta kamera". Om vi förbiser mekaniken som möjligen funkar så är lukten det värsta. Vi skulle nog hellre utnämna den till "världens mest illaluktande kamera". De säger att lukten avtar med åren, men hur ska den då inte ha luktat när den var ny?

  Det ser ut som om Kievs magasin skulle passa till Hasselblad, men det gör de inte.

  Är du intresserad av att ha en Kiev i din samling så är de oftast väldigt billiga. Köper du en ombyggd så kommer den troligen att fungera, annars lär den inte fungera. Men lukta på den innan du bestämmer dig. Kiev 88CM som kom 1999 är senaste versionen och den har Pentacon-fattning. Kanske den luktar mindre.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Bilar 3

  Vi har visat flera bilbilder både här, på Facebook och på Instagram, tack för alla läckra bilder som ni har skickat in och fortsätt gärna maila in till blogg@cyberphoto.se om ni har bra bilder ni vill visa upp, vi premierar utvalda bilder!

  Vad är dina bästa tips när det gäller att plåta bilar? Skriv gärna en kommentar så att vi lär oss av varandra. När det gäller att få en bra bild på någons pärla så är det primära att första hitta den snyggaste vinkeln då en bil kan se helt annorlunda ut om man byter vinkel. Om ägaren är på plats så fråga gärna ur vilken vinkel denne själv tycker att bilen är snyggast i, ibland har jag själva fotograferat bilar eller hojar och ägaren är inte riktigt överens om vad man fångat på bild. Lite som porträtt, samma person kan se helt annorlunda ut för bara för att man väljer en annan vinkel...inte minst när man ser bilder på sig själv kan det här fenomenet uppstå.

  Bakgrund, förgrund, ljuset, inställningarna på kameran osv är det resterande som gäller men rätt vinkel är det primära, sen får man anpassa resten. Personligen brukar jag blända ner till f/5,6-8 när jag inte använder någon belysning (lampor eller blixtar) och är det dåligt med ljus ute får man använda någon typ av stabilisering för bilar ska fotograferas med låga ISO för att få fram detaljer och liv i bilderna, brus är känsligt när det kommer till en stilla bild på en bil där detaljer och lacken ska få liv. En monopod brukar räcka för mig, smidigt också när man snabbt ska byta vinklar och röra sig.

  Lycka till!

  Tips på bra monopod-köp!

  Leofoto: Leofoto MP-284, monopod kolfiber, 4 sektioner, 166 cm
  Genesis: Genesis MPC-3 enbenstativ kolfiber
  Mogopod: Mogopod MK III M monopod

 • Filtersmart

  Igår skrev vi i Bloggen om variabla filter och idag vill vi tipsa om den film som vi har gjort som beskriver hur och varför du ska använda dessa filter. Tillsammans med Johannes får du en bra och tydlig överblick.

  För dig som följer Bloggen nu under sommaren så följer här en specialkampanj, du sparar 30% på valfria polarisationsfilter med rabattkoden SOMMAREN2017 som du använder i kundvagnen. Kampanjen gäller tom 31 juli och det är max 3 filter per kund med denna rabatt. Gäller alla storlekar, märken och modeller av polarisationsfilter. Se filmerna, beställ ett filter och ta bättre bilder!

  Film om filter: Youtube: Gråfilter & polfilter
  En till om endast polfilter med exempelfilm: Youtube: Polarisationsfilter

 • Sommarspecial: Variabla filter

  Vi har en modell i sortimentet som är både prisvärd och erbjuder ett brett omfång när det kommer till effekt.

  Nyttan av ett gråfilter kan du se ett exempel av på bilderna, helt enkelt när du behöver arbeta med längre slutartid men det finns för "mycket" ljus för att det ska vara möjligt. Att ha ett gråfilter kan rädda situationen men vi som pysslat med detta ett tag vet att helst vill man ha flera filter för att det ska bli rätt eller ett variabelt som ger exakt den effekt man vill ha. Kolla in de nya filtren från Dörr som kan varieras mellan 1,3 till 9 bländarsteg - i samma filter och det steglöst! Finns till de vanligaste storlekarna och kommer till oss inom kort.

  Ta hem ditt exemplar: Dörr DHG variabelt gråfilter ND 2.5-500

 • X-files: The photographers

  Jag tyckte detta var en kul och fotografisk bild...

  Fotointresserade brukar vara intresserade av själva kamerautrustningen också förutom bilderna. Ni som hänger med i bloggen vet att vi var ett gäng till Island här i vår. Med åldrar från 21 till 78 år så var det en varierande samling kameror på denna resa. Fujifilm GFX + 32-64/4 + 120/4, Leica SL + 90-280/2,8-4 + 21/3,8, Nikon D810 + 35/1,4 + 58/1,4 + 85/1,4 + 16-35/4, Sony A7R II + A6500 + 16-35/4 + 70-300/4,5-5,6 + 55/1,8, Nikon D3300 + 18-55/3,5-5,6 + 55-200/4-5.6, Panasonic FZ200, Sony RX100 IV och slutligen DJI Mavic Pro.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/32 och ISO 125. Bländare 32 för att få fina strålar från solen men tyvärr så var det en del damm på frontlinsen som syns i strålarna. Inte så konstigt med tanke på att det blåste rejält. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fotohistoria: Voigtländer

  Voigtländer är nog det äldsta namnet som fortfarande är aktuellt inom fotohistorien.

  Vi går direkt in på företagets historia som börjar förvånansvärt tidigt. Lite kuriosa är att när Voigtländer släpper sin första kamera 1841 så är den byggd i metall till skillnad från alla andra som byggde i trä.

  1756 Johann Christoph Voigtländer i Wien grundar företaget som då tillverkar vetenskapliga instrument.
  1795 Johann Christoffs son Johann Friedrich Voigtländer börjar tillverka glasögon och operakikare.
  1840 Johann Friedrichs son Peter Voigtländer samarbetar med ungraren Dr Joseph Petzval och skapar den berömda Petzvaloptiken.
  1841 Voigtländer släpper sin första kamera.
  1849 Företaget flyttar till Braunschweig i Tyskland.
  1925 Företaget tas över av Schering Ltd som tillverkade fotokemi och fotomaterial.
  1956 Voigtländer säljs till Zeiss Ikon
  1972 Voigtländer säljs till Rollei
  1982 Rollei faller ihop och namnet Voigtländer köps av tyska Plusfoto.
  1997 Namnet Voigtländer köps av tyska Ringfoto och ALFO.
  1999 Cosina börjar tillverka både kameror och objektiv med namnet Voigtländer.
  2013 Lomography, genom Kickstarter, bygger åter den Petzvaloptik som konstruerades 1840.
  2015 Cosina slutar tillverka kameror under namnet Voigtländer men fortsätter att tillverka objektiv.

  Fram till Voigtländer såldes till Zeiss Ikon så tillverkade Voigtländer många olika typer av kameror, och några var av yppersta toppklass medan största delen av deras kameror slogs i mellanklassen mot just Zeiss Ikon, och även Kodak. Leica låg över och Agfa strax under. Voigtländer tillverkade objektiv med DKL-fattning till Bessamatic/Ultramatic och Vitessa systemkameror. Eftersom Bessamatic var spegelreflex och Vitessa var en mätsökarkamera så var inte objektiven kompatibla mellan dessa trots att båda använde DKL-fattning. I dag så tillverkar Cosina objektiv till Sony E, Nikon F, Leica M och Micro 4/3 under namnet Voigtländer. Flera av objektiven är gamla klassiska konstruktioner men med modern teknik.

  Här har får du en lista över Voigtländers kameror:

  1841 Daguerreotype (Metallkamera)
  1900 Universal Salon-Apparat D
  1902 Stereopanorama Metal Camera, Stereoskop
  1903 Klappkamera-Stereo, Scheren-camera, Heliar camera I
  1904 Resekamera Model A, B, C, Stereophotoskop, Film camera I, II, III
  1905 Brunsviga, Dynarkamera, Metall-Klappkamera, Spiegelreflex camera
  1906 Spiegelreflex-Stereocamera, Heliar Reflex, Alpin
  1908 Bijou Voigtlander, Spreizenkamera, Heliar camera II, Stereophotoskop
  1910 Vida
  1911 Metall-Flach-camera, Alpin Stereo-Panorama
  1914 Stereflektoskop 4.5x10.7, Bergheil 9x12, Avus, Bergheil 10x15
  1916 Spegelreflex camera
  1919 Bergheil 4.5x6
  1920 Telestativ-camera, Tourist
  1923 Bergheil 4.5x6 deluxe, Stereophotoskop, Bergheil 6.5x9
  1924 Petito
  1925 Bergheil 9x12, Alpin Rapid, Nirvana, VAG, Stereflektoskop 6x13
  1926 Alpin Reflex
  1927 Beatrix, RollFilm Camera
  1929 Bessa
  1931 JubiIar
  1931 Inos I
  1932 Superb Prototype
  1932 Brillant
  1932 Perkeo, Bergheil 6,5x9, Bergheil 9x12
  1933 Prominent 6x9, Superb, Virtus, Inos II
  1936 Bessa Rangefinder (RF, E-Messer)
  1937 Brillant V6
  1938 Bessa 46 och 66 Baby Bessa, Brillant
  1939 Box Voigtlander, Daguerreotype (Metallkamera, replika)
  1940 Bessa 466, Saator Registrier-kamera, Vito
  1949 Astro Stereflectoskop, Brillant Bakelite
  1950 Bessa I, II, Perkeo I, II, Vitessa (Type 125), Monorail, Vito II, Studio, Prominent
  1951 Vito III
  1952 Vitessa Type 132)
  1953 Bessa II
  1954 Vitessa Type 133, 134 (N), 140 (L), Vito B
  1955 Perkeo E, Perkeo IIIe, Vito IIa
  1956 Report 1, Vitessa (Type 136) (Vitessa T), Vito BL
  1957 Vito B II, BL II, Vitomatic I
  1958 Vito BR, Vitomatic II, Prominent II
  1959 Bessamatic
  1960 Flexomatic, Vito C, CD, Dynamatic I, Vitomatic Ia, IIa, IIIA Ultron
  1961 Daguerreotype (Metallkmera, miniatyr)
  1961 Vito Automatic, Vito CD Special, Dynamatic II
  1962 Vitoret, Vitoret D, F ,R, Vito Automatic R, I, CL, CLR, CLR Special, Automatic II, Ultramatic, Bessamatic Deluxe
  1964 Bessamatic M Phokina I, II, III, IV, Vito LS special, Vitrona, Vitoret L, DR, Vitomatic Ib, IIb, IIIb, IIIa
  1965 Bessy AK, K, Vitoret D Rapid, Vitoret Colora F
  1965 Ultramatic CS
  1966 Bessy AS, S, Vitoret LR
  1967 Vitessa 500 S, Vitomatic I CS, II CS, III CS, Bessamatic CS, Vito CS, CSR
  1968 Vitessa 1000 SR, 126 S och CS; 500 AE, SE, L
  1970 Bessy Automatic
  1970 Bessy Electronic
  1970 Bessy Electronic II
  1970 Vitoret S
  1974 VF 102, VSL 1 TM, VSL 2 CX Automatic
  1975 VSL 1 BM, VF 101,
  1976 Vitoret 110, VF 135, VSL 2 Automatic
  1977 Vitoflex E, VSL 3E
  1978 Vitoret 110 EL
  1980 Vito C, CE 35
  1981 VF 35F
  1982 CLS
  1983 Vito, Vito CS
  1984 Vito 70, AF, C-AF, FM, TF
  1987 Vitrona AF, M
  1988 Vitessa AF, FM, FMII
  1989 Vitomatic AF Zoom
  1990 Ultramatic AF-E
  1990 Vitoret AF
  1994 Bessy AF, AF Mini, AF-P, FF Mini, Brillant AF, Vitomatic 105
  1998 Virtus APS, Z2, Z3, Super Brillant AF, Vito 110, 112, 145, 70, Vitolux 115, Comfort AF, Dynamatic Mini AF
  1999 Vito 60, Vitomatic 140, Bessa L
  2000 Bessa R
  2001 Bessa L, T
  2002 Bessa R2, R2 C, R2 S
  2004 Bessa R2 A, R2 M, R3 A, R3 M
  2006 Bessa R2 S, R4 A, R4 M
  2009 Bessa III 667
  2011 Bessa III 667 W

  Det tar alltid lite för mycket tid att sammanställa historiska listor men det är mycket praktiskt att ha för att kunna tidsbestämma kameror, Vi är helt övertygade att det ligger massor av Voigtländer kameror i garderober och på loppisar. De flesta ligger inte speciellt högt i värde men de är snygga och välbyggda så de har alltid en självklar plats i en kamerasamling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Bilcity

  Vi har efterlyst bilbilder och det har kommit in en hel del - här ser du ett bidrag från Thomas Strange i Nykvarn som tagen en vy från Lissabon som förgylls av en lyxig Bentley Continental, en bil som passar in i en europeisk storstad, eller hur?

  Har du ett bidrag du vill dela med dig av? Maila gärna oss på blogg@cyberphoto.se så får vi se om din bild presenteras i Bloggen. Vi skickar ett par biobiljetter som tack för bidraget, Thomas! Se till att du också skickar in för att ha chansen att premieras med ett par biobiljetter, något som passar finfint när det är lite regnigare sommarväder.

 • Duvhöken

  En annan naturbild, eller snarare en serie på fem bilder, som vi fått inskickat är från Janne som fotograferat när en duvhökshona lyckas knipa ett nästan lika stort byte, en gräsand och det medelst drunkning.

  Det kan verkar brutalt men är en metod som man sett vid ett flertal tillfällen och som Janne lyckats fånga på bild. Instinkten att få mat till sina ungar är stark och det tog duvhökshonan 4½ minut för att lyckas dränka gräsanden som sen blev till mat för nästa generation duvhökar. Precis som vi tog upp igår är det bra att ha kameran med sig vart man än beger sig. Laddad och klar!

  Foto: Jan Ring

 • Närkontakt av tredje graden

  Fotografen Johan Löf i Umeå har fått den här fina upplevelsen nyligen och det är ju lägligt att kameran fanns tillhands. Är det en sån här upplevelse som du också drömmer om? Det krävs tur...och att kameran ALLTID är med!

  Just rävar kan bli väldigt nyfikna och vara relativt orädda i jakten på mat. Som alltid med vilda djur ska man vara försiktig både för sitt eget, och djurets, bästa. När man träffar på rävar så är vissa inte riktigt lika fina som den på bilderna här ovanför. Rävskabb är något som kan smitta människor, även om kvalstren i regel inte överlever på oss, men det kan smitta våra husdjur och det är ingen höjdare. Samtidigt kan en lite rufsig och sliten räv vara en räv som släpper vinterpälsen och är blöt och kladdig då de har en päls som lätt ser skitig ut. En röd, torr och välmående räv är ett vackert hunddjur och som du ser på bilderna, väldigt, väldigt söt!

  Dagens lärdom: Ha ALLTID kameran redo!

 • X-files: Serenity

  Ett riktigt meditationsträd...

  Serenity betyder lugn och jag tyckte det var en passande titel till denna bild. Serenity är också en film som jag verkligen gillar, men den kan jag inte kalla lugn och den faller nog inte alla i smaken heller. Hur som helst vet jag inte vem kvinnan på bilden är men jag såg motivet och kunde inte låta bli att ta denna bild. GFX är fantastisk och objektiven likaså, men för första gången har jag lite kritik och det är att bokehn i denna bild inte är till min belåtenhet. Det är lätt fixat i photoshop, men jag vill ha en fin bokeh direkt ur kameran. Den fasta 63mm är bättre men på resa är det bekvämt med zoom och denna zoomoptik är grymt bra i övrigt.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/750s, f/4 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sigma är det nya normala

  Vanligaste omfånget idag för fullformatskameror är 24-70mm och där har både Sigma och Tamron nu lanserat nya varianter som vi testar och gör film om (för tillfället om Sigmas nya!). Omfång som passar oss som gillar att plåta bilar...

  Just 24-70mm är väldigt behändigt när det gäller bilfotografering och dessa objektiv är dessutom skarpa från stor bländaröppning om man vill ha lite kortare skärpedjup och kort slutartid. Har personligen använt just 24-70mm för det mesta när det gäller bil och MC-fotografering och även om de kan kännas lite "tråkiga" som objektiv så levererar det alltjämt. Både Canons och Nikons variant är riktigt bra och nu finns uppdaterade och moderna varianter från både Sigma och Tamron. Sigma finns redan på lager och du kan beställa ditt exemplar hos oss!

  Den här bilden har Jessica Feder skickat in till oss och vi gillar känslan i bilden...hoppas att du får inspiration för att själv komma ut och ta en härlig bild på din bil eller motorcykel. Skicka gärna in en bra fordonsbild till oss som vi kan dela med oss utav för gemensam inspiration.

  Ha en fin helg!

  Klicka här: Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art

 • Fotohistoria: Angenieux

  Från NASA till Nixon så har Angenieux varit mitt i händelserna...

  Angenieux är en fransk tillverkare av objektiv och glöm alla förutfattade meningar om bristfällig fransk kvalitet, det här är optik av yppersta kvalitet. Det finns ett objektiv som kan intressera dig och det är Angenieux 70-210/3,5 från 80-talet. Lätt, smidig och med en bra optisk kvalitet. Det som förvånar mig mest är den fina bokehn den har trots att det är en gammal zoom. Ett mästerverk för den tiden och om du hittar en till rätt pris så köp den, de har börjat på sväva iväg rejält prismässigt. Allt under 5000kr är vettigt men de ligger ofta över 10000kr numera, vilket är mycket för en sådan gammal optik. Passar lika bra som aktivt objektiv i din fotoväska som i din samling i bokhyllan. Jag önskar att jag vetat att det var så bra redan på 80-talet, då hade jag fått bättre bilder redan på den tiden. Deras 35-70 ska också vara bra men den har jag inte testat. Deras 28-70/2,6 AF var tyvärr bara ett Tokina. Nu gick jag direkt in på deras småbildsoptik, dvs de för 35mm film. De fanns bland annat till Nikon, Canon FD, Minolta MD, Pentax K och Leica R. Deras 180/2,3 APO har fått blandad kritik och många menar att 70-210 faktiskt är bättre.

  Vissa äldre Angenieux-optik byggs om till moderna kamerafattningar och ofta är de hutlöst dyra. I skrivande stund på eBay så kostar en Angenieux Paris type M1 50mm f/0.95 modifierad till Leica M endast 147500kr och en Angenieux Paris Type s5 50mm f/1.5 modifierad till Leica M endast 70800kr. Det var gamla gluggar som sagt, kikar vi på nyare cine-optik så ligger en 56-152mm på 544500kr.

  Angenieux tillverkade första zoomen till Leica R och det var en 45-90/2,8. Angenieux tillverkade även objektiv till Alpa på 50-talet, från 24mm upp till 180mm. Angenieux tillverkade också objektiven till Beaulieu filmkameror.

  Angenieux var och är stora på filmoptik. I vanlig ordning så tar vi och tittar på deras historia, listan visar större delen av deras objektiv:

  1936 Angenieux grundas
  1950 Angenieux lanserar sitt första objektiv med retrofokus, F. 35/2,5 Type R1, för 35mm småbildskamera.
  1950 Angenieux lanserar retrofokus F. 28/3,5 Type R11, för 35mm småbildskamera.
  1950-talet Angenieux lanserar F. 50/2.9 Type Z5, för 35mm småbildskamera.
  1950-talet Angenieux lanserar F. 90/1.8 Type P1, för 35mm småbildskamera.
  1950-talet Angenieux lanserar F. 90/2.5 Type Y1, för 35mm småbildskamera.
  1950-talet Angenieux lanserar F. 90/2.5 Type Y12, för 35mm småbildskamera.
  1950-talet Angenieux lanserar F. 135/2.5 Type P2, för 35mm småbildskamera.
  1950-talet Angenieux lanserar F. 180/4.5 Type P21, för 35mm småbildskamera.
  1950-talet Angenieux lanserar retrofokus 24/3,5 Type R61
  1950-talet Angenieux lanserar 50/2.9 Type Z2 för Alpa
  1950-talet Angenieux lanserar 50/1.8 Type S1 Alitar för Alpa
  1950-talet Angenieux lanserar 35/3,5 Alcorar för Alpa
  1950-talet Angenieux lanserar 50/2,9 Angénieux för Alpa
  1950-talet Angenieux lanserar 50/2,9 Alpar för Alpa
  1950-talet Angenieux lanserar 75/3,5 Alsetar för Alpa
  1950-talet Angenieux lanserar 90/2,5 Alpa Alfitar för Alpa
  1950-talet Angenieux lanserar 90/2,5 Alportar för Alpa
  1950-talet Angenieux lanserar 135/3,5 Alogar för Alpa
  1950-talet Angenieux lanserar 180/4,5 Alpa Alitar för Alpa
  1951 Angenieux lanserar filmoptik för både 8mm och 16mm film. Samma år släpptes och objektiv för 35mm film.
  1953 Angenieux lanserar dåtidens ljusstarkaste optik, en 10mm för 8mm film, med en ljusstyrka på 0,95.
  1956 Angenieux lanserar en filmoptik, 17-68/2,2, med konstant bländare för 16mm film.
  1960 Angenieux lanserar en filmoptik, 35-140/3,4, med konstant bländare för 16mm film.
  1961 Angenieux lanserar en filmoptik med hela 10x zoom, 12-120/2,2, med konstant bländare för 16mm film.
  1962 Angenieux lanserar en filmoptik med hela 10x zoom, 25-250 f/3.2 för 35mm film.
  1963 Angenieux lanserar 25/0,95 Type M1 med C-mount och användes senare av NASA.
  1963 Angenieux lanserar en filmoptik, 15-150 f/1.9-2.8 för 16mm film.
  1964 Angenieux lanserar en filmoptik, 12-240 f/3.5-4.8 för 16mm film.
  1965 Angenieux lanserar en filmoptik, 9.5-95 mm f/2.2 för 16mm film.
  1966 Angenieux lanserar en filmoptik, 12.5-75 mm f/2.2 för 16mm film.
  1967 Angenieux lanserar en filmoptik, 10-120 f/1.8 för 16mm film.
  1967 Angenieux lanserar en filmoptik, 20-240 mm f/2.2 för 16mm film.
  1969 Angenieux fångar människans första steg på månen. En Angenieux 12,5-75mm till en 25-150mm som skulle monteras på en Westinghouse TV-kamera som hade en 25mm sensor. Angenieux fick utveckla en smörjning för mekaniken som inte skulle förångas i vakuum och hamna på linselementen. Sedan behövdes också en speciell behandling på linsytorna för att skydda mot solens strålning.
  1971 Angenieux lanserar en filmoptik, 9.5-57 f/1.6-2.2 för 16mm film.
  1977 Angenieux lanserar en filmoptik, 10-150 mm f/2-2.8 för 16mm film.
  1977 Frost kända intervju med president Nixon filmas med en Angenieux optik.
  1980-talet Angenieux lanserar 70-210/3,5 för 35mm stillbildskamera
  1980-talet Angenieux lanserar 35-70/3,5 för 35mm stillbildskamera
  1980-talet Angenieux lanserar 180/2,3 för 35mm stillbildskamera
  1980-talet Angenieux lanserar 28-70/2,6 för 35mm autofokus stillbildskamera
  1991 Angenieux lanserar 25-250 f/3.2-4 HR (High Resolution)
  1994 Angenieux slutar tillverka objektiv till stillbildskameror
  2001 Angenieux lanserar 24-290 T2.8
  2004 Angenieux lanserar Optimo 17-80mm
  2006 Angenieux lanserar Optimo 15-40mm
  2007 Angenieux lanserar Optimo 28-76mm
  2008 Angenieux lanserar Optimo 16-42mm DP
  2009 Angenieux lanserar Optimo 30-80mm DP
  2011 Angenieux lanserar Optimo 45-120mm
  2012 Angenieux lanserar Optimo 19,5-94mm och 28-340mm.
  2014 Angenieux lanserar Optimo 56-152mm

  Angenieux levererade optik till NASA under lång tid. De användes i Ranger-programmet, Project Gemini, Apollo-programmet, Apollo-Soyuz och även till rymdskyttel-programmet. Kuriosa är att första högupplösta bilden av månen som togs av Ranger 7 var med en Angenieux 25 mm f/0,95 Type M1.

  Ramlar du över en Angenieux-optik på loppis så köp den om priset är vettigt, alla deras objektiv skjuter i höjden och du kan kanske göra en riktigt bra affär. Även lock märkta med Angenieux har ett värde, de kostar ofta kring 500kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  /Thomas

 • Sommarfilm: Panasonic GH5

  Sommarfilm för dig som är nyfiken på Panasonics nya GH5 och vill veta mer om den. Johannes som använt GH-kameror i många år går igenom den nyaste versionen i vår film. Luta dig tillbaka och se filmen!

  Du kan läsa vårt test och beställa din nya kamera via länken nedan om du blir alltför sugen. Ring eller maila oss om du behöver ha hjälp för att hitta rätt tillbehör, minneskort, objektiv eller bara vill snacka lite GH5. Filmen beskriver mycket av specialfunktionerna i kameran och visar hur avancerad GH5 egentligen är...den har nästan allt man kan önska och hoppas från en kamera i den här genren.

  Läs test och boka här: Panasonic Lumix DC-GH5 test

  Du hittar filmen här: Youtube: Panasonic DC-GH5

 • Repris: Sommartelezoom

  Ett objektiv som passar fint för sommarens fotograferande är Sigmas 100-400mm som vi testat nyligen och du kan läsa testet i sin helhet på vår hemsida. Perfekt sommarläsning - och vill du läsa fler testet så klicka i rutan "Tester" här ovanför i Bloggen.

  Mats skriver: Optiken känns välbyggt och har inbyggt skydd mot fukt/stänk och damm tack vare gummipackningar på strategiska positioner. Fokus och zoomreglage går med lagom motstånd, och vid zoomning växer den ca 6 cm på längden som mest. Frontlinsen roterar givetvis inte vid zoomning eller fokusering. Det ingår inget stativfäste, men storleksmässigt är den mer som en 70-200mm zoom än en superzoom och inget problem att handhålla.

