X-files: Haleakala

Det känns väldigt udda att köra bil ovanför molnen...

På väg upp till Haleakalā, en rejäl vulkan som skapat 75% av ön Maui i Hawaii. Haleakalā betyder solens hus, de trodde att berget var hem till halvguden Mauis farmor, hon som hjälpte honom fånga solen. På toppen, 3055m höjd, finns besökscenter och parkering och i närheten ett gäng astronomiska teleskop. Det finns några vandringsleder där också men på den höjden är det jobbigare än man tror att vandra, man märker bristen på syre även för de som kan kallas vältränade. Men akta dig för att kliva ett steg på sidan av en led för då blir du nästan skjuten på fläcken känns det som. Det är någon sällsynt växt som växer någonstans på berget och därför är de stenhårda på det. Att de sedan byggt en motorväg uppför berget och flera gigantiska teleskop verkar bekymra dem mindre. Ännu galnare är det nere i dalen där det finns ett fågelhabitat. Där får man inte cykla för man kan störa fåglarna. Men de har byggt en stor motorväg tvärs genom sjön och på en sida ligger ett stort kolkraftverk. Jag förstår verkligen inte.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/170s, f/16 och ISO 100.

Klicka här för att se större bild >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas