Fotohistoria: Dr. Weth Berlin

Idag ska vi titta på en mycket förunderlig optik, en optik som aldrig fått någon större uppmärksamhet, ett Dr. Weth Telestigmar 175/225/250/315mm. Lanserades 1955. Den är kanske mer av ett optiksystem egentligen. Optiken består av flera avskruvningsbara delar och dessa delar ger olika brännvidder och ljusstyrkor.

Denna optik har fyra olika konstellationer beroende på hur du skruvar ihop de olika delarna. Optiken levererades i koffert med plats för allt samt några filter. Vi saknar väskan och del P till vår optik. De olika delarna, N, Z och P, är märkta med respektive bokstav och på bilden kan du se N och Z monterade.

N + Z = 315mm, f/6.3
Z = 250mm, f/5
N + P = 225mm, f/4.5
P = 175mm, f/3.5

Det sitter en informationsskylt på optiken som visar de olika kombinationerna och dess bländarvärden samt en bländarskala som relaterar mot bländarringens prick. Ryktena säger att den skarpaste kombinationen var på 225mm.

Dr Weth var en pensionerad ingenjör som bodde i Berlin och han gillade att vara ute i naturen och vandra. Han gillade däremot inte att släpa med sig tung fotoutrustning. Det är grunden till att han konstruerade sitt Telestigmar. Objektivet är lätt och har minimalt med glaselement. Optiken är mest fylld med luft och det har antingen 4 eller 6 linsytor mot luft. En modern telezoom har betydligt fler linselement som t ex Sony 200-600mm vilket har 24 linselement i 17 grupper. 

De fyra huvuddelarna av denna optik är den grundläggande primära optikdelen som innehåller fokuseringen och bländaren. Del N är ett linspaket som är negativt, därav namnet N. Del P är ett linspaket som är positivt, därav namnet P. Del Z är bara en tom distansring. Det fanns även en extra ring att skruva dit för att kunna fotografera på närmare håll, en mellanring helt enkelt. Sist på objektivet så skruvar man fast den fattning som önskas, i vårt fall så sitter en M42-gänga där. Det fanns även fattningar för Alpa, Exakta bajonett, Canon FD och Arriflex vad jag sett. Flera adaptrar har en funktion som man vrida upp för att placera in filter i. Vår adapter har den funktionen.

Filtergängan är på udda 57mm vilket stökar till det i dagens läge. Jag hittade en motljusskydd i gömmorna som jag kunde trä utanpå objektivet.

Jag har självklart testat optiken, klicka här för att se testen >>

Du ser 4 bilder av optiken här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Optiken kommer från vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas