• Videoworkshop med Philip Bloom

  Den 7 september 2022 har vi den stora äran att inbjuda dig till en unik föreläsning & workshop om professionell videoproduktion tillsammans med den världsberömda filmskaparen Philip Bloom.

  Det här är en workshop för dig som arbetar professionellt med videoproduktion. Philip har en mycket bred kunskap inom film och video och är öppen för att tala om just de delar du är intresserad av att veta mer om. I samband med att vi skickar ut den digitala biljetten så hittar du en länk till ett formulär där du har möjlighet att skicka in frågor och funderingar i förväg.

  Philip har specialiserat sig på att skapa otroliga filmiska bilder oavsett kamera.  
  Hans användning av DSLR för att spela in en del av Lucasfilms sista film "Red Tails" visade sig vara en stor poäng för nejsägarna och var nyckeln till boomen i DSLR-videorevolutionen. Sedan dess har han alltid legat i framkant när det gäller att ta till sig ny teknik som är till nytta för filmskapare.

  Plats: P5 Väven i Umeå
  Dag: 7 september 2022  
  Tid: 10:00 - 15:00
  Kostnad: 990:- (Lunch och fika ingår) Efter eventet får du som har genomfört workshopen ett presentkort värde 500:- att handla med hos CyberPhoto. Presentkortet gäller vid köp av Sonyprodukter.
  OBS! Begränsat antal platser, din anmälan är bindande.
  Köp din biljett direkt för att säkra din plats.

  Föreläsningen är på engelska.

  Läs mer och köp din biljett här: Videoworkshop med Philip Bloom

 • Test: Canon RF 800/5,6L IS USM

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av Canons påkostade superteleobjektiv till RF-fattningen.

  Mats: Skärpan är bra till stor del av bilden redan på full bländaröppning och är mer än tillräckligt skarp för de allra flesta fotografer. Granskar man bilderna på pixelnivå så är dock Canons fasta supertelen runt 400-600mm med högre ljusstyrka något skarpare än både RF 800 och RF 1200.

  Objektivets bokeh blir givetvis oftast mycket soft eftersom den långa brännvidden resulterar i ett extremt kort skärpedjup, och det gäller även på långa fokusavstånd, eller i alla fall kortare skärpedjup än vad de flesta är vana vid i och med den extremt långa brännvidden.

  Läs hela testet här: Canon RF 800/5,6L IS USM

   

 • Drönarsöndag: Älvsbyn

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Marcel Köppe.

  Marcel: Den här bilden tog jag sommaren 2018. Det var en fantastisk fin och varm sommar här i Älvsbyn vid Piteälven. Eftersom värmen hade hållit i sig ett bra tag hade vattnet sjunkit och fram kom denna underbara ön i förgrunden. Titta man noga ser man även folk som njuta av den fina sandstranden för och efter ett svalkande bad i älven.

  Se större bild >>

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Se mer från Marcel på marcelkoeppe.se

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Tungan rätt i mun

  Veckans X-files är inskickad av Johnny Kääpä.

  Johnny: Bilden är tagen med Panasonic G9 och Panasonic Leica Nocticron DG 42,5/1,2 ASPH, bländare 2,8 och 1/1250 sek och ljussatt med två Rotolight Neo 2.

  Klicka här för att se större bild>>

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Glad midsommar!

  Idag på midsommarafton är vår butik och telefon stängd men du kan självklart maila oss så svarar vi som tidigast på måndag!

  Midsommar firas på många olika sätt. Vissa reser till släkt och vänner, har stora partaj och bjudningar medan andra tar det lite lugnare, kanske en sillbit på ett tunnbröd ute på bryggan medan solen går ner över sjön. Ja, här uppe i norr är det ju knappt så att solen går ner överhuvudtaget så här års vilket är fantastiskt!

  Glöm inte att ta med kameran, vart du nu än ska i helgen. Och kör försiktigt, bättre att dyka upp sent än inte alls.

  Denna helg har vi även ett flertal speciella midsommarkampanjer som du hittar här: Midsommarkampanjer

  Från oss alla till er alla, en riktigt glad midsommar och trevlig helg! 💛

 • Fotohistoria: Bilora Radix

  Här har vi en udda kamera som har udda frammatning, udda avtryckare och använder en udda film.

  Radix kameror tillverkades av Kurbi & Niggeloh, dvs Bilora från 1948 fram till 1950. Bilora gick från att tillverka billiga lådkameror till att tillverkade dessa udda men charmiga kameror.  

  Radix är en kompakt kamera som använder Agfa Karat filmkassetter och ger negtiv i storleken 24x24mm. Man får ut 16 bilder per filmrulle. Agfa Karat var på utgående så valet av filmtyp var kanske inte det bästa som Bilora kunde ha gjort. Nu fick Agfa Karat en återuppståndelse på 1960-talet med nytt namn, Agfa Rapid, men det hjälpte inte Bilora då på den tiden. Som du ser på bilderna så är det en Agfa Rapid kassett som sitter i kameran. Eftersom Karat/Rapid-film går från kassett till kassett så finns ingen återspolningsvev eller ratt på denna kamera.

  Optiken är en Biloxar Anastigmat 38mm f/3,5. Kameran fanns också med en dyrare optik, en Schneider Radionar, men enligt sägen så ska den inte vara märkbart bättre. 

  Radix finns i 13 versioner och vårt exemplar är troligen en Radix 35BH, även kallad Radix 5a, med tanke på den optik och den slutare som sitter monterad. Objektivet är ett Biloxar Anastgmat 38mm f/3,5. Slutaren klarar 1/200s - 1/2s + B. 

  Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet på en sådan kamera ligger på 200-300kr. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Lär dig att fotografera makro

  Kom igång med makrofotografering på nolltid!

  Att fotografera makro innebär helt enkelt att man tar bilder av små motiv som t ex insekter, blommor eller andra mindre motiv som man fotograferar på närmare avstånd än vad som är möjligt med vanliga standardobjektiv.

  I denna guide får du lära dig allt du behöver veta när det kommer till val av objektiv, kringutrustning och vilka inställningar du bör känna till för att få bäst resultat.

  Läs guiden här: Våra bästa tips för att fotografera makro

 • Test: Canon RF 1200/8L IS USM

  Test

  Nu har vi testat Canons nya superteleobjektiv till RF-fattningen!

  Mats: Skärpan är bra till stor del av bilden redan på full bländaröppning och är mer än tillräckligt skarp för de allra flesta fotografer, men i och med f/8 får man räkna med lite diffraktion och såklart blir det inte lika knivskarpt som Canons superteleoptik med kortare brännvidder och högre ljusstyrka. Sen måste man även ha i åtanke att värmeskillnader i atmosfären ofta innebär att skärpan upplevs som sämre när fokusavstånden är långa.

  Objektivets bokeh blir givetvis oftast mycket soft eftersom den långa brännvidden resulterar i ett extremt kort skärpedjup, och det gäller även på långa fokusavstånd, eller i alla fall kortare skärpedjup än vad de flesta är vana vid i och med den extremt långa brännvidden.

  Läs hela testet här: Canon RF 1200/8L IS USM

  Fler bilder tagna med Canon RF 1200mm F8L IS USM hittar du här ->>

 • Årets butik 2022

  Vi behöver ditt omdöme!

  Vi hoppas att du tycker om det vi gör och känner att du blir väl omhändertagen som kund och följare hos oss. Vill du ge oss en boost framåt så uppskattar vi verkligen om du vill skriva ett omdöme hos Prisjakt om din upplevelse.

  Tävlingen Årets butik 2022 sträcker ända fram till den 30 november 2022 och baseras på just vad du som kund tycker. Priset delas ut till en totalvinnare och en vinnare i varje kategori.

  Här hittar du platsen där du kan skriva ett omdöme om oss: Prisjakt | CyberPhoto butiksomdöme

  Stort tack för din hjälp! ♥

 • Drönarsöndag: Mångfald

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Zlatan Softic.

  Zlatan: Förra året på våren målades ett övergångsställe i Höganäs kommun (Skåne) i regnbågsfärger för att hylla mångfald. Kommunens val väckte debatt och en privatperson polisanmälde förändringen. Det resulterade i att kommunen blev tvungna att måla övergångsstället vitt igen.

  De olika färgerna är nämligen ett brott mot vägmärkesförordningen, där enbart den vita färgen tillåts på övergångsställen. Men i år så satsade kommunen stort. Nu har en hel gata målats i regnbågsfärger. Gatan har fått namnet Pridesgatan.

  På bild syns mina 2 döttrar och min fru.

  Se större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro sent på eftermiddagen för att ta tillvara på de skuggorna som ger ytterligare en dimension i bilden som helhet.

  Redigerad i Lightroom och Photoshop.

  Se mer från Zlatan på Instagram: @photozsoft

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Genom vindrutan

  Veckans X-files är inskickad av Per Gran.

  Per: Fångade denna bild med min iPhone i gårdagens skyfall i Stockholm för jag är på tillfälligt besök. Tagen genom vindrutan på bilen vid ett övergångsställe mitt under värsta störtregnet.

  Bilden är tagen med Apple iPhone 12 Pro.

  Det är lätt justerar i appen appen Adobe Photoshop i telefonen. Bara för att få det gula att "sticka ut" lite. Skruvade upp kontrasten något och drog ner exponeringen lite. Annars bilden som tagen. 

  Se större bild >>

  Se mer från Per Gran på Instagram: @gran.per

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Test: Tamron 17-70/2,8 Di III-A VC RXD (Fujifilm XF)

  Test

  Tamron fortsätter utvidga sitt utbud av objektiv till Fujifilm.

  Denna gång handlar det om en mycket högpresterande och ljusstark normalzoom med effektiv optisk bildstabilisering och som är tätad mot fukt, damm och vattenstänk. Brännvidderna 17-70 mm på en APS-C-kamera ger en bildvinkel motsvarande ~ 25,5-105 mm brännvidd på 35mm fullformatskamera, så den täcker allt från kraftig vidvinkel till hyfsad tele.

  Mats: 9 st avrundade bländarlameller, tillsammans med den goda ljusstyrkan och höga optiska prestanda ger goda möjligheter för en mjuk och vilsam teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh), samtidigt som det bidrar till en naturlig återgivning av ljuspunkter och reflexer i bilden.

  Autofokusen sköts av Tamrons RXD-stegmotor som är både snabb, tyst och följsam i sina rörelser. Detta gör att den passar bra för både stillbilds- och videotillämpningar.

  Inom det vidvinklare området runt 17-50mm är skärpan mycket bra redan på f/2,8 och över i stort sett hela bilden. På brännvidderna 60-70mm är också centrumskärpan mycket bra, och speciellt nedbländad 1-2 steg, men för kantskärpan på dessa brännvidder hjälper det inte alltid att blända ner.

  Läs hela testet här: Tamron 17-70/2,8 Di III-A VC RXD för Fujifilm XF-fattning

  Förhandsbokningskampanj

  Om du beställer en Tamron 17-70/2,8 Di III-A VC RXD för Fujifilm XF innan 2022-07-16 får du även ett Delkin Black Rugged SDXC 128GB UHS-II U3 V90 300MB/s på köpet utan extra kostnad, värde 2390:-!

 • Video från Fujifilm Xperience Day

  Se vår videodokumentation över förra helgens event i Tyresta!

  Ett stort tack till varenda en som hjälpte till att göra Fujifilm Xperience Day i Tyresta Nationalpark en upplevelse att minnas!

  Videon är inspelad med Fujifilm X-T4 och nya flaggskeppskameran Fujifilm X-H2s med objektiven Fujinon XF 16-55/2,8 R LM WR samt nya Fujinon XF 150-600/5,6-8. I 4K / 25p / 400Mbps / ALL-i / 4:2:0 / 10bit / H.265 / ISO 160-12800 / Filmsimulering Eterna och Velvia.

   

 • Fotohistoria: Samoca Super 28X

  Här har vi en kamera med ett mycket spännande utseende. Knappar och rattar överallt i bästa steampunk-stil. Detta är helt klart utseendemässigt en av de mer intressanta kamerorna i fotohistorien.

  Sanei Sangyō K.K. (三栄産業㈱) tillverkade kameror i Japan från 1952 under namnet Samoca. 1955 bytte de namn till Samoca Camera K.K. (サモかカメラ㈱. De bytte troligen namn igen 1958 till Sanei Sangyō. Deras kameror distribuerades av Hattori Tokei-ten fram till 1956. Troligen så la företaget ner eller gick konkurs 1962.

  Deras logo består av "AAA" som formar en triangel. Det tre A är inspirerade av företagets namn Sanei som på japanska kan fonetiskt betyda tre A.

  Samoca Super 28X är en mätsökarkamera från 1957. Den tar 35mm film. Objektivet är ett D.EZUMAR Anastigmat coated f/2.8 50mm. Den fanns också som Samoca Super 35X men då med en annan optik: C. EZUMAR Anastigmat coated f/3.5 50mm.

  Slutaren är en centralslutare som klarar 1/200s - 1/10s + B. Kameran har en okopplad ljusmätare av selen-typ.

  Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Det är svårt att sätta ett korrekt värde på en sådan här kamera då de är så pass sällsynta, de finns inte ens med i de vanligaste värderingsajterna. Jag skulle beräkna värdet till ungefär 1000kr. En kul och intressant kamera att ha i en samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Tamron lanserar ljusstark normalzoom till Fujifilms XF-fattning

  Nyhet

  Tamron 17-70/2,8 Di III-A VC RXD finns nu även till Fujifilms APS-C-kameror.

  I slutet av år 2020 lanserade Tamron detta objektiv till Sonys APS-C-kameror och nu får även ägare av Fujifilm-kameror med XF-fattning ta del av detta populära objektiv. Tamron 17-70/2,8 Di III-A VC RXD är en ljusstark, högpresterande 17-70 mm-zoom som ger en bildvinkel motsvarande ~ 25,5-105 mm brännvidd på 35mm fullformatskamera vilket gör den till en oerhört mångsidig optik för de flesta vardagsmotiv och lite mer.

  Den passar utmärkt för landskapsbilder, arkitektur, dokumentär/reportage/gatufoto, men även för porträtt och action/sport på korta till medellånga avstånd. Den fina ljusstyrkan i kombination med bildstabiliseringen gör den även extra användbar när ljusförhållandena inte är de allra bästa - även vid fotografering på frihand.

  Förhandsbokningskampanj

  Om du beställer en Tamron 17-70/2,8 Di III-A VC RXD för Fujifilm XF innan 2022-07-16 får du även ett Delkin Black Rugged SDXC 128GB UHS-II U3 V90 300MB/s på köpet utan extra kostnad, värde 2390:-!

  Läs mer: Tamron 17-70/2,8 Di III-A VC RXD för Fujifilm XF

 • Nyhet: DJI RS 3 & RS 3 Pro

  Nyhet

  DJI lanserar den tredje generationen av sina populära Ronin S-modeller.

  Med hjälp av nästa generations stabiliseringsalgoritm ger RS 3 Pro och RS ​​3 avsevärt förbättrad stabilitet i alla scenarier. Laboratorieprovdata visar en 20 % ökning av stabiliteten jämfört med föregående generation, och hanterar enkelt bilder med låg vinkel, löpscenarier eller skiften mellan höga och låga positioner. När SuperSmooth-läget är aktiverat ökar motorvridmomentet för att ytterligare förbättra stabiliseringen och leverera stabila bilder även i snabba scenarier eller när du använder objektiv med en brännvidd motsvarande 100 mm på en fullformatssensor.

  För att underlätta balanseringsprocessen har en finjusteringsratt adderats till lutningsaxeln för att flytta kameran framåt eller bakåt mer exakt, ända ner till millimetern. Med teflonbelagda komponenter för lägre friktionsmotstånd kan gimbalen balanseras smidigare, även vid montering av tyngre kameror.

  RS 3 låter dig komma igång snabbt för att aldrig missa en tagning. När gimbalen är avstängd behöver du bara trycka och hålla ned strömknappen så låses de tre axlarna upp och expanderar automatiskt, så att du kan börja filma på nolltid. Tryck en gång på strömbrytaren och axlarna låses automatiskt och går in i viloläge, vilket gör förflyttning och förvaring betydligt effektivare.

  En stor, inbyggd 1,8-tums OLED-pekskärm i färg ökar skärmstorleken med avsevärt jämfört med föregångende modeller, vilket gör den otroligt bekväm för att ställa in parametrar, kontrollera fotograferingsstatus och rama in dina spårade motiv. Och med det omdesignade användargränssnittet är varje inställning mer intuitiv och exakt. OLED-skärmen erbjuder också högre ljusstyrka än LCD-skärmen på tidigare modeller för bättre visning utomhus med lägre strömförbrukning.
   

  DJIRS3_blogg4.jpg

  DJI RS 3 Pro

  DJI RS 3 Pro är uppföljaren till DJI RS 2. RS 3 Pro använder förlängda kolfiberarmar för att ge mer balanserande utrymme för professionella videokameror som Sony FX6 eller Canon C70 med 24-70/F2.8-objektiv, vilket utökar kreativa möjligheter.

  Den optimerade strukturella designen av RS 3 Pro säkerställer att dess vikt förblir densamma som RS 2 på bara 1,5 kg medan dess lastkapacitet är robusta 4,5 kg vilket ger kraftfull stabilitet.

  Läs mer och beställ nu: DJI RS 3 ProDJI RS 3 Pro Combo
   

  DJIRS3_blogg5.jpg

  DJI RS 3

  DJI RS 3 är uppföljaren till den mer kompakta DJI RSC 2 och erbjuder en flexibel och effektiv fotograferingsupplevelse till soloskapare och mindre besättningar. Lätt och elegant ger den professionell stabilisering och effektiv kontroll för mer kreativ frihet och oändliga möjligheter.

  Med en vikt på endast 1,3 kg kan RS 3 hållas lätt i en hand, medan dess 3 kg lastkapacitet är mer än tillräckligt för att stödja vanliga kameror som Sony A7S3 eller Canon R5 med ett 24-70/2.8-objektiv.

  Läs mer och beställ nu: DJI RS 3 | DJI RS 3 Combo
   

  DJIRS3_blogg6.jpg

  DJI Transmission

  DJI Transmission utvecklas från den etablerade DJI-antennvideoöverföringstekniken och levererar en integrerad lösning som kombinerar en videomottagare, monitor, kontroller och inspelare. Den är designad för inbyggd integration med Ronin-seriens produkter och DJI Master Wheels, vilket förvandlar branschen med en banbrytande videoöverföringsupplevelse som ger vision bortom gränserna.

  DJI Transmission innehåller DJIs O3 Pro-videoöverföringsteknik, som erbjuder ett överföringsavstånd på 6 km på marken. Den stöder också överföring i 1080p 60 b/s med en maximal bithastighet på 50Mbps samt liveljudövervakning vid 16-bitars 48 kHz, vilket ger besättningar på stora inspelningar en utmärkt fjärrövervakningsupplevelse för bild och ljud.

  Läs mer och beställ nu: DJI Transmission Combo

 • Nyhet: Zhiyun Weebill 3

  Nyhet

  Kraftfull, ergonomisk och med inbyggd mikrofon och belysning!

  Byggd av lätta, ultrastarka material, erbjuder Zhiyun Weebill 3 förbättrad ergonomi med en ny SLING 2.0-design. SLING 2.0-systemet innehåller tre viktiga ergonomiska uppgraderingar: ett omstrukturerat handtag i L-form som är mer stabilt när det står själv, ett nytt handledsstöd och ett omplacerat, utdragbart grepp som ger över 40 % mer stöd till din handled genom att flytta vikten till din arm. Det extra stödet minskar trötthet, vilket möjliggör långvarig användning i komfort. Genom att flytta handtaget till botten av gimbalen ger det bättre stabilitet och skakningsskydd vid inspelning i låga vinklar.

  Greppet inkluderar tumknappar, minikontrollspak för rörelse, plus fingeravtryckare och hjul som kan anpassas efter inställningar för fotograferingslägen och handlingsparametrar, såsom kameraparametrar, rörelse längs axlar, follow focus med mera.

  Weebill 3 inkluderar en inbyggd mikrofon och 1000 lumen fyllningsljuskälla för en snabb och effektiv inspelningsupplevelse. Dessa praktiska, högpresterande tilläggstillbehör besparar filmskapare krångel med extra kablar och vikten av extra tillbehör.

  Mikrofonen ger framåtfokuserad kardioidinspelning med brusreducerande funktionalitet, medan det starka fyllningsljuset erbjuder färgtemperaturjustering för att möta kraven för varje scen.

  Jämfört med den tidigare versionen uppgraderar Weebill 3 det interna batteriet på 7 800 mAh, som nu ger upp till 21 timmars användning för inspelning hela dagen. Med stöd för PD-snabbladdning (0-100 % på 2 timmar) och pass-through-laddning av anslutna kameror, erbjuder Weebill 3 utmärkt uthållighet med minimal stilleståndstid.

  Läs mer och beställ nu: Zhiyun Weebill 3Zhiyun Weebill 3 Combo

  Kl 19:00 ikväll kommer Focus ambassadör Claus Andersen och Nicolai Brix tillsammans med gimbalmästaren Peter Makholm att visa upp nya Zhiyun Weebill 3 i en livestream så missa inte detta!

 • Fokusandning

  Fokusandning, eller focus breathing, är en vanligt förekommande term när det kommer till objektiv men vad innebär det egentligen?

  Fokusandning är vad man kallar det som sker när objektivets bildvinkel skiftar till följd av att fokuspunkten förändras vilket resulterar i en någorlunda zoomande effekt.

  Nedan kan du se ett kort videoexempel på två objektiv vars fokusandning är betydligt olika bra kontrollerade. Mot slutet av videon är objektivet med sämre kontrollerad fokusandning nedbländat till F/11 för att tydligare visa den in- och utzoomande effekten som sker vid fokusskiftningarna.


  Läs mer om detta och mycket mer här: Lär dig mer om foto och video

 • CyberPhoto Content Partner: Sandra Hallnor

  Vi är glada och stolta att nu kunna presentera vår nya Content Partner, Sandra Hallnor. Läs vår intervju med Sandra där hon berättar om hur födseln av hennes dotter förändrade Sandra fotograferande föralltid.

  Sandra Hallnor bor i Arvidsjaur och är specialiserad familjefotograf med naturen som sin studio. I vår intervju nedan berättar Sandra om hon började fotografera och delar med sig av sina bästa tips till dig som vill ta ditt fotande till nästa nivå. 

  Sandra, berätta om hur det kom sig att du fick ett intresse för foto och film?
  Jag har alltid älskat att fånga det vackra omkring mig på bild men det var min dotter som väckte den riktiga passionen i mig. Att två så små fötter totalt kunde vända upp och ned på mitt liv och allt jag trodde att jag visste om kärlek förundrade mig. Det i kombination med en insikt om att jag själv bestämmer vad jag vill bli bra på gjorde att jag ville lära mig fotografera på riktigt för efter min dotter föddes ville jag inte glömma en endaste grej. Innan dess var fotandet bara en hobby.

  Jag upplever att när jag fotograferar så kan jag fånga något som annars kan vara svårt att sätta ord på. Något som går ännu djupare. Det är det jag brinner för att fånga åt andra mammor idag. Relationen mellan mamma och barn, mammans kärlek till sin familj. Förmodligen för att jag kan relatera så mycket till det själv.

  Vilket tips skulle du ge till den som vill börja fotografera mer på allvar?
  Två saker. Se till att bli bästis med din kamera! Att på riktigt förstå på vilket sätt just din kamera (och utrustning) kan hjälpa dig att ta de där bilderna du drömmer om kommer spara dig så mycket frustration och tvivel på dig själv. Jag försökte hoppa över det steget och börja med det roliga och kreativa när jag började så jag talar av egen erfarenhet. Jag tyckte tekniken kännas som ett onödigt ont att lära sig - men ju mer jag lärde mig om tekniken desto roligare och enklare blev både den delen och det kreativa i att fotografera.

  Personligen älskar jag att lära mig snabbt så betalar gärna för att ta hjälp av andra som redan bemästrat det jag vill kunna genom kurser och mentorskap. Men det finns väldigt mycket gratismaterial på internet och YouTube också om du föredrar det. 

  Sedan, vänta inte tills du är "perfekt" för att börja, utan börja innan du känner dig redo. Våga testa dig fram, experimentera och visa dina framsteg.

  Hur gör du för att utvecklas, var hittar du din inspiration?
  När jag vill lära mig något nytt tycker jag det är lättare att tänka "vad vill jag vara bra på om fem år" och skriva ned en önskelista. Sanningen är den att det oftast inte tar fem år att lära sig något men det tar udden ur frustrationen när jag inte får till det på första försöket. 

  Jag inspireras av vackra platser, känslor, filmer, serier och barnböcker. Älskar närheten mellan Ronja Rövardotter och naturen, och gemenskapen som Astrid Lindgren förmedlar i Alla vi barn i Bullerbyn. Det känns genuint och hållbart, sättet som de lever i och med naturen - och så gemytligt. Jag älskar också TV-serien Outlander, det historiska och mystiska och färgsättningen. Och gamla handmålade julkort. 

  När det gäller familjefoto och utomhus, vad är dina hetaste tips nu inför sommarens säsong?
  Hitta ett favoritställe att fota på. Om du vill utveckla ditt fotande i sommar lägg energi på att hitta en plats du älskar att fota på och lär dig hur du ska använda ljuset under olika tider på dygnet på just den platsen. Vill du inte dra med dina barn på alla platser du vill testa, på alla tider du vill testa - ta med en ljus nalle som kan sitta själv och testa ljuset och platsen från alla hålla och vinklar olika tider på dygnet i olika typer av väder. Varför en ljus nalle? För att kunna se när de ljusaste partierna i bilden blir utfrätta. Om du känner platsen utan och innan är det lättare att kunna fokusera på barnen och de bilder du vill ta när du redan vet hur du ska använda ljuset på platsen.

  SandraHallnor_blogg2.jpg

  Vilken eller vilka produkter kan du inte leva utan - förutom din kamera? 
  Jag fotograferar med en Sony A7 III och skulle inte kunna leva utan mitt Sigma 85/1,4 DG DN Art objektiv OCH mitt rengöringskit. Rengöringskitet innehåller inte bara grejer jag använder väldigt ofta för att ta bort damm och fläckar utan även en magisk pensel som barnen brukar få måla min kamera med innan vi börjar fota - så att bilderna ska bli extra magiska.

  Se mer från Sandra på hennes hemsida www.portraitsoflapland.se
  Sandra finns även på Instagram och YouTube.

 • Drönarsöndag: Vattentornet

  Byggnaden som stack ut.

  Jag flög runt med min då nyinköpta första drönare ovanför Nydalasjön i Umeå en majkväll 2020 och fick syn på en byggnad som bokstavligen talat stack ut som därför fick agera motiv. Att solen håller på att gå ner ger förstås lite extra krydda.

  Bilden är tagen med DJI Mavic Pro.

  /Carl

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: En lyckad fototur

  Veckans X-files är inskickad av Sven-Olof Kvarnbratt.

  Sven: Jag var på väg ut till ett fågeltorn när jag noterade att kråkorna var väldigt aktiva när jag skulle passera ett skogsparti. Såg då en havsörn flyga ut över ängarna för att sedan svänga tillbaka mot skogen. Jag hann med ett par korta bildserier av fågeln. Några bilder vid fågeltornet blev det inte.

  Se större bild >>

  Bilden är tagen med Pentax K-3 + Pentax D FA 150-450/4,5-5,6 ED DC AW

 • Nyhet: Valoi 360

  Nyhet

  Valoi 360 är ett modulärt filmskanningssystem för skanning av negativ och dia med digital systemkamera.

  Genom att skanna med din digitala systemkamera har du fler möjligheter och mer kontroll att skanna in dina negativ och diabilder. Skanningstiden är kortare än med en dedikerad flatbäddskanner. Anordningen är kompatibel med de flesta filmtyperna som finns på marknaden idag, från 35mm film till 6x9 120-film. Genom att byta filmhållare så har du möjlighet att skanna in både negativ av småbild och mellanformat. Det enda som behöver kompletteras är ett lämpligt ljusbord, reprostativ eller ett vanligt fotostativ med kulled.

  Med Valoi Advancer kan du lätt mata fram filmnegativen snabbare, med större noggrannhet och stabilitet, utan att tappa något utav bildkvalitén. För att få maximal effektivitet så behöver inte negativen vara uppklippta. Det är bara att veva fram filmen med frammataren bildruta efter bildruta. En rulle 35mm film kan skannas in på cirka två minuter tillsammans med Valoi Advancer.

  Ifall du framkallat filmen och inte redan klippt upp negativen så rekommenderar vi Valoi Pro-kit för att få en så effektiv och noggrann hantering av skanningen som möjligt. Hanterar du enbart uppklippta negativ så rekommenderar vi varmt Starter-kit. Det går alltid att komplettera med Advancer i ett senare skede.

  Kom ihåg att använda dig av kameravattenpass, handskar och blåsbälg för att få ett bättre slutresultat
  av den inskannade filmen.


  Läs mer och köp här: Valoi filmhållare

  Välj rätt film till din analoga kamera!

 • Test: Canon EOS R5 C

  Test

  Nu har vi testat Canons senaste tillskott i sin Cinema-serie.

  EOS R5 C tillhör Canons Cinemaserie och är en kamera som blir ett mellanting mellan den tidigare EOS R5-hybriden och videokameran EOS C70. Canon EOS R5 C är i skrivande stund den minsta och smidigaste modellen i Canons Cinema-serie. Den väger bara ca 30 gram mer än R5 och hela 850 gram mindre än C70 (inkl batteri och mikrofonhandtag).

  Mats: Som stillbildskamera har C-modellen fått ärva det mesta bortsett från IBIS (sensorbaserad IS) från R5. Den klarar t ex seriebildtagning upp till 20 b/s och har samma autofokusfunktion och ger en likvärdig bildkvalitet tack vare samma 45MP-sensor.

  R5 C klarar av att spela in upp till 8K med 30 b/s tillsammans med originalbatteriet som sitter i kameran, och med extern strömkälla ska den klara 8K upp till 60 b/s. Det finns massor med olika val av inspelningsformat, filmupplösningar och komprimeringar. Du kan välja allt från RAW till All-intra/Long GOP samt H.265/H.264 i olika bitrates.

  Jag tog med mig R5 C ut i fält och placerade mig i ett gömsle för att inte störa de vilda djuren. Filmen är inspelad med R5 C i 4K / 50p / Super 35mm / H.265 / 10-bit / 4:2:2 / Bildprofil BT.709 / Vitbalans 5500K / ISO-Auto (mellan 160-3200) / Bländare 7,1 / Slutartid 1/100 s /  Tracking AF på rörliga motiv och manuell fokus på stilla motiv. Objektiv: Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM.


  Läs mer och beställ här: Canon EOS R5 C

 • Fotohistoria: Olympus 35 RD

  Idag ska vi titta på en kamera som är populär än i dag. Liten och smidig, med en ljusstark optik. Den har blivit en riktig klassiker.

  Olympus 35 RD tillverkades från 1975 fram till 1979. Den har ett klassisk design för en kompaktkamera från den eran. Det som gjorde kameran intressant på den tiden likaväl som idag är dess ljusstarka och fina optik, en F.Zuiko 40mm f/1,7. Den har 6 linselement i 4 grupper. Det är också värt att nämna att denna optik hade multicoating, vilket var ovanligt för den tiden. Filterdiameter 49mm.

  Slutaren kommer från Seiko och är en centralslutare. Den klarar 1/500s - 1/2s + B. Kameran har bländarautomatik samt helt manuell. Ljusmätren är av CdS.typ ovh kalrar EV 2,5 - EV 17 vid ISO 100. Den drivs av ett silveroxid PX625 batteri på 1,35V. Dessa är utgångna men det finns en liten tillverkning kvar som är av zink-luft-typ. Annars finns PX625U men de är på 1,5V, vilket ger fel mätvärden.

  Du ser x bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Olympus 35 RD ligger på allt från 500kr upp till 3500kr idag, med ett medelpris på 1500kr för en fungerande kamera. De flesta exemplar har problem med slutaren, att den går segt och behöver rengöras.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Sommarens stora fototävling!

  Kom med i sommarens stora fototävling och ta chansen att vinna något från vårt dignande prisbord som har ett värde på mer än 26000:-. Temat för tävlingen är: VÄNSKAP.

  1:a pris Canon EOS R10 + Canon RF-S 18-150/3,5-6,3 IS STM värde 15 449:-
  2:a pris Canon EOS M50 Mark II Vlogger-kit värde 8490:-
  3:e pris Canon PowerShot Zoom värde 2990:-

  Temat för sommaren är VÄNSKAP, ett ämne som är mer aktuellt än någonsin och som vi hoppas att du vill hjälpa oss att sprida så vitt och brett vi kan tillsammans. Har du en unik vänskap, ser du vänskap mellan olika motpoler eller har du en vänskap som just tagit fart - det och mycket mer hoppas vi får se i sommar.  

  Visa oss vad du tänker på genom att tagga oss i din tävlingsbild. Använd taggen #canonvänskap 

  Bilden ska vara tagen av dig under tävlingsperioden och uppladdat på Instagram med taggen #canonvänskap mellan 2022-06-08 till 2022-08-15. Max 1 bidrag per deltagande. Om fler bidrag laddats upp är det den senaste bidraget som gäller. Tävlingen pågår till den 15 augusti och tre vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury.

  Vinnarna kommer sedan att kontaktas samt de vinnande bidragen publiceras i vår blogg och på Instagram. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Anställda samt familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

  Lycka till!

 • Exponeringstriangeln

  Har du koll på slutartid, bländare och ISO?

  När det kommer till att exponera har du primärt tre saker du kan påverka för att få en bra exponering:
  Slutartid - Hur länge du släpper in ljus
  Bländare - Hur mycket ljus du släpper in
  ISO - Sensorns eller filmens ljuskänslighet

  Vi rekommenderar starkt att du lär dig om hur dessa tre fungerar så att du i en given situation alltid vet hur kameran ska ställas in för att ge ett önskat resultat utan att du behöver prova dig fram. I vår tredelade videobaserade grundkurs i fotografering berättar Johannas allt du behöver veta om slutartid, bländare och ISO så att du fotograferar som ett proffs på nolltid!

  Se filmerna här: Grundkurs fotografering - en liten fotoskola

 • Glad nationaldag!

  Idag, den 6:e juni, är Svenska flaggan hissad över hela vårt avlånga land.

  Vi hoppas att du får en mycket trevlig dag!

 • Drönarsöndag: Skördetröska

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Petter Persson.

  Petter: En dag påväg hem från jobbet såg jag en skördetröska som skördade en av alla åkrarna som finns längs vägen. Packade med mig drönare i bilen dagen efter och såg skördetröskorna vare ute igen. Svängde av vägen, kastade ut drönaren och brände av några bilder. 

  Efteråt har jag redigerat bilden i Adobe Lightroom.

  Se större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Air 2S, Längs väg 55 söder om Enköping förra sommaren. 

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Ladusvalan

  Veckans X-files är inskickad av Robin.

  Robin: Jag var ute och tänkte fota några knipor när jag noterade att Ladusvalorna var väldigt aktiva.
  Dom flög runt en sjö och fångade kryp, men jag såg att dom ofta mellanlandade på en pinne. Jag satte upp kameran, förfokuserade och väntade. Till slut fick jag flera häftiga bilder. :)

  Se större bild >>

  Denna bild är tagen med Nikon Z6 och Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Live med Kamera & Bild och Canon

  På onsdag 8/6 kommer Canon berätta mer om nya EOS R7 och R10 och så kommer Jonas Classon att prata fågelfotografi så missa inte detta!

  Den 8 juni kl 12 är du varmt välkommen på liveevent där Canons produktspecialist Anders Sävås kommer att berätta mer om deras rykande färska nyheter Canon EOS R7 och Canon EOS R10 som är Canons första APS-C-kameror i EOS R-systemet. På plats är även Canons ambassadör Jonas Classon som kommer att berätta om sin fågelfotografering och visa bilder från sina projekt så missa inte detta!

  Liveeventet ser du här: Live Med Kamera & Bild Och Canon

 • Lär dig att fotografera hästar

  Fotograf Jenny Rehnman bjuder på sina bästa tips om hästfotografering!

  I denna video kommer fotograf Jenny Rehnman att dela med sig av handfasta tips om hur du fotograferar dessa majestätiska djur. Allt ifrån förberedelser till hur du använder ljuset till din fördel och vilken utrustning och inställningar Jenny använder.


  Jennys tips finns även att ta del av i skriven form här: Fotograf Jenny Rehnman tipsar om hästfotografering

 • Fotohistoria: FED 4

  FED 4 (ФЭД) är en 35mm mätsökarkamera med utbytbar optik som tillverkades i Ukraina. Den har 39mm gänga, även kallad M39 eller LTM (Leica Thread Mount). Den tillverkades av FED från 1964 fram till 1980 i totalt 633,096 exemplar.

  FED (ФЭД) är en ukrainsk tillverkare av mätsökarkameror med utbytbar optik som tillverkades 1934 - 1996. FED gjorde Leicakopior med både Leica och FED som namn. Namnet FED är en hyllning till och förkortning av Felix Edmundovich Dzerzhinsky, den man som grundade NKVD, vilket var föregångaren till KGB. När Leica lanserade sin Leica II 1932 så stoppade den sovjetiska ledningen import av kameror och gav FED-fabriken uppgiften att skapa en egen "Leica". Redan 18 månader efter så hade FED tillverkat sin första Leica-klon. Sedan dess så har FED tillverkat 8,647,000 kameror där vissa var rätt bra medan vissa var definitivt mindre bra.

  Kamerafabriken har sitt ursprung i barnarbetskommun. Namnet FED gavs i december 1927 i Karkov. Från början drevs fabriken av Anton Makarenko och de tillverkade elektriska borrar. 1932 blev A.S. Bronevoy ny chef för fabriken och han kom på idén att kopiera de tyska Leica-kamerorna. Större produktion kom igång 1934 och fabriken hamnade under NKVDs kontroll, dvs det som senare blev KGB. Låter inte som en trevlig arbetsplats. Samma år fick Anton Makarenko sparken från fabriken. Produktionen fortsatte fram till 1941 då tyskarna förstörde fabriken. Produktionen återupptogs 1946.

  1955 så producerade fabriken en stor mängd kameror varav många bar namnet Leica: Dessa kameror såg likadana ut som Leica men var inte ens i närheten samma kvalitet eller samma precision. Det är också olika avtryckare och olika sökarfönster. Mätsökarindekeringen är spetsig till skillnad från Leicas runda. FED har också ett gap i tillbehörsskon på vänster sida. FED namngav helt skrupelfritt vissa Industar-objektiv som Elmar. Dessa ukrainska Leicakopior kan vara kuriosa i en samling, såvida inte köparen betalat för mycket i tron att det verkligen är en Leica.

  Från 1955 så började FED komma med uppfinningar som den kombinerade mätsökaren/sökaren. Detta fanns från FED 2 och framåt. Från FED 3 fanns långtidsverk till slutaren. Från FED 4 så fanns okopplad ljusmätare av selentyp. Mätarnålen och dess kontroller sitter på kamerans vänstra topp där normalt återspolningsratten eller veven sitter, så den funktionen blev till ett tumhjul inbyggt på toppkåpans vänstersida.

  1997 la FED om tillverkningen till kontrollsystem för stridsvagnar.

  Den huvudsakliga skillanden mot föregångaren FED 3 är att FED 4 har en inbyggd okopplad ljusmätare av selen-typ. FED 4 finns i 6 versioner och 10 underversioner. De som sticker ut är Olympiadversionen med OS-logga och den som Foto-Quelle sålde som Revue 4, samt slutligen en 50-årsdagsversion från 1967 som firar oktoberrevolutionen.

  Värdet på en FED 4 varierar men de ligger ungefär samma som FED 3, från 100kr upp till 800kr. 

  Du ser 6 bilder av kamerona här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Sony lanserar en trio vidvinkelobjektiv

  Nyhet

  Vidvinkelsortiment till Sonys APS-C-kameror växer så det knakar!

  Sony E PZ 10-20/4 G

  Sony E PZ 10-20/4 G är ett nytt kraftfullt zoomobjektiv med Power Zoom vilket betyder att du kan kontrollera zoomen elektriskt med en spak på objektivets sida eller från de kameror som stödjer detta. Det finns även en brytare för att välja mellan manuell och automatisk fokusering samt en programmerbar knapp på sidan. Bländaren har ett maximalt värde på F/4. Det har en avancerad optisk design med två ED-element (extra låg spridning), ett asfäriskt ED-element och tre asfäriska element. Bländaren har 7 st cirkelformade lameller för att ge en mjuk och fin bakgrundsoskärpa. Två linjära motorer ger snabb och exakt fokusering för både fotografering och videoinspelning.

  Detta är ett objektiv med inriktning på video från Sony med syfte att ge en jämn, snabb och oavbruten autofokusprestanda vid videoinspelning, med minimerad brännviddsförändring samt fokus- och axelförändring vid zoomning, vilket ger förbättrad bildkvalitet.

  Beställ redan nu: Sony E PZ 10-20/4 G

  Sony E 15/1,4 G

  Ett nytt ultravidvinkelobjektiv med en stor bländare på F/1,4 med avsikt att ge hög bildkvalitet och ideala funktioner för både stillbildsfotografering och filmuttryck. Det har en avancerad optisk design med ett ED-element (extra låg spridning), ett Super ED-element och tre asfäriska element i det här APS-C-objektivet med konstant F/1,4-bländare.

  På sidan av objektivet hittar vi både en brytare mellan manuell och automatiskt fokus samt en programmerbar knapp. En bländrring finns även som låter dig välja om du vill styra bländarvärdet på objektivet eller i kameran.

  Även detta objektivs bländare har 7 st cirkelformade lameller för att ge en mjuk och fin bakgrundsoskärpa samt två linjära motorer ger snabb och exakt fokusering.

  Beställ redan nu: Sony E 15/1,4 G

  Sony E 11/1,8

  Sist men inte minst har vi Sony E 11/1,8, ett nytt ultravidvinkelobjektiv med en bländare på F/1,8. Det har en avancerad optisk design med ett ED-element (extra låg spridning) och tre asfäriska element. Bländaren har 7 st cirkelformade lameller för att ge en vacker bakgrundsoskärpa. Två linjära motorer ger snabb och exakt fokusering för både fotografering och videoinspelning.

  Med ett minsta fokuseringsavstånd på endast 12 cm kan du komma rätt nära ditt motiv. Detta objektiv är 57,5 mm långt och väger 181 gram vilket gör den kompakt och smidig att använda i många situationer.

  Beställ redan nu: Sony E 11/1,8

 • Sigma lanserar Sigma 16-28/2,8 DG DN Contemporary

  Nyhet

  En högpresterande och kompakt vidvinkelzoom till fullformatskameror!

  Objektivets optiska konstruktion består av 16 element i 11 grupper, med fem FLD-element och fyra asfäriska linselement för att säkerställa optimal bildkvalitet med minimala aberrationer. Objektivet har en inre zoommekanism som håller den totala längden konsekvent genom hela zoomområdet, vilket hjälper det att kännas balanserat i handen. Den inre zoomen betyder också att objektivets gravitationsmitt förblir ganska konstant vilket gör den utmärkt för användning med gimbal. En främre filtergänga på 72 mm gör att filter kan fästas med lätthet.

  En konstant bländare på F2.8 ger ett grunt skärpedjup för suddiga områden utan fokus, vilket är särskilt användbart när du tar närbilder. Bokehn är mjuk och cirkulär tack vare de nio rundade bländarbladen, vilket gör att bakgrunden aldrig distraherar från motivet i fokus.

  Sigma har också vidtagit omfattande åtgärder för att motverka ghosting och flare, som orsakas av reflektioner inuti objektivhylsan. Ett Super Multi-Layer Coating hjälper till att ge kraftfulla resultat med hög kontrast även i de svåraste motljusförhållandena.

  Sigma16-28_blogg4.jpg

  Objektivet har en exceptionellt kompakt formfaktor, det väger bara 450g och mäter endast 100,6 mm i längd med L-fattningen och 102,6 mm med E-fattningen, vilket gör det till en mycket praktisk optik som är tillräckligt portabel för vardagsfotografering. Det är särskilt tilltalande för landskaps-, bröllops- och resefotografer som behöver bära sitt kit under långa perioder.

  Genom att använda en stegmotor för att styra AF-aktuatorn är autofokusen på 16-28 mm F2.8 DG DN | Contemporary både snabb och tyst, vilket gör den idealisk för fotografering och video i tysta miljöer.

  Den yttre konstruktionen består av speciellt utvalda lättviktsmaterial inklusive Thermally Stable Composite (TSC), ett polykarbonat med en termisk sammandragningshastighet som liknar den för aluminium. Detta gör att objektivet kan fungera med högsta prestanda även i miljöer med hårda temperaturskillnader, eftersom metall- och plastdelarna drar ihop sig och expanderar i liknande hastighet.

  Läs mer och beställ redan nu: Sigma 16-28/2,8 DG DN Contemporary E-fattningSigma 16-28/2,8 DG DN Contemporary L-fattning

 • Spännande nyheter från Fujifilm

  Nyhet

  Idag lanserar Fujifilm en ny flaggskeppskamera och två zoomobjektiv!

  Fujifilm X-H2S

  Fujifilm har samarbetat med mängder av fotografer under utvecklingen av X-H2S. Detta har resulterat i en kamera där hastighet ligger i fokus. Den staplade 26,16 MP X-Transsensorn är fyra gånger snabbare än föregående modell vilket möjliggör seriebildtagning upp till 40 b/s med kontinuerlig autofokus och autoexponering. Autofokuseringen är snabbare och mer pålitlig än någonsin med förbättrad AI-motivigenkänning.

  Tack vare nya X-Processor 5 kan X-H2S filma i 6K 30p och 4K 120p. Som om det inte vore nog kan du även välja att filma i ProRes eller RAW vilket kommer uppskattas av många. Den förbättrade sensorstabiliseringen kompenserar för 7 steg vilket enligt Fujifilm själva ger en gimballiknande stabilitet i videomaterialet. Med bildprofilen F-Log 2 fångar X-H2S 14+ steg av dynamiskt omfång. 

  Beställ redan nu: Fujifilm X-H2S

  FUJINON XF 150-600/5,6-8 R LM OIS WR

  Fujifilm lanserar även idag sin numera snävaste telezoomobjektiv till X-fattningen, motsvarande 225-900mm i 35 mm-format. Med en vikt på endast 1605 gram, snabb autofokus och möjlighet till att användas med en telekonverter är detta ett utmärkt objektiv för att fotografera sportsammanhang och vilda djur. Detta objektiv består av 4 super-ED och 3 ED-linser med totalt 24 element.

  Beställ redan nu: FUJINON XF 150-600/5,6-8 R LM OIS WR

  FUJINON XF 18-120/4 LM PZ WR

  FUJINON XF 18-120/4 LM PZ WR är ett kompakt och mångsidigt objektiv framtaget att klara det mesta. Med ett zoomomfång motsvarande 27-180mm i 35 mm-format är det här det perfekta objektivet när vad som helst kan hända, oavsett om du ska fotografera eller filma. Något som är en stor bonus för alla videoskapare är att detta objektiv är parfokalt vilket innebär att fokus inte förändras när du zoomar vilket annars är vanligt förekommande hos zoomobjektiv.

  Beställ redan nu: FUJINON XF 18-120/4 LM PZ WR

 • Fotografera (de vilda) djuren i din omgivning

  Kevin Bruseby berättar om sina bästa tips hur du fotograferar vilda djur!

  I denna artikel bestående av sju kapitel kommer du bland annat att få lära dig hur du hittar djuren, vilken utrustning som rekommenderas och hur du ska tänka med komposition och ljussättning.

  Kevin: Djur är ett otroligt roligt motiv att fotografera, men som både kräver tid och tålamod. När man lyckats få den bilden man länge velat ha brukar det dock kännas väldigt värt allt arbete. Men om du är som mig, och har lite lagom med tålamod, så är denna guide just för dig! I denna guide har jag sammanställt några enkla tips för att markant öka dina chanser att fånga fina vilda djur på bild.

  Läs artikeln här: Fotografera (de vilda) djuren i din omgivning

 • Drönarsöndag: Borrhål

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Tom Andersson.

  Tom: Några bilder från 15,e April på smältande is och gamla borrhål.

  Se större bild >> Bild 1 | Bild 2 | Bild 3

  Bilderna är tagna med DJI Mavic Pro.

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Apokalyps

  Nästan så att det knastrar i geigermätaren!

  Denna bild föreställande min flickvän under Kyrkbron i Umeå tog jag på en promenad den 1:a januari 2021 för att testa ett nyinköpt diffusionsfilter. Bilden är sedan relativt kraftigt redigerad i Photoshop där färgerna justerats mot det gröna för ett mer radioaktivt utseende, gryn har adderats samt en del dimma för att ge bilden en lite kuslig atmosfär. Kollar man noga kan man även se en hand sticka upp ur vattnet.

  Om du är nyfiken på hur diffusionfilter påverkar bilden kan du läsa om det i artikeln här: Nisi Black Mist

  Bilden är tagen med Sony A6300 + Sigma 30/1,4 DC DN Contemporary + Nisi Allure Soft-filter

  /Carl

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Tävlingen #cyberupplevelse är avgjord!

  Ett stort grattis till Johan Hermansson och Agneta Lindström Jobke 👏

  På första bilden ser vi Johan Hermanssons bidrag på en cyklist komma flygande. "It was unexpected to see a freaking pro bounce around in the small bikepark Kesberget." skriver Johan i beskrivningen under bilden på Instagram. Med detta bidrag kammar Johan hem förstapriset bestående av Gomatic Peter McKinnon Everyday Daypack - med avdelare + NanLite PavoTube T8-7X 1-kit till ett värde av 5080:-, grattis!

  Silvermedaljen går till Agneta Lindström Jobke för hennes bild på en kitesurfare, även detta ett flygande motiv! Agneta skriver "En ren upplevelse! Full fart på vågorna, nästan elektriskt då man anar Ringhals i dimmans bakgrund." i beskrivningen under bilden på Instagram. För detta bidrag vinner Agneta det lysande priset en NanLite PavoTube T8-7X 1-kit till ett värde av 1290:-, stort grattis!

  Tack till alla som skickat in sina bidrag till tävlingen och ett stort tack till Focus Nordic som generöst bidragit med de fantastiska priserna. Se alla bidrag under taggen #cyberupplevelse på Instagram.

  Trevlig helg!

 • TIPA World Awards 2022

  Här har du listan över bästa kamerautrustningen år 2022 enligt TIPA.

  TIPA är en samling medlemmar från flera fototidningar över hela världen som testar olika kameror och fotoutrustning. Varje år ger de utmärkelser efter vad dom anser är den bästa kameran inom olika kategorier. Nu visar de årets vinnare, nedan hittar du en lista på vinnarna och vilken kategori den har vunnit!

  Bästa kameror:

  MFT: OM SYSTEM OM-1
  APS-C: Nikon Z fc
  Fullformat expert: Sony A7 IV
  Fullformat professionell: Nikon Z9
  Innovation: Canon EOS R3
  Mätsökarkamera: Leica M11
  Professinonella 4K hybridkamera: Panasonic LUMIX DC-GH6
  Professinonella 8K hybridkamera: Canon EOS R5 C
  Professionella videokamera: Panasonic LUMIX DC-BS1H
  Mellanformat: Fujifilm GFX 50S II
  Vloggkamera: Sony ZV-E10

  Bästa objektiv:

  Manuell fokus: Laowa Argus FF II 35/0,95
  APS-C fast brännvidd: Tokina atx-m 56/1,4
  APS-C zoom: Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary
  Fullformat vidvinkel fast brännvidd: Sigma 20/2 DG DN Contemporary
  Fullformat normal fast brännvidd: Voigtländer NOKTON 50/1 VM
  Fullformat tele fast brännvidd: NIKKOR Z 400/2,8 TC VR S
  Fullformat vidvinkelzoom: Canon RF 14-35/4 L IS USM
  Fullformat normalzoom: Sony FE 24-70/2,8 GM II
  Fullformat telezoom: Sony FE 70-200/2,8 GM II OSS
  Fullformat ultratelezoom: Tamron 150-500/5-6,7 Di III VC VXD
  Makroobjektiv: Canon RF 100/2,8L Macro IS USM
  Reseobjektiv med zoom: Tamron 35-150/2-2,8 Di III VXD

  Övrigt (urval):

  Bästa fotosmartphone professionell: Sony Xperia PRO-I
  Bästa fotosmartphone expert: Samsung Galaxy S22 Ultra
  Bästa fotoredigeringsprogram professionell: Capture One 22

  Dessa utmärkelser är från TIPA 2022.

 • Fotohistoria: Perfex Speed Candid

  Idag ska vi titta på en av fotohistoriens fulaste kameror. Kanske elakt att kalla en kamera ful, men i detta fall så är det en korrekt beskrivning. Ett tungt moster på nära ett kilo som är till största delen byggd av hemsk bakelit. Med avsaknad av både precision och finess så finns inte mycket charm i kameran. Dessutom är vårt exemplar i dåligt skick. Kameran ramlade in tillsamman med en hel kamerasamling som införlivades med vårt museum. Däremot så är det intressant att läsa om den.

  Argus hade tidigare, 1936, haft framgångar med sin modell A som var en billig 35mm kamera. 1938 lanserades Perfex sin Speed Candid som till vissa delar påminner om Argus A men Perfex har utbytbart objektiv. Candid Camera Corporation låg i Chicago och grundades av Carl och Joseph Price tillsammans med Benjamine Edelman. De var i radiobranchen innan, när de ansåg att det fanns mer pengar att hämta i fotobranchen så de bytte inriktning. De hade stora ambitioner med sina kameror men verkligheten blev istället kameror med designmisstag, bristande hantverk och varierande driftsäkerhet. 

  Perfex Speed Candid blev om inte annat första kameran med fokalplanslutare som tillverkats i USA. Objektiven tillverkades av General Scientific Corporation som också låg i Chicago. Dessa objektiv ska ändå ha varit rätt okej, jag har inte provat dem själv, inte ännu iaf. General Scientific Corporation tillverkade normalt rör för radioapparater. Dessa objektiv hade skruvgänga på 38mm och inte 39mm dom Leica osv. Detta för att undkomma patentkostnader. Tillgängliga objektiv ska ha varit 50/3.5, 50/2.8 Graf Perfex Anastigmat samt en 150/4.5.

  Slutaren är en som sagt en fokalplanslutare och klarar 1/500s - 1/25s + B. Perfex Speed Candid har egentligen ett missvisande namn då kameran var långsam och svår att använda. Mätsökaren var svår att se även i fullt dagsljus. Sökaren satt längst till höger, den är borta på vårt exemplar. Bakelit är som bekant inte så hållbart. Avtryckaren sitter på vänster framsida.

  Denna kamera är både stor och tung, den den väger hela 810 gram.

  Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet ligger förvånansvärt högt på denna kamera, från 1000kr upp till 2000kr, detta på grund av de är rätt sällsynta på marknaden numera. Det lär inte finnas någon i "mint condition" på grund av de dåliga materialvalen.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nordens första Canon RF 1200/8L IS USM

  Ett skepp kommer lastat med ett superteleobjektiv!

  Tidigare i veckan hade vi äran och nöjet att leverera nordens allra första Canon RF 1200/8L IS USM till kund vilket vi förstås är glada över!

  På bilden ser du vår eminenta produktspecialist Mats i sitt naturliga habitat, i full färd med sitt test av objektivet som Canon mycket vänligt lånat oss så håll utkik efter det framöver.

  Läs mer om objektivet här: Canon RF 1200/8L IS USM

 • Nyhet: Canon utökar EOS R-familjen

  Nyhet

  Canon lanserar två nya kameror med APS-C-sensor och lika många zoomobjektiv. Missa inte vårt liveevent den 8/6 där Canon kommer berätta mer!

  Canon lanserar sina första kameror i EOS R-systemet med APS-C – EOS R7 och EOS R10. Här hämtas alla EOS R-systemets fördelar till det populära bildsensorformatet APS-C. För fotoentusiaster och innehållsskapare ger APS-C-formatet betydande förbättringar, inklusive möjligheten att tillverka mindre, men ändå snabba och högpresterande kameror lämpliga för alla entusiaster.

  Den 8/6 kommer vi att ha ett liveevent tillsammans med Canon där dem kommer att berätta mer om deras nya kameror så missa inte detta! Mer information om detta kommer närmare eventet så håll utkik i vår blogg och på våra sociala medier.

  Som nya modeller i EOS R-serien har EOS R7 och EOS R10 samma intelligenta autofokusteknik som i Canons högpresterande fullformatsmodeller, men för APS-C-formatet. Tack vare Deep Learning-tekniken och Dual Pixel CMOS AF II kan man spåra objekt, fordon, djur och människor, med exakt huvud-, ansikts- och ögonigenkänning i 100 % av bildrutan. EOS R7 och EOS R10 kan autofokusera i svagt ljus ned till -5 EV respektive -4 EV och hantera ned till f/22 med telekonvertrar, som gör det enkelt att spåra fåglar i flykt eller idrottare i rörelse, oavsett förhållanden. Båda kamerorna har metoden Touch and Drag AF, medan EOS R7 är den första kameran i EOS R-systemet med en kombinerad AF-multiratt och kontrollratt. Kontrollen över AF-punkter tas snabbt och bekvämt och uppspelningsfunktionerna nås genom en tumrörelse eller en vridning på ratten.

  CanonAPSCnyhet_blogg7.jpg

  EOS R7 passar natur- och sportfotografer som behöver den extra räckvidd som APS-C ger. Kameran innehåller det viktigaste från EOS 7D-serien och har enastående hastighet och autofokusspårning inspirerad av seriens större modeller.

  Utmärkande egenskaper för EOS R7

  • 32,5 megapixels APS-C-sensor
  • 15 bilder/sek kontinuerligt med mekanisk slutare, 30 bilder/sek med elektronisk
  • Deep Learning och Dual Pixel CMOS AF II
  • 4K 60p och översamplad 4K 30p-video från 7K
  • Upp till 8 stegs inbyggd bildstabilisering (IBIS)

  Beställ redan nu: Canon EOS R7 (kamerahus) | Canon EOS R7 + Canon RF-S 18-150/3,5-6,3 IS STM

  CanonAPSCnyhet_blogg6.jpg

  EOS R10 är en kraftfull allroundkamera byggd för nästa generations användare av EOS ”tvåsiffriga” modeller. Här har livsstilskreatörer och fotografer i farten en kamera som tar imponerande stillbilder och filmsekvenser.

  Utmärkande egenskaper för EOS R10

  • 24,2 megapixels APS-C-sensor
  • 15 bilder/sek kontinuerligt med mekanisk slutare, 23 bilder/sek med elektronisk
  • Deep Learning och Dual Pixel CMOS AF II
  • 4K 60p (beskuren) och översamplad 4K 30p-video från 6K
  • Movie Digital IS

  Beställ redan nu: Canon EOS R10 (kamerahus)Canon EOS R10 + RF-S 18-45/4,5-6,3 IS STM |  Canon EOS R10 + Canon RF-S 18-150/3,5-6,3 IS STM

  Sedan EOS R-systemet lanserades har Canon breddat sitt fullformatsutbud för att kunna erbjuda en mängd verktyg som passar alla skiftande behov hos fotografer och innehållsskapare. Dagens lansering av kameror i EOS R-systemet för APS-C-formatet förstärker Canons åtagande att skapa större valfrihet, så att en bredare grupp fotografer och innehållsskapare kan uppnå sina kreativa ambitioner.

  Idag lanseras också två nya RF-S-objektiv – RF-S 18-45/4,5-6,3 IS STM, en superkompakt vardagszoom – och RF-S 18-150/3,5-6,3 IS STM, ett mer mångsidigt objektiv med kraftig förstoring.

  RF-S 18-45/4,5-6,3 IS STM är det perfekta allsidiga objektivet för vardagsanvändning, tack vare sin kompakta design och mekanism för att dra in objektivet – helt enkelt ett objektiv som alltid kan följa med på resan. Med sin manuella upphävning av fokus och STM motor för jämn, tyst autofokusering vid filmning, är det ett viktigt objektiv för vardagsfotografering och inspelning av filmsekvenser.

  Utmärkande egenskaper

  • RF-S standard zoomobjektiv med brännvidd 29–72 mm (motsvarande 35 mm)
  • Mekanism för indragbart objektiv ger kompakt design
  • Inbyggd optisk stabilisering med koordinerad kontroll för 6,5 steg när EOS R7 används
  • STM motor för jämn och tyst autofokus vid filminspelning
  • Distorsionskorrigering och minimerad kromatisk aberration

  Beställ redan nu: RF-S 18-45/4,5-6,3 IS STM

  RF-S 18-150/3,5-6,3 IS STM är en kraftfull zoom som täcker allt från vidvinkel till telefoto, med maximal förstoring på 0,59x i MF-läge för att utforska makrofotografering i vardagliga scener.

  Utmärkande egenskaper

  • Kraftigt RF-S zoomobjektiv med brännvidd 29–240 mm (motsvarande 35 mm)  
  • Maximal förstoring på 0,59 i MF-läge
  • Inbyggd optisk stabilisering med koordinerad kontroll för 7 stegs bildstabilisering när EOS R7 används
  • STM motor för jämn och tyst autofokus vid filminspelning
  • Distorsionskorrigering och minimerad kromatisk aberration

  Beställ redan nu: RF-S 18-150/3,5-6,3 IS STM

 • En dag i gömsle

  Vår produktspecialist Mats berättar om fördelarna med ett gömsle när det kommer till att fotografera vilda djur.

  Mats: Tidigt en vårdag i Maj vaknar jag av att min mobil larmar redan 03:00, man vill ju gärna vara på plats en stund innan de vilda djuren blir som mest aktiva under dagen.

  Efter en mycket snabbt intagen frukost är jag redo för avfärd, och all nödvändig utrustning såsom gömsle, stol, stativ, kameror och objektiv har jag såklart förberett och packat redan kvällen innan. Jag möter upp min fotokompis vid sidan av vägen och vi vandrar iväg till vårt favoritställe där vi ofta brukar få se bland annat älgar, rådjur och havsörnar. Har man tur dyker alla dessa sorters djur upp under en och samma dag, men det har även hänt att vi suttit i gömslet en hel dag utan att få se ett enda djur, bortsett från några enstaka kråkor förstås. Denna morgon skulle dock visa sig vara mycket lyckosam!

  Läs hela artikeln här: En dag i gömsle

   

 • Drönarsöndag: Första flygningen

  Pontus Wåhlin bjuder på bilder tagna med rykande färska DJI Mini 3 Pro!

  Pontus: Fota med drönare är nytt territorium för mig. Jag har varit fascinerad över det nya perspektiv det kan ge. Så jag tänkte slå till på en Mini 2 vid nyår, men såg rykten om en Mini 3. Nu är den äntligen här och här är bilder från min första flygning. Mitt mål är att försöka fånga miljöers mönster och nya perspektiv på naturen.

  Detta var ju första flygningen så mycket fokus låg på att flyga (skyller jag på), så jag missade att justera inställningarna till mer optimala förhållanden.

  Fler tester kommer köras, härnäst skog i Dalarna :)

  Se större bild >> Bild 1 | Bild 2 | Bild 3

  Bilderna är tagna med DJI Mini 3 Pro

  Se mer från Pontus på hans hemsida www.pontuswahlin.se och Instagramprofil @pontuswahlin

  Det här är inte första gången vi har nöjet och äran att publicera Pontus i vår blogg utan han har även berättat i en artikel om sin process där han med hjälp av AI skapar något som kallas Painterly Portrait.
  Om du inte läst den ännu kan vi varmt rekommendera den här: Foto Porträtt + AI

 • X-files: Digital Aerochrome

  Återskapa Kodaks unika film digitalt.

  Kodak tillverkade en gång i tiden en speciell sorts negativ färgfilm som var ämnad att fotograferas från luften i olika syften. Det unika med denna film var att den framförallt renderade gröna färger röd/magenta vilket ger ett nästan utomjordisk intryck.

  Bilden ovan är inte fotograferad med denna film utan är tagen med en digitalkamera och sedan efterliknad i Photoshop, därav titeln Digital Aerochrome. Detta är rätt enkelt att göra men resultatet kan variera beroende på bilden.

  Aerochrome_blogg3.jpg
  Med ett HSL-filter (Hue / Saturation / Lightness) kan man enkelt välja vilka färger man vill påverka.

  Hue förändrar nyansen, Saturation förändrar färgernas intensitet och Lightness påverkar färgernas ljusstyrka. Längst ner väljer vi vilket färgomfång i bilden som vi vill påverka med inställningarna vi valt ovan. Notera att detta är inställningarna jag använde för att få resultatet på bilden ovan och bör fungera som en bra grund för de flesta bilder där man vill ändra det gröna i en bild men små justeringar kan behövas för att uppnå ett optimalt resultat på andra bilder.

  Bilden är tagen med Sony A6300 + Samyang AF 50/1,4

  /Carl

 • En vecka kvar av tävlingen #cyberupplevelse

  Missa inte chansen att vinna fina priser från NanLite och Gomatic x PeterMcKinnon!

  Just nu är det knappt en vecka kvar till deadline för denna spännande tävling. Dela med dig av din bästa upplevelsebild och vinn en lyxig ryggsäck från Gomatic x Peter McKinnon och LED-belysning från NanLite!

  Regler för tävlingen: 
  1. Ladda upp ditt bidrag på Instagram mellan 13-26 maj. Endast ett bidrag per deltagande. Bilden du taggar ska vara postad under tävlingsperioden och tagen av dig själv.
  2. Följ @cyberphoto_se & @focusnordic på Instagram
  3. Tagga bilden med #cyberupplevelse

  1:a pris Gomatic Peter McKinnon Everyday Daypack - med avdelare + NanLite PavoTube T8-7X 1-kit (värde 5080:-)
  2:a pris NanLite PavoTube T8-7X 1-kit (värde 1290:-)  

  Tävlingen pågår till den 26 maj och två vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury. Vinnarna kontaktas i början på fredag 27/5 samt publiceras i vår blogg och på Instagram. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

  Lycka till!

 • Fujifilm Xperience Day

  Den 12/6 är du varmt välkommen till Tyresta Nationalpark för en dag full av föreläsningar, fotvandringar, workshops och mycket mer!

  Välkommen på en dag fylld av fotoinspiration i Tyresta Nationalpark tillsammans med Fujifilm. Under dagen kommer de duktiga fotograferna Iris & Mattias Alexandrov Klum, Anki Hammar, Magnus Lindbom, Knut Koivisto och Jessica Wikström dela med sig av sina bästa tips inom natur- äventyrs- och porträttfotografi med mera.

  Kom med på inspirerande föreläsningar, fotvandringar och workshops helt kostnadsfritt under den här dagen. Se Fujifilms stora utbud och testa själv det allra senaste under god vägledning av Fujifilm egna produktsspecialister.

  Förutom Fujifilm finns även ett antal andra fotorelaterade företag på plats med produkter och fina erbjudanden såsom Profoto, Tura Scandinavia, Zoom Fotoresor och Capture One. Självklart hittar du även oss från CyberPhoto på plats och redo att prata om skapande.

  Anmäl dig nedan till eventet redan nu - de första 100 anmälda får ett 64GB minneskort från SanDisk värde 449:-. Minneskortet kan du använda under dagen och spara alla dina bilder från dagens fotografering.

  Läs mer och anmäl dig här: Fujifilm Xperience Day

 • Fotohistoria: Amatör

  En "svensk" kamera tillverkad av GOMZ i forna Sovjetunionen, och dess ryska namn är Любитель, dvs Lubitel, som då betyder just Amatör. Kameran såldes av Konsum 1950 och ersattes senare av Amatör II. Kameran såldes även av svenska postorderföretaget Atlantic under 1950-1956 och bar då namnet Atlantic. Kameran finns i lite olika versioner.

  Vi kan börja med att ta en titt på fabriken som tillverkade kamerorna. Den hette GOMZ (ГОМЗ) vilket står för Gosudarstvennyi Optiko-Mekhanicheskii Zavod (Государственный оптико-механический завод). Den grundades 1932 nära St Petersburg och är ett av de äldsta sovjetiska/ryska optikföretagen. 1962 blev GOMZ en del av Leningrad Optical and Mechanical Association of Enterprises (LOOMP), (= Ленинградское объединение оптико-механических предприятий, ЛООМП). 1965 så ändrades namnet till LOMO, Leningrad Optical-Mechanical Union ( ЛОМО́, Ленинградское Oптико-Mеханическое Oбъединение). LOMO tillverkade även Fotokor-1, Reporter, Komsomolets, Smena och Leningrad.

  Första tvåögda spegelreflexen från GOMZ var Komsomolets, som var en kopia av Voigtländer Brilliant från 1930-talet. Du kan se dessa kameror på bilderna ovanför. 

  Amatör / Lubitel är en vidareutveckling av Komsomolets / Voigtländer Brilliant och har ett Lomo T-22 objektiv på 75mm och f/4,5 Slutaren är en ZT-5 som klarar  1/200 - 1/10 + B. Amatör är 95 x 90 x125 mm och väger 550 g.

  Dessa kameror betraktades ofta som någon form av leksakskamera på grund av dess låga pris, samt dess plastiga känsla då de tillverkades i bakelit. Kameran använder 120-film och ger 6x6 negativ. Optiken har glaslinser, inte plast, och är en Cooke-triplett, så det är inga leksaksdata utan mer som en nybörjarkamera. Amatör gav vettiga resultat om du bländar ner optiken. 

  Du ser 12 bilder av kamerorna här ovanför.  Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet idag ligger kring 1000-1500kr. Ibland så dyker de upp för så lågt som 100kr. Dessa kameror kommer att stiga i värde. Atlantic ligger också högt i pris, speciellt utomlands.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: NanLite Forza 60C

  Nyhet

  NanLite lanserar kompakt LED-belysning med RGBLAC-färgsystem!

  Forza 60 har varit en stor framgång för Nanlite sedan den lanserades 2019. En liten och portabel belysning som passar både konsumenter och proffs. Med lanseringen av nya Nanlite Forza 60C får serien en kraftfull och innovativ uppdatering.

  Forza 60C har ett innovativt RGBLAC-färgsystem som flyttar gränserna ytterligare för LED-spotlights. Med den nya tekniken har ytterligare LED-dioder med färgerna Lime/Amber/Cyan lagts till i den traditionella RGB-belysningen. Tack vare detta har man löst det grundläggande problemet med det ofullständiga spektrumet, och det dagsljusnära spektrumet uppnås också på ett mer omfattande sätt än vad som är möjligt med dagens RGBWW-lampor.

  En nyutvecklad hård- och mjukvaruplattform som är byggd speciellt för att arbeta med RGBLAC-lampor innebär att Forza 60C erbjuder professionella alternativ med HSI/RGBW/XY-lägen för färgkalibrering. Effektiviteten i arbetsflödet kan ökas avsevärt genom att man kan välja önskade färger med större flexibilitet. Forza 60C kan enkelt styras via den inbyggda kontrollen, trådlös 2,4G-kontroll, Nanlink-appen eller DMX /RDM.

  Utmärkande egenskaper:

  • RGBLAC-färgssystem med adderade färger Lime/Amber/Cyan
  • Lätt lamphuvud med en belysningsstyrka på upp till 12 810 Lux@1M
  • Kalibrerad fördelning av effekt för varje LED-diod utan att ljusstyrkan skiljer sig åt mellan färgerna
  • CCT-område på 1800K-20000K och ±100 G/M justering
  • CRI/TLCI i genomsnitt 96/95 och TM-30 Rf genomsnitt 95 / Rg genomsnitt 100
  • FM-fäste med möjlighet att integrera i Bowens-fäste
  • Professionella alternativ med HSI / RGBW / XY-lägen för färgkalibrering
  • Alternativ för AC- och DC-strömförsörjning med ett batterigrepp för produktion ute i fält
  • Intelligent fläkt som automatiskt anpassar sig till omgivningstemperaturen
  • Flera kontrollmetoder inklusive inbyggd 2,4G APP och DMX/RDM-kontroller
  • Väger endast 1,08kg

  Läs mer och beställ här: NanLite Forza 60C

   

 • Nyhet: Panasonic Leica Summilux DG 9/1,7 ASPH

  Nyhet

  Panasonic lanserar en ljusstark vidvinkel till Micro 4/3!

  Panasonic utökar sitt utbud av vidvinkelobjektiv med den lätta, kompakta och inte minst ljusstarka Panasonic Leica Summilux DG 9/1,7 ASPH till Micro 4/3 vars brännvidd motsvarar 18mm på 35mm fullformat. En vidvinkeloptik passar utmärkt till många olika motivområden såsom landskap, arkitektur, gruppbilder, reportage, gatufoto med mera.

  Konstruktion
  Detta objektiv har även en mycket kort närgräns på ynka 9,5 cm och fungerar därmed som en halvmakro. Konstruktionen är även tätat mot damm och stänk så du inte behöver begränsas av dåliga väderförhållanden. Den har minskad focus breathing (skifte av bildvinkel vid fokusändring) vilket uppskattas framförallt av filmskapare. En annan uppskattad funktion är att du kan välja om fokusringen ska vara linjär eller ickelinjär vilket betyder att en given rotation alltid förändrar fokuspunkten lika mycket vilket de flesta objektiv inte gör då de har ickelinjär fokusring.

  Optiskt
  Objektivet består av tolv linselement i nio grupper som inkluderar två asfäriska linser, två ED-linser (Extra-Low Dispersion) och 1 UHR-lins, som bland annat minimerar kromatisk aberration.

  Den höga ljusstyrkan på f/1,7 gör objektivet användbart även i ljussvagare situationer, eller när ett kort skärpedjup med soft bokeh önskas.

  Utmärkande egenskaper:

  • 9mm vidvinkeloptik för Micro 4/3
  • Ljusstyrka f/1,7
  • Väderskyddad konstruktion
  • Minskad focus breathing
  • 9,5 cm närgräns
  • Filterdiameter 55mm
  • Vikt ca 130 gram

  Beställ redan nu: Panasonic Leica Summilux DG 9/1,7 ASPH

 • Test: Sony FE 24-70/2,8 GM II

  Test

  Vi har testat Sonys nya och förbättrade normalzoom i GM-familjen!

  Nu har vi testat ersättaren till Sonys FE 24-70/2,8 GM som kom ut på marknaden 2016. Version II har framför allt blivit mindre och lättare. Det är ca 16mm kortare och väger endast ca 695 gram, därmed 22% lättare än sin föregångare.

  Mats: Sony FE 24-70/2,8 GM II levererar en mycket bra skärpa över hela zoomomfånget, och dessutom till större del av bilden redan på full öppning. Det är i princip bara längst ut närmast kanterna som det blir skarpare vid nedbländning. Version II är skarpare än föregångaren, och det är speciellt kantskärpan som ökat markant vilket därmed ger ett jämnare resultat över hela bilden. Ett glädjande besked för alla skärpekräsna landskapsfotografer.

  Objektivets bokeh på f/2,8 är varken fantastisk eller usel, utan snarare helt okej och i samma klass som de flesta normalzoomar. Motljusegenskaperna är bra med bibehållen kontrast i motljus, och det är inte omöjligt att komponera med solen i bild utan att det uppstår en massa reflexer, men man kan råka ut för reflexbildning i vissa vinklar och beroende på hur ljuset faller mot frontlinsen.

  Läs hela testet här: Sony FE 24-70/2,8 GM II

 • Drönarsöndag: Basketplan

  Här kommer en bild från en varm sommarkväll 2020.

  Det enkla nöjet i att tävla om vem som är bäst på att träffa en boll i en korg.

  Bilden är tagen med DJI Mavic Pro.

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Bröllopsworkshop

  Här kommer fler bilder från bröllopsworkshopen tidigare i veckan!

  Ett stort tack till Amanda, Ronny och Louise som modellerade, Sandra Åberg, Johan Stjerneus, Sony, Focus Nordic, Elite Hotel Mimer UmeåSisters in LawGuldsmedjan, Dragonskolans sistaårselever vid Frisör- och Stylistprogrammet och alla som deltog i denna lärorika och roliga dag.

  Bilderna är tagna med Sony A7 CSony FE 70-200/2,8 GM OSSSony FE 24-70/2,8 GM

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Tävling: Upplevelse

  Dela med dig av din bästa upplevelsebild och vinn en lyxig ryggsäck och LED-belysning!

  Regler för tävlingen: 
  1. Ladda upp ditt bidrag på Instagram mellan 13-26 maj. Endast ett bidrag per deltagande. Bilden du taggar ska vara postad under tävlingsperioden och tagen av dig själv.
  2. Följ @cyberphoto_se & @focusnordic på Instagram
  3. Tagga bilden med #cyberupplevelse

  1:a pris Gomatic Peter McKinnon Everyday Daypack - med avdelareNanLite PavoTube T8-7X 1-kit (värde 5080:-)
  2:a pris NanLite PavoTube T8-7X 1-kit (värde 1290:-)  

  Tävlingen pågår till den 26 maj och två vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury. Vinnarna kontaktas i början på fredag 27/5 samt publiceras i vår blogg och på Instagram. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

  Lycka till!

 • Fotohistoria: Voigtländer Vitessa A

  Idag ska vi kika på ett litet mekaniskt underverk. Tryck på avtryckaren så öppnar sig luckorna lite och frammatningspinnen ploppar upp som gubben i lådan. Öppna luckorna lite till och optiken ploppar ut. Mycket ploppade just nu. För att ta bild så tryck ner frammatningspinnen så dras filmen fram och slutaren spänns. När du använt kameran klart så trycker du in optiken och luckorna stängs, tryck sedan ner frammatningspinnen in i kamerahuset igen.

  Vi går direkt in på företagets historia som börjar förvånansvärt tidigt. Lite kuriosa är att när Voigtländer släpper sin första kamera 1841 så är den byggd i metall till skillnad från alla andra som byggde i trä.

  1756 Johann Christoph Voigtländer i Wien grundar företaget som då tillverkar vetenskapliga instrument.
  1795 Johann Christoffs son Johann Friedrich Voigtländer börjar tillverka glasögon och operakikare.
  1840 Johann Friedrichs son Peter Voigtländer samarbetar med ungraren Dr Joseph Petzval och skapar den berömda Petzvaloptiken.
  1841 Voigtländer släpper sin första kamera.
  1849 Företaget flyttar till Braunschweig i Tyskland.
  1925 Företaget tas över av Schering Ltd som tillverkade fotokemi och fotomaterial.
  1956 Voigtländer säljs till Zeiss Ikon
  1972 Voigtländer säljs till Rollei
  1982 Rollei faller ihop och namnet Voigtländer köps av tyska Plusfoto.
  1997 Namnet Voigtländer köps av tyska Ringfoto och ALFO.
  1999 Cosina börjar tillverka både kameror och objektiv med namnet Voigtländer.
  2015 Cosina slutar tillverka kameror under namnet Voigtländer men fortsätter att tillverka objektiv.

  Fram till Voigtländer såldes till Zeiss Ikon så tillverkade Voigtländer många olika typer av kameror, och några var av yppersta toppklass medan största delen av deras kameror slogs i mellanklassen mot just Zeiss Ikon, och även Kodak. Leica låg över och Agfa strax under. Voigtländer tillverkade objektiv med DKL-fattning till Bessamatic/Ultramatic och Vitessa systemkameror. Eftersom Bessamatic var spegelreflex och Vitessa var en mätsökarkamera så var inte objektiven kompatibla mellan dessa trots att båda använde DKL-fattning. I dag så tillverkar Cosina riktigt fina objektiv under namnet Voigtländer. 

  Voigtländer Vitessa fanns i följande versioner:
  Vitessa A lanserades 1950 och finns i 5 varianter. 
  Vitessa N lanserades 1954 och finns i 2 varianter.
  Vitessa L lanserades 1955 och finns i 5 varianter, alla med en okopplad selen ljusmätare.
  Vitessa T lanserades 1957 hade ingen lucka, men utbytbar optik.

  Voigtländer återanvände Vitessa-namnet 1966-1970 med Vitessa 500 och 1967-1970 med Vitessa 126.

  Den kamera du ser på bilden och som vi ska titta på är en VItessa A i version 5. Den är forst i Vitessa-serien med en Synchro-Compur-slutare. De klarar 1/500s - 1s + B. Optiken är en Color-Skopar 50mm f/3,5. Hela kameran andas kvalitet. Den har hög precision på allt och allt känns helt enkelt mycke välbyggt. Kameran bör vara från 1954, och den fungerar fortfarande nu 67 år senare, förutom det klassiska felet med gamla kameror att långtidsverket går segt. 

  Fokuseringen sker på kamerahusets baksida via en tumratt. Avstånd och skärpedjup syns på kamerans ovansida. Den frammatningspinne som sticker upp vi användning av kameran gav Vitessa dess smeknamn: "The lighthouse" vilket på svenska då blir fyrtornet. I Tyskland fick den smeknamnet "Scheunentor" vilket betyder ladudörrar och namnet kommer från kamerans optikdörrar som liknar dörrarna på en lada.

  Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. En Voigtländer Vitessa A ligger kring 750-1500kr. Andra versioner med 50mm f/2 ligger ofta högre i pris kring 1500kr - 3000kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • En tjuvtitt från dagens bröllopsworkshop

  Här kommer ett axplock bilder från dagens event!

  Idag har Elite Hotel Mimer i Umeå varit skådeplatsen åt vår workshop anordnad tillsammans med Sony. Dagen började med föreläsningar av Sandra Åberg och Johan Stjerneus och övergick efter lunch till workshop där deltagarna fick lära allt från kamerans inställningar till vad man ska tänka på och se till att få med när man förevigar ett bröllop, både i stillbilder och rörlig form.

  Sony stod för kamerautrustningen och hade även med sig bland annat den rykande färska Sony FE 24-70/2,8 GM II som deltagarna fick den stora äran och nöjet att vara de första att använda objektivet i ett event sedan den lanserades.

  Ett stort tack till Amanda, Ronny och Louise som modellerade, Sandra Åberg, Johan Stjerneus, Sony, Focus Nordic, Elite Hotel Mimer UmeåSisters in LawGuldsmedjan, Dragonskolans sistaårselever vid Frisör- och Stylistprogrammet och alla som deltog i denna lärorika och roliga dag.

  Mer bilder kommer framöver så håll utkik!

 • Captain's Log: Roma Italia

  Jag tänkte dela med mig av några intryck och observationer från en resa till Rom som vi gjorde för någon vecka sedan. Det skulle inte bli någon fotoresa då vi åkte dit för att träffa vänner, men det blev en del bilder ändå.

  Jag har inte fotograferat för att göra ett reportage av någon speciell plats vi besökt. Jag har ändå delat upp mina bilder efter plats för att det ska bli mer läsvärt. 

  Rom 2022: Altre immagini >>
  Rom 2022: Piramide di Caio Cestio >>
  Rom 2022: Villa d'Este >>
  Rom 2022: La stravaganza >>

  Vill du se mer från Rom så har jag även dessa inlägg: Rom 2020Rom 2019Rom 2015Rom 2011.

  Captain's Log har ju blivit mestadels tester av gamla gluggar men jag ska lägga in mer resebilder där framöver.

  Rom är en fantastisk stad och jag hoppas att du antingen känner igen dig eller blir sugen på att resa dit.

  /Thomas

 • Nyhet: DJI Mini 3 Pro

  Liten drönare med stor prestanda!

  DJI omdefinierar återigen vad en liten drönare kan vara. Likt sina föregångare håller sig även Mini 3 Pro under 249 gram. Själva kameran har fått ett rejält lyft med en bländare på f/1,7 och en maffig 1/1,3-tums sensor med Dual-Native ISO som tillåter videoinspelning upp till 4K 60p i HDR och foton i 48MP RAW. Även drönarens gimbal har designats från grunden och kan nu rotera kameran 90 grader till ett vertikalt läge så du inte behöver kompromissa på bildkvaliteten och får material redo direkt för dina sociala medier.

  Med Mini 3 Pros Intelligent Flight Battery får du upp till 34 minuter flygtid men som om det inte vore nog har DJI även tagit fram Intelligent Flight Battery Plus som förlänger flygtiden upp till 47 minuter! På tal om tillbehör så lanserar DJI gråfilter till Mini 3 Pro med styrka ND16, 64 och 256 så du alltid kan få en perfekt exponering utan att behöva tumma på slutartiden och gå miste om den cinematiska rörelseoskärpan. En annan spännande nyhet är efterlängtade Wide-Angle Lens som ökar bildvinkeln från 81.5° till 101°.

  DJIMini3Pro_blogg2.jpg

  DJI Mini 3 Pro är utrustad med DJIs flaggskeppssystem för videoöverföring mellan drönare och handkontroll, kallat O3. Detta ger en stabil mottagning i 1080p på avstånd upp till 12 km. Denna drönare är en av DJIs säkraste i skrivande stund med sensorer framåt, bakåt och nedåt som tillsammans med APAS 4.0 (Advanced Pilot Assistance Systems) intelligent håller koll på och hjälper till att undvika hinder i din väg.

  Utmärkande egenskaper

  • 1/1,3"-sensor
  • Videoinspelning upp till 4K/60p
  • 48MP RAW-foton
  • 34/ 47 minuter flygtid
  • Väger under 249 gram


  DJI Mini 3 Pro kommer i tre olika paket där skillnaden är valet av handkontroll. Ett paket är utan handkontroll, ett med handkontrollen DJI RC-N1 där man använder sin mobiltelefon som skärm och sista med handkontrollen DJI RC som har inbyggd skärm.

  Beställ redan nu: DJI Mini 3 Pro | DJI Mini 3 Pro RC | DJI Mini 3 Pro RC-N1 | DJI Mini 3 Pro Fly More Kit

 • Test: Jupio PowerBox 160

  Test

  Vi har testat Jupios maffiga laddningsstation som kan driva nästan alla dina elektroniska enheter.

  PowerBox 160 är en mycket kompakt laddningsstation med en kapacitet på 154Wh. Stationen erbjuder en DC-utgång och två USB-utgångar (Typ C -PD och Typ A). Den har även en 160W AC utgång för vanlig strömanslutning via nätaggregat.

  Mats: Vi har testat att driva en 60W LED-videobelysning med PowerBox 160, och med LED-lampan på högsta effekt lyste den konstant i ganska exakt 2 timmar. Klart användbart ifall man har en LED-videobelysning som saknar inbyggt batteri och vill kunna använda den i strömlösa miljöer, och drar man ner effekten på lampan så lyser den såklart ännu längre. Perfekt för korta filmjobb utan möjlighet till 230V-strömuttag.

  För nätdrivna studioblixtar är den dock inget lämpligt alternativ eftersom studioblixtar kräver oftast kraftigare doningar, och som i regel kostar betydligt mer än Powerbox 160.

  Läs hela testet här: Jupio PowerBOX 160 Laddningstation

 • Drönarsöndag: Där det händer

  Att drönare låter oss ta fotandet till nya höjder är sen gammalt men de är även mycket bra för att hänga på en viss sorts motiv där det annars kan vara svårt med en systemkamera.

  Året är 2020 och vi befinner oss mitt i den svenska sommaren. I en annars tyst sjö hörs ljudet av en motorbåt som drar en wakeboard-åkare. Plötsligt hörs ett surrande, först intensivt men med minskade ljudnivå i takt med att avståndet ökar. Det är min drönare jag lyckligtvis packade med i ryggsäcken innan vi begav oss till min kompis stuga.

  Även om jag själv blev kvar på bryggan så behövde inte det betyda att jag skulle komma hem med ett tomt minneskort. Bekvämt bakåtlutad i en solstol flög jag ut drönaren och förevigade den fartfyllda vattenleken.

  Bilden ovan är en bildruta från ett videoklipp inspelad med DJI Mavic Pro.

  /Carl

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Den vackraste bilden

  Henrik Berg bjuder på bild och text!

  Henrik: Med glöd i blicken gick jag över den frysta åkern. Bestämda steg in genom aspsnåret, men sen, friläge, bara rulla. Först ser man inget. Men, så, där! Kanske där! Kisar. Tänker. På inget. På allt.Tittar i kameran. Lite till åt vänster. Där är den. Bilden. Äntligen har du hittat mig igen.

  Efter långt uppehåll med barnens främsta först. Men du har försiktigt alltid funnits där, genom mobilens lilla ruta har du hållit dig kvar. Men nu är du här igen. Genom mig och naturen kommer du till liv i en dans av ljus. Jag har blivit en visare man, förståndigare, som begriper att inte ta det så allvarligt. Låt lingonkvisten berätta om din kärlek till grönt. Låt den brutna björkgrenen berätta sin historia om rådjursfej.

  Kan en ormbunke beskriva ett år i en stilla skog? Stillar min mage vid anblicken av en frusen kruståtel. Andas. Alla motiv behöver inte vara glass och ballonger.

  Kanske den vackraste bilden finns i dig ännu och vill komma ut.

  Klicka för att se större bild >>

  Se mer från Henrik på hans Instagram: @henke710322

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Vi testar externa mikrofoner

  Test

  Se (och framförallt hör) videon där 8 mikrofoner i olika prisklasser testas mot varandra!

  Vi har testat 8 st externa mikrofoner i lite olika prisklasser från några hundralappar upp till strax över 3000 kr. Vi placerade mikrofonerna på ungefär en armslängds avstånd (ca 50-60 cm) från ljudkällorna.

  I videon nedan kommer du få lyssna på Röde VideoMicroBoya BY-MM1Röde VideoMic GO IIBoya BY-BM2021Röde VideoMic Pro RBoya BY-BM3031Röde Stereo VideoMic Pro och Azden SMX-30.

  Notera att du hittar markörer på videons tidslinje för när de olika mikrofonerna testas.

   

 • Fotohistoria: FED 3

  FED 3 (ФЭД) är en 35mm mätsökarkamera med utbytbar optik som tillverkades i Ukraina. Den har 39mm gänga, även kallad M39 eller LTM (Leica Thread Mount). Den tillverkades av FED från 1961 fram till 1979 i totalt 2,086,825 exemplar.

  FED (ФЭД) är en ukrainsk tillverkare av mätsökarkameror med utbytbar optik som tillverkades 1934 - 1996. FED gjorde Leicakopior med både Leica och FED som namn. Namnet FED är en hyllning till och förkortning av Felix Edmundovich Dzerzhinsky, den man som grundade NKVD, vilket var föregångaren till KGB. När Leica lanserade sin Leica II 1932 så stoppade den sovjetiska ledningen import av kameror och gav FED-fabriken uppgiften att skapa en egen "Leica". Redan 18 månader efter så hade FED tillverkat sin första Leica-klon. Sedan dess så har FED tillverkat 8,647,000 kameror där vissa var rätt bra medan vissa var definitivt mindre bra.

  Kamerafabriken har sitt ursprung i barnarbetskommun. Namnet FED gavs i december 1927 i Karkov. Från början drevs fabriken av Anton Makarenko och de tillverkade elektriska borrar. 1932 blev A.S. Bronevoy ny chef för fabriken och han kom på idén att kopiera de tyska Leica-kamerorna. Större produktion kom igång 1934 och fabriken hamnade under NKVDs kontroll, dvs det som senare blev KGB. Låter inte som en trevlig arbetsplats. Samma år fick Anton Makarenko sparken från fabriken. Produktionen fortsatte fram till 1941 då tyskarna förstörde fabriken. Produktionen återupptogs 1946.

  1955 så producerade fabriken en stor mängd kameror varav många bar namnet Leica: Dessa kameror såg likadana ut som Leica men var inte ens i närheten samma kvalitet eller samma precision. Det är också olika avtryckare och olika sökarfönster. Mätsökarindekeringen är spetsig till skillnad från Leicas runda. FED har också ett gap i tillbehörsskon på vänster sida. FED namngav helt skrupelfritt vissa Industar-objektiv som Elmar. Dessa ukrainska Leicakopior kan vara kuriosa i en samling, såvida inte köparen betalat för mycket i tron att det verkligen är en Leica.

  Från 1955 så började FED komma med uppfinningar som den kombinerade mätsökaren/sökaren. Detta fanns från FED 2 och framåt. Från FED 3 fanns långtidsverk till slutaren. Från FED 4 så fanns okopplad ljusmätare av selentyp.

  1997 la FED om tillverkningen till kontrollsystem för stridsvagnar.

  FED 3 finns i flera versioner och varianter men de delas generellt upp i 4 versioner:

  • FED 3a lanserades 1961 och hade samma mått och i stort sett samma utseende som FED 2. Toppkåpan skiljer något då FED 3 har lite kortare mätsökarbas för att långtidsverket skulle rymmas. Slutaren måste vara spänd för att du ska kunna ändra exponeringstid, precis som på tidigare FED-kameror.
  • FED 3b lanserades 1963 och fick ett nytt uteende med helt platt kamera topp och en filmframmatingsarm. Den har inga remöglor men dess beredskapsväska har kamerarem. Levererades oftast med en Industar 26M or Industar 61 optik. Dessa objektiv har M39-gänga men är ändå inte helt kompatibla med Leica.
  • FED 3L lanserades samtidigt som 3b 1963 men har udda nog det äldre utseendet från FED 3a men med en annan typ av slutartidsratt. Slutartiderna är ingraverad på toppkåpan i stället för på på själva ratten. Levererades oftast med en Industar 61 optik. 
  • FED 3L/D är en FED 3L men med en Industar 61 L/D som är antireflexbehandlad och har Lantan (Lanthanum) i glasen
  •  

  Värdet på en FED 3 varierar kraftigt men de ligger ändå lågt i pris, från 100kr upp till 800kr. 

  Du ser 7 bilder av kamerona här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nisi Black Mist

  Vad är ett Black Mist-filter och hur kommer det sig att effektfilter fått en sådan renässans på senare år?

  Användningen av effektfilter har fullkomligt exploderad de senaste åren och högst upp på tronen hittar vi “Black Mist”, filtret som numera återfinns i både stillbildsfotografen och videokreatörens verktygslåda.

  Nisi Black Mist är lite slarvigt uttryckt ett diffusionfilter som med hjälp av behandlade optiska glas bryter upp ljuset och ger det en annan karaktär innan ljuset förevigas på valfritt medium. Diffusionfilter har länge varit en standard inom videovärlden och tittar du på många långfilmer är chansen stor att det finns flera scener i just din favoritfilm där fotografen använt någon typ av diffusionfilter. Att kontrollera ljuset och låta ljuset vara en del av och förstärka berättelsen är minst lika viktigt i rörliga bilder som i stillbildskonsten. När man målar med ljus blir naturligt egenskaperna och karaktären hos ljuset väldigt viktigt så varför inte ta hjälp av ett filter för att knuffa ljuset i riktning av din artistiska vision.

  Albin_Nisi-Black-Mist-5.jpg
  Leica Q2M
  Nisi Black Mist 1/4 (49mm)

  Själv älskar jag att fotografera i dimma, och försöker ge mig ut så fort väderfenomenet inträffar. Dimman har en förmåga att förenkla landskapet, mjuka upp ljuset och skapa en otrolig stämning i bilderna. Tittar man på Nisi Black Mist-filtret ser man att det glittrar en aning nästan som om någon hade använt en blomspruta mellan glasen eller som det faktiskt skulle fastnat lite dimma inuti filtret.  Effekten Nisi Black Mist har på bilderna liknar det dimman har, ljuset bryts upp och får en mjukare kvalité med aningen lägre kontrast och högdagrar blöder över bilden. Med andra ord ett filter helt i min smak. Såklart är det en effekt som likt alla andra kan överanvändas men filtret finns i flera olika styrkor så det är enkelt att styra hur mycket effekt scenen kräver. För egen del tenderar jag att alltid använda ett 1/8-1/4 filter för dokumentation av vardagen. Effekten blir då subtil men bilderna får en i mitt öga mer nostalgisk karaktär med aningen mer textur. Med rätt efterbearbetning i form av brus och viss tonjustering kan bilden uppnå en tidlös “analog” “filmisk” rendering. Nu ska mediumen inte alls jämföras då processen i skapandet skiljer sig åt. Känslan går dock att återskapa vilket är uppfriskande särskilt som nybliven småbarnsförälder som mest troligt får se sin tid i mörkrummet allt mer begränsad framöver.

  Albin_Nisi-Black-Mist-7.jpg
  Fuji X100V 
  Nisi Black Mist 1/4 (49mm) + dimma

  Albin_Nisi-Black-Mist-6.jpg
  Fuji X100V 
  Nisi Black Mist 1/4 (49mm)

  Varför har dessa Black Mist blivit så populära i dagens digitala värld då de flesta effekter går att återskapa i datorn? Jag kommer alltid att hävda att effekter som kan skapas i kameran bör skapas i kameran. Effekten optiska element har på ljusets brytning är inte densamma som datorn kan simulera i efterhand. Nu finns det såklart tillfällen där situationen kräver ett efterarbete och datorernas förmåga att simulera optiska fenomen är idag skrämmande bra, men långt från perfekt. Själv tror jag det bottnar i den moderna kreatörens överexponering av skärmar som ger upphov till renässansen av effektfilter och en glädje i skapandet som sker ute i fält och inte bara framför datorn, enkelheten att på location kunna förverkliga sin vision och dessutom direkt kunna visa upp den för de man jobbar med.

  Albin_Nisi-Black-Mist-2.jpg
  Hasselblad X-Pan, Kodak Portra 400
  Nisi Black Mist 1/4 (49mm)

  Effektfilter är här för att stanna och jag tror bestämt vi kommer se fler intressanta filter i framtiden som kommer bredda kreatörernas verktygslåda i jakten på att förverkliga sina visioner.

  Albin_Nisi-Black-Mist-3.jpg
  Canon EOS R5
  Nisi Black Mist 1/4 (82mm)

  Albin_Nisi-Black-Mist-4.jpg
  Canon EOS R5
  Nisi Black Mist 1/4 (82mm)

  Beställ här: Nisi Black Mist Filter

  Text och bilder av Albin 2022-05-04.

 • Test: Samyang AF 35/1,4 FE II

  Test

  Nu har vi testat Samyangs nya ljusstarka 35mm till Sony E-fattning!

  Ett skarpt vindvinkelobjektiv med naturligt perspektiv och hög optisk prestanda, även vid bländaröppning f/1,4. Den fasta brännvidden på 35mm lämpar sig för både landskap, lifestyle, gruppbilder, reportage, gatufoto samt videofilmning.

  Mats: Objektivet använder en linjär STM autofokusmotor som ger en tyst och mjukgående autofokus. Autofokusen är snabb och det var inga problem att fånga måsar i flykt med trackingfocus och 10 b/s. Till skillnad från tidigare version av AF 35mm f/1,4 är nu version II även optimerad för video och förändringen av effektiv brännvidd vid fokusering (focus breathing) är mycket låg.

  Skärpan är bra till stor del av bilden redan på full öppning, men som brukligt rätt svag närmast kanterna. Nedbländad runt f/5,6 ökar skärpan över hela bilden och ger framförallt en mycket hög centrumskärpa. Objektivets bokeh har en lite egen karaktär, och det handlar nog mest om en smaksak om man gillar den eller inte.

  Läs hela testet här: Samyang AF 35/1,4 FE II för Sony E-fattning (fullformat)

 • Ny firmware till Samyang AF 85/1,4 FE

  Samyang släpper ny firmware till sin populära teleoptik.

  Samyang släppte idag version 5 av mjukvaran till Samyang AF 85/1,4 FE med syfte att åtgärda ett problem med bländaren som kan uppstå under vissa omständigheter. Även om du själv inte äger just detta objektiv rekommenderar vi att du kontrollerar om du behöver uppdatera mjukvaran på din kamerautrustning.

  Ladda ner uppdateringen här: https://www.samyanglens.com/en/support/support-download

 • Drönarsöndag: Självporträtt med drönare

  Bakom och framför kameran samtidigt.

  Många fotografer kan säkert känna igen sig att förhållandet mellan att vara bakom- och framför kameran lutar kraftigt åt det förstnämnda och jag kan själv berätta att det är där jag trivs bäst men ibland är det kul med ett självporträtt nu och då och vilket bättre då än med en drönare där man på sätt och vis är både bakom och framför samtidigt?

  Denna bild tog jag dagen innan nyårsafton år 2020 i Umeåtrakten. Det ska sägas att vintern generellt är min minst omtyckta årstid som fotograf men när snö klär allt man ser och skapar ett vackert vinterland så händer det faktiskt ibland att den invintrade fotografen i mig kikar fram ur sitt ide.

  Bilden är tagen med DJI Mavic Pro.

  /Carl

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Spegelbild

  Veckans X-files är inskickad av David Nordlund.

  David: Det här är Emil, han lipar åt sin egen spegelbild!

  Han är en kreativ katt som hoppade upp i mitt knä och sa "Pappsingen, jag har en bra idé till en cool bild!", resten är historia som det så fint heter

  Bilden tagen med Sony A7R IV och Tamron AF 28-75/2,8 Di III VXD G2

  Klicka för att se större bild >>

  David Nordlund finns på Instagram som @davidnordlundphotography men även under alias @thecattographer där just katter står i fokus.

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Zoom Workshops

  Zoom Fotoresor har lanserat ett nytt workshopkoncept!

  En workshop är som att ha ett individuellt mentorskap – men i grupp, allt under ledning av två prisbelönta fotografer, Patrik Larsson och Roine Magnusson. Med en workshop får du ut det bästa av två världar vilket gör att du kommer att utmanas och utvecklas som fotograf. Konceptet grundar sig på ett individuellt mentorskap från de två flerfaldigt prisbelönta fotograferna Patrik Larsson och Roine Magnusson. Väljer du att gå fler workshops kommer Roine & Patrik att följa dig i din utveckling och jobbar vidare med utgångspunkt från föregående workshop.

  Under workshopen kommer vi att ha flera inspirerande föreläsningar. Dessa varierar lite beroende var vi är men syftar till att göra dig mer uppmärksam på dig själv och dina bilder. Vårt mål är att göra dig medveten om vad du gör och hur du gör det – detta är otroligt viktigt för att skapa en utveckling. Patrik och Roine kommer att dela med sig av tankar kring bilder, projekt och fotografering och skapa samtal med deltagarna. Det ger en bra grund för utveckling och egna fotoprojekt och idéer.

  Läs mer här: Zoom Fotoresor - Workshops

 • Foto Porträtt + AI

  Pontus Wåhlin berättar om sin fascinerande process för att skapa unika porträtt med hjälp av AI.

  Introduktion

  Mitt namn är Pontus Wåhlin och är en dalmas bosatt i Uppsala. Där arbetar jag inom spelindustrin som 3D-grafiker. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för att fotografera men med fyra barn så har tiden inte varit på min sida. Nu har jag äntligen fått tid för mitt skapande och mina barn är en del av processen. Under det senaste året har jag kombinerat fotandet med mer konst eftersom jag gillar att arbeta med färg och komposition. Detta ger mig också fler möjligheter att upptäcka nya konstformer och mitt egna skapande.

  Porträtt

  När jag, för ett år sedan, tog upp mitt fotande igen, så visste jag ungefär vad det var för typ av bilder jag ville skapa. Jag har en förkärlek för kort skärpedjup och porträtt där olika uttryck förevigas. Det är inte bara glada modeller som blir perfekta på bild.

  Efter mycket letande så hittade jag en kamera som passade in på mina kriterier, den något äldre Nikon D750. Som objektiv köpte jag Sigma 50/1,4 DG HSM Art och Sigma 135/1,8 DG HSM Art. I början var det mycket lek med trial and error som modell. Det jag har fått jobba med är hur jag ska rama in, med färg, form och ljus. Något som jag behövde kontrollera tidigt var just ljuset, så jag införskaffade mig Godox AD300 Pro + 85cm Softbox. Jag valde denna setup då den är mer mobil, vilket passar mig som rör mig mellan olika platser ofta. Detta har dock bytts ut nu till ett 165 paraply där jag också lagt till en Godox AD100 Pro för att använda som fill light eller ljusa upp bakgrunden.

  Under det senaste året har jag försökt att hitta min egen stil och jag känner själv att jag är på väg åt rätt håll.
  För ett år sedan:
  pontuswåhlin_blogg1.jpg

  Idag:
  pontuswåhlin_blogg2.jpg

  Mina nyckelpunkter:

  • Bra ljussättning som passar dina förutsättningar
  • Jobba med inramning av modellen
  • Färggradering

  Dessa lärdomar har varit bra men jag saknade att få jobba mer abstrakt med just färg och form. Jag har alltid gillat abstrakt konst, och för länge sedan så satt jag på Deviant Art och gjorde just mycket abstrakt konst. Dessa två stilar ville jag kombinera, vilket ledde mig in på abstrakta painterly portrait.

  Porträtt - Fotokonst

  pontuswåhlin_blogg3.jpg

  Jag ville utveckla mina porträtt med mer inslag av form och färg. Eftersom min dotter älskar att pyssla, inspirerade hon mig till att skapa något annat. När vi, under en VAB-dag, satt och pysslade med löv fick jag idén att göra någon form av huvudbonad, för att på så sätt skapa det ultimata höstfotot. Vi hämtade stora Lönnlöv i olika nyanser som vi sedan sydde fast på en väldigt spartansk mössa, som min fru som är sömmerska hånade mig för. Trots det, gav det mig mersmak. Nackdelen med gröna kreationer är att dom dör/torkar snabbt, vilket gör det krångligare och man måste ha en del tid vid tillfället (det går inte att vänta 2 dagar då har löven skrumpnat ihop).

  Jag fortsatte att experimentera vilket ledde till julkreationer som prydde barnens huvuden på årets julkort. Just denna delen är väldigt inspirerande och rolig. Ibland lyckas man och ibland står man där med vissna löv.. Jag skissar gärna upp i grova drag vad jag vill ha, oftast någon form eller färgskala jag inte har i testat. Detta tar dock väldigt mycket tid, vilket ledde mig in på painterly portrait (AI-porträtt).

  Painterly portrait

  Under de senaste månaderna har jag hittat ett arbetssätt där jag använder mig av AI för att skapa mer abstrakta bilder. Jag har plockat upp mer från mitt professionella yrke och låtit hobby och yrke smälta ihop mer. Det har gjort skapande ännu roligare och bilderna har fått helt nya uttryck. Som grund har jag använt mina konstfoton som jag sedan implementerat med AI´n. Mina tidigare lärdomar och tekniker ligger till grund för bilderna. 

  Disco Diffusion

  Via en kollega så kom jag över ett intressant verktyg, Disco Diffusion. Det är en GAN (Generative Adversarial Network) som enkelt kan beskrivas med att jag matar en AI med en prompt med vissa nyckelord för att bygga den bild jag vill ha.

  pontuswåhlin_blogg4.jpg
  (Disco Diffusions UI, det är python kod som är relativt lätt att läsa sig till vad det mesta gör)

  Dessa nyckelord kan vara objekt, färgskala och konstnärer som ska refereras.  Exempel på kod för bilden på flickan med blommor:
  "A beautiful photo of a singular girl in the middle with flowers, roses, and leaves flying around her by greg rutkowski and bryan mark taylor, trending on Artstation.",
              "purple and yellow and red color scheme"

  Om jag skulle starta en sådan bild utan någon som helst referensbild så kan man få väldigt blandat resultat. Då jag vill styra det lite mer så kan jag mata in en bas från mina foton, en initieringsbild (init),  för att kontrollera kompositionens utgångspunkt och färgbas. Beroende på hur mycket jag vill att den ska ändra sig så får jag mixtra i vissa parametrar; hur mycket den ska frångå bilden, hur mycket den ska lägga till, osv. Här får jag göra om och göra rätt många gånger innan jag når önskat resultat.

  pontuswåhlin_blogg5.jpg

  Jag har hittat några bra prompts som jag använder mig utav och skapar ett flertal av dessa bilder. Det som är så bra med AIn är att det kan tugga självmant, jag får se resultaten efter ett tag beroende på hur många steg jag vill att den ska ta. Ju mer steg desto mer detaljer kan den lägga till. Dessa detaljer är oftast abstrakta, så det funkar inte rakt av att bara ha jättemånga steg, till slut blir det bara ett oläsligt brus. När jag ser något jag gillar gör jag eventuella tweaks på min prompt. Med denna metod så testar mig fram med olika promptar som jag sparar och genererar ut ett. Det blir ett 10-tal bilder per färgskala.
  Bilderna som genereras är ganska små, då det är väldigt krävande av AIn att jobba. Så max upplösning brukar ligga på ca 900x1600 pixlar (i mina egna tester).

  pontuswåhlin_blogg6.jpg

  När jag har flertalet med intressanta kompositioner och färgskalor jag är nöjd med tar jag in dem i Photoshop. Där tar jag de bästa bilderna och kombinerar ihop dem till en bild. När jag har en bild som är intressant så är det största jobbet att få harmoni i bilden och framhäva inramningen på liknande sätt som när jag redigerar mina vanliga foton. När grunden är där så går jag på nästa steg: - förstorar bilden.

  För att höja upplösningen på bilden använder jag mig av olika tekniker. Det gör jag först genom att manuellt måla med olika penslar med högre upplösning. Jag förstärker vissa saker som konturer och former. Detta gör jag upp till en viss storlek, där originalfotots ansikte kan passas in, så jag får så bra skärpa som möjligt på ögonen. 

  Vad jag har kommit fram till som är viktigt är:

  • En bild med bra ljus och grundform
  • Använda AI för att få fram experiment i form och färg.
  • Kombinera de bästa bilderna

  Nästa steg i detta är att försöka få bra resultat. Genom att digitalt bygga fotokonsten direkt på befintliga porträtt, utan att göra de tidskrävande kreationerna i verkligheten. Vi är under ständig utveckling, och det är just det som är det roliga med skapandet. Jag hoppas kunna inspirera er att testa detta!

  Stort lycka till,
  Pontus Wåhlin

  För kontakt:

  www.instagram.com/pontuswahlin/

  www.pontuswahlin.se

  pontus.wahlin@gmail.com

 • Fotohistoria: Nikkorex F svart

  Nu ska vi titta på en extremt sällsynt kamera från 1962. Den har endast tillverkats i ungefär 200 exemplar varav de flesta ska ha exporterats till Norge, och möjligtvis några till Sverige.

  Året var 1959 när Nikon förändrade fotohistorien radikalt genom att släppa Nikon F, och dessutom med ett helt gäng objektiv. Helt inriktad på yrkesfotografen. Och Nikon lyckades, och det har vi skrivit om tidigare i denna bloggserie. Den största marknaden ligger ändå hos amatörfotograferna och det förstod självklart Nikon, så de ville även in på den marknaden. För övrigt så hette Nikon Corporation på den tiden Nippon Kogaku K.K.

  1962 släpps Nikkorex F. Hette Nikkor J på vissa marknader. Den var betydligt billigare än Nikon F. Nikkorex F tillverkades av Mamiya. Det fanns en stor och ful ljusmätare av selen-typ som tillbehör. Den sattes på den tillbehörssko som sitter på kamerans front. Även om Nikkorex F är en ganska enkel kamera så var den ändå först på flera punkter:

  Det var första Nikon med F-fattning med lucka som hade gångjärn.
  Det var första Nikon med F-fattning som hade vertikal slutare
  Det var första Nikon med F-fattning sim hade blixtsynk på 1/125s
  Det var första Nikon med F-fattning som hade metallslutare från Copal
  Det var första Nikon med F-fattning som inte tillverkades av Nikon själva
  Det var första Nikon med F-fattning som även såldes under annant namn

  Mamiya tillverkade också en mycket udda optik till denna kamera. Den var märkt Nikkorex F och var en 35mm f/2,8. Den hade en halvautomatisk bländare som du behövde spänna upp mellan varje exponering. Lägg märke till att spärren för objektivet inte sitter i på fattningens sida som det normalt gör på Nikon utan på denna kamera så sitter den i nedre hörnet.

  Mamiya sålde senare denna konstruktion till Ricoh, så samma kamera, med Nikon F-fattning och allt, fanns under namnet Ricoh Singlex. Kameran fanns också under namnet Sears SL II, men det framgår inte om den tillverkades av Mamiya eller Ricoh.

  Det fanns andra Nikkorex-kameror, Nikkorex 35, 35 II, Zoom 35 och Auto 35, men de skiljde sig helt från denna och de hade fasta objektiv. Lägg märke till texten i guld på slutaren som säger Copal Square. Lite kul att de orkar sätta dit en text. Det gör man nog bara om man är stolt över sin produkt. Nikkorex F tillverkades fram till 1965.

  Du ser 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Denna kamera är nästan omöjlig att få tag i och när de finns till salu så ligger priserna idag kring 14,000 - 24,000kr för en i fint skick.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Sony FE 24-70/2,8 GM II

  Nyhet

  Sony lanserar den nya och uppgraderade versionen av deras populära normalzoom i GM-familjen.

  Det har gått just över 6 år sedan Sony först lanserade G Master (eller GM för kort) som är Sonys toppskickt av objektiv, designade för professionella fotografer och de mest krävande entusiasterna. Som bekant fick vi då lära känna Sony FE 70-200/2,8 GM OSS, Sony FE 85/1,4 GM och Sony FE 24-70/2,8 GM. För ungefär sex månader sedan lanserade Sony sitt första objektiv att bära namnet GM II, nämligen Sony FE 70-200/2,8 GM II OSS och idag är det normalzoomen i GM-familjen som pånyttföds.

  SonyFE2470GMII_compare.gif

  Om vi börjar med att inspektera utsidan ser vi att det tillkommit en bländarring samt en extra knapp på ovansidan. Byggkonstruktionen utgörs av metall och högkvalitativ plast för att få ett tåligt objektiv men ändå hålla ned vikten. Sony har minskat längden med 16,1mm och bantat ner vikten med hela 22% till 695g vilket gör detta objektiv till ett av de lättaste 24-70/2,8 på marknaden. Självklart är även denna, likt föregångaren, byggt att tåla både damm och fukt.

  SonyFE2470GMII_blogg2.jpg

  På insidan hittar vi två ED-element, två XA-element och tre asfäriska element. Fyra linjära XD-motorer med komplex struktur ger dig snabbare och mer exakt fokusering för filmskapande och fotografering. Även bländaren har fått sig ett lyft med 11 lameller för att skapa vackra bokeheffekter med mjuk oskärpa i bakgrunden. Sony FE 24-70/2,8 GM II har minimerad brännvidds-, fokus- och axelförändring vid zoomning, vilket ger bättre bildkvalitet, särskilt vid videoinspelning.

  Utmärkande egenskaper:

  • 24-70mm normalzoom
  • Ljusstyrka f/2,8
  • Väderskyddad konstruktion
  • Låg grad av focus breathing
  • 11 rundade bländarlameller
  • Filterdiameter 82mm
  • Vikt ca 695 gram

  Läs mer och förbeställ här: Sony FE 24-70/2,8 GM II

 • Vårens tävling med Nikon

  Nu är det sista veckan att skicka in ditt bidrag!

  På lördag kl 23:59 är deadline för att skicka in sitt bidrag till denna tävling så missa inte chansen att vinna en Nikon Z50 med vloggkit och en riktigt fin Nikonkikare. Temat för tävlingen är "Gul" - en färg som är mycket aktuell i sammanhanget och som dessutom lyser upp våren på ett härligt sätt.

  Regler för tävlingen: 
  1. Ladda upp ditt bidrag på Instagram mellan 11-30 april. Endast ett bidrag per deltagande. Bilden du taggar ska vara postad under tävlingsperioden och tagen av dig själv.
  2. Följ @cyberphoto_se på Instagram
  3. Tagga bilden med #nikonvår2022

  1:a pris Nikon Z50 med vloggkit (värde 12 990:-)
  2:a pris Nikon PROSTAFF 3S 8x42 (värde 1690:-)  

  Tävlingen pågår till den 30 april och två vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury. Vinnarna kontaktas i början på maj samt publiceras i vår blogg och på Instagram. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

  Lycka till!

 • Test: Canon PowerShot Zoom

  Test

  Vi har testat Canons smidiga hybrid av kikare och kamera!

  Canon PowerShot Zoom är en kompakt enögd handkikare som erbjuder hissnande brännvidder. Med ett enkelt knapptryck växlar den mellan brännvidder motsvarande 100mm, 400mm och 800mm (digital förstoring). Om vi pratar kikarspråk handlar det alltså om 2x, 8x och 16x förstoring. Denna kamera är försedd med en 12 MP CMOS-bildsensor av 1/3-tumstyp vilket producerar skarpa bilder förutsatt att den får bra med ljus. Förutom att fotografera så erbjuder PowerShot Zoom även videoinspelning upp till full HD (1080/30p). I sämre ljusförhållanden där ISO måste ökas introduceras lätt brus vilket man inte kommer undan med sensorer av denna storlek. Den inbyggda 4-axliga optiska bildstabiliseringen gör att man kan handhålla kikaren, utan skakningsproblem, trots den höga förstoringen.

  canonpszoom_jämförelse.gif

  Det är tydligt att Canon designat denna kamera med användarvänlighet och smidighet i fokus och det är i princip bara att tuta och köra, det vill säga, kamera sköter allt vad exponering heter. I huvudsak kommer du främst använda zoomknappen, fotoknappen och videoinspelningsknappen. I övrigt finns även en menyknapp för att göra inställningar som hur länge det ska ta innan kameran stänger av sig själv när du inte håller ögat mot sökaren eller om du vill titta på bilderna du tagit. Kameran har ett inbyggt batteri som laddas via USB-C-kontakten. Den elektroniska sökaren har en upplösning på 2,36MP som tillsammans med uppdateringsfrekvensen på 60hz ger en behaglig användarupplevelse.

  När jag skrev ovan att det här är en smidig kamera så menade jag det. Canon PowerShot Zoom har en storlek liknande en energidrycksburk och väger enbart 144 gram vilket gör att du alltid kan ha den med dig, oavsett vart du ska. Det sägs att den bästa kameran är den man har med sig och oftast är det telefonen som får axla den rollen men när man är ute på promenad och ser en fågel eller ett djur på distans så har telefonen sällan en chans att komma tillräcklig nära för att producera en vettig bild och det är här jag ser ett av många scenarion där PowerShot Zoom verkligen skiner.

  canonpxzoom_blogg5.jpg

  Det enda jag egentligen saknar är möjligheten att spara bilderna i RAW-format för det lilla extra utrymmet i efterbearbetningen samt att kameran gärna fått rotera bilderna automatiskt 90 grader om man fotat i porträttläge med t. ex. Instagram i åtanke men det är absolut ingen dealbreaker att behöva rotera bilderna i efterhand. Med tanke på hur mycket man faktiskt får i denna superkompakta kamera är det svårt att utmärka Canon PowerShot Zoom med någonting annat än guld-betyget.

  Testad av Carl 2022-04-25.

  Läs mer och beställ här: Canon PowerShot Zoom

 • Drönarsöndag: Spår av fyrhjuling

  Fyrhjuling + ridbana = konst?

  Dagen innan bilden togs hade något av ett fyrhjulingsrace ägt rum på denna ridbana vilket hade lämnat en rätt tydlig figur av siffran åtta (eller varför inte tecknet för oändlighet). Kollar man noga kan man se hopphinder mot hörnen som hade fått agera markörer för vart banan gick.

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Hejdå vintern!

  Med dessa vackra bilder från Kevin Bruseby säger vi tack och bock till vintern för denna gång!

  Smaken är som baken, inte minst när det kommer till vintern. Vissa fotografer älskar det speciella ljuset och renheten vintern erbjuder medans andra mer eller mindre går i ide i väntan på värmen och färgerna våren och sommaren kommer med. Oavsett vad man tycker om att fotografera vintern tror jag vi alla kan enas om att dessa fyra bilder vår eminente Content Partner Kevin Bruseby tagit i Lappland är riktigt toppen!

  Kevin finns på Instagram som @kevinbruseby så gör dig själv en tjänst och följ honom för att få fantastiska bilder likt dessa direkt i ditt flöde.

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Nyhet: NiSi Circular Polarizer True Color Pro Nano

  Nyhet

  NiSi lanserar CPL-filter som likt deras nya variabla ND-filter ska vara helt fria från färgskiftningar.

  Polarisationsfilter hjälper dig ta bort reflektioner och polariserat ljus från himmeln, metalliska och icke-metalliska ytor. På så sätt kan du bland annat få en djupare himmel och få bort distraherande element från andra motiv. 

  NiSi True Color CPL använder sig av en Cine Sealed-teknik och har svarta kanter på glaset. Detta ger dig ökad hållbarhet och kvalitet. Tekniken reducerar även färgförvrängningar och står emot kondens. Utöver att bara ta bort oönskade reflektioner fungerar detta filter också som en vattentätbarriär för ditt objektiv.

  Utmärkande egenskaper: 

  • Ger äkta färger 
  • Ger inte en varm ton 
  • 4,9mm ultratunn tvåfärgad ring 
  • Eliminerar reflektioner och bländning 
  • Minskar dis i landskap 
  • Reptålig, extra olje- och vattenbeständig

  Läs mer och beställ här: NiSi Cirkulärt polarisationsfilter True Color Pro Nano

   

 • Rulla miljövänligt i sommar

  Nyhet

  Nu hittar du smidiga elsparkcyklar från Xiaomi hos oss!

  Mi Electric Scooter 3 och Mi Electric Scooter Essential är elsparkcyklar med stort batteri som ger en räckvidd på upp till 30- respektive 20km.

  LED-displayen visar hastighet, körsträcka, körläge och batterinivå samt att du kan koppla cykeln till din smartphone för att få informationen direkt i den. Det nya bromsoket med dubbla kolvar gör bromsarna mer effektiva och minskar slitaget på dina bromsbelägg vilket förlänger livslängden på dina bromsar. Båda elsparkcyklarna är utrustade med KERS-systemet som lagrar den kinetiska energin under inbromsningsmomentet och omvandlar den sedan till drivkraft.

  Ramen är tillverkad av höghållfast flygplansmaterial i serie 6 aluminiumlegering och kan enkelt vikas ihop när du inte använder elsparkcyklen. Mi Electric Scooter 3 väger endast 13 kg och Essential endast 12 kg vilket gör dem enkla att ha med sig överallt.

  Just nu sparar du även 700:- på Mi Electric Scooter 3 och 1000:- på Mi Electric Scooter Essential så vänta inte!

  Läs mer och beställ här: Xiaomi Mi Electric Scooter 3Xiaomi Mi Electric Scooter Essential

 • Test: Canon RF 800/11 IS STM

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av Canons kompakta superteleobjektiv.

  Canon RF 800/11 IS STM är ett superteleobjektiv med rejält lång brännvidd till ett synnerligen kompakt format, och dessutom till ett humant pris:  Superteleoptik med liknande brännvidder som detta brukar kosta någonstans mellan 100 000 kr och 200 000 kr, och i vissa fall mer.

  Mats: Tack vare användning av dubbla diffraktionselement i kombination med vanliga refraktiva linselement kommer man ner markant i storlek och vikt. RF 800/11 är utrustad med bildstabilisering, som ger en effekt motsvarande upp till 4 slutarsteg. Detta gör att man kan ta bilder på fri hand i förhållanden då man annars skulle fått alltför mycket skakningsoskärpa.

  Skärpan i RF 800mm F/11 är i mitt tycke helt okej så länge fokus sitter där den ska och när slutartiderna är tillräckligt korta. Det är dock inget objektiv som jag skulle rekommendera för dig med mycket höga krav på skärpa. Objektivets bokeh tycker jag på korta fokusavstånd blir lugn och fin så länge det inte förekommer reflektioner eller solljus, lampljus eller liknande i bakgrunden. Autofokus jobbar heller inte lika träffsäkert med en fast bländare f/11 som den gör med en ljusstarkare optik, och man får ofta räkna med att ta fler bilder än vanligt för att vara säker på att någon av bilderna ska bli skarpa.

  Läs hela testet här: Canon RF 800/11 IS STM

 • Fotohistoria: Wilca Automatic

  Idag ska vi titta närmare på en mycket sällsynt kamera. Konstruerad av en svensk och byggd i Tyskland. Den tillverkades 1960 i endast 200 exemplar.

  Wilca Kamerabau i dåvarande Västtyskland tillverkade 200 exemplar av denna kamera från 1960 till 1961. Wilca Automatic konstruerades av en svensk, Dr Erik Wilkenson. Den använde 16mm film som låg i kassetter och gav 24 bilder med negativstorleken 10x14mm.

  Wilca Automatic har en Metrawatt ljusmätare inbyggd som är av selen-typ. Ljusmätaren styr både tid och bländare. Slutaren från Prontor klarar 1/250s - 1/25s och bländaren jobbar mellan f/2 och f/22. Filmkassetterna hade ett hack i sig som talade om filmkänslighet, något som senare kom på Agfas Rapidfilm, och senare på 110-film och slutligen ledde fram till DX-kodning.

  Objektivet är av fixfokus-typ som ger skärpa 1m till oändligt och är på 16mm med en ljusstyrka på f/2. Objektivet har 6 linselement så det är en avancerad konstruktion ändå. Det sitter ett permanet UV-filter framför optiken. Kameran har uttag fär blixt. Filmräkneverket är automatiskt återställande. Kameran fick ingen framgång och mycket beror nog på att den är stor och klumlig för att vara en 16mm kamera. Olympus lkanserade sin Pen-kameror vid sama tid och de använde 35mm film, iofs i halvformat, men de kamerorna var inte större.

  Du ser 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Denna kamera är nästan omöjlig att få tag i och när de finns till salu så ligger priserna från 7,500 - 15,000kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nikon Z9 firmware 2.0

  Nu är den matiga firmwareuppdateringen till Nikon Z9 släppt!

  För ganska precis en vecka sedan berättade Nikon att vårens utlovade firmwareuppdatering var på gång och nu är den här. Ett axplock av nyheterna i 2.0 är videoinspelning i 8K 60p RAW, anpassningsbara fokuszoner och möjligheten att öka den elektroniska sökarens uppdateringsfrekvens till 120 b/s. Nikon har även lagt till möjligheten att visa en röd ram runt skärmen när man spelar in, låta dig justera ISO med 1/6 stopp åt gången samt för första gången i en Nikon-kamera kan du nu spara flera fokuspositioner på Z9 eller ditt kompatibla objektiv och kvickt återkalla dem med en knapptryckning.

  Läs mer om nyheterna i Firmware 2.0 och ladda ner den här: NikonUSA | Z9 Firmware 2.0

 • Modeller sökes

  Vi söker tre modeller inför vårens bröllopsworkshop för professionella fotografer. Eventet hålls i Umeå den 11 maj 2022 och är ett heldagsevent.

  Vi söker två tjejer och en kille, du kommer under dagen att agera tillsammans med en annan modell som ett bröllopspar. Du bör ha vana och känna dig bekväm med att röra dig framför kameran. Det blir både foto- och videosessioner. Bilderna kommer att användas i flera sammanhang, både hos oss på CyberPhoto, hos Sony och ev andra samarbetspartners och de kommer även att finnas tillgängliga för din egen portfolio.

  Är du kille så behöver du ha en kostym och lämpliga skor, som tjej kommer du att få låna en brudklänning hos Sisters In Law. Frisör- och stylistprogrammet i Umeå arbetar med ert hår och make up inför denna workshop. Lunch ingår.

  Skicka oss en kort presentation och portfolio, gärna via länk, till jobb@cyberphoto.se märk ditt meddelande med "Modell Bröllop".

  Varmt välkommen med din ansökan!

  Här kan du läsa mer om vår Bröllopsworkshop: Bröllop - Workshop för proffs

 • Bröllop - Workshop för proffs

  Den 11 maj kommer Sandra Åberg och Johan Stjerneus att hålla workshop för dig som vill utvecklas som bröllopsfotograf och videograf.

  Sandra kommer att fokusera på att lära dig detaljerna i bröllopsfotografering från förberedelse till porträttsession, och hur du kan växa som fotograf och skapa storslagna bilder. Sandra kommer även att bjuda på sina bästa tips och tricks samt berätta hur hon gått till väga för att nå dit hon är idag och hur du kan göra detsamma.

  I Johans workshop vill han lära dig de bästa tipsen och tricksen i Sony-systemet för att du ska få ut det mesta av det i din videoproduktion. Lär dig hur du använder kraftfulla verktyg och hur du uppnår den bästa looken, känn dig säker med bildprofilen S-log och vilka autofokusinställningar du bör använda i olika situationer som kan uppstå. Och det viktigaste, tillförlitlighet. Det är nyckeln till att fotografera bröllop.

  Workshopen kommer att äga rum på Elite Hotel Mimer i Umeå mellan kl 08:45-17:30.

  Läs mer och köp din biljett här: Bröllop - Workshop för proffs

  Vi söker även tre modeller till workshopen. Om detta låter intressant kan du läsa mer här: Modeller sökes

 • Nikons event i Lee Valley Velodrome

  I slutet av mars höll Nikon ett event i Lee Valley Velodrome i London för att visa upp Nikon Z9.

  I slutet av mars bjöd Nikon in en rad professionella fotografer och kreatörer för att få komma och prova på deras flaggskeppskamera Nikon Z9 på bland annat de mycket snabba motiven cyklisterna som svischade fram runt banan.

  Se Nikons video om eventet nedan där du bland annat får se den förträffliga Therese Asplund berätta om hennes intryck.


  Och på tal om Nikon, du har väl inte missat Vårens tävling med Nikon där du har chansen att vinna en Nikon Z50 vloggkit värde 12 990:-?

 • Drönarsöndag: Mjörn

  Veckans drönarsöndag är inskickad av Ilyas Ahmed.

  Ilyas: Det är något magiskt med solnedgångar över vatten, här, vid Mjörn i Alingsås. Ruggigt kallt var det också.

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Vidunderliga former

  Veckans X-files är inskickad av Krister Landström.

  Krister: Vårens tö skapar vidunderliga former.

  Bilden är tagen med OM System OM-1Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150/2,8 Pro
  Exponering: 1/320 sek vid f/5,0 Iso 200

  Klicka för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • VM nästa för Kevin och Simon

  Att världen behöver goda idéer och engagemang är det ingen tvekan om. Vi vill därför uppmärksamma vår Content Partner Kevin som tillsammans med sin klasskamrat Simon har fått ett prestigefyllt pris inom forskning.

  Nyligen blev Sveriges Unga Forskningslandslag 2022 utsett vid finalen av Forsknings-SM och utställningen Unga Forskare. Kevin Bruseby och Simon Lilieblad tog hem platsen i landslaget och Stockholm Junior Water Prize med sitt gymnasiearbete, ”Hydroponisk odling – odling i vatten som sparar vatten?” Kevin och Simon har undersökt hur stora vattenbesparingar som kan göras vid hydroponisk odling i jämförelse med en traditionell odling. Nu kommer de båda att representera Sveriges Unga Forskninglandslag i VM i augusti.

  Bilden på den hydroponiska odlingen är taget av Simon Lilieblad, och bild på Kevin och Simon är tagna av Carina Glenning, Östgöta Correspondenten.

  Grattis och massor av lycka till önskar vi dem båda!

 • Gomatic lanserar nya väskor med Peter McKinnon

  Nyhet

  Säg hej till din nya favoritväska, McKinnon Every Day.

  Gomatic Peter McKinnon Every Day Daypack är en väska byggd för att uppfylla allas behov. Och när vi säger alla, menar vi alla. Välj en komplett fotoväska, en vanlig bärväska helt utan kamerautrustning, eller något däremellan. Väskan kan anpassas hur mycket som helst. Välj mellan kuber eller avdelare ihop med det justerbara stegsystemet och du har obegränsade möjligheter. Kuber och avdelare säljs även separat utöver kit.

  PMEveryDayBP_blogg2.jpg

  Använd 1 liten kub, 2 små kuber, 1 stor kub eller en kombination av kuber och håll systemet anpassat när du enkelt byter från kamera till drönare eller vardagsprylar. Gomatic har noga tänkt igenom hur du ska komma åt utrustningen – enkel åtkomst uppifrån, yttre fack för bärbar dator (passar upp till 16-tums Macbook Pro) och full åtkomst från baksidan. Du kan använda det invändiga, ledade stegsystemet för att dela upp utrustningen, eller ta bort stegen helt. Med stegsystemet kan du även expandera den övre delen av väskan. På insidan av bakre luckan finns 4 invändiga nätfickor med blixtlås för att hålla reda på mindre föremål. 

  På väskans utsida finns 2 externa flaskfack som även fungerar som stativfack. Slitstarka, vattenresistenta material, premiumdragkedjor, bekväma handtag och ryggsäcksremmar, bakpanel i formpressat EVA-skum med genomföring för rullande handbagage. Bröstrem medföljer för extra stöd. Därutöver finns även remmar på framsidan av väskan för tillfällen då du behöver bära lite mer. Funktionerna är oändliga. 

  Utmärkande egenskaper:

  • Kan användas som kameraväska eller vanlig väska
  • 100 % anpassningsbar efter dina behov
  • Full åtkomst bakifrån och uppifrån 
  • 2 magnetiska fack för flaska/stativ
  • Dedikerat fack för laptop/surfplatta 
  • Rymmer upp till 16” Macbook Pro
  • Slitstarka vattenresistenta material och dragkedjor
  • Livstids garanti

  Läs mer och beställ redan nu: Gomatic Peter McKinnon Everyday Daypack


  PMEveryDayBP_blogg3.jpg
  Gomatic Peter McKinnon Every Day Slingbag

  Med samma hållbara och vattenresistenta material som McKinnon Every Day Daypack, har Sling 8L utrymme nog för att bekvämt få plats med en spegellös eller liten spegelreflex och ett extra objektiv. De har byggt öppningen med en styv trådramskonstruktion för snabb åtkomst och god insyn. Den har ett snabblåsningssystem som gör det enkelt att komma åt utrustningen. På luckans insida finns en elastisk nätficka med dragkedja och dedikerade fack för minneskort och kamerabatterier.

  Utmärkande egenskaper:

  • Snabbt enhands låssystem
  • Invändiga fästremmar
  • Invändiga fack för organisation
  • 3 sätt att bära
  • Anpassade och slitstarka spännen
  • Vattenresistenta material och dragkedjor

  Läs mer och förbeställ redan nu: Gomatic Peter McKinnon Every Day Slingbag
   

  PMEveryDayBP_blogg4.jpg

  Gomatic Peter McKinnon Tech Organizer

  Denna Tech Organizer för kamerautrustning är full med fack och hållare för alla små prylar. Håll dina minneskort, sladdar, kortläsare, actionkamera, laddare, adaptrar och mycket annat ordnat och säkert. 

  Tech Organizer är gjord av slitstarka och vattenresistenta material och dragkedjor. Det finns 3 huvudfack på väskans insida. På luckans sida finns 2 genomskinliga fickor. På mittensidan har du 3 elastiska öglor för att hålla ordning på sladdar och andra småsaker. I den djupare delen av väskan finns anpassningsbara avdelare så att du kan ordna sakerna hur du vill. På utsidan finns en hängögla och en rem som gör det att lätt att ta tag i och lyfta den.

  Läs mer och förbeställ redan nu: Gomatic Peter McKinnon Every Day Tech Organizer
   

 • Nikon avtäcker firmware 2.0 till Z9

  På onsdag nästa vecka blir Nikon Z9 ännu bättre med 8,3K 60p RAW, anpassningsbara fokusområden och mycket, mycket mer!

  Mot slutet av förra året släppte Nikon sitt hybridmonster Nikon Z9 och lovade redan då att vi skulle få en rejäl uppdatering mot våren med bland annat 8K 60p RAW. På onsdag 20/4 kommer firmware 2.0 att bli tillgänglig för nedladdning.

  Spela in krispig 12-bitars ProRes RAW HQ eller nya N-RAW-video direkt till minneskortet – ingen extern enhet krävs. För att göra redigeringsprocessen ännu smidigare skapas också en så kallad proxyfil i full HD. Nikons nya N-RAW-videoformat packar allt djup och detalj i 12-bitars RAW-video i en fil som är hälften så stor som motsvarande ProRes RAW HQ-filer. Arbeta med ökade upplösningar, bildhastigheter och bitdjup utan att sakta ner din redigering. Med uppdateringen kommer du även kunna aktivera en röd ram runt displayen för att tydligt indikera när du spelar in samt möjligheten till att visa det kraftfulla exponeringsverktyget waveforms.

  Ibland behöver du exakt kontroll över var din Z9 ska fokusera. Med 20 nya anpassade Wide-Area AF (C1/C2)-alternativ i fotoläget, och 12 i videoläget, kan du definiera formen på ditt fokusområde. Ditt anpassade fokusområde kommer till och med att fungera samtidigt med motivavkänning och ögonupptäckt AF.

  NikonZ9_F2.0_blogg.png

  För första gången i en Nikon-kamera kan du nu spara flera fokuspositioner på Z9 eller ditt kompatibla objektiv och återkalla dem med en knapptryckning. Firmware 2.0 låser upp ett alternativ för att öka Real Live Viewfinder-uppdateringsfrekvens till 120 fps, vilket gör det ännu enklare att spåra snabba åtgärder som sport, fåglar och vilda djur.

  Vill du veta mer om Firmware 2.0 kan du läsa här på Nikons hemsida: Z9 Firmware 2.0

 • Fotohistoria: Mimosa

  Mimosa. Jag tror vi alla tänker på Mimosasallad, men det fanns en tysk kameratillverkare med namnet Mimosa och i min hand har jag just nu en sådan kamera. Låt oss lära oss mer om fotohistoria.

  1893 så grundades ett fotopappersfabrik i Köln, Tyskland. Namnet är inte känt men efter ett flertal finansiella misslyckanden så köptes de upp av Rheinische Emulsions-Papierfabrik Heinrich Stolle. Detta företag hade en blommande mimosakvist som företagssymbol. 1902 så gick de ihop med Dr. Opitz & Co., i München och blev ett aktiebolag. 1904 flyttade de till Dresden. På den tiden var det ett smart drag då större delen av Tysklands fotoindustri skulle komma att ligga där. De kunde då självklart inte förutse de allierades brandbombningar 41 år senare som ödelade staden. De tillverkade fotopapper och torrplåtar där.

  1913 ändrade de namn till Mimosa AG. Både före och efter första världskriget så köpte de upp flera andra företag. Från 1905 till 1930 så hade de ökat sin fotopappersproduktion från 25,000m2 till 7,310,000m2. De tillverkade även filmprodukter. Under nazisternas styre så var den judiska delen av de anställda tvungna att lämna företaget, vilket inkluderade i stort sett alla chefer och ägarna satte Dr. Weidner och herr von der Osten som nya chefer.

  Under andra världskriget så var halva produktionskapaciteten dedikerad till krigsmateriel och fabriksdirektören von Dobschinsky skickades till koncentrationsläger. Trots att Dresden mer eller mindre jämnades vid marken så klarade sig Mimosa-fabriken lindrigt undan. Dr. Weidner and herr von der Osten flyttade företagets tillgångar till Tysklands västra delar och försökte starta upp företaget i Hamburg i stället. Detta av rädsla för Ryssland vars soldater närmade sig. 

  I slkutet av 1945 så avskedades båda cheferna av den ryska ockupationsmakten. Den ryska regeringen tillät Mimosa att återuppta tillverkningen av fotopapper med Herr von Dobschinsky åter i ledningen, dock med staten som ägare. En positiv sak här är att jag trodde att det var kört för von Dobschinsky när det stod att han blev skickad till ett koncentrationsläger. De flesta kom ju aldrig ut därifrån, men tydligen var von Dobschinsky en av överlevarna. Säkert skadad för livet av det han upplevt där. En mörk och hemsk del av vår historia, nazister och kommunister som mördade så ofantligt många av sin egen befolkning. 

  1947 så fokuserades tillverkningen på kameror och det arbetet leddes av Robert Graichen. 1948 lanserades en kamera med det passande namnet Mimosa. 1949 lanserades Mimosa II och 1950 Mimosa II i version II.

  1949 blev Mimosa AG till VEB Mimosa Dresden. Mellan 1946 och 1950 så tillverkades Velax och Corona slutare för sin egen kameratillverkning. Vår Mimosa II har en Velax slutare.

  Mellan 1954 och 1990 så tillverkade Mimosa endast fotopapper då Zeiss Ikon tog över all kameratillverkning. När Tyskland återförenades så innebar det slutet för denna statliga fabrik. 

  Så vad hände då med den verksamhet som Dr. Weidner and herr von der Osten tog med sig västerut innan Tyskland delades upp? Jag förstår att du inte kommer att kunna sova utan att få reda på den delen av Mimosas historia. Den fabriken öppnade 1948 som Mimosa AG och flyttades senare från Hamburg till Kiel. De stämde Östtyska VEB Mimosa flera gånger utan framgång. 1964 så köpte Agfa-Gevaert upp fabriken och i dag så heter företaget KVP Pharma + Veterinär Produkte GmbH och år ett dotterbolag till Bayer HealthCare.

  Dr. Weidner and herr von der Osten startade 1947 ett nytt företag som heter CAWO Photochemisches Werk GmbH. Som jag förstår det så måste de haft två olika företag för CAWO tillverkade medicinsk röntgenutrustning. CAWO finns än i dag och är ett erkänt märke inom röntgen.

  Så om du någon gång kommer i kontakt med CAWO produktert så tänk på den Mimosa kamera som vi nu ska titta närmare på. Mimosa kamera fanns i tre versioner:

  Mimosa I (1948)

  • 5 cm 1:2.9 Meyer Trioplan, Ludwig Meritar eller Victar optik
  • Fokuserade med hjälp av frontelementet
  • Compur-Rapid, Prontor II, eller Stelo slutare
  • Svart spärr för bakluckan

   

  Mimosa II (1949)

  • 5 cm 1:2.9 Meyer Trioplan eller Ludwig Meritar optik
  • Fokuserade med hjälp av frontelementet
  • Mimosa Velax eller Prontor-S slutare
  • Svart spärr för bakluckan
  •  

  Mimosa II (1951)

  • 5 cm 1:2.9 Meyer Trioplan, Ludwig Meritar optik
  • Fokuseringsgänga som förflyttade hela optiken
  • Mimosa Velax eller Prontor-S slutare
  • Svart eller silver spärr för bakluckan
  •  

  Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet på en Mimosa eller Mimosa II ligger oftast på 1000-2000kr men som alltid finns det de som begär mer, då upp till 3000kr. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Veckans slutarljud: Canon F1

  I det sista avsnittet av Veckans Slutarljud får vi lyssna på legend.

  I mars 1971 så lanserar Canon sin F1. Helt manuell och helt mekanisk. Ljusmätaren sitter i kamerahuset och inte i den utbytbara sökaren vilket gör att du kan mäta ljuset oavsett sökare du använder. Detta var en stor fördel mot Nikon F2 som var den stora konkurrenten.


  Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

  Läs mer om Canon F1 här: Fotohistoria: Canon F1

 • Canon lanserar två ljusstarka Cinema-objektiv

  Nyhet

  Ett med brännvidd 20-50mm och ett med 45-135mm, båda med bländare T2,4!

  Canon lanserar en ny serie Cinema-objektiv som nu är anpassade till fullformat, en 20-50mm T2,4 och en 45-135mm T2,4. Dessa objektiv använder manuell fokusering, har ljusstyrkan T2,4 genom hela zoomomfånget, passar både 4K och 8K, har 11 rundade bländarlameller för en cinematisk bokeh, Unified Color-teknik och stöd för Cooke/i Technology och Zeiss eXtended Data för metadata.

  Cine 20-50mm T2,4 har en minsta närgräns på 0,6 meter medan Cine 45-135mm T2,4 hamnar på ca 1 meter.

  Utmärkande egenskaper:

  • Ljusstyrka T2,4 genom hela omfånget
  • Anpassad för fullformat
  • Unified Color
  • Stöder Cooke/i Technology & Zeiss eXtended Data
  • Bytbar fattning genom service
  • Väger ca 3300 gram

  Säljstart för Canon 20-50/2,4 är redan nu i Juli medan Canon 45-135/2,4 kommer i September.

  Beställ redan nu: Cine 20-50mm T2,4Cine 45-135mm T2,4

 • Test: Sony FE PZ 16-35/4 G

  Test

  Nu har vi testat Sonys nya videoanpassade vidvinkelzoom!

  Sonys kompakta och videoanpassade 16-35mm-vidvinkelzoom i G-serien med ljusstyrka f/4, är ett mycket skarpt och bra objektiv som fungerar i princip lika bra för stillbildsfotografering som för video.

  Mats: Sony FE PZ 16-35/4 G är byggt till stor del av plastmaterial, men av hög kvalitet, vilket givetvis är en stor fördel för den låga vikten på endast 353 g. Något jag personligen uppskattar enormt i situationer när jag behöver bära omkring på kameran i flera timmar i sträck. 

  Vridmomentet i den motordrivna fokuseringen och zoomfunktionen känns bra och går med ett lagom soft motstånd i den hastighet man vrider, dock till en viss gräns för zoomen. Det finns inga fasta stopplägen som med en handdriven zoom eller fokusering, och det saknas även brännviddsmarkeringar på objektivet. Sony FE PZ 16-35/4 G ger låg förändring av fokus vid zoomning (focus shift) och låg förändring av effektiv brännvidd vid fokusering (focus breathing) vilket kan ses i videoexemplet nedan.

  Läs hela testet och beställ här: Sony FE PZ 16-35/4 G

   

 • Drönarsöndag: Möckeln

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Eje Johansson.

  Eje: Här kommer en bild som jag tog med min DJI Mini 2 den 18/12 2021 innan snö och is kom till Värmland. Den är tagen från Ramshöjden i Degerfors rakt norrut mot Karlskoga, som syns vid horisonten. Sjön Möckeln kan sägas utgöra huvudmotivet.

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Västerbottens fjällvärld

  Veckans X-files är inskickad av Håkan Liljeholm.

  Här kommer en bild från en underbar dag i Västerbottens fjällvärld med Marsfjället som bakgrund.
   
  Kamera: Sony DSC-RX 100 III
  Bl.  5,6 Tid 1/200s Iso 200
  Brännvidd 24mm

  En kamera med sitt lilla format som alltid finns med i fickan.
  Bilden är tagen 30 oktober

  Klicka för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Test: Canon RF 100-400/5,6-8 IS USM

  Test

  Nu har vi testat Canons kompakta telezoom till RF-fattningen!

  Canon RF 100-400 f/5,6-8 IS USM är en mycket kompakt och lätt telezoom med inbyggd bildstabilisering som kompenserar upp till 5,5 steg längre slutartider, den är även kompatibel med eventuell inbyggd stabilisering i kameran vilket då möjliggör upp till 6 stegs kompensation. För fokusering används Canons bästa autofokusmotor Nano USM, som ger en mycket snabb, mjukgående och tyst autofokus.

  Mats: Objektivet känns relativt välbyggt med lagom motstånd i zoom- och kontrollring, och låsknapp finns för att zoomen inte ska glida ut när man bär omkring på det. Vid zoomning växer objektivet på längden totalt ca 8 cm. RF 100-400/5,6-8 IS USM är kompatibel med Canons RF-Extender RF 1,4x och 2x, men tänk på att både skärpa och ljusstyrka samt autofokus försämras med konverter, vilket i detta fall innebär f/11 med 1,4x och f/16 med 2x på 400mm.

  I centrum av bilden är skärpan mycket bra på brännvidder upp till strax över 300mm-sträcket. På sista millimetrarna upp till 400mm blir det märkbart softare, men om man bländar ner runt f/9 -f/11 så ökar kontrast och skärpa en aning.

  Läs hela testet här: Canon RF 100-400/5,6-8 IS USM

 • Live: Modefotografering med Evely Duis

  Ikväll kommer Evely Duis bjuda på liveföreläsning om modefotografi så missa inte detta!

  Ikväll kl 19:00 kommer Canons ambassadör Evely Duis berätta i en liveföreläsning om hur du tar snygga och glamorösa modefoton. Ofta behövs förvånansvärt lite material för att omsätta dina idéer till starka bilder: en bit kartong, ett reflekterande fönster och rätt ljus.

  Läs mer här: Live: Modefotografering Med Evely Duis

 • Nyhet: Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X

  Nyhet

  Sirui lanserar ett anamorfiskt teleobjektiv framtaget för 8K-sensorer i fullformat.

  Ett objektiv med brännvidden 75mm med en kompressionsfaktor på 1.6x beter sig horisontellt som en 46mm samtidigt som den behåller den vertikala bildvinkeln hos ett typiskt objektiv på 75mm. När du fotograferar 3:2 erbjuder detta objektiv ett bildförhållande på 2,4:1. Men när du fotograferar 16:9 får du ett betydligt bredare bildförhållande på 2,8:1. Ett ökande antal bildskärmar har idag en 1,6x de-squeeze-kapacitet, vilket gör att filmskapare kan se korrekta bilder medan de filmar.

  Detta objektiv, med en kompressionsfaktor på 1,6x, ger oval bokeh i en mer tilltalande form än de linser med 1,33x, vilket ger bilderna extra uttrycksfullhet och estetik. Att rikta en ljuskälla direkt in i det här objektivet ger den blåa interna reflektionen som är något av en signatur för anamorfiska objektiv.

  När du filmar vidöppet vid T2.9 med fokus koncentrerad på motivet, får du en kort skärpedjupsbild med motivet i fokus och andra områden ur fokus. Genom att använda en stor bländare i svagt ljus kan kameran ta in mer ljus och uppnå en snabbare slutartid. Bländarringen är också steglös konstruerad för att erbjuda smidig iriskontroll.

  Objektivet är uppbyggt av gedigen aluminiumlegering och kommer i fyra versioner med fattningarna Canon RF, Panasonic/Leica L, Sony E och Nikon Z vilket gör det kompatibelt med en rad olika fullformatskameror. Både fokusringen och den steglösa bländarringen är utrustade med standard 0,8 M kuggkransar för att passa de flesta follow-focussystem.

  Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X förväntas att börja levereras redan i mitten av april.

  Läs mer och beställ objektivet här:
  Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X för Sony E-fattning
  Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X för Canon RF-fattning
  Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X för Nikon Z-fattning
  Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X för Panasonic/Leica L-fattning

   

 • Fotohistoria: FED 2 Dark Blue

  FED 2 (ФЭД) är en 35mm mätsökarkamera med utbytbar optik som tillverkades i Ukraina. Den har 39mm gänga, även kallad M39 eller LTM (Leica Thread Mount). Den tillverkades av FED från 1955 ända fram till 1970 i totalt 1,632,600 exemplar. FED-2 fanns i inte mindre än 12 versioner and 17 underversioner. 

  FED (ФЭД) är en ukrainsk tillverkare av mätsökarkameror med utbytbar optik som tillverkades 1934 - 1996. FED gjorde Leicakopior med både Leica och FED som namn. Namnet FED är en hyllning till och förkortning av Felix Edmundovich Dzerzhinsky, den man som grundade NKVD, vilket var föregångaren till KGB. När Leica lanserade sin Leica II 1932 så stoppade den sovjetiska ledningen import av kameror och gav FED-fabriken uppgiften att skapa en egen "Leica". Redan 18 månader efter så hade FED tillverkat sin första Leica-klon. Sedan dess så har FED tillverkat 8,647,000 kameror där vissa var rätt bra medan vissa var definitivt mindre bra.

  Kamerafabriken har sitt ursprung i barnarbetskommun. Namnet FED gavs i december 1927 i Karkov. Från början drevs fabriken av Anton Makarenko och de tillverkade elektriska borrar. 1932 blev A.S. Bronevoy ny chef för fabriken och han kom på idén att kopiera de tyska Leica-kamerorna. Större produktion kom igång 1934 och fabriken hamnade under NKVDs kontroll, dvs det som senare blev KGB. Låter inte som en trevlig arbetsplats. Samma år fick Anton Makarenko sparken från fabriken. Produktionen fortsatte fram till 1941 då tyskarna förstörde fabriken. Produktionen återupptogs 1946.

  1955 så producerade fabriken en stor mängd kameror varav många bar namnet Leica: Dessa kameror såg likadana ut som Leica men var inte ens i närheten samma kvalitet eller samma precision. Det är också olika avtryckare och olika sökarfönster. Mätsökarindekeringen är spetsig till skillnad från Leicas runda. FED har också ett gap i tillbehörsskon på vänster sida. FED namngav helt skrupelfritt vissa Industar-objektiv som Elmar. Dessa ukrainska Leicakopior kan vara kuriosa i en samling, såvida inte köparen betalat för mycket i tron att det verkligen är en Leica.

  Från 1955 så började FED komma med uppfinningar som den kombinerade mätsökaren/sökaren. Detta fanns från FED 2 och framåt. Från FED 3 fanns långtidsverk till slutaren. Från FED 4 så fanns okopplad ljusmätare av selentyp.

  1997 la FED om tillverkningen till kontrollsystem för stridsvagnar.

  FED 2 skiljer sig helt i design mot sin föregångare FED (1). FED 2 fick en bredare mätsökarbas vilket ger exaktare fokusering. Den fick också kombinerad sökare och mätsökare, justerbar dioptriinställning för sökaren och självutlösare, det senare på vissa versioner. Bakstycket kan tas av för filmladdning.

  FED 2 hade klädslar i olika färger. Svart var självklart vanligast men fanns också i mörkröd, mörkblå, mörkgrön, grå och sandfärgad.

  Här har vi de 6 huvudversionerna:

  • FED 2a (1955-1956) Levererades med FED 50/3,5.
  • FED 2b (1956-1956) fick blixtsynk, en ny slutaratt som ställs in mot en prick på centerdelen, denna snurrar med inställningsratten när slutaren utlöses. Typ 1 hade synkkontakten på kamerans frnt medan Typ 2 hade den på kamerahusets topp. Levererades med FED 50/3,5.
  • FED 2c (1958-1960) fick synkkontakten flyttad till kamerans överdel. Den fick också en svampformad filmframmatningsratt. Levererades med Industar-26M som fått fokuseringsring istället för fokuseringsspak.
  • FED 2d  (1958-1963) fick ny uppsättning slutartider från 1/30 to 1/500, istället för de äldre 1/25 to 1/500. Levererades med Industar-26M. från 1962 så fick den mekanism för att undvika delvis frammatning.
  • FED 2L (1963-1969) är typ samma som FED-2d men levererades med Industar-61 som har Lanthanium (Lantan på svenska) glas.
  • FED 2e (1969-1970) är en FED-3b fast med en FED-2d-slutare som saknar långtidsverk. Precis som FED-3b så saknar den remöglor men har däremot en filmframtningsarm istället för ratt.
  •  

  Slutaren är horisontalt gående med tyggardin som klarar 1/500s - 1/30s (1/25s) + B. Man kan justera slutarhastigheterna ganska lätt genom att ta bort bakstycket så finns två skruvar under kameran där man kan justera fjäderbelastningen. 

  Det är viktigt att du drar fram filmen / spänner slutaren INNAN du ställer in slutartiden annars kan du skada mekaniken. 

  De flesta FED 2 levererades med Industar objektiv men fanns även med Jupiter-objektiv. Alla på 50mm och sökarna var också avsedda för 50mm brännvidd. All objektiv var kopplade till mätsökaren. Vill du använda annan brännvidd får du använda extern optisk sökare.

  Värdet på en FED 2 varierar kraftigt men de ligger ändå lågt i pris, från 200kr upp till 800kr. De med annan färg än svart i klädseln stiger i pris, de ligger ofta från 700kr till 1500kr. 

  Du ser 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • SIGMA - Made In Japan

  SIGMA berättar att de är väldigt stolta över att kunna säga att alla deras produkter är tillverkade i Japan.

  I deras enda fabrik i den vackra regionen Aizu tillverkar SIGMA alla deras produkter. Detta säkerställer en total kontroll av produktionssystemet, och möjliggör en exceptionell nivå av tillverkningsteknik och kvalitetskontroll.

  Med produktionen koncentrerad till en fabrik kan de också hålla antalet extra transporter begränsat. De är övertygade om att ett sådant system, koncentrerat till ett land och en enda fabrik istället för att köpa de billigaste delarna från hela världen, är en väsentlig faktor för att skapa unika och högkvalitativa produkter. Den direkta kommunikation som möjliggörs genom att deras tillverkningsanläggning, huvudkontor och leveranskedja alla är baserade i Japan möjliggör också en snabb och noggrann produktutveckling.

  SIGMA ger dig även chansen att vinna en unik Made In Japan-t-shirt och en penna.
  Läs mer om tävlingen på vår Instagram: @cyberphoto_se

  Lycka till!

 • Veckans slutarljud: Contax RTS

  Är inte detta en stilfull kamera? Den är designad av Porsche!

  1932 Contax dyker upp som kameramodell från Zeiss Ikon och blev senare ett varumärke. Men vi hoppar över hela historien och går direkt till RTS:

  RTS står för Real Time System. Hela grundtanken med Contax RTS var snabbhet och kvalitet. Och det uppfyllde den. Avtrycket var kanske det mest unika. Det var ett elektroniskt avtryck till en elektronisk slutare. Du behövde knapp trycka ner en millimeter förrän den tog bilden. Det innebär att man lagt aktivering av ljusmätning till en annan knapp som var på kamerans framsida ovanför självutlösaren. Den använde en snabb kiselcell till ljusmätaren och slutaren var luftdämpad så den gick både tyst och vibrationsfritt. RTS hade både tidsautomaik och helt manuell kotroll. Detta var nog den modernaste konstruktionen på marknaden då den släpptes 1975.


  Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

  Läs mer om Spotmatic här: Fotohistoria: Contax RTS

 • Nyhet: NIKKOR Z 800/6.3 VR S

  Nyhet

  Idag lanserar Nikon en supertele i S-klass till deras Z-fattning.

  Djur, flygplan och sport är typiska motiv där det kan vara svårt att komma fysiskt nära och där lämpar sig verkligen ett superteleobjektiv perfekt. Med en vikt på strax under 2,4 kg har Nikon lyckats med att nästan halvera vikten av motsvarigheten till Nikon F-fattningen, Nikon AF-S 800/5,6E FL ED VR, som väger in på 4,6 kg.

  Genom att använda ett PF-element (Phase Fresnel) möjliggörs en kompakt och lätt kropp vilket gör den mycket bärbar för sin kombination av brännvidd och stora bländare. Nikon har även konstruerat objektivet på ett sådant sätt att tyngdpunkten ska hållas centrerad när linserna förflyttas i kroppen som tillsammans med den inbyggda stabiliseringen (VR) ger en stadigare upplevelse, inte minst under handhållen användning.

  NIKKOR Z 800/6.3 VR S är kompatibel med Nikons telekonvertrar TC-14 och TC-20 som ökar brännvidden med 1,4x respektive 2,0x. Likt NIKKOR Z 400/2,8 TC VR S finner vi ett inbyggt filterfack just ovanför fattningen där du enkelt kan sätta in ett drop-in filter i storleken 46mm.

  Utmärkande egenskaper

  • 22 linser i 14 grupper
  • Väger strax under 2,4 kg
  • Bildstabilisering
  • Vädertätad konstruktion
  • Drop-in filter
  • Kompatibel med Nikons telekonvertrar

  Läs mer och  förbeställ här: NIKKOR Z 800/6.3 VR S

 • Test: NiSi ND-VARIO 1-5 Stops TRUE COLOR

  Ett variabelt gråfilter utan färgskiftningar, kan det vara sant?

  NiSi Filter ND-VARIO 1-5 Stops TRUE COLOR är ett gråfilter med variabel neutral densitet som ger en exponeringsförlängning på 1 till 5 EV. Graden av densitet, ND-faktorn, styrs enkelt och steglöst genom att vrida den främre filterringen med eller utan den medföljande silverspaken, vilket hjälper dig att förbestämma den extra exponeringslängden som krävs. Detta filter har inbyggda stopp i dess ändlägen, för enkel och smidig användning.

  Mats: Vi har under några år använt oss av Nisis högkvalitativa variabla gråfilter Pro Nano till våra filmproduktioner, och när Nisi släppte True Color-filtret så kände vi att vi måste jämföra det med Pro Nano. I filmen nedan ser du hur resultat blev med och utan True Color, samt med Pro Nano.


  Vår slutsats är att Nisi håller vad de lovar med sina True Color-filter. Det är en otroligt liten färgskillnad med eller utan True Color-filtret, den är verkligen försumbar och vi kan varmt rekommendera True Color.

  Läs mer och beställ här: Nisi Variabelt gråfilter True Color 1-5 Steg

 • Drönarsöndag: Genesön Domsjö

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Lennart Svensson.

  Lennart Svensson: Bilden tagen med DJI Air 2S en panorama över Genesön Domsjö , Västernorrland.

  Bilden tagen av mig själv , Lennart Svensson.

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Jet-motorn

  Veckans X-files är inskickad av Per-Åke Andersson.

  Per-Åke: Bilden är tagen på Söderhamns flygmuseum utanför Söderhamn när jag var där med en av mina tvillinggrabbar som vid tillfället var 10 år intresserad av allt militärt. Ett intresse som fortfarande håller I sig. Jag gick förbi ett av planen och såg lite färger I en av jet-motorerna så jag tittade in med kameran och tog några bilder.

  Mycket av bilderna kan väl betraktas som “Industriellt konstfoto” om det nu finns en sådan genre? Många av de mer metodiska och pedantiska fotograferna ruskar kanske bara på huvudet, men jag låter känslan styra, framför allt över vilka foton jag jobbar vidare med mer konstnärligt.

  Klicka för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Nu skickar vi med glass i paketen

  Med våren kommer också värmen därför har vi beslutat att börja skicka med svalkande godsaker framöver.

  April april!

  Glass i all ära men risken är stor att du istället skulle få hem saft, så vi avvaktar tills dess att tekniken tillåter oss att skicka osmält glass.

  Men framöver kan det komma något spännande i paketen så håll utkik... 🐣

  Piggelin_blogg2.jpg

 • Test: OM SYSTEM M-Zuiko Digital ED 40-150/4,0 Pro

  Test

  Nu har vi testat OM-Systems skarpa telezoom för fotografen med höga krav på bildkvalitet och vädertålighet.

  OM System M-Zuiko Digital ED 40-150/4,0 Pro har en exceptionell vädertätning som är IP53-klassat, som gjort för att matcha med det IP53-klassade kamerahuset OM-1.

  Mats: Med en vikt under 400g och en längd på 10 cm är detta objektiv den perfekta blandningen mellan bildkvalitet och portabilitet. Objektivet är också i skrivande stund världens minsta telezoom med liknande zoomomfång.

  Redan på f/4 är skärpan mycket bra över större del bilden, och på f/5,6 blir det ytterligare lite skarpare från kant till kant. Kromatisk aberration, distorsion och vinjettering håller sig alla tre på nästintill obefintliga nivåer. Bilderna du ser här är tagna i RAW och ej korrigerade för kromatisk aberration, distorsion eller vinjettering. Även motljusegenskaperna är mycket bra med nästan noll risk för reflexer och spökbilder. Objektivets bokeh får också klart godkänt betyg.

  Läs hela testet här: OM SYSTEM M-Zuiko Digital ED 40-150/4,0 Pro (för Micro 4/3)

  Fler bilder tagna med OM System ED 40-150/4,0 Pro hittar du här ->>

 • Nyhet: Nanlite Forza 720 och 720B

  Den populära Forza-serien från Nanlite får nu en imponerande uppdatering med de mest kraftfulla LED-belysningarna hittills i serien; nya Forza 720 och Forza 720B.

  Med de nya och hittills mest kraftfulla belysningarna i Forza-serien siktar Nanlite mot den högsta nivån av professionella filmskapare. Båda LED:belysningarna är fullt dimbara och har en enastående CRI på 95 för 720 och i genomsnitt 96 för 720B. TLCI är 96 för 720 och i genomsnitt 97 för 720B. Med en häpnadsväckande effekt (med reflektor) på 3945 lux @5m för 720 och 3152 för 720B, vilket gör 720B till världens mest ljusstarka LED bi-color spotlight!

  Totalt sett har Forza 720B mer än 75% av ljusstyrkan hos Forza 720. Med en vikt på endast 4,8/5,3 kg är Forza 720/720B lätta att transportera och snabba att rigga eller omplacera på plats. De är utformade för användning både i studion och på fältet. LED:belysningarna kan drivas med antingen en medföljande strömadapter eller två 14,8V V-Mount-batterier (medföljer ej), vilket gör dem idealiska vid utomhusfotografering. De kan enkelt styras via den inbyggda kontrollen, trådlös 2,4G-kontroll, Bluetooth, Nanlink-appen eller DMX /RDM.

  NanliteForza720_blogg2.jpg

  En ny bågformad Yoke-design möjliggör större justeringsvinkel på lamphuvudet. Enkelsidig lås-design underlättar avsevärt installation och noggrann justering. Med en quick-release-klämma kan du enkelt fixera kontrollenheten tätt på ljusstativet. Alla dessa konstruktioner och innovationer syftar till att skapa en snabb och stabil arbetsmiljö. LED-belysningarna har full kompatibilitet med det breda utbudet av valfria Nanlite-tillbehör, inklusive fresnel-linser, softboxar och lanternor, vilket ger användaren full flexibilitet och kreativitet.

  Det tysta kylsystemet är optimerat för ljudhantering och kan begränsa fläktljudet till en minimal nivå samtidigt som den fulla effekten bibehålls.

  Båda Forza 720 och 720B har Nanlites populära inbyggda praktiska effekter som t.ex: INT Loop, flash, pulse, storm, candle/fire, bad bulb, firework, explosion och mycket mer.

  Utmärkande egenskaper:

  • Forza 720B är världens mest ljusstarka LED bi-color spotlight
  • CCT på 5600K (Forza 720) och 2700-6500K (Forza 720B)
  • Ett omfattande utbud av kompatibla tillbehör
  • Ny bågformad Yoke-design
  • Maximal ljusstyrka 124 000 lux vid 1 meter
  • Steglös justering av ljusstyrkan (0-100%)
  • CRI 95/TLCI 96
  • Drivs via två stycken 14,8V/26V V-mount batterier eller medföljande nätdel
  • Bowens-fattning ger tillgång till en mängd olika ljusformare
  • Väger 4,8kg / 5,3kg

  Läs mer och förbeställ här: Forza 720 | Forza 720B