-
Gott nytt år!
Vi säger tack och hej till 2022 och blickar framåt mot 2023.
Världen fortsätter att vara en händelserik plats med allt vad det innebär och kamera-, mobil- och outdoorvärlden likaså! Under 2022 har vi rapporterat på över 80 nyheter i vår blogg och hoppas det händer mycket roligt nästa år också.
Oavsett om ni fyrar ut året 2022 med färgglada explosioner eller på mer lågmälda sätt önskar vi er alla ett gott nytt år!
-
CyberPhoto på YouTube
Se produkttester, föreläsningar, videoexempel och mycket mer!
Vi strävar efter att ge dig kunskap om produkter innan du väljer att handla hos oss och får det du förväntar, därför arbetar vi ständigt med att utföra tester på de senaste heta produkterna. Förutom skrivna tester och testbilder har vi även en Youtubekanal där du hittar videoexempel, tester och information om kameror, mobiltelefoni och friluftsprodukter.
Se vår videos här: youtube.com/cyberphoto
-
Samyang V-AF 24/T1,9 & 35/T1,9
Se två videoexempel på Samyangs nya vidvinklar i V-AF-serien.
Den nya V-AF-serien är världens första objektiv för videokreatörer med autofokus och är designade för att underlätta processen att skapa videoinnehåll. I skrivande stund har Samyang lanserat V-AF 24mm, 35mm och 75mm (alla med bländare T1.9) och nu återstår bara 20mm och 40mm T1.9 innan serien är komplett. De återstående två objektiven förväntas komma under första kvartalet 2023.
Alla V-AF-objektiv är designade för Sonys fullformatskameror med Sony E-fattningen och har flera spännande och viktiga funktioner, så som kuggar för follow focus, indikatorlampa och en enhetlig design genom hela serien. Tack vare att de även delar samma vikt och storlek är det enkelt att använda objektiven med tillbehör som gimbals eller drönare, eftersom man inte behöver balansera om dem, vilket kan vara tidskrävande.
Samyang V-AF 24/T1,9 FE
Läs mer och beställ här: Samyang V-AF 24/T1,9 FE
Samyang V-AF 35/T1,9 FE
Läs mer och beställ här: Samyang V-AF 35/T1,9 FEOm du vill se mer från Samyangs V-AF-serie kan du se ett videoexempel med 75mm här: Samyang V-AF/T1,9
-
Test: Nikon Nikkor Z 17-28/2,8
TestNu kan du läsa vårt test på Nikons kompakta ultravidvinkelzoom!
Nikon Nikkor Z 17-28/2,8 är en kompakt och ljusstark vidvinkelzoom som passar många olika fototillfällen, och speciellt lämplig för landskap-, natur- och arkitekturfotografering.
Mats: Centrumskärpan är mycket bra redan på f/2,8, och vid nedbländning ökar skärpan framförallt ut mot kanterna. Det går inte se någon skillnad i mitten av bilden på f/2,8 och f/5,6. Som bäst skärpa från kant till kant ger den runt f/5,6 på samtliga brännvidder. Men beroende lite på brännvidd, fokusavstånd och motiv kan det naturligtvis vara behövligt att man bländar ner ytterligare om man vill att det ska vara skarpt över hela bilden.
Motljusegenskaperna är också bra, det går att komponera med solen i bild utan att det uppstår en massa störande reflexer och spökbilder. Autofokus arbetar snabbt och relativt tyst, vilket också gör den lämplig för video med minskad risk för att AF:en stör ljudinspelningen. Men 100% ljudlöst är det som brukligt inte.
Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 17-28/2,8 (Fullformat)
Fler bilder tagna med Nikon Z 17-28/2,8 hittar du här ->>
-
Viltrox visar upp en ny 75/1,2 Pro AF STM till Fujifilm XF
NyhetNär bakgrunden ska bort!
Viltrox har annonserat att de snart kommer att släppa en AF 75/1,2 till Fujifilm XF. Objektivet är anpassat för APS-C-sensorer och är byggt helt i metall.
Som namnet (AF) antyder är den utrustad med autofokusmotor men kan även fokuseras manuellt genom en brytare på sidan av objektivet eller genom kamerans inställningar. Även bländare kan styras manuellt via den klickade bländarringen.
Utmärkande egenskaper:
- Stor bländare på F1,2
- Otroligt grunt skärpedjup
- HD Nano beläggning
- 16 element i 11 grupper
- Skarp bild med mycket hög upplösning
- Snabb och precis AF
- Fungerar utmärkt för video också
- Tre lager utav vatten och dammtätning
- USB-C kontakt för uppdateringar
Läs mer och beställ här: Viltrox 75/1,2 Pro AF STM
-
Snart smäller det!
Fyra handfasta tips på hur du fotograferar fyrverkerier.
1. Använd stativ
När man fotograferar fyrverkerier är stativ ett måste för att kamerans slutare ska vara öppen tillräckligt länge för att bilden ska få de långa vackra linjerna från explosionen utan att man får oönskad rörelseoskärpa i bilden. Se våra fotostativ här: Fotostativ
2. Inställningar
Se till att ställa in din kamera på manuellt läge så du kan styra över bländare och slutare helt själv. Bländaren kan du ställa in på runt f/8 för att få allt i bilden skarpt då fyrverkerierna inte kommer vara på exakt samma fokuslinje. Slutartiden beror helt på hur du vill att dina bilder ser ut men i regel brukar man ha en slutartid på mellan 2-10 sekunder för att få med hela explosionen. Använd en fjärrkontroll eller timer för att slippa skakningsoskärpa i bilden.
ISO vill du ha så lågt som möjligt, ISO 100-200. Stäng av brusreducering för att hinna ta så många bilder som möjligt. Stäng av autofokus och fokusera manuellt i förväg.
3. Använd ett vidvinkelobjektiv
Använd ett vidvinkelobjektiv för att få med hela explosionen samt lite miljö för att få en härlig känsla i bilden. Mest populära brännvidden är mellan 14mm - 24mm för att få med allt. Detta beror självklart helt på hur långt bort du står. Bilden ovan är tagen med brännvidden 29mm på en APS-C-sensor vilket motsvarar cirka 43mm på en fullformatssensor då jag stod en bit bort. Se våra sortiment på vidvinkelobjektiv HÄR >
4. Efterbearbetning
Att justera din fyrverkeribild i ett fotoredigeringsprogram som Capture One Pro kan göra stor skillnad för att få fram färgerna ordentligt.
Bilden ovan är tagen nyårsafton 2020 -> 2021 med Sony A6300 + Sony E PZ 18-105/4 G OSS, 29mm, ISO 100, f/8, 2,5 sekunder
-
Drönarsöndag: Ett ovanligt (drönar)perspektiv
Lämplig även på lägre altituder.
Drönare tillåter oss att fånga bilder som annars hade varit omöjliga att ta, såvida man inte har tillgång till en helikopter eller en väldigt hög stege. Dagens bild ser dock inte ut som en drönarbild, den är tagen från ett låg perspektiv och är till och med lite vinklad uppåt.
En fin fördel med drönare är att de som sagt möjliggör bilder som annars hade varit svåra att fånga men det gäller inte bara från höga höjder utan även från platser som är svårt att nå till fots. Denna bild hade lika gärna kunnat varit tagen med en vanlig kamera men eftersom jag inte kände mig helt bekväm med att ge mig ut på isen ännu så kunde jag skicka ut drönaren som bekymmerfritt svävar ovan den potentiella faran och fångar bilden.
/Carl
Bilderna är tagna med DJI Mini 3 Pro
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
God Jul!
Vi vill önska alla en riktigt God Jul!
Tolv kändes som ett juligt nummer då julen är i tolfte månaden på den dubbeltolfte dagen, så varför inte ha 12 bokehgranar i dagens inlägg. En julgran fotograferad med tolv olika objektiv med olika karaktärer på deras bokeh. Vissa galna, vissa spännande och andra vackra. Det står längst ner på varje bild vilket objektiv som bilden är tagen med. Här är listan över de objektiv som vi använt:
1. Meyer Optik Görlitz Trioplan 100mm f/2,8
2. Meopta Belar 50mm f/4,5
3. Minolta RF-Rokkor 250mm f/5,6 spegeltele
4. MC Volna-9 50mm f/2,8
5. Fujinon 55mm f/2,2 M42
6. Meyer Optik Görlitz Domiplan 50mm f/2,8
7. Helios-44
8. Helios-44-2 med omvänd frontlins
9. Leica Summilux 50mm f/1,4
10. Fujinon GF 110mm f/2 R LM WR
11. Meyer Optik Görlitz Primoplan 58mm f/1,9
12. Leica Noctilux 50mm f/0,95För er som tycker att karaktärer hos olika objektiv är intressanta kan läsa mer här >>
Återigen vill vi önska alla en riktigt God Jul!
-
Vilken GoPro är rätt för dig?
Här är skillnaderna mellan Hero11 Black och lillasyskonet Mini.
När man tänker "actionkamera" är lätt hänt att tankarna går till GoPro som har utvecklat actionkameror i 20 år nu. I år lanserade GoPro den elfte generationen av serien Hero och då även Mini som kan ses som något av en spirituell uppföljare till Session som också var en något mer kompakt och lättare variant.
GoPro Hero11 Black och GoPro Hero11 Black Mini är i det stora hela väldigt lika men har några viktiga skillnader som kan vara bra att veta för dig står i begrepp att införskaffa dig en riktigt bra actionkamera.
Likheter och skillnader
Både Hero11 Black och Mini delar samma nya 27MP sensor och har samma inspelningsmöjligheter med 10-bit 5.3K 60fps, 4K 120fps och 2.7K 240fps video samt den fantastiska HyperSmooth 5.0 bildstabiliseringen.
Den största skillnaden är att displayen fram och bak har plockats bort på Mini i favör till den mindre storleken och vikten men har istället fått en mindre display på ovansidan som berättar i vilket läge kameran befinner sig i. Med GoPro Quik-appen kan du via din telefon ändra inställningar och se Live View från kameran innan du startar inspelningen, samt använda telefonen som fjärrutlösare.
Mini har på baksidan fått ett extra par monteringsfingrar för fler monteringsmöjlighetger. En annan viktig skillnad är att Mini kommer med ett inbyggt GoPro Enduro-batteri som laddas via USB-C och inte kan bytas ut. Det går dock bra att driva kameran från en inkopplad powerbank om så önskas.
Vilken kamera till vem?
GoPro Hero11 Black passar bättre om du vloggar eller skapar innehåll där du behöver se inramningen i realtid, även om du planerar att filma länge där batteribyten kan förekomma och att ha kameran inkopplad i en powerbank inte är optimalt. GoPro Hero11 Black Mini passar bättre om du planerar att montera den där liten storlek och låg vikt är till stor fördel, inte minst på drönare eller fordon.
Om du har frågor är du alltid välkommen att ringa oss på 090 - 200 70 00 eller maila info@cyberphoto.se
Läs mer här: GoPro Hero11 Black | GoPro Hero11 Black Mini
-
Fotohistoria: Flygspaningsobjektiv från WWII
Ett av de mer ovanliga objektiven vi har i vårt museum är denna best från andra världskriget. Den väger 9,3 kilo och är 350mm hög och diameter på 160mm. Brännvidden är på 36 tum vilket innebär ca 915mm. Ljusstyrkan är på f/6,3 och objektivet har 16 bländarblad. Objektivet har märkningen 14A/2442
Dessa objektiv har troligen använts på Sptifire eller Mosquito. Spitfire PR Type D (PR Mk IV) och PR Mk XI ska ha använt 36" objektiv. Spitfires som användes för flygspaning var ibland målade i ljusblått och något exemplar i rosa. RAF använde även bland annat Bristol Blenheim, Westland Lysander och den fantastiska De Havilland Mosquito för flygspaning.
Detta objektiv användes i både F.8- och F.52-kamerorna och dessa kameror användes ofta i både Spitfire och Mosquito vid fotografering på hög höjd i dagsljus. Objektivet tillverkades från 1936 av J.H. Dallmeyer åt Air Ministry. Denna optik har suttit i någon av dessa flygplan och det hade verkligen varit spännande att veta exakt vilket av dem, och vad objektivet har fotograferat för något, men det kommer jag aldrig att få svar på.
Du ser 3 bilder av objektivet här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Objektivet kommer från vårt museum.
Sista bilden är © IWM CH 19646 och visar en F.52 kamera med 36" optik som monteras i en De Havilland Mosquito.
/Thomas
-
Förbättrad autofokus i tre av Tamrons objektiv
Bra blir ännu bättre med ny mjukvara!
Det handlar om Tamron 50-400/4,5-6,3 Di III VC VXD, Tamron 150-500/5-6,7 Di III VC VXD och Tamron 20-40/2,8 Di III VXD (samtliga för Sony E) där den största nyheten är att de två förstnämnda har fått förbättrad fokusering när det kommer till rörliga motiv. Alla tre objektiven har även fått stöd för Sonys AF Assist-funktion.
Klicka här för den fullständiga listan av förändringar
Product: 50-400mm F/4.5-6.3 Di III VC VXD (Model A067) Mount: Sony Latest Version: Ver.2 Last Update Date: 2022.12.15
Update
- Improved AF tracking performance when shooting moving objects
- Compatible with AF Assist function during video recording
- Added compatibility with TAMRON Lens Utility MobileTM Please update the firmware via TAMRON Lens UtilityTM.Product: 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD (Model A057) Mount: Sony Latest Version: Ver.3 Last Update Date: 2022.12.15
Update
- Improved AF tracking performance when shooting moving objects
- Compatible with AF Assist function during video recordingProduct: 20-40mm F/2.8 Di III VXD (Model A062) Mount: Sony Latest Version: Ver.2 Last Update Date: 2022.11.29
Update
- Compatible with AF Assist function during video recording
- Added compatibility with TAMRON Lens Utility Mobile
Läs hur du uppdaterar objektiven här: https://www.tamron.jp/en/support/release_note.html -
Pentax utvecklar analoga kameror. Igen!
Pentax proklamerar idag att de avser att utveckla nya analoga kameror. De menar att det finns en efterfrågan och att äldre kameror stiger högt i pris samt att äldre kameror ofta går sönder, och när de gör det så finns sällan reservdelar eller kompetent personal att utföra reparationer.
Pentax tar nu steget och utvecklar analoga kameror igen och de ska börja med en billigare kompaktkamera, sedan en mer avacerad kompaktkamera för att i nästa steg utveckla en spegelreflexkamera då de menar att ungdomar söker just sådana produkter. Nu ska vi ha klart för oss att den japanska marknaden inte ser likadan ut som den svenska marknaden. De kanske har helt rätt. Här i Sverige skulle nog en mer avancerad kamera, gärna med en fin mekanisk känsla, kunna få mer framgång. Billiga analoga systemkameror finns det kartongvis av på marknaden. En Pentax P30 kan du lätt få för 100kr och skulle den gå sönder så är det bara att köpa en till. Så att de ser en markand för en billig systemkamera är något som jag inte kan se.
Om Pentax nu tänker sig en typ Pentax P30 med manuell fokusering eller en typ Pentax MZ med autofokus får framtiden utvisa. Jag gissar på en manuellt fokuserad kamera då de också nämner att de avser att de senare även kommer med en helt mekanisk kamera och senare en som är lite mer avancerad. Så de avser att lansera flera analoga kameror.
Nu vet vi också hur Pentax fungerar ibland och det innebär att det kan ta flera år innan vi ser deras första anloga kamera komma ut på marknaden. Jag hoppas att vi får se deras första kamera i denna serie redan nästa år, men jag skulle inte tro det, jag gissar mer på 3-5 år bort.
Skulle de bygga en Minolta CLE, eller Contax T, eller Nikon 35 Ti, eller rent av en Pentax MX istället så skulle de få betydligt bättre framgång, åtminstone i Europa. Ett annat tag vore att bygga en egen Hasselblad X-Pan, en kamera som fortfarande är högt efterfrågad och flitigt använd.
Jag hoppas att Pentax klarar av att hänga sig kvar på marknaden, och att de har kraften att fullfölja sin analoga satsning. Pentax har historiskt varit populära men på senare år så har de bara en försumbar del av kameramarknaden. Det finns en liten men trogen grupp av Pentaxianer som troget fortsätter med Pentax. Vi håller alla tummarna för att det ska gå bra för Pentax.
På bilden ovanför ser du en Pentax MX från 1976.
/Thomas
-
Tävlingen #cybertröja är avgjord
och två vinnare ska få sig var sin Instax Mini 11!
Förra fredagen var det jultröjans dag och det firade vi med att tävla ut två st Fujifilm Instax Mini 11 + film. Tävlingen var uppdelad i två där man på vår Facebook och Instagram fick rösta på vem här på CyberPhoto hade bästa jultröjan och där var det Jennie (nr 4) som blev nr 1 med sin Grinchenprydda jultröja.
Samtidigt pågick tävlingen på Instagram där man fick ladda upp ett bidrag på sin jultröja som vår jury här på CyberPhoto skulle utse en vinnare och där var det Wide och mamma Ronja som kammade hem vinsten.
Vi säger ett stort tack till Fujifilm och alla som deltagit i tävlingen, både ni som skickat in bidrag och hjälp till att rösta fram vinnare.
Se vårt utbud av polaroidkameror här. -
Test: Sigma 24/1,4 DG DN Art
TestNu kan du läsa vårt test på Sigmas ljusstarka 24mm för spegellösa kameror.
Sigma 24/1,4 DG DN Art är lättare, mindre, vädertätad och specialdesignad för spegelfria kameror, en klar uppgradering mot Sigmas tidigare 24mm f/1,4 DG HSM som är mer anpassad för DSLR-kameror.
Mats: I centrum och till stor del av bilden är skärpan mycket bra redan på f/1,4, dock lite svagare i kanterna och inte riktigt i nivå med t ex Sigma 20mm f/1,4 DN Art, 35mm f/1,2 Art och 40mm f/1,4 Art på f/1,4. Nedbländad runt f/4- f/11 blir det mycket skarpt och bra över hela bilden.
Distorsion och kromatisk aberration håller sig på låga nivåer och något som bara märks i extremfall. Vinjetteringen är däremot rätt hög och som jag ser det objektivets svagaste punkt. Motljusegenskaperna är också relativt bra.
Objektivet är vädertätat för damm och vattenstänk, men som brukligt är det inte 100% vattentätt. Framtill på linsen kan man montera cirkulära 72mm-filter, och baktill kan man också använda tunna gelatinfilter. Till exempel använda ett ND-filter baktill och pol-filter i den främre filtergängan.
Läs hela testet här: Sigma 24/1,4 DG DN Art för Sony E | L-fattning
Fler bilder tagna med SIGMA 24mm f/1,4 DG DN Art hittar du här ->>
-
Capture One Pro 23 - Nya smarta funktioner!
Maria Pérez-Cejuela från Capture One berättar om de nya funktionerna som kan spara dig mängder av tid.
Att efterbearbeta sina bilder är inte alltid ett måste men om du vill få ut det absolut mesta ur din kamera och sätta din personliga prägel på bilderna finns det mycket du kan göra med RAW-filerna i efterbearbetningen. Tyvärr kan det också ofta vara en rätt tidskrävande process men det behöver inte vara det.
Capture One Pro 23 är den kompletta programvaran för att importera, redigera, konvertera och exportera dina RAW-bilder och i den här videon berättar Maria Pérez-Cejuela från Capture One om några av de nya smarta funktionerna för att du ska kunna lägga mer tid på det som är roligt med bildbehandling och mindre tid på det som är tråkigt.
I videopresentationen berättar Maria om och demonstrerar följande:
- Faster Culling (Snabbare urvalsprocess)
- Smart Adjustments (Smarta justeringar)
- Smart Styles (Smarta stilar)
- Layers in Styles (Lager i stilar)
- UX Improvements (Förbättringar av användarupplevelsen)
Du sparar hela 40% på Capture One Pro 23 hos oss i samband med köp av valfri kamera eller objektiv.
Läs mer här: Capture One Pro 40% Rabatt vid köp av kamera eller objektivOavsett om du är ny till Capture One Pro eller har provat på det tidigare kan du ladda ner och prova på Capture One Pro 23 gratis i 30 dagar från deras hemsida här: https://www.captureone.com/en
-
Drönarsöndag: Trollskog
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Pontus Wåhlin.
Pontus: Jag och mina kompisar vandrade i skogen på senhösten i naturreservatet Jätturn. Skogen där är väldigt trollsk och Bauersk med historiska blickar från 1600-talet. Vårat mål var Jätturnsjön och Jätturnvallen. Väl framme försökte jag fånga skog, sjö och höstsol ifrån ovan. Det mörka vattnet och skogens färger som möter var väldigt fint.
En video på höstsolen som lyser igenom på sjön, samt försöka fånga känslan finns här: Instagram
Klicka här för större bild 1 | Bild 2 | Bild 3 | Bild 4
Bilderna är tagna med DJI Mini 3 Pro
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Norrsken under fullmåne
Veckans X-files är inskickad av Miska Saarikko.
Den 6 december 2022 åkte jag upp norrut till Höga kusten, närmare bestämt till Kyrkdal nära Kramfors kommun, men redan nästa dag (7 december) hade vi några chanser att se norrsken, på grund av förutsägelser och löften om klar himmel.
Så vi åkte på ett scoutuppdrag för att hitta en plats där jag kunde pröva lyckan att fånga ljusen och hittade en sjö som heter Valasjön, som ligger bara några mil väster om Bollstabruk.
Nikon Z6 + Nikkor AF-S 14-24/2,8 G ED
300 @ 14 mm, F/2.8, 5 sec, ISO 1600Se mer från Miska på Instagram: @saarikkophoto
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Tävling: Jultröjans dag
Var med och tävla för chansen att vinna en Fujifilm Instax Mini!
Idag är ingen vanlig dag, nej det är jultröjans dag och det firar vi med en dubbeltävling där priset är en Fujifilm Instax Mini + film!
Vi behöver er hjälp att rösta fram er favorit bland dessa åtta av olika jultröjor varav en kommer vinna en Instax Mini + film. Du kan rösta på vår Facebook eller Instagram.
Klicka här för att se större bild >>
Men vi vill också se era jultröjor så om du är sugen på att vinna en Instax Mini och ett paket film gör du som följande:
- Ta en bild på dig själv eller en kompis som har på sig en jultröja.
- Ladda upp den på Instagram senast denna söndag 18/12, tagga inlägget med @instaxsverige och #cybertröja så vi hittar ditt bidrag.
- En vinnare kommer att koras av vår jury och presenteras på måndag 19/12
♥ Lycka till och trevlig helg!
Se vårt utbud av polaroidkameror här. -
Liveföreläsning: The Jubilee Expedition
Ikväll kl 19:00 är det dags för Jonas Paurells andra föreläsning i en serie av fyra!
Ikväll kl 19 fortsätter naturfotografen Jonas Paurell sin serie av föreläsningar och denna gång handlar det om det omöjliga uppdraget han och en grupp forskare tog sig an i början av året: The Jubilee Expedition.
Då många har uttryckt önskemål om att Jonas föreläsningar ska hållas på engelska kommer denna att göra det för att så många som möjligt ska kunna ta del av informationen. Föreläsningen kommer också gå att se i efterhand med svensk undertext.
Tidigt 2022 gav sig ett team på sex personer ut på ett omöjligt uppdrag för att återskapa en historisk expedition på dess 150-årsjubileum. Teamet försökte följa i fotspåren av professor AE Nordenskiöld från hans historiska expedition 1872.
Projektets ledare, bevarandefotografen Jonas Paurell, delar med sig av sin historia om The Jubilee Expedition. Hur den skapades, vad han ville uppnå med den, hur den svåra expeditionen faktiskt var och fotografierna han skapade under några av de svåraste förhållandena på jorden.
Var med på en kväll där vi föreställer oss det nästan ofattbara, diskuterar de skrämmande riskerna och de enorma belöningarna med att få möjlighet att fotografera något helt unikt.
Click here for the english version
Telling the story of the melting polar region through the lens of the scientists and a major adventure - an unsupported scientific expedition in one of the most hostile environments on earth.
2022 a team of six people set off on an impossible mission to recreate a historical expedition on its 150-year jubilee in the name of climate advocacy. The team attempted to follow in the footsteps of Professor AE Nordenskiöld during his historical 1872 expedition.
The project's leader, conservation photographer Jonas Paurell, shares his story about the The Jubilee Expedition. How it was created, what he wanted to achieve with it, how the hard expedition actually was, and the artworks he created in some of the harshest conditions on the planet.
Join us for an evening where we imagine the almost unimaginable, discuss the frightening risks and the huge rewards of having an opportunity to photograph something truly unique.
Se förra föreläsningen här: Live: Bevarandefoto För Naturfotografer
-
Nyhet: NanLite U-Frame
NyhetSmidiga green screen-kit för professionella resultat.
Detta kit kommer med allt du behöver för att sätta upp en professionell green screen vart du än befinner dig. Levereras med en ram och väska så att du kan transportera din green screen och montera upp den med lätthet.
Skrynkbeständig bakgrundsduk
Tyget är gjort i förstärkt material vilket ser till att det inte blir genomskinligt och skrynklar sig för mycket. På så sätt blir det enkelt att spänna upp tyget med en jämn yta så att du slipper färgskuggor och veck för att få en ren chroma key.Exakt Chroma key färg
Den gröna färgen på tyget har ett högt renderingsindex vilket innebär att den är precis den typ av grön för den mest effektiva Chroma Keyn.Utmärkande egenskaper:
- Skrynkbeständig
- Exakt Chrome Key färg
- Stadig portabel ram
- Resväska
Leveransstart för NanLite U-Frame-kiten förväntas i mitten av januari 2023.
Beställ här: NanLite 3522U U-Frame 3,5 x 2,2 m | NanLite 1822U U-Frame 1,8 x 2,2 m
-
CyberPhoto är Årets Butik Foto&Video för 5:e året i rad
Ett stort tack till alla som lämnat omdömen och gjort detta möjligt!
Prisjakt har under många år delat ut utmärkelser till de e-butiker som får de allra bästa betygen av sina kunder. Årets butik Foto&Video har tilldelats oss och det är femte året i rad som vi får titeln. Utmärkelsen baseras på kundernas egna omdömen mellan den 1 dec 2021 - 30 nov 2022. Tidigare i år firade vi 27 år på nätet medan vår butik i Umeå har funnits i hela 67 år.
Vi är så tacksamma för de som har lämnat omdömen och väljer oss, våra kunder betyder allt för oss. Vi arbetar dagligen med att hjälpa och ta hand om dem som gett oss förtroendet att vara deras butik. Vi kommer att fortsätta vårt arbete att finnas där för dig som är kund och vi kommer också att fortsätta vägleda, inspirera och utbilda inom vår bransch. Det är den lilla skillnaden som gör skillnaden, säger Patrick Ohlsson, vår vd här på CyberPhoto.
Peter Greberg, vd på Prisjakt berättar:
När konsumenter beskriver framgångsrika e-handlare så är det ofta snabb frakt och bra priser som är i topp. På den fronten levererar CyberPhoto utan problem, men det är också något annat som definierar just den här butiken. Kunderna hyllar nämligen CyberPhoto för deras goda service, bemötande och trevliga personal. Det här visar vilken unik relation CyberPhoto lyckats bygga med sina kunder. Det råder ingen tvekan om att de är värda det här priset, som de nu lyckats vinna hela fem år i rad. -
Fotohistoria: Contaflex TLR
Det finns två typer av Contaflex. Den första som lanserades i september 1935. Det är den vi ska titta på nu och det var den första kameran med inbyggd ljusmätare . Det är en tvåögd spegelreflex (TLR) som ovanligt nog tar 135-film och ger 24x36mm negativ. De flesta tvåögda spegelreflexer tar 120-film och ger 6x6cm negativ. Finns också några som tar 127-film och ger 4x4cm negativ. De andra Contaflex lanserades på 50- och 60-talen och dessa var enögda spegelreflexer (SLR).
Contaflex designades av Oskar Bergen under ledning av Hubert Nerwin på Zeiss Ikon i Dresden i Tyskland. Den använde samma typ av metallgardiner i slutaren som Contax I, Contax II, Contax III, Nettax och Super Nettel. Själva slutaren var av en annan konstruktion, och tyvärr var slutaren så komplicerad att den var känslig och opålitlig.
Contaflex var som sagt världens första kamera att ha en inbyggd ljusmätare. Det var en okopplad mätare av selen-typ. Dr. Küppenbender på Zeiss Ikon hade patenterat en kopplad ljusmätare men tydligen så kändes den inte aktuell att använda just då.
Sökarens objektiv är ett fast Carl Zeiss Jena 8cm f/2,8, vilket är lite udda då den ger en snävare bild än vad standardoptiken på 5cm ger. Fokuseringen styrs av en ring med grepp som sitter runt sökaroptiken. Optiken som tar bilden är utbytbart men hade en speciell fattning och var inte kompatibel med Contax objektiv för deras mätsökarkameror.
Contaflex var en av de dyraste kamerorna på marknaden vid den tiden. Den hade ingen stor framgång och var kanske lite av ett experiment. Den gav dock flera funktioner vidare till mätsökarkamerorna Contax II och III. Det sägs att 7000 sökarobjektiv beställdes från Carl Zeiss Jena. Vissa menar att totalt 7500 kameror tillverkades, andra kring 4500 kameror.
De objektiv som fanns var dessa:
- Biogon 3.5cm f:2.8, med en speciell sökare. 2300st beställdes av Zeiss i 4 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar.
- Orthometar 3.5cm f:4.5. 300st beställdes av Zeiss i 1 leverans men till både till Contaflex och Contax fattningar.
- Sonnar 5cm f:1.5. 16500st beställdes av Zeiss i 11 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar. Troligen ytterligare 1300st för Contaflex, levererade i 2 leveranser.
- Sonnar 5cm f:2. 16000st beställdes av Zeiss i 11 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar.
- Tessar 5cm f:2.8. 4699st beställdes av Zeiss i 4 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar.
- Sonnar 8.5cm f:2. 2905st beställdes av Zeiss i 8 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar.
- Triotar 8.5cm f:4. Endast 200st beställdes av Zeiss i 2 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar. Troligen ytterligare 150st för Contaflex, levererade i 2 leveranser.
- Sonnar 13.5cm f:4. 3140st beställdes av Zeiss i 5 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar. Troligen ytterligare 150st för Contaflex, levererade i 2 leveranser.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
CyberPhoto Content Partner: Stoffe & Julia
Det är med stor glädje och stolthet vi presenterar våra nya Content Partners, det äventyrande paret Stoffe & Julia!
Kristoffer och Julia har nyligen påbörjat sin årslånga resa över världen som de kommer att berätta under resans gång. I texten nedan kan du läsa om hur tankarna gick hos dem samt få värdefulla tips för dig som planerar att göra en liknande resa.
Vi heter Kristoffer och Julia och är ett livsglatt par som älskar att upptäcka nya platser, möta människor och skapa minnen! Vi har båda tidigare tagit oss an utmaningar och upplevt världen men då på olika håll, men nu gör vi det tillsammans. Vi träffades för två år sedan och bara ett halvår efter stod det klart att vi skulle resa världen över under ett års tid! Från början var tanken att lämna Sverige redan i årsskiftet 21/22 men med rådande läge i världen beslöt vi oss för att skjuta upp det till den första September istället, och nu är vi äntligen iväg!
Ingen av oss har direkt känt att ett vanligt 8-5 jobb är den ultimata passformen i vår livsstil, utan vi gillar att vidga vyerna och inte alltid följa normen. Därför kände vi att det här var det vi ville göra just nu i livet eftersom möjligheten uppdagade sig och motivationen att arbeta hårt fanns. Vi vet att vi inte kommer kunna leva på det här sättet resten av våra liv, men det är en perfekt tid att göra det nu!
Om någon planerar att göra en likande resa som vi och har tänkt vara borta under en längre tid vill vi kasta med 3 snabba tips!
- Planera inte för mycket. Det är bra att ha en grundplan och eventuellt bokat den första rutten, men lås inte fast hela resan då ni inte vet hur den kommer bli innan ni är där och får uppleva det.
- Räkna med oplanerade utgifter. Dessa behöver inte alltid vara negativt betonade då det exempelvis kan handla om en oförglömlig aktivitet eller upplevelse som dykt upp utan att ni visste om det.
- Försök att ta problem med en klackspark. Saker kommer hända längs vägen och det kan vara sånt som känns jobbigt just då. Försök då att zooma ut en sväng och tänk varför du är där, det är troligtvis din livs resa och det här är bara en liten del av det oförglömliga du gör!
Att försöka få ner i text exakt vad vi skulle vilja ha med hem på våra minneskort är näst intill omöjligt! Drönarbilder på otroliga landskap, porträtt av intressanta och inspirerande människor samt filmklipp på tidiga bergsturer är bara ett axplock av vad som står med på listan, men grunden är att vi ska kunna kolla tillbaka och återuppleva resan om och om igen när vi ser dom!
Vad gäller vilka produkter som finns med i våra ryggsäckar kommer det komma ett helt blogginlägg om, men här är några av favoriterna än så länge. För den som snabbt vill kunna dokumentera rörligt och stillbild vid samma tillfälle rekommenderar jag Sony A7 IV. Det är en fantastisk kamera och tillsammans med filter ifrån NISI kan man snabbt skapa en organisk och trevlig känsla i sina filmklipp och bilder!
Men den produkten som än så länge har gått mest varm, och då inte baserat på graderna i luften, är Fujifilm X100V! Till en början var jag osäker på om vi skulle använda den eftersom vi hade med oss Sony kameran också, men oj vad jag hade fel. Det är en perfekt kamera för att fånga de vardagliga stunderna utan att använda sin telefon. Och med de olika simuleringar och ”recept” man kan baka in så levererar den färdiga jpeg bilder i världsklass som inte behöver redigeras i efterhand!
-
Test: Fujifilm X-T5
Vi har testat Fujifilm X-T5, en kamera som verkligen tilltalar den passionerade fotografen med sin klassiska layout.
Thomas skriver så här: "Jag gillar verkligen Fujifilm X-T5 på många nivåer. Detta är en av de absolut roligaste kamerorna att fotografera med. Jag gillar att ha en riktigt tidsratt, en riktig bländarring, en riktigt ISO-ratt och en riktig exponeringskompensationsratt. Jag blir glad av att använda Fujifilm X-T5 och jag sporras till att fotografera med den. Den är smidig att använda, den är smidig att ta med sig och den har smidiga objektiv."
Läs hela testet här: Fujifilm X-T5 >>
-
Glad Lucia!
Lusse lelle, lusse lelle, elva nätter före jul...
Stearinljus, Luciatåg och gula bullar med smak av saffran, nog är det den 13 december idag!
Bilderna är tagna av vår förträffliga Content Partner Sandra Hallnor, även känd som Portraits of Lapland. Du hittar självklart Sandra på Instagram, där under användarnamnet @portraitsoflapland
Klicka här för större bild 1 | bild 2
Glad Lucia önskar vi på CyberPhoto!
-
Drönarsöndag: Två broar
Den som väntar på något gott...
...väntar ibland förgäves.
Den här bilden är tagen en bit utanför Vännäs när jag var ute och testade DJI Mini 3 Pro i någorlunda snöfall (det gick bra). När jag såg tågspåret tänkte jag att det skulle vara fräckt om jag kunde få en bild med ett passerande tåg på bron men tiden gick och inget tåg kom så när mitt tålamod, drönarens batteri och temperaturen i mina händer alla närmade sig 0 gav jag upp och beslöt mig att försöka igen en annan dag, men då ta tågtabellen till hjälp. Jag tycker dock att bilden med de två broarna blev rätt fin ändå.
Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro
/Carl
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Sölvesborgsbron
Veckans X-files är inskickad av Jonas Håkansson.
Jonas: Fantastiskt vackra Sölvesborgs bron.
Bilden är tagen med Nikon Z fc - F/8 15s 65mm
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Köp nu, betala om tre månader!
Tillsammans med vår samarbetspartner Svea Webpay erbjuder vi nu dig som privatkund att handla och betala inom tre månader.
Nu när julen står inför dörren kan vi med glädje meddela dig att fram till den 31:a december kan du nu välja i kassan att betala när det passar dig inom tre månader.
- Erbjudandet gäller konsumentköp
- Upp till 90 dagars kredittid
- Uppläggningsavgift: 0 kr
- Administrationsavgift: 29 kr
- Ränta: 0 %
- Kampanjen gäller till 2022-12-31
-
Nyhet: DJI Mini 3
NyhetDJI lanserar en lillebror till Mini 3 Pro!
I somras fick vi stifta bekantskap med DJIs nya stjärna på drönarhimlen, Mini 3 Pro, som byggde vidare på deras serie av kompakta och lättviktiga drönare i Mini-serien. Mini-drönarna har framförallt varit inriktade mot entusiasten men i och med DJI Mini 3 Pro uppstod plötsligt ett alternativ för den lite mer avancerade drönarpiloten som både kräver profesionella funktioner och hög bildkvalitet i en flygfarkost under 249 gram.
DJI Mini 3 är en lite enklare variant av Mini 3 Pro som delar samma design, kamera och många av funktionerna hos storasyskonet men till ett mer budgetvänligt pris. DJI Mini 3 är ett utmärkt val för dig som vill ha en kompakt drönare med hög bildkvalitet där du endast behöver fota och filma för att sedan lägga ut materialet direkt på sociala medier utan att någon bearbetning krävs.
Skillnaderna mellan Mini 3 & Mini 3 Pro
- Säkerhet & flygassistans: Pro-versionen har hinderavkänning och APAS 4.0 som låter drönaren känna av hinder och intelligent undvika dem. Mini 3 saknar dessa funktioner, detta gör Pro-versionen säkrare att flyga med i komplexa miljöer.
- Videoöverföring: Pro-versionen har O3 medans Mini har O2. Detta innebär att Pro ger dig stabilare live-vy i kontrollen när du är ute och flyger. Upplösning på live-vyn i Mini 3 är på 720p medan PRO är 1080p. Upplösningen på inspelat material påverkas inte.
- Bildkvaliteten: Mini 3 spelar in i 100 Mbps med 8 bitars färgdjup. Pro ger dig 150 Mbps med 10 bitars färgdjup.
- Effektiv upplösning på foton: Mini 3 tar 12MP bilder medans Pro tar bilder med 48 MP.
- Ljuskänslighet: Mini 3 har ett ISO-omfång mellan 100-3200, Pro har 100-6400.
- Inbyggda filmfunktioner: På Mini 3 saknas FocusTrack, ActiveTrack, Mastershots och Timelapse.
- QuickShots: Mini 3 har alla förprogrammerade kamerarörelser som Pro förutom Asteroid.
Utmärkande egenskaper:
- 1/1,3"-sensor
- Videoinspelning upp till 4K/30p, 8-bit, 100 Mbps
- 12MP RAW-foton
- QuickShots
- 38 minuter flygtid
- Väger under 249 gram
Läs mer och beställ här: DJI Mini 3
-
Test: Fujifilm Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro
TestVi har testat Fujifilm Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro som är en smidig och lätt optik som kan ta riktigt fina närbilder.
Thomas skriver så här: "Jag använde nya Fujifilm X-T5 med 40 MP sensor på alla bilder så jag har pressat objektivet maximalt. Fujinon XF 30mm F2,8 R LM WR Macro tecknar skarpt från hörn till hörn redan vid f/2,8 och ytterligare nedbländning ger bara minimal ökning av skärpan. Blända ner på denna optik gör man mest för skärpedjupets skull."
Läs hela testet här: Fujifilm Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro >>
-
Sonyspecial
Igår hade vi Sony på besök i butiken!
-
Fotohistoria: Canon A35F
Idag ska vi titta på en mycket vanlig kamera och just av den anledningen så är den en del av fotohistorien. Canon A35F lanserades i mars 1978 och var en av Canons sista mätsökarkameror. Den hade släktdrag från Canonet 28. Den ersattes redan 1979 av Canon AF35M.
Canon A35F har en kopplad mätsökare. Optiken är en 40mm f/2.8, med 5 linselement i 4 grupper. Slutaren klarar 1/320s - 1/60s. Du kan ställa ISO 25, 50, 100, 200 och 400. Kameran använder ett PX625 batteri för ljusmätningen som har en CdS-cell. Ett AA-batteri för blixten som är av pop-up-typ och har ledtal 12. Kameran är 122mm x 75mm x 61mm och väger 500g.
Jag har testat objektivet från denna kamera på en modern kamera. Klicka här för att se den testen>>
Blixtsystemet kallades CATS, vilket står för Canon Auto Tuning System. Detta system ser till at bilderna är korrekt exponerade beroende på avståndet.
Canon A35F såldes inte i Japan, men däremot Canon A35 Datelux som är samma kamera men med inbyggt datumbakstycke.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.
/Thomas
-
Event: Sony Wildlife Explorers
Den 12 december är du välkommen på ett fullspäckat onlineevenemang, helt gratis!
Sony välkomnar dig till ett fullspäckat liveevent den 12 december där du får lära dig mer om naturfotografering och hur Sony Wildlife Explorers ser effekterna av klimatförändringar i sitt arbete. Onlineevenemanget börjar med föreläsningar av Wildlife Explorers och avslutas med en gemensam diskussion om fotografi, klimatförändringar och vilda djur.
Sony Wildlife Explorers är Melissa Schäfer, Fredrik Granath, Staffan Widstrand, Floris Smeets, Magnus Lundgren, Marcus Westberg och Roy Mangernes. Deras prisbelönta arbete lyfter fram bevarande och mångfald. Deras starka bilder och videor är fängslande samtidigt som de skapar medvetenhet om viktiga ämnen inom natur- och djurlivssfären. Alla Wildlife Explorers har unikt berättande genom sitt arbete i olika miljöer.
Delta gratis i detta onlineevenemang den 12 december kl 15:00
Klicka här för att registrera dig: Wildlife Explorers Event
Program
15:00 Välkommen
15:15 “Polar Tales”, av Melissa Schäfer & Fredrik Granath Berättande i isens, livets och framtidens namn. Arktis och klimatförändringar sett genom isbjörnens ögon.
15:45 Paus
15:55 ”Ett uråldrigt naturarv”, av Staffan Widstrand Ett besök i några av Sveriges snabbt försvinnande gammelskogar och de eleganta vildväsen som kallar dessa för sitt hem. Om känslan av att vara i en 8000 år gammal skog och hur man kan fotografera dem på ett sätt som kan förmedla den där wow-känslan.
16:25 Paus
16:35 ”Den nordiska vinterns strider”, av Floris Smeets Floris kommer att berätta om vad som driver honom att fortsätta gå ut i naturen för att fånga en viss bild och klimatförändringarnas effekter på det nordiska djurlivet under vintern.
17:05 Paus
17:15 “Wild Ocean - 80% unmapped, unobserved, and unexplored”, av Magnus Lundgren Möt havets fascinerande djurliv, samtidigt som Magnus berättar om varför havet är vår så viktiga och förbisedda livsmiljö på jorden.
17:45 Paus - Introduktion till paneldiskussion, Q&A
17:55 Paneldiskussion, Q&A
18:25 Paus
18:30 Paneldiskussion och Q&A fortsätter
19:00 Programmet avslutas
-
Nyhet: Röde VideoMicro II
NyhetRöde är tillbaka med uppföljare till deras populära mikrofon för innehållsskapare!
Röde VideoMicro II är ett nytt riktmärke för shotgunmikrofoner av den kompakta sorten. Denna mikrofonen har ett transparent och riktat ljud idealiskt för contentskapare och filmare. En mikrofon kan inte vara mer lättanvänd än den här.
Mikrofonen kräver varken batterier och komplicerade inställningsfunktioner så det är bara att koppla in den i din kamera eller smartphone och börja spela in. Den har också det helt nya Helix™ Isolation Mount-systemet för överlägset skydd mot stötar och krockar.
Utmärkande egenskaper:
- Ultrakompakt och lätt on camera-shotgunmikrofon
- Otroligt lätt att använda
- Mycket riktade superkardioida polära mönster
- Plug-in strömdrift – inget batteri krävs
- 3,5 mm TRS-utgång för anslutning till kameror eller kompatibel mobil enhet
- HELIX™ monteringssystem
- Både högkvalitativt skum och vindpäls ingår
- Designad och tillverkad i RØDEs toppmoderna tillverkningsanläggningar i Sydney, Australien
Läs mer och beställ här: Röde VideoMicro II
-
Test: Fujifilm Fujinon XF 18-120/4
Vi har testat Fujifilm Fujinon XF 18-120/4 som är en unik optik som anpassats till största del för filmning.
Thomas skriver så här: "Jag måste dela upp min slutsats för två olika typer av fotografer, nämligen filmaren och stillbildsfotografen. De flesta är i och för sig hybridfotografer idag som både filmar och tar stillbilder, och i de flesta fall så spelar det ingen roll, men denna optik kräver en knivskarp gräns mellan film och stillbild."
Läs hela testet här: Fujifilm Fujinon XF 18-120/4 >>
-
CyberPhotos foto-ordlista
Här hittar du korta och förenklade förklaringar på ord, namn, förkortningar!
Kameravärlden är fullsmockad med knepiga termer och förkortningar som APS-C, Intra och HSS och därför har vi har satt ihop en ordlista på dessa för att du enkelt ska få en förklaring. Listan rör mest digitalt men även lite analogt.
Vem vet, detta kanske är den enda ordlistan du någonsin lär behöva?
Se ordlistan här: Foto-Ordlista
-
Drönarsöndag: Hela regnbågen
Hela regnbågen, men den borde kanske egentligen heta regncirkeln.
Thomas hos oss tog denna bild i september men det är först nu som vi fått spridningsillstånd på den. Han berättar: "Äntligen har jag lyckats fånga hela regnbågen! På rätt höjd och rätt vinkel så kan man se hela cirkeln. Och, ja, de är faktiskt runda. Jag behövde ta 12 bilder för att hela "bågen" skulle rymmas och sedan satte jag ihop dem till ett panorama."
Klicka här för att större bild >>
Bilden är tagen med DJI Mavic 3
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Forsmobron
Veckans X-files är inskickad av Jeffrey Wall.
Jeffrey: Jag är astrofotograf med förkärlek för norrsken, men fotar allt som framhäver magin som uppstår nattetid, dimma, vintergata, stjärnor osv. Bilden är från en av mina favorispots, Forsmobron utanför Sollefteå. Detta var min andra tripp dit. Första repan var hösten 2021. Tänkte då ta mig över till denna sida älven via kraftverket som är bakom mig i bild, men det var igenbommat med taggtråd och ogenomträngligt. Fick leta mig fram till nån småväg i skogen från andra hållet. Körde in på en liten väg och det låg nåt ensligt garage där. Tänkte att jag ställer mig vid det så står jag inte i vägen, inga bostadshus eller nåt.
Knatade den smala, branta, leriga vägen ner till kraftverket bakvägen. Fick dra mig fram längs taggtrådsstängsel bland sly i brant nipkant för att komma till platsen där fotot togs. Väl åter var det fullt av folk vid garaget. Djungeltrumman gick i byn att nån åkt in och ett gäng motorintresserade killar var där och letade "tjuven". Det blev lite hett läge när jag dök upp men lugnade ner sig när de fattade vad jag gjorde där.
Nu när jag var där och tog denna bild såg jag till att varsko garageägaren att jag var på gång så det var OK. Slapp risk att få ett kok stryk den här gången. Men släpa mig efter taggtråden i nipkantens sly fick jag göra i alla fall. Men klart värt besväret...
Fotodatum: 2022-09-03 @ 23:46
Kamera: Sony A7R II
Objektiv: Sony FE 14/1,8 GM @ f/1.8
ISO: 640
Exponering: 5 sekFölj Jeffreys nattfotografiska resa på Instagram: @norrland.by.night
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Tävling: Hur hittar du ditt flow?
Tagga oss och vinn en unik yogamatta.
Nu när december rullar in så hoppas vi att du får tid att gå ner i varv. Med lugnet kommer en känsla av flow som hjälper oss att fortsätta vara lekfulla och kreativa. Canon har en fin vinterkampanj som berättar mer om mindfullness och dess inverkan på skapandet.
Vi vill uppmärksamma det här lite extra så här kommer en specialdesignat pass kamerayoga till dig från vår kollega Robin. Med glimten i ögat bjuder han in dig - och en av våra klassiska Canonkameor från kameramuséet - att hitta lugnet igen. Här ser vi yogaposer som tidigare varit helt okända för världen.
Hur hittar du ditt flow?
Allt du behöver göra för att delta i tävlingen är att ta en bild och ladda upp på Instagram där du visar hur du skapar lugnet i vardagen och hittar tillbaka till ditt flow. Tagga även bilden med #cyberphotoflow och följ oss @cyberphoto_se på Instagram. 20 harmoniska vinnare kommer att väljas ut av vår jury och få var sin läcker Canon-röd yogamatta i begränsad upplaga hemskickad.
Regler för tävlingen
Bilden ska vara tagen av dig och uppladdad på Instagram med taggen #cyberphotoflow senast 2022-12-15 samt att du följer oss @cyberphoto_se. Max 1 bidrag per deltagande. Om fler bidrag laddats upp är det den senaste bidraget som gäller. Tävlingen pågår till den 15 december och 20 vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury och kontaktas på fredag den 16 december.
Vinnarna kommer sedan att kontaktas samt de vinnande bidragen publiceras i vår blogg och på sociala medier. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Juryns beslut kan ej överklagas. Anställda samt familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.
Lycka till!
-
Fotohistoria: Minolta Hi-Matic F
Minolta Hi-Matic F var en av Minoltas riktiga storsäljare. En sann klassiker som du säkert känner igen utseendet på. Vi ska titta närmare på den och även inuti den. Vi har ett helt gäng Hi-Matic F i muséet, både i svart och i silver. När jag kollade runt i både vårt museum och på webben så hittade jag även Hi-Matic E, 7, 7S, 9, 11, 5, FP, G, 7SII, CS, S, SD, S2, AF, AF2, AF2-M, G2 och GF. Så detta inlägg fokuserar på Hi-Matic F men vi tar väl och kikar på hela Hi-Matic-serien.
1962, här börjar vår historia med att Minolta lanserar sin första Hi-Matic. Det var Minoltas första kamera med exoneringsautomatik. Den såldes även som Ansco Autoset, och den modellen blev ökänd då astronauten John Glenn tog med sig en sådan ut i rymden. Minilta Hi-Matic fanns med två olika objektivalternativ: 45mm f/2 eller 45mm f/2,8. Både bländaren och slutartiden ställdes in automatiskt med hjälp av en selen ljusmätare.
1963 lanseras Hi-Matic 7. Den hade en ljusstarkare optik med f/1,8 och den använde en CdS-cell istället för en selenmätare. Du kunde ställa exponeringen manuellt på denna kamera om du så önskade.
1966 lanseras både Hi-Matic 7S och Hi-Matic 9, båda släppta 1966, var något förbättrade versioner av den populära Hi-Matic 7. Jämfört med 7 hade 7S mätsystemet Contrast Light Compensator (CLC). CLC hade två CdS-celler anslutna i serie som påstods erbjuda överlägsen ljusmätning, särskilt i högkontrastbelysning. Hi-Matic 7S fick också en kopplad blixtsko. Hi-Matic 9 var samma kamera som Hi-Matic 7S men hade en mer avancerad och snäppet ljusstarkare optik på f/1,7 samt utöklade slutartider.
1969 lanseras Hi-Matic 11. Varför ingen Hi-Matic 10? Denna var lik Hi-Matic 9 men hade bländarautomatik och saknade bländarring. Samma år lanseras även Hi-Matic C och Hi-Matic 5. Dessa hade ett kompaktare objekitv, ett 40mm f/2,7. De hade mindre slutartidsomfång och saknade kopplad mätsökare. Hi-Matic C hade infällbart objektiv. Hi-Matic 5 var en budgetmoddell av Hi-Matic C och dess optik var inte infällbar.
1971 lanseras Hi-Matic E var en förbättrad variant av Hi-Matic 5 och har kopplad mätsökare. Den har ett 40mm f/1,7 optik. Denna kamera använder samma Electro Control automatiska exponeringssystem som finns på Yashica Electro-kamerorna.
1972 lanseras Hi-Matic F, den kamera som jag ursprungligen hade tänkt att detta inlägg skulle handla om. Hi-Matic F är budgetvariant av Hi-Matic E. Samma kamerakropp och Minolta behöll Electro Control automatiskt exponeringssystem på F men optiken blev en enklare variant, en 38mm f/2,7. CDS-ljusmätaren styr både tid och bländare, inga manuella inställningar. Den klarar ISO 25- 500. Mätsökaren saknar mekanisk parallaxkompensation och den anges med linjer i sökaren i stället. Du kan ställa in led-talet på blixten så styr kameran bländaren utifrån avstånd så blir det bra exponerat. En enkel men fungerande lösning. Slutaren kommer från Seiko och klarar 1/724s - 4s. Blixtsynk på 1/20s. KAmeran väger 360 gram och använder RM-640 batteri. Storleken är 113 x 73 x 54mm. Jag har skruvat isär en i silver och även om kåporna ser ut att vara av metall så är de endast i plast. Själva kamerakroppen är också helt byggd i plast. Kameran ser bra ut och känns även bra men det var lite av en besvikelse att se att allt detta var i plast. På Konica C35, som är en liknande kamera, så är både kåpor och chassi helt i metall.
Hi-Matic F fanns i både svart och silver. Den svarta såldes som Hi-Matic CS på vissa marknader. Det finns även en udda variant som heter Hi-Matic FP, där P står för "professional", vilket kanske är att överdriva. Förutom av den är i "professionellt" svart så har den en inbyggd självutlösare, det är all skillnad.
1974 lanseras Hi-Matic G. Minolta prutade bort Electro Control automatiska exponeringssystemet samt den kopplade mätsökaren. En budgetmodell.
1977 lanseras Hi-Matic 7 SII. Den ansågs ha en av de finaste avståndsmätarna. Den har ett 40 mm f/1,7 objektiv. Den har bländarautomatik och manuell inställning.
1978 lanseras Hi-Matic S och SD samt S2 och SD2. Den har inbyggd blixt, exponeringen är helt automatisk, optiken en 38mm f/2,7. Hi-Matic S2 har en enklare optik på 38mm f/2,8. SD och SD2 är samma kameror fast med datum. Alla saknar kopplad mätsökare.
1979 lanseras Hi-Matic AF som i stort sett är en Hi-Matic S2 med autofokus.
1981 lanseras Hi-Matic AF2. Detta var första kompaktkameran som har aktiv infraröd autofokus. Den hade också en "buzzer" som lät om motivet är för nära eller om det är för lite ljus. Ett 4-linsigt 38mm f/2,8.
1982 lanseras Hi-Matic AF2-M. Samma kamera som Hi-Matic AF2 med med motordrift av filmen.
1982 lanseras Hi-Matic G2. Vissa säger redan 1981. En uppdaterad Hi-Matic G, men vad som egentligen skiljer förutom den nya loggan framgår inte riktigt.
1984 lanseras Hi-Matic GF som är en plastig budgetmodell med en enkel optik. Onödigt vetande om denna är att den aldrig såldes i USA. Exponeringen sköttes manuellt med tre symboler för soligt, delvis molnigt och molnigt och fokuseringen saknade mätsökare och ställdes in i fyra steg från 1m till oändligt. Här har Hi-Matic urartat från en kvaltietsprodukt till skräp.
Det fanns som du ser ett helt gäng olika kameror i Minoltas Hi-Matic-serie. Många av dessa har tillverkats och sålts i mycket stora kvantiteter.
Du ser 9 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum.
/Thomas
-
Årets butik 2022 - Sista dagen!
Kära kund, vi behöver ditt omdöme!
Idag är sista dagen att lämna in omdömen för Prisjakts tävling Årets butik 2022. Vi hoppas att du tycker om det vi gör och känner att du blir väl omhändertagen som kund och följare hos oss.
Om du inte redan lämnat ett omdöme skulle vi vara otroligt tacksamma om du vill skriva ett omdöme hos Prisjakt om din upplevelse hos oss.
Tävlingen Årets butik 2022 pågår till och med idag 30 november 2022 och baseras på just vad du som kund tycker. Priset delas ut till en totalvinnare och en vinnare i varje kategori.
Här hittar du platsen där du kan skriva ett omdöme om oss: Prisjakt | CyberPhoto butiksomdöme
Stort tack för din hjälp! ♥
-
Fotomässan 2022 - Helen Sloan
Helen berättar om jobbet som stillbildsfotograf under inspelningen av Game of Thrones!
Under föredraget kommer Helen att berätta om sitt jobb som stillbildsfotograf under inspelningen av TV serien Game of Thrones. Du kommer att få höra historier från inspelningarna, hennes sätt att jobba, utrustning och tekniker för att få fram de perfekta bilderna som på ett bra sätt speglar serien.
Ända sedan Helen var liten så har hon fotograferat. Efter studierna i Belfast reste hon runt i världen och fotograferade olika artister. Som en följd av detta erbjöds hon jobb som fotograf i anslutning till skräckfilmer. Detta ledde till mer jobb inom film och TV branschen och slutligen jobbet som ansvarig för stillbildsfotografering för HBO serien Game of Thrones. Detta jobb innefattar allt från förproduktion till den sista dagens filmning och täcker många områden från porträtt och närbilder.
Fotomässan 2022
Under fotomässans tre dagar hittar du mängder av inspiration och insikter när du besöker aktivitetsområden, lärarledda workshoprum med foto- och filmaktiviteter, fotoutställningar och fria seminarier. Du har också chansen att träffa specialister, fotografer och tillverkarna i branschen så att du kan titta på och testa de allra senaste produkterna.
Aktuell biljettkampanj - Passa på!
Just nu har Fotomässan en biljettkampanj där du får 20% rabatt på ditt biljettköp! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 1 december, så passa på att säkra din biljett redan idag!
Köp din biljett här: Fotomässan 2022 -
Test: Canon EOS R6 II
TestThomas har testat Canons senaste kamera, EOS R6 II, och den visade sig vara förbättrad på de flesta punkter.
Thomas skriver "Jag skulle säga att Canon EOS R6 II är lite av en allkonstnär, den klarar av det mesta och gör det på ett snabbt och bra sätt. Upplösningen på 24 MP räcker gott för de allra flesta och räcker det för dig så har du ett mycket bra val i Canon EOS R6 II. Det jag uppskattar absolut mest hos EOS R6 II är dess snabba och exakta autofokus. Jag vågar verkligen lita på att den ställer in korrekt."
Läs hela testet här: Canon EOS R6 II >>
(Bilden du ser här är från när vi pressade kamerans autofokus till det yttersta genom att fotografera en person genom ett pin-lager. Bilden som togs hittar du i testen)
-
Fotomässan 2022 - Steve Winter
En av världens främsta djur- och naturfotografer håller föredrag på Fotomässan 2022!
Steve har varit fotograf för National Geographic Magazine i över två decennier och producerat berättelser om några av världens mest svår fotograferade och ikoniska djur. Han har specialiserat sig på stora katter och hans dokumentärfilmer om jaguarer, leoparder, tigrar och trädklättrande lejon har sänts på Nat Geo WILD. Han är en Nat Geo Explorer och hans arbete har uppmärksammats med många internationella utmärkelser: han har utsetts till BBC Wildlife Photographer of the Year och BBC Wildlife Photojournalist of the Year.
På sitt första föredrag i Sverige någonsin kommer han ta dig med på en inspirerande resa i hur det är att jobba som National Geographic fotograf. Bland annat kommer få följa med till Indien och höra hur han fotograferade några av sina främsta tigerbilder.
Fotomässan 2022
Under fotomässans tre dagar hittar du mängder av inspiration och insikter när du besöker aktivitetsområden, lärarledda workshoprum med foto- och filmaktiviteter, fotoutställningar och fria seminarier. Du har också chansen att träffa specialister, fotografer och tillverkarna i branschen så att du kan titta på och testa de allra senaste produkterna.
Aktuell biljettkampanj - Passa på!
Just nu har Fotomässan en biljettkampanj där du får 20% rabatt på ditt biljettköp! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 1 december, så passa på att säkra din biljett redan idag!
Köp din biljett här: Fotomässan 2022 -
Drönarsöndag: Första advent
Kyrkårets första dag.
Eftersom det denna (drönar)söndag skulle vara första advent tyckte jag att en drönarbild på det temat skulle vara passande. Resultatet blev bilden ovan där jag i 15 olika bilder sprang med en NanLite PavoTube II 6C på huvudet och sedan sammasatt bilderna i Photoshop. DJI Mini 3 Pro har en maximal slutartid på 2 sekunder och så snabbt kunde jag omöjligt springa runt den etta jag ritat upp i snön på fältet.
En "timelapse" av de 15 bilder som senare slogs ihop i PhotoshopBilden är tagen med DJI Mini 3 Pro
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Vi träffades i Blötberget
Veckans X-files är inskickad av Sören Andersson.
Sören: Vi träffades i Blötberget (Utanför Ludvika)!
Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Höstmystik signerad Kevin Bruseby
Mästaren på väderfenomen är tillbaka!
Kevin: Lite höstmystik fick det bli denna gång. Bilderna är även denna gång från Funäsdalen, som bjöd på riktigt dimmigt och stämningsfullt höstväder den veckan vi var där.
Kevin har skrivit en artikel på hur du kan använd väder ditt fotograferande som du kan läsa här: Väder & placering
Klicka här för att se större bild 1 >> | bild 2
Se mer från Kevin Bruseby på Instagram: @kevinbruseby
Trevlig helg önskar vi på CyberPhoto!
-
Fotohistoria: Konica C35
Idag ska vi titta närmare på Konicas C35-serie. Det fanns flera modeller i denna serie och det såldes stora mängder av de flesta av modellerna, så det är ganska vanliga kameror. Vissa av dessa är betydligt mer välbyggda än man först kan tro.
Konica börjar sin historia som ett apotek, Konishi-ya Rokubei Ten, och 1873 började ägarens son utöka sortimentet genom sälja fotografiskt material i butiken. 1879 bytte företaget namn till Honten Konishi Rokuemon. Det tidgaste kamerorna tillverkades av Hasegawa Toshinosuke och Tōjō Kamejirō. 1902 förgrenar sig företaget med en tillverkningsverksamhet med namn Rokuoh-sha. 1903 släppte de en kamera med namnet Cherry och blev den första japanska kameran med ett varumärke.
1921 bytte företaget namn till G.K. Konishiroku Honten och 1923 lanserades Pearlette som var den första japanska serietillverkade kameran. 1929 lanserar de rullfilm med namnet Sakura. 1931 släpps japans första kommersiellt gångbara objektiv som fick namnet Hexar. 1936 är det dags för namnbyte igen, denna gång blir det K.K. Konishiroku. 1943 organiseras företaget om och de slutar med direktförsäljning till kund, och heter nu Konishiroku Shashin Kōgyō K.K och ligger i Yodobashi. Det internationella namnet blev Konishiroku Photo Industry Co., Ltd.
1947 dyker namnet Konica upp för första gången och namnet, precis om Leica och Yashica, är en omskrivning av företagets namn plus camera. 1960 köper Konishiroku upp en mindre kameratillverkare i Itabashi, Tokyo. 1968 flyttar de till Tsuru i Yamanashi distrikt. 1972 byter de namn till K.K. Yamanashi Konica och 1983 till Konica Electronics. 1987 heter det Konica Corporation över hela världen. 2003 gör företaget ihop med Minolta och skapar KonicaMinolta. 2006 stängde de ner all kameratillverkning. Tragiskt att två historiskt viktiga märken försvann från fotomarknaden. KonicaMinolta finns kvar som företag men har som sagt lämnat fotobranschen.
Vissa älskar Konica och andra fnyser åt dem. De tillverkade och sålde stora mängder kameror men nådde aldrig samma status som t ex Nikon, Canon, Olympus, Pentax eller Minolta. Dock så var vissa modeller riktigt bra och de hade generellt bra objektiv. De var billigare än de övriga märkena och här i Sverige så såldes de under lång tid av dåvarande Expertkedjan innan de gick i konkurs.Då ska vi kika närmare på C35-serien från Konica:
1968 lanserar Konica första modellen i denna serie och den heter kort och gott Konica C35. Den var då i silver, och en svart version släpptes 1969. Kameran har en kopplad mätsökare för fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/650s - 1/30s + B, blixtsynk på 1/25s. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. De har en mekanisk själutlösare. Objektivet är ett Hexanon 38mm f/2.8 med 4 linselement. 46mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-400. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x52mm och väger 380 gram. Den kostade GBP 42,15 och ville du ha den i svart så kostade det GBP 4,00 extra. Priser var då på den tiden och är inte omräknade med gångna årens inflation.
I Japan så marknadsfördes den som Konica C35 "Journey" då den hade en bra storlek för att följa med på resor. Vi har flera exemplar av denna kamera och ett av dem var i klart sämre skick så jag snodde optiken från den för att testa på en modern kamera. När jag demonterade optiken så fick jag se hur välbyggd kameran är. Speciellt i jämförelse med dess närmaste konkurrent Minolta Hi-Matic F. Konica hade metallkåpor både i topp och botten samt att själva kamerakroppen också var byggd i metall, till skillnad från Minoltan där allt detta var i plast. Själva objektivet ser ut att vara gedignare byggd, och Konica använde glas med toriumoxid vilket gav bättre bilder men istället är svagt radioaktivt. Klicka här om du vill se testen på optiken >>
1971 lanserar Konica andra modellen i denna serie och den heter Konica C35 V. Den heter Konica C35 E&L i Japan. Den fanns endast i silver. Den kameran saknar helt mätsökare för fokusering, vilket är en nedskärning av budgeten. Istället har den avståndssymboler med klickstopp som ska hjälpa med den ungefärlig fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/650s - 1/30s + B, blixtsynk på 1/25s. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. Den saknar också en självutlösare. Objektivet är ett Hexanon 38mm f/2.8 med 4 linselement. 46mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-400. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x52mm och väger 340 gram. Den kostade GBP 41,48. Priset var då på den tiden och är inte omräknat med gångna årens inflation.
1971 lanserar Konica även tredje modellen i denna serie och den heter Konica C35 Automatic. I Japan hette den Konica C35 Flashmatic. Den finns i både silver och svart version. Konica C35 Automatic är i grunden en C35 men med utökad blixtkontroll. Kameran har en kopplad mätsökare för fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/650s - 1/30s + B, blixtsynk på 1/25s. Denna version fungerar även utan batterier och kör då på 1/30s och f/2,8. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. De har en mekanisk självutlösare. Objektivet är ett Hexanon 38mm f/2.8 med 4 linselement. 46mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-400. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x52mm och väger 380 gram. Den kostade GBP 49,90. Priset var då på den tiden och är inte omräknat med gångna årens inflation.
1974 lanserar Konica sin mesta avancerade kamera i denna serie nämligen Konica Auto S3. Den hette Konica C35 FD i Japan. Auto S3 fanns endast i svart och var då inte lackade kåpor utan hade anodiserade kåpor. C35 FD fanns i både svart och silver. Den mest intressanta skillnaden var optiken som nu är en Hexanon 38mm f/1,8 med 6 linselement. Kameran har en kopplad mätsökare för fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/500s - 1/8s + B, blixtsynk på 1/25s. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. De har en mekanisk självutlösare. 49mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-800. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x60mm och väger 410 gram. Den kostade GBP 82,90. Priset var då på den tiden och är inte omräknat med gångna årens inflation.
1975 lanserar Konica sin C35 EF som skiljer sig helt från övriga kameror i serien genom att till större delen vara byggd i plast och har en inbyggd blixt. Den hade smeknamnet "Pikkari" i Japan. Detta var första kameran med inbyggd blixt som inte behövde några yttre tillbehör.
1977 lanseras Konica C35 AF som då har autofokus.
1978 lanseras Konica C35 EFP med en fixfokusoptik på 38mm f/4. Det är en budgetmodell och är väldigt plastig.
1980 lanseras Konica C35 AF2
1984 lanseras efterföljaren till C35 AF2 och nu är C35 borta ur namnet och den heter endast Konica AF3.
Du ser 8 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum.
/Thomas
-
Test: Fujinon GF 20-35mm F4 R WR
TestThomas har testat Fujifilms senaste optik till deras GFX-serie. Fujinon GF 20-35mm F4 R WR visade sig prestera långt över förväntan och ändå var förväntningarna högt ställda.
Thomas skriver "Fujinon GF 20-35mm F4 R WR är optiskt enastående bra! Så pass bra att jag triggades till att göra en övergrundlig test av den. Det började med att när jag fotograferade med Fujinon GF 20-35mm F4 R WR och sedan såg att det bildresultat jag fick var långt över vad jag hade förväntat. Faktiskt så pass långt över förväntan att jag började på undra om detta nya objektiv skulle kunna vara bättre än de andra både fasta och zoomar som jag normalt använder. Det borde vara helt omöjligt att det är så, men jag ville inte bara undra eller gissa, så jag lade ner en massa timmar att testa Fujinon GF 20-35mm F4 R WR mot ett gäng andra GF-objektiv, och då både fasta och zoomar."
Läs hela testet här: Fujifilm GF 20-35/4 R WR >>
(Bilden du ser här på GF 20-35/4 är tagen med Sony A7R IV + Meopta Belar 50/4,5, en gammal förstoringsoptik som har fyrkantig bländaröppning)
-
Tips från våra kategoriansvariga
Här är veckans hetaste kampanjer!
Att Black Week har dragit igång är det nog ingen som missat, den bästa tiden på året att göra både egna kap och hitta julklapparna till nära och kära. Men med så mycket att välja på är det nästan lätt hänt att vilse så vilka kampanjer bör man egentligen spana in? Just den frågan har vi ställt till våra kategoriansvariga och nedan kan du läsa om deras bästa tips på kampanjerna du inte får missa.
Jonas - Foto & Video-ansvarig
Jonas, vad är ditt hetaste tips för i år?
- Nanlite PavoTube 6C, en sån behöver alla kreatörer i kameraväskan!Vad får man inte missa under Black Week?
- Snabba SD-kort från SanDisk, finns både i 64 och 128GB till riktiga rövarpriser.Har du något guldkorn, som man kanske lätt missar?
- Absolut, det blir antingen inbyteskampanjen på Sony A7 IV där man får 6000:- extra, oavsett vad du byter in i samband med köpet, eller spara 10 000:- på GFX 50S II, mellanformat för under 35 000kr, det är svårslaget!Andreas - Outdoor-ansvarig
Andreas, med tanke på det ökande intresset för träning, hälsa och naturvistelse, finns det någon kampanj du tycker man inte bör missa?
- Definitivt Garminkampanjen med många riktigt bra erbjudanden för tränings- och naturintresserade.Vilket är ditt hetaste tips?
- Delta Forest II. En mycket populär och bra kikarserie som passar perfekt för exempelvis naturfotografer, jägare och andra naturintresserade.Har du något guldkorn på vad alla bör ha men inte vet om det ännu?
- Gourmetstål. Vad vore helgen utan smashburgare eller en riktigt välgjord pizza. Kanske årets bästa julklapp.
Boyd - Mobiltelefoni-ansvarig
Boyd, vilket är ditt hetaste tips till den som letar julklappar under Black Week?
- Apple Airpods 3 kommer definitivt ligga under många julgranar i år.Vilken pryl som följer med dig vart du än går?
- Tveklöst mina Apple AirPods Pro (2nd Gen) med sin fantastiska brusreducering och batteri som räcker genom hela dagen.Vilket guldkorn vill du tipsa om?
- Googlekampanjen bör man absolut inte missa med superpriser på Pixel 6-telefonerna och tillbehör.
Se alla kampanjer här: Black Week -
Samyang V-AF 75/T1.9 Sony FE Firmware 02
Förbättrar prestanda och stabilitet.
Samyang lanserade nyligen en ny firmwareuppdatering till deras nya 75 mm-objektiv i den lika nya V-AF-serien av cineobjektiv med autofokus.
Samyang listar förbättringarna som följande:
- Improved performance on Manual Focus mode
- Improved operation stability of the tally lamp
- Improved video mode performance
- Improved operation stabilityLadda ner uppdateringen här: Samyang Download
Notera att du behöver en Samyang Lens Station för att koppla ihop ditt Samyangobjektiv med en dator för att kunna uppdatera dess mjukvara.
Om du inte äger ett Samyang V-AF 75/T1,9 FE kan du ta detta som en uppmaning att se efter om det kommit en ny firmwareuppdatering till din kamerautrustning om du inte gjort det nyligen.
-
Drönarsöndag: Rondell
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Olwan Eriksson.
Olwan: Denna bild är tagen i prag. Alltid velat fota en rondell pga alla linjer. Så gillar man linjer och detaljer så är denna bild bra nog för detta.
Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2.
Se mer från Olwan på Instagram: @olwanphoto
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Det blev en bild ändå
Veckans X-files är inskickad av Stefan Pierrou.
Stefan: En bild som inte blev tagen....med min "riktiga" kamera. Batteriet råkade ta slut precis som ljuset var som bäst men jag hade telefonen med mig så det blev en bild ändå, även om jag helst hade fått en raw-fil med mig från tillfället.
Bilden är tagen med Samsung Galaxy S10
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
En färgsprakande nyhet från SmallRig
NyhetBegränsad utgåva av burar för Canon, Sony, Nikon och Fujifilm.
Smallrig är ett av marknadens absolut populäraste varumärke för kameraburar och tillbehör för filmare över hela världen. Kända för att lansera modellspecifika cages bara dagar efter att nya kameror har lanserats och med extremt bra passform och funktionalitet när det gäller design för att inte täcka luckor, kontakter eller störa ergonomin hos en kamera.
Nu lanserar SmallRig begränsade utgåvor av sina burar med de spännande färgerna "Dreams and the Future", "Ideal and Pure", "The Story Continues" och "Bloodline and Heritage" till Sony A7R V / A7 IV / A7SIII, Canon EOS R5 C / R5 / R6, Fujifilm X-H2 / X-H2S och Nikon Z5 / Z6 / Z7 /Z6II / Z7II.
Om du söker att uppgradera din kameras komfort och funktionalitet kan du lita på att SmallRig har tillbehören för dig. Se ett kategoriserat urval av SmallRigs produkter här: SmallRig >>
Mer info kommer framöver. Produkterna förväntas komma in på lager om ca 3-4 veckor.
En mycket trevlig helg önskar vi på CyberPhoto!
-
Test: Sony A7R V
TestThomas har testat Sony A7R V och beskriver den som sin favorit-Sony-kamera hittills. Varför kan du läsa mer om i testen!
Thomas: Sony A7R V är förbättrad på många viktiga punkter jämfört med sin föregångare Sony A7R IV. Vid första anblicken tror man att det är små uppgraderingar men skillnaderna går djupare än så. I testen så går vi igenom dem punkt för punkt så att du kan få en bra bild av vad kameran kan prestera.
Läs hela testet här: Sony A7R V >>
-
Fotohistoria: De allra första autofokusobjektiven
Alla historier har en början och idag ska vi titta på de allra första kommersiellt sålda objektiven som hade inbyggd autofokus. Här är bilderna kanske mer spännande än texten egentligen. Fascinerade att se dessa förfäder när vi vet hur långt denna teknik har kommit idag.
Ricoh lanserade 1982 sitt AF Rikenon 50mm f/2 som har 6 linselement i 5 grupper. Ricoh kallar denna för världens första autofokusobjektiv, då med avseende på att all elektronik sitter i själva objektivet. Känns inte helt korrekt men det hävdade det. Såldes även som Sears. Autofokusen fungerar än i dag vilket var överaskande. Objektivet blir väldigt klumpigt och autofokusen är oprecis och extremt långsam. En kul optik att ha i en samling men inget att användas praktiskt.
Chinon hade två objektiv med inbyggd autofokus. Auto Chinon 50mm f/1,7 och 35-70mm f/3,5-4,5. Såldes även som Revue. Precis som på Ricoh så blir objektivet blir väldigt klumpigt och Chinon-optiken är ännu klumpigare. Autofokusen är oprecis och extremt långsam. Som Ricoh så är dessa objektiv roliga att ha i en samling men inget att användas praktiskt.
Jag hittade information om Chinons autofokus-system. Chinon skriver så här: En lysdiod, LED, sänder ut en infraröd stråle mot motivet. Denna stråle studsar tillbaka till en sensor. Vinkeln på denna stråle indikerar för systemet via triangulering vilket avstånd det handlar om. En mikro-servo-motor justerar mottagarsensorn som sedan i sin tur positionerar objektivet till rätt avstånd. Chinon skriver att detta sker med ljusets hastighet så jag undrar om ljuset var långsammare på den tiden, för snabbt går det inte. Fokuseringen är helt steglös från 1m till oändligt. Den infraröda strålen har en frekvens på 12500 cykler per sekund.
Canon hade också ett objektiv med allt inbyggt. Det lanserades redan 1981. Ett 35-70mm f/4. Denna optik har ett helt annat fokuseringssystem som Canon kallade SST, vilket står för Solid State Triangulation. Optiken har en CCD bildsensor på hela 240 pixel. löjligt idag men imponerande på den tiden. Optiken har en egen mikroprocessor som var helt oberoende av kameran.
Vi har nu tittat på de första objektiven som hade all funktion på byggt på själva objektivet. Det som hände sedan var att de delade upp sensorer och fokusmotor, men det lanserades även senare objektiv som hade allt inbyggt men med modernare teknik och därmed också kompaktare mått. Jag kan berätta lite kort om dessa objetkiv och kameror här nedan:
Pentax lanserade ME-F 1981 som hade fokussensorerna i kamerahuset och fokuseringsmotorn i objektivet. Tillverkades fram till 1984. Den hade en liten kommersiell framgång.
Nikon lanserade 1983 sin Nikon F3 AF som hade fokussensorerna i sökaren och fokuseringsmotorn i objektivet. Den hade ingen kommersiell framgång. Bilden på denna används med tillstånd av LP-Foto.
Canon lanserade 1985 sin T-80 som också hade fokussensorerna i kamerahuset och fokuseringsmotorn i objektivet. Tillverkades fram till 1986. Även denna hade en obetydlig framgång.
Minolta lanserade samma år, 1985, sin 7000AF och den hade en mycket bättre fungerande autofokus än de jag nämnt här tidigare och Minolta fick en mycket stor framgång. Autofokusmotorn satt nu i kamerahuset och objektiven kunde göras betydligt kompaktare.
1986 lanserar Nikon sin F-501AF som har både sensorer och fokuseringsmotor i kamerahuset. Denna kaemra hade en viss framgång men Nikons större framgång kom 1991 när de lanserade F-601.
1987 lanserar Canon sin EOS-serie med första modellen 650. Canon var lite sena till tävlingen men kom med både bättre och snabbare autofokus, och Canon fick snabbt stora marknadsandelar.
1987 lanserar Tamron en 70-210mm f/4 med inbyggd autofokus som kan användas på en rad olika kameror via Tamrons Adaptall-2-system.
1988 lanserar Chinon sin CP-9AF Multi Program men den kan inte konkurrera med de större kameramärkena och den får ingen framgång. Chinon övertogs 2004 av Kodak.
1988 lanserar Sigma en 55-200mm f/4,5 med inbyggd autofokus som kan användas på en rad olika kameror.
Resten är historia som man brukar säga.
/Thomas
-
Nyhet: Pentax KF
NyhetEn ny kompakt DSLR från Pentax!
Den nya Pentax KF är designad för att ge enastående prestanda i ett kompakt kamerahus. Kameran har den välkända damm- och vädertåliga konstruktion som kännetecknar Pentax och är den perfekta nybörjarkameran för dig med en aktiv livsstil.
Med den nya Pentax KF får du en mångsidig och flexibel kamera som är gjord för att enkelt kunna följa med dig på varje äventyr, oavsett väder. Trots den kompakta designen är den enkel att använda och man kommer åt alla kontrollerna på kameran även när det är kallt och man har handskar på sig. Den nya kameran ärver också många funktioner som finns hos Pentax större high-end-kameror, som avancerat autofokus, optisk sökare med nästan 100 % synfält och en vridbar LCD-skärm.
Pentax KF erbjuder högupplösta bilder, tack vare en toppmodern CMOS-bildsensor med 24,24 megapixel och 14-bitars utläsning. Kombinerat med en design utan AA-filter kan sensorn leverera högupplösta bilder.
Som de flesta Pentax-kamerorna har KF bildstabilisatorn inbyggd i huset. Stabiliseringsfunktionen minimerar effektivt skakningsoskärpa och har en kompensationseffekt på 4,5 slutarsteg. Det betyder att kameran levererar skarpa bilder, även när du använder ett teleobjektiv eller tar bilder i ljussvaga miljöer.
Bildstabiliseringsfunktionen används också för att ge kameran funktionen pixel shift, som återfinns hos Pentax high-end-kameror. Genom att utnyttja kamerans bildstabiliserings-mekanism (Shake Reduction) tar kameran fyra bilder av samma scen genom att justera bildsensorn lite för varje bild, samlar in all RGB-färgdata från varje pixel, och sätter samman dem till en enda extremt högupplöst bild.
Den nya kameran har en precis AF-sensormodul, SAFOX X, som säkerställer en responsiv och pålitlig autofokus. Med sina 11 sensorer, inklusive 9 korslagda sensorer i mitten, kan den här AF-modulen säkerställa exakt fokus på objektet även med en låg ljusstyrka så låg som -3 EV. Det säkerställer också den enastående AF-spårning av rörliga objekt.
Utmärkande egenskaper
- Nästan 100% synfält i den optiska sökaren
- Bildstabilisering som kompenserar upp till 4,5 slutarsteg
- Vinklingsbar LCD-skärm
- Astrotracer-funktion, Gör avancerad astrofotografering enklare
- WiFi-anslutning
- Sensordesign utan AA-filter för superhögupplösning
- Pixelshift-funktion kan trycka upp upplösning ännu mer
- Multi-pattern mätsystem i 77 segment
- DR-mekanism (dammborttagning)
Den nya kameran kommer börja levereras redan i slutet av november 2022.
Läs mer och beställ här: Pentax KF | Pentax KF + 18-55 WR
-
Nyhet: Sigma 18-50/2,8 DC DN C till Fuji XF
NyhetEn kompakt och prisvärd normalzoom till APS-C-kameror!
Sigma fortsätter att lansera toppenobjektiv till Fujifilms XF-fattning. Tidigt i år fick Fujifilm X-fotografer tillgång till Sigmas mycket omtyckta trio 16, 30 och 56/1,4 DC DN C och nu handlar det alltså om Sigmas ljusstarka men lättviktiga normalzoom Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary.
I sitt test av detta objektiv när det lanserades till Sonys APS-C kameror skrev Mats: "Jag är förvånad att Sigma lyckats få till det så här bra med både skärpa och ljusstyrka i detta pyttelilla format." Inte förvånande kan vi konstatera att betyget också landade på Toppklass.
Utmärkande egenskaper
- Mycket bra skärpa redan på f/2,8
- Liten 18-50mm normalzoom för APS-C
- Hög ljusstyrka f/2,8
- Väderskyddad bajonettfattning
- Filterdiameter 55mm
- Stadig och lätt byggd av bland annat polykarbonat
- Vikt ca 290 gram
Läs mer och beställ här: Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary till Fuji XF
-
CyberPhoto på Fotomässan i Stockholm
Helgen vecka 48 (2-4 december) hittar du oss på Fotomässan i Stockholm!
Vi vill inbjuda dig att den 2-4 december komma och besöka oss och många fler utställare under den stora Fotomässan i Stockholm!
Vi ser verkligen fram emot att vara en del av detta evenemang som är fulladdat med möjligheter att utvecklas och att ta ditt intresse för bild till nya nivåer.
Under fotomässans tre dagar hittar du mängder av inspiration och insikter när du besöker aktivitetsområden, lärarledda workshoprum med foto- och filmaktiviteter, fotoutställningar och fria seminarier. Du har också chansen att träffa specialister, fotografer och tillverkarna i branschen så att du kan titta på och testa de allra senaste produkterna.
Ett stort och varmt välkommen till Fotomässan 2022!
Aktuell biljettkampanj - Passa på!
Just nu har Fotomässan en biljettkampanj där du får 20% rabatt på ditt biljettköp! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 1 december, så passa på att säkra din biljett redan idag!
Köp din biljett här: Fotomässan 2022 -
Drönarsöndag: Nolhaga slott
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Ilyas Ahmed.
Ilyas: Här syns Nolhaga slott i Alingsås med träd i olika färger, Säveån med en portion nedfallna löv flytandes får också plats i bildens nedre del.
Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2.
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Trädsvampar
Veckans X-files är inskickad av Anders Ödin.
Anders: Gick en skogspromenad för att testa ny kamera då jag såg dessa trädsvampar.
Bilden är tagen med Sigma fp L + Sigma 70/2,8 DG Macro Art
Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.
Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr!
Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Test: Sigma 20/1,4 DG DN Art
TestVi avslutar veckan med ett test på Sigmas nya ljusstarka vidvinkel!
Sigmas DN-version av sin ljusstarka 20mm f/1,4 som nu blivit mindre, lättare, vädertätad och specialdesignad för spegelfria kameror. En märkbar uppgradering mot Sigmas tidigare 20mm f/1,4 DG HSM gjord för spegelreflexkameror.
Mats: För astrofotografering där man normalt vill kunna låsa fokusringen på "oändligt" har Sigma skapat en MFL-knapp som kopplar bort fokusringen. Det är annars rätt vanlig att man tejpar ringen för att den inte ska ändras, men nu slipper man alltså det.
Redan på f/1,4 är skärpan mycket bra över större delen av bilden, det är bara längst ut kanter och hörn som skärpan faller lite på större bländaröppningar ner till f/2,8, vilket är fullt normalt. Nedbländad runt f/4- f/5,6 blir det mycket skarpt och bra över hela bilden. För dig som pysslar med astrofoto så har Sigma lyckats göra förbättringar när det gäller koma och astigmatism, och jämfört med den tidigare DSLR-varianten är det numera försumbart i denna DN-variant även på f/1,4.
Objektivet är vädertätat för damm och vattenstänk, men som brukligt är det inte 100% vattentätt.
Bilderna tagna med en Sony A7R IV i RAW och konverterade till JPEG i Capture One.
Läs hela testet här: Sigma 20/1,4 DG DN Art
Fler bilder tagna med SIGMA 20mm f/1,4 DG DN Art hittar du här ->>
-
Liveföreläsning: Bevarandefoto för naturfotografer
Ikväll kl 19:00 är du varmt välkommen på en liveföreläsning med Jonas Paurell där han kommer att lära ut hur du kan berätta starka historier med naturfotografi.
Har de foton som vi skapar någon betydelse? Självklart behöver inte foton ha någon betydelse för någon annan än fotografen själv. Men om en fotograf vill att hens fotografier ska vara mer än bara vackra bilder, hur går man tillväga då?
Bevarandefotografi (eller "conservation photography" som det benämns på Engelska och kanske även ofta på Svenska) är en genre av foto som har växt fram under 2000 talet som ett svar på klimat och ekosystemskrisen som råder i vår värld. Bevarandefotografen Jonas Paurell som är aktuell med The Jubilee Expedition kommer att tala om ämnet utifrån ett perspektiv som sätter historieberättandet genom bilder i centrum.
Frågor som han kommer att behandla inkluderar: Vad är bevarandefotografi? Vad är skillnaden mellan bevarandefotografi och naturfoto? Hur hittar man relevanta historier? Hur kan man bidra till bevarandet som entusiastisk amatör eller hobbyfotograf? Finns det möjligheter att nå en publik?
Jonas föreläsning är den första i en serie av fyra om The Jubilee Expedition som CyberPhoto är en stolt sponsor till.
Läs mer här: Bevarandefoto för naturfotografer – 3 sätt att berätta starka historier
-
Fotohistoria: Indra
Idag ska vi se en raritet som har en kort historia men som ändå har lämnat ett spår fotohistorien. Detta är Indra Lux och den tillverkades i dåvarande Västtyskland.
Indra-Camera G.m.b.H tillverkade Indra Lux 1949 och tillverkningen pågick i endast några månader, så denna kamera är rätt sällsynt. Kameran var byggd i plast.
Reklamen sa att kameran var oförstörbar och de lämnade ett års garanti på detta. Tyvärr så var verkligheten raka motsatsen och kameran gick sönder mycket lätt. Det var nog detta som gjorde att den tillverkades under så kort tid innan den försvann från marknaden.
Objektivet är ett fixfocus 60mm f/7,7. Kameran använder 127-film och har ett fack för en extra filmrulle. Sökaren är tonad så att du ska få intrycket av vad en svartvit film ger.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
Funäsdalsfjällen
Fotograf Kevin Bruseby bjuder på vackra bilder i fjällmiljö!
Kevin: Bilderna togs i början av September i Funäsdalsfjällen, där vi vandrade i en vecka. Höstfärgerna hade precis börjat träda fram, medan de frostiga nätterna och varma dagarna bidrog till att göra stämningen ännu mer magisk. Jag hoppas att bilderna ska förmedla det lugn och den sköna atmosfär som präglar denna region.
Bilderna är tagna med Nikon Z6 + Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary
Kevin Bruseby är en mästare på hur man använder väder till sin fördel i sitt fotograferande och delar med sig av kunskaperna i denna artikel du kan läsa här: Väder & placering
Se mer från Kevin på Instagram: @kevinbruseby
-
Nyhet: Nikon Nikkor Z 40/2 SE
NyhetSpecialutgåva av Nikkor Z 40/2.
Nikkor Z 40/2 SE är Nikons andra objektiv att lanseras i retrodoftande specialutgåva med suffixet SE. Tidigare fick vi se Nikkor Z 28/2 genomgå retroförvandlingen i exklusiv bundling med Nikon Z fc men har sen dess lanserats separat.
Trots retrolooken så kan vi försäkra dig om att det på insidan handlar om samma moderna optik och teknologi som i Nikkor Z 40/2 som fick 8,7/10 poäng i bildkvalitet i vår produktspecialist Mats test.
Säljstart för Nikkor Z 40/2 SE är den 19 januari.
Läs mer och beställ här: Nikon Nikkor Z 40/2 SE
-
Nyhet: Capture One 23
Ett av marknadens bästa RAW-redigeringsprogram blev just ännu bättre!
Capture One är ett kraftfullt fotoredigerings program som låter dig blåsa liv i dina foton med industrin kraftfullaste verktyg. Importera, organisera, redigera och exportera bilder med ett stort utbud utav avancerade bildbehandlingsfunktioner.
Capture One erbjuder dig även blixtsnabb och smidig Tethering (fotografering direkt i datorn) och otroliga tidsbesparande funktioner. RAW-konvertering hos Capture One är bland de bästa på marknaden och ger dig den bästa möjliga bilden att börja redigera.
Nytt hos Capture One 23
- Smart justering
- Förenklar urvalsprocessen
- Arbetsflöde för lager i stilar
- Möjlighet att ändra tid för tagna foton
- Variantsortering
Läs mer och beställ här: Capture One 23
-
Test: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD för Nikon Z-fattning
TestVi har testat hur Tamrons 70-300/4,5-6,3 ter sig på Nikons spegellösa kameror!
Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD har en väderskyddad konstruktion och är perfekt för fotografer som vill vara ute i alla väder. Detta gör objektivet perfekt för fotografering av sport, djur och natur, porträtt och mycket mer. Objektivet är till större del byggt av syntetmaterial, och fördelen med det är förstås den låga vikten på endast 545 gram.
Mats: I mitten av bilden är skärpan bra genom hela zoomomfånget redan på respektive största bländaröppning. Den tappar en aning på de längre brännvidderna, men det är ändå fullt acceptabelt och duger säkert för de allra flesta användare som inte har professionella krav. På brännvidder runt 70mm - 135mm ser det riktigt bra ut till större del av bilden, och speciellt om man bländar ner 1- eller 2/3-dels steg bara.
Tamron är duktiga på att ta fram små och lätta objektiv med Z-fattning som också ger en hög bildkvalitet. Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD är en mycket bra och prisvärd 70-300mm-telezoom.
Läs hela testet här: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD för Nikon Z-fattning (fullformat)
Fler bilder tagna med Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD hittar du här ->>
-
Nikon Z9 firmware 3.0
Fler än 20 nya funktioner och förbättringar!
Nikon Z9 har återigen fått en matig ny firmwareuppdatering med nya funktioner glädjande både fotograf och videograf. Tack vare Z9:ans sensorupplösning på över 8K finns det utrymme för kreativa möjligheter vid inspelning i 4K som funktionen att nu emulera optisk zoom upp till två gånger utan förlorad bildkvalitet. Detta utförs antingen med Multiväljaren, funktionsringen på objektiv som har en sådan eller genom de programmerbara funktionsknapparna på kamerahuset.
Kontrollera den emulerade optiska zoomen med Multiväljaren, funktionsringen på objektivet eller genom de programmerbara funktionsknapparna på kamerahuset.Autofokuseringen har förbättras med en ännu säkrare följning av oberäkneliga motiv som fåglar samt förbättringar i situationer där ljus och kontrastförhållanden är dåliga. En annan trevlig nyhet är High-Speed Frame Capture+ C60. När 120 b/s är för mycket och 30 b/s är för lite så är denna funktion med 60 b/s med full autofokus och autoexponering i varje bild ett bra val.
Klicka här för fullständig lista över förbättringar från 2.11 till 3.0
■ Still Photography
- • The [Image size] item in the photo shooting menu is now [Image size settings] and offers new options that apply only to pictures taken using the DX image area.
- • Added [C60] to the frame rates available for high-speed frame capture. Custom Setting d4 in the [CUSTOM SETTINGS MENU] is now [Pre-Release Capture options].
- • Added [High-frequency flicker reduction] to the [PHOTO SHOOTING MENU].
- • Added [Focus position auto reset] under [Focus shift shooting] in the [PHOTO SHOOTING MENU].
■ Video Recording
- • Added [High-frequency flicker reduction] to the [VIDEO RECORDING MENU].
- • Added [Hi-Res Zoom] to the [VIDEO RECORDING MENU].
- • Added [Reset using remote] under [Timecode] in the [VIDEO RECORDING MENU].
■ Displays
- • The [Prioritize viewfinder] monitor mode has been replaced by [Prioritize viewfinder (1)] and [Prioritize viewfinder (2)].
- • Expanded the range of monitor brightness options to include both brighter and darker settings.
- • Made the following additions to the [CUSTOM SETTINGS MENU]:
- - Added a [3D-tracking focus point color] option for Custom Setting a11 [Focus point display].
- - Added [Always] and [Only when flash is not used] options for Custom Setting d9 [View mode (photo Lv)] > [Show effects of settings].
■ Playback
- • The [Rotate tall] item in the playback menu is now [Auto-rotate pictures]. If [ON] is selected, the playback displays in the monitor and viewfinder will rotate automatically to match camera orientation.
- • The playback display now shows the color temperature for pictures taken with [Preset manual] selected for [White balance].
- • Options are now available for handling as a group each series of photographs taken in continuous-release modes.
- • Added [File info] to the options available under [Playback display options] in the [PLAYBACK MENU].
■ Controls
- • Added a full-format option under [Format memory card] in the [SETUP MENU] for use with compatible CFexpress memory cards.
- • Made the following additions to the [CUSTOM SETTINGS MENU]:
- - Added a [Type A auto restore delay] option for Custom Setting d14 [Release timing indicator].
- - Added [Center-weighted area] to the items available for customizing shooting displays using Custom Settings d18 [Custom monitor shooting display] and d19 [Custom viewfinder shooting display].
- - Custom Settings f2 [Custom controls (shooting)], f3 [Custom controls (playback)], and g2 [Custom controls] now offer access to an expanded selection of custom roles and controls.
■ Network
- • Connection status is now shown in the shooting display when the camera is connected to an FTP server.
- • The camera now supports FTPS.
- • Added an [ATOMOS AirGlu BT options] item to the [NETWORK MENU].
■ Other Changes
- • Improved autofocus accuracy.
- • Improved low-light autofocus performance, lowering the minimum level of illumination required by 0.5 EV.
- • Reduced the sensitivity of [3D-tracking] to objects passing between the subject and the camera.
- • Improved focus performance when [Animal] is selected for [AF subject detection options] during [3D-tracking].
- • Reduced the tendency of the camera to focus on the background during subject detection when [Wide-area AF (S/L/C1/C2)], [3D-tracking], or [Auto-area AF] was selected.
- • Focus peaking, electronic rangefinding, and the focus distance indicator are now available when focus is adjusted using the lens focus ring, not only in manual focus mode but in other focus modes as well. In addition, adjustments have been made to the length of time the focus distance indicator is displayed.
- • Shutter speed, aperture, and ISO sensitivity will now be displayed if exposure is adjusted while the live view display is zoomed in.
- • Improved manual focus response in video mode and when silent mode is selected during still photography.
- • The shooting display now shows synchronized release connection status. Improvements have also been made to the display in the remote camera list accessed via [Connect to other cameras] > [Remote camera list] in the [NETWORK MENU].
- • [Português (PT)] has been added to the languages available via the [Language] item in the [SETUP MENU] for Z 9 cameras sold in Canada and the United States.
- • Fixed the following issues:
- - If (a) AF-S was selected for focus mode, (b) an AF-area mode that supported subject detection was selected via a control to which [AF-area mode + AF-ON] had been assigned using Custom Setting f2 [Custom controls (shooting)], and (c) an option other than [Subject detection off] was selected for [AF subject detection options] in the [PHOTO SHOOTING MENU], then pressing the custom control would sometimes fail to activate subject detection.
- - If (a) 3D-tracking was selected for AF-area mode, (b) an option other than [Subject detection off] was selected for [AF subject detection options] in the [PHOTO SHOOTING MENU], and (c) the shooting settings recalled via a control to which [Recall shooting functions] or [Recall shooting functions (hold)] was assigned using Custom Setting f2 [Custom controls (shooting)] had [3D-tracking] selected for [AF-area mode] and [Subject detection off] chosen for [AF subject detection options], then subject detection would continue during AF-ON after the custom control was pressed.
- - If (a) AF-C was selected for focus mode, (b) an option other than [3D-tracking] was selected for AF-area mode, (c) an option other than [Subject detection off] was selected for [AF subject detection options] in the [PHOTO SHOOTING MENU], and (d) the shooting settings recalled via a control to which [Recall shooting functions] or [Recall shooting functions (hold)] was assigned using Custom Setting f2 [Custom controls (shooting)] had [3D-tracking] selected for [AF-area mode], then subject detection would not be performed where expected when AF-ON was initiated via the custom control.
- - Shutter speeds of 1/320 s to 1/640 s would produce uneven exposure across the frame in pictures taken with SB‑800 flash units using auto FP high-speed sync.
- - Choosing a different Custom Settings bank in the [CUSTOM SETTINGS MENU] after selecting a non-default setting for [Auto bracketing] > [Increment] in the [PHOTO SHOOTING MENU] would cause the value for [Auto bracketing] > [Increment] in the [PHOTO SHOOTING MENU] to revert to 1.
- - Shooting information would in rare circumstances disappear from the viewfinder.
- - Attempting to record 8K video with a NIKKOR Z 14-30mm f/4S lens attached and an option other than [Off] selected for [Vibration reduction] in the [VIDEO RECORDING MENU] would sometimes cause the camera to stop responding.
- - Tracking small or low-contrast subjects against a solid-color background such as a blue sky would sometimes cause the focus area to move to the top of the display.
- - Selecting [C30] or [C120] for release mode when an option other than [Off] was chosen for [Active D-Lighting] in the [PHOTO SHOOTING MENU] would cause monitor or viewfinder brightness to change.
- - The camera would in rare circumstances fail to record 8K video correctly.
- - In video mode, the camera would fail to increase the aperture (lower the f/-number) after reaching the upper limit for ISO sensitivity in modes P and S if the value selected for [ISO sensitivity settings] > [Maximum sensitivity] in the [VIDEO RECORDING MENU] was below [12800].
Ladda ner firmware 3.0 här: https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/467.html -
Drönarsöndag: Väg 190
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Patrik Blom.
Patrik: Underbara färger ute nu och jag tycker att det är extra kul att fånga skuggor och färgerna från ovan strax innan solnedgång. Bilden är fotograferad utefter väg 190 i Alingsås.
Bilden är tagen med DJI Mini 2
Se mer från Patrik på Instagram: @pblom
Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Rotvältan
Veckans X-files är inskickad av Mattias Lindgren.
Mattias: Var ute och gick i Stadsliden och såg den här rotvältan. Tyckte det såg ut som nått skogsväsen själv hade gått ut på en promenad och glömt stänga dörren efter sig.
Bilden är tagen med Panasonic DC-GX880 med Sigma 30/1,4 DC DN Contemporary
Se mer från Mattias på Instagram: @gorg.photo
Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Sandra Hallnor bjuder på höstiga drönarbilder
Hösten är bra vacker ibland!
Vår Content Partner Sandra Hallnor, även känd som Portraits of Lapland, delar med sig av vackra höstbilder tagna med DJI Mavic Air 2S.
Om du planerar att besöka Fotomässan den 2-4 december i Stockholm så kan vi upplysa dig om att Sandra kommer föreläsa om Magin med norrskensfoto så missa inte den!
Klicka här för större bild 1 >> | bild 2 >> | bild 3 >>
Se mer bilder från Sandra Hallnor på Instagram: @portraitsoflapland
Trevlig helg!
-
Premium Visuals provar på Samyang V-AF 75/T1,9
Lars Bredenberg från Premium Visuals delar med sig av sina tankar.
Lars Bredenberg från Premium Visuals delar med sig av sina tankar om Samyangs nya V-AF-serie av objektiv, specifikt V-AF 75/T1,9 FE som han använt i tre olika scenarios på en Sony FX6. Du kan även se ett videoexempel inspelat med Samyang V-AF 75/T1,9 FE längst ner i blogginlägget.
Lars: När jag först hörde om denna lins gillade jag tanken på den. En serie ”Cine-linser” i samma utförande, små och lätta och med autofokus. Min tanke nu är fortfarande att den är intressant men på ett lite annat sätt.
Let me explain.
Generellt sätt så jobbar jag med Sonys GM-linser och om jag kör RED eller andra system så är det cine-linser för hela slanten. Med dom uppdaterade varianterna av 24-70 och 70-200 så har jag funnit stor glädje i att dom är lätta, till skillnad från nästan alla typer av cine-linser. Så den här 75an känns knappt att den sitter på min Sony FX6 vilket är väl mottaget, framför allt på en gimbal.
Jag testade den i 3 st olika scenarios. En intervju, en kort social media-spot samt ett hysteriskt autofokus-test med en vän i dåligt ljus i ett tight utrymme.
Intervjun
Här levererade den ypperligt skulle jag säga. Jag körde på ansikts-autofokus hela tiden och den låste fint och jagade inte alls. Själva looken är ganska trevlig neutralt. Inte för skarp vilket jag gillar för att man kommer bort lite från en digital känsla.
Minireklamen
Här körde jag touchfokus och sen manuellt. Jag tycker att det funkade bra att skifta mellan objekt med touchen och det var ganska snabbjobbat. Den gick mjukt och fint över till andra objekt. Sen körde jag manuell fokus och linsen har en skön feeling när du vrider på fokusringen och här skulle jag nog säga att den största styrkan ligger. Vill du köra manuellt och ha en liten rigg så lirar den här linsen fint.
Autofokus-test
Här fick vi väldigt olika resultat. I vissa stunder så satt fokusen fast och bra hela tiden men i andra stunder så tog det lite tid innan den hittat rätt. Enligt kameran så var det låst och i ordning men bilden var inte skarp. Med viss justering så hittade den sen rätt men inte alls på samma sätt som mina linser från Sony. Här är en viktig detalj också att vi jämför linser som det kanske skiljer 20 000:- mellan så man måste vara realistisk.
Att önska för att få en mer cinelins-känsla skulle vara hard stops på fokusringen samt en ring för bländaren.
Slutsats
Jag älskar ideen på att kunna ha ett kit med små prime-linser som funkar på mina Sonykameror. I vissa scenarion så lirar autofokusen bra men kan ha svårt i andra vilket jag personligen inte vill chansa för mycket med. Kör du manuell fokus så är du helt hemma! Känsla och bild här tycker jag är riktigt trevlig, ja menar vi pratar ju om en lins för en väldigt förmånlig peng.
Jag ser fram emot att få se fler brännvidder som kompletterar denna och hur dom levererar.
Läs mer om objektivet här: Samyang V-AF 75 T1,9 FE
-
Digitalt event: Konst & produktion med Simelius Simelius
Följ med ikväll kl 17:00 på ett digitalt event med Canon-ambassadörerna Nana och Juhana Simelius.
I evenemanget får du se vad som pågår bakom kulisserna med att planera och skapa en redaktionell form av foton och video. Allt från hur man sätter samman ett team till att förbereda sin slutproduktion. Det blir ett event fullspäckad med ljus, kamera och action.
Simelius Simelius är en prisbelönt konst- och produktionsstudio ledd av regissören Nana Simelius och DoP Juhana Simelius. Deras kärna är en stark vision och ett personligt sätt att skapa scener. De är specialiserade på att regissera, scenografi och att fånga både video och foton.
Nana och Juhana provat på den helt nya Canon EOS R6 II och kommer att prata om sina favoritfunktioner och upplevelser med kameran.
"Vår verksamhet bygger på kärleken till kreativitet och extraordinära människor. För oss finns det ingen vision som är för stor för att skapas till bild med skicklighet, erfarenhet, kreativitet och hantverk – och framför allt rätt personer och ett värmt hjärta.”
Eventet kommer att hållas på engelska.
Anmäl dig här: Konst & produktion med Simelius Simelius
-
Fotohistoria: Manufacture d'Isolants et d'Objets Moulés
Idag ska vi reda ut tre olika franska "fotohistorier", nämligen Boyer, MIOM, dvs Manufacture d'Isolants et d'Objets Moulés, och Photax. Allt i de kameror i Art Deco-stil, tillverkade av bakelit, som du ser på bilden. Det är en Photax II och en Photax III tillverkade av MIOM med Boyer optik.
Boyer var ett franskt optiskt företag baserat i Paris. Det grundades 1895 av Antoine Boyer och såldes sedan 1925 till André Levy (1890-1965), en tidigare försäljningschef på företaget Lacour-Berthiot. Hans fru, Suzanne Lévy-Bloch (1894-1974), var en briljant matematiker och optiker, tog examen från École Supérieure d'Optique där hon var elev till Henri Chrétien. Från 1925 fram till makens död 1965 var hon chefsdesigner för Boyer-linserna. Efter en konkurs i början av 1970-talet köptes fabriken ut av M. Kiritsis, den tidigare ägaren till det optiska företaget Roussel. Verksamheten varade ytterligare ett decennium med minskad personalstyrka och produktion, och stängdes sedan definitivt 1982.
MIOM var ett franskt företag baserat i Vitry-sur-Seine nära Paris. Dess namn är en akronym för Manufacture d'Isolants et d'Objets Moulés. De specialiserade sig på att tillverka isoleringsmaterial och gjutna plastdelar. Företaget har funnits sedan 1929 och grundade sin fotografigren 1937. De tillverkade flera sökarkameror för rullfilm som var gjorda av bakelit, ett nytt plastmaterial som företaget hade licens för från Compagnie Générale d'Électricité. Kamerornas objektiv tillverkades av Boyer, även om de hade andra namn. Objektiven på de allra sista kameramodellerna levererades av Angénieux.
Photax är en fransk sökarkamera gjord av bakelit. Den ger 6×9cm negativ på 120-film. Den första versionen – Photax, såldes även som Camera 77 och Loisirs, introducerades 1937 av M.I.O.M., en tillverkare av isoleringsmaterial och gjutna plastdelar. Sex olika modeller introducerades mellan 1937 och 1960. Från och med Photax II modellen fanns kamerorna även tillgängliga som en blindé variant, med ett Bakelit-linsskydd som skyddade objektivet och avtryckaren.
Tekniska funktioner hölls så enkla som möjligt. Kamerans yttre delar är den optiska sökaren, filmframmatningsratten, öppningsreglaget, stativgängan och röda fönstret för bildnummer. Alla andra funktionella delar är placerade i objektivets front. Kamerans mest karakteristiska egenskap: Objektivtuben måste vridas 360 grader moturs för att skruvas ut från kamerahuset till funktionsläge. Så fungerar alla Photax utom Modell I.
Objektivet är av Meniscustyp, vilket innebär att det har endast ett linselement och därmed rätt kass bildkvalitet. Eftersom objektivet har ett krökt bildplan så är filmplanet också krökt. På objektivets front sitter bländarstyrningen som har två lägen 1 och 2. Jag vet inte vad de motsvarar men jag gissar på f/11 och f/16. Ovanför optiken på fronten sitter exponeringstiden. På Photax II kan du välja standardtid, gissar kanske typ 1/60s, samt B. Den lanserades 1938. Märkta på franska med Pose och Inst. På Photax III, som lanserades 1947, så kan du välja på 1/100s och 1/25s samt T, men T här är egentligen B. Slutaren spänns i samband med själva avtrycksrörelsen på alla dessa modeller och därmed kan du av misstag ta hur många dubbelexponeringar som helst på samma bildruta om du glömmer att dra fram filmen.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.
/Thomas
-
Nyhet: Fujifilm X-T5
NyhetSäg hej till Fujifilms mångsidiga hybridkamera X-T5!
Nu lanserar Fujifilm det senaste tillägget i deras populära kameraserie X-T. Med sin nya sensor på 40 megapixlar och ännu mer kompakta storlek gentemot sin föregångare X-T4 får du en riktigt kraftfull högupplöst hybridkamera utmärkt för fotografi av landskap, porträtt, gatufoto och annat. Utöver detta har X-T5 även skruvat upp videoegenskaperna med inspelning upp till krispiga 6,2K/30P 4:2:2 10bit vilket gör den till en utmärkt liten kamera för video också.
X-T5 har fått samma storlek som X-T1 och är 50g lättare än X-T4 utan någon kompromiss på specifikationerna. Med ett stort hopp i mängden pixlar från 26 MP till 40 MP kommer du få bilder med helt otrolig upplösning och återgivning som tål kraftig beskärning och att skrivas ut i stora format.
Både sökaren och bildstabilisering han fått en liten men viktig förbättring. Den elektroniska sökarens förstoring har bumpats upp från 0,75X till 0,8X medans den redan fenomenala bildstabilisering har höjts till att kompensera för 7 steg. En annan välkommen förbättring är att X-T5 nu ger dig upp till 740 bilder på ett batteri gentemot X-T4 som ger dig 500 (600 i ekonomi läge).
Med nya bildprofilen F-log2 kommer X-T5s dynamiska omfång att verkligen öppnas upp för video. Spelar du in i F-Log2 får du nämligen 13+ stop dynamiskt omfång och bättre möjligheter till att arbeta med materialet i efterbearbetningen.
Fujifilm har valt att gå tillbaka och ge X-T5 samma populära 3-vägars tilt-skärm från X-T3 istället för flip out-skärmen på X-T4. Detta ger en säkrare och snabbare artikulering utav LCD-skärmen. Utöver allt detta har Fuji också lagt extra krut på kamerans gränssnitt. Handtaget är nu mer ergonomiskt och ger bättre grepp, slutar-knappen har flyttats fram för bättre manövrering, bakre knapparna har blivit större och alla rattar har designats om för att vara lättare att använda.
X-T5 finns att köpa i både silver och svart utförande samt bundlade med antingen XF 18-55/2,8-4 R LM OIS eller XF 16-80/4,0 R OIS WR.
Läs mer och beställ här: Fujifilm X-T5
Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro
I samband med lanseringen av X-T5 passar Fujifilm på att utöka deras makrosortiment med Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro. 30mm på en APS-C-kamera motsvarar ca 45mm på en fullformatskamera. Kom så nära som 1,2cm på dina motiv för riktigt imponerande närbilder. Denna brännvidd låter dig även använda objektivet för nästan alla sorters ändamål och ljusstyrkan på f/2,8 klarar sig utmärkt i lite mer nersläckta och inomhusmiljöer.
Läs mer och beställ här: Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro
-
Nyhet: DJI Mavic 3 Classic
NyhetMavic 3 - Nu i klassiskt utförande!
För ganska precis ett år sedan, den 5e november 2021, lanserade DJI den tredje generationens Mavic, utrustade med inte mindre än två kameror. Huvudkameran bestod av 4/3 CMOS sensor från anrika Hasselblad, motsvarande 24mm. Just ovanför den kikade ännu en kamera fram som var en teleoptik motsvarande 162mm.
Den primära skillnaden mellan Mavic 3 och Classic är att på den sistnämnda har teleoptiken plockats bort och därför har den även en något mindre prislapp. I övrigt är det samma fantastiska drönare som vi stiftade bekantskap med för ett år sedan med videoinspelningsmöjligheter upp till 5,1K/50p, 4K/120p, 12,8 stegs dynamiskt omfång, 20 MP RAW foton och upp till 46 minuters flygtid.
Utmärkande egenskaper:
- Hasselblad 4/3 CMOS Sensor med 20MP (vidvinkel)
- 24 mm f/2,8 vidvinkelobjektiv (motsvarande 35mm kamera)
- 12,8 stegs dynamiskt omfång
- 10-bit D-Log
- Hopfällbar
- 3-axlig bildstabilisering
- Upp till 5,1K i 50fps 200Mbps H.264 / 140Mbps H.265
- DCI 4K i 120fps
- Stillbilder i upp till 20MP 5280x3956 upplösning
- Sensorer för att undvika objekt finns fram, bak, sidorna, ovan och undertill
- VPS (Visual Positioning System) för bättre kontroll vid flygning inomhus
- 8GB internt minne
- Ocusync 2.0
- Upp till 46 minuters flygtid
Läs mer och beställ här: DJI Mavic 3 Classic | DJI Mavic 3 Classic RC-combo | DJI Mavic 3 Classic (endast drönare)
-
Nyhet: Nikon Nikkor Z 600/4 TC VR S
NyhetHamna mitt i händelsernas centrum!
NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S är ett ljusstarkt, professionellt superteleobjektiv med fast brännvidd för fotografer som tar bilder av sport eller vilda djur. Autofokus på en helt ny nivå. En inbyggd 1,4× telekonverter. Du får din bild – oavsett vad som händer.
Tack vare en brännvidd på 600 mm hamnar du mitt i händelsernas centrum – och du kommer ännu närmare med den inbyggda telekonvertern. Fördelarna med det här ljusstarka supertelefotoobjektivet är uppenbara, oavsett var och när du fotograferar.
Tack vare den inbyggda 1,4× telekonvertern kan du direkt ställa om detta 600 mm f/4-objektiv med fast brännvidd till ett 840 mm f/5,6-objektiv. Om du vill ha ännu längre räckvidd kan du kombinera NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S med Z-seriens 1,4x och 2,0x telekonvertrar.
Utmärkande egenskaper:
- 600mm f/4 Supertele
- Inbyggd 1,4x telekonverter
- Bildstabilisering som kompenserar upp till 5,5 steg
- 9st rundade bländarlameller
- Vädertåligt
- Vikt: Ca 3260 gram
Läs mer och beställ här: Nikon Nikkor Z 600/4 TC VR S
-
Nyhet: Canon EOS R6 Mark II & RF 135/1,8L IS USM
NyhetEn ny och förbättrad EOS R6 och en ljusstark teleoptik till RF-fattningen!
Canon presenterar EOS R6 Mark II som utvidgar EOS R-systemet och erbjuder serietagning med upp till 40 bilder per sekund, enastående autofokusering i svagt ljus och videoinspelning upp till 6K RAW och 4K 60p.
Kameran har en ny 24,2 megapixels CMOS-sensor och stöder nästa generations lovordade Dual Pixel CMOS AF II – där hastighet och tillförlitlighet tas till hissnande nivåer. EOS R6 Mark II använder samma DIGIC X-processorteknik som i EOS R5, EOS R6 och den eftertraktade EOS-1D X Mark III.
EOS R6 Mark II kan spåra motiv och hålla dem kvar i skarp fokus när de rör sig i bilden. Den förbättrade deep-learning AI-tekniken känner igen personer, fordon i (som nu inkluderar flygplan och tåg) och djur (där uppdateringen nu också innefattar igenkänning av hästar/zebror). Vilket slags motiv som ska upptäckas kan väljas i menyn eller via det nya autoalternativet, beroende på den fotomiljö som fotografen befinner sig i.
EOS R6 Mark II kommer att finnas tillgänglig från december 2022.
Läs mer och beställ här: Canon EOS R6 Mark II | +RF 24-105/4 L IS USM | + RF 24-105/4-7,1 IS STM
Idag lanserar Canon också RF 135/1,8L IS USM, ett fast teleobjektiv perfekt för bland annat porträttfotografering i svagt ljus. Vår produktspecialist Mats kommer självklart att sätta tänderna i denna glugg vid första möjliga tillfälle så håll utkik i våra kanaler efter testet!
Läs mer och beställ här: Canon RF 135/1,8L IS USM
-
I dojon med Canon EOS R7
Vi fick äran att besöka Karatesällskapet Kyokushinkais dojo i umeå.
Med oss tog vi Canon EOS R7 och några LED-lampor av märket Nanlite för att dokumentera det hela.
Inspelat med Canon EOS R7: 4K / 25p / ~100 Mbps / IPB / ISO 400-1600 / manuell vitbalans 5600 K.
Om du vill veta mer kan du läsa vårt test av kameran här: Canon EOS R7
-
Drönarsöndag: Vasikkavuoma
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Lotta Nyberg.
Lotta: Här kommer en bild taget vid solnedgång i slutet av Juli här i Tornedalen. Bilden är på en av Europas största myrer. Vasikkavuoma - naturreservat.
Klicka här för att större bild >>
Bilden är tagen med DJI Mavic 3
Se mer från Lotta på Instagram: @a_lotta_love
Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: En promenad i skogen
Veckans X-files är inskickad av Maria Lindskog.
Maria: Macro ligger mig varmt om hjärtat och den här bilden tog jag under en promenad i skogen. På ett litet strå hade några regndroppar fastnat och tack vare marco objektivet så kommer man riktigt nära.
Bilden är tagen med Nikon D7200 samt Sigma EX 105/2,8 DG OS HSM Macro 1:1. Redigeringen är gjort i lightroom.
Se mer från Maria på Instagram: @marialindskogphotos
Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Nyhet: Samyang V-AF 24mm & 35mm T/1.9
NyhetSamyangs videoanpassade V-AF-familj får utökning med två brännvidder till!
Den nya V-AF-serien är världens första objektiv för videokreatörer med autofokus och är designade för att underlätta processen att skapa videoinnehåll. För mindre än två månader sedan lanserade Samyang deras V-AF 75 T1,9 FE och nu återstår bara 20mm och 40mm T1.9 innan serien är komplett. De återstående två objektiven förväntas komma under första kvartalet 2023.
Alla V-AF-objektiv är designade för Sonys E-mount och har flera spännande och viktiga funktioner, så som kuggar för follow focus, indikatorlampa och en enhetlig design genom hela serien. Tack vare deras enhetliga vikt och storlek är det enkelt att använda objektiven med tillbehör som gimbals eller drönare, eftersom man inte behöver balansera om dem, vilket kan vara tidskrävande.
Konstruktionen i nya V-AF 35mm T1.9 består av 10 element i 8 grupper, och har 2 ASP- och 2 HR-speciallinser. V-AF 24mm T1.9 består av 11 element i 8 grupper och har 2 ED-, 2 ASP- och 3 HR-speciallinser. Båda objektiven är designade för att ge en mycket skarp och cinematisk look och en bländare med 9 lameller som ger en jämn och krämig bakgrundsoskärpa som får motivet att sticka ut och ge tydliga djupeffekter.
På sidan av objektivet finns ett anpassningsbart reglage som kan ställas in för att använda manuell fokus eller justera bländaren med fokusringen.
Under reglaget finns en focus hold-knapp som låser skärpan på ett visst avstånd. Användaren kan även tilldela andra funktioner till reglaget via en firmwareuppdatering.
Förväntad leveransstart för de nya objektiven är i november 2022.
Läs mer och beställ här: Samyang V-AF 24/T1,9 FE | Samyang V-AF 24/T1,9 FE
Se videon nedan där Samyang V-AF 75/T1,9 FE används under en videoinspelning.
-
Fotohistoria: Dial Camera Mk.V
AGI (Aeronautical and General Instruments Co. of Croydon, England) grundades redan 1915. Efter andra världskriget var brittiska importen av optisk utrustning mycket begränsad så AGI såg en affärsmöjlighet och grundade Agilux Ltd kring 1946. Bland det första som de tillverkade var Agiflex och den var helt avsedd för den civila marknaden. Agilux tillverkade även kameror åt andra företag som t ex Ilford.
Det är anmärkningsvärt att AGI tillverkade allt själva, alla delar, då också slutarna och även objektiven. I början av 1960-talet la man ner all kameratillverkning och idag tillverkar de en mängd av instrument och system både för civilt och miltärt bruk.Idag ska vi titta på en flygspaningskamera från AGI. Den bör vara från 1940-50-talet. Den använder typ 120-film, men inte just 120-film utan filmen ligger på större spolar som ger upp till 40 bilder, i stället för de 12 bilder som en 120-film ger. Negativen blir 6x6.
Objektivet är ett eget AGI Agilux Anastigmat lens 3.5/80mm. Slutaren klarar 1/100s - 1/25s. Kameran fungerar som så att när du drar i snöret så exponerar den och drar fram filmen samt att slutaren spänns.
Det finns tyvärr inte så mycket mer information om denna kamera men ta en titt på bilderna så får du se en udda och spännande kamera.
Dess militära beteckning är AP/5938.
Du ser 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
Nyhet: Sony A7R V
NyhetSony lanserar den femte generationen av sin högupplösta fullformatskamera A7R!
Med Sony A7R V presenterar Sony deras senaste utveckling inom upplösning. Den har en autofokusfunktion som drivs med AI och snabb processorhastighet med den senaste BIONZ XR™. A7R V ger dessutom en hög bildkvalitet på 61 MP i fullformat och videoinspelning i 8K vilket resulterar i detaljrikedom och textur i motiven. Kameran har också ett förbättrat inbyggt 8-stegs stabiliseringssystem , en flervinklad 4-vägsskärm och en högupplöst elektronisk sökare för en avancerad professionell fotoupplevelse.
Detaljrikedom
Den bakbelysta 61 MP-fullformatssensorn i kombination med BIONZ XR™-bildprocessorn är designad att ge enastående detaljrikedom och exakt färgåtergivning – även vid svåra ljusförhållanden. Ta bilder med upp till 10 bilder/s med en robust buffert eller använd läget Pixel Shift för en oerhört detaljerad bild på 240 MP. För naturälskare kan APS-C-läget användas för extra räckvidd med en faktor på 1.5x och maximal kvalitet på 26 MP.
AI-baserad autofokus
Få exakt, snabb och konsekvent autofokusspårning i realtid av motiven med unik AI-baserad teknik. Du får till och med avancerad ögonigenkänning hos fler motiv (människor, djur, fåglar, insekter, bilar, flygplan) med sömlös implementering för en unik fotoupplevelse. Med den här professionella kameran kan du enkelt ta bilder och spela in videoinnehåll med bra skärpa, även under svåra förhållanden.
Videoinspelning
Förutom 8K- och 4K-inspelning ger Sony A7R V en professionell videoinspelningsupplevelse med 10-bitars 4:2:2-inspelning, S-Cinetone- och S-LOG-bildprofiler samt långa inspelningssessioner tack vare värmeavledningssystemet. Det som är unikt för det Sony-utvecklade ekosystemet är att det även innehåller funktioner som aktiv stabilisering och brännviddskompensation för en unik upplevelse när du använder Sony-objektiv.
LanseringskampanjI samband med lanseringen kan du som köper en Sony A7R V spara upp till sammanlagt 15 000:- på utvalda objektiv i Sonys GM-sortiment.
Läs mer här: Lanseringskampanj Sony A7R VUtmärkande egenskaper:
- 61MP Exmor R BSI fullformatssensor
- BIONZ XR-processor
- Avancerad AI-baserad autofokus
- IBIS som kompenserar upp till 8 steg
- 8K videoinspelning
- 10-bitars 4:2:2
- S-Cinetone & S-LOG
Läs mer och beställ här: Sony A7R V
En som redan nu har fått prova på kameran är vår magnifike Content Partner Magnus Winbjörk! I sin recension av Sony A7R V på sin hemsida berättar Magnus:
"After testing the A7R V for a few days, I can only say that it is good, really damn good!!! And the upgrades that have been made are really big steps forward, and I feel so genuinely excited about this camera that surely will make my life as a photographer so much easier."
Läs Magnus recension och se unika bilder tagna med A7R V här: winbjork.com/reviews/
-
Nyhet: OM SYSTEM OM-5
NyhetDeras första kamera att bära namnet OM SYSTEM och du kan redan nu läsa vårt test på den!
OM-5 är den andra kameran från OM SYSTEM sedan namnbytet från Olympus, men det är också den första som det faktiskt står OM SYSTEM på. Utvändigt är OM-5 mycket snarlik Olympus tidigare modell E-M5 III, men innanför skalet har det hänt en hel del.
Bland förbättringarna från E-M5 III har OM-5 fått förbättrat väderskydd i IP53-klass, ny processor, utökad bildstabilisering via sensor-shift med ytterligare ett helt steg, inbyggd gråfilterfunktion, handhållet 50MP-läge, förlängd inspelningstid för video, inbyggd webkamera-funktion och vertikal videoinspelning som en smartphone samt Log-profil.
Utmärkande egenskaper
- Kompakt och vädertätat kamerahus i IP53-klass
- Bildstabilisering upp till 7,5 steg med IS-optik
- High-Resolution-läge med 50MP handhållet & 80MP på stativ
- 20 MP-sensor
- TruePic IX-processor
- AF-detektering för ögon/ansikte
- Pro-Capture 30 b/s i RAW
- Elektronisk ND16-gråfiltersimulering (4 EV-steg)
- Live Composite/Bulb, Starry Sky AF & Focus stacking-funktioner
- Video upp till 4K / 30p
- Slow motion 120fps i 1080p
- Videoinspelning upp till 110 minuter
- Video i både horisontal och vertikal inspelning
- Webbkamera-funktion
- OM-Log400 platt färgprofil med video
- USB-laddning av batteriet med t ex en powerbank
- 1st SD-minneskortplats kompatibel med UHS-II-kort
- WiFi för bildöverföring och fjärrstyrning för smartphones
Läs mer och beställ här: OM SYSTEM OM-5
Test
Mats: Eftersom jag sällan går någonstans utan en kamera så plockade jag med mig den smidiga OM-5 och två små M.4/3-objektiv när jag tog mig en morgontur efter den myrstackstätaste stig jag känner till. För mig finns det liksom ingen ursäkt till att inte ta med sig kameran när jag ska ut i naturen då jag enligt erfarenhet vet att jag brukar få ångra ett sådan beslut. Något stativ hade jag däremot ingen lust att släpa på och jag visste att det heller inte skulle behövas tack vare OM-5:ans effektiva bildstabilisering.
Jag kunde utan risk för skakningsoskärpa blända ner runt f/8 för att få skärpa i hela motivet och behövde aldrig ens fundera på att öka ISO, trots att det oftast brukar vara lite väl mörkt i skogen för handhållen fotografering med ökade risk att slutartiderna blir för långa.
Det är inte svårt att släppa loss kreativiteten med en kompetent kamera som OM-5 och dess små och skarpa objektiv. Man kan koncentrera sig på ljus och komposition istället för att snöa in på det tekniska. Suveräna små prylar som är som gjorda för att ta med på både korta promenader eller längre vandringar. Jag behövde heller ingen kameraväska eftersom kameran inkl 2 objektiv gick att få ner i mina två jackfickor.
Läs hela testet här: OM SYSTEM OM-5
Fler bilder tagna med OM System OM-5 hittar du här ->>
-
Test: Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R WR
TestNu kan du läsa vårt test av Fujifilms uppgraderade version av XF 56/1,2.
Fujinon XF 56/1,2 R WR är en fast teleoptik som ger motsvarande brännvidd 85mm på fullformats kameror och som passar utmärkt för bland annat porträtt och andra motiv där man eftersträvar ett kort skärpedjup med underbar bokeh.
Mats: I centrum av bilden är skärpan mycket bra redan på f/1,2, och nedbländad ökar såklart skärpan både i mitten och ut mot kanterna för att runt f/4- f/5,6 leverera som bäst resultat över hela bilden. Men det är inte bara skärpan som imponerar, utan även oskärpan. Jag syftar alltså på oskärpan i bakgrunden. Jag lyckades inte hitta ens en gnutta lateral kromatisk aberration i någon av de hundratals bilderna jag tog med denna optik. Det är inte 100% fritt från axial KA i områden utanför fokus på f/1,2, men det är mindre än hos tidigare versioner och inget som märks förrän man granskar med "lupp och förstoringsglas".
Objektivet känns mycket välbyggt med bra känsla i fokus- och bländarring. Det är även vädertätat för att klara professionell användning. Fokusringen är ej skiftbar för AF och MF som hos vissa andra XF-objektiv, utan det får man istället reglera från kameran.
Autofokusfunktionen är inte lika tystgående som Fujis tystaste objektiv, och den som använder autofokus vid filmning kan uppleva ljudet som störande när det är tyst i omgivningen. Det är heller inte fritt från focus breathing.
Läs hela testet och beställ här: Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R WR
Fler bilder tagna med Fujinon XF 56mm F1,2 R WR hittar du här ->>
-
Partiell solförmörkelse
Idag vankas en partiell solförmörkelse mellan kl 11:06 till 13:24!
Om du befinner dig i Umeå med omnejd och vill ta del av solförmörkelsen på ett säkert sätt är du varmt välkommen att komma förbi vår butik på Gräddvägen 5, Umeå och hämta ett par kostnadsfria solförmörkelseglasögon!
Bilden är tagen idag 12:25 med Fujifilm GFX 100S + GF 250/4,0 LM OIS WR + GF 1.4X TC WR + Dörr NDx1000, 1/16000s, f/16 och ISO 100. Egentligen ska solen vara vit på bilden men justerar man vitbalansen lite så blir bilden mer tilltalande och mer som man föreställer sig solen.
Solen är en stjärna och den sänder ut alla färger i sitt ljus, och det i stor mängd. Enligt Qi på BBC så finns det en liten topp kring turkos. Det gör att om man ska säga att solen är någon färg så är den turkos. Fast idag säger vetenskapen att den toppen ligger mer mot grönt, så vår sol är en grön stjärna. Enligt NASA, och de borde ha bäst koll, så är toppen kring blå-grönt och därför är solen blå-grön. Generellt är alla överens om att solen är vit även om någon färg peakar litegrann. Det tänker man normalt inte på. Alla ritar solen som gul på sina teckningar i lågstadiet och det blir ju också typ rätt då vi ser solen genom atmosfären.
Plats Start Maximum Täckt yta % Slut Kiruna 11:08 12:14 55,5 13:20 Luleå 11:09 12:16 55,5 13:24 Umeå 11:08 12:15 52,6 13:23 Sundsvall 11:07 12:13 48,6 13:21 Östersund 11:05 12:11 46,9 13:17 Stockholm 11:08 12:15 46,2 13:23 Norrköping 11:07 12:14 43,3 13:21 Göteborg 11:06 12:10 37,7 13:15 Malmö 11:07 12:12 36,0 13:18 -
Nyhet: Pentax HD D FA 100/2,8 Macro ED AW
NyhetPentax öppnar upp en ny värld av kreativa möjligheter med sitt nya makroobjektiv.
Linskonstruktionen består av 10 element i 8 grupper. Ett optiskt element av ED-glas med och två element av med ”Anomalous Dispersion glass” (AD) som kompenserar för olika aberrationer. Detta kombineras med den flerskiktade HD-coatingen, som minskar den genomsnittliga reflektansen i det synliga spektrumet till mindre än 50 procent jämfört med konventionella modeller, samt det innovativa fokuseringssystemet FREE (Fixed Rear Element Extension).
Det nya 100mm-makrot har Pentax välkända dammtäta, väderbeständiga AW-konstruktion (All Weather) med sex tätningsdelar för bästa möjliga lufttäta prestanda. SP-coatingen (Super Protect) på det främre optiska elementet håller frontlinsen fri från damm och fläckar så att objektivet kan användas även i svåra väderförhållanden.
Fokusringen har Pentax Quick-Shift Focus System som gör det möjligt för fotografen att snabbt växla fokusläge från auto till manuell efter att motivet har fångats i fokus av kamerans autofokussystem. Det enkla handgreppet ger ett smidigt, bekvämt byte av fokusläge under fotografering med manuell fokus och dramatiskt förbättrad funktion.
Förutom den svarta standardmodellen kommer objektivet även i en specialutgåva i silver – begränsad till 300 exemplar över hela världen.
Läs mer och beställ här: Pentax HD D FA 100/2,8 Macro ED AW - Svart | Silverutgåvan
-
Drönarsöndag: Porjus, Norrbotten
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Philip Slotte.
Philip: Här kommer en drönarbild, fotograferad över Porjus i Norrbotten.
Godkänt spridningstillstånd från Lantmäteriet.
Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.
Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Löven Kimpa
Veckans X-files är inskickad av David Nordlund.
David: Här har vi Löven Kimpa, hon heter Kim och är besatt av Björklöven, så fort det kommer Löven på TV eller Radio så hoppar hon dit och lyssnar noga! Hennes kusin gillar tydligen Luleå, så nu måste vi hålla isär dom för att det inte ska bli bråk på släktträffarna!
Klicka för att se större bild >>
Bilden är tagen med Sony A7R IV + Tamron AF 28-75/2,8 Di III VXD G2
David finns på Instagram som @thecattographer
Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Nyhet: NanLite FS-60B
NyhetEn kraftfull LED-belysning för nya kreatörer!
FS-60B är enligt NanLite en studiolampa för nybörjare som bestämt sig för att uträtta något inom både foto och video. Det är en kompakt LED med variabel färgtemperatur (bi-color) som ger mycket värde för pengarna.
Ljussätt dina livestreams, videoinspelningar och fotosessioner med denna smidiga armatur som väger endast 0,87 kg. Den kompakta, kraftfulla och mångsidiga ljuslösningen har en 45° reflektor och matar ut 6228 lumen. Den ger upp till 13 360 LUX med 5600K dagsljusbalanserat ljus vid 1 meters avstånd. Dessutom har den ett CCT-spann på 2700-6500K, med ett högsta CRI/TLCI på 96/97, vilket säkerställer en avancerad och exakt färgåtergivning. Den variabla färgtemperaturen (bi-color) ger ställbar temperatur mot både varmare och svalare dagsljusnyanser, samtidigt som hudtonerna blir behagliga.
FS-60B har 12 inbyggda anpassningsbara effekter och kommer tillsammans med en Bowens-adapter för att fästa andra tillgängliga ljusmodifierare. Den här LED-lampan är redo att användas världen över med sin 100-240 VAC strömförsörjning. Bara att plugga in och du kan sätta i gång.
Utmärkande egenskaper:
- Perfekt studio-LED för foto och video
- Använder Forza Mini Mount eller Bowens monteringsadapter
- Exakt färgprestanda liknande den som återfinns i avancerade Nanlite-armaturer
- Tillverkad för nybörjade såväl som avancerade användare
- Får plats i mindre fotostudios och utrymmen
- Konstant effektinställning som upprätthåller en konstant styrka över hela CCT-spannet
- Vikt: Ca 0,87 kg
Läs mer och beställ här: NanLite FS-60B Bi-Color LED-belysning
-
Vinn en portfolio review med Richard Walch
Ta chansen att få en personlig guidning av Richard Walch på Göteborgs Fotodag!
I samband med Göteborgs Fotodag kommer Canonambassadören Richard Walch att vara på plats. Richard har länge arbetat med att fotografera actionsport och är känd för sin kontroll över både ljussättning och komposition. Han har vunnit flertalet tävlingar och utmärkelser för sina bildprojekt och arbetat med kunder som Audi och Red Bull.
Richard är en engagerad och varm person med stor kunskap, missa inte tillfället att vinna en Portfolio Review med personlig guidning just för dig.
Så här gör du för att delta i tävlingen
Skicka in bilder som representerar din fotografering i formuläret nedan senast fredag 21 oktober kl 18.00.
- Du kan tävla med högst fem bilder
- Bilderna måste vara minst 2000 pixlar breda.
- Du måste vara på plats på Göteborgs Fotodag för portfolio review
- Du måste kunna visa dina bilder för Richard genom exempelvis utskrifter, på en dator eller padda
- Vi kommer att kontakta vinnarna på telefon
- Om någon lämnar återbud kan vi utse ny vinnare – ta med dina bilder och var beredd på att bli kontaktad under dagen
Klicka här för att komma till tävlingsformuläret: Kamera&Bild Portfolio Review
Lycka till!
-
Fotohistoria: Mometta II
Ungerska kameror är inte vanliga. Idag ska vi titta på en Mometta II från 1957 som tillverkades av MOM, Magyar Optikai Művek vilket betyder Ungerns Optiska Verkstad.
MOM, Magyar Optikai Művek, en ungersk kameratillverkare grundades 1876 i Budapest och las ner 1990. Jag börjar med att krydda med lite onödigt vetande om Budapest. Det är en mycket vacker stad och det är relativt billigt att bo och äta där. Jag har varit där ett pat gånger, du kan se bilder här från 2010 >>, och här från 2012 >>. Budapest uttalas "Buddapesht", [budɒpɛʃt]). Staden består av stadshalvorna Buda och Pest, väster respektive öster om floden Donau. 1873 slogs Buda, Pest och Óbuda samman till en enda stad. Innan dess var de tre skilda städer.
MOM tillverkade "Fotobox" som var en lådkamera av metall samt en typ Leica-kopia som hette "Momikon" som i senare versioner fick namnet Mometta. Momikon (1954), Mometta (1955) and Mometta II (1958) är mätsökarkameror, precis som den tidens Leica, men de har fasta objektiv av Tessar-typ, Ymmar 3,5/50mm. Optiken konstruerades av Imre Újvári. Jag har inte provat den själv men enligt sägen ska den ge okej resultat om man bländar ner den och vid full öppning så ska den ge en rejäl virvelbokeh.
De har slutare som klarar 1/500s - 1/25s och tar bilder i 24x32mm format. Nej, jag skrev inte fel. Normal bildyta är 24x36mm men dessa kameror ger en bildyta som är 4mm mindre bred än gängse standard. Det gav 40 bilder på en vanlig 36 bilders filmrulle. Måste varit besvärligt att köra positiv film, dvs diabilder, undrar om det fanns diaramar för den storleken.
Senare så kom Mometta III (1957) and Mometta Junior (1958) sm hade utbytbara objektiv med M42-gänga- Lite ovanligt då mätsökarkameror i stort sett alltid har M39 gänga. Mometta Junior saknar mätsökare. Dessa modeller slutade tillverkas 1962.
MOM tillverkade många andra produkter som t ex radio, klockor, skrivmaskiner, teleskop, kompass och fiskerullar. Verksamheten upphörde 1990 och alla byggnader är rivna, men delar av företaget har lett till egna verksamheter varav vissa bär MOM-namnet.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
Köp nu, betala om 60 dagar!
Tillsammans med vår samarbetspartner Svea Webpay erbjuder vi nu dig som privatkund att handla och betala inom 60 dagar.
Nu kan vi med glädje meddela dig som privatkund hos oss att fram till den 25/11 kan du välja i kassan att betala när det passar dig inom 60 dagar.
- Erbjudandet gäller konsumentköp
- Upp till 60 dagars kredittid
- Uppläggningsavgift: 0 kr
- Administrationsavgift: 39 kr
- Ränta: 0 %
-
Live - Fotografera vinterlandskap och norrsken
Landskapsfotograf Solli Kanani berättar hur du bäst förbereder dig inför din vinterfotograferingsresa!
Har du någonsin undrat hur man fotograferar norrsken? Vilken utrustning behöver du när temperaturen kan vara så kall som -31 C? Eller kanske du inte är säker på hur du ska välja rätt tid att resa för att fånga det perfekta vinterlandskapet?
På onsdag den 26/10 kl 19:00 kommer landskapsfotografen Solli Kanani att berätta hur du bäst förbereder dig för din vinterfotograferingsresa och dela med sig av sina bästa tips från sina upplevelser efter att ha rest till Lofoten, Island och Lappland.
Obs. Webbinariet kommer att hållas på engelska.
I det här webbinariet kommer Solli att ta upp:
- Hur du planerar din vinterfotoresa
- Vad man ska ta med, inklusive utrustning och kläder
- Hur du komponerar din bild när du är på plats
- Hur man fångar norrskenet
- Hur du redigerar ditt vinterlandskapsfoto
Anmäl dig till webbinariet här: Registration
Om Solli
Solli Kanani är en professionell fotograf baserad i Paris. När hon inte reser jorden runt för att hitta inspiration jobbar Solli för olika varumärken för mat och köksmaskiner samt restauranger och hotell, och fotograferar tallrikar med Michelin-stjärnor och prisbelönta kockar. Hon nominerades till den prestigefyllda Pink Lady Food Photographer år 2020 och 2021 och har varit finalist i Chefs World Summit matfotograferingstävling.
Solli är en Nikon-partner, en ambassadör för Calibrite och en BenQ AQCOLOR-expert. Du kan följa henne på Instagram eller kolla in hennes hemsida.
-
Göteborgs Fotodag - Richard Walch
Lär dig om förberedelserna inför att fotografera actionsport.
Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!
Canon-ambassadören Richard Walch har länge arbetat med att fotografera actionsport, något som många gånger kräver stora förberedelser. Richard är känd för sin kontroll över både ljussättning och komposition, har vunnit flertalet tävlingar och utmärkelser för sina bildprojekt och arbetat med stora varumärken som Audi och Red Bull.
Under sin föreläsning kommer han att ge oss en unik inblick bakom kulisserna och hur han gör för att ta sina bilder, något som han själv beskriver som att han kliver in i ett hundraprocentigt fotoläge, när han är på en fotoplats.
(Obs: Föredraget är på engelska)
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00
Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i GöteborgVarmt välkommen!
-
Test: Laowa 12-24 mm f/5,6 C-Dreamer
TestVi har testat Laowas nya ultravidvinkelzoom, men är den så drömsk som namnet antyder?
En raktecknande ultravidvinkelzoom som denna är perfekt för t ex landskapsbilder, arkitektur- och interiörfotografering. Eftersom man i regel bländar ner runt f/11-f/16 till den sortens motiv för att få ett så stort skärpedjup som möjligt så har den relativt låga ljusstyrkan mindre betydelse.
Mats: Precis som Laowas övriga objektiv får man en extremt hög kvalitetskänsla och en underbar känsla i fokusringen. Bländarringen går med lämpligt motstånd och med klick-steg. Objektivet är gediget byggd av metall, men det är inte vädertätat.
Skärpan är mycket bra till stor del av bilden redan på f/5,6. För bästa kant- och hörnskärpa behöver man blända ner runt f/8-f/11, vilket jag personligen inte ser som något problem eftersom detta är objektiv framförallt riktar sig till landskaps- och arkitekturfotografer som är ute efter stort skärpedjup och raka linjer. Den kanske mest anmärkningsvärda egenskapen är den låga distorsionen, vilket är perfekt för bland annat arkitekturfoto. Kromatisk aberration går att hitta om man går in för att leta med lykta och lupp, det är alltså försumbart.
Motljusegenskaperna får av mig både ris och ros. Ros är endast för att jag fullkomligen älskar den 10-strålande stjärneffekten som uppstår när man riktar kameran mot starka ljuskällor som solen, och ris blir det för att det kan vara svårt att inte få en massa reflexer och spökbilder.
Samtliga bilder tagna med en Sony A7R IV men objektivet finns även att köpa till Canon RF-fattning och Nikon Z-fattning.
Läs hela testet här: Laowa 12-24 mm f/5,6 C-Dreamer
Här hittar du fler bilder tagna med Laowa 12-24mm f/5,6 C-Dreamer ->>
-
Göteborgs Fotodag - John Hellström
John föreläser om vikten av att se rätt färger när du bildbehandlar.
Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!
John Hellström fokuserar på utveckling och förbättring inom idrott och foto. Han är kapten för Svenska Landslaget i Fotografi, var domare under printfinalen i Svenska Mästerskapen i Fotografi 2021 och har också doktorerat med forskning inom Expert performance.
Under sin föreläsning kommer John att förklara vikten av att se rätt färg i sin bildbehandling, och hur han arbetar med detta i sitt arbetsflöde.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00
Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i GöteborgVarmt välkommen!
-
Drönarsöndag: Centercourten
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Klas Sjöberg.
Klas: ”Centercourten" Lycksele. Spela tennis i "skogen" tillhör en av de exotiska saker man kan ägna sig åt i Västerbottens inland.
Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.
Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
X-files: Stor katt
Veckans X-files är inskickad av Vilgot Dietrichson.
Klicka för att se större bild >>
Bilden är tagen med Panasonic Lumix DMC-FZ300
Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Göteborgs Fotodag - Niclas Ahlberg
Niclas kommer att föreläsa om hur du fotograferar fåglar i sin rätta miljö.
Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!
Niclas Ahlberg är naturfotograf med primärt fokus på fåglar. Han blev invald i föreningen Naturfotograferna och har placerat sig långt fram i flera internationella fototävlingar de senaste åren. 2020 gav han ut sin första bok ”Ljusets avsked och återkomst”. Mesta tiden bakom kameran spenderas på östra Gotland där han bor stora delar av året.
I sitt bildskapande utgår Niclas oftast från ljuset. En bra bild ska enligt honom visa fågeln och djuret i sin rätta miljö i ett fint intressant ljus, något han berättar mer om under sin föreläsning.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00
Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i GöteborgVarmt välkommen!
-
Nyhet: Sony ZV-1F
NyhetDin första vloggkamera!
Sony ZV-1F är gjord för att vara din första vloggingkamera. Från sociala medier till YouTube kan du enkelt förhöja vloggingkvaliteten med fantastisk bild- och ljudkvalitet. Inspelningskvalitet i 4K och slowmotion i Full HD-upplösning (upp till fyra gånger långsammare) med ett skarpt 20 mm-vidvinkelobjektiv och profilbilder (filter) skapar du en mer fängslande upplevelse i dina videofilmer. Kameran justerar automatiskt ljusstyrkan så att ditt ansikte är korrekt exponerat även när ljusstyrkan ändras, som när du är bakbelyst eller när du går in i ett rum.
ZV-1F är del av programmet Road to Zero på Sony, en miljöplan där de strävar efter att uppnå noll miljöavtryck under produkters hela livscykel. Kameran har därför delvis byggts i återvunnen plast, förpackningen innehåller mindre plast och fibrerna i vindskyddet är tillverkade av återvunnen polyester.
Utmärkande egenskaper:
- 20mm brännvidd
- Hög videokvalitet
- Avancerad autofokus
- Anpassad för vloggning
- Kan användas som webbkamera
Förväntat leveransdatum för Sony ZV-1F är redan i slutet av oktober.
Just nu har vi en förbokningskampanj på nya Sony ZV-1F där du även får ett fjärrhandtag värde 2690:- på köpet!
Läs mer och beställ här: Sony ZV-1F
-
Fotohistoria: Packtick
Detta är en väldigt sällsynt svensk kamera från Hugo Svensson & Co kring 1910. Kan vara tillverkad i Sverige, men det finns också en möjlighet att den är tillverkad annanstans men stämplad med deras logo.
Ingenjör John Hugo Svensson grundade 1890 tillsammans med Carl Georg Dahlgren C.G. Dahlgren & Co. De tillverkade olika typer av mekanik. Enligt sägen så var Hugo den som uppfann och konstruerade medan Georg skötte försäljningen. De låg nära F.W. Hasselblad & Co och fick in en del kamerareparationer från dem. Det var detta som gjorde att C.G. Dahlgren & Co gled in mot kameratillverkning.
De började med att kopiera existerande kamerakonstruktioner, men Hugo gjorde förbättringar och det blev även helt egna konstruktioner. Dessa marknadsfördes av Hasselblad. 1896 dog Georg och Hugo köpte ut änkan ur företaget. Hugo tog in lillebror Yngve till företaget och bytte namn till Hugo Svensson & Co.
Redan 1902 hade Hugo Svensson & Co en egen katalog och de sålde själva sina kameror. Där fanns även tips och trix. Första katalogen var på 20 sidor och det erbjöds fyra kameramodeller: Svenska Express, Simil Express, Svea och Stella. De fanns i olika paketlösningar och vissa fanns även i stereoutförande.
Hugo Svensson & Co Packtick använder Lopa-plattor för bladfilm. Den ger 6x9cm negativ. Slutaren är av mycket enkel typ och har två val: "M" och "T". Bländaren går från f/11 - f/32.
Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum.
/Thomas
-
Göteborgs Fotodag - Jessica Wikström
Jessica delar med sig av sina bästa knep för att du ska ta dina porträttfoton till nya nivåer.
Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!
Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf och ambassadör för Fujifilm baserad i Stockholm, specialiserad inom kreativa och cinematiska porträtt, med klienter över hela världen. Jessica arbetar ofta med en ljuskälla för att plocka fram både dramatik och djupa skuggor i sina bilder – något som kännetecknar hennes bildspråk.
Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Jessica sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och dramatiska porträtt.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00
Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i GöteborgVarmt välkommen!
-
Göteborgs Fotodag - Hans Strand
Häng med när Hans berättar om hur man fångar landskapets former.
Missa inte Göteborgs Fotodag 2022! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!
Hans Strand är specialiserad på landskapsfotografering. Tack vare sina vackra landskapsbilder har Hans fått ett namn om sig som naturfotograf även långt utanför Sveriges gränser – vilket utmärkelsen Hasselblad Master Award 2008 är ett gott bevis på. Hans olika bokprojekt styr motivområdena för hans fotografi och just nu är det Island som får besök av Hans och hans kamera. Vid sidan av sina bokprojekt och bildbyråfotograferande så säljer han även sina bilder som konst på gallerier världen över. Hans var från början specialiserad på vilda naturlandskap och har med detta rest över hela vår jord.
De senaste åren har han dock vänt kameran även mot landskap formade av människan. Något som han till slut har ansett som oundvikligt, då människan nu har blivit den största skapande och förstörande kraften på vår planet. Programmet är ett retrospektiv över hela hans professionella karriär från 1990 till idag.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00
Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i GöteborgVarmt välkommen!
-
Test: Tamron 50-400/4,5-6,3 Di III VC VXD
TestVi testat vad Tamrons nya supertelezoom går för!
Detta är en supertelezoom från Tamron för Sonys spegelfria fullformatskameror med E-fattning. Fungerar även utmärkt på en Sonykamera med APS-C sensor som då motsvarar en telezoom på 75-600mm.
Mats: På brännvidder från 50mm och upp till ca 200 är skärpan mycket bra från kant till kant redan på full öppning. På längre brännvidder faller skärpan en aning över hela bilden. Självklart är en kompakt 8x-telezoom som denna en kompromiss på ett eller flera plan, men jag tycker Tamron prioriterat på rätt områden. En egenskap som också imponerade på mig var den extremt korta närgränsen och höga förstoringen på 50mm som ger en avbildningsskala på 1:2.
Kromatiskt aberration och vinjettering går att hitta om man letar noga, men generellt tycker jag de håller sig på låga nivåer. Objektivets bokeh får godkänt betyg på längre brännvidder och på största bländaröppning.
Läs mer och beställ här: Tamron 50-400/4,5-6,3 Di III VC VXD, för Sony E-fattning (fullformat)
Fler bilder tagna med Tamron 50-400mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD hittar du här ->>
-
Göteborgs Fotodag 2022
Sveriges Fotodagar rullar vidare mot Göteborg!
Under Göteborgs Fotodag hittar du den senaste fototekniken, möter tillverkarna som låter dig testa nya kameror, objektiv och andra tillbehör som stativ och väskor. Är du på gång att skaffa dig en ny utrustning, då har du här chansen att prata direkt med experterna – för att hitta just det som passar dig! Och framför allt: vad som känns bäst just i din hand!
Du har också möjlighet att ta del av exklusiva mässerbjudanden hos oss under dagen.
Du som inte har möjlighet att fysiskt besöka mässan kan se den livestreamad här: Kamera&Bild Göteborgs Fotodag LIVE
Under Fotodagens inspirerande föredrag får du möjlighet att själv utvecklas som fotograf. De välkända fotograferna delar med sig av sina kunskaper och bjuder på sina idéer. Under Fotodagen möter du proffs inom en mängd olika genrer, som alla ger dig tipsen för hur du kan bli en bättre fotograf! Du lyssnar till deras föredrag för att höra mer om tankarna bakom bildskapandet, och du möter dem även personligen för att kunna ställa just dina frågor – om motiven, utrustningen och vägen fram till den perfekta bilden.
Program
09.00 Fotodagen öppnar
09.30 Niclas Ahlberg
10.45 Richard Walch [engelska]
12.00 John Hellström
12.45 Lunchpaus
14.00 Paneldiskussion
15:00 Jessica Wikström
16.15 Hans Strand
17.00 Fotodagen avslutasVi kommer även att ha en paneldiskussion där några av Sveriges mest meriterade fotografer diskuterar aktuella ämnen inom fotografin utifrån sina egna erfarenheter och sitt bildskapande. Under diskussionen som leds av moderator Calle Rosenqvist från Kamera & Bild kommer det även finnas möjlighet för dig i publiken att ställa frågor.
Nytt för i år är att alla seminarier, vimmel från mässgolvet samt exklusiva och spännande intervjuer kommer att livesändas för att ni som inte har möjlighet att närvara fysiskt, skall få ut så mycket som möjligt av dagen – fast hemifrån.
Mässdelen är kostnadsfri att delta i.
Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:-
Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00
Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i GöteborgVarmt välkommen!
-
Drönarsöndag: Lake Bled
Veckans Drönarsöndag är inskickad av Olwan Eriksson.
Olwan: Ibland känns det dumt att vissa bilder bara ligger på datorn och samlar damm.
Denna bild är tagen i Slovenien vid Lake Bled under en europaresa. Vem vet kanske någon annan som uppskattar den.
Klicka här för att se större bild >>
Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2.
Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!
-
Umeås Fotodag
Här hittar du allt du behöver veta!
Nu är dagen kommen! Sveriges Fotodagar drar igång med buller och bång på Nolia, Umeå. Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och kommer att erbjuda allt ifrån utställningar till unika erbjudanden, exklusiva för besökare. Mässan håller öppet mellan kl 9:00 till 17:00 och i samband med mässan kommer även vår butik på Gräddvägen 5 hålla öppet mellan kl 10:00 till 18:00. För dig som inte har möjlighet att närvara på mässan kan du delta via livesändning som du kan läsa om lite längre ner i inlägget.
Du har även möjlighet att gå på fem lärorika och inspirerande föreläsningar av professionella fotografer till den förmånliga kostnaden av 395:-. Eftersom delad glädje är dubbel glädje så har du även möjlighet att köpa två biljetter till priset av en och ta med dig en kompis.
Se alla unika mässerbjudanden här: Sveriges Fotodagar - Kampanjer
Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00
Plats: Nolia, Signalvägen 3 i UmeåRestaurang Kummin har öppet i samband med mässan och de driver även ett café i utställningslokalen som serverar enklare fika under dagen.
Program för dagen (klicka för att öppna)
09.00 Fotodagen öppnar: Utställare på plats hela dagen
09.30 Knut Koivisto: »Fotograferar live på scen«
10.45 Lucia Griggi: »Avlägsna expeditioner« [engelska]
12.00 Serkan Günes: »Landskap inifrån«
12.45 Lunchpaus
14.00 Paneldiskussion: Fotografiska samtal om bilder
15.00 Danny Clifford: »Rock Stars Don’t Smile« [engelska]
16.15 Johanna Lundberg: »Med fokus på sport«
17.00 Umeås Fotodag 2022 avslutas
Köp biljett till föreläsningarna här - gå två och betala för en, 395:-För dig som inte har möjlighet att delta på plats kommer du fortfarande att kunna ta del av föreläsningar och känslan i mässområdet via livesändning. Under dagen kommer du att förutom föreläsningar kunna ta del av bland annat intervjuer med utställarna på mässan.
Gå in på umeasfotodag.se för att följa livesändningen på lördag (sändningen börjar 09:30).
Nästa stopp för Sveriges Fotodagar är i Chalmers, Göteborg den 22 oktober vilket du kan läsa om och köpa föreläsningsbiljetter här: Göteborgs Fotodag 2022
Varmt välkommen!
-
X-files: En fjäril utanför Bureå
Veckans X-files är inskicka av Fredrik Blomberg.
Fredrik: Bild på en fjäril utanför Bureå som ligger strax utanför Skellefteå en fantastisk sensommardag i augusti.
Bilden är tagen med Canon EOS RP + Canon RF 35/1,8 Macro IS STM. Bilden är inte beskuren.
Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!Många ser nog fram emot att få se just din bild!