  Läs mer här: Sigma 100-400/5-6,3 DG OS Contemporary test

 • Nikon D5 uppdatering

  Nyhet

  Nikon fyller 100 år nu i juli 2017, bara kuriosa i sammanhanget, men man passar på att släppa en ny firmware till toppmodellen D5 som gör att den troligen får hänga med ett tag till. Autofokusen som fått en hel del uppdateringar...

  Så här skriver Nikon själva om uppdateringen:

  • Lade till två nya AF-områdeslägen: grupperat AF-område (HL) och grupperat AF-område (VL). Användaren väljer en rad (HL) eller kolumn (VL) med fokuspunkter; när AF-C väljs som fokusläge prioriterar kameran punkten i den valda raden eller kolumnen som innehåller det motiv som är närmast kameran.
  • Uppdaterade fotoinformationsvisningen för att visa färgtemperaturen för bilder som tagits med Auto valt för vitbalans.
  • Lade till en Exif-tagg som listar skillnaden mellan den lokala tidzonen och UTC, som är en del av Exif 2.31-specifikationen.
  • Lade till stöd för följande AF-P-objektivfunktioner:
  - Om väntelägestimern löper ut efter att kameran har fokuserat ändras fokuspositionen inte när timern aktiveras igen.
  - I manuellt fokusläge blinkar fokusindikeringen i sökaren (eller i livevisning, den fokuspunkt som valts i monitorn) för att visa att oändligt eller det minsta fokusavståndet har nåtts genom att vrida på fokusringen.
  • Ändrade de kontroller som utförs när Rengöra bildsensorn > Rengör nu väljs i kamerans INSTÄLLNINGSMENY. Vi rekommenderar att du utför rengöring av bildsensorn efter att firmware har uppdaterats.
  • Åtgärdade följande problem:
  - Ju större mängd Aktiv D Lighting som valdes när extra blixtar användes med automatisk bländare (AA), ej-TTL auto (A) eller manuellt blixtläge med avståndsprioritet (GN), desto mer underexponerade blev bilderna.
  - Ändringar av exponeringen (inklusive exponeringskompensation) återspeglades inte i exponeringsgranskningen för fotolivevisning medan displayen var inzoomad.
  - Vitbalans för livevisningsläge kunde inte väljas i i-knappsmenyn medan exponeringsgranskningen visades i fotolivevisning.
  - Om långa bildserier togs med På valt för Nätverk > Alternativ > Autosänd blev inspelningen av data på minneskortet ibland mycket långsammare.
  • Minskade den tid som behövs för att ansluta till dolda SSID när WPA-PSK eller WPA2-PSK är valt för Autentisering.
  • Uppdaterade vissa hjälptexter.

  Anmärkning
  Användare av programvaran nedan måste uppdatera till följande versioner för att stödja ändringarna i denna uppdatering:
  • Camera Control Pro 2 version 2.25.1 eller senare
  • ViewNX-i version 1.2.8 eller senare

  Nikon support för ny firmware: Nikon D5 firmware update

 • Nikon lanserar!

  Nyhet

  70-300mm är ett omfång som varit populärt och Nikon uppdaterar nu sin version. Men gjorde man inte det nyligen? Jo, det har kommit en modern 70-300mm förra året men det var en DX-variant medan denna funkar för dig som kör fullformat också!

  Enligt Nikon är det här en helt ny glugg och stämmer allt så är det troligen ett mycket bra objektiv för föregångaren som hängt med drygt 10 år är inte dålig alls. Bättre bildstabilisering (4,5 steg vs 2,5 steg tidigare), vädertätning, fokusering, skärpa och en elektroniskt styrd bländare. AF-P som står för pulsmotor som Nikon kallar det för tystare och mjukare fokusering. Kort sagt - ett helt nytt objektiv!

  Börjar levereras om några veckor och priset är 8990kr inkl moms.

  Nikon AF-P 70-300/4,5-5,6E ED VR

 • Ny film: Zhiyun Crane

  Test

  Idag släpper vi vår nya film på Youtube som visar hur du kommer igång med Zhiyun Crane, ett hjälpmedel som passar många av oss. Kolla in filmen på Youtube och läs mer på vår hemsida. Mycket nöje!

  Se filmen här: Youtube: Vi testar Zhiyun Crane - kom igång och tips!

  Läs mer och beställ Crane: Zhiyun Crane 3-axlig test & beställ

 • X-files: Namaka

  Havsgudinnan Nāmaka reser sig ur stilla havet mot kusten vid Oahu, Hawaii...

  Vatten kan skapa de mest spännande former och med hjälp av solnedgången lyckades jag fånga denna naturens kreation, och det krävs inte mycket fantasi för att se formen av en ängel eller en gudinna. Vatten går inte att förutsäga mer än att man ser att det skvätter upp genom solen, så det var bara att stå där och mata bilder för varje splash. Till slut satt "bilden" där.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/4000s, f/10 och ISO 400.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Vida vidder

  Har du en Panasonic eller Olympus-kamera? Sugen på vidvinkel? Då har du möjligheten att göra en riktigt fin affär just nu på Samyang 12mm f/2,8 till just Micro 4/3 - du sparar mycket pengar mot vårt ordinarie pris just nu!

  Läs vårt test av Samyangen och kolla in om det är något för dig, Vi kan rekommendera det här objektivet om det är en brännvidd du tror att du kan ha nytta utav. Eller inte, för man kan också ha roligt med det helt utan förväntningar, i synnerhet om du inte lekt med ett vidvinkel förut. Det här kan vara din nya favoritglugg? Den är riktigt skarp på full öppning så förutsättningarna till en kanonbild finns...

  Läs mer här: Samyang 12/2,8 ED AS NCS fisheye test & kampanj

 • Olympus M.Zuiko Digital 8/1,8 PRO Fisheye

  Test

  Nu släpper vi testet på Olympus senaste PRO-objektiv, 8mm fisheye till Micro 4/3 och den fortsätter att visa att Olympus har järnkoll på det här med optik. PRO är ordet som sätter nivån och detta objektiv uppfyller högt ställda förväntningar.

  Mats skriver: Skärpan är mycket bra redan på f/2,8 över i stort sett hela bilden, och absolut godkänd även på full glugg f/1,8. Runt f/5,6-f/8 blir det skarpt från hörn till hörn (bortsett från varierande skärpedjup förstås). (Mindre bländare än f/8 rekommenderas ej eftersom diffraktion uppstår från bländare f/11 och mindre, vilket påverkas i högsta grad av den mindre Micro 4/3 sensorn. Diffraktion uppstår givetvis i optiken, men ju mindre sensor desto tidigare blir det märkbart i bilderna).

  Läs mer: Olympus M.Zuiko Digital 8/1,8 PRO Fisheye test

 • Spara en lax

  Det här är en riktigt bra produkt för många av oss...ett 256GB USB-minne för 1499kr (Ord.pris 2499kr). Men det är väl inte så bra pris, kanske du tänker? Jodå, det är ett bra pris på en mycket bra produkt vilket man inser rätt snabbt.

  Priset gäller så långt lagret räcker för det första. Det här minnet stödjer USB 3.1 (Gen1) och ger dig prestanda som en extern SSD i form av ett USB-minne. Smidig, lätt och snabb kort sagt. Skrivhastighet upp till 380MB/sek och läshastighetupp till 420MB/sek är riktigt, riktigt bra. Det här minnet är tillverkat i aluminium för bästa möjliga tålighet och är kompatibel med både USB 3.0 och 2.0. Vi gillar den!

  Läs mer här: SanDisk 256GB Extreme Pro Solid State USB 3.1

 • Fotohistoria: Kowa Six

  De flesta känner till att Kowa tillverkar kikare och teleskop, men de har också tillverkat kameror, och bland annat Kowa Six, en kamera som fick smeknamnet Fattigmans Hasselblad.

  Kowa började sin historia 1894 som en tygaffär, och 1919 som vävindustri, och 1939 delades försäljning och tillverkning åt. 1946 började de även med optisk tillverkning. Först mest glasögon men inom kort även kikare, teleskop och kikarsikten. Senare även projektionsoptik, även anamorfisk. Kameratillverkningen började 1954 och vi hoppar direkt fram till Kowa Six.

  Kowa Six var en 6x6-kamera, dvs den använde 120-film och negativen var 6x6cm stora. Precis som Hasselblad. Kowa var dock en enklare konstruktion och var betydligt billigare. Objektiven höll en hög kvalitet men på grund av spegelns och slutarens vibrationer kunde fokuseringsringen flytta på sig så man rekommenderades att hålla fast fokuseringsringen under exponeringen. Man rekommenderades också att dra fram filmen försiktigt så att inte mekaniken skulle låsa sig. Denna filmframdragning spände självklart också slutaren. Även om ratten har en vev, likt Hasselblad, så väljer de flesta att inte använda veven för att undvika att skada den lite klena frammatningsmekanismen.

  1968 Kowa Six lanseras
  1970 En uppgraderad version släpps, och den har förbättrat motljusskydd och utbytbar sökare.
  1972 Kowa Six MM släpps, där MM står för "Mirror up" och Multiexponering"
  1974 Kowa Super 66 släpps, och den har utbytbara sökare

  Följande objektiv fanns att tillgå:
  19mm f/4.5 Fisheye (14 element i 9 grupper)
  35mm f/4 (10 element i 6 grupper) 95mm filter
  40mm f/4 (9 element i 7 grupper) 95mm filter
  55mm f/3.5 (8 element i 7 grupper) 67mm filter
  85mm f/2.8 (5 element i 4 grupper)
  110mm f/5.6 (5 element i 4 grupper) 67mm filter
  150mm f/3.5 (5 element i 4 grupper) 67mm filter
  250mm f/5.6 (6 element i 5 grupper) 67mm filter
  500mm f/8 (7 element i 6 grupper) 95mm filter

  De har inte speciellt högt samlarvärde men är lite ovanliga i Sverige. Kan vara en kul kamera att ha i bokhyllan och är helt klart ett objekt som väcker intresse och diskussion. Ifall du ska köpa en så kolla att frammatningen går jämnt och tyst, kolla också att kamerans slutare går helt upp innan objektivets bladslutare utlöser.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Led för folket

  Canon har ett par objektiv som sticker ut och de är något som passar bra för många av er som läser det här inlägget i Bloggen och som har en Canon-kamera. Inbyggd LED-belysning i ett smidigt macro-objektiv är melodin för sommaren 2017...

  Att köpa ett macro-objektiv kan kännas begränsande men i regel kan man använda dessa objektiv till mycket annat, tex porträtt, då de i regel har rätt egenskaper för detta. Men att snöa in på makro-fotografering är väldigt givande för man kan verkligen skapa miniatyrvärldar och bara fantasin sätter gränsen! Många har byggt upp miljöer inomhus med verktyg utifrån, som kvistar, gräs, pinnar, stenar, som ett avancerat pyssel. Lägger du till lite belysning och en blå bakgrund i form av ett stort papper och plåtar med kort skärpedjup kan du skapa minimiljöer med perfekta förhållanden inomhus oavsett vad det är för väder ute. Stick ut på krypjakt ute och hitta larver, spindlar eller annat som kan vara kul att fotografera. Var försiktig och släpp ut våra små vänner när du är klar. Canons två makro-objektiv, 28mm till EOS M och 35mm till EOS, med inbyggd belysning är bra val om det här är vad du vill testa på!

  Till EOS M: Canon EF-M 28/3,5 Macro IS STM (till EOS M), med inbyggd belysning

  Till EOS: Canon EF-S 35/2,8 Macro IS STM

 • Nikon AF-S 80-400/4,5-5,6G ED VR

  Test

  Vi har uppdaterat testet på Nikons 80-400mm då många frågar om telezoom idag, troligen något som blivit extra populärt och hett tack vare Tamrons och Sigmas fina 150-600mm och att Canon samt Nikon kontrat i segmentet.

  80-400 har ett stort omfång och frågan är om det är ett alternativ till 200-500mm från Nikon eller tom 150-600 från Tamron och Sigma? Läs testet och se vad den går för rent bildmässigt. Mats skriver: Nikon AF-S 80-400mm är en ganska rejäl pjäs med sin vikt på strax över 1,5 kg. Den är både tyngre och större än föregångaren och zoomen växer totalt ca 6 cm i 400mm läget. Ytan och finishen känns likvärdig Nikons objektiv avsedda för yrkesbruk (typ AF-S 70-200/2,8G IF-ED VR II m.fl.) och den ger bra känsla i zoom och fokusring. Optiken är försedd med gummipackning runt bajonettfattningen för att täta mot kamerahuset. Den har en låsknapp för att zoomen inte ska glida ut av sin egen vikt i 80mm läget när man tippar den neråt. Stativfästet är mycket välbalanserat och balansen påverkas inte nämnvärt av vilken kamera som hänger där bak.

  Läs mer här: Nikon AF-S 80-400/4,5-5,6G ED VR test

 • Halva 2017

  Halva året har gått och man har knappt vant sig vid att skriva 2017 när man ska fylla i datum. Det har hänt en hel del bland kameror och fotoprylar sen Photokina hösten 2016 och det kommer att hända ännu mera!

  Delårs-, halvårs- och helårsrapporter brukar man höra talas om och det är dags för oss att se hur det har gått. Fart, hastighet, snabbhet, kalla det vad du vill, har varit i fokus från många tillverkare och inte som det brukar vara, att seriebildtagning gått från 3 till 4 bilder per sekund utan vi har tagit stora kliv. Förra sommaren var Fujifilm noga med att bevisa att X-T2 fungerar snabbt till skillnad från föregångarna som hade fått ett rykte om sig att vara lite...låt oss kalla det långsamma. X-T2 bevisade snabbt sitt värde och vi är många som använder Fujifilm idag. Bilden ovan är tagen med just X-T2 förra sommaren.

  Olympus knäckte förväntningarna under hösten med E-M1 Mark II och upp till 60 bilder per sekund i full upplösning. RAW. Panasonic har länge visat att man kan det med snabb fokusering och seriebildtagning i mindre kameror. Sony skyndade på och lagom till vårt EXPO i höstas (som kommer tillbaka 29-30 september 2017) lanserade man A6500 och RX100 V, två riktigt snabba spelare på isen. Sony har fortsatt med A99 II som kom som en blixt från klar himmel och med A9 som var mer omryktad sen ett tag tillbaka. Alla bygger runt hastighet och har man testat en A9 blir man imponerad, inget snack om det. Canon har släppt 6D Mark II förra veckan och det är ingen långsam kamera utan en relativt snabb fullformatare i lägre prissegmentet vilket är välkommet för att få fler Canon-fotografer att våga, och kunna, gå över till den större sensorn. Smart av Canon. Frågan är när Canon och Nikon spänner musklerna när det gäller hastighet? De visar att man kan det med fart men idag får man hugga till på den dyraste modellen för att få en riktigt, riktigt snabb kamera. Vad tror vi kommer härnäst från dem? • X-files: Queen of Iceland

  Stora delar av Island känns helt utomjordiskt. Denna bild känns som att den skulle kunna vara tagen på en av Jupiters månar.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 1/125s, f/22 och ISO 800. Denna bild är inget för pixelpipare då jag rejält dragit på "ta bort dimma" i Lightroom. Men med sådan upplösning så kan man verkligen använda "förstörande" redigering utan att det märks vid 100% på en 5K-skärm. Först vid 300% störs man av det ökade bruset. Det var också frestande att redigera bort vägen men den bidrar till det bisarra intrycket.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas