Test: Laowa 24/14 Macro Probe

Test

Nu kan du läsa vårt test på Laowas mycket unika makroobjektiv!

Vi har tidigare prisat Laowa och Venus Optics för att de gång på gång tar fram unika, men samtidigt mycket användbara objektiv. Detsamma gäller minst sagt även denna optik, som är något av det mest unika vi sett i optikväg i modern tid. Även om användningsområderna må vara aningen begränsade är den ovärdelig för de ändamål den är skapt för.

Mats: Laowa Macro Probe är makrooptiken som når dit ingen annan makrooptik når. Tack vare den långsmala konstruktionen kan den föras in genom smala öppningar, samtidigt som den integrerade LED-belysningen runt frontlinsen gör att man kan fotografera motiv även där det råder totalmörker.

Den mindre frontlinsen och övriga konstruktionen ger en begränsad ljusstyrka på f/14, vilket innebär att ljustillgången ska vara god. Man kan även ta till den inbyggda belysningen eller annat extern ljuskälla vid behov - eller jobba med stativ och längre slutartider.

På korta fokusavstånd inom makroområdet är skärpan mycket bra över större del av bilden på f/14. Men som brukligt får man räkna med en viss mängd av diffraktion på grund av den lilla bländaröppningen, och bländar man ner ytterligare för att få ett större skärpedjup så ökar även diffraktionen som resulterar i ett ännu softare resultat. Vid fokus på större avstånd från några meter och upp till "oändligt" är skärpan rätt soft över hela bilden. Det är som makrooptik som denna udda optik kommer till sin rätt.

Samtliga bilder tagna med en Sony A7R IV men Laowa 24/14 Macro Probe finns tillgänglig till ett flertal olika fattningar.

Läs hela testet här: Laowa 24/14 Macro Probe för Sony E-fattning (fullformat)