Test

2022-08-11

Test: Sony E PZ 10-20/4 G

Nu kan du läsa vårt test på Sonys nya vidvinkelzoom med motorzoom!

Sonys nya ultravidvinkelzoom är en mycket skarp och bra uppgradering av Sonys gamla 10-18mm f/4. Med 2mm längre brännvidd och intern motorzoom får du ett fantastiskt litet och lätt objektiv som är optimerat för både video och stillbild.

Mats: En vidvinkelzoom som denna fungerar såklart utmärkt till både stillbild och video, men egenskaper som motorzoom och låg focus breathing är tänkta mer för dig som skapar film till exempelvis youtube, sociala media, tik tok, vloggar eller andra videotillämpningar. Typiska motivområden vid stillbildstagning för en zoom som denna är bl a landskap, arkitektur, interiörbilder och gatufoto.

Sony E PZ 10-20mm f/4 G ger utmärkt skärpa redan på full öppning från kant till kant och över hela zoomomfånget, man behöver oftast inte blända ner för annat än ökat skärpedjup eller längre slutartider. Kromatisk aberration och vinjettering håller sig på låga nivåer och lär knappast vara något som stör vid normalt bruk. Distorsionen är dock mer påtaglig och märks mest på kortast brännvidd där den är kraftigt tunnformig. På längre brännvidder är det inte lika tydligt, och distorsionen syns bara i RAW och utan optisk bildprofil eftersom kamerans inbyggda distorsionskorrigering går ej att stänga av.

Läs hela testet här: Sony E PZ 10-20/4 G