ny.png

LAND: Kenya  FOTO: Wildlife  LÄNGD: 8 dagar  DATUM: 5-12 feb 2022  DELTAGARE: 8-12  PRIS: SEK 29 950:-

Följ med till några av Kenyas bästa parker för fotografering och lära dig samtidigt mer om parkernas bevarandearbete.

Plötsligt bryts den stilla morgontystnaden av ett mäktigt ljud och vi lyssnar lika intensivt som gasellerna i vår omgivning som oroligt börjat spana omkring. Såsom från ingenstans vandrar en lejonhanne ut i det mjuka morgonljuset och minuterna senare ser vi lejon vart vi än vänder våra objektiv. Inga andra jeepar syns till så långt ögat kan nå och vi får möjlighet att positionera vårt fordon på bästa sätt utan omgivande distraktioner. Vi kan fokusera helt på vårt fotograferande och att få perfekta ögonblicksbilder på lejonen med sitt byte bara några meter från vår jeep.

Följ med bevarandefotografen Tom Svensson på en exklusiv fotoresa till några av Kenyas bästa parker. I Solio får vi möjlighet att ostört fotografera reservatets stora lejonflockar och för den som vill fotografera och observera noshörningar finns det ingen bättre plats i världen. Under våra dagar i Samburu kan vi med hjälp av speciella off-roadtillstånd komma lejon, leoparder, geparder och elefanter nära. För att ytterligare maximera våra möjligheter till den perfekta bilden gör vi under resan flera heldags- och kvällssafaris. Detta är resan för dig sig som vill uppleva Afrikas vildmark på riktigt och komma hem med spektakulära bilder.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Afrikas kanske bästa ställen att fotografera lejon.
 • Solios stora antal noshörningar.
 • Kvällssafari i vissa parker.
 • Solnedgångsbilder på den afrikanska savannen.
 • Leoparder och stora elefantflockar i Samburu.
 • Off-roadtillstånd i Samburu.
 • Medverkan av Tom Svensson under resan.
 • Föredrag och fotohandledning av Tom Svensson.

 

Liten 3.jpg

DESTINATIONER

SAMBURU NATIONAL RESERVE

I Northern Frontier District ligger Samburu National Reserve med sin unika flora och fauna. Det torra klimatet gör att djur och växtlivet skiljer sig mycket från det i södra Kenya. Waller’s gaseller, grevyzebror, nätgiraffer, och beisaoryx (Östafrikansk Oryx) är arter som bara hittas här. Samburus hjärta är Ewaso Ngir floden som skär rakt genom parken. Bufflar, zebror, giraffer och stora hjordar med elefanter vandrar från den omgivande savannen till floden för att dricka och svalka sig. Förutom goda möjligheter att fotografera stora hordar av elefanter anses Samburu även vara en av de bästa platserna i Afrika för att fotografera leopard.

SOLIO GAME RESERVE

Solio Game Reserve är ett privatägt Wildlife Conservancy som är inriktat på bevarande av noshörning och är en av Kenyas verkliga pärlor. Det finns ingen bättre plats i världen att observera noshörning än just här.  Solio Game Reserve spelar även en viktig roll i skyddet och aveln av svarta noshörningar i Kenya. Aveln har varit så framgångsrik att Solio har försett parker över hela Afrika med unga noshörningar. Parken är även känd för sina stora flockar med lejon vilka man många gånger kommer mycket nära.  Andra djur vi möter här är buffel, zebra, giraff, oryxantilop, impala, vattenbock, vårtsvin.

Liten 2.jpg

ABERDARE NATIONAL PARK

Som en del av de vulkaniska Aberdarebergen bjuder Aberdare National Park på ett varierande landskap med allt från branta raviner som skär genom landskapet till grönskande vegetation och vackra vattenfall som rinner nedför bergsluttningarna. Lika omväxlande som landskapet är parkens djurliv och här kommer vi att få möjlighet att fotografera allt från elefant och noshörning till afrikansk buffel och med lite tur även lejon och leopard.  För den fågelintresserade erbjuder Aberdare med sina 250 olika fågelarter, såsom näshornsfågel, solfågel och duvhök, möjlighet till många spännande fågelmöten.

PROGRAM - 5-12 FEBRUARI 2022

DAG 1, (5/2) – VÄLKOMMEN TILL KENYA

På morgonen samlas vi på Nairobis internationella flygplats för avresa med jeep mot Samburu. Under resan kommer vi både att göra diverse fotostopp så det gäller att ha kameran till hands. Redan vid lunch får vi en första riktig fotomöjlighet. I träden runt omkring trädrestaurangen där vi äter lunch rör sig aporna och den som är snabb med kameran kan få möjlighet till snabba actionbilder. Den sista biten på väg mot vår lodge åker vi genom Samburu National Reserve och med lite tur får vi en första glimt av det djurliv som väntar oss de kommande dagarna. Framme vid Samburu Game Lodge checkar vi in varefter vi beger oss ut på vår första safari i parken. Samburus hjärta är Ewaso Ngir floden som skär rakt genom parken. Med lite tur får vi fotogragera allt från bufflar, zebror, giraffer och stora hjordar med elefanter vandrar från den omgivande savannen till floden för att dricka och svalka sig. Åter på lodgen äter vi en gemensam välkomstmiddag och bekantar oss med varandra innan vi går till sängs fyllda med förväntan inför morgondagens fotoäventyr. (F, L, M)

DAG 2, (6/2) – SAMBURU NATIONAL RESERVE

En heldag i Samburu med safarimorgon och kväll när ljuset är som bäst och djuren är som mest aktiva. I det torra klimatet finns en rik flora och faun, Waller’s gaseller, grevyzebror, nätgiraffer, och beisaoryx (Östafrikansk Oryx) är arter som bara hittas här. Vi kommer få möjlighet att på nära håll fotografera områdets stora population av elefanter. I reservatets klippiga områden har vi med lite tur goda möjligheter att se och fotografera leopard och med hjälp av våra speciella off-roadtillstånd har vi möjlighet att följa djuren bortom de utstakade vägarna. (F, L, M)

THS6044.jpg
DAG 3, (7/2) – SAMBURU TILL SOLIO

Efter ännu en safari i Samburu och efter god frukost packar vi ihop och beger oss vidare längs Samburuslätten förbi det högsta berget i Kenya, Mount Kenya, i riktning mot Rhino Watch Safari Lodge. när vi ankommer lodgen serveras lunch varefter vi checkar in i våra exklusiva tält.Under sent på eftermiddag kommer vi att göra en giraffwalk i en privat park. Under denna promenad kommer vi giraffer och zebror mycket nära och det ges möjlighet att ta bilder från helt andra vinklar än vad som ges när man sitter i en jeep. Åter på lodgen serveras en middag. (F, L, M)

DAG 4-5, (8-9/2) – SOLIO GAME RESERVE

Resans två kommande dagar spenderar vi i Solio Game reserve beläget mycket nära lodgen. Inne i parken ser vi sakta solen gå upp bakom Mount Kenya samtidigt som vi letar spår efter reservatets många lejon som vi med lite tur kan hitta ätandes på ett byte från nattens jakt. Få ställen i Afrika erbjuder så exklusiva fotomöjligheter av det afrikanska djurlivet som Solio då mängden djur och det låga antalet jeepar i parken ger oss möjlighet att positionera våra fordon på bästa sätt utan omgivande distraktioner och vi kan fokusera helt på vårt eget fotograferande. Solios landskap erbjuder varierande omgivningar man inte hittar på många andra ställen i Afrika. När vi rör oss från det öppna platålandskapet med sina vita noshörningar och vackra vyer ner mot det gröna skogs-området öppnar sig helt nya fotomöjligheter. Solstrålarna som hittar sig ner genom lövverket ger omgivningarna ett mjukt ljus och grönskogens buskar och träd ger oss oändliga kompositions-möjligheter och ett djup i bilderna som sätter igång den fotografiska kreativiteten. Efter en morgon fylld med fotomöjligheter i det mjuka morgonljuset återvänder vi till lodgen för frukost. Härefter finns det tid att på egen hand redigera bilder eller ta ett dopp i den svalkande poolen innan det är dags för dagens andra safari. I de vackra omgivningarna rör sig ett fascinerande djurliv och fotomotiven är ständigt närvarande och det gäller att hålla utkik både på marken och uppe i träden där vi förutom Colobusapor och fåglar också kan hitta ett lejon som klättrat upp i träden för att svalka sig från den varma eftermiddagssolen. När solen sakta börjar gå ner under vår eftermiddagssafari rör vi oss upp mot reservatets platå för en upplevelse utöver det vanliga. Att stå mitt ute på den Kenyanska savannen omgivna av noshörningar, giraffer och lejon är en storslagen upplevelse och när vi ser girafferna passera framför den sjunkande solen får vi möjlighet till spektakulära solnedgångsbilder. Härefter återvänder till lodgen för middag. (F, L, M)

Liten 4.jpg
DAG 6, (10/2) – ABERDARE NATIONAL PARK

När vi under morgonen kör in i Aberdare Nationalpark är det som att köra in i en helt ny värld med allt från branta raviner som skär genom landskapet till grönskande vegetation och vackra vattenfall som rinner nedför bergsluttningarna. Bland den täta växtligheten rör sig bufflar, noshörningar och elefanter. De slingriga vägarna längs branta stup och bambuskogar leder oss fram till nationalparkens vattenfall där vi fotograferar och äter lunch. Sent på eftermiddagen är vi åter på lodgen och det finns tid för bildbearbetning. (F, L, M)

DAG 7, (11/2) – SOLIO GAME RESERVE

Efter en dag med morgon och kvällsfarari i Solio kommer Tom under vår sista kväll tillsammans att utse resans bild vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2022”. (F, L, M)

DAG 8, (12/2) – HEMFÄRD

På morgonen gör vi resans sista safari innan det är dags att återvända till Nairobi och transport vidare mot Sverige på egen hand. (F, L)

Liten 5.jpg

FOTOGRAF

Resan leds av Tom Svensson som Sveriges främsta bevarande fotografer. För mer information om Tom läs här

BOENDE 

SOLIO: RHINO WATCH LODGE****

SAMBURU: SAMBURU LODGE****

PRIS

Pris per person: SEK 29 950:-

 • Priset inkluderar:
 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program. (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Safaris i jeepar enligt program.
 • Offroad-tillstånd i Samburu.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Lokal naturguide under resan.
 • Lokala rangers i parkerna.
 • Dricks, förutom till den lokala naturguiden
 • Hotell- och andra skatter.

 

Priset inkluderar ej: 

 • Flyg t/r till Kenya.
 • Enkelrumstillägg. SEK 6 600:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefon etc.
 • Dricks till den lokala naturguiden, cirka 10 USD/dag.
 • Avbeställningsskydd och rese-försäkring. se vår webbplats under ”Övrigt”.

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av internationellt flyg till Nairobi hjälper vi gärna till med detta. Ange detta när du gör bokningen på bokningssidan, kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se  

FAKTA 

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från djur- och naturfoto.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 500 mm, enbensstativ är en fördel. En dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 8,60

UTRUSTNING 

 • Din systemkamera.
 • Zoomobjektiv typ 24-70 eller 70-200.
 • Ett teleobjektiv helst upp till 500 mm gärna med extender.
 • En bönpåse (bönor köper vi på plats).
 • Minneskort och kortläsare.
 • Extra batterier och laddare.
 • En laptop med någon av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.
 • Ett rengöringskit för kameran/objektiven.

BOKNING - WILD KENYA 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.

 

WILD KENYA