• X-files: Forsmobron

  Veckans X-files är inskickad av Jeffrey Wall.

  Jeffrey: Jag är astrofotograf med förkärlek för norrsken, men fotar allt som framhäver magin som uppstår nattetid, dimma, vintergata, stjärnor osv. Bilden är från en av mina favorispots, Forsmobron utanför Sollefteå. Detta var min andra tripp dit. Första repan var hösten 2021. Tänkte då ta mig över till denna sida älven via kraftverket som är bakom mig i bild, men det var igenbommat med taggtråd och ogenomträngligt. Fick leta mig fram till nån småväg i skogen från andra hållet. Körde in på en liten väg och det låg nåt ensligt garage där. Tänkte att jag ställer mig vid det så står jag inte i vägen, inga bostadshus eller nåt.

  Knatade den smala, branta, leriga vägen ner till kraftverket bakvägen. Fick dra mig fram längs taggtrådsstängsel bland sly i brant nipkant för att komma till platsen där fotot togs. Väl åter var det fullt av folk vid garaget. Djungeltrumman gick i byn att nån åkt in och ett gäng motorintresserade killar var där och letade "tjuven". Det blev lite hett läge när jag dök upp men lugnade ner sig när de fattade vad jag gjorde där.

  Nu när jag var där och tog denna bild såg jag till att varsko garageägaren att jag var på gång så det var OK. Slapp risk att få ett kok stryk den här gången. Men släpa mig efter taggtråden i nipkantens sly fick jag göra i alla fall. Men klart värt besväret...

  Klicka här för större bild >>

  Fotodatum: 2022-09-03 @ 23:46
  Kamera: Sony A7R II
  Objektiv: Sony SEL14F18GM @ f/1.8
  ISO: 640
  Exponering: 5 sek

  Följ Jeffreys nattfotografiska resa på Instagram: @norrland.by.night


  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Sonyspecial

  På torsdag den 8 december har vi Sonyspecial hos CyberPhoto!

  På torsdag nästa vecka kommer Sony på besök så från klockan 12:00 fram till 17:00 när vår butik stänger har du möjlighet att komma in och klämma och känna på produkter från Sony, bland annat de spännande nyheterna A7R V och FX30.

  Du hittar även massvis av fina erbjudanden på hemsidan på produkter från Sony som kameror, objektiv och telefoner.

  Du hittar vår butik på Gräddvägen 5 i Umeå.

  Varmt välkommen in!

 • Tävling: Hur hittar du ditt flow?

  Tagga oss och vinn en unik yogamatta.

  Nu när december rullar in så hoppas vi att du får tid att gå ner i varv. Med lugnet kommer en känsla av flow som hjälper oss att fortsätta vara lekfulla och kreativa. Canon har en fin vinterkampanj som berättar mer om mindfullness och dess inverkan på skapandet.

  Vi vill uppmärksamma det här lite extra så här kommer en specialdesignat pass till dig från vår kollega Robin. Med glimten i ögat bjuder han in dig - och en av våra klassiska Canonkameor från kameramuséet - att hitta lugnet igen. Här ser vi yogaposer som tidigare varit helt okända för världen.

   

  Hur hittar du ditt flow?

  Allt du behöver göra för att delta i tävlingen är att ta en bild och ladda upp på Instagram där du visar hur du skapar lugnet i vardagen och hittar tillbaka till ditt flow. Tagga även bilden med #cyberphotoflow och följ oss @cyberphoto_se på Instagram. 20 harmoniska vinnare kommer att väljas ut av vår jury och få var sin läcker Canon-röd yogamatta i begränsad upplaga hemskickad.

  CanonFYF_gif.gif

  Regler för tävlingen

  Bilden ska vara tagen av dig och uppladdad på Instagram med taggen #cyberphotoflow senast 2022-12-15 samt att du följer oss @cyberphoto_se. Max 1 bidrag per deltagande. Om fler bidrag laddats upp är det den senaste bidraget som gäller. Tävlingen pågår till den 15 december och 20 vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury och presenteras på fredag den 16 december.

  Vinnarna kommer sedan att kontaktas samt de vinnande bidragen publiceras i vår blogg och på sociala medier. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Juryns beslut kan ej överklagas. Anställda samt familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

  Lycka till!

 • Fotohistoria: Minolta Hi-Matic F

  Minolta Hi-Matic F var en av Minoltas riktiga storsäljare. En sann klassiker som du säkert känner igen utseendet på. Vi ska titta närmare på den och även inuti den. Vi har ett helt gäng Hi-Matic F i muséet, både i svart och i silver. När jag kollade runt i både vårt museum och på webben så hittade jag även Hi-Matic E, 7, 7S, 9, 11, 5, FP, G, 7SII, CS, S, SD, S2, AF, AF2, AF2-M, G2 och GF. Så detta inlägg fokuserar på Hi-Matic F men vi tar väl och kikar på hela Hi-Matic-serien.

  1962, här börjar vår historia med att Minolta lanserar sin första Hi-Matic. Det var Minoltas första kamera med exoneringsautomatik. Den såldes även som Ansco Autoset, och den modellen blev ökänd då astronauten John Glenn tog med sig en sådan ut i rymden. Minilta Hi-Matic fanns med två olika objektivalternativ: 45mm f/2 eller 45mm f/2,8. Både bländaren och slutartiden ställdes in automatiskt med hjälp av en selen ljusmätare.

  1963 lanseras Hi-Matic 7. Den hade en ljusstarkare optik med f/1,8 och den använde en CdS-cell istället för en selenmätare. Du kunde ställa exponeringen manuellt på denna kamera om du så önskade.

  1966 lanseras både Hi-Matic 7S och Hi-Matic 9, båda släppta 1966, var något förbättrade versioner av den populära Hi-Matic 7. Jämfört med 7 hade 7S mätsystemet Contrast Light Compensator (CLC). CLC hade två CdS-celler anslutna i serie som påstods erbjuda överlägsen ljusmätning, särskilt i högkontrastbelysning. Hi-Matic 7S fick också en kopplad blixtsko. Hi-Matic 9 var samma kamera som Hi-Matic 7S men hade en mer avancerad och snäppet ljusstarkare optik på f/1,7 samt utöklade slutartider.

  1969 lanseras Hi-Matic 11. Varför ingen Hi-Matic 10? Denna var lik Hi-Matic 9 men hade bländarautomatik och saknade bländarring. Samma år lanseras även Hi-Matic C och Hi-Matic 5. Dessa hade ett kompaktare objekitv, ett 40mm f/2,7. De hade mindre slutartidsomfång och saknade kopplad mätsökare. Hi-Matic C hade infällbart objektiv. Hi-Matic 5 var en budgetmoddell av Hi-Matic C och dess optik var inte infällbar.

  1971 lanseras Hi-Matic E var en förbättrad variant av Hi-Matic 5 och har kopplad mätsökare. Den har ett 40mm f/1,7 optik. Denna kamera använder samma Electro Control automatiska exponeringssystem som finns på Yashica Electro-kamerorna.

  1972 lanseras Hi-Matic F, den kamera som jag ursprungligen hade tänkt att detta inlägg skulle handla om. Hi-Matic F är budgetvariant av Hi-Matic E. Samma kamerakropp och Minolta behöll Electro Control automatiskt exponeringssystem på F men optiken blev en enklare variant, en 38mm f/2,7. CDS-ljusmätaren styr både tid och bländare, inga manuella inställningar. Den klarar ISO 25- 500. Mätsökaren saknar mekanisk parallaxkompensation och den anges med linjer i sökaren i stället. Du kan ställa in led-talet på blixten så styr kameran bländaren utifrån avstånd så blir det bra exponerat. En enkel men fungerande lösning. Slutaren kommer från Seiko och klarar 1/724s - 4s. Blixtsynk på 1/20s. KAmeran väger 360 gram och använder RM-640 batteri. Storleken är 113 x 73 x 54mm. Jag har skruvat isär en i silver och även om kåporna ser ut att vara av metall så är de endast i plast. Själva kamerakroppen är också helt byggd i plast. Kameran ser bra ut och känns även bra men det var lite av en besvikelse att se att allt detta var i plast. På Konica C35, som är en liknande kamera, så är både kåpor och chassi helt i metall.

  Hi-Matic F fanns i både svart och silver. Den svarta såldes som Hi-Matic CS på vissa marknader. Det finns även en udda variant som heter Hi-Matic FP, där P står för "professional", vilket kanske är att överdriva. Förutom av den är i "professionellt" svart så har den en inbyggd självutlösare, det är all skillnad. 

  1974 lanseras Hi-Matic G. Minolta prutade bort Electro Control automatiska exponeringssystemet samt den kopplade mätsökaren. En budgetmodell.

  1977 lanseras Hi-Matic 7 SII. Den ansågs ha en av de finaste avståndsmätarna. Den har ett 40 mm f/1,7 objektiv. Den har bländarautomatik och manuell inställning. 

  1978 lanseras Hi-Matic S och SD samt S2 och SD2. Den har inbyggd blixt, exponeringen är helt automatisk, optiken en 38mm f/2,7. Hi-Matic S2 har en enklare optik på 38mm f/2,8. SD och SD2 är samma kameror fast med datum. Alla saknar kopplad mätsökare.

  1979 lanseras Hi-Matic AF som i stort sett är en Hi-Matic S2 med autofokus.

  1981 lanseras Hi-Matic AF2. Detta var första kompaktkameran som har aktiv infraröd autofokus. Den hade också en "buzzer" som lät om motivet är för nära eller om det är för lite ljus. Ett 4-linsigt 38mm f/2,8.

  1982 lanseras Hi-Matic AF2-M. Samma kamera som Hi-Matic AF2 med med motordrift av filmen.

  1982 lanseras Hi-Matic G2. Vissa säger redan 1981. En uppdaterad Hi-Matic G, men vad som egentligen skiljer förutom den nya loggan framgår inte riktigt.

  1984 lanseras Hi-Matic GF som är en plastig budgetmodell med en enkel optik. Onödigt vetande om denna är att den aldrig såldes i USA. Exponeringen sköttes manuellt med tre symboler för soligt, delvis molnigt och molnigt och fokuseringen saknade mätsökare och ställdes in i fyra steg från 1m till oändligt. Här har Hi-Matic urartat från en kvaltietsprodukt till skräp.

  Det fanns som du ser ett helt gäng olika kameror i Minoltas Hi-Matic-serie. Många av dessa har tillverkats och sålts i mycket stora kvantiteter.

  Du ser 9 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Årets butik 2022 - Sista dagen!

  Kära kund, vi behöver ditt omdöme!

  Idag är sista dagen att lämna in omdömen för Prisjakts tävling Årets butik 2022.  Vi hoppas att du tycker om det vi gör och känner att du blir väl omhändertagen som kund och följare hos oss.

  Om du inte redan lämnat ett omdöme skulle vi vara otroligt tacksamma om du vill skriva ett omdöme hos Prisjakt om din upplevelse hos oss.

  Tävlingen Årets butik 2022 pågår till och med idag 30 november 2022 och baseras på just vad du som kund tycker. Priset delas ut till en totalvinnare och en vinnare i varje kategori.

  Här hittar du platsen där du kan skriva ett omdöme om oss: Prisjakt | CyberPhoto butiksomdöme

  Stort tack för din hjälp! ♥

 • Fotomässan 2022 - Helen Sloan

  Helen berättar om jobbet som stillbildsfotograf under inspelningen av Game of Thrones!

  Under föredraget kommer Helen att berätta om sitt jobb som stillbildsfotograf under inspelningen av TV serien Game of Thrones. Du kommer att få höra historier från inspelningarna, hennes sätt att jobba, utrustning och tekniker för att få fram de perfekta bilderna som på ett bra sätt speglar serien.

  Ända sedan Helen var liten så har hon fotograferat. Efter studierna i Belfast reste hon runt i världen och fotograferade olika artister. Som en följd av detta erbjöds hon jobb som fotograf i anslutning till skräckfilmer. Detta ledde till mer jobb inom film och TV branschen och slutligen jobbet som ansvarig för stillbildsfotografering för HBO serien Game of Thrones. Detta jobb innefattar allt från förproduktion till den sista dagens filmning och täcker många områden från porträtt och närbilder.


  Fotomässan 2022

  Under fotomässans tre dagar hittar du mängder av inspiration och insikter när du besöker aktivitetsområden, lärarledda workshoprum med foto- och filmaktiviteter, fotoutställningar och fria seminarier. Du har också chansen att träffa specialister, fotografer och tillverkarna i branschen så att du kan titta på och testa de allra senaste produkterna.

  Aktuell biljettkampanj - Passa på!
  Just nu har Fotomässan en biljettkampanj där du får 20% rabatt på ditt biljettköp! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 1 december, så passa på att säkra din biljett redan idag!

  Köp din biljett här: Fotomässan 2022

 • Test: Canon EOS R6 II

  Test

  Thomas har testat Canons senaste kamera, EOS R6 II, och den visade sig vara förbättrad på de flesta punkter.

  Thomas skriver "Jag skulle säga att Canon EOS R6 II är lite av en allkonstnär, den klarar av det mesta och gör det på ett snabbt och bra sätt. Upplösningen på 24 MP räcker gott för de allra flesta och räcker det för dig så har du ett mycket bra val i Canon EOS R6 II. Det jag uppskattar absolut mest hos EOS R6 II är dess snabba och exakta autofokus. Jag vågar verkligen lita på att den ställer in korrekt."

  Läs hela testet här: Canon EOS R6 II >>

  (Bilden du ser här är från när vi pressade kamerans autofokus till det yttersta genom att fotografera en person genom ett pin-lager. Bilden som togs hittar du i testen)

 • Fotomässan 2022 - Steve Winter

  En av världens främsta djur- och naturfotografer håller föredrag på Fotomässan 2022!

  Steve har varit fotograf för National Geographic Magazine i över två decennier och producerat berättelser om några av världens mest svår fotograferade och ikoniska djur. Han har specialiserat sig på stora katter och hans dokumentärfilmer om jaguarer, leoparder, tigrar och trädklättrande lejon har sänts på Nat Geo WILD. Han är en Nat Geo Explorer och hans arbete har uppmärksammats med många internationella utmärkelser: han har utsetts till BBC Wildlife Photographer of the Year och BBC Wildlife Photojournalist of the Year. 

  På sitt första föredrag i Sverige någonsin kommer han ta dig med på en inspirerande resa i hur det är att jobba som National Geographic fotograf. Bland annat kommer få följa med till Indien och höra hur han fotograferade några av sina främsta tigerbilder.


  Fotomässan 2022

  Under fotomässans tre dagar hittar du mängder av inspiration och insikter när du besöker aktivitetsområden, lärarledda workshoprum med foto- och filmaktiviteter, fotoutställningar och fria seminarier. Du har också chansen att träffa specialister, fotografer och tillverkarna i branschen så att du kan titta på och testa de allra senaste produkterna.

  Aktuell biljettkampanj - Passa på!
  Just nu har Fotomässan en biljettkampanj där du får 20% rabatt på ditt biljettköp! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 1 december, så passa på att säkra din biljett redan idag!

  Köp din biljett här: Fotomässan 2022

 • Drönarsöndag: Första advent

  Kyrkårets första dag.

  Eftersom det denna (drönar)söndag skulle vara första advent tyckte jag att en drönarbild på det temat skulle vara passande. Resultatet blev bilden ovan där jag i 15 olika bilder sprang med en NanLite PavoTube II 6C på huvudet och sedan sammasatt bilderna i Photoshop. DJI Mini 3 Pro har en maximal slutartid på 2 sekunder och så snabbt kunde jag omöjligt springa runt den etta jag ritat upp i snön på fältet.

  DJI_0141_gif.gif
  En "timelapse" av de 15 bilder som senare slogs ihop i Photoshop

  Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro


  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Vi träffades i Blötberget

  Veckans X-files är inskickad av Sören Andersson.

  Sören: Vi träffades i Blötberget (Utanför Ludvika)!

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED


  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Höstmystik signerad Kevin Bruseby

  Mästaren på väderfenomen är tillbaka!

  Kevin: Lite höstmystik fick det bli denna gång. Bilderna är även denna gång från Funäsdalen, som bjöd på riktigt dimmigt och stämningsfullt höstväder den veckan vi var där.

  Kevin har skrivit en artikel på hur du kan använd väder ditt fotograferande som du kan läsa här: Väder & placering

  Klicka här för att se större bild 1 >> | bild 2

  Se mer från Kevin Bruseby på Instagram: @kevinbruseby

  Trevlig helg önskar vi på CyberPhoto!

 • Fotohistoria: Konica C35

  Idag ska vi titta närmare på Konicas C35-serie. Det fanns flera modeller i denna serie och det såldes stora mängder av de flesta av modellerna, så det är ganska vanliga kameror. Vissa av dessa är betydligt mer välbyggda än man först kan tro.

  Konica börjar sin historia som ett apotek, Konishi-ya Rokubei Ten, och 1873 började ägarens son utöka sortimentet genom sälja fotografiskt material i butiken. 1879 bytte företaget namn till Honten Konishi Rokuemon. Det tidgaste kamerorna tillverkades av Hasegawa Toshinosuke och Tōjō Kamejirō. 1902 förgrenar sig företaget med en tillverkningsverksamhet med namn Rokuoh-sha. 1903 släppte de en kamera med namnet Cherry och blev den första japanska kameran med ett varumärke.

  1921 bytte företaget namn till G.K. Konishiroku Honten och 1923 lanserades Pearlette som var den första japanska serietillverkade kameran. 1929 lanserar de rullfilm med namnet Sakura. 1931 släpps japans första kommersiellt gångbara objektiv som fick namnet Hexar. 1936 är det dags för namnbyte igen, denna gång blir det K.K. Konishiroku. 1943 organiseras företaget om och de slutar med direktförsäljning till kund, och heter nu Konishiroku Shashin Kōgyō K.K och ligger i Yodobashi. Det internationella namnet blev Konishiroku Photo Industry Co., Ltd.

  1947 dyker namnet Konica upp för första gången och namnet, precis om Leica och Yashica, är en omskrivning av företagets namn plus camera. 1960 köper Konishiroku upp en mindre kameratillverkare i Itabashi, Tokyo. 1968 flyttar de till Tsuru i Yamanashi distrikt. 1972 byter de namn till K.K. Yamanashi Konica och 1983 till Konica Electronics. 1987 heter det Konica Corporation över hela världen. 2003 gör företaget ihop med Minolta och skapar KonicaMinolta. 2006 stängde de ner all kameratillverkning. Tragiskt att två historiskt viktiga märken försvann från fotomarknaden. KonicaMinolta finns kvar som företag men har som sagt lämnat fotobranschen.

  Vissa älskar Konica och andra fnyser åt dem. De tillverkade och sålde stora mängder kameror men nådde aldrig samma status som t ex Nikon, Canon, Olympus, Pentax eller Minolta. Dock så var vissa modeller riktigt bra och de hade generellt bra objektiv. De var billigare än de övriga märkena och här i Sverige så såldes de under lång tid av dåvarande Expertkedjan innan de gick i konkurs.

  Då ska vi kika närmare på C35-serien från Konica:

  1968 lanserar Konica första modellen i denna serie och den heter kort och gott Konica C35. Den var då i silver, och en svart version släpptes 1969. Kameran har en kopplad mätsökare för fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/650s - 1/30s + B, blixtsynk på 1/25s. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. De har en mekanisk själutlösare. Objektivet är ett Hexanon 38mm f/2.8 med 4 linselement. 46mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-400. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x52mm och väger 380 gram. Den kostade GBP 42,15 och ville du ha den i svart så kostade det GBP 4,00 extra. Priser var då på den tiden och är inte omräknade med gångna årens inflation. 

  I Japan så marknadsfördes den som Konica C35 "Journey" då den hade en bra storlek för att följa med på resor. Vi har flera exemplar av denna kamera och ett av dem var i klart sämre skick så jag snodde optiken från den för att testa på en modern kamera. När jag demonterade optiken så fick jag se hur välbyggd kameran är. Speciellt i jämförelse med dess närmaste konkurrent Minolta Hi-Matic F. Konica hade metallkåpor både i topp och botten samt att själva kamerakroppen också var byggd i metall, till skillnad från Minoltan där allt detta var i plast. Själva objektivet ser ut att vara gedignare byggd, och Konica använde glas med toriumoxid vilket gav bättre bilder men istället är svagt radioaktivt. Klicka här om du vill se testen på optiken >>

  1971 lanserar Konica andra modellen i denna serie och den heter Konica C35 V. Den heter Konica C35 E&L i Japan. Den fanns endast i silver. Den kameran saknar helt mätsökare för fokusering, vilket är en nedskärning av budgeten. Istället har den avståndssymboler med klickstopp som ska hjälpa med den ungefärlig fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/650s - 1/30s + B, blixtsynk på 1/25s. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. Den saknar också en självutlösare. Objektivet är ett Hexanon 38mm f/2.8 med 4 linselement. 46mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-400. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x52mm och väger 340 gram. Den kostade GBP 41,48. Priset var då på den tiden och är inte omräknat med gångna årens inflation. 

  1971 lanserar Konica även tredje modellen i denna serie och den heter Konica C35 Automatic. I Japan hette den Konica C35 Flashmatic. Den finns i både silver och svart version. Konica C35 Automatic är i grunden en C35 men med utökad blixtkontroll. Kameran har en kopplad mätsökare för fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/650s - 1/30s + B, blixtsynk på 1/25s. Denna version fungerar även utan batterier och kör då på 1/30s och f/2,8. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. De har en mekanisk självutlösare. Objektivet är ett Hexanon 38mm f/2.8 med 4 linselement. 46mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-400. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x52mm och väger 380 gram. Den kostade GBP 49,90. Priset var då på den tiden och är inte omräknat med gångna årens inflation. 

  1974 lanserar Konica sin mesta avancerade kamera i denna serie nämligen Konica Auto S3. Den hette Konica C35 FD i Japan. Auto S3 fanns endast i svart och var då inte lackade kåpor utan hade anodiserade kåpor. C35 FD fanns i både svart och silver. Den mest intressanta skillnaden var optiken som nu är en Hexanon 38mm f/1,8 med 6 linselement. Kameran har en kopplad mätsökare för fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/500s - 1/8s + B, blixtsynk på 1/25s. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. De har en mekanisk självutlösare. 49mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-800. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x60mm och väger 410 gram. Den kostade GBP 82,90. Priset var då på den tiden och är inte omräknat med gångna årens inflation. 

  1975 lanserar Konica sin C35 EF som skiljer sig helt från övriga kameror i serien genom att till större delen vara byggd i plast och har en inbyggd blixt. Den hade smeknamnet "Pikkari" i Japan. Detta var första kameran med inbyggd blixt som inte behövde några yttre tillbehör.

  1977 lanseras Konica C35 AF som då har autofokus.

  1978 lanseras Konica C35 EFP med en fixfokusoptik på 38mm f/4. Det är en budgetmodell och är väldigt plastig.

  1980 lanseras Konica C35 AF2

  1984 lanseras efterföljaren till C35 AF2 och nu är C35 borta ur namnet och den heter endast Konica AF3.

  Du ser 8 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Fujinon GF 20-35mm F4 R WR

  Test

  Thomas har testat Fujifilms senaste optik till deras GFX-serie. Fujinon GF 20-35mm F4 R WR visade sig prestera långt över förväntan och ändå var förväntningarna högt ställda.

  Thomas skriver "Fujinon GF 20-35mm F4 R WR är optiskt enastående bra! Så pass bra att jag triggades till att göra en övergrundlig test av den. Det började med att när jag fotograferade med Fujinon GF 20-35mm F4 R WR och sedan såg att det bildresultat jag fick var långt över vad jag hade förväntat. Faktiskt så pass långt över förväntan att jag började på undra om detta nya objektiv skulle kunna vara bättre än de andra både fasta och zoomar som jag normalt använder. Det borde vara helt omöjligt att det är så, men jag ville inte bara undra eller gissa, så jag lade ner en massa timmar att testa Fujinon GF 20-35mm F4 R WR mot ett gäng andra GF-objektiv, och då både fasta och zoomar."

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 20-35/4 R WR >>

  (Bilden du ser här på GF 20-35/4 är tagen med Sony A7R IV + Meopta Belar 50/4,5, en gammal förstoringsoptik som har fyrkantig bländaröppning)

 • Köp nu, betala om tre månader!

  Tillsammans med vår samarbetspartner Svea Webpay erbjuder vi nu dig som privatkund att handla och betala inom tre månader.

  Nu när julen står inför dörren kan vi med glädje meddela dig att fram till den 31:a december kan du nu välja i kassan att betala när det passar dig inom tre månader.

  • Erbjudandet gäller konsumentköp
  • Upp till 90 dagars kredittid
  • Uppläggningsavgift: 0 kr
  • Administrationsavgift: 29 kr
  • Ränta: 0 %
  • Kampanjen gäller till 2022-12-31

 • Tips från våra kategoriansvariga

  Här är veckans hetaste kampanjer!

  Att Black Week har dragit igång är det nog ingen som missat, den bästa tiden på året att göra både egna kap och hitta julklapparna till nära och kära. Men med så mycket att välja på är det nästan lätt hänt att vilse så vilka kampanjer bör man egentligen spana in? Just den frågan har vi ställt till våra kategoriansvariga och nedan kan du läsa om deras bästa tips på kampanjerna du inte får missa.

  Jonas - Foto & Video-ansvarig

  Jonas, vad är ditt hetaste tips för i år?
  - Nanlite PavoTube 6C, en sån behöver alla kreatörer i kameraväskan!

  Vad får man inte missa under Black Week?
  - Snabba SD-kort från SanDisk, finns både i 64 och 128GB till riktiga rövarpriser.

  Har du något guldkorn, som man kanske lätt missar?
  - Absolut, det blir antingen inbyteskampanjen på Sony A7 IV där man får 6000:- extra, oavsett vad du byter in i samband med köpet, eller spara 10 000:- på GFX 50S II, mellanformat för under 35 000kr, det är svårslaget!

  Andreas - Outdoor-ansvarig

  Andreas, med tanke på det ökande intresset för träning, hälsa och naturvistelse, finns det någon kampanj du tycker man inte bör missa?
  - Definitivt Garminkampanjen med många riktigt bra erbjudanden för tränings- och naturintresserade.

  Vilket är ditt hetaste tips?
  - Delta Forest II. En mycket populär och bra kikarserie som passar perfekt för exempelvis naturfotografer, jägare och andra naturintresserade.

  Har du något guldkorn på vad alla bör ha men inte vet om det ännu?
  Gourmetstål. Vad vore helgen utan smashburgare eller en riktigt välgjord pizza. Kanske årets bästa julklapp.
   

  Boyd - Mobiltelefoni-ansvarig

  Boyd, vilket är ditt hetaste tips till den som letar julklappar under Black Week?
  - Apple Airpods 3 kommer definitivt ligga under många julgranar i år.

  Vilken pryl som följer med dig vart du än går?
  - Tveklöst mina Apple AirPods Pro (2nd Gen) med sin fantastiska brusreducering och batteri som räcker genom hela dagen.

  Vilket guldkorn vill du tipsa om?
  - Googlekampanjen bör man absolut inte missa med superpriser på Pixel 6-telefonerna och tillbehör.


  Se alla kampanjer här: Black Week

 • Samyang V-AF 75/T1.9 Sony FE Firmware 02

  Förbättrar prestanda och stabilitet.

  Samyang lanserade nyligen en ny firmwareuppdatering till deras nya 75 mm-objektiv i den lika nya V-AF-serien av cineobjektiv med autofokus.

  Samyang listar förbättringarna som följande:
  - Improved performance on Manual Focus mode 
  - Improved operation stability of the tally lamp
  - Improved video mode performance
  - Improved operation stability

  Ladda ner uppdateringen här: Samyang Download

  Notera att du behöver en Samyang Lens Station för att koppla ihop ditt Samyangobjektiv med en dator för att kunna uppdatera dess mjukvara.

  Om du inte äger ett Samyang V-AF 75/T1,9 FE kan du ta detta som en uppmaning att se efter om det kommit en ny firmwareuppdatering till din kamerautrustning om du inte gjort det nyligen.

 • Drönarsöndag: Rondell

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Olwan Eriksson.

  Olwan: Denna bild är tagen i prag. Alltid velat fota en rondell pga alla linjer. Så gillar man linjer och detaljer så är denna bild bra nog för detta.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2.

  Se mer från Olwan på Instagram: @olwanphoto


  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Det blev en bild ändå

  Veckans X-files är inskickad av Stefan Pierrou.

  Stefan: En bild som inte blev tagen....med min "riktiga" kamera. Batteriet råkade ta slut precis som ljuset var som bäst men jag hade telefonen med mig så det blev en bild ändå, även om jag helst hade fått en raw-fil med mig från tillfället.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Samsung Galaxy S10

  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • En färgsprakande nyhet från SmallRig

  Nyhet

  Begränsad utgåva av burar för Canon, Sony, Nikon och Fujifilm.

  Smallrig är ett av marknadens absolut populäraste varumärke för kameraburar och tillbehör för filmare över hela världen. Kända för att lansera modellspecifika cages bara dagar efter att nya kameror har lanserats och med extremt bra passform och funktionalitet när det gäller design för att inte täcka luckor, kontakter eller störa ergonomin hos en kamera.

  Nu lanserar SmallRig begränsade utgåvor av sina burar med de spännande färgerna "Dreams and the Future", "Ideal and Pure", "The Story Continues" och "Bloodline and Heritage" till Sony A7R V / A7 IV / A7SIII, Canon EOS R5 C / R5 / R6, Fujifilm X-H2 / X-H2S och Nikon Z5 / Z6 / Z7 /Z6II / Z7II.

  Om du söker att uppgradera din kameras komfort och funktionalitet kan du lita på att SmallRig har tillbehören för dig. Se ett kategoriserat urval av SmallRigs produkter här: SmallRig >>

  Mer info kommer framöver. Produkterna förväntas komma in på lager om ca 3-4 veckor.

  En mycket trevlig helg önskar vi på CyberPhoto!

 • Test: Sony A7R V

  Test

  Thomas har testat Sony A7R V och beskriver den som sin favorit-Sony-kamera hittills. Varför kan du läsa mer om i testen!

  Thomas: Sony A7R V är förbättrad på många viktiga punkter jämfört med sin föregångare Sony A7R IV. Vid första anblicken tror man att det är små uppgraderingar men skillnaderna går djupare än så. I testen så går vi igenom dem punkt för punkt så att du kan få en bra bild av vad kameran kan prestera.

  Läs hela testet här: Sony A7R V >>

   

 • Fotohistoria: De allra första autofokusobjektiven

  Alla historier har en början och idag ska vi titta på de allra första kommersiellt sålda objektiven som hade inbyggd autofokus. Här är bilderna kanske mer spännande än texten egentligen. Fascinerade att se dessa förfäder när vi vet hur långt denna teknik har kommit idag.

  Ricoh lanserade 1982 sitt AF Rikenon 50mm f/2 som har 6 linselement i 5 grupper. Ricoh kallar denna för världens första autofokusobjektiv, då med avseende på att all elektronik sitter i själva objektivet. Känns inte helt korrekt men det hävdade det. Såldes även som Sears. Autofokusen fungerar än i dag vilket var överaskande. Objektivet blir väldigt klumpigt och autofokusen är oprecis och extremt långsam. En kul optik att ha i en samling men inget att användas praktiskt. 

  Chinon hade två objektiv med inbyggd autofokus. Auto Chinon 50mm f/1,7 och 35-70mm f/3,5-4,5. Såldes även som Revue. Precis som på Ricoh så blir objektivet blir väldigt klumpigt och Chinon-optiken är ännu klumpigare. Autofokusen är oprecis och extremt långsam. Som Ricoh så är dessa objektiv roliga att ha i en samling men inget att användas praktiskt. 

  Jag hittade information om Chinons autofokus-system. Chinon skriver så här: En lysdiod, LED, sänder ut en infraröd stråle mot motivet. Denna stråle studsar tillbaka till en sensor. Vinkeln på denna stråle indikerar för systemet via triangulering vilket avstånd det handlar om. En mikro-servo-motor justerar mottagarsensorn som sedan i sin tur positionerar objektivet till rätt avstånd. Chinon skriver att detta sker med ljusets hastighet så jag undrar om ljuset var långsammare på den tiden, för snabbt går det inte. Fokuseringen är helt steglös från 1m till oändligt. Den infraröda strålen har en frekvens på 12500 cykler per sekund.

  Canon hade också ett objektiv med allt inbyggt. Det lanserades redan 1981. Ett 35-70mm f/4. Denna optik har ett helt annat fokuseringssystem som Canon kallade SST, vilket står för Solid State Triangulation. Optiken har en CCD bildsensor på hela 240 pixel. löjligt idag men imponerande på den tiden. Optiken har en egen mikroprocessor som var helt oberoende av kameran. 

  Vi har nu tittat på de första objektiven som hade all funktion på byggt på själva objektivet. Det som hände sedan var att de delade upp sensorer och fokusmotor, men det lanserades även senare objektiv som hade allt inbyggt men med modernare teknik och därmed också kompaktare mått. Jag kan berätta lite kort om dessa objetkiv och kameror här nedan:

  Pentax lanserade ME-F 1981 som hade fokussensorerna i kamerahuset och fokuseringsmotorn i objektivet. Tillverkades fram till 1984. Den hade en liten kommersiell framgång.

  Nikon lanserade 1983 sin Nikon F3 AF som hade fokussensorerna i sökaren och fokuseringsmotorn i objektivet. Den hade ingen kommersiell framgång. Bilden på denna används med tillstånd av LP-Foto.

  Canon lanserade 1985 sin T-80 som också hade fokussensorerna i kamerahuset och fokuseringsmotorn i objektivet. Tillverkades fram till 1986. Även denna hade en obetydlig framgång.

  Minolta lanserade samma år, 1985, sin 7000AF och den hade en mycket bättre fungerande autofokus än de jag nämnt här tidigare och Minolta fick en mycket stor framgång. Autofokusmotorn satt nu i kamerahuset och objektiven kunde göras betydligt kompaktare.

  1986 lanserar Nikon sin F-501AF som har både sensorer och fokuseringsmotor i kamerahuset. Denna kaemra hade en viss framgång men Nikons större framgång kom 1991 när de lanserade F-601.

  1987 lanserar Canon sin EOS-serie med första modellen 650. Canon var lite sena till tävlingen men kom med både bättre och snabbare autofokus, och Canon fick snabbt stora marknadsandelar.

  1987 lanserar Tamron en 70-210mm f/4 med inbyggd autofokus som kan användas på en rad olika kameror via Tamrons Adaptall-2-system.

  1988 lanserar Chinon sin CP-9AF Multi Program men den kan inte konkurrera med de större kameramärkena och den får ingen framgång. Chinon övertogs 2004 av Kodak.

  1988 lanserar Sigma en 55-200mm f/4,5 med inbyggd autofokus som kan användas på en rad olika kameror.

  Resten är historia som man brukar säga.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Pentax KF

  Nyhet

  En ny kompakt DSLR från Pentax!

  Den nya Pentax KF är designad för att ge enastående prestanda i ett kompakt kamerahus. Kameran har den välkända damm- och vädertåliga konstruktion som kännetecknar Pentax och är den perfekta nybörjarkameran för dig med en aktiv livsstil.

  Med den nya Pentax KF får du en mångsidig och flexibel kamera som är gjord för att enkelt kunna följa med dig på varje äventyr, oavsett väder. Trots den kompakta designen är den enkel att använda och man kommer åt alla kontrollerna på kameran även när det är kallt och man har handskar på sig. Den nya kameran ärver också många funktioner som finns hos Pentax större high-end-kameror, som avancerat autofokus, optisk sökare med nästan 100 % synfält och en vridbar LCD-skärm.

  Pentax KF erbjuder högupplösta bilder, tack vare en toppmodern CMOS-bildsensor med 24,24 megapixel och 14-bitars utläsning. Kombinerat med en design utan AA-filter kan sensorn leverera högupplösta bilder.

  Som de flesta Pentax-kamerorna har KF bildstabilisatorn inbyggd i huset. Stabiliseringsfunktionen minimerar effektivt skakningsoskärpa och har en kompensationseffekt på 4,5 slutarsteg. Det betyder att kameran levererar skarpa bilder, även när du använder ett teleobjektiv eller tar bilder i ljussvaga miljöer.

  Bildstabiliseringsfunktionen används också för att ge kameran funktionen pixel shift, som återfinns hos Pentax high-end-kameror. Genom att utnyttja kamerans bildstabiliserings-mekanism (Shake Reduction) tar kameran fyra bilder av samma scen genom att justera bildsensorn lite för varje bild, samlar in all RGB-färgdata från varje pixel, och sätter samman dem till en enda extremt högupplöst bild.

  Den nya kameran har en precis AF-sensormodul, SAFOX X, som säkerställer en responsiv och pålitlig autofokus. Med sina 11 sensorer, inklusive 9 korslagda sensorer i mitten, kan den här AF-modulen säkerställa exakt fokus på objektet även med en låg ljusstyrka så låg som -3 EV. Det säkerställer också den enastående AF-spårning av rörliga objekt.

  Utmärkande egenskaper 

  • Nästan 100% synfält i den optiska sökaren 
  • Bildstabilisering som kompenserar upp till 4,5 slutarsteg 
  • Vinklingsbar LCD-skärm 
  • Astrotracer-funktion, Gör avancerad astrofotografering enklare 
  • WiFi-anslutning 
  • Sensordesign utan AA-filter för superhögupplösning 
  • Pixelshift-funktion kan trycka upp upplösning ännu mer 
  • Multi-pattern mätsystem i 77 segment 
  • DR-mekanism (dammborttagning)

  Den nya kameran kommer börja levereras redan i slutet av november 2022.

  Läs mer och beställ här: Pentax KF | Pentax KF + 18-55 WR

 • Nyhet: Sigma 18-50/2,8 DC DN C till Fuji XF

  Nyhet

  En kompakt och prisvärd normalzoom till APS-C-kameror!

  Sigma fortsätter att lansera toppenobjektiv till Fujifilms XF-fattning. Tidigt i år fick Fujifilm X-fotografer tillgång till Sigmas mycket omtyckta trio 16, 30 och 56/1,4 DC DN C och nu handlar det alltså om Sigmas ljusstarka men lättviktiga normalzoom Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary.

  I sitt test av detta objektiv när det lanserades till Sonys APS-C kameror skrev Mats: "Jag är förvånad att Sigma lyckats få till det så här bra med både skärpa och ljusstyrka i detta pyttelilla format." Inte förvånande kan vi konstatera att betyget också landade på Toppklass.

  Utmärkande egenskaper

  • Mycket bra skärpa redan på f/2,8
  • Liten 18-50mm normalzoom för APS-C
  • Hög ljusstyrka f/2,8
  • Väderskyddad bajonettfattning
  • Filterdiameter 55mm
  • Stadig och lätt byggd av bland annat polykarbonat
  • Vikt ca 290 gram

  Läs mer och beställ här: Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary till Fuji XF

 • CyberPhoto på Fotomässan i Stockholm

  Helgen vecka 48 (2-4 december) hittar du oss på Fotomässan i Stockholm!

  Vi vill inbjuda dig att den 2-4 december komma och besöka oss och många fler utställare under den stora Fotomässan i Stockholm!

  Vi ser verkligen fram emot att vara en del av detta evenemang som är fulladdat med möjligheter att utvecklas och att ta ditt intresse för bild till nya nivåer.

  Under fotomässans tre dagar hittar du mängder av inspiration och insikter när du besöker aktivitetsområden, lärarledda workshoprum med foto- och filmaktiviteter, fotoutställningar och fria seminarier. Du har också chansen att träffa specialister, fotografer och tillverkarna i branschen så att du kan titta på och testa de allra senaste produkterna.

  Ett stort och varmt välkommen till Fotomässan 2022! 

  Aktuell biljettkampanj - Passa på!
  Just nu har Fotomässan en biljettkampanj där du får 20% rabatt på ditt biljettköp! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 1 december, så passa på att säkra din biljett redan idag!

  Köp din biljett här: Fotomässan 2022

 • Drönarsöndag: Nolhaga slott

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Ilyas Ahmed.

  Ilyas: Här syns Nolhaga slott i Alingsås med träd i olika färger, Säveån med en portion nedfallna löv flytandes får också plats i bildens nedre del.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2.


  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Trädsvampar

  Veckans X-files är inskickad av Anders Ödin.

  Anders: Gick en skogspromenad för att testa ny kamera då jag såg dessa trädsvampar.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Sigma fp L + Sigma 70/2,8 DG Macro Art
   

  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Test: Sigma 20/1,4 DG DN Art

  Test

  Vi avslutar veckan med ett test på Sigmas nya ljusstarka vidvinkel!

  Sigmas DN-version av sin ljusstarka 20mm f/1,4 som nu blivit mindre, lättare, vädertätad och specialdesignad för spegelfria kameror. En märkbar uppgradering mot Sigmas tidigare 20mm f/1,4 DG HSM gjord för spegelreflexkameror.

  Mats: För astrofotografering där man normalt vill kunna låsa fokusringen på "oändligt" har Sigma skapat en MFL-knapp som kopplar bort fokusringen. Det är annars rätt vanlig att man tejpar ringen för att den inte ska ändras, men nu slipper man alltså det.

  Redan på f/1,4 är skärpan mycket bra över större delen av bilden, det är bara längst ut kanter och hörn som skärpan faller lite på större bländaröppningar ner till f/2,8, vilket är fullt normalt. Nedbländad runt f/4- f/5,6 blir det mycket skarpt och bra över hela bilden. För dig som pysslar med astrofoto så har Sigma lyckats göra förbättringar när det gäller koma och astigmatism, och jämfört med den tidigare DSLR-varianten är det numera försumbart i denna DN-variant även på f/1,4.

  Objektivet är vädertätat för damm och vattenstänk, men som brukligt är det inte 100% vattentätt.

  Bilderna tagna med en Sony A7R IV i RAW och konverterade till JPEG i Capture One

  Läs hela testet här: Sigma 20/1,4 DG DN Art

  Fler bilder tagna med SIGMA 20mm f/1,4 DG DN Art hittar du här ->>

 • Liveföreläsning: Bevarandefoto för naturfotografer

  Ikväll kl 19:00 är du varmt välkommen på en liveföreläsning med Jonas Paurell där han kommer att lära ut hur du kan berätta starka historier med naturfotografi.

  Har de foton som vi skapar någon betydelse? Självklart behöver inte foton ha någon betydelse för någon annan än fotografen själv. Men om en fotograf vill att hens fotografier ska vara mer än bara vackra bilder, hur går man tillväga då?

  Bevarandefotografi (eller "conservation photography" som det benämns på Engelska och kanske även ofta på Svenska) är en genre av foto som har växt fram under 2000 talet som ett svar på klimat och ekosystemskrisen som råder i vår värld. Bevarandefotografen Jonas Paurell som är aktuell med The Jubilee Expedition kommer att tala om ämnet utifrån ett perspektiv som sätter historieberättandet genom bilder i centrum.

  Frågor som han kommer att behandla inkluderar: Vad är bevarandefotografi? Vad är skillnaden mellan bevarandefotografi och naturfoto? Hur hittar man relevanta historier? Hur kan man bidra till bevarandet som entusiastisk amatör eller hobbyfotograf? Finns det möjligheter att nå en publik?

  Jonas föreläsning är den första i en serie av fyra om The Jubilee Expedition som CyberPhoto är en stolt sponsor till.

  Läs mer här: Bevarandefoto för naturfotografer – 3 sätt att berätta starka historier

   

 • Fotohistoria: Indra

  Idag ska vi se en raritet som har en kort historia men som ändå har lämnat ett spår fotohistorien. Detta är Indra Lux och den tillverkades i dåvarande Västtyskland.

  Indra-Camera G.m.b.H tillverkade Indra Lux 1949 och tillverkningen pågick i endast några månader, så denna kamera är rätt sällsynt. Kameran var byggd i plast.

  Reklamen sa att kameran var oförstörbar och de lämnade ett års garanti på detta. Tyvärr så var verkligheten raka motsatsen och kameran gick sönder mycket lätt. Det var nog detta som gjorde att den tillverkades under så kort tid innan den försvann från marknaden.

  Objektivet är ett fixfocus 60mm f/7,7. Kameran använder 127-film och har ett fack för en extra filmrulle. Sökaren är tonad så att du ska få intrycket av vad en svartvit film ger.

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Funäsdalsfjällen

  Fotograf Kevin Bruseby bjuder på vackra bilder i fjällmiljö!

  Kevin: Bilderna togs i början av September i Funäsdalsfjällen, där vi vandrade i en vecka. Höstfärgerna hade precis börjat träda fram, medan de frostiga nätterna och varma dagarna bidrog till att göra stämningen ännu mer magisk. Jag hoppas att bilderna ska förmedla det lugn och den sköna atmosfär som präglar denna region.

  Bilderna är tagna med Nikon Z6Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary

  Kevin Bruseby är en mästare på hur man använder väder till sin fördel i sitt fotograferande och delar med sig av kunskaperna i denna artikel du kan läsa här: Väder & placering

  Se mer från Kevin på Instagram: @kevinbruseby

 • Nyhet: Nikon Nikkor Z 40/2 SE

  Nyhet

  Specialutgåva av Nikkor Z 40/2.

  Nikkor Z 40/2 SE är Nikons andra objektiv att lanseras i retrodoftande specialutgåva med suffixet SE. Tidigare fick vi se Nikkor Z 28/2 genomgå retroförvandlingen i exklusiv bundling med Nikon Z fc men har sen dess lanserats separat. 

  Trots retrolooken så kan vi försäkra dig om att det på insidan handlar om samma moderna optik och teknologi som i Nikkor Z 40/2 som fick 8,7/10 poäng i bildkvalitet i vår produktspecialist Mats test.

  Säljstart för Nikkor Z 40/2 SE är den 19 januari.

  Läs mer och beställ här: Nikon Nikkor Z 40/2 SE

 • Nyhet: Capture One 23

  Ett av marknadens bästa RAW-redigeringsprogram blev just ännu bättre!

  Capture One är ett kraftfullt fotoredigerings program som låter dig blåsa liv i dina foton med industrin kraftfullaste verktyg. Importera, organisera, redigera och exportera bilder med ett stort utbud utav avancerade bildbehandlingsfunktioner.

  Capture One erbjuder dig även blixtsnabb  och smidig Tethering (fotografering direkt i datorn) och otroliga tidsbesparande funktioner. RAW-konvertering hos Capture One är bland de bästa på marknaden och ger dig den bästa möjliga bilden att börja redigera.

  Nytt hos Capture One 23 

  • Smart justering 
  • Förenklar urvalsprocessen 
  • Arbetsflöde för lager i stilar 
  • Möjlighet att ändra tid för tagna foton 
  • Variantsortering

  Läs mer och beställ här: Capture One 23

   

 • Test: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD för Nikon Z-fattning

  Test

  Vi har testat hur Tamrons 70-300/4,5-6,3 ter sig på Nikons spegellösa kameror!

  Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD har en väderskyddad konstruktion och är perfekt för fotografer som vill vara ute i alla väder. Detta gör objektivet perfekt för fotografering av sport, djur och natur, porträtt och mycket mer. Objektivet är till större del byggt av syntetmaterial, och fördelen med det är förstås den låga vikten på endast 545 gram.

  Mats: I mitten av bilden är skärpan bra genom hela zoomomfånget redan på respektive största bländaröppning. Den tappar en aning på de längre brännvidderna, men det är ändå fullt acceptabelt och duger säkert för de allra flesta användare som inte har professionella krav. På brännvidder runt 70mm - 135mm ser det riktigt bra ut till större del av bilden, och speciellt om man bländar ner 1- eller 2/3-dels steg bara.

  Tamron är duktiga på att ta fram små och lätta objektiv med Z-fattning som också ger en hög bildkvalitet. Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD är en mycket bra och prisvärd 70-300mm-telezoom.

  Läs hela testet här: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD för Nikon Z-fattning (fullformat)

  Fler bilder tagna med Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD hittar du här ->>

 • Nikon Z9 firmware 3.0

  Fler än 20 nya funktioner och förbättringar!

  Nikon Z9 har återigen fått en matig ny firmwareuppdatering med nya funktioner glädjande både fotograf och videograf. Tack vare Z9:ans sensorupplösning på över 8K finns det utrymme för kreativa möjligheter vid inspelning i 4K som funktionen att nu emulera optisk zoom upp till två gånger utan förlorad bildkvalitet. Detta utförs antingen med Multiväljaren, funktionsringen på objektiv som har en sådan eller genom de programmerbara funktionsknapparna på kamerahuset.

  NikonZ9V3_blogg2.jpg
  Kontrollera den emulerade optiska zoomen med Multiväljaren, funktionsringen på objektivet eller genom de programmerbara funktionsknapparna på kamerahuset.

  Autofokuseringen har förbättras med en ännu säkrare följning av oberäkneliga motiv som fåglar samt förbättringar i situationer där ljus och kontrastförhållanden är dåliga. En annan trevlig nyhet är High-Speed Frame Capture+ C60. När 120 b/s är för mycket och 30 b/s är för lite så är denna funktion med 60 b/s med full autofokus och autoexponering i varje bild ett bra val.

  NikonZ9V3_blogg.jpg

  Klicka här för fullständig lista över förbättringar från 2.11 till 3.0

  ■ Still Photography

  • • The [Image size] item in the photo shooting menu is now [Image size settings] and offers new options that apply only to pictures taken using the DX image area.
  • • Added [C60] to the frame rates available for high-speed frame capture. Custom Setting d4 in the [CUSTOM SETTINGS MENU] is now [Pre-Release Capture options].
  • • Added [High-frequency flicker reduction] to the [PHOTO SHOOTING MENU].
  • • Added [Focus position auto reset] under [Focus shift shooting] in the [PHOTO SHOOTING MENU].

  ■ Video Recording

  • • Added [High-frequency flicker reduction] to the [VIDEO RECORDING MENU].
  • • Added [Hi-Res Zoom] to the [VIDEO RECORDING MENU].
  • • Added [Reset using remote] under [Timecode] in the [VIDEO RECORDING MENU].

  ■ Displays

  • • The [Prioritize viewfinder] monitor mode has been replaced by [Prioritize viewfinder (1)] and [Prioritize viewfinder (2)].
  • • Expanded the range of monitor brightness options to include both brighter and darker settings.
  • • Made the following additions to the [CUSTOM SETTINGS MENU]:
   • - Added a [3D-tracking focus point color] option for Custom Setting a11 [Focus point display].
   • - Added [Always] and [Only when flash is not used] options for Custom Setting d9 [View mode (photo Lv)] > [Show effects of settings].

  ■ Playback

  • • The [Rotate tall] item in the playback menu is now [Auto-rotate pictures]. If [ON] is selected, the playback displays in the monitor and viewfinder will rotate automatically to match camera orientation.
  • • The playback display now shows the color temperature for pictures taken with [Preset manual] selected for [White balance].
  • • Options are now available for handling as a group each series of photographs taken in continuous-release modes.
  • • Added [File info] to the options available under [Playback display options] in the [PLAYBACK MENU].

  ■ Controls

  • • Added a full-format option under [Format memory card] in the [SETUP MENU] for use with compatible CFexpress memory cards.
  • • Made the following additions to the [CUSTOM SETTINGS MENU]:
   • - Added a [Type A auto restore delay] option for Custom Setting d14 [Release timing indicator].
   • - Added [Center-weighted area] to the items available for customizing shooting displays using Custom Settings d18 [Custom monitor shooting display] and d19 [Custom viewfinder shooting display].
   • - Custom Settings f2 [Custom controls (shooting)], f3 [Custom controls (playback)], and g2 [Custom controls] now offer access to an expanded selection of custom roles and controls.

  ■ Network

  • • Connection status is now shown in the shooting display when the camera is connected to an FTP server.
  • • The camera now supports FTPS.
  • • Added an [ATOMOS AirGlu BT options] item to the [NETWORK MENU].

  ■ Other Changes

  • • Improved autofocus accuracy.
  • • Improved low-light autofocus performance, lowering the minimum level of illumination required by 0.5 EV.
  • • Reduced the sensitivity of [3D-tracking] to objects passing between the subject and the camera.
  • • Improved focus performance when [Animal] is selected for [AF subject detection options] during [3D-tracking].
  • • Reduced the tendency of the camera to focus on the background during subject detection when [Wide-area AF (S/L/C1/C2)], [3D-tracking], or [Auto-area AF] was selected.
  • • Focus peaking, electronic rangefinding, and the focus distance indicator are now available when focus is adjusted using the lens focus ring, not only in manual focus mode but in other focus modes as well. In addition, adjustments have been made to the length of time the focus distance indicator is displayed.
  • • Shutter speed, aperture, and ISO sensitivity will now be displayed if exposure is adjusted while the live view display is zoomed in.
  • • Improved manual focus response in video mode and when silent mode is selected during still photography.
  • • The shooting display now shows synchronized release connection status. Improvements have also been made to the display in the remote camera list accessed via [Connect to other cameras] > [Remote camera list] in the [NETWORK MENU].
  • • [Português (PT)] has been added to the languages available via the [Language] item in the [SETUP MENU] for Z 9 cameras sold in Canada and the United States.
  • • Fixed the following issues:
   • - If (a) AF-S was selected for focus mode, (b) an AF-area mode that supported subject detection was selected via a control to which [AF-area mode + AF-ON] had been assigned using Custom Setting f2 [Custom controls (shooting)], and (c) an option other than [Subject detection off] was selected for [AF subject detection options] in the [PHOTO SHOOTING MENU], then pressing the custom control would sometimes fail to activate subject detection.
   • - If (a) 3D-tracking was selected for AF-area mode, (b) an option other than [Subject detection off] was selected for [AF subject detection options] in the [PHOTO SHOOTING MENU], and (c) the shooting settings recalled via a control to which [Recall shooting functions] or [Recall shooting functions (hold)] was assigned using Custom Setting f2 [Custom controls (shooting)] had [3D-tracking] selected for [AF-area mode] and [Subject detection off] chosen for [AF subject detection options], then subject detection would continue during AF-ON after the custom control was pressed.
   • - If (a) AF-C was selected for focus mode, (b) an option other than [3D-tracking] was selected for AF-area mode, (c) an option other than [Subject detection off] was selected for [AF subject detection options] in the [PHOTO SHOOTING MENU], and (d) the shooting settings recalled via a control to which [Recall shooting functions] or [Recall shooting functions (hold)] was assigned using Custom Setting f2 [Custom controls (shooting)] had [3D-tracking] selected for [AF-area mode], then subject detection would not be performed where expected when AF-ON was initiated via the custom control.
   • - Shutter speeds of 1/320 s to 1/640 s would produce uneven exposure across the frame in pictures taken with SB‑800 flash units using auto FP high-speed sync.
   • - Choosing a different Custom Settings bank in the [CUSTOM SETTINGS MENU] after selecting a non-default setting for [Auto bracketing] > [Increment] in the [PHOTO SHOOTING MENU] would cause the value for [Auto bracketing] > [Increment] in the [PHOTO SHOOTING MENU] to revert to 1.
   • - Shooting information would in rare circumstances disappear from the viewfinder.
   • - Attempting to record 8K video with a NIKKOR Z 14-30mm f/4S lens attached and an option other than [Off] selected for [Vibration reduction] in the [VIDEO RECORDING MENU] would sometimes cause the camera to stop responding.
   • - Tracking small or low-contrast subjects against a solid-color background such as a blue sky would sometimes cause the focus area to move to the top of the display.
   • - Selecting [C30] or [C120] for release mode when an option other than [Off] was chosen for [Active D-Lighting] in the [PHOTO SHOOTING MENU] would cause monitor or viewfinder brightness to change.
   • - The camera would in rare circumstances fail to record 8K video correctly.
   • - In video mode, the camera would fail to increase the aperture (lower the f/-number) after reaching the upper limit for ISO sensitivity in modes P and S if the value selected for [ISO sensitivity settings] > [Maximum sensitivity] in the [VIDEO RECORDING MENU] was below [12800].


  Ladda ner firmware 3.0 här: https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/467.html

 • Drönarsöndag: Väg 190

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Patrik Blom.

  Patrik: Underbara färger ute nu och jag tycker att det är extra kul att fånga skuggor och färgerna från ovan strax innan solnedgång. Bilden är fotograferad utefter väg 190 i Alingsås.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mini 2

  Se mer från Patrik på Instagram: @pblom

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Rotvältan

  Veckans X-files är inskickad av Mattias Lindgren.

  Mattias: Var ute och gick i Stadsliden och såg den här rotvältan. Tyckte det såg ut som nått skogsväsen själv hade gått ut på en promenad och glömt stänga dörren efter sig.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Panasonic DC-GX880 med Sigma 30/1,4 DC DN Contemporary

  Se mer från Mattias på Instagram: @gorg.photo

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Sandra Hallnor bjuder på höstiga drönarbilder

  Hösten är bra vacker ibland!

  Vår Content Partner Sandra Hallnor, även känd som Portraits of Lapland, delar med sig av vackra höstbilder tagna med DJI Mavic Air 2S.

  Om du planerar att besöka Fotomässan den 2-4 december i Stockholm så kan vi upplysa dig om att Sandra kommer föreläsa om Magin med norrskensfoto så missa inte den!

  Klicka här för större bild 1 >>bild 2 >>bild 3 >>

  Se mer bilder från Sandra Hallnor på Instagram: @portraitsoflapland

  Trevlig helg!

 • Premium Visuals provar på Samyang V-AF 75/T1,9

  Lars Bredenberg från Premium Visuals delar med sig av sina tankar.

  Lars Bredenberg från Premium Visuals delar med sig av sina tankar om Samyangs nya V-AF-serie av objektiv, specifikt V-AF 75/T1,9 FE som han använt i tre olika scenarios på en Sony FX6. Du kan även se ett videoexempel inspelat med Samyang V-AF 75/T1,9 FE längst ner i blogginlägget.

  Lars: När jag först hörde om denna lins gillade jag tanken på den. En serie ”Cine-linser” i samma utförande, små och lätta och med autofokus. Min tanke nu är fortfarande att den är intressant men på ett lite annat sätt.

  Let me explain.

  Generellt sätt så jobbar jag med Sonys GM-linser och om jag kör RED eller andra system så är det cine-linser för hela slanten. Med dom uppdaterade varianterna av 24-70 och 70-200 så har jag funnit stor glädje i att dom är lätta, till skillnad från nästan alla typer av cine-linser. Så den här 75an känns knappt att den sitter på min Sony FX6 vilket är väl mottaget, framför allt på en gimbal.

  Jag testade den i 3 st olika scenarios. En intervju, en kort social media-spot samt ett hysteriskt autofokus-test med en vän i dåligt ljus i ett tight utrymme.

  Intervjun

  Här levererade den ypperligt skulle jag säga. Jag körde på ansikts-autofokus hela tiden och den låste fint och jagade inte alls. Själva looken är ganska trevlig neutralt. Inte för skarp vilket jag gillar för att man kommer bort lite från en digital känsla.

  Minireklamen

  Här körde jag touchfokus och sen manuellt. Jag tycker att det funkade bra att skifta mellan objekt med touchen och det var ganska snabbjobbat. Den gick mjukt och fint över till andra objekt. Sen körde jag manuell fokus och linsen har en skön feeling när du vrider på fokusringen och här skulle jag nog säga att den största styrkan ligger. Vill du köra manuellt och ha en liten rigg så lirar den här linsen fint.

  Autofokus-test

  Här fick vi väldigt olika resultat. I vissa stunder så satt fokusen fast och bra hela tiden men i andra stunder så tog det lite tid innan den hittat rätt. Enligt kameran så var det låst och i ordning men bilden var inte skarp. Med viss justering så hittade den sen rätt men inte alls på samma sätt som mina linser från Sony. Här är en viktig detalj också att vi jämför linser som det kanske skiljer 20 000:- mellan så man måste vara realistisk.

  Att önska för att få en mer cinelins-känsla skulle vara hard stops på fokusringen samt en ring för bländaren.

  Slutsats

  Jag älskar ideen på att kunna ha ett kit med små prime-linser som funkar på mina Sonykameror. I vissa scenarion så lirar autofokusen bra men kan ha svårt i andra vilket jag personligen inte vill chansa för mycket med. Kör du manuell fokus så är du helt hemma! Känsla och bild här tycker jag är riktigt trevlig, ja menar vi pratar ju om en lins för en väldigt förmånlig peng.

  Jag ser fram emot att få se fler brännvidder som kompletterar denna och hur dom levererar.

   

  Läs mer om objektivet här: Samyang V-AF 75 T1,9 FE

 • Digitalt event: Konst & produktion med Simelius Simelius

  Följ med ikväll kl 17:00 på ett digitalt event med Canon-ambassadörerna Nana och Juhana Simelius.

  I evenemanget får du se vad som pågår bakom kulisserna med att planera och skapa en redaktionell form av foton och video. Allt från hur man sätter samman ett team till att förbereda sin slutproduktion. Det blir ett event fullspäckad med ljus, kamera och action.

  Simelius Simelius är en prisbelönt konst- och produktionsstudio ledd av regissören Nana Simelius och DoP Juhana Simelius. Deras kärna är en stark vision och ett personligt sätt att skapa scener. De är specialiserade på att regissera, scenografi och att fånga både video och foton.

  Nana och Juhana provat på den helt nya Canon EOS R6 II och kommer att prata om sina favoritfunktioner och upplevelser med kameran.

  "Vår verksamhet bygger på kärleken till kreativitet och extraordinära människor. För oss finns det ingen vision som är för stor för att skapas till bild med skicklighet, erfarenhet, kreativitet och hantverk – och framför allt rätt personer och ett värmt hjärta.”

  Eventet kommer att hållas på engelska.

  Anmäl dig här: Konst & produktion med Simelius Simelius

  pro-ambassador-nana-and-juhana-simelius-1_381a45b3c9c2485bb8837913c373d77e.jpg

   

 • Fotohistoria: Manufacture d'Isolants et d'Objets Moulés

  Idag ska vi reda ut tre olika franska "fotohistorier", nämligen Boyer, MIOM, dvs Manufacture d'Isolants et d'Objets Moulés, och Photax. Allt i de kameror i Art Deco-stil, tillverkade av bakelit, som du ser på bilden. Det är en Photax II och en Photax III tillverkade av MIOM med Boyer optik.

  Boyer var ett franskt optiskt företag baserat i Paris. Det grundades 1895 av Antoine Boyer och såldes sedan 1925 till André Levy (1890-1965), en tidigare försäljningschef på företaget Lacour-Berthiot. Hans fru, Suzanne Lévy-Bloch (1894-1974), var en briljant matematiker och optiker, tog examen från École Supérieure d'Optique där hon var elev till Henri Chrétien. Från 1925 fram till makens död 1965 var hon chefsdesigner för Boyer-linserna. Efter en konkurs i början av 1970-talet köptes fabriken ut av M. Kiritsis, den tidigare ägaren till det optiska företaget Roussel. Verksamheten varade ytterligare ett decennium med minskad personalstyrka och produktion, och stängdes sedan definitivt 1982.

  MIOM var ett franskt företag baserat i Vitry-sur-Seine nära Paris. Dess namn är en akronym för Manufacture d'Isolants et d'Objets Moulés. De specialiserade sig på att tillverka isoleringsmaterial och gjutna plastdelar. Företaget har funnits sedan 1929 och grundade sin fotografigren 1937. De tillverkade flera sökarkameror för rullfilm som var gjorda av bakelit, ett nytt plastmaterial som företaget hade licens för från Compagnie Générale d'Électricité. Kamerornas objektiv tillverkades av Boyer, även om de hade andra namn. Objektiven på de allra sista kameramodellerna levererades av Angénieux.

  Photax är en fransk sökarkamera gjord av bakelit. Den ger 6×9cm negativ på 120-film. Den första versionen – Photax, såldes även som Camera 77 och Loisirs, introducerades 1937 av M.I.O.M., en tillverkare av isoleringsmaterial och gjutna plastdelar. Sex olika modeller introducerades mellan 1937 och 1960. Från och med Photax II modellen fanns kamerorna även tillgängliga som en blindé variant, med ett Bakelit-linsskydd som skyddade objektivet och avtryckaren.

  Tekniska funktioner hölls så enkla som möjligt. Kamerans yttre delar är den optiska sökaren, filmframmatningsratten, öppningsreglaget, stativgängan och röda fönstret för bildnummer. Alla andra funktionella delar är placerade i objektivets front. Kamerans mest karakteristiska egenskap: Objektivtuben måste vridas 360 grader moturs för att skruvas ut från kamerahuset till funktionsläge. Så fungerar alla Photax utom Modell I.

  Objektivet är av Meniscustyp, vilket innebär att det har endast ett linselement och därmed rätt kass bildkvalitet. Eftersom objektivet har ett krökt bildplan så är filmplanet också krökt. På objektivets front sitter bländarstyrningen som har två lägen 1 och 2. Jag vet inte vad de motsvarar men jag gissar på f/11 och f/16. Ovanför optiken på fronten sitter exponeringstiden. På Photax II kan du välja standardtid, gissar kanske typ 1/60s, samt B. Den lanserades 1938. Märkta på franska med Pose och Inst. På Photax III, som lanserades 1947, så kan du välja på 1/100s och 1/25s samt T, men T här är egentligen B. Slutaren spänns i samband med själva avtrycksrörelsen på alla dessa modeller och därmed kan du av misstag ta hur många dubbelexponeringar som helst på samma bildruta om du glömmer att dra fram filmen.

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: DJI Mavic 3 Classic

  Nyhet

  Mavic 3 - Nu i klassiskt utförande!

  För ganska precis ett år sedan, den 5e november 2021, lanserade DJI den tredje generationens Mavic, utrustade med inte mindre än två kameror. Huvudkameran bestod av 4/3 CMOS sensor från anrika Hasselblad, motsvarande 24mm. Just ovanför den kikade ännu en kamera fram som var en teleoptik motsvarande 162mm. 

  Den primära skillnaden mellan Mavic 3 och Classic är att på den sistnämnda har teleoptiken plockats bort och därför har den även en något mindre prislapp. I övrigt är det samma fantastiska drönare som vi stiftade bekantskap med för ett år sedan med videoinspelningsmöjligheter upp till 5,1K/50p, 4K/120p, 12,8 stegs dynamiskt omfång, 20 MP RAW foton och upp till 46 minuters flygtid.

  Utmärkande egenskaper:

  • Hasselblad 4/3 CMOS Sensor med 20MP (vidvinkel)
  • 24 mm f/2,8 vidvinkelobjektiv (motsvarande 35mm kamera)
  • 12,8 stegs dynamiskt omfång
  • 10-bit D-Log
  • Hopfällbar
  • 3-axlig bildstabilisering
  • Upp till 5,1K i 50fps 200Mbps H.264 / 140Mbps H.265
  • DCI 4K  i 120fps
  • Stillbilder i upp till 20MP 5280x3956 upplösning
  • Sensorer för att undvika objekt finns fram, bak, sidorna, ovan och undertill
  • VPS (Visual Positioning System) för bättre kontroll vid flygning inomhus
  • 8GB internt minne
  • Ocusync 2.0
  • Upp till 46 minuters flygtid 

  Läs mer och beställ här: DJI Mavic 3 Classic | DJI Mavic 3 Classic RC-combo | DJI Mavic 3 Classic (endast drönare)

 • Nyhet: Fujifilm X-T5

  Nyhet

  Säg hej till Fujifilms mångsidiga hybridkamera X-T5!

  Nu lanserar Fujifilm det senaste tillägget i deras populära kameraserie X-T.  Med sin nya sensor på 40 megapixlar och ännu mer kompakta storlek gentemot sin föregångare X-T4 får du en riktigt kraftfull högupplöst hybridkamera utmärkt för fotografi av landskap, porträtt, gatufoto och annat. Utöver detta har X-T5 även skruvat upp videoegenskaperna med inspelning upp till krispiga 6,2K/30P 4:2:2 10bit vilket gör den till en utmärkt liten kamera för video också.

  X-T5 har fått samma storlek som X-T1 och är 50g lättare än X-T4 utan någon kompromiss på specifikationerna. Med ett stort hopp i mängden pixlar från 26 MP till 40 MP kommer du få bilder med helt otrolig upplösning och återgivning som tål kraftig beskärning och att skrivas ut i stora format.

  Både sökaren och bildstabilisering han fått en liten men viktig förbättring. Den elektroniska sökarens förstoring har bumpats upp från 0,75X till 0,8X medans den redan fenomenala bildstabilisering har höjts till att kompensera för 7 steg. En annan välkommen förbättring är att X-T5 nu ger dig upp till 740 bilder på ett batteri gentemot X-T4 som ger dig 500 (600 i ekonomi läge).

  Med nya bildprofilen F-log2 kommer X-T5s dynamiska omfång att verkligen öppnas upp för video. Spelar du in i F-Log2 får du nämligen 13+ stop dynamiskt omfång och bättre möjligheter till att arbeta med materialet i efterbearbetningen.

  Fujifilm har valt att gå tillbaka och ge X-T5 samma populära 3-vägars tilt-skärm från X-T3 istället för flip out-skärmen på X-T4. Detta ger en säkrare och snabbare artikulering utav LCD-skärmen. Utöver allt detta har Fuji också lagt extra krut på kamerans gränssnitt. Handtaget är nu mer ergonomiskt och ger bättre grepp, slutar-knappen har flyttats fram för bättre manövrering, bakre knapparna har blivit större och alla rattar har designats om för att vara lättare att använda.

  X-T5 finns att köpa i både silver och svart utförande samt bundlade med antingen XF 18-55/2,8-4 R LM OIS eller XF 16-80/4,0 R OIS WR.

  Läs mer och beställ här: Fujifilm X-T5

  Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro

  I samband med lanseringen av X-T5 passar Fujifilm på att utöka deras makrosortiment med Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro. 30mm på en APS-C-kamera motsvarar ca 45mm på en fullformatskamera. Kom så nära som 1,2cm på dina motiv för riktigt imponerande närbilder. Denna brännvidd låter dig även använda objektivet för nästan alla sorters ändamål och ljusstyrkan på f/2,8 klarar sig utmärkt i lite mer nersläckta och inomhusmiljöer.

  Läs mer och beställ här: Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro

 • Nyhet: Nikon Nikkor Z 600/4 TC VR S

  Nyhet

  Hamna mitt i händelsernas centrum!

  NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S är ett ljusstarkt, professionellt superteleobjektiv med fast brännvidd för fotografer som tar bilder av sport eller vilda djur. Autofokus på en helt ny nivå. En inbyggd 1,4× telekonverter. Du får din bild – oavsett vad som händer.

  Tack vare en brännvidd på 600 mm hamnar du mitt i händelsernas centrum – och du kommer ännu närmare med den inbyggda telekonvertern. Fördelarna med det här ljusstarka supertelefotoobjektivet är uppenbara, oavsett var och när du fotograferar.

  nikkor_z_600mm_f4_vr_s_general__Get_Original_.jpg

  Tack vare den inbyggda 1,4× telekonvertern kan du direkt ställa om detta 600 mm f/4-objektiv med fast brännvidd till ett 840 mm f/5,6-objektiv. Om du vill ha ännu längre räckvidd kan du kombinera NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S med Z-seriens 1,4x och 2,0x telekonvertrar.

  nikkor_z_600mm_f4_vr_s_autofocus__Get_Original_.jpg

  Utmärkande egenskaper:

  • 600mm f/4 Supertele
  • Inbyggd 1,4x telekonverter
  • Bildstabilisering som kompenserar upp till 5,5 steg
  • 9st rundade bländarlameller
  • Vädertåligt
  • Vikt: Ca 3260 gram

  Läs mer och beställ här: Nikon Nikkor Z 600/4 TC VR S

  nikkor_z_600mm_f4_vr_s_balanced__Get_Original_.jpg

 • Nyhet: Canon EOS R6 Mark II & RF 135/1,8L IS USM

  Nyhet

  En ny och förbättrad EOS R6 och en ljusstark teleoptik till RF-fattningen!

  Canon presenterar EOS R6 Mark II som utvidgar EOS R-systemet och erbjuder serietagning med upp till 40 bilder per sekund, enastående autofokusering i svagt ljus och videoinspelning upp till 6K RAW och 4K 60p.

  Kameran har en ny 24,2 megapixels CMOS-sensor och stöder nästa generations lovordade Dual Pixel CMOS AF II – där hastighet och tillförlitlighet tas till hissnande nivåer. EOS R6 Mark II använder samma DIGIC X-processorteknik som i EOS R5, EOS R6 och den eftertraktade EOS-1D X Mark III.

  EOS R6 Mark II kan spåra motiv och hålla dem kvar i skarp fokus när de rör sig i bilden. Den förbättrade deep-learning AI-tekniken känner igen personer, fordon i (som nu inkluderar flygplan och tåg) och djur (där uppdateringen nu också innefattar igenkänning av hästar/zebror). Vilket slags motiv som ska upptäckas kan väljas i menyn eller via det nya autoalternativet, beroende på den fotomiljö som fotografen befinner sig i.

  EOS R6 Mark II kommer att finnas tillgänglig från december 2022.

  Läs mer och beställ här: Canon EOS R6 Mark II | +RF 24-105/4 L IS USM+ RF 24-105/4-7,1 IS STM

  Idag lanserar Canon också RF 135/1,8L IS USM, ett fast teleobjektiv perfekt för bland annat porträttfotografering i svagt ljus. Vår produktspecialist Mats kommer självklart att sätta tänderna i denna glugg vid första möjliga tillfälle så håll utkik i våra kanaler efter testet!

  Läs mer och beställ här: Canon RF 135/1,8L IS USM

 • I dojon med Canon EOS R7

  Vi fick äran att besöka Karatesällskapet Kyokushinkais dojo i umeå.

  Med oss tog vi Canon EOS R7 och några LED-lampor av märket Nanlite för att dokumentera det hela.

  Inspelat med Canon EOS R7: 4K / 25p / ~100 Mbps / IPB / ISO 400-1600 / manuell vitbalans 5600 K.

  Om du vill veta mer kan du läsa vårt test av kameran här: Canon EOS R7

 • Drönarsöndag: Vasikkavuoma

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Lotta Nyberg.

  Lotta: Här kommer en bild taget vid solnedgång i slutet av Juli här i Tornedalen. Bilden är på en av Europas största myrer. Vasikkavuoma - naturreservat.

  Klicka här för att större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic 3

  Se mer från Lotta på Instagram: @a_lotta_love

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: En promenad i skogen

  Veckans X-files är inskickad av Maria Lindskog.

  Maria: Macro ligger mig varmt om hjärtat och den här bilden tog jag under en promenad i skogen. På ett litet strå hade några regndroppar fastnat och tack vare marco objektivet så kommer man riktigt nära.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Nikon D7200 samt Sigma EX 105/2,8 DG OS HSM Macro 1:1. Redigeringen är gjort i lightroom.

  Se mer från Maria på Instagram: @marialindskogphotos

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Nyhet: Samyang V-AF 24mm & 35mm T/1.9

  Nyhet

  Samyangs videoanpassade V-AF-familj får utökning med två brännvidder till!

  Den nya V-AF-serien är världens första objektiv för videokreatörer med autofokus och är designade för att underlätta processen att skapa videoinnehåll. För mindre än två månader sedan lanserade Samyang deras V-AF 75 T1,9 FE och nu återstår bara 20mm och 40mm T1.9 innan serien är komplett. De återstående två objektiven förväntas komma under första kvartalet 2023.

  Alla V-AF-objektiv är designade för Sonys E-mount och har flera spännande och viktiga funktioner, så som kuggar för follow focus, indikatorlampa och en enhetlig design genom hela serien. Tack vare deras enhetliga vikt och storlek är det enkelt att använda objektiven med tillbehör som gimbals eller drönare, eftersom man inte behöver balansera om dem, vilket kan vara tidskrävande.

  75mmT19VAFText.jpg

  Konstruktionen i nya V-AF 35mm T1.9 består av 10 element i 8 grupper, och har 2 ASP- och 2 HR-speciallinser. V-AF 24mm T1.9 består av 11 element i 8 grupper och har 2 ED-, 2 ASP- och 3 HR-speciallinser. Båda objektiven är designade för att ge en mycket skarp och cinematisk look och en bländare med 9 lameller som ger en jämn och krämig bakgrundsoskärpa som får motivet att sticka ut och ge tydliga djupeffekter.

  På sidan av objektivet finns ett anpassningsbart reglage som kan ställas in för att använda manuell fokus eller justera bländaren med fokusringen.

  Under reglaget finns en focus hold-knapp som låser skärpan på ett visst avstånd. Användaren kan även tilldela andra funktioner till reglaget via en firmwareuppdatering.

  Förväntad leveransstart för de nya objektiven är i november 2022.

  Läs mer och beställ här: Samyang V-AF 24/T1,9 FE | Samyang V-AF 24/T1,9 FE

  Se videon nedan där Samyang V-AF 75/T1,9 FE används under en videoinspelning.

   

 • Fotohistoria: Dial Camera Mk.V

  AGI (Aeronautical and General Instruments Co. of Croydon, England) grundades redan 1915. Efter andra världskriget var brittiska importen av optisk utrustning mycket begränsad så AGI såg en affärsmöjlighet och grundade Agilux Ltd kring 1946. Bland det första som de tillverkade var Agiflex och den var helt avsedd för den civila marknaden. Agilux tillverkade även kameror åt andra företag som t ex Ilford.

  Det är anmärkningsvärt att AGI tillverkade allt själva, alla delar, då också slutarna och även objektiven. I början av 1960-talet la man ner all kameratillverkning och idag tillverkar de en mängd av instrument och system både för civilt och miltärt bruk.

  Idag ska vi titta på en flygspaningskamera från AGI. Den bör vara från 1940-50-talet. Den använder typ 120-film, men inte just 120-film utan filmen ligger på större spolar som ger upp till 40 bilder, i stället för de 12 bilder som en 120-film ger. Negativen blir 6x6.

  Objektivet är ett eget AGI Agilux Anastigmat lens 3.5/80mm. Slutaren klarar 1/100s - 1/25s. Kameran fungerar som så att när du drar i snöret så exponerar den och drar fram filmen samt att slutaren spänns. 

  Det finns tyvärr inte så mycket mer information om denna kamera men ta en titt på bilderna så får du se en udda och spännande kamera.

  Dess militära beteckning är AP/5938.

  Du ser 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Sony A7R V

  Nyhet

  Sony lanserar den femte generationen av sin högupplösta fullformatskamera A7R!

  Med Sony A7R V presenterar Sony deras senaste utveckling inom upplösning. Den har en autofokusfunktion som drivs med AI och snabb processorhastighet med den senaste BIONZ XR™. A7R V ger dessutom en hög bildkvalitet på 61 MP i fullformat och videoinspelning i 8K vilket resulterar i detaljrikedom och textur i motiven. Kameran har också ett förbättrat inbyggt 8-stegs stabiliseringssystem , en flervinklad 4-vägsskärm och en högupplöst elektronisk sökare för en avancerad professionell fotoupplevelse.

  Detaljrikedom

  Den bakbelysta 61 MP-fullformatssensorn i kombination med BIONZ XR™-bildprocessorn är designad att ge enastående detaljrikedom och exakt färgåtergivning – även vid svåra ljusförhållanden. Ta bilder med upp till 10 bilder/s med en robust buffert eller använd läget Pixel Shift för en oerhört detaljerad bild på 240 MP. För naturälskare kan APS-C-läget användas för extra räckvidd med en faktor på 1.5x och maximal kvalitet på 26 MP.

  AI-baserad autofokus

  Få exakt, snabb och konsekvent autofokusspårning i realtid av motiven med unik AI-baserad teknik. Du får till och med avancerad ögonigenkänning hos fler motiv (människor, djur, fåglar, insekter, bilar, flygplan) med sömlös implementering för en unik fotoupplevelse. Med den här professionella kameran kan du enkelt ta bilder och spela in videoinnehåll med bra skärpa, även under svåra förhållanden.

  sonya7rv_blogg2.jpg

  Videoinspelning

  Förutom 8K- och 4K-inspelning ger Sony A7R V en professionell videoinspelningsupplevelse med 10-bitars 4:2:2-inspelning, S-Cinetone- och S-LOG-bildprofiler samt långa inspelningssessioner tack vare värmeavledningssystemet. Det som är unikt för det Sony-utvecklade ekosystemet är att det även innehåller funktioner som aktiv stabilisering och brännviddskompensation för en unik upplevelse när du använder Sony-objektiv.


  Lanseringskampanj

  I samband med lanseringen kan du som köper en Sony A7R V spara upp till sammanlagt 15 000:- på utvalda objektiv i Sonys GM-sortiment.
  Läs mer här: Lanseringskampanj Sony A7R V

  Utmärkande egenskaper:

  • 61MP Exmor R BSI fullformatssensor
  • BIONZ XR-processor
  • Avancerad AI-baserad autofokus
  • IBIS som kompenserar upp till 8 steg
  • 8K videoinspelning
  • 10-bitars 4:2:2
  • S-Cinetone & S-LOG

  Läs mer och beställ här: Sony A7R V

  En som redan nu har fått prova på kameran är vår magnifike Content Partner Magnus Winbjörk! I sin recension av Sony A7R V på sin hemsida berättar Magnus:

  "After testing the A7R V for a few days, I can only say that it is good, really damn good!!! And the upgrades that have been made are really big steps forward, and I feel so genuinely excited about this camera that surely will make my life as a photographer so much easier."

  Läs Magnus recension och se unika bilder tagna med A7R V här: winbjork.com/reviews/

   

 • Nyhet: OM SYSTEM OM-5

  Nyhet

  Deras första kamera att bära namnet OM SYSTEM och du kan redan nu läsa vårt test på den!

  OM-5 är den andra kameran från OM SYSTEM sedan namnbytet från Olympus, men det är också den första som det faktiskt står OM SYSTEM på. Utvändigt är OM-5 mycket snarlik Olympus tidigare modell E-M5 III, men innanför skalet har det hänt en hel del.

  Bland förbättringarna från E-M5 III har OM-5 fått förbättrat väderskydd i IP53-klass, ny processor, utökad bildstabilisering via sensor-shift med ytterligare ett helt steg, inbyggd gråfilterfunktion, handhållet 50MP-läge, förlängd inspelningstid för video, inbyggd webkamera-funktion och vertikal videoinspelning som en smartphone samt Log-profil.

  Utmärkande egenskaper

  • Kompakt och vädertätat kamerahus i IP53-klass
  • Bildstabilisering upp till 7,5 steg med IS-optik
  • High-Resolution-läge med 50MP handhållet & 80MP på stativ
  • 20 MP-sensor
  • TruePic IX-processor
  • AF-detektering för ögon/ansikte
  • Pro-Capture 30 b/s i RAW
  • Elektronisk ND16-gråfiltersimulering (4 EV-steg)
  • Live Composite/Bulb, Starry Sky AF & Focus stacking-funktioner
  • Video upp till 4K / 30p
  • Slow motion 120fps i 1080p
  • Videoinspelning upp till 110 minuter
  • Video i både horisontal och vertikal inspelning
  • Webbkamera-funktion
  • OM-Log400 platt färgprofil med video
  • USB-laddning av batteriet med t ex en powerbank
  • 1st SD-minneskortplats kompatibel med UHS-II-kort
  • WiFi för bildöverföring och fjärrstyrning för smartphones

  Läs mer och beställ här: OM SYSTEM OM-5

  Test

  Mats: Eftersom jag sällan går någonstans utan en kamera så plockade jag med mig den smidiga OM-5 och två små M.4/3-objektiv när jag tog mig en morgontur efter den myrstackstätaste stig jag känner till. För mig finns det liksom ingen ursäkt till att inte ta med sig kameran när jag ska ut i naturen då jag enligt erfarenhet vet att jag brukar få ångra ett sådan beslut. Något stativ hade jag däremot ingen lust att släpa på och jag visste att det heller inte skulle behövas tack vare OM-5:ans effektiva bildstabilisering.

  Jag kunde utan risk för skakningsoskärpa blända ner runt f/8 för att få skärpa i hela motivet och behövde aldrig ens fundera på att öka ISO, trots att det oftast brukar vara lite väl mörkt i skogen för handhållen fotografering med ökade risk att slutartiderna blir för långa.

  Det är inte svårt att släppa loss kreativiteten med en kompetent kamera som OM-5 och dess små och skarpa objektiv. Man kan koncentrera sig på ljus och komposition istället för att snöa in på det tekniska. Suveräna små prylar som är som gjorda för att ta med på både korta promenader eller längre vandringar. Jag behövde heller ingen kameraväska eftersom kameran inkl 2 objektiv gick att få ner i mina två jackfickor.

  Läs hela testet här: OM SYSTEM OM-5

  Fler bilder tagna med OM System OM-5 hittar du här ->>

 • Test: Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R WR

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av Fujifilms uppgraderade version av XF 56/1,2.

  Fujinon XF 56/1,2 R WR är en fast teleoptik som ger motsvarande brännvidd 85mm på fullformats kameror och som passar utmärkt för bland annat porträtt och andra motiv där man eftersträvar ett kort skärpedjup med underbar bokeh.

  Mats: I centrum av bilden är skärpan mycket bra redan på f/1,2, och nedbländad ökar såklart skärpan både i mitten och ut mot kanterna för att runt f/4- f/5,6 leverera som bäst resultat över hela bilden. Men det är inte bara skärpan som imponerar, utan även oskärpan. Jag syftar alltså på oskärpan i bakgrunden. Jag lyckades inte hitta ens en gnutta lateral kromatisk aberration i någon av de hundratals bilderna jag tog med denna optik. Det är inte 100% fritt från axial KA i områden utanför fokus på f/1,2, men det är mindre än hos tidigare versioner och inget som märks förrän man granskar med "lupp och förstoringsglas".

  Objektivet känns mycket välbyggt med bra känsla i fokus- och bländarring. Det är även vädertätat för att klara professionell användning. Fokusringen är ej skiftbar för AF och MF som hos vissa andra XF-objektiv, utan det får man istället reglera från kameran.

  Autofokusfunktionen är inte lika tystgående som Fujis tystaste objektiv, och den som använder autofokus vid filmning kan uppleva ljudet som störande när det är tyst i omgivningen. Det är heller inte fritt från focus breathing.

  Läs hela testet och beställ här: Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R WR

  Fler bilder tagna med Fujinon XF 56mm F1,2 R WR hittar du här ->>

 • Partiell solförmörkelse

  Idag vankas en partiell solförmörkelse mellan kl 11:06 till 13:24!

  Om du befinner dig i Umeå med omnejd och vill ta del av solförmörkelsen på ett säkert sätt är du varmt välkommen att komma förbi vår butik på Gräddvägen 5, Umeå och hämta ett par kostnadsfria solförmörkelseglasögon!

  Bilden är tagen idag 12:25 med Fujifilm GFX 100S + GF 250/4,0 LM OIS WR + GF 1.4X TC WR + Dörr NDx1000, 1/16000s, f/16 och ISO 100. Egentligen ska solen vara vit på bilden men justerar man vitbalansen lite så blir bilden mer tilltalande och mer som man föreställer sig solen.

  Solen är en stjärna och den sänder ut alla färger i sitt ljus, och det i stor mängd. Enligt Qi på BBC så finns det en liten topp kring turkos. Det gör att om man ska säga att solen är någon färg så är den turkos. Fast idag säger vetenskapen att den toppen ligger mer mot grönt, så vår sol är en grön stjärna. Enligt NASA, och de borde ha bäst koll, så är toppen kring blå-grönt och därför är solen blå-grön. Generellt är alla överens om att solen är vit även om någon färg peakar litegrann. Det tänker man normalt inte på. Alla ritar solen som gul på sina teckningar i lågstadiet och det blir ju också typ rätt då vi ser solen genom atmosfären. 

  Plats Start Maximum Täckt yta % Slut
  Kiruna 11:08 12:14 55,5 13:20
  Luleå 11:09 12:16 55,5 13:24
  Umeå 11:08 12:15 52,6 13:23
  Sundsvall 11:07 12:13 48,6 13:21
  Östersund 11:05 12:11 46,9 13:17
  Stockholm 11:08 12:15 46,2 13:23
  Norrköping 11:07 12:14 43,3 13:21
  Göteborg 11:06 12:10 37,7 13:15
  Malmö 11:07 12:12 36,0 13:18

 • Nyhet: Pentax HD D FA 100/2,8 Macro ED AW

  Nyhet

  Pentax öppnar upp en ny värld av kreativa möjligheter med sitt nya makroobjektiv.

  Linskonstruktionen består av 10 element i 8 grupper. Ett optiskt element av ED-glas med och två element av med ”Anomalous Dispersion glass” (AD) som kompenserar för olika aberrationer. Detta kombineras med den flerskiktade HD-coatingen, som minskar den genomsnittliga reflektansen i det synliga spektrumet till mindre än 50 procent jämfört med konventionella modeller, samt det innovativa fokuseringssystemet FREE (Fixed Rear Element Extension).

  Det nya 100mm-makrot har Pentax välkända dammtäta, väderbeständiga AW-konstruktion (All Weather) med sex tätningsdelar för bästa möjliga lufttäta prestanda. SP-coatingen (Super Protect) på det främre optiska elementet håller frontlinsen fri från damm och fläckar så att objektivet kan användas även i svåra väderförhållanden.

  Fokusringen har Pentax Quick-Shift Focus System som gör det möjligt för fotografen att snabbt växla fokusläge från auto till manuell efter att motivet har fångats i fokus av kamerans autofokussystem. Det enkla handgreppet ger ett smidigt, bekvämt byte av fokusläge under fotografering med manuell fokus och dramatiskt förbättrad funktion.

  Förutom den svarta standardmodellen kommer objektivet även i en specialutgåva i silver – begränsad till 300 exemplar över hela världen.

  Läs mer och beställ här: Pentax HD D FA 100/2,8 Macro ED AW - Svart | Silverutgåvan

 • Drönarsöndag: Porjus, Norrbotten

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Philip Slotte.

  Philip: Här kommer en drönarbild, fotograferad över Porjus i Norrbotten.

  Godkänt spridningstillstånd från Lantmäteriet.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Löven Kimpa

  Veckans X-files är inskickad av David Nordlund.

  David: Här har vi Löven Kimpa, hon heter Kim och är besatt av Björklöven, så fort det kommer Löven på TV eller Radio så hoppar hon dit och lyssnar noga! Hennes kusin gillar tydligen Luleå, så nu måste vi hålla isär dom för att det inte ska bli bråk på släktträffarna! 

  Klicka för att se större bild >>

  Bilden är tagen med Sony A7R IVTamron AF 28-75/2,8 Di III VXD G2

  David finns på Instagram som @thecattographer

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Nyhet: NanLite FS-60B

  Nyhet

  En kraftfull LED-belysning för nya kreatörer!

  FS-60B är enligt NanLite en studiolampa för nybörjare som bestämt sig för att uträtta något inom både foto och video. Det är en kompakt LED med variabel färgtemperatur (bi-color) som ger mycket värde för pengarna.

  Ljussätt dina livestreams, videoinspelningar och fotosessioner med denna smidiga armatur som väger endast 0,87 kg. Den kompakta, kraftfulla och mångsidiga ljuslösningen har en 45° reflektor och matar ut 6228 lumen. Den ger upp till 13 360 LUX med 5600K dagsljusbalanserat ljus vid 1 meters avstånd. Dessutom har den ett CCT-spann på 2700-6500K, med ett högsta CRI/TLCI på 96/97, vilket säkerställer en avancerad och exakt färgåtergivning. Den variabla färgtemperaturen (bi-color) ger ställbar temperatur mot både varmare och svalare dagsljusnyanser, samtidigt som hudtonerna blir behagliga.

  FS-60B har 12 inbyggda anpassningsbara effekter och kommer tillsammans med en Bowens-adapter för att fästa andra tillgängliga ljusmodifierare. Den här LED-lampan är redo att användas världen över med sin 100-240 VAC strömförsörjning. Bara att plugga in och du kan sätta i gång.

  Utmärkande egenskaper:

  • Perfekt studio-LED för foto och video
  • Använder Forza Mini Mount eller Bowens monteringsadapter
  • Exakt färgprestanda liknande den som återfinns i avancerade Nanlite-armaturer
  • Tillverkad för nybörjade såväl som avancerade användare
  • Får plats i mindre fotostudios och utrymmen
  • Konstant effektinställning som upprätthåller en konstant styrka över hela CCT-spannet
  • Vikt: Ca 0,87 kg

  Läs mer och beställ här: NanLite FS-60B Bi-Color LED-belysning

 • Vinn en portfolio review med Richard Walch

  Ta chansen att få en personlig guidning av Richard Walch på Göteborgs Fotodag!

  I samband med Göteborgs Fotodag kommer Canonambassadören Richard Walch att vara på plats. Richard har länge arbetat med att fotografera actionsport och är känd för sin kontroll över både ljussättning och komposition. Han har vunnit flertalet tävlingar och utmärkelser för sina bildprojekt och arbetat med kunder som Audi och Red Bull.

  Richard är en engagerad och varm person med stor kunskap, missa inte tillfället att vinna en Portfolio Review med personlig guidning just för dig.

   

  Så här gör du för att delta i tävlingen

  Skicka in bilder som representerar din fotografering i formuläret nedan senast fredag 21 oktober kl 18.00.

  • Du kan tävla med högst fem bilder
  • Bilderna måste vara minst 2000 pixlar breda.
  • Du måste vara på plats på Göteborgs Fotodag för portfolio review
  • Du måste kunna visa dina bilder för Richard genom exempelvis utskrifter, på en dator eller padda
  • Vi kommer att kontakta vinnarna på telefon
  • Om någon lämnar återbud kan vi utse ny vinnare – ta med dina bilder och var beredd på att bli kontaktad under dagen

  Klicka här för att komma till tävlingsformuläret: Kamera&Bild Portfolio Review

  Lycka till!

 • Fotohistoria: Mometta II

  Ungerska kameror är inte vanliga. Idag ska vi titta på en Mometta II från 1957 som tillverkades av MOM, Magyar Optikai Művek vilket betyder Ungerns Optiska Verkstad.

  MOM, Magyar Optikai Művek, en ungersk kameratillverkare grundades 1876 i Budapest och las ner 1990. Jag börjar med att krydda med lite onödigt vetande om Budapest. Det är en mycket vacker stad och det är relativt billigt att bo och äta där. Jag har varit där ett pat gånger, du kan se bilder här från 2010 >>, och här från 2012 >>. Budapest uttalas "Buddapesht", [budɒpɛʃt]). Staden består av stadshalvorna Buda och Pest, väster respektive öster om floden Donau. 1873 slogs Buda, Pest och Óbuda samman till en enda stad. Innan dess var de tre skilda städer.

  MOM tillverkade "Fotobox" som var en lådkamera av metall samt en typ Leica-kopia som hette "Momikon" som i senare versioner fick namnet Mometta. Momikon (1954), Mometta (1955) and Mometta II (1958) är mätsökarkameror, precis som den tidens Leica, men de har fasta objektiv av Tessar-typ, Ymmar 3,5/50mm. Optiken konstruerades av Imre Újvári. Jag har inte provat den själv men enligt sägen ska den ge okej resultat om man bländar ner den och vid full öppning så ska den ge en rejäl virvelbokeh.

  De har slutare som klarar 1/500s - 1/25s och tar bilder i 24x32mm format. Nej, jag skrev inte fel. Normal bildyta är 24x36mm men dessa kameror ger en bildyta som är 4mm mindre bred än gängse standard. Det gav 40 bilder på en vanlig 36 bilders filmrulle. Måste varit besvärligt att köra positiv film, dvs diabilder, undrar om det fanns diaramar för den storleken.

  Senare så kom Mometta III (1957) and Mometta Junior (1958) sm hade utbytbara objektiv med M42-gänga- Lite ovanligt då mätsökarkameror i stort sett alltid har M39 gänga. Mometta Junior saknar mätsökare. Dessa modeller slutade tillverkas 1962.

  MOM tillverkade många andra produkter som t ex radio, klockor, skrivmaskiner, teleskop, kompass och fiskerullar. Verksamheten upphörde 1990 och alla byggnader är rivna, men delar av företaget har lett till egna verksamheter varav vissa bär MOM-namnet.

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Köp nu, betala om 60 dagar!

  Tillsammans med vår samarbetspartner Svea Webpay erbjuder vi nu dig som privatkund att handla och betala inom 60 dagar.

  Nu kan vi med glädje meddela dig som privatkund hos oss att fram till den 25/11 kan du välja i kassan att betala när det passar dig inom 60 dagar.

  • Erbjudandet gäller konsumentköp
  • Upp till 60 dagars kredittid
  • Uppläggningsavgift: 0 kr
  • Administrationsavgift: 39 kr
  • Ränta: 0 %

 • Live - Fotografera vinterlandskap och norrsken

  Landskapsfotograf Solli Kanani berättar hur du bäst förbereder dig inför din vinterfotograferingsresa!

  Har du någonsin undrat hur man fotograferar norrsken? Vilken utrustning behöver du när temperaturen kan vara så kall som -31 C? Eller kanske du inte är säker på hur du ska välja rätt tid att resa för att fånga det perfekta vinterlandskapet?

  På onsdag den 26/10 kl 19:00 kommer landskapsfotografen Solli Kanani att berätta hur du bäst förbereder dig för din vinterfotograferingsresa och dela med sig av sina bästa tips från sina upplevelser efter att ha rest till Lofoten, Island och Lappland.

  Obs. Webbinariet kommer att hållas på engelska.

  I det här webbinariet kommer Solli att ta upp:

  • Hur du planerar din vinterfotoresa
  • Vad man ska ta med, inklusive utrustning och kläder
  • Hur du komponerar din bild när du är på plats
  • Hur man fångar norrskenet
  • Hur du redigerar ditt vinterlandskapsfoto

  Anmäl dig till webbinariet här: Registration

  Om Solli

  Solli Kanani är en professionell fotograf baserad i Paris. När hon inte reser jorden runt för att hitta inspiration jobbar Solli för olika varumärken för mat och köksmaskiner samt restauranger och hotell, och fotograferar tallrikar med Michelin-stjärnor och prisbelönta kockar. Hon nominerades till den prestigefyllda Pink Lady Food Photographer år 2020 och 2021 och har varit finalist i Chefs World Summit matfotograferingstävling.

  Solli är en Nikon-partner, en ambassadör för Calibrite och en BenQ AQCOLOR-expert. Du kan följa henne på Instagram eller kolla in hennes hemsida.

 • Göteborgs Fotodag - Richard Walch

  Lär dig om förberedelserna inför att fotografera actionsport.

  Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande  och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  Canon-ambassadören Richard Walch har länge arbetat med att fotografera actionsport, något som många gånger kräver stora förberedelser. Richard är känd för sin kontroll över både ljussättning och komposition, har vunnit flertalet tävlingar och utmärkelser för sina bildprojekt och arbetat med stora varumärken som Audi och Red Bull.

  Under sin föreläsning kommer han att ge oss en unik inblick bakom kulisserna och hur han gör för att ta sina bilder, något som han själv beskriver som att han kliver in i ett hundraprocentigt fotoläge, när han är på en fotoplats.

  (Obs: Föredraget är på engelska)

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Test: Laowa 12-24 mm f/5,6 C-Dreamer

  Test

  Vi har testat Laowas nya ultravidvinkelzoom, men är den så drömsk som namnet antyder?

  En raktecknande ultravidvinkelzoom som denna är perfekt för t ex landskapsbilder, arkitektur- och interiörfotografering. Eftersom man i regel bländar ner runt f/11-f/16 till den sortens motiv för att få ett så stort skärpedjup som möjligt så har den relativt låga ljusstyrkan mindre betydelse.

  Mats: Precis som Laowas övriga objektiv får man en extremt hög kvalitetskänsla och en underbar känsla i fokusringen. Bländarringen går med lämpligt motstånd och med klick-steg. Objektivet är gediget byggd av metall, men det är inte vädertätat.

  Skärpan är mycket bra till stor del av bilden redan på f/5,6. För bästa kant- och hörnskärpa behöver man blända ner runt f/8-f/11, vilket jag personligen inte ser som något problem eftersom detta är objektiv framförallt riktar sig till landskaps- och arkitekturfotografer som är ute efter stort skärpedjup och raka linjer. Den kanske mest anmärkningsvärda egenskapen är den låga distorsionen, vilket är perfekt för bland annat arkitekturfoto. Kromatisk aberration går att hitta om man går in för att leta med lykta och lupp, det är alltså försumbart.

  Motljusegenskaperna får av mig både ris och ros. Ros är endast för att jag fullkomligen älskar den 10-strålande stjärneffekten som uppstår när man riktar kameran mot starka ljuskällor som solen, och ris blir det för att det kan vara svårt att inte få en massa reflexer och spökbilder.

  Samtliga bilder tagna med en Sony A7R IV  men objektivet finns även att köpa till Canon RF-fattning och Nikon Z-fattning.

  Läs hela testet här: Laowa 12-24 mm f/5,6 C-Dreamer

  Här hittar du fler bilder tagna med Laowa 12-24mm f/5,6 C-Dreamer ->>

 • Göteborgs Fotodag - John Hellström

  John föreläser om vikten av att se rätt färger när du bildbehandlar.

  Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande  och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  John Hellström fokuserar på utveckling och förbättring inom idrott och foto. Han är kapten för Svenska Landslaget i Fotografi, var domare under printfinalen i Svenska Mästerskapen i Fotografi 2021 och har också doktorerat med forskning inom Expert performance.

  Under sin föreläsning kommer John att förklara vikten av att se rätt färg i sin bildbehandling, och hur han arbetar med detta i sitt arbetsflöde.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Drönarsöndag: Centercourten

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Klas Sjöberg.

  Klas: ”Centercourten" Lycksele. Spela tennis i "skogen" tillhör en av de exotiska saker man kan ägna sig åt i Västerbottens inland. 

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Stor katt

  Veckans X-files är inskickad av Vilgot Dietrichson.

  Klicka för att se större bild >>

  Bilden är tagen med Panasonic Lumix DMC-FZ300

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Göteborgs Fotodag - Niclas Ahlberg

  Niclas kommer att föreläsa om hur du fotograferar fåglar i sin rätta miljö.

  Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande  och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  Niclas Ahlberg är naturfotograf med primärt fokus på fåglar. Han blev invald i föreningen Naturfotograferna och har placerat sig långt fram i flera internationella fototävlingar de senaste åren. 2020 gav han ut sin första bok ”Ljusets avsked och återkomst”. Mesta tiden bakom kameran spenderas på östra Gotland där han bor stora delar av året.

  I sitt bildskapande utgår Niclas oftast från ljuset. En bra bild ska enligt honom visa fågeln och djuret i sin rätta miljö i ett fint intressant ljus, något han berättar mer om under sin föreläsning.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Nyhet: Sony ZV-1F

  Nyhet

  Din första vloggkamera!

  Sony ZV-1F är gjord för att vara din första vloggingkamera. Från sociala medier till YouTube kan du enkelt förhöja vloggingkvaliteten med fantastisk bild- och ljudkvalitet. Inspelningskvalitet i 4K och slowmotion i Full HD-upplösning (upp till fyra gånger långsammare) med ett skarpt 20 mm-vidvinkelobjektiv och profilbilder (filter) skapar du en mer fängslande upplevelse i dina videofilmer. Kameran justerar automatiskt ljusstyrkan så att ditt ansikte är korrekt exponerat även när ljusstyrkan ändras, som när du är bakbelyst eller när du går in i ett rum.

  ZV-1F är del av programmet Road to Zero på Sony, en miljöplan där de strävar efter att uppnå noll miljöavtryck under produkters hela livscykel. Kameran har därför delvis byggts i återvunnen plast, förpackningen innehåller mindre plast och fibrerna i vindskyddet är tillverkade av återvunnen polyester.

  Utmärkande egenskaper:

  • 20mm brännvidd
  • Hög videokvalitet
  • Avancerad autofokus
  • Anpassad för vloggning
  • Kan användas som webbkamera

  Förväntat leveransdatum för Sony ZV-1F är redan i slutet av oktober.

  Just nu har vi en förbokningskampanj på nya Sony ZV-1F där du även får ett fjärrhandtag värde 2690:- på köpet!

  Läs mer och beställ här: Sony ZV-1F

 • Fotohistoria: Packtick

  Detta är en väldigt sällsynt svensk kamera från Hugo Svensson & Co kring 1910. Kan vara tillverkad i Sverige, men det finns också en möjlighet att den är tillverkad annanstans men stämplad med deras logo.

  Ingenjör John Hugo Svensson grundade 1890 tillsammans med Carl Georg Dahlgren C.G. Dahlgren & Co. De tillverkade olika typer av mekanik. Enligt sägen så var Hugo den som uppfann och konstruerade medan Georg skötte försäljningen. De låg nära F.W. Hasselblad & Co och fick in en del kamerareparationer från dem. Det var detta som gjorde att C.G. Dahlgren & Co gled in mot kameratillverkning. 

  De började med att kopiera existerande kamerakonstruktioner, men Hugo gjorde förbättringar och det blev även helt egna konstruktioner. Dessa marknadsfördes av Hasselblad. 1896 dog Georg och Hugo köpte ut änkan ur företaget. Hugo tog in lillebror Yngve till företaget och bytte namn till Hugo Svensson & Co.

  Redan 1902 hade Hugo Svensson & Co en egen katalog och de sålde själva sina kameror. Där fanns även tips och trix. Första katalogen var på 20 sidor och det erbjöds fyra kameramodeller: Svenska Express, Simil Express, Svea och Stella. De fanns i olika paketlösningar och vissa fanns även i stereoutförande. 

  Hugo Svensson & Co Packtick använder Lopa-plattor för bladfilm. Den ger 6x9cm negativ. Slutaren är av mycket enkel typ och har två val: "M" och "T". Bländaren går från f/11 - f/32.

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Göteborgs Fotodag - Jessica Wikström

  Jessica delar med sig av sina bästa knep för att du ska ta dina porträttfoton till nya nivåer.

  Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande  och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf och ambassadör för Fujifilm baserad i Stockholm, specialiserad inom kreativa och cinematiska porträtt, med klienter över hela världen. Jessica arbetar ofta med en ljuskälla för att plocka fram både dramatik och djupa skuggor i sina bilder – något som kännetecknar hennes bildspråk.

  Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Jessica sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och dramatiska porträtt.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Göteborgs Fotodag - Hans Strand

  Häng med när Hans berättar om hur man fångar landskapets former.

  Missa inte Göteborgs Fotodag 2022! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  Hans Strand är specialiserad på landskapsfotografering. Tack vare sina vackra landskapsbilder har Hans fått ett namn om sig som naturfotograf även långt utanför Sveriges gränser – vilket utmärkelsen Hasselblad Master Award 2008 är ett gott bevis på. Hans olika bokprojekt styr motivområdena för hans fotografi och just nu är det Island som får besök av Hans och hans kamera. Vid sidan av sina bokprojekt och bildbyråfotograferande så säljer han även sina bilder som konst på gallerier världen över. Hans var från början specialiserad på vilda naturlandskap och har med detta rest över hela vår jord.

  De senaste åren har han dock vänt kameran även mot landskap formade av människan. Något som han till slut har ansett som oundvikligt, då människan nu har blivit den största skapande och förstörande kraften på vår planet. Programmet är ett retrospektiv över hela hans professionella karriär från 1990 till idag.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Test: Tamron 50-400/4,5-6,3 Di III VC VXD

  Test

  Vi testat vad Tamrons nya supertelezoom går för!

  Detta är en supertelezoom från Tamron för Sonys spegelfria fullformatskameror med E-fattning. Fungerar även utmärkt på en Sonykamera med APS-C sensor som då motsvarar en telezoom på 75-600mm.

  Mats: På brännvidder från 50mm och upp till ca 200 är skärpan mycket bra från kant till kant redan på full öppning. På längre brännvidder faller skärpan en aning över hela bilden. Självklart är en kompakt 8x-telezoom som denna en kompromiss på ett eller flera plan, men jag tycker Tamron prioriterat på rätt områden. En egenskap som också imponerade på mig var den extremt korta närgränsen och höga förstoringen på 50mm som ger en avbildningsskala på 1:2.

  Kromatiskt aberration och vinjettering går att hitta om man letar noga, men generellt tycker jag de håller sig på låga nivåer. Objektivets bokeh får godkänt betyg på längre brännvidder och på största bländaröppning.

  Läs mer och beställ här: Tamron 50-400/4,5-6,3 Di III VC VXD, för Sony E-fattning (fullformat)

  Fler bilder tagna med Tamron 50-400mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD hittar du här ->>

 • Göteborgs Fotodag 2022

  Sveriges Fotodagar rullar vidare mot Göteborg!

  Under Göteborgs Fotodag hittar du den senaste fototekniken, möter tillverkarna som låter dig testa nya kameror, objektiv och andra tillbehör som stativ och väskor. Är du på gång att skaffa dig en ny utrustning, då har du här chansen att prata direkt med experterna – för att hitta just det som passar dig! Och framför allt: vad som känns bäst just i din hand!

  Du har också möjlighet att ta del av exklusiva mässerbjudanden hos oss under dagen.

  Du som inte har möjlighet att fysiskt besöka mässan kan se den livestreamad här: Kamera&Bild Göteborgs Fotodag LIVE

  Under Fotodagens inspirerande föredrag får du möjlighet att själv utvecklas som fotograf. De välkända fotograferna delar med sig av sina kunskaper och bjuder på sina idéer. Under Fotodagen möter du proffs inom en mängd olika genrer, som alla ger dig tipsen för hur du kan bli en bättre fotograf! Du lyssnar till deras föredrag för att höra mer om tankarna bakom bildskapandet, och du möter dem även personligen för att kunna ställa just dina frågor – om motiven, utrustningen och vägen fram till den perfekta bilden.

  Program

  09.00  Fotodagen öppnar
  09.30 Niclas Ahlberg
  10.45  Richard Walch [engelska]
  12.00  John Hellström
  12.45  Lunchpaus
  14.00  Paneldiskussion
  15:00  Jessica Wikström
  16.15  Hans Strand
  17.00  Fotodagen avslutas

  Vi  kommer även att ha en paneldiskussion där några av Sveriges mest meriterade fotografer diskuterar aktuella ämnen inom fotografin utifrån sina egna erfarenheter och sitt bildskapande. Under diskussionen som leds av moderator Calle Rosenqvist från Kamera & Bild kommer det även finnas möjlighet för dig i publiken att ställa frågor.

  Nytt för i år är att alla seminarier, vimmel från mässgolvet samt exklusiva och spännande intervjuer kommer att livesändas för att ni som inte har möjlighet att närvara fysiskt, skall få ut så mycket som möjligt av dagen – fast hemifrån.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

   

 • Drönarsöndag: Lake Bled

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Olwan Eriksson.

  Olwan: Ibland känns det dumt att vissa bilder bara ligger på datorn och samlar damm.

  Denna bild är tagen i Slovenien vid Lake Bled under en europaresa. Vem vet kanske någon annan som uppskattar den.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2.

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Umeås Fotodag

  Här hittar du allt du behöver veta!

  Nu är dagen kommen! Sveriges Fotodagar drar igång med buller och bång på Nolia, Umeå. Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och kommer att erbjuda allt ifrån utställningar till unika erbjudanden, exklusiva för besökare. Mässan håller öppet mellan kl 9:00 till 17:00 och i samband med mässan kommer även vår butik på Gräddvägen 5 hålla öppet mellan kl 10:00 till 18:00. För dig som inte har möjlighet att närvara på mässan kan du delta via livesändning som du kan läsa om lite längre ner i inlägget.

  Du har även möjlighet att gå på fem lärorika och inspirerande föreläsningar av professionella fotografer till den förmånliga kostnaden av 395:-. Eftersom delad glädje är dubbel glädje så har du även möjlighet att köpa två biljetter till priset av en och ta med dig en kompis.

  Se alla unika mässerbjudanden här: Sveriges Fotodagar - Kampanjer

  Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Nolia, Signalvägen 3 i Umeå

  Restaurang Kummin har öppet i samband med mässan och de driver även ett café i utställningslokalen som serverar enklare fika under dagen.

  Program för dagen (klicka för att öppna)09.00  Fotodagen öppnar: Utställare på plats hela dagen
  09.30  Knut Koivisto: »Fotograferar live på scen«
  10.45  Lucia Griggi: »Avlägsna expeditioner« [engelska]
  12.00  Serkan Günes: »Landskap inifrån«
  12.45  Lunchpaus
  14.00  Paneldiskussion: Fotografiska samtal om bilder
  15.00  Danny Clifford: »Rock Stars Don’t Smile« [engelska]
  16.15  Johanna Lundberg: »Med fokus på sport« 
  17.00  Umeås Fotodag 2022 avslutas 


  Köp biljett till föreläsningarna här - gå två och betala för en, 395:-

  För dig som inte har möjlighet att delta på plats kommer du fortfarande att kunna ta del av föreläsningar och känslan i mässområdet via livesändning. Under dagen kommer du att förutom föreläsningar kunna ta del av bland annat intervjuer med utställarna på mässan. 

  Gå in på umeasfotodag.se för att följa livesändningen på lördag (sändningen börjar 09:30). 

  Nästa stopp för Sveriges Fotodagar är i Chalmers, Göteborg den 22 oktober vilket du kan läsa om och köpa föreläsningsbiljetter här: Göteborgs Fotodag 2022

  Varmt välkommen!

 • X-files: En fjäril utanför Bureå

  Veckans X-files är inskicka av Fredrik Blomberg.

  Fredrik: Bild på en fjäril utanför Bureå som ligger strax utanför Skellefteå en fantastisk sensommardag i augusti.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Canon EOS RP + Canon RF 35/1,8 Macro IS STM. Bilden är inte beskuren.

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Test: Fujifilm X-H2

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Fujifilms högupplösta nyhet!

  Mats: Fujifilm X-H2 är framtagen för professionella fotografer med höga krav på väderskydd och robust konstruktion. Kameran är givetvis vädertätad och har ett chassi av metall. Ergonomiskt ligger X-H2 mycket bättre till i handen än X-T-modellerna tack vare det större och mer välformade greppet, och man kommer åt alla knappar och reglage bättre med högerhandens tumme. Fuji har t ex flyttat på joysticken till ett lämpligare ställe, vilket ger mindre risk för kramp i tummen.

  Jag var först lite skeptisk ang brusnivåerna eftersom upplösning och pixeltäthet ökat ytterligare med 14MP mer än X-H2s och X-T4 (en pixeltäthet som faktiskt motsvarar över 90MP på en fullformatskamera). Men jag kan nu konstatera efter att ha jämfört ISO-bilder från X-H2 med X-T4 att den har förvånansvärt lågt brus även på höga ISO som t ex 6400. Mycket bra jobbat!

  I X-H2 finns upplösningar allt från FHD 1920 x 1080 till 4K / 60p och till och med 8K / 30p. Man kan även välja ett 4K HQ-läge upp till 30p som är översamplat från 8K. Standard 4K-läget fungerar upp till 60p. Videokvaliteten är mycket bra med relativt låga brusnivåer upp till ISO 3200, och ISO 6400 fungerar bra i vissa situationer lite beroende på motivets utseende och karaktär.

  Läs hela testet här: Fujifilm X-H2

  Fler bilder tagna med FujiFilm X-H2 hittar du här ->>

   

 • Följ med CyberPhotos produktspecialist ut i fält

  Så här kan det se ut en vanlig dag när Mats testar objektiv.

  Om du är nyfiken hur på hur Mats på CyberPhoto tänker och går tillväga när han testar objektiv, så får du gärna följa med på en tur.

  Ifall du undrar vad det är för konstigt objektiv som han använder i början av filmen så finns mer information om den optiken här: Laowa 24/14 2X Periprobe

   

 • Fotohistoria: Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann

  Idag ska vi titta på en tysk kamera som lanserades 1907. Den heter kort och gott "Mentor". Den tillverkades av Goltz & Breutmann OHG Fabrik für photographische Apparate.

  Hugo Breutmann grundade företaget 1898 i Berlin. Försäljaren Frantz Goltz blev delägare 1899. Företaget fick namnet Goltz & Breutmann OHG Fabrik für photographische Apparate. Kameramärket hette Mentor och deras specialitet var fokalplanslutare. Franz Goltz ersattes senare av affärsmannen Gustav Adolf Heinrich. Företagsnamnet behölls. Heinrich drev på utvecklingen och även att företaget flyttades till Tysklands kamerastad Dresden.

  Under första världskriget så tillverkade företaget flygkameror och efter kriget så återupptogs tillverkningen av civila kameror. Företaget bytte namn 1921 till Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann. 1929 hade de 180 anställda. Efter den allmänna ekonomiska krisen 1929 samt efter Heinrich död 1935 så började det gå utför för företaget. 1944 köpte Rudolf Großer företaget och startade om det med endast 15 anställda. Men i februari 1945 så brandbombades Dresden och fabriken totalförstördes.

  Mentor som företag överlevde ändå kriget och fortsatte sin verksamhet med att tillverka storformatskameror. I april 1972 så förstatligades företaget. Dresden hamnade ju bakom Sovjetunionens ockupation. De hade då 21 anställda. Namnet blev VEB Mentor Großformatkameras Dresden. 1980 så införlivades företaget i VEB Pentacon. 

  Som lite extra onödigt vetande kan jag berätta att dessa kameraföretag låg i Dresden: Balda, Certo, Eho-Altissa, Ernemann, Feinmess, Hüttig, ICA, Ihagee, Kochmann, Kerman, KW, Eugen Loeber, Ludwig, Mentor, Mimosa, Pentacon, Richter, Werner, Wünsche, Zeiss Ikon och Zeh.

  Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann tillverkade följande modeller: 

  • Mentor
  • Mentor II
  • Mentor II Stereo
  • Mentor III
  • Mentor IV
  • Mentor Nachtreflex
  • Mentor Standard
  • Mentor Atelier-Reflex-Kamera
  • Mentor Compur-Reflex-Kamera
  • Klein-Mentor 9x9
  • Klein-Mentor Spiegelreflex 6x9
  • Mentor Dreivier
  • Mentorett
  • Mentor Klapp
  • Mentor Klapp-Reflex
  • Mentor Stereo-Reflex
  • Mentor Spiegel-Reflex-Kamera
  • Mentor Sport-Reflex-Kamera
  • Mentor Reflex
  • Mentor Reflex Deluxe
  • Mentor Werbe-Reflex (9x12)
  • Mentor Werbe-Reflex (13x18)
  • Mentor Studio Camera
  • Mentor Studio Reflex
  • Mentor Studio 13x18
  • Panorama I
  • Panorama II

   

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotograf Mats Alfredssons resa till Indien

  Läs om Mats intryck från Varanasi och New Delhi.

  Mats Alfredsson arbetade under 80-talet som journalist och pressfotograf och där föddes också drivkraften att fånga ögonblicket och människan. Under de senaste 13 åren har Mats varit djupt involverad i gatu-fotograferandets utveckling både Sverige och internationellt. Han har drivit workshops och arrangerat Street-fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago. Mats var en av upphovsmännen till de stora foto-promenaderna i Göteborg med över 200 deltagare. Den 17 september gav han sig iväg till Indien och delade generöst med sig av bilder och intryck på sin Facebooksida.

  Nedan kan du läsa ett par nerdyk i Mats resedagbok.

  20 september kl. 05:38
  Klockan ringer 04.30. Det är svart ute. En halvtimma senare sitter jag i en tuktuk på väg mot Ganges. Varje morgon genomförs religiösa ceremonier. Eld, vatten, bad och yoga i samband med solens uppgång. Pilgrimerna är redan där. Förmodligen gick de upp långt innan staden vaknade. Vid den här tiden på året är det högvatten. Vi är i slutet av monsunen. De imponerande avsnitten med trappor ner mot floden döljs av det bruna, snabbflytande vattnet. På väg hem mot frukosten möts vi av barn på väg till skolan. Motorcyklar med upp till fem personer. De uniformsklädda ungarna klämmer ihop sig. Pappa kör. En mamma håller en bebis tätt intill sig där färden snabbt fortsätter i sicksack förbi fordon, lösa hundar, kossor och gående. Ännu en dag börjar i Varanasi.

  MatsAlfressonIndien_blogg1.jpg

  21 september kl. 08:21
  ”Försiktigt, det kommer en kropp bakom dig…” Vänder mig snabbt och ser processionen. Fyra män bär en bår över axlarna. På den ligger en tydlig kropp insvept i de vackraste glänsande tyger. Jag vet att det är fel ögonblick att fotografera. Lagrar det istället i hjärnans minneskort. Förstår att jag befinner mig precis vid det berömda krematoriet vid Ganges i Varanasi. De bär båren upp i en smal gränd. Jag följer efter. Plötsligt ser jag den. Elden där de döda kremeras. Kraftfull. Får veta att den lågan har brunnit konstant i över 4500 år och har en direkt koppling till det själsliga tillståndet Nirvana. Eldas med ved. Jag befinner mig på en mycket speciell plats. Inser att tiden är utan betydelse.

  MatsAlfressonIndien_blogg4.jpg

  22 september kl. 13:16
  Mamman tar sin tre-åriga dotter i handen och kliver rakt ut i trafiken. Hon ska över på andra sidan. Gatan är dubbelriktad. Mer intensiv än något annat jag sett. Signalhornen används oavbrutet av bilar, motorcyklar och tuktuks. Inte en tyst sekund. Volymen är öronbedövande. Hastigheten är hög, det körs i sicksack, bromsas, gasas. Varje fordon i ständig rörelse. Jag ser mamman och barnet. Fordon framifrån och bakifrån. Allt i någon slags märklig symbios. En smidig rörelse, det är offensivt, men alla tar hänsyn till varann. Minsta lucka fylls blixtsnabbt igen. Mamman och barnet kommer över hur naturligt som helst. Sedan gör jag samma sak. Surrealistiskt, som att vara mitt i ett TV-spel. Indien, Varanasi.

  MatsAlfressonIndien_blogg7.jpg

  Läs resedagboken i sin helhet och se alla tillhörande bilder på Mats Facebooksida

  Vi vill även passa på att tipsa om en fotoresa Mats Alfredsson arrangerar tillsammans med Zoom Fotoresor i april nästa år som heter Streets of Lisbon vilket är en 4 dagar lång resa till Lissabons spännande gator och genuina atmosfär.

  Läs mer här: Streets of Lisbon

   

 • Nyhet: Nisi Filter Swift System

  Nyhet

  Ett nytt flexibelt filtersystem!

  Det nya filtersystemet är utformat för kontentkreatören i farten. Det är ett flexibelt system där användaren kan använda fyra olika filter samtidigt, vilket sedan kan ge upp till 15 olika effekter beroende på vad man vill åstadkomma.

  Den nya filterserien bygger på det befintliga variabla ND-filtret True Color med 1-5 steg, där man sedan trycker fast de övriga nya filtren på plats. Det går att kombinera upp till fyra filter samtidigt. Den nya filterserien består av tre nya filter; ett ND-filter med 4 steg, ett Black Mist 1/4 och ett UV IR CUT-filter, samt en adapter för att även kunna använda dessa utan det variabla ND-filtret.

  Dessa filter finns i storlekarna 67, 72, 77, 82 och 95mm och levereras både som separata filter samt i tre olika kit beroende på användarens preferenser: VND / Black Mist-kitVND-kit och VND Add On-kit.

  • Variable ND 1-5 Stops True Color Ger 1–5 steg längre slutartid. Filtret har NiSi:s populära True Color-teknik som eliminerar de färgskiftningar som kan förekomma i variabla filter. Filtret har en tunn design och kan användas med ett 16mm objektiv utan att orsaka vinjettering.
  Läs mer och beställ här: Nisi Variabelt gråfilter True Color (1-5 steg)

  ND 4 Stops Ökar slutartiden med 4 steg, och när det används tillsammans med Variable ND 1–5 steg får man ett 5–9 stegs variabelt ND-filter. Filtret har NiSi:s nya Multi Ti-coating som gör det mer motståndskraftigt mot repor och skyddar mot reflexer.
  Läs mer och beställ här: Nisi Filter Swift System ND16 (4 steg)

  Black Mist 1/4 ger extra dimension och karaktär åt dina bilder. Ljuskällor får en mjuk diffusion medan skuggorna behåller sin nyans och svärta. Sänker kontrasten, mjukar upp rynkor, jämnar ut fläckar och skapar en mjuk, pastelliknande ljuskvalitet.
  Läs mer och beställ här: Nisi Filter Swift System Black Mist 1/4

  UV IR CUT är utformat för att ge färgbalans åt kameror som inte har något IR-filter framför bildsensorn, som t.ex. BMPCC eller RED-kameror, när man fotograferar med ND-filter. Filtret stoppar både UV-strålning under 390nm och IR-strålning över 700nm.
  Läs mer och beställ här: Nisi Filter Swift System UV IR Cut

 • Ricoh Street Photo Walk

  Häng med på Photo Walk den 15 oktober i Stockholm!

  Vi bjuder nu in till Ricoh Street Photo Walk den 15 oktober i Stockholm och du har chansen att vara med på detta event via oss på CyberPhoto! Eventet leds av fotografen Antonio Pisani från Ricoh och Fredrik Fernlöf, svensk Ricoh-ambassadör och erkänt duktig fotograf samt personal från Focus Nordic som hanterar Ricoh i norden. Följ med på Stockholms gator med support av två mycket duktiga fotografer och få en start eller nystart på ditt gatufotograferande – helt kostnadsfritt.

  Du som vill ha inspiration för ditt fotograferande eller komma igång med gatufotografering får en unik chans att få det i en årstid som passar perfekt för det. Det är ett begränsat antal platser på denna Ricoh Street Photo Walk så anmäl dig nu- Det är kostnadsfritt att delta men vid förhinder vill vi att du avanmäler dig aktivt då det annars utgår en No Show-avgift på 499kr.

  Du behöver inte ha en Ricoh-kamera för att anmäla dig eller för att delta men alla anmälda får ett erbjudande om att köpa en kamera av oss på CyberPhoto till ett mycket bra pris.

  Alla deltagare bjuds på lunch under eventet.

  Plats: Hotel C, Vasaplan 4, Stockholm
  Tid: 11:00 – 15:00
  Lunch: 12:30
  Anmälan: via mail till photowalk@cyberphoto.se – först till kvarn gäller, begränsat antal platser

  Inför eventet:

  • Ta med din egen fotoutrustning
  • Klä dig för att vara utomhus
  • Vi äter på buffé så eventuella allergier reglerar man själv
  • Anmälan ska innehålla namn, mobilnr, e-post och din adress

  Se mer från Fredrik Fernlöf och Antonio Pisani

 • Test: Nikon Nikkor Z 400/4,5 VR S

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Nikons smidiga teleoptik till Z-fattningen!

  Mats: Objektivet känns rejält byggt samtidigt som det är förhållandevis lätt och kompakt. Det finns totalt 5 st L-Fn-knappar som kan tilldelas med upp till 21 st tillgängliga funktioner.

  Skärpan är mycket bra redan på största bländaröppning till stor del av bilden. Det blir bara marginellt skarpare på f/5,6 och märks i synnerhet närmast kanterna, så jag ser ingen större vits med att blända ner annat än för ökat skärpedjup eller längre slutartider.

  Den optiska bildstabiliseringen kompenserar för upp till 5,5 stegs längre slutartider, och med t ex ett Nikon Z9-hus upp till 6 steg i kombination med kamerans IBIS. Autofokus styrs av en stegmotor som ger en tyst och följsam fokusering för både stillbildstagning och filmning. Fokusbegränsning finns och är valbart från 6m till oändligt, utöver standardläget som går från närgränsen på 2,5m upp till oändligt.

  Läs mer och beställ här: Nikon Nikkor Z 400/4,5 VR S

  Fler bilder tagna med Nikon Nikkor Z 400/4,5 VR S finns här ->>

 • Drönarsöndag: Manchester United låg under

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Steve McGowan.

  Steve: Om inte Manchester United hade legat under med 4-0 efter 35 minuter så hade jag inte kommit ut för att ta bilden. Bilden är tagen vid Åh Stiftsgårds strand i Ljungskile, Uddevalla kommun. Jag var frustrerad med United så jag gick ut för att bilder och jag var glad att jag gjorde det.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med en DJI Mini 3 Pro

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Det bara exploderade på himlen

  Veckans X-files är inskickad av Lars Flygare.

  Lars: Norrskens säsongen är på gång ordentligt, denna bild är från en kväll då det inte skulle vara norrsken, men fick rusa ut med kameran då det bara exploderade på himlen under en kort tid.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen i Karungi i Tornedalen, Kamera Nikon D810 + Tamron 15-30 mm / f2.8.

  Se mer från Herr Flygare på Instagram: @lasseflygarephoto

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Umeås Fotodag - Knut Koivisto

  Lär dig att fånga snygga och avskalade porträtt med personlighet!

  Den 8 oktober på Nolia startar Sveriges Fotodagar sin turné. Umeå är första staden där man kan träffa utställare inom foto, video med mera. Se de senaste nyheterna, prata bildskapande med nya och gamla vänner och ta del av alla erbjudanden på plats på Nolia.

  Knut Koivisto är porträttfotografen som gjort sig känd för sina avskalade porträtt där han lyckas fånga personligheten hos sina modeller, oavsett om det är en välkänd person eller någon främmande på gatan. Knut är även fotografen bakom Fotografiskas permanenta utställning ”Wall of Fame” med porträtt på de fotografer som har haft utställningar på muséet. Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Knut sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och avskalade porträtt. Knut har varit ambassadör för Fujifilm sedan 2012.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-

  Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Nolia, Signalvägen 3 i Umeå

  Varmt välkommen!

 • Nyhet: Tamron 20-40/2,8 Di III VXD

  En kompakt vidvinkelzoom med många användningsområden!

  Tamron 20-40/2,8 Di III VXD är en kompakt och ljusstark vidvinkelzoom anpassat till Sonys fullformatskameror men funkar sedvanligt även till Sonys APS-C-kameror med E-fattningen och ger då en bildvinkel motsvarande 30-60 mm på en fullformatssensor. Vikten är endast 0,36 kg och längden 8,7 cm. Filterdiametern är traditionen trogen 67 mm som på de flesta av Tamrons objektiv till Sony E.

  Ett objektiv med detta brännviddsomfång lämpar sig till en rad olika användningsområden som gatufotografi, vloggning, arkitektur, reportage och landskap, för att nämna ett fåtal. Tack vare sin konstanta bländare på f/2,8 går den även bra att använda i lite sämre ljusförhållanden och astrofotografi.

  En linjär VXD-motor står för autofokusen vilket ger en tyst, snabb och exakt autofokusering, både vid video och stillbilder. Med Tamrons Lens Utility-mjukvara kan du smidigt välja fokusläge samt uppdatera objektivets firmware. Att objektivet är vädertätat är självklart ett stort plus.

  Utmärkande egenskaper

  • Zoomomfång 20-40mm
  • Konstant ljusstyrka f/2,8 över hela zoomomfånget
  • VXD linjär AF-motor för tyst, snabb och exakt autofokusering
  • Närgräns 17 cm & avbildningskala upp till 1:3,8
  • Filterdiameter 67mm (samma som de flesta Tamron till Sony E)
  • Vikt endast 365 g
  • Minsta och lättaste normalzoomen i sin klass
  • Vädertätad

  Prislappen för Tamron 20-40/2,8 Di III VXD för Sony E är 10.990:- och säljstart är den 27 oktober.

  Läs mer och beställ här: Tamron 20-40/2,8 Di III VXD, för Sony E-fattning (fullformat)

 • Nyhet: Sony FX30

  Nyhet

  Sony lanserar ett lillasyskon till populära Cinema Line-kameran FX3!

  Hoppa in i filmskapandets värld med den nya Sony FX30 Cinema Line-kameran. Den inkluderar det eftertraktade S-Cinetone™-utseendet som tillhandahålls av avancerade Cinema Line-modeller, högt dynamiskt omfång med S-Log3, Dual Base ISO, Cine EI-läge, ett övre handtag med XLR-ingångar, gängade fästpunkter för tillbehör, tally-lampor och andra arbetsflödesförbättrande detaljer som placerar den i samma kategori som andra Cinema Line-modeller när det gäller funktionalitet, användarvänlighet och design.

  För det nakna ögat är det lätt att förväxla denna kamera med Sony FX3 då de till utseendet är nära identiska, bortsett ifrån att FX30 har svarta monteringshål, men tar vi en titt på sensorn finner vi en bakbelyst EXMOR R CMOS-sensor på 26 MP i storleken Super35. En annan skillnad är att skärmen på FX30 har ännu högre upplösning än FX3.

  Sony FX30 har, likt storasyskonet FX3, också RAW-utgång och tidskodsynkroniseringsfunktioner som gör den mycket utbyggbar. Kombinerat med det omfattande urvalet av E-mount-objektiv, högpresterande ljudlösningar och andra viktiga komponenter ger den kreatörer ett utomordentligt flexibelt system för ett brett spektrum av behov.

  Övriga skillnader mellan FX30 och FX3: 

  • FX30 klarar att spela in i 4K120fps med 1,6x beskärning medans FX3 bara har 1,1x. Spelar du dock in i HD med FX30 får du tillgång till 240fps.  
  • 14+ stop dynamiskt omfång på FX30, 15+ stop dynamiskt omfång på FX3 
  • FX30 har ögon AF för djur och fåglar i både foto och videoläget
  • FX30 Saknar mekanisk slutare och ej kompatibel med blixtar 
  • Fokusområdet för FX30 täcker 90% av sensorn, FX3s täcker 89% 

  Denna kamera är den perfekta ingången till Sonys Cinema Line-familj eller en mycket kompetent B-kamera för den som redan äger en Sony FX3, FX6 eller FX9.

  Utmärkande egenskaper: 

  • APS-C bakbelyst EXMOR R CMOS-sensor, på 26 MP 
  • Filmning i upp till 4K/60p/120p, HD240p, 10-bitar med 4:2:2 färgsampling 
  • 16-bit 4K ProRes Raw till extern inspelare 
  • 14 stegs dynamikomfång vid filmning med S-Log3 
  • Stöd för S-Cinetone för enkel färgmatchning med Sonys övriga Pro-videomodeller 
  • E-fattning för tillgång till Sonys stora objektivsortiment 
  • Snabb hybridautofokus med 627 st fasdetektionspunkter 
  • Fokusområdet täcker 90% av bildytan 
  • 5 axlig inbyggd stabilisering 
  • Vanlig-, activemode- och Gyro-efterhands stabilisering 
  • God greppergonomi för handhållen filmning i de flesta situationer 
  • Dubbla kortplatser, SDXC och CFexpress Typ A 
  • Flexible ISO, Cine EI, Cine EI Quick, Timecode och LUT-funktion 
  • Focus Map och Breathing Compensation funktionerna från A7IV 
  • Valbart XLR handtag

  Sony FX30 finns att köpa med och utan det avtagbara XLR-handtaget.

  Läs mer och beställ här: Sony FX30 | Sony FX30 med XLR-handtag

 • Umeås Fotodag

  Allt du behöver veta om mässan i Umeå den 8 oktober!

  Nu är det inte länge kvar till Sveriges Fotodagar drar igång med start i vårt eget Umeå. Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och kommer att erbjuda allt ifrån utställningar till exklusiva erbjudanden. Du har även möjlighet att gå på fem lärorika och inspirerande föreläsningar av professionella fotografer till den förmånliga kostnaden av 395:-. Just nu får du två biljetter till priset av en så passa på att bjud med en kompis.

  Restaurang Kummin har öppet i samband med mässan och de driver även ett Café i utställningslokalen som serverar enklare fika under dagen.

  Schema

  09.00  Fotodagen öppnar: Utställare på plats hela dagen
  09.30  Knut Koivisto: »Fotograferar live på scen«
  10.45  Lucia Griggi: »Avlägsna expeditioner« [engelska]
  12.00  Serkan Günes: »Landskap inifrån«
  12.45  Lunchpaus
  14.00  Paneldiskussion: Fotografiska samtal om bilder
  15.00  Danny Clifford: »Rock Stars Don’t Smile« [engelska]
  16.15  Johanna Lundberg: »Med fokus på sport« 
  17.00  Umeås Fotodag 2022 avslutas 

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Nolia, Signalvägen 3 i Umeå

  Varmt välkommen!

 • Umeås Fotodag - Magnus Winbjörk

  Se Magnus utställning om den norrbottniska naturen!

  Den 8 oktober har du som besökare på Umeås Fotodag på Nolia möjlighet att se vår Content Partner Magnus Winbjörks utställning i mässan. Mässdelen och utställningarna är kostnadsfria att delta i. "Skönhet från svenska lappland" är temat för utställningen.

  I en intervju med våra vänner på kamerabild.se berättar Magnus:

  "Våra nordiska grannar har varit mycket bättre på att promota sin natur fotomässigt. Bilder från finsk eller norsk natur kan man nästan känna igen platserna på. Men den svenska fjällvärlden är mer oexploaterad på det sättet. Här kan man visa bilder och ingen vet var de är tagna."

  Umeås Fotodag är första anhalten för Sveriges Fotodagar. Under 2022 och 2023 kommer vi tillsammans med våra vänner på Kamera & Bild och Zoom Fotoresor att besöka fyra städer så håll utkik när vi kommer närmare just ditt område.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Nolia, Signalvägen 3 i Umeå

  Varmt välkommen!

 • Test: Nikon Z30

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av Nikons mycket smidiga vloggkamera!

  Nikon utökar Z-serien med Z30, en lätt och smidig vloggkamera med bland annat vinklingsbar touchskärm och som kan filma i 4K / 30p upp till 125 minuter. 

  Mats: I mångt och mycket är Z30 likvärdig med Nikons tidigare APS-modeller Z50 och Z fc, men det som skiljer markant är att Z30 saknar den gamla vanliga 30-minuters gränsen för video och ger istället kontinuerlig inspelning upp till ca 125 minuter eller så länge minneskort och batteri räcker. Filmkvaliteten i 4K är som väntat bra, och speciellt på låga ISO. Till skillnad från sina närmaste DSLR-syskon så spelar Z30 in 4K-film utan cropfaktor, den använder alltså hela sensorns bredd. Vilket är en fördel framförallt vid användning av vidvinkeloptik.

  Grepp och utvändig design är likvärdigt med Z50 bortsett från att Z30 saknar sökare och som fått samma typ av vikbara skärm som Z fc. Förbättringarna som Nikon gjort i Z30 är först och främst för dig som skapar video med längre inspelningstid, bättre stereomikrofon och fler videoanpassade inställningar som t ex zebra, tidskod och elektronisk bildstabilisering.

  Läs mer och beställ här: Nikon Z30

  Fler bilder tagna med Nikon Z30 hitttar du här ->>

  I filmen nedan dokumenterar Carl sin skogslunch som han lagade över öppen eld med vloggkameran Nikon Z30. I det högra hörnet ser du vilka filmklipp som är filmade med Nikon Z30. Allt filmmaterial från Z30 är precis som det kommer direkt ur kameran och filmat i 4K / 25p och 1080 / 120p samt med aktiverad VR-bildstabilisering.

   

 • Umeås Fotodag - Serkan Günes

  Låt oss presentera en av föreläsarna på Umeås Fotodag - Serkan Günes - mästaren på landskapsfotografi.

  Den 8 oktober på Nolia startar Sveriges Fotodagar sin turné. Umeå är första staden där man kan träffa utställare inom foto, video med mera. Se de senaste nyheterna, prata bildskapande med nya och gamla vänner och ta del av alla erbjudanden på plats på Nolia.

  Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap i stort som smått.
  Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Serkan har som förste svensk vunnit det prestigefyllda: ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife. Serkan kommer att berätta om sitt sätt att fotografera landskap, sitt bildspråk och sina egna idéer om bildkomposition.

  Han kommer även att ge en hel del intressanta tips för hur du ska utveckla ditt landskapsfotograferande.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Nolia, Signalvägen 3 i Umeå

  Varmt välkommen!

 • Drönarsöndag: En Ö i det blåa

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Lars Isaksson.

  Lars: En höstbild från Piteå skärgård Renöra, segelregatta i bakgrunden sett från min DJI Spark.

  Klicka här för att se större bild >>

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Norrsken vid bottenvikskusten

  Veckans X-files är inskickad Sture Marklund.

  Sture: Det ser ut att bli en bra norrskenssäsong. Den här bilden tog jag 4/9 –22 ute vid bottenvikskusten.

  Se större bild här >>

  Bilden är tagen med Canon EOS 5D Mark IV + Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Vinnaren i tävlingen Cybersommar

  Ett stort grattis till...

  ...Lisa Ekström för sitt vackra och påhittiga bidrag och tack till alla som skickade in sina fantastiska bidrag till denna tävling, cirka 300 stycken blev det! Vi tycker det är väldigt kul att gång på gång få det bekräftat att Sveriges bästa fotografer väljer oss som sin kamerabutik och vi lovar att ni snart ska få nya chanser att visa vad ni kan! 😀

  Priset i denna tävling var inget mindre än nya Nikon Z30 + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR till ett värde av 10 190 :-.

  Se mer från Lisa på Instagram: @fotograf_lisaekstrom

  Trevlig helg!

 • Test: Canon EOS R10

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Canons mest kompakta kamera i R-familjen!

  Canon EOS R10 har en 24MP APS-C CMOS-sensor och klarar upp till 15/23 bilder per sekund i seriebildstagning beroende på mekanisk eller elektronisk slutare, video i 4K / 30p översamplad från 6K samt 4K / 60p med en viss beskärning. Du kan även filma Full HD i upp till 120 fps för filmsekvenser i slow motion.

  Mats: Canon har förbättrat bildkvaliteten i EOS R10 jämfört med alla tidigare modeller med APS-sensor. Detaljåtergivningen är bra och bruset är lågt även på relativt höga ISO. Jag finner inget att klaga på videokvaliteten i 4K som den kommer ur kameran, det ser riktigt bra ut med låga brusnivåer även på lite högre ISO, den duger mer än väl för en normal hobbyanvändare, och fungerar såklart även bra för vloggning. 

  Canon EOS R10 är en snabb och prisvärd liten kamera som är prefekt för dig som vill ha en behändig och lätt EOS R-kamera. Kanske tillhör du dem som inte vill bära omkring på en stor och tung kamera, eller dem som behöver en mindre och lättare modell som andrakamera eller som extra reserv. EOS R10 fungerar även fint för bloggare och Vloggare som snabbt enkel vill ha ett färdigt resultat direkt ur kameran.

  Läs mer och beställ här: Canon EOS R10

   

 • Umeås Fotodag - Johanna Lundberg

  Vad krävs för att bli sportfotograf? Det kan Johanna berätta!

  Den 8 oktober på Nolia startar Sveriges Fotodagar sin turné. Umeå är första staden där man kan träffa utställare inom foto, video med mera. Se de senaste nyheterna, prata bildskapande med nya och gamla vänner och ta del av alla erbjudanden på plats på Nolia.

  Johanna Lundberg har jobbat som fotograf på Bildbyrån sedan 2013, Skandinaviens ledande bildbyrå för sportfoto vars fotografer bevakar de största internationella sportevenemangen. Johannas drivkraft är en stark passion för sport och supporterskap, och hon har bevakat både världs- och europamästerskap men satsar även på längre reportageresor. Hon är 2016 års mottagare av Lars-Gunnar Björklunds stora sportjournaliststipendium.

  Under sin föreläsning på Umeås fotodag visar Johanna bilder från sina uppdrag och berättar om sitt jobb som sportfotograf på Bildbyrån, om anekdoter från och hur man jobbar på de stora idrottsevenemangen såsom VM och OS. Hon berättar även om den utrustning som behövs samt vad som krävs av den som vill bli sportfotograf.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Nolia, Signalvägen 3 i Umeå

  Varmt välkommen!

 • Fotohistoria: Agfa Movex

  Kan två gröna plåtlådor vara intressanta? Ja, det var ju det ändå. Förutom dryga 3000 kameror så har vi massor av tillbehör och udda prylar i vårt museum. Dessa gröna plåtlådor har legat några år på våra Agfa-hyllor och jag funderat vad de kan vara för något men de har hela tiden halkat ner i prioritering, men nu äntligen tog nyfikenheten överhanden.

  En låda är ungefär dubbelt så tjock som den andra och har mer rundade kanter, vilket du kan se på första bilden. Det står Agfa på båda så helt klart är det film det handlar om och dess form antyder också att det är troligen till filmkamera, då avseende kamera för rörlig film. de 2 följande bilderna visar Movex 8 filmkassetter och de 3 sista bilderna visar Movex 16 filmkassetter. På sista bilden så har jag öppnat upp själva filmkassetten så du kan se hur filmen ska ligga.

  Det finns väldigt lite information på nätet om dessa men jag ser på kassetterna att en är 8mm film och att den andra är för 16mm film, och då är frågan om den senare är för vanlig dubbel-8 eller om den rent användes i en 16mm kamera. 

  Efter en del forskande så visar det sig att dessa kassetter kallas Agfa Movex 8 respektive Agfa Movex 16. Agfa Movex 8 kamera var världens första kamera att använda 8mm smalfilm i kassett. Den kameran lanserades kring 1937 så detta är ganska tidig teknik. Det är svårt att förstå att dessa lådor och kassetter kan vara så pass gamla. Dels på grund av dess fina skick men också på grund av den fina precision som de tillverkats i. Första kameran som använde Agfa Movex 16 filmkassetter är Agfa Movex 16-12 B och den lanserades redan 1928. Det är ju nästan hundra år sedan! Fascinerande att man kunde bygga sådana avancerade kameror och system redan då.

  Det fanns ytterligare ett Agfa kassettsystem för 8mm film som hette Agfa Movex Reflex. Den kassetten är bredare än dessa andra. Den lanserades betydligt senare, 1963 för att vara exakt.

  Du ser 7 bilder av filmkassetterna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Filmkassetterna kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Tamron 150-500/5-6,7 Di III VC VXD för Fujifilm X

  Nyhet

  En smidig telezoom med mycket stort omfång!

  Tamron lanserade sin 150-500/5-6,7 Di III VC VXD med Sony E-fattning i mitten av förra året och nu kan även Fujifilm X-fotografer med teledrömmar ta del av detta magnifika objektiv. På Fujifilms X-kameror (X-T4, X-H2S, X-S10 etc) ger objektivet en brännvidd motsvarande 225-750 på en fullformatskamera.

  En telezoom med brännvidder på upp till 500 mm är en mycket bra optik för djur & natur, sportfoto och andra motiv på längre avstånd. Bildstabiliseringen gör att objektivet lättare kan användas på frihand utan problem med skakningsoskärpa - och även i lite sämre ljusförhållanden.  För ett objektiv med detta zoomomfång har det en relativt lätt vikt på ca 1,7 kg.

  Tamron150500FujiX_2.jpg

  När Mats testade detta objektiv för Sony E lät det så här:

  På kortare brännvidderna upp till ca 300mm är skärpan mycket bra till stor del av bilden. På resterande brännvidder blir det dock lite softare, men det är ändå förhållandevis bra och fullständigt normalt att skärpan försämras på längre brännvidder bland liknande supertelezoomar.

  Lateral kromatisk aberration håller sig på en imponerande låg nivå och jag kände faktiskt inget behov av att korrigera KA i RAW-filerna, och det händer verkligen inte ofta. Tamron brukar vara duktiga på att få till en snygg bokeh och i de flesta fall är den rätt soft och det blir godkänt betyg, men om bakgrunden är rejält stökig så kan den också upplevas lite för orolig för min smak.

  Säljstart för Tamron 150-500/5-6,7 Di III VC VXD för Fujifilm X är i mitten av oktober.

  Läs mer och beställ här: Tamron 150-500/5-6,7 Di III VC VXD för Fujifilm X

 • Vår Content Partner Sandra Hallnor bjuder på höstiga bilder

  Direkt från Lappland!

  Om du vill lära dig hur man tar lika vackra bilder som Sandra så har hon faktiskt skrivit en artikel om hur hon med tips lånade från Hollywood fotograferar familjer som du kan läsa här: Använd storytellingteknik för mer levande semesterbilder på barnen

  Se mer från Sandra Hallnor på Instagram: @portraitsoflapland

  SandraHallnorSeptOkt_blogg5.jpg

 • Nyhet: Nikkor Z 17-28/2,8

  Nyhet

  En kompakt vidvinkelzoom med stor bländare!

  Nikkor Z 17-28/2,8 är ett ultravidvinkelzoomobjektiv som täcker brännvidderna 17-28 mm och är anpassat för Nikons spegellösa fullformatskameror men passar även utmärkt på deras APS-C kameror med Z-fattningen. Detta objektiv erbjuder en snabb konstant maximal bländare på f/2.8 i en kompakt och lätt kropp och är därför smidig att bära med sig, både på stan och på resa.

  Nikon har använt sig av två ED-glas, ett Super ED-glas och tre asfäriska linselement för att ge en stabil bildskärpa genom hela zoomomfånget. Objektivet reagerar väl på en mängd olika scener och motiv för ett bredare uttrycksspektrum med användning av det unika perspektivet som ett ultravidvinkelobjektiv erbjuder, såväl som den snabba maximala bländaren på f/2,8 och minsta fokusavstånd på 19 cm som möjliggör dynamiskt uttryck för att betona det primära ämnet.

  I ett försök att göra objektivet lättare att använda för videoinspelning är Nikkor Z 17-28/2,8 utrustad med höghastighets AF-kontroll som ger mjuk fokusering, även med rörliga motiv, plus en stegmotor (STM) och kontrollring som ger ännu tystare och mjukare drift.

  Läs mer och beställ här: Nikon Nikkor Z 17-28/2,8

 • Umeås Fotodag - Danny Clifford

  Låt höra en varm applåd för rockfotografen Danny Clifford som 20-åring blev Bob Dylans officiella fotograf.

  Den 8 oktober på Nolia startar Sveriges Fotodagar sin turné. Umeå är första staden där man kan träffa utställare inom foto, video med mera. Se de senaste nyheterna, prata bildskapande med nya och gamla vänner och ta del av alla erbjudanden på plats på Nolia.

  Rock-&-roll är Danny Cliffords grej. Som en fluga på väggen har han följt flera av de mest ikoniska musikalartisterna under de senaste 40 åren. Starten var under slutet av 70-talet när han som 20-åring blev Bob Dylans officiella fotograf, men även med sitt nära arbete tillsammans med Queen, The Who, The Rolling Stones och Amy Winehouse för att nämna några. Danny har skapat en nära relation till världens mest kända artister och därigenom kunnat fånga dem på bild på ett sätt som få andra gjort. Med sina oändliga bilder tagna både bakom scen har Danny tagit några av världens mest omtalade rockbilder.

  I sitt föredrag tar Danny med oss bakom kulisserna hos en av världens främsta musikfotografer och vi får höra berättelserna bakom bilderna på några av världens största artister.

  Föredrag: Livet som rock & roll-fotograf
  (Föredraget är på engelska)

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Nolia, Signalvägen 3 i Umeå

  Varmt välkommen!

 • Test: GoPro Hero11 Black

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av GoPros nya stjärna!

  Snabbtestad och jämförd med Hero10
  Vi har jämfört bildkvalitet och bildstabilisering med Hero10 och vi ser en ganska tydlig skillnad i framförallt dynamiskt omfång. Vi ställde in båda kamerorna med så likvärdiga inställningar som möjligt - 5,3K / 50p / Bitfrekvens Hög / 8-bitar / vitbalans 5500K / ISO 100 / Boost stabilisering / Superview 16mm / Skärpa medel / Färgprofil Naturlig.

  Resultat
  I scener med stora kontraster så ger Hero11 märkbart bättre teckning i både ljusa och mörka partier i bilden, trots att kontrasten är något högre i Hero11. Vi såg dock inga större skillnader i färgåtergivning. Att filma i 10 bitar istället för 8 bitar ger bara fördelar när man behöver göra färg- eller kontrastförändringar i efterredigering. Som filmen kommer direkt ur kameran så märks i regel ingen skillnad mellan 8- och 10 bit.

  De två bilderna nedan är från exakt samma tidpunkt filmat med Hero11 och Hero10. Här syns en ganska tydlig skillnad på bättre teckning i himlen samtidigt som kontrasten är högre i Hero11. Hero10 ger överlag en aningen mörkare bild med lägre kontrast.

  Hero11vsHero10w.jpg

  När det gäller bildstabiliseringen så är det marginella skillnader med samma inställningar, men Hero11 har fått ett extra läge HyperBoost som ska förbättra IS ytterligare. Båda kamerorna ger en helt otrolig stabilisering och som gör en gimbal överflödig. Gimbal behövs inte ens när det skakar rejält som t ex när vi monterade Hero11 på en liten radiostyrd bil som kördes på grusvägar, eller som när vi satte Hero10 på ena skidan på en snöskoter. Båda kamerorna klarar till och med av att stabilisera de små mikrovibrationerna som ofta uppstår i metalldelar när t ex en bil eller snöskoter går på tomgång.  

  Plus
  + Aningen större sensor och förbättrat dynamiskt omfång
  + Otroligt effektiv elektronisk bildstabilisering även i 5,3K/60p & 4K/120p
  + Mycket bra videokvalitet i 5,3K för att vara en actionkamera
  + Ingen synlig lateral kromatisk aberration
  + Bäst ljud bland actionkameror
  + Flest manuella inställningar i klassen, som t ex ISO, bitrate, slutartid, exp.komp etc
  + Slow motion i 4K/120p
  + Utökade Time lapse-funktioner för både video och stillbilder
  + Funktionen TimeWarp (timelapsefilm)
  + Stillbilder i RAW / 27MP
  + Dubbla displayer med bildvisning på båda (fram- & baksida)
  + Enkelt handhavande och logiska menyer
  + Röststyrningen fungerar bra
  + Looping-funktion för att kunna användas som bilkamera
  + Vattentät ner till 10 meter, och UV-hus som klarar ner till 60m finns som tillbehör
  + Överlägset största tillbehörsutbudet bland actionkameror
  + USB-laddning av batteriet, det går även att driva kameran via USB med t ex en powerbank
  + Kraftigare batteri än många äldre modeller
  + Identisk design med Hero10 och samma tillbehör passar
  + WiFi & GPS

  Minus
  - H.265 kan ge oerhört långa exporteringstider till H.264
  - H.265 fungerar bara med ett begränsat antal mediaspelare
  - Stabiliseringen i Hero11/10 Black fungerar sämre eller inte alls i kyla (ca -10° eller ännu kallare)
  - Batteriluckan är betydligt svårare att öppna jämfört med t ex HERO8/7

  Slutsats
  Av alla Actionkameror vi testat hittills så tar GoPro Hero11 härmed över ledningen som Bästa Actionkamera från Hero10 tack vare den nya bildsensorn som bl a ger ett större dynamiskt omfång, mer vidvinkel  i Hyperview-läget (motsvarande 12mm istället för 16mm) möjlighet till inspelning i 10-bitar, samt några utökade funktioner för bl a Timelapse.

  Läs mer här: GoPro Hero11 Black

  Se även testet av GoPro Hero11 Blacks bildstabilisering:

   

 • Drönarsöndag: Mullsjö och Mullsjön

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Robin Orava.

  Robin: En créme färgad vinterkväll i januari 2022, eller snarare eftermiddag, skickade jag upp drönaren från pulkabacken och fångade en panorama av Mullsjö och Mullsjön. Jag är inget fan av vinter, men det finns färger som bara kommer fram på vintern. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: En klassisk marcobild

  Veckans X-files är inskickad av Maria Lindskog.

  Maria: Den här bilden tog jag efter att regnet hade öst ner under dagen idag. En klassisk marcobild som aldrig går ur tiden.

  Se större bild här >>

  Vill du lära dig mer om att fotografera makro?
  Då rekommenderar vi denna artikel: Våra bästa tips för att fotografera makro

  Se mer från Maria på Instagram: @marialindskogphotos

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • GoPro Hero11 Black - Stabiliseringstest

  Test

  Action utlovas!

  GoPro är för många synonymt med extraordinär bildstabilisering. Vad kan vara skakigare än en radiostyrd bil på grusväg? För att sätta nya Hero11 Black på prov monterade vi den på en nitrodriven radiostyrd bil och körde så gruset sprutade. Hur bra var stabiliseringen? Se videon nedan och avgör själv.


  Ett fulltständigt test av GoPro Hero11 Black kommer du att kunna läsa inom kort.

  Läs mer och beställ här: GoPro Hero11 Black

 • Umeås Fotodag - Lucia Griggi

  Vi har den stora glädjen att presentera den första av föreläsarna som kommer till Umeås Fotodag - Lucia Griggi är en hyllad djur- och naturfotograf som du har chansen att lyssna till den 8 oktober i Umeå.

  Den 8 oktober på Nolia startar Sveriges Fotodagar sin turné. Umeå är första staden där man kan träffa utställare inom foto, video med mera. Se de senaste nyheterna, prata bildskapande med nya och gamla vänner och ta del av alla erbjudanden på plats på Nolia.

  Lucia Griggi är fotografen, filmaren och Canonambassadören som utforskar den vilda naturen och dess djurliv. Hon har genomfört flera expeditioner till avlägsna platser på Antarktis och Arktis, där hon har fotograferat både på marken och från luften.

  Lucia Griggis bilder har prisats i flera internationella fototävlingar och hon har jobbat med uppdragsgivare som BBC, Warner Brothers och Disney.

  Lucia berättar: ”Jag kommer att prata om fotografering i kalla klimat i Högarktis och Antarktis. Berätta historier från några av de mest avlägsna platserna på vår planet, från ursprungsbefolkningen i norr till expeditioner genom Antarktis längst i söder, om hur jag fotografera vilda djur och alla landskap som ständigt förändras. Dessutom om bevarandefoto och att hjälpa planeten.”

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Nolia, Signalvägen 3 i Umeå

  Varmt välkommen!

 • Fotohistoria: Agiflex II

  AGI (Aeronautical and General Instruments Co. of Croydon, England) grundades redan 1915. Vi ska ta en titt på Agiflex II. Den grundar sig på Agiflex, som grundar sig på en militär flygspaningskamera som heter ARL, som i sin tur grundar sig på tyska
  Reflex Korelle som lanserades 1935. Det är ingen exakt kopia men mycket starkt inspirerad,

  Efter andra världskriget var brittiska importen av optisk utrustning mycket begränsad så AGI såg en affärsmöjlighet och grundade Agilux Ltd kring 1946. Bland det första som de tillverkade var Agiflex och den var helt avsedd för den civila marknaden. Agilux tillverkade även kameror åt andra företag som t ex Ilford.

  Det är anmärkningsvärt att AGI tillverkade allt själva, alla delar, då också slutarna och även objektiven. I början av 1960-talet la man ner all kameratillverkning och idag tillverkar de en mängd av instrument och system både för civilt och miltärt bruk.

  Agiflex anänder 120-film och ger 6x6 negativ. Den har ljusschaktsökare och en fokalplansslutare. Man kan inte anklaga kameran för att vara vacker.

  Agiflex (I) lanserades 1946 och klarade 1/500s - 1/25s + B.

  Agiflex II, den du ser på bilderna, lanserades 1949 och klarade 1/500s - 2s + B. Nu också med blixtsynk.

  Agiflex III lanserades 1954 och var betydligt snyggare än sina föregångare.

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas