Snart smäller det!

Fyra handfasta tips på hur du fotograferar fyrverkerier.

1. Använd stativ

När man fotograferar fyrverkerier är stativ ett måste för att kamerans slutare ska vara öppen tillräckligt länge för att bilden ska få de långa vackra linjerna från explosionen utan att man får oönskad rörelseoskärpa i bilden. Se våra fotostativ här: Fotostativ

2. Inställningar

Se till att ställa in din kamera på manuellt läge så du kan styra över bländare och slutare helt själv. Bländaren kan du ställa in på runt f/8 för att få allt i bilden skarpt då fyrverkerierna inte kommer vara på exakt samma fokuslinje. Slutartiden beror helt på hur du vill att dina bilder ser ut men i regel brukar man ha en slutartid på mellan 2-10 sekunder för att få med hela explosionen. Använd en fjärrkontroll eller timer för att slippa skakningsoskärpa i bilden.

ISO vill du ha så lågt som möjligt, ISO 100-200. Stäng av brusreducering för att hinna ta så många bilder som möjligt. Stäng av autofokus och fokusera manuellt i förväg.

3. Använd ett vidvinkelobjektiv

Använd ett vidvinkelobjektiv för att få med hela explosionen samt lite miljö för att få en härlig känsla i bilden. Mest populära brännvidden är mellan 14mm - 24mm för att få med allt. Detta beror självklart helt på hur långt bort du står. Bilden ovan är tagen med brännvidden 29mm på en APS-C-sensor vilket motsvarar cirka 43mm på en fullformatssensor då jag stod en bit bort. Se våra sortiment på vidvinkelobjektiv HÄR >

4. Efterbearbetning

Att justera din fyrverkeribild i ett fotoredigeringsprogram som Capture One Pro kan göra stor skillnad för att få fram färgerna ordentligt.

DSC00010_gif.gif

Bilden ovan är tagen nyårsafton 2020 -> 2021 med Sony A6300 + Sony E PZ 18-105/4 G OSS, 29mm, ISO 100, f/8, 2,5 sekunder