• Gott nytt år!

    Vi säger tack och hej till 2022 och blickar framåt mot 2023.

    Världen fortsätter att vara en händelserik plats med allt vad det innebär och kamera-, mobil- och outdoorvärlden likaså! Under 2022 har vi rapporterat på över 80 nyheter i vår blogg och hoppas det händer mycket roligt nästa år också.

    Oavsett om ni fyrar ut året 2022 med färgglada explosioner eller på mer lågmälda sätt önskar vi er alla ett gott nytt år!

  • CyberPhoto på YouTube

    Se produkttester, föreläsningar, videoexempel och mycket mer!

    Vi strävar efter att ge dig kunskap om produkter innan du väljer att handla hos oss och får det du förväntar, därför arbetar vi ständigt med att utföra tester på de senaste heta produkterna. Förutom skrivna tester och testbilder har vi även en Youtubekanal där du hittar videoexempel, tester och information om kameror, mobiltelefoni och friluftsprodukter.

    Se vår videos här: youtube.com/cyberphoto

  • Samyang V-AF 24/T1,9 & 35/T1,9

    Se två videoexempel på Samyangs nya vidvinklar i V-AF-serien.

    Den nya V-AF-serien är världens första objektiv för videokreatörer med autofokus och är designade för att underlätta processen att skapa videoinnehåll. I skrivande stund har Samyang lanserat V-AF 24mm, 35mm och 75mm (alla med bländare T1.9) och nu återstår bara 20mm och 40mm T1.9 innan serien är komplett. De återstående två objektiven förväntas komma under första kvartalet 2023.

    Alla V-AF-objektiv är designade för Sonys fullformatskameror med Sony E-fattningen och har flera spännande och viktiga funktioner, så som kuggar för follow focus, indikatorlampa och en enhetlig design genom hela serien. Tack vare att de även delar samma vikt och storlek är det enkelt att använda objektiven med tillbehör som gimbals eller drönare, eftersom man inte behöver balansera om dem, vilket kan vara tidskrävande.

    Samyang V-AF 24/T1,9 FE


    Läs mer och beställ här: Samyang V-AF 24/T1,9 FE
     

    Samyang V-AF 35/T1,9 FE


    Läs mer och beställ här: Samyang V-AF 35/T1,9 FE

    Om du vill se mer från Samyangs V-AF-serie kan du se ett videoexempel med 75mm här: Samyang V-AF/T1,9

  • Test: Nikon Nikkor Z 17-28/2,8

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Nikons kompakta ultravidvinkelzoom!

    Nikon Nikkor Z 17-28/2,8 är en kompakt och ljusstark vidvinkelzoom som passar många olika fototillfällen, och speciellt lämplig för landskap-, natur- och arkitekturfotografering.

    Mats: Centrumskärpan är mycket bra redan på f/2,8, och vid nedbländning ökar skärpan framförallt ut mot kanterna. Det går inte se någon skillnad i mitten av bilden på f/2,8 och f/5,6. Som bäst skärpa från kant till kant ger den runt f/5,6 på samtliga brännvidder. Men beroende lite på brännvidd, fokusavstånd och motiv kan det naturligtvis vara behövligt att man bländar ner ytterligare om man vill att det ska vara skarpt över hela bilden.

    Motljusegenskaperna är också bra, det går att komponera med solen i bild utan att det uppstår en massa störande reflexer och spökbilder. Autofokus arbetar snabbt och relativt tyst, vilket också gör den lämplig för video med minskad risk för att AF:en stör ljudinspelningen. Men 100% ljudlöst är det som brukligt inte.

    Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 17-28/2,8 (Fullformat)

    Fler bilder tagna med Nikon Z 17-28/2,8 hittar du här ->>

  • Viltrox visar upp en ny 75/1,2 Pro AF STM till Fujifilm XF

    Nyhet

    När bakgrunden ska bort!

    Viltrox har annonserat att de snart kommer att släppa en AF 75/1,2 till Fujifilm XF. Objektivet är anpassat för APS-C-sensorer och är byggt helt i metall.

    Som namnet (AF) antyder är den utrustad med autofokusmotor men kan även fokuseras manuellt genom en brytare på sidan av objektivet eller genom kamerans inställningar. Även bländare kan styras manuellt via den klickade bländarringen.

    Utmärkande egenskaper: 

    • Stor bländare på F1,2 
    • Otroligt grunt skärpedjup 
    • HD Nano beläggning 
    • 16 element i 11 grupper 
    • Skarp bild med mycket hög upplösning 
    • Snabb och precis AF 
    • Fungerar utmärkt för video också 
    • Tre lager utav vatten och dammtätning 
    • USB-C kontakt för uppdateringar

    Läs mer och beställ här: Viltrox 75/1,2 Pro AF STM

  • Snart smäller det!

    Fyra handfasta tips på hur du fotograferar fyrverkerier.

    1. Använd stativ

    När man fotograferar fyrverkerier är stativ ett måste för att kamerans slutare ska vara öppen tillräckligt länge för att bilden ska få de långa vackra linjerna från explosionen utan att man får oönskad rörelseoskärpa i bilden. Se våra fotostativ här: Fotostativ

    2. Inställningar

    Se till att ställa in din kamera på manuellt läge så du kan styra över bländare och slutare helt själv. Bländaren kan du ställa in på runt f/8 för att få allt i bilden skarpt då fyrverkerierna inte kommer vara på exakt samma fokuslinje. Slutartiden beror helt på hur du vill att dina bilder ser ut men i regel brukar man ha en slutartid på mellan 2-10 sekunder för att få med hela explosionen. Använd en fjärrkontroll eller timer för att slippa skakningsoskärpa i bilden.

    ISO vill du ha så lågt som möjligt, ISO 100-200. Stäng av brusreducering för att hinna ta så många bilder som möjligt. Stäng av autofokus och fokusera manuellt i förväg.

    3. Använd ett vidvinkelobjektiv

    Använd ett vidvinkelobjektiv för att få med hela explosionen samt lite miljö för att få en härlig känsla i bilden. Mest populära brännvidden är mellan 14mm - 24mm för att få med allt. Detta beror självklart helt på hur långt bort du står. Bilden ovan är tagen med brännvidden 29mm på en APS-C-sensor vilket motsvarar cirka 43mm på en fullformatssensor då jag stod en bit bort. Se våra sortiment på vidvinkelobjektiv HÄR >

    4. Efterbearbetning

    Att justera din fyrverkeribild i ett fotoredigeringsprogram som Capture One Pro kan göra stor skillnad för att få fram färgerna ordentligt.

    DSC00010_gif.gif

    Bilden ovan är tagen nyårsafton 2020 -> 2021 med Sony A6300 + Sony E PZ 18-105/4 G OSS, 29mm, ISO 100, f/8, 2,5 sekunder

  • Drönarsöndag: Ett ovanligt (drönar)perspektiv

    Lämplig även på lägre altituder.

    Drönare tillåter oss att fånga bilder som annars hade varit omöjliga att ta, såvida man inte har tillgång till en helikopter eller en väldigt hög stege. Dagens bild ser dock inte ut som en drönarbild, den är tagen från ett låg perspektiv och är till och med lite vinklad uppåt.

