• Köp nu, betala om tre månader!

  Tillsammans med vår samarbetspartner Svea Webpay erbjuder vi nu dig som privatkund att handla och betala inom tre månader.

  Nu när julen står inför dörren kan vi med glädje meddela dig att fram till den 31:a december kan du nu välja i kassan att betala när det passar dig inom tre månader.

  • Erbjudandet gäller konsumentköp
  • Upp till 90 dagars kredittid
  • Uppläggningsavgift: 0 kr
  • Administrationsavgift: 29 kr
  • Ränta: 0 %
  • Kampanjen gäller till 2022-12-31

 • Fotomässan 2022 - Helen Sloan

  Helen berättar om jobbet som stillbildsfotograf under inspelningen av Game of Thrones!

  Under föredraget kommer Helen att berätta om sitt jobb som stillbildsfotograf under inspelningen av TV serien Game of Thrones. Du kommer att få höra historier från inspelningarna, hennes sätt att jobba, utrustning och tekniker för att få fram de perfekta bilderna som på ett bra sätt speglar serien.

  Ända sedan Helen var liten så har hon fotograferat. Efter studierna i Belfast reste hon runt i världen och fotograferade olika artister. Som en följd av detta erbjöds hon jobb som fotograf i anslutning till skräckfilmer. Detta ledde till mer jobb inom film och TV branschen och slutligen jobbet som ansvarig för stillbildsfotografering för HBO serien Game of Thrones. Detta jobb innefattar allt från förproduktion till den sista dagens filmning och täcker många områden från porträtt och närbilder.


  Fotomässan 2022

  Under fotomässans tre dagar hittar du mängder av inspiration och insikter när du besöker aktivitetsområden, lärarledda workshoprum med foto- och filmaktiviteter, fotoutställningar och fria seminarier. Du har också chansen att träffa specialister, fotografer och tillverkarna i branschen så att du kan titta på och testa de allra senaste produkterna.

  Aktuell biljettkampanj - Passa på!
  Just nu har Fotomässan en biljettkampanj där du får 20% rabatt på ditt biljettköp! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 1 december, så passa på att säkra din biljett redan idag!

  Köp din biljett här: Fotomässan 2022

 • Test: Canon EOS R6 II

  Test

  Thomas har testat Canons senaste kamera, EOS R6 II, och den visade sig vara förbättrad på de flesta punkter.

  Thomas skriver "Jag skulle säga att Canon EOS R6 II är lite av en allkonstnär, den klarar av det mesta och gör det på ett snabbt och bra sätt. Upplösningen på 24 MP räcker gott för de allra flesta och räcker det för dig så har du ett mycket bra val i Canon EOS R6 II. Det jag uppskattar absolut mest hos EOS R6 II är dess snabba och exakta autofokus. Jag vågar verkligen lita på att den ställer in korrekt."

  Läs hela testet här: Canon EOS R6 II >>

  (Bilden du ser här är från när vi pressade kamerans autofokus till det yttersta genom att fotografera en person genom ett pin-lager. Bilden som togs hittar du i testen)

 • Fotomässan 2022 - Steve Winter

  En av världens främsta djur- och naturfotografer håller föredrag på Fotomässan 2022!

  Steve har varit fotograf för National Geographic Magazine i över två decennier och producerat berättelser om några av världens mest svår fotograferade och ikoniska djur. Han har specialiserat sig på stora katter och hans dokumentärfilmer om jaguarer, leoparder, tigrar och trädklättrande lejon har sänts på Nat Geo WILD. Han är en Nat Geo Explorer och hans arbete har uppmärksammats med många internationella utmärkelser: han har utsetts till BBC Wildlife Photographer of the Year och BBC Wildlife Photojournalist of the Year. 

  På sitt första föredrag i Sverige någonsin kommer han ta dig med på en inspirerande resa i hur det är att jobba som National Geographic fotograf. Bland annat kommer få följa med till Indien och höra hur han fotograferade några av sina främsta tigerbilder.


  Fotomässan 2022

  Under fotomässans tre dagar hittar du mängder av inspiration och insikter när du besöker aktivitetsområden, lärarledda workshoprum med foto- och filmaktiviteter, fotoutställningar och fria seminarier. Du har också chansen att träffa specialister, fotografer och tillverkarna i branschen så att du kan titta på och testa de allra senaste produkterna.

  Aktuell biljettkampanj - Passa på!
  Just nu har Fotomässan en biljettkampanj där du får 20% rabatt på ditt biljettköp! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 1 december, så passa på att säkra din biljett redan idag!

  Köp din biljett här: Fotomässan 2022

 • Drönarsöndag: Första advent

  Kyrkårets första dag.

  Eftersom det denna (drönar)söndag skulle vara första advent tyckte jag att en drönarbild på det temat skulle vara passande. Resultatet blev bilden ovan där jag i 15 olika bilder sprang med en NanLite PavoTube II 6C på huvudet och sedan sammasatt bilderna i Photoshop. DJI Mini 3 Pro har en maximal slutartid på 2 sekunder och så snabbt kunde jag omöjligt springa runt den etta jag ritat upp i snön på fältet.

  DJI_0141_gif.gif
  En "timelapse" av de 15 bilder som senare slogs ihop i Photoshop

  Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro


  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Vi träffades i Blötberget

  Veckans X-files är inskickad av Sören Andersson.

  Sören: Vi träffades i Blötberget (Utanför Ludvika)!

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED


  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Höstmystik signerad Kevin Bruseby

  Mästaren på väderfenomen är tillbaka!

  Kevin: Lite höstmystik fick det bli denna gång. Bilderna är även denna gång från Funäsdalen, som bjöd på riktigt dimmigt och stämningsfullt höstväder den veckan vi var där.

  Kevin har skrivit en artikel på hur du kan använd väder ditt fotograferande som du kan läsa här: Väder & placering

  Klicka här för att se större bild 1 >> | bild 2

  Se mer från Kevin Bruseby på Instagram: @kevinbruseby

  Trevlig helg önskar vi på CyberPhoto!

 • Fotohistoria: Konica C35

  Idag ska vi titta närmare på Konicas C35-serie. Det fanns flera modeller i denna serie och det såldes stora mängder av de flesta av modellerna, så det är ganska vanliga kameror. Vissa av dessa är betydligt mer välbyggda än man först kan tro.

  Konica börjar sin historia som ett apotek, Konishi-ya Rokubei Ten, och 1873 började ägarens son utöka sortimentet genom sälja fotografiskt material i butiken. 1879 bytte företaget namn till Honten Konishi Rokuemon. Det tidgaste kamerorna tillverkades av Hasegawa Toshinosuke och Tōjō Kamejirō. 1902 förgrenar sig företaget med en tillverkningsverksamhet med namn Rokuoh-sha. 1903 släppte de en kamera med namnet Cherry och blev den första japanska kameran med ett varumärke.

  1921 bytte företaget namn till G.K. Konishiroku Honten och 1923 lanserades Pearlette som var den första japanska serietillverkade kameran. 1929 lanserar de rullfilm med namnet Sakura. 1931 släpps japans första kommersiellt gångbara objektiv som fick namnet Hexar. 1936 är det dags för namnbyte igen, denna gång blir det K.K. Konishiroku. 1943 organiseras företaget om och de slutar med direktförsäljning till kund, och heter nu Konishiroku Shashin Kōgyō K.K och ligger i Yodobashi. Det internationella namnet blev Konishiroku Photo Industry Co., Ltd.

  1947 dyker namnet Konica upp för första gången och namnet, precis om Leica och Yashica, är en omskrivning av företagets namn plus camera. 1960 köper Konishiroku upp en mindre kameratillverkare i Itabashi, Tokyo. 1968 flyttar de till Tsuru i Yamanashi distrikt. 1972 byter de namn till K.K. Yamanashi Konica och 1983 till Konica Electronics. 1987 heter det Konica Corporation över hela världen. 2003 gör företaget ihop med Minolta och skapar KonicaMinolta. 2006 stängde de ner all kameratillverkning. Tragiskt att två historiskt viktiga märken försvann från fotomarknaden. KonicaMinolta finns kvar som företag men har som sagt lämnat fotobranschen.

  Vissa älskar Konica och andra fnyser åt dem. De tillverkade och sålde stora mängder kameror men nådde aldrig samma status som t ex Nikon, Canon, Olympus, Pentax eller Minolta. Dock så var vissa modeller riktigt bra och de hade generellt bra objektiv. De var billigare än de övriga märkena och här i Sverige så såldes de under lång tid av dåvarande Expertkedjan innan de gick i konkurs.

  Då ska vi kika närmare på C35-serien från Konica:

  1968 lanserar Konica första modellen i denna serie och den heter kort och gott Konica C35. Den var då i silver, och en svart version släpptes 1969. Kameran har en kopplad mätsökare för fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/650s - 1/30s + B, blixtsynk på 1/25s. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. De har en mekanisk själutlösare. Objektivet är ett Hexanon 38mm f/2.8 med 4 linselement. 46mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-400. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x52mm och väger 380 gram. Den kostade GBP 42,15 och ville du ha den i svart så kostade det GBP 4,00 extra. Priser var då på den tiden och är inte omräknade med gångna årens inflation. 

  I Japan så marknadsfördes den som Konica C35 "Journey" då den hade en bra storlek för att följa med på resor. Vi har flera exemplar av denna kamera och ett av dem var i klart sämre skick så jag snodde optiken från den för att testa på en modern kamera. När jag demonterade optiken så fick jag se hur välbyggd kameran är. Speciellt i jämförelse med dess närmaste konkurrent Minolta Hi-Matic F. Konica hade metallkåpor både i topp och botten samt att själva kamerakroppen också var byggd i metall, till skillnad från Minoltan där allt detta var i plast. Själva objektivet ser ut att vara gedignare byggd, och Konica använde glas med toriumoxid vilket gav bättre bilder men istället är svagt radioaktivt. Klicka här om du vill se testen på optiken >>

  1971 lanserar Konica andra modellen i denna serie och den heter Konica C35 V. Den heter Konica C35 E&L i Japan. Den fanns endast i silver. Den kameran saknar helt mätsökare för fokusering, vilket är en nedskärning av budgeten. Istället har den avståndssymboler med klickstopp som ska hjälpa med den ungefärlig fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/650s - 1/30s + B, blixtsynk på 1/25s. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. Den saknar också en självutlösare. Objektivet är ett Hexanon 38mm f/2.8 med 4 linselement. 46mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-400. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x52mm och väger 340 gram. Den kostade GBP 41,48. Priset var då på den tiden och är inte omräknat med gångna årens inflation. 

  1971 lanserar Konica även tredje modellen i denna serie och den heter Konica C35 Automatic. I Japan hette den Konica C35 Flashmatic. Den finns i både silver och svart version. Konica C35 Automatic är i grunden en C35 men med utökad blixtkontroll. Kameran har en kopplad mätsökare för fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/650s - 1/30s + B, blixtsynk på 1/25s. Denna version fungerar även utan batterier och kör då på 1/30s och f/2,8. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. De har en mekanisk självutlösare. Objektivet är ett Hexanon 38mm f/2.8 med 4 linselement. 46mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-400. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x52mm och väger 380 gram. Den kostade GBP 49,90. Priset var då på den tiden och är inte omräknat med gångna årens inflation. 

  1974 lanserar Konica sin mesta avancerade kamera i denna serie nämligen Konica Auto S3. Den hette Konica C35 FD i Japan. Auto S3 fanns endast i svart och var då inte lackade kåpor utan hade anodiserade kåpor. C35 FD fanns i både svart och silver. Den mest intressanta skillnaden var optiken som nu är en Hexanon 38mm f/1,8 med 6 linselement. Kameran har en kopplad mätsökare för fokusering. Närgränsen är 1m. Slutaren kom från Copal och klarar 1/500s - 1/8s + B, blixtsynk på 1/25s. Slutarbladen fungerade också som bländarblad. De har en mekanisk självutlösare. 49mm filtergänga. Ljusmätaren är en CdS-cell som klarar ISO 25-800. En mätarnål i sökaren visar tid/bländarkombination. Den är verklig storlek, som skiljer lite från angiven, 120x75x60mm och väger 410 gram. Den kostade GBP 82,90. Priset var då på den tiden och är inte omräknat med gångna årens inflation. 

