• Pentax Exclusive Photo Walk

    Den 14 oktober vankas fotopromenad i centrala Stockholm!

    Som Pentaxanvändare har du nu möjlighet att vara med på denna exklusiva Photo Walk i Stockholm tillsammans med Antonio Pisani från Ricoh Europe. Antonio är en van rese- och gatufotograf som har fotograferat flera av världens stora städer och nu är Stockholm näst på tur.

    Antonio leder denna Photo Walk där du får personlig guidning och svar på just dina frågor samt inspiration för ditt fortsatta fotograferande med Pentax. Focus Nordic och CyberPhoto kommer också att ha representanter på plats under dagen.

    Dag: Fredagen den 14 oktober
    Tid: Kl 11:00-15:00
    Plats: centrala Stockholm - exakt mötesplats kommer närmare eventet
    Begränsat antal platser.
    Lunch ingår.

    Eventets värde är 499:-, som Pentaxanvändare kan du ange koden "PENTAX22" och få en rabatt på hela summan! OBS! Anmälan är bindande. Om du inte kommer till eventet debiteras du en No Show-avgift på hela värdet av 499:-. Avbokning kan göras två dagar innan eventet. Kontakta oss då på info@cyberphoto.se.

    Inför eventet:

    • Ta med din egen utrustning.
    • Det finns även en begränsad mängd produkter till utlåning under dagen.
    • Kvittot som du får efter ditt "köp" är din biljett till eventet.


    Varmt välkommen!

  • Test: Sony E 11/1,8

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Sonys nya ultravidvinkel till deras APS-C-kameror!

    Sony E 11/1,8 är ett fast ultravidvinkelobjektiv med hög ljusstyrka och som är avsett för Sonys APS-C kameror. Med tystgående och smidig autofokus samt med minimal fokusandning och fokusskift är detta ett utmärkt objektiv för både video och stillbildstagning.

    Mats: Skärpan är mycket bra till stor del av bilden redan på full öppning f/1,8, och skarpast resultat från kant till kant når den redan runt f/2,8-f/4. Detta är en mycket skarp och bra optik.

    Optiska egenskaper som kromatisk aberration och vinjettering förekommer på relativt låga nivåer och knappast något som lär störa vid normalt bruk ens utan korrigeringar. Distorsionen är mer påtaglig ifall man fotograferar utan korrigering.

    Läs hela testet här: Sony E 11/1,8 för E-fattning (APS-C)

    Fler bilder tagna med Sony E 11/1,8 G hittar du här ->>

  • Naturliga stativ

    De finns överallt!

    En trädgren, en backspegel, ett staket, din fotoryggsäck, ja, vi kan räkna upp hundratals exempel. I dagens läge med bildstabiliserande sensorer och objektiv med bildstabilisering så är inte behovet av stativ lika stort som förr. Men faktum kvarstår att det är alltid bättre om kameran är så stilla som möjligt, och självklart så är det alltid bäst att ha ett kraftigt fotostativ med sig överallt.

    I den här artikeln får du några exempel på naturliga stativ. Det kanske finns något som du hittills inte tänkt på.

    DSC01008.jpg

    Backspegeln: Ett bra stativ för fotografering inifrån bilen men även om du står ute. Tänk på att stänga av bilen då motorn annars genererar rätt mycket vibrationer. Lägg gärna en handske eller kameraremmen mellan så att du inte repar din kamera eller optik.

     

    DSC01005.jpg

    Sidorutan: Tänk på att stänga av bilen då motorn annars genererar rätt mycket vibrationer. Lägg gärna en handske eller kameraremmen mellan så att du inte repar din kamera eller optik.

     

    DSC01021.jpg

    Trädgrenen: Ett klassiskt naturligt stativ. Nackdelen är att ofta är någon annan gren i vägen för skottfältet. Se upp för kåda om det är en gran.

    Staketet: Oftast ett bra stöd såvida ingen annan rör staketet eller om det är på en bro med trafik. Lägg gärna kameraremmen som skydd under. Använd helst inte en handske då den lätt kan trilla ner eller blåsa iväg ifall du står på en bro.

    Väskan: Din fotoryggsäck eller annan väska kan vara ett bra stöd. Nackdelen är att det blir väldigt lågt.

    Kompisen: Jepp, de kan vara mer än moraliska stöd. Sätt kameran vilande på deras axel och du har ett hyfsat stöd om inget annat finns tillgängligt.

     

    DSC01014.jpg

    Stolpen: Inte min favorit då stolpen inte stöder alls nedåt men den kan hjälpa mot vibrationer. Lägg kamerarremmen i mellan för att skydda mot repor.

    Väggen: Stöder inte nedåt och det blir trångt, men funkar. Lägg kamerarremmen i mellan för att skydda mot repor.

     

    DSC01003.jpg

    Reservdäcket: Inte alla förunnat men är min absoluta favorit. Perfekt att gömma sig bakom bilen när man fotograferar vilda djur. Tänk på att stänga av bilen då motorn annars genererar rätt mycket vibrationer. Gummit gör ingen skada på din kamera och greppar bra.

    Vi säger det igen: Självklart så är det alltid bäst att ha ett kraftigt fotostativ med sig.

    För mer tips se här: Lär dig mer om foto och video

  • Tävling: Dela din sommarbild

    och vinn nya Nikon Z30 med objektiv!

    Sommaren är den bästa tiden att skapa nya och härliga minnen och att få dela dem på ett eller annat sätt med nära och kära. Dela med dig av din bästa sommarbild och tävla om en Nikon Z30 + 16-50mm objektiv, En smidig kamera som du kan använda och göra ännu fler minnen oförglömliga!

    Lägg upp din bild på Instagram och tagga den med #cybersommar och @cyberphoto_se, fullständiga villkor ser du nedan. 

    Tävlingen pågår fram till 15 september 2022.

    Vinst: Nikon Z30 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR värde 10 190 :-

    Regler och villkor:

    • Bilden ska vara tagen av dig.
    • Uppladdad på Instagram med taggen #cybersommar och @cyberphoto_se mellan 2022-08-16 till 2022-09-15.
    • Max 1 bidrag per deltagande, om fler bidrag laddats upp är det den senaste bidraget som gäller.

    Tävlingen pågår till den 15 september och de vinnande bidraget väljas ut av vår jury och kontaktas. Bidrag publiceras i vår blogg och på Instagram. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Anställda samt familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

    Lycka till!

  • Drönarsöndag: Den lilla skogstjärnen

    Veckans Drönarsöndag är inskickad Tommy Lundberg.

    Tommy: Den lilla skogstjärnen bjöd på ett fantastiskt mosaiklandskap på 100 meters höjd.

    Klicka här för att se större bild >>

    Bilden är tagen i Öxabäck i Västra Götaland med en DJI Mavic 2 Pro.

    Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Klippan Vrångarö

    Veckans X-files är inskickad av Karl Rhedin.

    Karl: Bohuslän är ett av Europas bästa klätterområde. Klättrare från hela världen kommer hit under sommaren för att få klättra på Bohusgraniten. Klättringen består till största del av traditionell klättring som betyder att man placerar alla sina säkringar på egen hand och följer spricklinjer i berget.

    Här klättrar Anna Zhang från Kanada en led som heter "I all enkelhet" och är graderad 8-. Klippan heter "Vrångarö" och ligger inne i Åbyfjorden i Bohuslän.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Zoom.

    Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Två nyanser av Sarek

    Claes Grundsten berättar om vandringen i augusti 2022 när han var färdledare i Sarek för en grupp på 7 vandrare. Turen var arrangerad av Zoom Fotoresor.

    Claes: Upplägget för vandringen är att utforska norra Sarek och delar av Padjelanta. Vi ska tackla terrängens utmaningar, titta på blommor och fotografera intressanta motiv. Med ambitionen att göra bra bilder måste man balansera viljan att komma framåt med lusten att stanna en längre stund för att fotografera kreativt vid en läcker plats. Den avvägningen blir ofta ett prov för omdömet.

    ClaesGrundstenSarek22_blogg4.jpg

    Från Padjelantaleden ser vi älven Vuojatädno. Stora ytor i björkskogen är bruna på grund av angreppen från larver av fjällbjörkmätaren.

    Vårt äventyr börjar med en blöt färd i öppen båt från Ritsem till Akkastugan, över det i år bräddfyllda sjömagasinet Ahkkajaure. Tack vare det ser dämmet ser ut som ett väldigt innanhav. Överfarten går bra och direkt efter landstigning stegar vi iväg på Padjelantaleden och går mot Gisurisstugorna. Efter en bropassage strax före stugorna lämnar vi leden och går en kort bit för att ordna ett tältläger vid älven med det tungvrickande namnet Snjuvtjudisjåhkå. Nästa dag fortsätter vi i mulet väder med allt högre moln. Vi följer en ganska väl upptrampad stig norr om den fetlagda toppen Gisuris som vi hoppas bestiga imorgon om vädret tillåter.

    I färdriktningen framträder även fjället Nijak likt en väldig fyrbåk som flankerar dalen Ruohtesvagge. Fjället utgör ett karaktäristiskt vakttorn till norra ingången i Sarek. Enligt mitt tycke är Nijak en av de mest eleganta topparna i svenska fjällvärlden. Vid närmare eftertanke är nog denna entré till Sarek min favorit bland de olika möjligheter som finns att närma sig området.

    ClaesGrundstenSarek22_blogg2.jpg

    Natthimmel över Ahkka.

    Vilken kväll. Molnslöjorna skingras. Norrut ståtar massivet Ahkka, Lapplands drottning, en sobert upphöjd skönhet i ensamt majestät. Nära inpå oss står Nijak som en gyllenbrun kägel belyst av solen, som en pelare till himlen. De flesta av oss badar i jåkken och vi börjar lära känna varandra. Torbjörn Brishammar från Lidingö var med mig på förra årets liknande Sarektur.Ove Sjödahl från Borlänge, Tage Lampén från Finland, Nils Kvarnfors från Nacka och Maria Ölund från Göteborg är nya bekantskaper för mig. Claes Enger från Vaxholm och Stefan Mann från Mariefred känner jag sen tidigare.

    Ett trevligt och muntert gäng är det. Två av oss är plus 40, två plus 50, två plus 60 och två plus 70 år. När man vandrar i en grupp är det sociala umgänget nästan lika viktigt för upplevelsen som naturen man vistas i.

    Turen var arrangerad av Zoom Fotoresor.

    ClaesGrundstenSarek22_blogg1.jpg

    Läs mer och se fler bilder från vandringen på Claes hemsida: claesgrundsten.se/2022/08/tva-nyanser-av-sarek/

    Under sin fotografiska karriär har Claes fotograferat nationalparker både i Sverige och utomlands. Dessa skildras i flertalet av honom utgivna böcker, varav många är prisbelönta. Claes bloggar också på tidningen Fotos hemsida. Han har även skrivit ett antal böcker som översatts till ett flertal olika språk och vunnit flera priser, bland annat Årets Pandabok.

     

  • Här är vinnarna i #canonvänskap

    Ett stort grattis till Daniel, Micke och Ida!

    Den 8 juni drog sommarens stora fototävling igång i samarbete med Canon. Temat för tävlingen var vänskap och på det glimrande prisbordet stod det vinster för sammanlagt över 27 000:- i form av magnifika produkter från Canon. Den 15 augusti var det sista dagen att ladda upp sitt bidrag på Instagram och antalet bidrag landade på en bit över 150 st.

    Efter en tuff urvalsprocess har juryn nu korat tre vinnare...

    1:a pris går till Daniel som vinner en Canon EOS R10 + Canon RF-S 18-150/3,5-6,3 IS STM värde 15 449:-
    Se större bidrag >>

    2:a pris går till Micke som vinner en Canon EOS M50 Mark II Vlogger-kit värde 8490:-
    Se större bidrag >>

    3:e pris går till Ida som vinner en Canon PowerShot Zoom svart, essential kit värde 3790:-
    Se större bidrag >>

    Ett stort grattis till vinnarna och ett lika stort tack till alla som skickat in sina bidrag till tävlingen, det är aldrig enkelt att välja ut ett fåtal bland alla fantastiska bilder ni tagit.

    Med det sagt så laddar vi inför kommande tävlingar och önskar en trevlig helg!

  • Nyhet: DJI Avata

    Nyhet

    DJI lanserar en smidig och kraftfull drönare!

    DJI Avata är en drönare av typen "cinewhoop" som kännetecknar mindre drönare med stort fokus på rörlighet. En annan skillnad mot en mer typisk drönare är att propellrarna befinner sig innanför drönarens ram som du kan se på bilden. Eftersom denna drönare är gjord för att hantera små utrymmen ger detta ett mycket bättre skydd för propellrarna om man skulle råka att krocka. Om olyckan är framme och du hamnar upp-och-ner kan du med enkelhet vända drönaren på rätt sida med funktionen DJI kallar för Turtle Mode.

    DJI Avata har en kamera som består av en 1/1,7" CMOS-sensor med en bländare på f/2,8 och en brännvidd motsvarande 12,6mm på en fullformatssensor vilket ger en bildvinkel på hela 155°. Kameran erbjuder inspelning upp till 4K 60p eller 2,7K 120P och kommer med DJIs RockSteady 2.0 och HorizonSteady som hjälper till att stabilisera bilden och ta bort skakningar som kan uppstå under flygningen.

    Avata kopplas med enkelhet ihop med DJIs elektroniska glasögon Goggles 2 (även kompatibel med Goggles V2) vilket tillsammans med deras kraftfulla videoöverföringssystem O3+ ger en uppslukande flygupplevelse som om du själv sitter i drönaren och flyger.

    DJIAvata_features.jpg

    DJI Avata har en vikt på cirka 410 gram och har en imponerande flygtid på upp till 18 minuter. Storleken är endast 18x18x8 cm vilket innebär att den får plats på din handflata.

    Utmärkande egenskaper:

    • 1/1,7" CMOS-sensor
    • 4K 60p / 2,7K 120p videoinspelning
    • RockSteady 2.0 videostabilisering
    • O3+ videoöverföring
    • Upp till 18 minuter flygtid
    • Endast 18x18x8 cm
       

    Läs mer och beställ här: DJI Avata | DJI Avata Fly Smart ComboDJI Avata Pro-View Combo

     

  • Fotohistoria: Kershaw Peregrine II

    Kershaw var en brittisk tillverkare av optik och kameror. Abram Kershaw grundade A. Kershaw and Sons Ltd någon gång i slutet på 1800-talet. Kershaw tillverkade militär utrustning under första världskriget. De öppnade en ny fabrik i Leeds 1916 tillverkade kikarsikten och kikare till brittiska armén. Under andra världskriget så tillverkade de bombsikten. Men vi ska fokusera på den fredligare delen av deras tillverkning.

    Kershaw Peregrine-serien använder 120-film och ger 6x6 negativ. De hade ingen större framgång och såldes i små mängder. Därför är de sällsynta i dagens läge.

    Kershaw var i övrigt kända för deras fokalplanslutare. De hade patent på dessa så andra kameratillverkare använde Kershaw slutare i deras kameror. Kershaw tillverkade även så kallade tropiska modeller som hade materialval som klarade tropiska klimat bättre. Kershaw tillverkade även kameror åt andra företag och som då bar dessa företags namn.

    Familjen Kersaw sålde företaget 1947 till Rank Organisation. Företaget fick då ett nytt namn: Kershaw-Soho (Sales) Ltd. Senare ändrades namnet till GB Equipments Ltd, och kamerorna fick namnet G.B. Kershaw. De slutade tillverka kameror kring 1953 för att troligen fokusera på att tillverka bio-projektorer för det nya Cinemascope wide-screen format. Kershaw Division fortsatte att vara en distinkt del av Rank Organisation.

    Vi ska nu kika på de tre modellerna i Peregrine-serien:

    Peregrine I (1948?) Det är tveksamt om den nådde marknaden alls. Ifall den verkligen gjorde set så hade den ingen framgång. Optiken är en Kershaw Critak 8cm f/4.5. Slutaren är en Kershaw med 8 tider och ingen blixtsynk. Sökaren är hopfällbar.

    Peregrine II (1949?) Det är den som du ser på bilderna. Den har en Taylor-Hobson Roytal 8cm f/3.5 optik. Slutaren är en Talykron med 9 hastigheter från 1s till 1/400s + B. Sökaren är hopfällbar.

    Peregrine III (1950?) Den har en Taylor-Hobson Adotal 8cm f/2.8 optik. Slurtaren är en Talykron med 9 hastigeter från 1s - 1/400s +B. Kopplad mätsökare.

    Du ser 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Nyhet: Saramonic Blink 100

    Nyhet

    Ett prisvärt och smidigt trådlöst mikrofonsystem för kreatören!

    Saramonic Blink 100 är ett mycket prisvärt och lättanvänt trådlöst mikrofonsystem. Sändaren (mikrofonen) och mottagaren parar automatiskt ihop sig och kommer med valbar brusreducering och ger ett högkvalitativt professionellt ljud. Blink 100 passar utmärkt för innehållsskapande, livestreaming, vloggaren, mobiljournalistik och mer.

    Blink100Text_3.jpg

    Med en total vikt på mindre än 16,5 gram och batteritid på upp till 10 timmars inspelning är Blink 100 en otroligt smidig lösning för dig som vill ha bra ljud utan krångel.

    Utmärkande egenskaper: 

    • 2,4 GHz trådlös överföring 
    • Räckvidd upp till 50 m 
    • Intelligent brusreducering 
    • Automatisk hopparning 
    • Lätt och superkompakt 
    • Upp till 10 timmars inspelning 
    • USB-C-laddningsport (DC 5V) 
    • Inbyggd rundstrålande mikrofon 
    • Passar systemkameror, smartphones och surfplattor

    Läs mer och beställ här:

     

  • Test: Sony E 15/1,4 G

    Test

    Läs vår produktspecialist Mats utlåtande om Sonys nya ljusstarka vidvinkel!

    Sony E 15/1,4 G är ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv avsett för APS-C kameror. Brännvidden 15mm passar utmärkt för bland annat landskap, natur, arkitektur, interiör, gatufoto och andra motiv på lite kortare avstånd (motsvarande ca 22mm på fullformatskamera). 

    Mats: Skärpan är riktigt bra redan på full öppning f/1,4, och dessutom till större del av bilden. Skarpast resultat från kant till kant når den redan runt f/2,8- f/4 lite beroende på fokusavstånd. Detta är en fantastiskt skarp optik.

    Sony E 15/1,4 G har inga större problem med kromatisk aberration, men det är inte helt fritt heller och kan märkas i vissa fall. Vinjetteringen håller sig på en normal nivå och som brukligt märkbar på f/1,4. Distorsionen är utan korrigering klart påtaglig och korrigering är ett måste ifall man vill ha raka linjer utmed bildens kanter.

    Augusti månad ut (t.o.m. 2022-08-31) får du hela 1000:- rabatt på Sony E 15/1,4 G!

    Läs hela testet här: Sony E 15/1,4 G, för E-fattning (APS-C)

    Fler bilder tagna med Sony E 15/1,4 G hittar du här ->>

  • Drönarsöndag: Skjulet

    Kul med skjul!

    Mitt på en åker står det ett ensamt skjul. Med lite fantasi ser det ovanifrån ut lite som en uppslagen bok med spår, från vad man kan förmoda är en traktor, i marken omrking sig.

    Klicka här för att se större bild >>

    Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro

    Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Häng på en filt

    Veckans X-files är inskickad av Daniel Colegate.

    Daniel: Bild från ett företagsevent. Tagen i onsdags (1/6) efter flertalet trista regniga dagar.

    De hade skapligt tur med vädret och fick i alla fall några timmars strålande sol. Det har vi inte varit bortskämda med så passade på att skjuta rätt in i den saknade himlakroppen 😊

    Häng på en filt. 100%

    Klicka här för att se större bild >>

    Se mer från Daniel på Instagram: @itsworthashoot

    Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Sveriges Fotodagar - CyberPhoto på turné

    Snart i en stad nära dig!

    Med start i vårt eget Umeå i höst kommer vi tillsammans med våra vänner på Kamera & Bild och Zoom Fotoresor att besöka fyra städer så håll utkik när vi kommer närmare just ditt område.

    • Umeå 8 oktober 2022 - Nolia
    • Göteborg 22 oktober 2022 - Chalmers
    • Stockholm 25 mars 2023 - Stockholmsmässan
    • Malmö April 2023 - Stadionmässan (mer info kommer framöver)

    Umeå - Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    På varje ställe blir det seminarier fyllda av inspiration och skaparglädje samt en mässa där du kan titta på det senaste i produktväg och prata med produktspecialister och andra kunniga. Det är fritt inträde till mässan och biljett till seminarierna kan du förköpa online. Spara datumet i kalendern så ses vi mycket närmare dig i höst och till våren.

    Säkra din biljett idag och få tillgång till alla inspirerande föreläsningar under Fotodagen i din valda stad. Du får även möjlighet att skicka in dina bilder till Portfolio review under paneldiskussionen med erfarna fotografer.

    Läs mer och köp din biljett här: Umeå | Göteborg | Stockholm | Malmö

    Varmt välkommen!

  • Tamron lanserar två nya zoomobjektiv

    Nyhet

    Tamron lanserar två nya intressanta objektiv till Sonys spegelfria fullformatskameror med E-fattning.

    En telezoom 50-400mm med ljusstyrka f/4,5-6,3 och inbyggd bildstabilisering. Det andra objektivet är en normalzoom med zoomfång från 20mm till 40mm med ljusstyrka f/2,8 över hela zoomomfånget. Som enligt Tamron är den minsta och lättaste normalzoomen i sitt slag just nu. Den väger endast 365 g.

    Båda objektiven är försedda med linjär VXD-motor för autofokusen.

    Tamron meddelar att de släpps hösten 2022, men i skrivande stund finns det inga prisuppgifter än. Vi uppdaterar så fort vi får reda på fler uppgifter angående dessa två objektiv.

    Här hittar du produkterna:

    Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD

    Tamron 50-400/4,5-6,3 Di III VXD

  • Test: Laowa 24/14 Macro Probe

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Laowas mycket unika makroobjektiv!

    Vi har tidigare prisat Laowa och Venus Optics för att de gång på gång tar fram unika, men samtidigt mycket användbara objektiv. Detsamma gäller minst sagt även denna optik, som är något av det mest unika vi sett i optikväg i modern tid. Även om användningsområderna må vara aningen begränsade är den ovärdelig för de ändamål den är skapt för.

    Mats: Laowa Macro Probe är makrooptiken som når dit ingen annan makrooptik når. Tack vare den långsmala konstruktionen kan den föras in genom smala öppningar, samtidigt som den integrerade LED-belysningen runt frontlinsen gör att man kan fotografera motiv även där det råder totalmörker.

    Den mindre frontlinsen och övriga konstruktionen ger en begränsad ljusstyrka på f/14, vilket innebär att ljustillgången ska vara god. Man kan även ta till den inbyggda belysningen eller annat extern ljuskälla vid behov - eller jobba med stativ och längre slutartider.

    På korta fokusavstånd inom makroområdet är skärpan mycket bra över större del av bilden på f/14. Men som brukligt får man räkna med en viss mängd av diffraktion på grund av den lilla bländaröppningen, och bländar man ner ytterligare för att få ett större skärpedjup så ökar även diffraktionen som resulterar i ett ännu softare resultat. Vid fokus på större avstånd från några meter och upp till "oändligt" är skärpan rätt soft över hela bilden. Det är som makrooptik som denna udda optik kommer till sin rätt.

    Samtliga bilder tagna med en Sony A7R IV men Laowa 24/14 Macro Probe finns tillgänglig till ett flertal olika fattningar.

    Läs hela testet här: Laowa 24/14 Macro Probe för Sony E-fattning (fullformat)

     

  • Fotohistoria: Dr. Weth Berlin

    Idag ska vi titta på en mycket förunderlig optik, en optik som aldrig fått någon större uppmärksamhet, ett Dr. Weth Telestigmar 175/225/250/315mm. Lanserades 1955. Den är kanske mer av ett optiksystem egentligen. Optiken består av flera avskruvningsbara delar och dessa delar ger olika brännvidder och ljusstyrkor.

    Denna optik har fyra olika konstellationer beroende på hur du skruvar ihop de olika delarna. Optiken levererades i koffert med plats för allt samt några filter. Vi saknar väskan och del P till vår optik. De olika delarna, N, Z och P, är märkta med respektive bokstav och på bilden kan du se N och Z monterade.

    N + Z = 315mm, f/6.3
    Z = 250mm, f/5
    N + P = 225mm, f/4.5
    P = 175mm, f/3.5

    Det sitter en informationsskylt på optiken som visar de olika kombinationerna och dess bländarvärden samt en bländarskala som relaterar mot bländarringens prick. Ryktena säger att den skarpaste kombinationen var på 225mm.

    Dr Weth var en pensionerad ingenjör som bodde i Berlin och han gillade att vara ute i naturen och vandra. Han gillade däremot inte att släpa med sig tung fotoutrustning. Det är grunden till att han konstruerade sitt Telestigmar. Objektivet är lätt och har minimalt med glaselement. Optiken är mest fylld med luft och det har antingen 4 eller 6 linsytor mot luft. En modern telezoom har betydligt fler linselement som t ex Sony 200-600mm vilket har 24 linselement i 17 grupper. 

    De fyra huvuddelarna av denna optik är den grundläggande primära optikdelen som innehåller fokuseringen och bländaren. Del N är ett linspaket som är negativt, därav namnet N. Del P är ett linspaket som är positivt, därav namnet P. Del Z är bara en tom distansring. Det fanns även en extra ring att skruva dit för att kunna fotografera på närmare håll, en mellanring helt enkelt. Sist på objektivet så skruvar man fast den fattning som önskas, i vårt fall så sitter en M42-gänga där. Det fanns även fattningar för Alpa, Exakta bajonett, Canon FD och Arriflex vad jag sett. Flera adaptrar har en funktion som man vrida upp för att placera in filter i. Vår adapter har den funktionen.

    Filtergängan är på udda 57mm vilket stökar till det i dagens läge. Jag hittade en motljusskydd i gömmorna som jag kunde trä utanpå objektivet.

    Jag har självklart testat optiken, klicka här för att se testen >>

    Du ser 4 bilder av optiken här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Optiken kommer från vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Drönarsöndag: Tre hästar

    Helgens hästtema fortsätter!

    Under en av sommarens relativt få fina kvällar fick jag syn på några hästar som gick och betade i sin hage så passade på att skicka upp drönaren och knäppa en bild av den fridfulla scenen.

    /Carl

    Klicka här för att se större bild >>

    Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro

    Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Rubina & Zed

    Veckans X-files är inskickad av Petra Hemreus.

    Petra: Bilden är tagen på annandag jul 2021. Det var en väldigt kall dag, omkring 10 minusgrader, hästarna stod lugnt och åt sitt hö, och plötsligt fick jag syn på dessa två, Rubina & Zed, som stod och mös tillsammans, jag gick dit och lyckades fånga dom på bild.

    Klicka här för att se större bild >>

    Bilden är tagen med Canon EOS 6D Mark II + Sigma 70/2,8 DG Macro Art

    Se mer från Petra på Instagram: @petrahemreus

    Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Sommarens fototävling är snart slut

    Nu på måndag 15/8 är sista dagen att skicka in ditt bidrag!

    Om du ännu inte har skickat in ditt bidrag till sommarens stora fototävling är det hög tid att ta en titt på prispotten nedan och skynda dig över till Instagram!

    1:a pris Canon EOS R10 + Canon RF-S 18-150/3,5-6,3 IS STM värde 15 449:-
    2:a pris Canon EOS M50 Mark II Vlogger-kit värde 8490:-
    3:e pris Canon PowerShot Zoom svart, essential kit värde 3790:-

    Temat för sommaren är VÄNSKAP, ett ämne som är mer aktuellt än någonsin och som vi hoppas att du vill hjälpa oss att sprida så vitt och brett vi kan tillsammans. Har du en unik vänskap, ser du vänskap mellan olika motpoler eller har du en vänskap som just tagit fart - det och mycket mer hoppas vi får se i sommar.  

    Visa oss vad du tänker på genom att tagga oss i din tävlingsbild. Använd taggen #canonvänskap 

    Bilden ska vara tagen av dig under tävlingsperioden och uppladdat på Instagram med taggen #canonvänskap mellan 2022-06-08 till 2022-08-15. Max 1 bidrag per deltagande. Om fler bidrag laddats upp är det den senaste bidraget som gäller. Tävlingen pågår till den 15 augusti och tre vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury.

    Vinnarna kommer sedan att kontaktas samt de vinnande bidragen publiceras i vår blogg och på Instagram. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Anställda samt familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

    Lycka till!

  • Test: Sony E PZ 10-20/4 G

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Sonys nya vidvinkelzoom med motorzoom!

    Sonys nya ultravidvinkelzoom är en mycket skarp och bra uppgradering av Sonys gamla 10-18mm f/4. Med 2mm längre brännvidd och intern motorzoom får du ett fantastiskt litet och lätt objektiv som är optimerat för både video och stillbild.

    Mats: En vidvinkelzoom som denna fungerar såklart utmärkt till både stillbild och video, men egenskaper som motorzoom och låg focus breathing är tänkta mer för dig som skapar film till exempelvis youtube, sociala media, tik tok, vloggar eller andra videotillämpningar. Typiska motivområden vid stillbildstagning för en zoom som denna är bl a landskap, arkitektur, interiörbilder och gatufoto.

    Sony E PZ 10-20mm f/4 G ger utmärkt skärpa redan på full öppning från kant till kant och över hela zoomomfånget, man behöver oftast inte blända ner för annat än ökat skärpedjup eller längre slutartider. Kromatisk aberration och vinjettering håller sig på låga nivåer och lär knappast vara något som stör vid normalt bruk. Distorsionen är dock mer påtaglig och märks mest på kortast brännvidd där den är kraftigt tunnformig. På längre brännvidder är det inte lika tydligt, och distorsionen syns bara i RAW och utan optisk bildprofil eftersom kamerans inbyggda distorsionskorrigering går ej att stänga av.

    Läs hela testet här: Sony E PZ 10-20/4 G

     

  • Fotohistoria: Taron Marquis

    Taron Marquis är först i välden på två saker. Vi kommer till dem. Dagens fotohistoria blir lite annorlunda. Det kommer att handla om en intressant optik som inte sitter där den borde göra. Om bucklor. Om Taron. Om CdS ljusmätare och om en helicoid.

    Vi börjar med Taron som märke: Taron var ett japansk företag som grundades 1955 och hetta då Nippon Kōsokki Seisakusho (日本光測機製作所) och låg i Tokyo. De byggde NKS-slutare som bland annat användes 1940-1942 i Mamiya Six. De släppte sin första kamera 1943 med namnet Taroflex som var en TLR (tvåögd spegelreflex) med 6x6 negativformat.

    Efter kriget rekonstruerades företaget och döptes om till Nippon Kōsokki Kōgyō K.K. (日本光測機工業㈱). De överlevde genom att tillverka NKS-slutare till andra kameramärken som Fujica, Tokyo Kogaku Kikai (Topcon), Tougo-Do and Yashima Kogaku Seiki.

    1955 började Nihon Kōsokki tillverka en egen serie av 35mm mätsökarkameror som de kallade Taron. 1959 döptes företaget om  efter sina kameror till K.K. Taron (㈱タロン). Företaget försvann i slutet av 1960-talet.

    Taron Marquis är världens första kamera med inbyggd ljusmätare med en CdS-cell. Optiken är en Taronar 45mm f/1,8. Slutaren är en Citixen MVL som klarar 1/500s - 1s +B. Taron Marquis är också den första kameran som har strömbrytaren kopplad till frammatningsarmen. Kameran lanserades kring 1962.

    Vårt exemplar var väldigt billigt, kostade någon tia, och det har en stötskada i form av en rejäl buckla på ena sidan. Något i sökaren har lossnat. Slutaren fungerar inte. Den kändes inte som ett riktigt samlarexemplar så den fick bli deltagare i ett experiment. Jag var nyfiken på optiken. Jag har "lånat" objektiv från ett par andra kameror som egentligen har fast optik tidigare. Vissa kameror kan man återställa optiken på om man så vill, men optiken på denna skulle bli för mycket jobb att sätta tillbaka så det fick bli destruktiv kirurgi. 

    Efter att ha rensat ut slutaren, tagit bort allt onödigt så satte jag den på en helicoid via en M25-M42 gängadapter. Helicoid är kort sagt en fokuseringsfunktion i form av en ring med variabel längd.

    Optiken förvånade med att vara knivskarp i mitten, vilket äldre objektiv sällan är. Däremot kantskärpan var rätt kass. 

    Klicka här för att läsa mer ingående och se bilder tagna med optiken >>

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Fokusera på ögat

    Det finns en anledning till att alla kameratillverkare kämpar så hårt med att få ögonautofokus att fungera bra.

    Sitter skärpan i ögat så upplever man bilden som skarp, även med kort skärpedjup. Är själva ögat suddigt, ja, då kastar man nog den bilden. Det ser helt enkelt bättre ut när ögat är skarpt.

    Sedan finns ju ingen regel utan undantag, ibland kanske man är ute efter någon speciell effekt i en bild. Men generellt, sträva efter att sätta fokus på ögat.

    Bilden är tagen med Panasonic S1R + S 50/1,4, 1/1250s, f/1,4 och ISO 100. Klicka här för att se en större bild >>

    Du hittar fler fototips här: Tips & Guider

  • Nyhet: Sigma 20/1,4 DG DN Art & 24/1,4 DG DN Art

    Sigma lanserar två ljusstarka vidvinkelobjektiv till Sony E och Panasonic/Sigma L!

    Idag lanserar Sigma inte ett, utan två ljusstarka vidvinkelobjektiv för de mest krävande fotograferna. Om vi börjar med att ta en titt på den yttre konstruktionen finner vi att båda objektiven är utrustade med en fokusring, en bländarring, en AF/MF-brytare, en AFL/MFL-knapp, en brytare för att inaktivera fokusringen vilket är extra användbart vid astrofotografi och sist men inte minst en brytare för bländarringen ska klicka eller vara klickfri. Förutom filtergängan framtill är dessa objektiv även designade för att hålla gelfilter baktill och är säkrade mot damm och stänk.

    Sigma20+24Nyhet_blogg2.jpg

    När det kommer till den optiska konstruktionen så består Sigma 20/1,4 DG DN Art av 17 element i 14 grupper och Sigma 24/1,4 DG DN Art av 17 element i 15 grupper för att uppfylla de högra kraven för professionell fotografering och andra krävande applikationer. Båda objektivens bländare har 11 runda bländarbland med en minsta bländare på F/16.

    Utmärkande egenskaper:

    • Speciell designade för astrofoto
    • Stor bländare på F/1,4
    • Möjlighet till både ett främre och bakre filter (gelfilter)
    • Damm- och stänksäkra
    • Brytare för att inaktivera fokusring – särskilt användbar för astrofotografering

    Läs mer och beställ Sigma 20/1,4 DG DN Art här: Sony E-fattning | L-fattning

    Läs mer och beställ Sigma 24/1,4 DG DN Art här: Sony E-fattning | L-fattning

  • Utmana dig själv

    Som fotograf är det alltid kul att utmana sig själv för att hitta nya motiv och att lära sig mer. Hur du utmanar dig är upp till dig. Är ni flera fotografer så kan ni ge varandra utmaningar, vilket är ännu roligare.

  • Drönarsöndag: E4an

    Linjer, linjer, linjer.

    Denna bild är tagen en bit söder om Umeå och föreställer en korsning samt en gångbro över motorvägen för fotgängare och cyklister. Det som fångade mitt öga var alla linjerna i bilden.

    /Carl

    Klicka här för att se större bild >>

    Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro

    Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Chernobyl

    Veckans X-files är inskickad av Philip Ngo.

    Philip: Vi var ute och besökte en övergiven skola i Chernobyl. De flesta rum var tomma/plundrade på saker för länge sedan. Men i ett av de större klassrummen hade någon samlat ihop alla (barn)gasmasker och spridit ut dem över golvet. Hittade en TV i ena änden av rummet som fint ramade in den sorgsna scenen.

    Klicka här för att se större bild >>

    Bilden är tagen med en Panasonic Lumix GX80 + Panasonic Lumix G 25/1,7 Asph

    Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Sommarens stora fototävling!

    Nu är det bara 10 dagar kvar att skicka in sitt bidrag till sommarens tävling.

    Om du ännu inte har skickat in ditt bidrag till sommarens stora fototävling är det hög tid att ta en titt på prispotten nedan!

    1:a pris Canon EOS R10 + Canon RF-S 18-150/3,5-6,3 IS STM värde 15 449:-
    2:a pris Canon EOS M50 Mark II Vlogger-kit värde 8490:-
    3:e pris Canon PowerShot Zoom svart, essential kit värde 3790:-

    Temat för sommaren är VÄNSKAP, ett ämne som är mer aktuellt än någonsin och som vi hoppas att du vill hjälpa oss att sprida så vitt och brett vi kan tillsammans. Har du en unik vänskap, ser du vänskap mellan olika motpoler eller har du en vänskap som just tagit fart - det och mycket mer hoppas vi får se i sommar.  

    Visa oss vad du tänker på genom att tagga oss i din tävlingsbild. Använd taggen #canonvänskap 

    Bilden ska vara tagen av dig under tävlingsperioden och uppladdat på Instagram med taggen #canonvänskap mellan 2022-06-08 till 2022-08-15. Max 1 bidrag per deltagande. Om fler bidrag laddats upp är det den senaste bidraget som gäller. Tävlingen pågår till den 15 augusti och tre vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury.

    Vinnarna kommer sedan att kontaktas samt de vinnande bidragen publiceras i vår blogg och på Instagram. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Anställda samt familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

    Lycka till!

  • Test: Viltrox AF 13/1,4 STM ED IF

    Test

    Nu kan du läsa vårt test av Viltrox ljusstarka vidvinkel till Fujifilm XF!

    Mats: Viltrox AF 13/1,4 STM ED IF är precis som Viltrox objektiv brukar vara, en mycket rejäl konstruktion i metall, och även bajonetten är i metall. Objektivet är försett med elektroniska kontakter och ger både autofokus och elektronisk bländarstyrning från kameran, samt exif-info i bildfilerna. Autofokus fungerar lika bra som Fujis egna objektiv, man märker ingen skillnad.

    Vid manuell fokusering går fokusringen med riktigt skönt motstånd, och som vanligt med alla objektiv till Fuji är den alltid elektroniskt motordriven vid manuell fokusering. Objektivet växer heller inget på längden och frontlinsen snurrar ej vid fokusering, en fördel vid användning av t ex pol-filter eller andra vridbara filter.

    På full öppning är skärpan bra i centrum av bilden och vid nedbländning ner till f/5,6 ökar skärpan rätt rejält över hela bilden. Man får alltså utmärkt skärpa från hörn till hörn redan på f/4-f/5,6, och blända ner ytterligare behöver man egentligen bara göra ifall man vill öka skärpedjupet eller förlänga slutartiden. Vid fokus på närgränsen är det lite softare på f/1,4, men det är ändå hyfsat skarpt och dess bokeh desto trevligare.

    Läs hela testet här: AF 13/1,4 STM ED IF, för Fujifilm XF-fattning

  • Fotohistoria: Kiron

    Kiron är ett objektivmärke som vi behöver ge ett helt eget inlägg. Kiron gjorde nämligen objektiv av för den tiden mycket god kvalitet. Du kanske känner till Vivitar Series 1 och får en varm känsla i hjärtat. Det var Kiron som tillverkade dem.

    Kiron objektiv och dess namn härstammar från en amerikansk distributör, Kiron Corporation i Carson California, för Kino Precision Industries Limited, Tokyo. Kiron Corporation ägdes av Kino Precision Industries Limited. Kiron registrerades som varumärke 25 januari 1980. 

    Kino Precision Industries Limited hade lång erfarenhet av att tillverka objektiv. De grundades 1959 av Tatsuo Kataoka och började med att tillverka objektiv till 8mm kameror. De tillverkade senare objektiv för 35mm stillbildskameror till Vivitar, Soligor och Panagor. De mest kända objektiven var Vivitar Series 1, de var bland det bästa på marknaden på den tiden.

    Eftersom Vivitar använde även andra objektivfabriker så kände Kino Precision Industries att de kunde lika gärna tillverka objektiv under eget namn. Kiron fick snabbt ett gott rykte om hålla lika bra eller bättre kvalitet än originalobjektiv. Deras mest kända objektiv var Kiron 28mm/2.0, 105mm/2.8 1:1 macro, 28-210mm/4.0-5.6 och 28-85mm/2.8-3.8. 

    Även om Kirons priser var rimliga för dess kvalitetsnivå så var de aldrig billiga. De låg strax under originaltillverkarnas priser, de var inte ett budgetalternativ och de var alltid byggda i Japan. Den ökade kostnaden för att tillverka kvalitetsobjektiv i Japan ledde till att Kiron inte kunde hålla priserna strax under originaltillverkarna längre, då dessa hade börjat tillverka objektiv utanför Japan. Detta samt att marknaden började överföras till autofokusobjektiv ledde till att Kino Precision Industries beslöt 1988 att lämna marknaden för småbildsobjektiv och fokusera på industriell optik och andra marknader.

    1989 så gick Kino Precision Industries ihop med Melles Griot Japan och Kino-Melles Griot skapades. 1995 bytte de namn till Melles Griot Ltd och 2007 blev de medlem i CVI Melles Griot Group. 2011 köpte amerikanska IDEX Corporation upp CVI Melles Griot från förra ägarna Norwest Equity Partners.

    De objektiv som tillverkades under Kiron-namnet var:

    • 24mm 1:2.0
    • 28mm 1:2.8
    • 28mm 1:2.0
    • 28–70mm 1:3.5–4.5 (2 versioner)
    • 28–70mm 1:4.0
    • 28–85mm 1:2.8–3.8
    • 28–105mm 1:3.2–4.5 (2 versioner)
    • 28–210mm 1:4.0–5.6
    • 30–80mm 1:3.5–4.5
    • 35–135mm 1:3.5–4.5
    • 105mm 1:2.8 (macro 1:1)
    • 70–150mm 1:4.0
    • 70–210mm 1:4.0 (2 versioner)
    • 70–210mm 1:4.5
    • 80–200mm 1:4.0
    • 80–200mm 1:4.5 (6 versioner)
       

    Efter dessa objektiv så kom några fler under en kort tid som såldes som Kiron men var tillverkade av andra fabriker, bland annat av Tokina.

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Ta många bilder

    Ta många bilder. Sortera hårt. Behåll de bästa. Låter logiskt va?

    I dagens läge som kostar det inget att ta bilder då minneskort går att återanvända till skillnad från analog film. Hur många bilder du än tar så kommer någon bild att vara den bästa. Prova olika bildvinklar, olika brännvidder, ta flera bilder i varje position då bakgrunder kan förändras, motivet kan förändras och ibland kan det också hända att autofokusen har missat lite. Prova gärna även olika skärpedjup och olika exponeringar.

    Erfarna fotografer förstår exakt vad vi menar. De gör urvalet av bilder när de kommer till datorn. Där kan de i lugn och ro se det "material" som de samlat in under dagens fotografering. Den erfarne fotografen tar inte en bild och sedan studerar den på bildskärmen och funderar om hen ska ta en till. Den erfarne fotografen kan möjligtvis dubbelkolla på skärmen om exponeringen ser bra ut och sedan matar på med bilder.

    Minneskortet går att återanvända och batteriet går att ladda. Moderna slutare klarar enorma mängder exponeringar så det är ingen större risk att du nöter ut kameran. Tycker du att minneskortet blir fullt för fort, så säljer vi både många och stora minneskort.

  • Hur fotograferar man bröllop?

    Fotograf Emilia Karlsson berättar om hur hon började fotografera bröllop och bjuder på sina bästa tips till dig som vill göra desamma!

    Hur kommer man igång? Vilken utrustning behöver man? Hur redigerar man bilderna och levererar dessa till kunden? Allt detta och mer kommer Emilia Karlsson att svara på i denna guide för dig som vill veta mer om bröllopsfotografi. Emilia har fotograferat bröllop i flera år runt om i Sverige och även utomlands.

    Läs guiden här: Bröllopsfotografen Emilia Karlsson tipsar