Bloggpost

2022-12-20

Pentax utvecklar analoga kameror. Igen!

Pentax proklamerar idag att de avser att utveckla nya analoga kameror. De menar att det finns en efterfrågan och att äldre kameror stiger högt i pris samt att äldre kameror ofta går sönder, och när de gör det så finns sällan reservdelar eller kompetent personal att utföra reparationer.

Pentax tar nu steget och utvecklar analoga kameror igen och de ska börja med en billigare kompaktkamera, sedan en mer avacerad kompaktkamera för att i nästa steg utveckla en spegelreflexkamera då de menar att ungdomar söker just sådana produkter. Nu ska vi ha klart för oss att den japanska marknaden inte ser likadan ut som den svenska marknaden. De kanske har helt rätt. Här i Sverige skulle nog en mer avancerad kamera, gärna med en fin mekanisk känsla, kunna få mer framgång. Billiga analoga systemkameror finns det kartongvis av på marknaden. En Pentax P30 kan du lätt få för 100kr och skulle den gå sönder så är det bara att köpa en till. Så att de ser en markand för en billig systemkamera är något som jag inte kan se. 

Om Pentax nu tänker sig en typ Pentax P30 med manuell fokusering eller en typ Pentax MZ med autofokus får framtiden utvisa. Jag gissar på en manuellt fokuserad kamera då de också nämner att de avser att de senare även kommer med en helt mekanisk kamera och senare en som är lite mer avancerad. Så de avser att lansera flera analoga kameror.

Nu vet vi också hur Pentax fungerar ibland och det innebär att det kan ta flera år innan vi ser deras första anloga kamera komma ut på marknaden. Jag hoppas att vi får se deras första kamera i denna serie redan nästa år, men jag skulle inte tro det, jag gissar mer på 3-5 år bort.

Skulle de bygga en Minolta CLE, eller Contax T, eller Nikon 35 Ti, eller rent av en Pentax MX istället så skulle de få betydligt bättre framgång, åtminstone i Europa. Ett annat tag vore att bygga en egen Hasselblad X-Pan, en kamera som fortfarande är högt efterfrågad och flitigt använd.

Jag hoppas att Pentax klarar av att hänga sig kvar på marknaden, och att de har kraften att fullfölja sin analoga satsning. Pentax har historiskt varit populära men på senare år så har de bara en försumbar del av kameramarknaden. Det finns en liten men trogen grupp av Pentaxianer som troget fortsätter med Pentax. Vi håller alla tummarna för att det ska gå bra för Pentax.

På bilden ovanför ser du en Pentax MX från 1976.

/Thomas