    En fin fördel med drönare är att de som sagt möjliggör bilder som annars hade varit svåra att fånga men det gäller inte bara från höga höjder utan även från platser som är svårt att nå till fots. Denna bild hade lika gärna kunnat varit tagen med en vanlig kamera men eftersom jag inte kände mig helt bekväm med att ge mig ut på isen ännu så kunde jag skicka ut drönaren som bekymmerfritt svävar ovan den potentiella faran och fångar bilden.

    /Carl

    Klicka här för större bild

    Bilderna är tagna med DJI Mini 3 Pro


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • God Jul!

    Vi vill önska alla en riktigt God Jul!

    Tolv kändes som ett juligt nummer då julen är i tolfte månaden på den dubbeltolfte dagen, så varför inte ha 12 bokehgranar i dagens inlägg. En julgran fotograferad med tolv olika objektiv med olika karaktärer på deras bokeh. Vissa galna, vissa spännande och andra vackra. Det står längst ner på varje bild vilket objektiv som bilden är tagen med. Här är listan över de objektiv som vi använt:

    1. Meyer Optik Görlitz Trioplan 100mm f/2,8
    2. Meopta Belar 50mm f/4,5
    3. Minolta RF-Rokkor 250mm f/5,6 spegeltele
    4. MC Volna-9 50mm f/2,8
    5. Fujinon 55mm f/2,2 M42
    6. Meyer Optik Görlitz Domiplan 50mm f/2,8
    7. Helios-44
    8. Helios-44-2 med omvänd frontlins
    9. Leica Summilux 50mm f/1,4
    10. Fujinon GF 110mm f/2 R LM WR
    11. Meyer Optik Görlitz Primoplan 58mm f/1,9
    12. Leica Noctilux 50mm f/0,95

    För er som tycker att karaktärer hos olika objektiv är intressanta kan läsa mer här >>

    Återigen vill vi önska alla en riktigt God Jul!

  • Vilken GoPro är rätt för dig?

    Här är skillnaderna mellan Hero11 Black och lillasyskonet Mini.

    När man tänker "actionkamera" är lätt hänt att tankarna går till GoPro som har utvecklat actionkameror i 20 år nu. I år lanserade GoPro den elfte generationen av serien Hero och då även Mini som kan ses som något av en spirituell uppföljare till Session som också var en något mer kompakt och lättare variant.

    GoPro Hero11 Black och GoPro Hero11 Black Mini är i det stora hela väldigt lika men har några viktiga skillnader som kan vara bra att veta för dig står i begrepp att införskaffa dig en riktigt bra actionkamera.

    Likheter och skillnader

    Både Hero11 Black och Mini delar samma nya 27MP sensor och har samma inspelningsmöjligheter med 10-bit 5.3K 60fps, 4K 120fps och 2.7K 240fps video samt den fantastiska HyperSmooth 5.0 bildstabiliseringen.

    Den största skillnaden är att displayen fram och bak har plockats bort på Mini i favör till den mindre storleken och vikten men har istället fått en mindre display på ovansidan som berättar i vilket läge kameran befinner sig i. Med GoPro Quik-appen kan du via din telefon ändra inställningar och se Live View från kameran innan du startar inspelningen, samt använda telefonen som fjärrutlösare.

    Mini har på baksidan fått ett extra par monteringsfingrar för fler monteringsmöjlighetger. En annan viktig skillnad är att Mini kommer med ett inbyggt GoPro Enduro-batteri som laddas via USB-C och inte kan bytas ut. Det går dock bra att driva kameran från en inkopplad powerbank om så önskas.

     

    Vilken kamera till vem?

    GoPro Hero11 Black passar bättre om du vloggar eller skapar innehåll där du behöver se inramningen i realtid, även om du planerar att filma länge där batteribyten kan förekomma och att ha kameran inkopplad i en powerbank inte är optimalt. GoPro Hero11 Black Mini passar bättre om du planerar att montera den där liten storlek och låg vikt är till stor fördel, inte minst på drönare eller fordon.

    Om du har frågor är du alltid välkommen att ringa oss på 090 - 200 70 00 eller maila info@cyberphoto.se

    Läs mer här: GoPro Hero11 BlackGoPro Hero11 Black Mini

  • Fotohistoria: Flygspaningsobjektiv från WWII

    Ett av de mer ovanliga objektiven vi har i vårt museum är denna best från andra världskriget. Den väger 9,3 kilo och är 350mm hög och diameter på 160mm. Brännvidden är på 36 tum vilket innebär ca 915mm. Ljusstyrkan är på f/6,3 och objektivet har 16 bländarblad. Objektivet har märkningen 14A/2442

    Dessa objektiv har troligen använts på Sptifire eller Mosquito. Spitfire PR Type D (PR Mk IV) och PR Mk XI ska ha använt 36" objektiv. Spitfires som användes för flygspaning var ibland målade i ljusblått och något exemplar i rosa. RAF använde även bland annat Bristol Blenheim, Westland Lysander och den fantastiska De Havilland Mosquito för flygspaning.

    Detta objektiv användes i både F.8- och F.52-kamerorna och dessa kameror användes ofta i både Spitfire och Mosquito vid fotografering på hög höjd i dagsljus. Objektivet tillverkades från 1936 av J.H. Dallmeyer åt Air Ministry. Denna optik har suttit i någon av dessa flygplan och det hade verkligen varit spännande att veta exakt vilket av dem, och vad objektivet har fotograferat för något, men det kommer jag aldrig att få svar på.

    Du ser 3 bilder av objektivet här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Objektivet kommer från vårt museum

    Sista bilden är © IWM CH 19646 och visar en F.52 kamera med 36" optik som monteras i en De Havilland Mosquito.

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Förbättrad autofokus i tre av Tamrons objektiv

    Bra blir ännu bättre med ny mjukvara!

    Det handlar om Tamron 50-400/4,5-6,3 Di III VC VXDTamron 150-500/5-6,7 Di III VC VXD och Tamron 20-40/2,8 Di III VXD (samtliga för Sony E) där den största nyheten är att de två förstnämnda har fått förbättrad fokusering när det kommer till rörliga motiv. Alla tre objektiven har även fått stöd för Sonys AF Assist-funktion.

    Klicka här för den fullständiga listan av förändringar

    Product: 50-400mm F/4.5-6.3 Di III VC VXD (Model A067) Mount: Sony Latest Version: Ver.2 Last Update Date: 2022.12.15
    Update
    - Improved AF tracking performance when shooting moving objects
    - Compatible with AF Assist function during video recording
    - Added compatibility with TAMRON Lens Utility MobileTM Please update the firmware via TAMRON Lens UtilityTM.

    Product: 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD (Model A057) Mount: Sony Latest Version: Ver.3 Last Update Date: 2022.12.15
    Update
    - Improved AF tracking performance when shooting moving objects
    - Compatible with AF Assist function during video recording

    Product: 20-40mm F/2.8 Di III VXD (Model A062) Mount: Sony Latest Version: Ver.2 Last Update Date: 2022.11.29
    Update
    - Compatible with AF Assist function during video recording
    - Added compatibility with TAMRON Lens Utility Mobile


    Läs hur du uppdaterar objektiven härhttps://www.tamron.jp/en/support/release_note.html

  • Pentax utvecklar analoga kameror. Igen!

    Pentax proklamerar idag att de avser att utveckla nya analoga kameror. De menar att det finns en efterfrågan och att äldre kameror stiger högt i pris samt att äldre kameror ofta går sönder, och när de gör det så finns sällan reservdelar eller kompetent personal att utföra reparationer.

    Pentax tar nu steget och utvecklar analoga kameror igen och de ska börja med en billigare kompaktkamera, sedan en mer avacerad kompaktkamera för att i nästa steg utveckla en spegelreflexkamera då de menar att ungdomar söker just sådana produkter. Nu ska vi ha klart för oss att den japanska marknaden inte ser likadan ut som den svenska marknaden. De kanske har helt rätt. Här i Sverige skulle nog en mer avancerad kamera, gärna med en fin mekanisk känsla, kunna få mer framgång. Billiga analoga systemkameror finns det kartongvis av på marknaden. En Pentax P30 kan du lätt få för 100kr och skulle den gå sönder så är det bara att köpa en till. Så att de ser en markand för en billig systemkamera är något som jag inte kan se. 

    Om Pentax nu tänker sig en typ Pentax P30 med manuell fokusering eller en typ Pentax MZ med autofokus får framtiden utvisa. Jag gissar på en manuellt fokuserad kamera då de också nämner att de avser att de senare även kommer med en helt mekanisk kamera och senare en som är lite mer avancerad. Så de avser att lansera flera analoga kameror.

    Nu vet vi också hur Pentax fungerar ibland och det innebär att det kan ta flera år innan vi ser deras första anloga kamera komma ut på marknaden. Jag hoppas att vi får se deras första kamera i denna serie redan nästa år, men jag skulle inte tro det, jag gissar mer på 3-5 år bort.

    Skulle de bygga en Minolta CLE, eller Contax T, eller Nikon 35 Ti, eller rent av en Pentax MX istället så skulle de få betydligt bättre framgång, åtminstone i Europa. Ett annat tag vore att bygga en egen Hasselblad X-Pan, en kamera som fortfarande är högt efterfrågad och flitigt använd.

    Jag hoppas att Pentax klarar av att hänga sig kvar på marknaden, och att de har kraften att fullfölja sin analoga satsning. Pentax har historiskt varit populära men på senare år så har de bara en försumbar del av kameramarknaden. Det finns en liten men trogen grupp av Pentaxianer som troget fortsätter med Pentax. Vi håller alla tummarna för att det ska gå bra för Pentax.

    På bilden ovanför ser du en Pentax MX från 1976.

    /Thomas

     

  • Tävlingen #cybertröja är avgjord

    och två vinnare ska få sig var sin Instax Mini 11!

    Förra fredagen var det jultröjans dag och det firade vi med att tävla ut två st Fujifilm Instax Mini 11 + film. Tävlingen var uppdelad i två där man på vår Facebook och Instagram fick rösta på vem här på CyberPhoto hade bästa jultröjan och där var det Jennie (nr 4) som blev nr 1 med sin Grinchenprydda jultröja.

    Samtidigt pågick tävlingen på Instagram där man fick ladda upp ett bidrag på sin jultröja som vår jury här på CyberPhoto skulle utse en vinnare och där var det Wide och mamma Ronja som kammade hem vinsten.

    Vi säger ett stort tack till Fujifilm och alla som deltagit i tävlingen, både ni som skickat in bidrag och hjälp till att rösta fram vinnare. 

  • Test: Sigma 24/1,4 DG DN Art

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Sigmas ljusstarka 24mm för spegellösa kameror.

    Sigma 24/1,4 DG DN Art är lättare, mindre, vädertätad och specialdesignad för spegelfria kameror, en klar uppgradering mot Sigmas tidigare 24mm f/1,4 DG HSM som är mer anpassad för DSLR-kameror.

    Mats: I centrum och till stor del av bilden är skärpan mycket bra redan på f/1,4, dock lite svagare i kanterna och inte riktigt i nivå med t ex Sigma 20mm f/1,4 DN Art, 35mm f/1,2 Art och 40mm f/1,4 Art på f/1,4. Nedbländad runt f/4- f/11 blir det mycket skarpt och bra över hela bilden.

    Distorsion och kromatisk aberration håller sig på låga nivåer och något som bara märks i extremfall. Vinjetteringen är däremot rätt hög och som jag ser det objektivets svagaste punkt. Motljusegenskaperna är också relativt bra.

    Objektivet är vädertätat för damm och vattenstänk, men som brukligt är det inte 100% vattentätt. Framtill på linsen kan man montera cirkulära 72mm-filter, och baktill kan man också använda tunna gelatinfilter. Till exempel använda ett ND-filter baktill och pol-filter i den främre filtergängan.

    Läs hela testet här: Sigma 24/1,4 DG DN Art för Sony E | L-fattning

    Fler bilder tagna med SIGMA 24mm f/1,4 DG DN Art hittar du här ->>

  • Capture One Pro 23 - Nya smarta funktioner!

    Maria Pérez-Cejuela från Capture One berättar om de nya funktionerna som kan spara dig mängder av tid.

    Att efterbearbeta sina bilder är inte alltid ett måste men om du vill få ut det absolut mesta ur din kamera och sätta din personliga prägel på bilderna finns det mycket du kan göra med RAW-filerna i efterbearbetningen. Tyvärr kan det också ofta vara en rätt tidskrävande process men det behöver inte vara det.

    Capture One Pro 23 är den kompletta programvaran för att importera, redigera, konvertera och exportera dina RAW-bilder och i den här videon berättar Maria Pérez-Cejuela från Capture One om några av de nya smarta funktionerna för att du ska kunna lägga mer tid på det som är roligt med bildbehandling och mindre tid på det som är tråkigt.

    I videopresentationen berättar Maria om och demonstrerar följande:

    • Faster Culling (Snabbare urvalsprocess)
    • Smart Adjustments (Smarta justeringar)
    • Smart Styles (Smarta stilar)
    • Layers in Styles (Lager i stilar)
    • UX Improvements (Förbättringar av användarupplevelsen)

    Du sparar hela 40% på Capture One Pro 23 hos oss i samband med köp av valfri kamera eller objektiv.
    Läs mer här: Capture One Pro 40% Rabatt vid köp av kamera eller objektiv

    Oavsett om du är ny till Capture One Pro eller har provat på det tidigare kan du ladda ner och prova på Capture One Pro 23 gratis i 30 dagar från deras hemsida här: https://www.captureone.com/en

  • Drönarsöndag: Trollskog

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Pontus Wåhlin.

    Pontus: Jag och mina kompisar vandrade i skogen på senhösten i naturreservatet Jätturn. Skogen där är väldigt trollsk och Bauersk med historiska blickar från 1600-talet. Vårat mål var Jätturnsjön och Jätturnvallen. Väl framme försökte jag fånga skog, sjö och höstsol ifrån ovan. Det mörka vattnet och skogens färger som möter var väldigt fint.

    En video på höstsolen som lyser igenom på sjön, samt försöka fånga känslan finns här: Instagram

    Klicka här för större bild 1 | Bild 2 | Bild 3 | Bild 4

    Bilderna är tagna med DJI Mini 3 Pro


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Norrsken under fullmåne

    Veckans X-files är inskickad av Miska Saarikko.

    Den 6 december 2022 åkte jag upp norrut till Höga kusten, närmare bestämt till Kyrkdal nära Kramfors kommun, men redan nästa dag (7 december) hade vi några chanser att se norrsken, på grund av förutsägelser och löften om klar himmel.

    Så vi åkte på ett scoutuppdrag för att hitta en plats där jag kunde pröva lyckan att fånga ljusen och hittade en sjö som heter Valasjön, som ligger bara några mil väster om Bollstabruk.

    Nikon Z6 + Nikkor AF-S 14-24/2,8 G ED
    300 @ 14 mm, F/2.8, 5 sec, ISO 1600

    Se mer från Miska på Instagram: @saarikkophoto


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Tävling: Jultröjans dag

    Var med och tävla för chansen att vinna en Fujifilm Instax Mini!

    Idag är ingen vanlig dag, nej det är jultröjans dag och det firar vi med en dubbeltävling där priset är en Fujifilm Instax Mini + film!

    Vi behöver er hjälp att rösta fram er favorit bland dessa åtta av olika jultröjor varav en kommer vinna en Instax Mini + film. Du kan rösta på vår Facebook eller Instagram.

    Klicka här för att se större bild >>

    Men vi vill också se era jultröjor så om du är sugen på att vinna en Instax Mini och ett paket film gör du som följande:

    1. Ta en bild på dig själv eller en kompis som har på sig en jultröja.
    2. Ladda upp den på Instagram senast denna söndag 18/12, tagga inlägget med @instaxsverige och #cybertröja så vi hittar ditt bidrag.
    3. En vinnare kommer att koras av vår jury och presenteras på måndag 19/12

    ♥ Lycka till och trevlig helg!

  • Liveföreläsning: The Jubilee Expedition

    Ikväll kl 19:00 är det dags för Jonas Paurells andra föreläsning i en serie av fyra!

    Ikväll kl 19 fortsätter naturfotografen Jonas Paurell sin serie av föreläsningar och denna gång handlar det om det omöjliga uppdraget han och en grupp forskare tog sig an i början av året: The Jubilee Expedition.

    Då många har uttryckt önskemål om att Jonas föreläsningar ska hållas på engelska kommer denna att göra det för att så många som möjligt ska kunna ta del av informationen. Föreläsningen kommer också gå att se i efterhand med svensk undertext.

    Tidigt 2022 gav sig ett team på sex personer ut på ett omöjligt uppdrag för att återskapa en historisk expedition på dess 150-årsjubileum. Teamet försökte följa i fotspåren av professor AE Nordenskiöld från hans historiska expedition 1872.

    Projektets ledare, bevarandefotografen Jonas Paurell, delar med sig av sin historia om The Jubilee Expedition. Hur den skapades, vad han ville uppnå med den, hur den svåra expeditionen faktiskt var och fotografierna han skapade under några av de svåraste förhållandena på jorden.

    Var med på en kväll där vi föreställer oss det nästan ofattbara, diskuterar de skrämmande riskerna och de enorma belöningarna med att få möjlighet att fotografera något helt unikt.

    Click here for the english version

    Telling the story of the melting polar region through the lens of the scientists and a major adventure - an unsupported scientific expedition in one of the most hostile environments on earth.

    2022 a team of six people set off on an impossible mission to recreate a historical expedition on its 150-year jubilee in the name of climate advocacy. The team attempted to follow in the footsteps of Professor AE Nordenskiöld during his historical 1872 expedition.

    The project's leader, conservation photographer Jonas Paurell, shares his story about the The Jubilee Expedition. How it was created, what he wanted to achieve with it, how the hard expedition actually was, and the artworks he created in some of the harshest conditions on the planet.

    Join us for an evening where we imagine the almost unimaginable, discuss the frightening risks and the huge rewards of having an opportunity to photograph something truly unique.

    Se förra föreläsningen här: Live: Bevarandefoto För Naturfotografer

  • Nyhet: NanLite U-Frame

    Nyhet

    Smidiga green screen-kit för professionella resultat.

    Detta kit kommer med allt du behöver för att sätta upp en professionell green screen vart du än befinner dig. Levereras med en ram och väska så att du kan transportera din green screen och montera upp den med lätthet.

    Skrynkbeständig bakgrundsduk 
    Tyget är gjort i förstärkt material vilket ser till att det inte blir genomskinligt och skrynklar sig för mycket. På så sätt blir det enkelt att spänna upp tyget med en jämn yta så att du slipper färgskuggor och veck för att få en ren chroma key.  

    Exakt Chroma key färg 
    Den gröna färgen på tyget har ett högt renderingsindex vilket innebär att den är precis den typ av grön för den mest effektiva Chroma Keyn.

    Utmärkande egenskaper: 

    • Skrynkbeständig 
    • Exakt Chrome Key färg 
    • Stadig portabel ram 
    • Resväska 

    Leveransstart för NanLite U-Frame-kiten förväntas i mitten av januari 2023.

    Beställ här: NanLite 3522U U-Frame 3,5 x 2,2 mNanLite 1822U U-Frame 1,8 x 2,2 m

    NanliteGreenScreen_blogg2.jpg

  • CyberPhoto är Årets Butik Foto&Video för 5:e året i rad

    Ett stort tack till alla som lämnat omdömen och gjort detta möjligt!

    Prisjakt har under många år delat ut utmärkelser till de e-butiker som får de allra bästa betygen av sina kunder. Årets butik Foto&Video har tilldelats oss och det är femte året i rad som vi får titeln. Utmärkelsen baseras på kundernas egna omdömen mellan den 1 dec 2021 - 30 nov 2022. Tidigare i år firade vi 27 år på nätet medan vår butik i Umeå har funnits i hela 67 år.

    Vi är så tacksamma för de som har lämnat omdömen och väljer oss, våra kunder betyder allt för oss. Vi arbetar dagligen med att hjälpa och ta hand om dem som gett oss förtroendet att vara deras butik. Vi kommer att fortsätta vårt arbete att finnas där för dig som är kund och vi kommer också att fortsätta vägleda, inspirera och utbilda inom vår bransch. Det är den lilla skillnaden som gör skillnaden, säger Patrick Ohlsson, vår vd här på CyberPhoto.

    Peter Greberg, vd på Prisjakt berättar: När konsumenter beskriver framgångsrika e-handlare så är det ofta snabb frakt och bra priser som är i topp. På den fronten levererar CyberPhoto utan problem, men det är också något annat som definierar just den här butiken. Kunderna hyllar nämligen CyberPhoto för deras goda service, bemötande och trevliga personal. Det här visar vilken unik relation CyberPhoto lyckats bygga med sina kunder. Det råder ingen tvekan om att de är värda det här priset, som de nu lyckats vinna hela fem år i rad.

  • Fotohistoria: Contaflex TLR

    Det finns två typer av Contaflex. Den första som lanserades i september 1935. Det är den vi ska titta på nu och det var den första kameran med inbyggd ljusmätare . Det är en tvåögd spegelreflex (TLR) som ovanligt nog tar 135-film och ger 24x36mm negativ. De flesta tvåögda spegelreflexer tar 120-film och ger 6x6cm negativ. Finns också några som tar 127-film och ger 4x4cm negativ. De andra Contaflex lanserades på 50- och 60-talen och dessa var enögda spegelreflexer (SLR).

    Contaflex designades av Oskar Bergen under ledning av Hubert Nerwin på Zeiss Ikon i Dresden i Tyskland. Den använde samma typ av metallgardiner i slutaren som Contax I, Contax II, Contax III, Nettax och Super Nettel. Själva slutaren var av en annan konstruktion, och tyvärr var slutaren så komplicerad att den var känslig och opålitlig. 

    Contaflex var som sagt världens första kamera att ha en inbyggd ljusmätare. Det var en okopplad mätare av selen-typ. Dr. Küppenbender på Zeiss Ikon hade patenterat en kopplad ljusmätare men tydligen så kändes den inte aktuell att använda just då.

    Sökarens objektiv är ett fast Carl Zeiss Jena 8cm f/2,8, vilket är lite udda då den ger en snävare bild än vad standardoptiken på 5cm ger. Fokuseringen styrs av en ring med grepp som sitter runt sökaroptiken. Optiken som tar bilden är utbytbart men hade en speciell fattning och var inte kompatibel med Contax objektiv för deras mätsökarkameror.

    Contaflex var en av de dyraste kamerorna på marknaden vid den tiden. Den hade ingen stor framgång och var kanske lite av ett experiment. Den gav dock flera funktioner vidare till mätsökarkamerorna Contax II och III. Det sägs att 7000 sökarobjektiv beställdes från Carl Zeiss Jena. Vissa menar att totalt 7500 kameror tillverkades, andra kring 4500 kameror.

    De objektiv som fanns var dessa:

    • Biogon 3.5cm f:2.8, med en speciell sökare. 2300st beställdes av Zeiss i 4 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar.
    • Orthometar 3.5cm f:4.5. 300st beställdes av Zeiss i 1 leverans men till både till Contaflex och Contax fattningar.
    • Sonnar 5cm f:1.5. 16500st beställdes av Zeiss i 11 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar. Troligen ytterligare 1300st för Contaflex, levererade i 2 leveranser.
    • Sonnar 5cm f:2. 16000st beställdes av Zeiss i 11 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar.
    • Tessar 5cm f:2.8. 4699st beställdes av Zeiss i 4 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar.
    • Sonnar 8.5cm f:2. 2905st beställdes av Zeiss i 8 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar.
    • Triotar 8.5cm f:4. Endast 200st beställdes av Zeiss i 2 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar. Troligen ytterligare 150st för Contaflex, levererade i 2 leveranser.
    • Sonnar 13.5cm f:4. 3140st beställdes av Zeiss i 5 leveranser men till både till Contaflex och Contax fattningar. Troligen ytterligare 150st för Contaflex, levererade i 2 leveranser.

     

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • CyberPhoto Content Partner: Stoffe & Julia

    Det är med stor glädje och stolthet vi presenterar våra nya Content Partners, det äventyrande paret Stoffe & Julia!

    Kristoffer och Julia har nyligen påbörjat sin årslånga resa över världen som de kommer att berätta under resans gång. I texten nedan kan du läsa om hur tankarna gick hos dem samt få värdefulla tips för dig som planerar att göra en liknande resa.

    Vi heter Kristoffer och Julia och är ett livsglatt par som älskar att upptäcka nya platser, möta människor och skapa minnen! Vi har båda tidigare tagit oss an utmaningar och upplevt världen men då på olika håll, men nu gör vi det tillsammans. Vi träffades för två år sedan och bara ett halvår efter stod det klart att vi skulle resa världen över under ett års tid! Från början var tanken att lämna Sverige redan i årsskiftet 21/22 men med rådande läge i världen beslöt vi oss för att skjuta upp det till den första September istället, och nu är vi äntligen iväg!

    Ingen av oss har direkt känt att ett vanligt 8-5 jobb är den ultimata passformen i vår livsstil, utan vi gillar att vidga vyerna och inte alltid följa normen. Därför kände vi att det här var det vi ville göra just nu i livet eftersom möjligheten uppdagade sig och motivationen att arbeta hårt fanns. Vi vet att vi inte kommer kunna leva på det här sättet resten av våra liv, men det är en perfekt tid att göra det nu!

    Om någon planerar att göra en likande resa som vi och har tänkt vara borta under en längre tid vill vi kasta med 3 snabba tips!

    1. Planera inte för mycket. Det är bra att ha en grundplan och eventuellt bokat den första rutten, men lås inte fast hela resan då ni inte vet hur den kommer bli innan ni är där och får uppleva det.
    2. Räkna med oplanerade utgifter. Dessa behöver inte alltid vara negativt betonade då det exempelvis kan handla om en oförglömlig aktivitet eller upplevelse som dykt upp utan att ni visste om det.
    3. Försök att ta problem med en klackspark. Saker kommer hända längs vägen och det kan vara sånt som känns jobbigt just då. Försök då att zooma ut en sväng och tänk varför du är där, det är troligtvis din livs resa och det här är bara en liten del av det oförglömliga du gör!

    Att försöka få ner i text exakt vad vi skulle vilja ha med hem på våra minneskort är näst intill omöjligt! Drönarbilder på otroliga landskap, porträtt av intressanta och inspirerande människor samt filmklipp på tidiga bergsturer är bara ett axplock av vad som står med på listan, men grunden är att vi ska kunna kolla tillbaka och återuppleva resan om och om igen när vi ser dom!

    Vad gäller vilka produkter som finns med i våra ryggsäckar kommer det komma ett helt blogginlägg om, men här är några av favoriterna än så länge. För den som snabbt vill kunna dokumentera rörligt och stillbild vid samma tillfälle rekommenderar jag Sony A7 IV. Det är en fantastisk kamera och tillsammans med filter ifrån NISI kan man snabbt skapa en organisk och trevlig känsla i sina filmklipp och bilder!

    Men den produkten som än så länge har gått mest varm, och då inte baserat på graderna i luften, är Fujifilm X100V! Till en början var jag osäker på om vi skulle använda den eftersom vi hade med oss Sony kameran också, men oj vad jag hade fel. Det är en perfekt kamera för att fånga de vardagliga stunderna utan att använda sin telefon. Och med de olika simuleringar och ”recept” man kan baka in så levererar den färdiga jpeg bilder i världsklass som inte behöver redigeras i efterhand!

    ContentPartnerStoffeJulia_blogg3.jpg

  • Test: Fujifilm X-T5

    Vi har testat Fujifilm X-T5, en kamera som verkligen tilltalar den passionerade fotografen med sin klassiska layout.

    Thomas skriver så här: "Jag gillar verkligen Fujifilm X-T5 på många nivåer. Detta är en av de absolut roligaste kamerorna att fotografera med. Jag gillar att ha en riktigt tidsratt, en riktig bländarring, en riktigt ISO-ratt och en riktig exponeringskompensationsratt. Jag blir glad av att använda Fujifilm X-T5 och jag sporras till att fotografera med den. Den är smidig att använda, den är smidig att ta med sig och den har smidiga objektiv.​"

    Läs hela testet här: Fujifilm X-T5 >>

     

     

  • Glad Lucia!

    Lusse lelle, lusse lelle, elva nätter före jul...

    Stearinljus, Luciatåg och gula bullar med smak av saffran, nog är det den 13 december idag! 

    Bilderna är tagna av vår förträffliga Content Partner Sandra Hallnor, även känd som Portraits of Lapland. Du hittar självklart Sandra på Instagram, där under användarnamnet @portraitsoflapland

    Klicka här för större bild 1 | bild 2

    Glad Lucia önskar vi på CyberPhoto!

  • Drönarsöndag: Två broar

    Den som väntar på något gott...

    ...väntar ibland förgäves.

    Den här bilden är tagen en bit utanför Vännäs när jag var ute och testade DJI Mini 3 Pro i någorlunda snöfall (det gick bra). När jag såg tågspåret tänkte jag att det skulle vara fräckt om jag kunde få en bild med ett passerande tåg på bron men tiden gick och inget tåg kom så när mitt tålamod, drönarens batteri och temperaturen i mina händer alla närmade sig 0 gav jag upp och beslöt mig att försöka igen en annan dag, men då ta tågtabellen till hjälp. Jag tycker dock att bilden med de två broarna blev rätt fin ändå.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro

    /Carl


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Sölvesborgsbron

    Veckans X-files är inskickad av Jonas Håkansson.

    Jonas: Fantastiskt vackra Sölvesborgs bron.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med Nikon Z fc - F/8 15s 65mm


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Nyhet: DJI Mini 3

    Nyhet

    DJI lanserar en lillebror till Mini 3 Pro!

    I somras fick vi stifta bekantskap med DJIs nya stjärna på drönarhimlen, Mini 3 Pro, som byggde vidare på deras serie av kompakta och lättviktiga drönare i Mini-serien. Mini-drönarna har framförallt varit inriktade mot entusiasten men i och med DJI Mini 3 Pro uppstod plötsligt ett alternativ för den lite mer avancerade drönarpiloten som både kräver profesionella funktioner och hög bildkvalitet i en flygfarkost under 249 gram.

    DJI Mini 3 är en lite enklare variant av Mini 3 Pro som delar samma design, kamera och många av funktionerna hos storasyskonet men till ett mer budgetvänligt pris. DJI Mini 3 är ett utmärkt val för dig som vill ha en kompakt drönare med hög bildkvalitet där du endast behöver fota och filma för att sedan lägga ut materialet direkt på sociala medier utan att någon bearbetning krävs.

    Skillnaderna mellan Mini 3 & Mini 3 Pro

    • Säkerhet & flygassistans: Pro-versionen har hinderavkänning och APAS 4.0 som låter drönaren känna av hinder och intelligent undvika dem. Mini 3 saknar dessa funktioner, detta gör Pro-versionen säkrare att flyga med i komplexa miljöer. 
    • Videoöverföring: Pro-versionen har O3 medans Mini har O2. Detta innebär att Pro ger dig stabilare live-vy i kontrollen när du är ute och flyger. Upplösning på live-vyn i Mini 3 är på 720p medan PRO är 1080p. Upplösningen på inspelat material påverkas inte. 
    • Bildkvaliteten: Mini 3 spelar in i 100 Mbps med 8 bitars färgdjup. Pro ger dig 150 Mbps med 10 bitars färgdjup.  
    • Effektiv upplösning på foton: Mini 3 tar 12MP bilder medans Pro tar bilder med 48 MP. 
    • Ljuskänslighet: Mini 3 har ett ISO-omfång mellan 100-3200, Pro har 100-6400. 
    • Inbyggda filmfunktioner: På Mini 3 saknas FocusTrack, ActiveTrack, Mastershots och Timelapse. 
    • QuickShots: Mini 3 har alla förprogrammerade kamerarörelser som Pro förutom Asteroid.

    Utmärkande egenskaper: 

    • 1/1,3"-sensor 
    • Videoinspelning upp till 4K/30p, 8-bit, 100 Mbps 
    • 12MP RAW-foton
    • QuickShots 
    • 38 minuter flygtid 
    • Väger under 249 gram

    Läs mer och beställ här: DJI Mini 3

  • Test: Fujifilm Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro

    Test

    Vi har testat Fujifilm Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro som är en smidig och lätt optik som kan ta riktigt fina närbilder.

    Thomas skriver så här: "Jag använde nya Fujifilm X-T5 med 40 MP sensor på alla bilder så jag har pressat objektivet maximalt. Fujinon XF 30mm F2,8 R LM WR Macro tecknar skarpt från hörn till hörn redan vid f/2,8 och ytterligare nedbländning ger bara minimal ökning av skärpan. Blända ner på denna optik gör man mest för skärpedjupets skull.​"

    Läs hela testet här: Fujifilm Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro >>

  • Sonyspecial

    Igår hade vi Sony på besök i butiken!

    Igår torsdag den 8 december befann sig Sony i vår butik och erbjöd nyfikna besökare möjligheten att klämma och känna på deras produkter, bland annat de spännande nyheterna A7R V och FX30.

    Vi tackar Sony och alla som kom förbi och önskar er alla varmt välkomna tillbaka!

  • Fotohistoria: Canon A35F

    Idag ska vi titta på en mycket vanlig kamera och just av den anledningen så är den en del av fotohistorien. Canon A35F lanserades i mars 1978 och var en av Canons sista mätsökarkameror. Den hade släktdrag från Canonet 28. Den ersattes redan 1979 av Canon AF35M.

    Canon A35F har en kopplad mätsökare. Optiken är en 40mm f/2.8, med 5 linselement i 4 grupper. Slutaren klarar 1/320s - 1/60s. Du kan ställa ISO 25, 50, 100, 200 och 400. Kameran använder ett PX625 batteri för ljusmätningen som har en CdS-cell. Ett AA-batteri för blixten som är av pop-up-typ och har ledtal 12. Kameran är 122mm x 75mm x 61mm och väger 500g.

    Jag har testat objektivet från denna kamera på en modern kamera. Klicka här för att se den testen>>

    Blixtsystemet kallades CATS, vilket står för Canon Auto Tuning System. Detta system ser till at bilderna är korrekt exponerade beroende på avståndet. 

    Canon A35F såldes inte i Japan, men däremot Canon A35 Datelux som är samma kamera men med inbyggt datumbakstycke.

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Event: Sony Wildlife Explorers

    Den 12 december är du välkommen på ett fullspäckat onlineevenemang, helt gratis!

    Sony välkomnar dig till ett fullspäckat liveevent den 12 december där du får lära dig mer om naturfotografering och hur Sony Wildlife Explorers ser effekterna av klimatförändringar i sitt arbete. Onlineevenemanget börjar med föreläsningar av Wildlife Explorers och avslutas med en gemensam diskussion om fotografi, klimatförändringar och vilda djur.

    Sony Wildlife Explorers är Melissa Schäfer, Fredrik Granath, Staffan Widstrand, Floris Smeets, Magnus Lundgren, Marcus Westberg och Roy Mangernes. Deras prisbelönta arbete lyfter fram bevarande och mångfald. Deras starka bilder och videor är fängslande samtidigt som de skapar medvetenhet om viktiga ämnen inom natur- och djurlivssfären. Alla Wildlife Explorers har unikt berättande genom sitt arbete i olika miljöer.

    Delta gratis i detta onlineevenemang den 12 december kl 15:00

    Klicka här för att registrera dig: Wildlife Explorers Event

    Program

    15:00 Välkommen

    15:15 “Polar Tales”, av Melissa Schäfer & Fredrik Granath Berättande i isens, livets och framtidens namn. Arktis och klimatförändringar sett genom isbjörnens ögon.

    15:45 Paus

    15:55 ”Ett uråldrigt naturarv”, av Staffan Widstrand Ett besök i några av Sveriges snabbt försvinnande gammelskogar och de eleganta vildväsen som kallar dessa för sitt hem. Om känslan av att vara i en 8000 år gammal skog och hur man kan fotografera dem på ett sätt som kan förmedla den där wow-känslan.

    16:25 Paus

    16:35 ”Den nordiska vinterns strider”, av Floris Smeets Floris kommer att berätta om vad som driver honom att fortsätta gå ut i naturen för att fånga en viss bild och klimatförändringarnas effekter på det nordiska djurlivet under vintern.

    17:05 Paus

    17:15 “Wild Ocean - 80% unmapped, unobserved, and unexplored”, av Magnus Lundgren Möt havets fascinerande djurliv, samtidigt som Magnus berättar om varför havet är vår så viktiga och förbisedda livsmiljö på jorden.

    17:45 Paus - Introduktion till paneldiskussion, Q&A

    17:55 Paneldiskussion, Q&A

    18:25 Paus

    18:30 Paneldiskussion och Q&A fortsätter

    19:00 Programmet avslutas

    SonyWildlifeExploreres_blogg2.jpg

  • Nyhet: Röde VideoMicro II

    Nyhet

    Röde är tillbaka med uppföljare till deras populära mikrofon för innehållsskapare!

    Röde VideoMicro II är ett nytt riktmärke för shotgunmikrofoner av den kompakta sorten. Denna mikrofonen har ett transparent och riktat ljud idealiskt för contentskapare och filmare. En mikrofon kan inte vara mer lättanvänd än den här.

    Mikrofonen kräver varken batterier och komplicerade inställningsfunktioner så det är bara att koppla in den i din kamera eller smartphone och börja spela in. Den har också det helt nya Helix™ Isolation Mount-systemet för överlägset skydd mot stötar och krockar.

    Utmärkande egenskaper:

    • Ultrakompakt och lätt on camera-shotgunmikrofon
    • Otroligt lätt att använda
    • Mycket riktade superkardioida polära mönster
    • Plug-in strömdrift – inget batteri krävs
    • 3,5 mm TRS-utgång för anslutning till kameror eller kompatibel mobil enhet
    • HELIX™ monteringssystem
    • Både högkvalitativt skum och vindpäls ingår
    • Designad och tillverkad i RØDEs toppmoderna tillverkningsanläggningar i Sydney, Australien

    Läs mer och beställ här: Röde VideoMicro II

  • Test: Fujifilm Fujinon XF 18-120/4

    Vi har testat Fujifilm Fujinon XF 18-120/4 som är en unik optik som anpassats till största del för filmning.

    Thomas skriver så här: "Jag måste dela upp min slutsats för två olika typer av fotografer, nämligen filmaren och stillbildsfotografen. De flesta är i och för sig hybridfotografer idag som både filmar och tar stillbilder, och i de flesta fall så spelar det ingen roll, men denna optik kräver en knivskarp gräns mellan film och stillbild."

    Läs hela testet här: Fujifilm Fujinon XF 18-120/4 >>

  • CyberPhotos foto-ordlista

    Här hittar du korta och förenklade förklaringar på ord, namn, förkortningar!

    Kameravärlden är fullsmockad med knepiga termer och förkortningar som APS-C, Intra och HSS och därför har vi har satt ihop en ordlista på dessa för att du enkelt ska få en förklaring. Listan rör mest digitalt men även lite analogt.

    Vem vet, detta kanske är den enda ordlistan du någonsin lär behöva?

    Se ordlistan här: Foto-Ordlista

  • Drönarsöndag: Hela regnbågen

    Hela regnbågen, men den borde kanske egentligen heta regncirkeln.

    Thomas hos oss tog denna bild i september men det är först nu som vi fått spridningsillstånd på den. Han berättar: "Äntligen har jag lyckats fånga hela regnbågen! På rätt höjd och rätt vinkel så kan man se hela cirkeln. Och, ja, de är faktiskt runda. Jag behövde ta 12 bilder för att hela "bågen" skulle rymmas och sedan satte jag ihop dem till ett panorama."

    Klicka här för att större bild >>

    Bilden är tagen med DJI Mavic 3


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Forsmobron

    Veckans X-files är inskickad av Jeffrey Wall.

    Jeffrey: Jag är astrofotograf med förkärlek för norrsken, men fotar allt som framhäver magin som uppstår nattetid, dimma, vintergata, stjärnor osv. Bilden är från en av mina favorispots, Forsmobron utanför Sollefteå. Detta var min andra tripp dit. Första repan var hösten 2021. Tänkte då ta mig över till denna sida älven via kraftverket som är bakom mig i bild, men det var igenbommat med taggtråd och ogenomträngligt. Fick leta mig fram till nån småväg i skogen från andra hållet. Körde in på en liten väg och det låg nåt ensligt garage där. Tänkte att jag ställer mig vid det så står jag inte i vägen, inga bostadshus eller nåt.

    Knatade den smala, branta, leriga vägen ner till kraftverket bakvägen. Fick dra mig fram längs taggtrådsstängsel bland sly i brant nipkant för att komma till platsen där fotot togs. Väl åter var det fullt av folk vid garaget. Djungeltrumman gick i byn att nån åkt in och ett gäng motorintresserade killar var där och letade "tjuven". Det blev lite hett läge när jag dök upp men lugnade ner sig när de fattade vad jag gjorde där.

    Nu när jag var där och tog denna bild såg jag till att varsko garageägaren att jag var på gång så det var OK. Slapp risk att få ett kok stryk den här gången. Men släpa mig efter taggtråden i nipkantens sly fick jag göra i alla fall. Men klart värt besväret...

    Klicka här för större bild >>

    Fotodatum: 2022-09-03 @ 23:46
    Kamera: Sony A7R II
    Objektiv: Sony FE 14/1,8 GM @ f/1.8
    ISO: 640
    Exponering: 5 sek

    Följ Jeffreys nattfotografiska resa på Instagram: @norrland.by.night


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Tävling: Hur hittar du ditt flow?

    Tagga oss och vinn en unik yogamatta.

    Nu när december rullar in så hoppas vi att du får tid att gå ner i varv. Med lugnet kommer en känsla av flow som hjälper oss att fortsätta vara lekfulla och kreativa. Canon har en fin vinterkampanj som berättar mer om mindfullness och dess inverkan på skapandet.

    Vi vill uppmärksamma det här lite extra så här kommer en specialdesignat pass kamerayoga till dig från vår kollega Robin. Med glimten i ögat bjuder han in dig - och en av våra klassiska Canonkameor från kameramuséet - att hitta lugnet igen. Här ser vi yogaposer som tidigare varit helt okända för världen.

     

    Hur hittar du ditt flow?

    Allt du behöver göra för att delta i tävlingen är att ta en bild och ladda upp på Instagram där du visar hur du skapar lugnet i vardagen och hittar tillbaka till ditt flow. Tagga även bilden med #cyberphotoflow och följ oss @cyberphoto_se på Instagram. 20 harmoniska vinnare kommer att väljas ut av vår jury och få var sin läcker Canon-röd yogamatta i begränsad upplaga hemskickad.

    CanonFYF_gif.gif

    Regler för tävlingen

    Bilden ska vara tagen av dig och uppladdad på Instagram med taggen #cyberphotoflow senast 2022-12-15 samt att du följer oss @cyberphoto_se. Max 1 bidrag per deltagande. Om fler bidrag laddats upp är det den senaste bidraget som gäller. Tävlingen pågår till den 15 december och 20 vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury och kontaktas på fredag den 16 december.

    Vinnarna kommer sedan att kontaktas samt de vinnande bidragen publiceras i vår blogg och på sociala medier. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Juryns beslut kan ej överklagas. Anställda samt familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

    Lycka till!

  • Fotohistoria: Minolta Hi-Matic F

    Minolta Hi-Matic F var en av Minoltas riktiga storsäljare. En sann klassiker som du säkert känner igen utseendet på. Vi ska titta närmare på den och även inuti den. Vi har ett helt gäng Hi-Matic F i muséet, både i svart och i silver. När jag kollade runt i både vårt museum och på webben så hittade jag även Hi-Matic E, 7, 7S, 9, 11, 5, FP, G, 7SII, CS, S, SD, S2, AF, AF2, AF2-M, G2 och GF. Så detta inlägg fokuserar på Hi-Matic F men vi tar väl och kikar på hela Hi-Matic-serien.

    1962, här börjar vår historia med att Minolta lanserar sin första Hi-Matic. Det var Minoltas första kamera med exoneringsautomatik. Den såldes även som Ansco Autoset, och den modellen blev ökänd då astronauten John Glenn tog med sig en sådan ut i rymden. Minilta Hi-Matic fanns med två olika objektivalternativ: 45mm f/2 eller 45mm f/2,8. Både bländaren och slutartiden ställdes in automatiskt med hjälp av en selen ljusmätare.

    1963 lanseras Hi-Matic 7. Den hade en ljusstarkare optik med f/1,8 och den använde en CdS-cell istället för en selenmätare. Du kunde ställa exponeringen manuellt på denna kamera om du så önskade.

    1966 lanseras både Hi-Matic 7S och Hi-Matic 9, båda släppta 1966, var något förbättrade versioner av den populära Hi-Matic 7. Jämfört med 7 hade 7S mätsystemet Contrast Light Compensator (CLC). CLC hade två CdS-celler anslutna i serie som påstods erbjuda överlägsen ljusmätning, särskilt i högkontrastbelysning. Hi-Matic 7S fick också en kopplad blixtsko. Hi-Matic 9 var samma kamera som Hi-Matic 7S men hade en mer avancerad och snäppet ljusstarkare optik på f/1,7 samt utöklade slutartider.

    1969 lanseras Hi-Matic 11. Varför ingen Hi-Matic 10? Denna var lik Hi-Matic 9 men hade bländarautomatik och saknade bländarring. Samma år lanseras även Hi-Matic C och Hi-Matic 5. Dessa hade ett kompaktare objekitv, ett 40mm f/2,7. De hade mindre slutartidsomfång och saknade kopplad mätsökare. Hi-Matic C hade infällbart objektiv. Hi-Matic 5 var en budgetmoddell av Hi-Matic C och dess optik var inte infällbar.

    1971 lanseras Hi-Matic E var en förbättrad variant av Hi-Matic 5 och har kopplad mätsökare. Den har ett 40mm f/1,7 optik. Denna kamera använder samma Electro Control automatiska exponeringssystem som finns på Yashica Electro-kamerorna.

    1972 lanseras Hi-Matic F, den kamera som jag ursprungligen hade tänkt att detta inlägg skulle handla om. Hi-Matic F är budgetvariant av Hi-Matic E. Samma kamerakropp och Minolta behöll Electro Control automatiskt exponeringssystem på F men optiken blev en enklare variant, en 38mm f/2,7. CDS-ljusmätaren styr både tid och bländare, inga manuella inställningar. Den klarar ISO 25- 500. Mätsökaren saknar mekanisk parallaxkompensation och den anges med linjer i sökaren i stället. Du kan ställa in led-talet på blixten så styr kameran bländaren utifrån avstånd så blir det bra exponerat. En enkel men fungerande lösning. Slutaren kommer från Seiko och klarar 1/724s - 4s. Blixtsynk på 1/20s. KAmeran väger 360 gram och använder RM-640 batteri. Storleken är 113 x 73 x 54mm. Jag har skruvat isär en i silver och även om kåporna ser ut att vara av metall så är de endast i plast. Själva kamerakroppen är också helt byggd i plast. Kameran ser bra ut och känns även bra men det var lite av en besvikelse att se att allt detta var i plast. På Konica C35, som är en liknande kamera, så är både kåpor och chassi helt i metall.

    Hi-Matic F fanns i både svart och silver. Den svarta såldes som Hi-Matic CS på vissa marknader. Det finns även en udda variant som heter Hi-Matic FP, där P står för "professional", vilket kanske är att överdriva. Förutom av den är i "professionellt" svart så har den en inbyggd självutlösare, det är all skillnad. 

    1974 lanseras Hi-Matic G. Minolta prutade bort Electro Control automatiska exponeringssystemet samt den kopplade mätsökaren. En budgetmodell.

    1977 lanseras Hi-Matic 7 SII. Den ansågs ha en av de finaste avståndsmätarna. Den har ett 40 mm f/1,7 objektiv. Den har bländarautomatik och manuell inställning. 

    1978 lanseras Hi-Matic S och SD samt S2 och SD2. Den har inbyggd blixt, exponeringen är helt automatisk, optiken en 38mm f/2,7. Hi-Matic S2 har en enklare optik på 38mm f/2,8. SD och SD2 är samma kameror fast med datum. Alla saknar kopplad mätsökare.

    1979 lanseras Hi-Matic AF som i stort sett är en Hi-Matic S2 med autofokus.

    1981 lanseras Hi-Matic AF2. Detta var första kompaktkameran som har aktiv infraröd autofokus. Den hade också en "buzzer" som lät om motivet är för nära eller om det är för lite ljus. Ett 4-linsigt 38mm f/2,8.

    1982 lanseras Hi-Matic AF2-M. Samma kamera som Hi-Matic AF2 med med motordrift av filmen.

    1982 lanseras Hi-Matic G2. Vissa säger redan 1981. En uppdaterad Hi-Matic G, men vad som egentligen skiljer förutom den nya loggan framgår inte riktigt.

    1984 lanseras Hi-Matic GF som är en plastig budgetmodell med en enkel optik. Onödigt vetande om denna är att den aldrig såldes i USA. Exponeringen sköttes manuellt med tre symboler för soligt, delvis molnigt och molnigt och fokuseringen saknade mätsökare och ställdes in i fyra steg från 1m till oändligt. Här har Hi-Matic urartat från en kvaltietsprodukt till skräp.

    Det fanns som du ser ett helt gäng olika kameror i Minoltas Hi-Matic-serie. Många av dessa har tillverkats och sålts i mycket stora kvantiteter.

    Du ser 9 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas