Olympus M.Zuiko Digital 8/1,8 PRO Fisheye

Test

Nu släpper vi testet på Olympus senaste PRO-objektiv, 8mm fisheye till Micro 4/3 och den fortsätter att visa att Olympus har järnkoll på det här med optik. PRO är ordet som sätter nivån och detta objektiv uppfyller högt ställda förväntningar.

Mats skriver: Skärpan är mycket bra redan på f/2,8 över i stort sett hela bilden, och absolut godkänd även på full glugg f/1,8. Runt f/5,6-f/8 blir det skarpt från hörn till hörn (bortsett från varierande skärpedjup förstås). (Mindre bländare än f/8 rekommenderas ej eftersom diffraktion uppstår från bländare f/11 och mindre, vilket påverkas i högsta grad av den mindre Micro 4/3 sensorn. Diffraktion uppstår givetvis i optiken, men ju mindre sensor desto tidigare blir det märkbart i bilderna).

Läs mer: Olympus M.Zuiko Digital 8/1,8 PRO Fisheye test