Bloggpost

2022-08-11

Fotohistoria: Taron Marquis

Taron Marquis är först i välden på två saker. Vi kommer till dem. Dagens fotohistoria blir lite annorlunda. Det kommer att handla om en intressant optik som inte sitter där den borde göra. Om bucklor. Om Taron. Om CdS ljusmätare och om en helicoid.

Vi börjar med Taron som märke: Taron var ett japansk företag som grundades 1955 och hetta då Nippon Kōsokki Seisakusho (日本光測機製作所) och låg i Tokyo. De byggde NKS-slutare som bland annat användes 1940-1942 i Mamiya Six. De släppte sin första kamera 1943 med namnet Taroflex som var en TLR (tvåögd spegelreflex) med 6x6 negativformat.

Efter kriget rekonstruerades företaget och döptes om till Nippon Kōsokki Kōgyō K.K. (日本光測機工業㈱). De överlevde genom att tillverka NKS-slutare till andra kameramärken som Fujica, Tokyo Kogaku Kikai (Topcon), Tougo-Do and Yashima Kogaku Seiki.

1955 började Nihon Kōsokki tillverka en egen serie av 35mm mätsökarkameror som de kallade Taron. 1959 döptes företaget om  efter sina kameror till K.K. Taron (㈱タロン). Företaget försvann i slutet av 1960-talet.

Taron Marquis är världens första kamera med inbyggd ljusmätare med en CdS-cell. Optiken är en Taronar 45mm f/1,8. Slutaren är en Citixen MVL som klarar 1/500s - 1s +B. Taron Marquis är också den första kameran som har strömbrytaren kopplad till frammatningsarmen. Kameran lanserades kring 1962.

Vårt exemplar var väldigt billigt, kostade någon tia, och det har en stötskada i form av en rejäl buckla på ena sidan. Något i sökaren har lossnat. Slutaren fungerar inte. Den kändes inte som ett riktigt samlarexemplar så den fick bli deltagare i ett experiment. Jag var nyfiken på optiken. Jag har "lånat" objektiv från ett par andra kameror som egentligen har fast optik tidigare. Vissa kameror kan man återställa optiken på om man så vill, men optiken på denna skulle bli för mycket jobb att sätta tillbaka så det fick bli destruktiv kirurgi. 

Efter att ha rensat ut slutaren, tagit bort allt onödigt så satte jag den på en helicoid via en M25-M42 gängadapter. Helicoid är kort sagt en fokuseringsfunktion i form av en ring med variabel längd.

Optiken förvånade med att vara knivskarp i mitten, vilket äldre objektiv sällan är. Däremot kantskärpan var rätt kass. 

Klicka här för att läsa mer ingående och se bilder tagna med optiken >>

/Thomas