  1975 lanserar Konica sin C35 EF som skiljer sig helt från övriga kameror i serien genom att till större delen vara byggd i plast och har en inbyggd blixt. Den hade smeknamnet "Pikkari" i Japan. Detta var första kameran med inbyggd blixt som inte behövde några yttre tillbehör.

  1977 lanseras Konica C35 AF som då har autofokus.

  1978 lanseras Konica C35 EFP med en fixfokusoptik på 38mm f/4. Det är en budgetmodell och är väldigt plastig.

  1980 lanseras Konica C35 AF2

  1984 lanseras efterföljaren till C35 AF2 och nu är C35 borta ur namnet och den heter endast Konica AF3.

  Du ser 8 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Fujinon GF 20-35mm F4 R WR

  Test

  Thomas har testat Fujifilms senaste optik till deras GFX-serie. Fujinon GF 20-35mm F4 R WR visade sig prestera långt över förväntan och ändå var förväntningarna högt ställda.

  Thomas skriver "Fujinon GF 20-35mm F4 R WR är optiskt enastående bra! Så pass bra att jag triggades till att göra en övergrundlig test av den. Det började med att när jag fotograferade med Fujinon GF 20-35mm F4 R WR och sedan såg att det bildresultat jag fick var långt över vad jag hade förväntat. Faktiskt så pass långt över förväntan att jag började på undra om detta nya objektiv skulle kunna vara bättre än de andra både fasta och zoomar som jag normalt använder. Det borde vara helt omöjligt att det är så, men jag ville inte bara undra eller gissa, så jag lade ner en massa timmar att testa Fujinon GF 20-35mm F4 R WR mot ett gäng andra GF-objektiv, och då både fasta och zoomar."

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 20-35/4 R WR >>

  (Bilden du ser här på GF 20-35/4 är tagen med Sony A7R IV + Meopta Belar 50/4,5, en gammal förstoringsoptik som har fyrkantig bländaröppning)

 • Tips från våra kategoriansvariga

  Här är veckans hetaste kampanjer!

  Att Black Week har dragit igång är det nog ingen som missat, den bästa tiden på året att göra både egna kap och hitta julklapparna till nära och kära. Men med så mycket att välja på är det nästan lätt hänt att vilse så vilka kampanjer bör man egentligen spana in? Just den frågan har vi ställt till våra kategoriansvariga och nedan kan du läsa om deras bästa tips på kampanjerna du inte får missa.

  Jonas - Foto & Video-ansvarig

  Jonas, vad är ditt hetaste tips för i år?
  - Nanlite PavoTube 6C, en sån behöver alla kreatörer i kameraväskan!

  Vad får man inte missa under Black Week?
  - Snabba SD-kort från SanDisk, finns både i 64 och 128GB till riktiga rövarpriser.

  Har du något guldkorn, som man kanske lätt missar?
  - Absolut, det blir antingen inbyteskampanjen på Sony A7 IV där man får 6000:- extra, oavsett vad du byter in i samband med köpet, eller spara 10 000:- på GFX 50S II, mellanformat för under 35 000kr, det är svårslaget!

  Andreas - Outdoor-ansvarig

  Andreas, med tanke på det ökande intresset för träning, hälsa och naturvistelse, finns det någon kampanj du tycker man inte bör missa?
  - Definitivt Garminkampanjen med många riktigt bra erbjudanden för tränings- och naturintresserade.

  Vilket är ditt hetaste tips?
  - Delta Forest II. En mycket populär och bra kikarserie som passar perfekt för exempelvis naturfotografer, jägare och andra naturintresserade.

  Har du något guldkorn på vad alla bör ha men inte vet om det ännu?
  Gourmetstål. Vad vore helgen utan smashburgare eller en riktigt välgjord pizza. Kanske årets bästa julklapp.
   

  Boyd - Mobiltelefoni-ansvarig

  Boyd, vilket är ditt hetaste tips till den som letar julklappar under Black Week?
  - Apple Airpods 3 kommer definitivt ligga under många julgranar i år.

  Vilken pryl som följer med dig vart du än går?
  - Tveklöst mina Apple AirPods Pro (2nd Gen) med sin fantastiska brusreducering och batteri som räcker genom hela dagen.

  Vilket guldkorn vill du tipsa om?
  - Googlekampanjen bör man absolut inte missa med superpriser på Pixel 6-telefonerna och tillbehör.


  Se alla kampanjer här: Black Week

 • Samyang V-AF 75/T1.9 Sony FE Firmware 02

  Förbättrar prestanda och stabilitet.

  Samyang lanserade nyligen en ny firmwareuppdatering till deras nya 75 mm-objektiv i den lika nya V-AF-serien av cineobjektiv med autofokus.

  Samyang listar förbättringarna som följande:
  - Improved performance on Manual Focus mode 
  - Improved operation stability of the tally lamp
  - Improved video mode performance
  - Improved operation stability

  Ladda ner uppdateringen här: Samyang Download

  Notera att du behöver en Samyang Lens Station för att koppla ihop ditt Samyangobjektiv med en dator för att kunna uppdatera dess mjukvara.

  Om du inte äger ett Samyang V-AF 75/T1,9 FE kan du ta detta som en uppmaning att se efter om det kommit en ny firmwareuppdatering till din kamerautrustning om du inte gjort det nyligen.

 • Drönarsöndag: Rondell

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Olwan Eriksson.

  Olwan: Denna bild är tagen i prag. Alltid velat fota en rondell pga alla linjer. Så gillar man linjer och detaljer så är denna bild bra nog för detta.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2.

  Se mer från Olwan på Instagram: @olwanphoto


  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Det blev en bild ändå

  Veckans X-files är inskickad av Stefan Pierrou.

  Stefan: En bild som inte blev tagen....med min "riktiga" kamera. Batteriet råkade ta slut precis som ljuset var som bäst men jag hade telefonen med mig så det blev en bild ändå, även om jag helst hade fått en raw-fil med mig från tillfället.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Samsung Galaxy S10

  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • En färgsprakande nyhet från SmallRig

  Nyhet

  Begränsad utgåva av burar för Canon, Sony, Nikon och Fujifilm.

  Smallrig är ett av marknadens absolut populäraste varumärke för kameraburar och tillbehör för filmare över hela världen. Kända för att lansera modellspecifika cages bara dagar efter att nya kameror har lanserats och med extremt bra passform och funktionalitet när det gäller design för att inte täcka luckor, kontakter eller störa ergonomin hos en kamera.

  Nu lanserar SmallRig begränsade utgåvor av sina burar med de spännande färgerna "Dreams and the Future", "Ideal and Pure", "The Story Continues" och "Bloodline and Heritage" till Sony A7R V / A7 IV / A7SIII, Canon EOS R5 C / R5 / R6, Fujifilm X-H2 / X-H2S och Nikon Z5 / Z6 / Z7 /Z6II / Z7II.

  Om du söker att uppgradera din kameras komfort och funktionalitet kan du lita på att SmallRig har tillbehören för dig. Se ett kategoriserat urval av SmallRigs produkter här: SmallRig >>

  Mer info kommer framöver. Produkterna förväntas komma in på lager om ca 3-4 veckor.

  En mycket trevlig helg önskar vi på CyberPhoto!

 • Test: Sony A7R V

  Test

  Thomas har testat Sony A7R V och beskriver den som sin favorit-Sony-kamera hittills. Varför kan du läsa mer om i testen!

  Thomas: Sony A7R V är förbättrad på många viktiga punkter jämfört med sin föregångare Sony A7R IV. Vid första anblicken tror man att det är små uppgraderingar men skillnaderna går djupare än så. I testen så går vi igenom dem punkt för punkt så att du kan få en bra bild av vad kameran kan prestera.

  Läs hela testet här: Sony A7R V >>

   

 • Fotohistoria: De allra första autofokusobjektiven

  Alla historier har en början och idag ska vi titta på de allra första kommersiellt sålda objektiven som hade inbyggd autofokus. Här är bilderna kanske mer spännande än texten egentligen. Fascinerade att se dessa förfäder när vi vet hur långt denna teknik har kommit idag.

  Ricoh lanserade 1982 sitt AF Rikenon 50mm f/2 som har 6 linselement i 5 grupper. Ricoh kallar denna för världens första autofokusobjektiv, då med avseende på att all elektronik sitter i själva objektivet. Känns inte helt korrekt men det hävdade det. Såldes även som Sears. Autofokusen fungerar än i dag vilket var överaskande. Objektivet blir väldigt klumpigt och autofokusen är oprecis och extremt långsam. En kul optik att ha i en samling men inget att användas praktiskt. 

  Chinon hade två objektiv med inbyggd autofokus. Auto Chinon 50mm f/1,7 och 35-70mm f/3,5-4,5. Såldes även som Revue. Precis som på Ricoh så blir objektivet blir väldigt klumpigt och Chinon-optiken är ännu klumpigare. Autofokusen är oprecis och extremt långsam. Som Ricoh så är dessa objektiv roliga att ha i en samling men inget att användas praktiskt. 

  Jag hittade information om Chinons autofokus-system. Chinon skriver så här: En lysdiod, LED, sänder ut en infraröd stråle mot motivet. Denna stråle studsar tillbaka till en sensor. Vinkeln på denna stråle indikerar för systemet via triangulering vilket avstånd det handlar om. En mikro-servo-motor justerar mottagarsensorn som sedan i sin tur positionerar objektivet till rätt avstånd. Chinon skriver att detta sker med ljusets hastighet så jag undrar om ljuset var långsammare på den tiden, för snabbt går det inte. Fokuseringen är helt steglös från 1m till oändligt. Den infraröda strålen har en frekvens på 12500 cykler per sekund.

  Canon hade också ett objektiv med allt inbyggt. Det lanserades redan 1981. Ett 35-70mm f/4. Denna optik har ett helt annat fokuseringssystem som Canon kallade SST, vilket står för Solid State Triangulation. Optiken har en CCD bildsensor på hela 240 pixel. löjligt idag men imponerande på den tiden. Optiken har en egen mikroprocessor som var helt oberoende av kameran. 

  Vi har nu tittat på de första objektiven som hade all funktion på byggt på själva objektivet. Det som hände sedan var att de delade upp sensorer och fokusmotor, men det lanserades även senare objektiv som hade allt inbyggt men med modernare teknik och därmed också kompaktare mått. Jag kan berätta lite kort om dessa objetkiv och kameror här nedan:

  Pentax lanserade ME-F 1981 som hade fokussensorerna i kamerahuset och fokuseringsmotorn i objektivet. Tillverkades fram till 1984. Den hade en liten kommersiell framgång.

  Nikon lanserade 1983 sin Nikon F3 AF som hade fokussensorerna i sökaren och fokuseringsmotorn i objektivet. Den hade ingen kommersiell framgång. Bilden på denna används med tillstånd av LP-Foto.

  Canon lanserade 1985 sin T-80 som också hade fokussensorerna i kamerahuset och fokuseringsmotorn i objektivet. Tillverkades fram till 1986. Även denna hade en obetydlig framgång.

  Minolta lanserade samma år, 1985, sin 7000AF och den hade en mycket bättre fungerande autofokus än de jag nämnt här tidigare och Minolta fick en mycket stor framgång. Autofokusmotorn satt nu i kamerahuset och objektiven kunde göras betydligt kompaktare.

  1986 lanserar Nikon sin F-501AF som har både sensorer och fokuseringsmotor i kamerahuset. Denna kaemra hade en viss framgång men Nikons större framgång kom 1991 när de lanserade F-601.

  1987 lanserar Canon sin EOS-serie med första modellen 650. Canon var lite sena till tävlingen men kom med både bättre och snabbare autofokus, och Canon fick snabbt stora marknadsandelar.

  1987 lanserar Tamron en 70-210mm f/4 med inbyggd autofokus som kan användas på en rad olika kameror via Tamrons Adaptall-2-system.

  1988 lanserar Chinon sin CP-9AF Multi Program men den kan inte konkurrera med de större kameramärkena och den får ingen framgång. Chinon övertogs 2004 av Kodak.

  1988 lanserar Sigma en 55-200mm f/4,5 med inbyggd autofokus som kan användas på en rad olika kameror.

  Resten är historia som man brukar säga.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Pentax KF

  Nyhet

  En ny kompakt DSLR från Pentax!

  Den nya Pentax KF är designad för att ge enastående prestanda i ett kompakt kamerahus. Kameran har den välkända damm- och vädertåliga konstruktion som kännetecknar Pentax och är den perfekta nybörjarkameran för dig med en aktiv livsstil.

  Med den nya Pentax KF får du en mångsidig och flexibel kamera som är gjord för att enkelt kunna följa med dig på varje äventyr, oavsett väder. Trots den kompakta designen är den enkel att använda och man kommer åt alla kontrollerna på kameran även när det är kallt och man har handskar på sig. Den nya kameran ärver också många funktioner som finns hos Pentax större high-end-kameror, som avancerat autofokus, optisk sökare med nästan 100 % synfält och en vridbar LCD-skärm.

  Pentax KF erbjuder högupplösta bilder, tack vare en toppmodern CMOS-bildsensor med 24,24 megapixel och 14-bitars utläsning. Kombinerat med en design utan AA-filter kan sensorn leverera högupplösta bilder.

  Som de flesta Pentax-kamerorna har KF bildstabilisatorn inbyggd i huset. Stabiliseringsfunktionen minimerar effektivt skakningsoskärpa och har en kompensationseffekt på 4,5 slutarsteg. Det betyder att kameran levererar skarpa bilder, även när du använder ett teleobjektiv eller tar bilder i ljussvaga miljöer.

  Bildstabiliseringsfunktionen används också för att ge kameran funktionen pixel shift, som återfinns hos Pentax high-end-kameror. Genom att utnyttja kamerans bildstabiliserings-mekanism (Shake Reduction) tar kameran fyra bilder av samma scen genom att justera bildsensorn lite för varje bild, samlar in all RGB-färgdata från varje pixel, och sätter samman dem till en enda extremt högupplöst bild.

  Den nya kameran har en precis AF-sensormodul, SAFOX X, som säkerställer en responsiv och pålitlig autofokus. Med sina 11 sensorer, inklusive 9 korslagda sensorer i mitten, kan den här AF-modulen säkerställa exakt fokus på objektet även med en låg ljusstyrka så låg som -3 EV. Det säkerställer också den enastående AF-spårning av rörliga objekt.

  Utmärkande egenskaper 

  • Nästan 100% synfält i den optiska sökaren 
  • Bildstabilisering som kompenserar upp till 4,5 slutarsteg 
  • Vinklingsbar LCD-skärm 
  • Astrotracer-funktion, Gör avancerad astrofotografering enklare 
  • WiFi-anslutning 
  • Sensordesign utan AA-filter för superhögupplösning 
  • Pixelshift-funktion kan trycka upp upplösning ännu mer 
  • Multi-pattern mätsystem i 77 segment 
  • DR-mekanism (dammborttagning)

  Den nya kameran kommer börja levereras redan i slutet av november 2022.

  Läs mer och beställ här: Pentax KF | Pentax KF + 18-55 WR

 • Nyhet: Sigma 18-50/2,8 DC DN C till Fuji XF

  Nyhet

  En kompakt och prisvärd normalzoom till APS-C-kameror!

  Sigma fortsätter att lansera toppenobjektiv till Fujifilms XF-fattning. Tidigt i år fick Fujifilm X-fotografer tillgång till Sigmas mycket omtyckta trio 16, 30 och 56/1,4 DC DN C och nu handlar det alltså om Sigmas ljusstarka men lättviktiga normalzoom Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary.

  I sitt test av detta objektiv när det lanserades till Sonys APS-C kameror skrev Mats: "Jag är förvånad att Sigma lyckats få till det så här bra med både skärpa och ljusstyrka i detta pyttelilla format." Inte förvånande kan vi konstatera att betyget också landade på Toppklass.

  Utmärkande egenskaper

  • Mycket bra skärpa redan på f/2,8
  • Liten 18-50mm normalzoom för APS-C
  • Hög ljusstyrka f/2,8
  • Väderskyddad bajonettfattning
  • Filterdiameter 55mm
  • Stadig och lätt byggd av bland annat polykarbonat
  • Vikt ca 290 gram

  Läs mer och beställ här: Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary till Fuji XF

 • Drönarsöndag: Nolhaga slott

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Ilyas Ahmed.

  Ilyas: Här syns Nolhaga slott i Alingsås med träd i olika färger, Säveån med en portion nedfallna löv flytandes får också plats i bildens nedre del.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2.


  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Trädsvampar

  Veckans X-files är inskickad av Anders Ödin.

  Anders: Gick en skogspromenad för att testa ny kamera då jag såg dessa trädsvampar.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Sigma fp L + Sigma 70/2,8 DG Macro Art
   

  Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

  Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde över 1000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Test: Sigma 20/1,4 DG DN Art

  Test

  Vi avslutar veckan med ett test på Sigmas nya ljusstarka vidvinkel!

  Sigmas DN-version av sin ljusstarka 20mm f/1,4 som nu blivit mindre, lättare, vädertätad och specialdesignad för spegelfria kameror. En märkbar uppgradering mot Sigmas tidigare 20mm f/1,4 DG HSM gjord för spegelreflexkameror.

  Mats: För astrofotografering där man normalt vill kunna låsa fokusringen på "oändligt" har Sigma skapat en MFL-knapp som kopplar bort fokusringen. Det är annars rätt vanlig att man tejpar ringen för att den inte ska ändras, men nu slipper man alltså det.

  Redan på f/1,4 är skärpan mycket bra över större delen av bilden, det är bara längst ut kanter och hörn som skärpan faller lite på större bländaröppningar ner till f/2,8, vilket är fullt normalt. Nedbländad runt f/4- f/5,6 blir det mycket skarpt och bra över hela bilden. För dig som pysslar med astrofoto så har Sigma lyckats göra förbättringar när det gäller koma och astigmatism, och jämfört med den tidigare DSLR-varianten är det numera försumbart i denna DN-variant även på f/1,4.

  Objektivet är vädertätat för damm och vattenstänk, men som brukligt är det inte 100% vattentätt.

  Bilderna tagna med en Sony A7R IV i RAW och konverterade till JPEG i Capture One

  Läs hela testet här: Sigma 20/1,4 DG DN Art

  Fler bilder tagna med SIGMA 20mm f/1,4 DG DN Art hittar du här ->>

 • Liveföreläsning: Bevarandefoto för naturfotografer

  Ikväll kl 19:00 är du varmt välkommen på en liveföreläsning med Jonas Paurell där han kommer att lära ut hur du kan berätta starka historier med naturfotografi.

  Har de foton som vi skapar någon betydelse? Självklart behöver inte foton ha någon betydelse för någon annan än fotografen själv. Men om en fotograf vill att hens fotografier ska vara mer än bara vackra bilder, hur går man tillväga då?

  Bevarandefotografi (eller "conservation photography" som det benämns på Engelska och kanske även ofta på Svenska) är en genre av foto som har växt fram under 2000 talet som ett svar på klimat och ekosystemskrisen som råder i vår värld. Bevarandefotografen Jonas Paurell som är aktuell med The Jubilee Expedition kommer att tala om ämnet utifrån ett perspektiv som sätter historieberättandet genom bilder i centrum.

  Frågor som han kommer att behandla inkluderar: Vad är bevarandefotografi? Vad är skillnaden mellan bevarandefotografi och naturfoto? Hur hittar man relevanta historier? Hur kan man bidra till bevarandet som entusiastisk amatör eller hobbyfotograf? Finns det möjligheter att nå en publik?

  Jonas föreläsning är den första i en serie av fyra om The Jubilee Expedition som CyberPhoto är en stolt sponsor till.

  Läs mer här: Bevarandefoto för naturfotografer – 3 sätt att berätta starka historier

   

 • Fotohistoria: Indra

  Idag ska vi se en raritet som har en kort historia men som ändå har lämnat ett spår fotohistorien. Detta är Indra Lux och den tillverkades i dåvarande Västtyskland.

  Indra-Camera G.m.b.H tillverkade Indra Lux 1949 och tillverkningen pågick i endast några månader, så denna kamera är rätt sällsynt. Kameran var byggd i plast.

  Reklamen sa att kameran var oförstörbar och de lämnade ett års garanti på detta. Tyvärr så var verkligheten raka motsatsen och kameran gick sönder mycket lätt. Det var nog detta som gjorde att den tillverkades under så kort tid innan den försvann från marknaden.

  Objektivet är ett fixfocus 60mm f/7,7. Kameran använder 127-film och har ett fack för en extra filmrulle. Sökaren är tonad så att du ska få intrycket av vad en svartvit film ger.

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Funäsdalsfjällen

  Fotograf Kevin Bruseby bjuder på vackra bilder i fjällmiljö!

  Kevin: Bilderna togs i början av September i Funäsdalsfjällen, där vi vandrade i en vecka. Höstfärgerna hade precis börjat träda fram, medan de frostiga nätterna och varma dagarna bidrog till att göra stämningen ännu mer magisk. Jag hoppas att bilderna ska förmedla det lugn och den sköna atmosfär som präglar denna region.

  Bilderna är tagna med Nikon Z6Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary

  Kevin Bruseby är en mästare på hur man använder väder till sin fördel i sitt fotograferande och delar med sig av kunskaperna i denna artikel du kan läsa här: Väder & placering

  Se mer från Kevin på Instagram: @kevinbruseby

 • Nyhet: Nikon Nikkor Z 40/2 SE

  Nyhet

  Specialutgåva av Nikkor Z 40/2.

  Nikkor Z 40/2 SE är Nikons andra objektiv att lanseras i retrodoftande specialutgåva med suffixet SE. Tidigare fick vi se Nikkor Z 28/2 genomgå retroförvandlingen i exklusiv bundling med Nikon Z fc men har sen dess lanserats separat. 

  Trots retrolooken så kan vi försäkra dig om att det på insidan handlar om samma moderna optik och teknologi som i Nikkor Z 40/2 som fick 8,7/10 poäng i bildkvalitet i vår produktspecialist Mats test.

  Säljstart för Nikkor Z 40/2 SE är den 19 januari.

  Läs mer och beställ här: Nikon Nikkor Z 40/2 SE

 • Nyhet: Capture One 23

  Ett av marknadens bästa RAW-redigeringsprogram blev just ännu bättre!

  Capture One är ett kraftfullt fotoredigerings program som låter dig blåsa liv i dina foton med industrin kraftfullaste verktyg. Importera, organisera, redigera och exportera bilder med ett stort utbud utav avancerade bildbehandlingsfunktioner.

  Capture One erbjuder dig även blixtsnabb  och smidig Tethering (fotografering direkt i datorn) och otroliga tidsbesparande funktioner. RAW-konvertering hos Capture One är bland de bästa på marknaden och ger dig den bästa möjliga bilden att börja redigera.

  Nytt hos Capture One 23 

  • Smart justering 
  • Förenklar urvalsprocessen 
  • Arbetsflöde för lager i stilar 
  • Möjlighet att ändra tid för tagna foton 
  • Variantsortering

  Läs mer och beställ här: Capture One 23

   

 • Test: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD för Nikon Z-fattning

  Test

  Vi har testat hur Tamrons 70-300/4,5-6,3 ter sig på Nikons spegellösa kameror!

  Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD har en väderskyddad konstruktion och är perfekt för fotografer som vill vara ute i alla väder. Detta gör objektivet perfekt för fotografering av sport, djur och natur, porträtt och mycket mer. Objektivet är till större del byggt av syntetmaterial, och fördelen med det är förstås den låga vikten på endast 545 gram.

  Mats: I mitten av bilden är skärpan bra genom hela zoomomfånget redan på respektive största bländaröppning. Den tappar en aning på de längre brännvidderna, men det är ändå fullt acceptabelt och duger säkert för de allra flesta användare som inte har professionella krav. På brännvidder runt 70mm - 135mm ser det riktigt bra ut till större del av bilden, och speciellt om man bländar ner 1- eller 2/3-dels steg bara.

  Tamron är duktiga på att ta fram små och lätta objektiv med Z-fattning som också ger en hög bildkvalitet. Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD är en mycket bra och prisvärd 70-300mm-telezoom.

  Läs hela testet här: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD för Nikon Z-fattning (fullformat)

  Fler bilder tagna med Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD hittar du här ->>

 • Nikon Z9 firmware 3.0

  Fler än 20 nya funktioner och förbättringar!

  Nikon Z9 har återigen fått en matig ny firmwareuppdatering med nya funktioner glädjande både fotograf och videograf. Tack vare Z9:ans sensorupplösning på över 8K finns det utrymme för kreativa möjligheter vid inspelning i 4K som funktionen att nu emulera optisk zoom upp till två gånger utan förlorad bildkvalitet. Detta utförs antingen med Multiväljaren, funktionsringen på objektiv som har en sådan eller genom de programmerbara funktionsknapparna på kamerahuset.

  NikonZ9V3_blogg2.jpg
  Kontrollera den emulerade optiska zoomen med Multiväljaren, funktionsringen på objektivet eller genom de programmerbara funktionsknapparna på kamerahuset.

  Autofokuseringen har förbättras med en ännu säkrare följning av oberäkneliga motiv som fåglar samt förbättringar i situationer där ljus och kontrastförhållanden är dåliga. En annan trevlig nyhet är High-Speed Frame Capture+ C60. När 120 b/s är för mycket och 30 b/s är för lite så är denna funktion med 60 b/s med full autofokus och autoexponering i varje bild ett bra val.

  NikonZ9V3_blogg.jpg

  Klicka här för fullständig lista över förbättringar från 2.11 till 3.0

  ■ Still Photography

  • • The [Image size] item in the photo shooting menu is now [Image size settings] and offers new options that apply only to pictures taken using the DX image area.
  • • Added [C60] to the frame rates available for high-speed frame capture. Custom Setting d4 in the [CUSTOM SETTINGS MENU] is now [Pre-Release Capture options].
  • • Added [High-frequency flicker reduction] to the [PHOTO SHOOTING MENU].
  • • Added [Focus position auto reset] under [Focus shift shooting] in the [PHOTO SHOOTING MENU].

  ■ Video Recording

  • • Added [High-frequency flicker reduction] to the [VIDEO RECORDING MENU].
  • • Added [Hi-Res Zoom] to the [VIDEO RECORDING MENU].
  • • Added [Reset using remote] under [Timecode] in the [VIDEO RECORDING MENU].

  ■ Displays

  • • The [Prioritize viewfinder] monitor mode has been replaced by [Prioritize viewfinder (1)] and [Prioritize viewfinder (2)].
  • • Expanded the range of monitor brightness options to include both brighter and darker settings.
  • • Made the following additions to the [CUSTOM SETTINGS MENU]:
   • - Added a [3D-tracking focus point color] option for Custom Setting a11 [Focus point display].
   • - Added [Always] and [Only when flash is not used] options for Custom Setting d9 [View mode (photo Lv)] > [Show effects of settings].

  ■ Playback

  • • The [Rotate tall] item in the playback menu is now [Auto-rotate pictures]. If [ON] is selected, the playback displays in the monitor and viewfinder will rotate automatically to match camera orientation.
  • • The playback display now shows the color temperature for pictures taken with [Preset manual] selected for [White balance].
  • • Options are now available for handling as a group each series of photographs taken in continuous-release modes.
  • • Added [File info] to the options available under [Playback display options] in the [PLAYBACK MENU].

  ■ Controls

  • • Added a full-format option under [Format memory card] in the [SETUP MENU] for use with compatible CFexpress memory cards.
  • • Made the following additions to the [CUSTOM SETTINGS MENU]:
   • - Added a [Type A auto restore delay] option for Custom Setting d14 [Release timing indicator].
   • - Added [Center-weighted area] to the items available for customizing shooting displays using Custom Settings d18 [Custom monitor shooting display] and d19 [Custom viewfinder shooting display].
   • - Custom Settings f2 [Custom controls (shooting)], f3 [Custom controls (playback)], and g2 [Custom controls] now offer access to an expanded selection of custom roles and controls.

  ■ Network

  • • Connection status is now shown in the shooting display when the camera is connected to an FTP server.
  • • The camera now supports FTPS.
  • • Added an [ATOMOS AirGlu BT options] item to the [NETWORK MENU].

  ■ Other Changes

  • • Improved autofocus accuracy.
  • • Improved low-light autofocus performance, lowering the minimum level of illumination required by 0.5 EV.
  • • Reduced the sensitivity of [3D-tracking] to objects passing between the subject and the camera.
  • • Improved focus performance when [Animal] is selected for [AF subject detection options] during [3D-tracking].
  • • Reduced the tendency of the camera to focus on the background during subject detection when [Wide-area AF (S/L/C1/C2)], [3D-tracking], or [Auto-area AF] was selected.
  • • Focus peaking, electronic rangefinding, and the focus distance indicator are now available when focus is adjusted using the lens focus ring, not only in manual focus mode but in other focus modes as well. In addition, adjustments have been made to the length of time the focus distance indicator is displayed.
  • • Shutter speed, aperture, and ISO sensitivity will now be displayed if exposure is adjusted while the live view display is zoomed in.
  • • Improved manual focus response in video mode and when silent mode is selected during still photography.
  • • The shooting display now shows synchronized release connection status. Improvements have also been made to the display in the remote camera list accessed via [Connect to other cameras] > [Remote camera list] in the [NETWORK MENU].
  • • [Português (PT)] has been added to the languages available via the [Language] item in the [SETUP MENU] for Z 9 cameras sold in Canada and the United States.
  • • Fixed the following issues:
   • - If (a) AF-S was selected for focus mode, (b) an AF-area mode that supported subject detection was selected via a control to which [AF-area mode + AF-ON] had been assigned using Custom Setting f2 [Custom controls (shooting)], and (c) an option other than [Subject detection off] was selected for [AF subject detection options] in the [PHOTO SHOOTING MENU], then pressing the custom control would sometimes fail to activate subject detection.
   • - If (a) 3D-tracking was selected for AF-area mode, (b) an option other than [Subject detection off] was selected for [AF subject detection options] in the [PHOTO SHOOTING MENU], and (c) the shooting settings recalled via a control to which [Recall shooting functions] or [Recall shooting functions (hold)] was assigned using Custom Setting f2 [Custom controls (shooting)] had [3D-tracking] selected for [AF-area mode] and [Subject detection off] chosen for [AF subject detection options], then subject detection would continue during AF-ON after the custom control was pressed.
   • - If (a) AF-C was selected for focus mode, (b) an option other than [3D-tracking] was selected for AF-area mode, (c) an option other than [Subject detection off] was selected for [AF subject detection options] in the [PHOTO SHOOTING MENU], and (d) the shooting settings recalled via a control to which [Recall shooting functions] or [Recall shooting functions (hold)] was assigned using Custom Setting f2 [Custom controls (shooting)] had [3D-tracking] selected for [AF-area mode], then subject detection would not be performed where expected when AF-ON was initiated via the custom control.
   • - Shutter speeds of 1/320 s to 1/640 s would produce uneven exposure across the frame in pictures taken with SB‑800 flash units using auto FP high-speed sync.
   • - Choosing a different Custom Settings bank in the [CUSTOM SETTINGS MENU] after selecting a non-default setting for [Auto bracketing] > [Increment] in the [PHOTO SHOOTING MENU] would cause the value for [Auto bracketing] > [Increment] in the [PHOTO SHOOTING MENU] to revert to 1.
   • - Shooting information would in rare circumstances disappear from the viewfinder.
   • - Attempting to record 8K video with a NIKKOR Z 14-30mm f/4S lens attached and an option other than [Off] selected for [Vibration reduction] in the [VIDEO RECORDING MENU] would sometimes cause the camera to stop responding.
   • - Tracking small or low-contrast subjects against a solid-color background such as a blue sky would sometimes cause the focus area to move to the top of the display.
   • - Selecting [C30] or [C120] for release mode when an option other than [Off] was chosen for [Active D-Lighting] in the [PHOTO SHOOTING MENU] would cause monitor or viewfinder brightness to change.
   • - The camera would in rare circumstances fail to record 8K video correctly.
   • - In video mode, the camera would fail to increase the aperture (lower the f/-number) after reaching the upper limit for ISO sensitivity in modes P and S if the value selected for [ISO sensitivity settings] > [Maximum sensitivity] in the [VIDEO RECORDING MENU] was below [12800].


  Ladda ner firmware 3.0 här: https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/467.html

 • Drönarsöndag: Väg 190

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Patrik Blom.

  Patrik: Underbara färger ute nu och jag tycker att det är extra kul att fånga skuggor och färgerna från ovan strax innan solnedgång. Bilden är fotograferad utefter väg 190 i Alingsås.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mini 2

  Se mer från Patrik på Instagram: @pblom

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Rotvältan

  Veckans X-files är inskickad av Mattias Lindgren.

  Mattias: Var ute och gick i Stadsliden och såg den här rotvältan. Tyckte det såg ut som nått skogsväsen själv hade gått ut på en promenad och glömt stänga dörren efter sig.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Panasonic DC-GX880 med Sigma 30/1,4 DC DN Contemporary

  Se mer från Mattias på Instagram: @gorg.photo

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Sandra Hallnor bjuder på höstiga drönarbilder

  Hösten är bra vacker ibland!

  Vår Content Partner Sandra Hallnor, även känd som Portraits of Lapland, delar med sig av vackra höstbilder tagna med DJI Mavic Air 2S.

  Om du planerar att besöka Fotomässan den 2-4 december i Stockholm så kan vi upplysa dig om att Sandra kommer föreläsa om Magin med norrskensfoto så missa inte den!

  Klicka här för större bild 1 >>bild 2 >>bild 3 >>

  Se mer bilder från Sandra Hallnor på Instagram: @portraitsoflapland

  Trevlig helg!

 • Premium Visuals provar på Samyang V-AF 75/T1,9

  Lars Bredenberg från Premium Visuals delar med sig av sina tankar.

  Lars Bredenberg från Premium Visuals delar med sig av sina tankar om Samyangs nya V-AF-serie av objektiv, specifikt V-AF 75/T1,9 FE som han använt i tre olika scenarios på en Sony FX6. Du kan även se ett videoexempel inspelat med Samyang V-AF 75/T1,9 FE längst ner i blogginlägget.

  Lars: När jag först hörde om denna lins gillade jag tanken på den. En serie ”Cine-linser” i samma utförande, små och lätta och med autofokus. Min tanke nu är fortfarande att den är intressant men på ett lite annat sätt.

  Let me explain.

  Generellt sätt så jobbar jag med Sonys GM-linser och om jag kör RED eller andra system så är det cine-linser för hela slanten. Med dom uppdaterade varianterna av 24-70 och 70-200 så har jag funnit stor glädje i att dom är lätta, till skillnad från nästan alla typer av cine-linser. Så den här 75an känns knappt att den sitter på min Sony FX6 vilket är väl mottaget, framför allt på en gimbal.

  Jag testade den i 3 st olika scenarios. En intervju, en kort social media-spot samt ett hysteriskt autofokus-test med en vän i dåligt ljus i ett tight utrymme.

  Intervjun

  Här levererade den ypperligt skulle jag säga. Jag körde på ansikts-autofokus hela tiden och den låste fint och jagade inte alls. Själva looken är ganska trevlig neutralt. Inte för skarp vilket jag gillar för att man kommer bort lite från en digital känsla.

  Minireklamen

  Här körde jag touchfokus och sen manuellt. Jag tycker att det funkade bra att skifta mellan objekt med touchen och det var ganska snabbjobbat. Den gick mjukt och fint över till andra objekt. Sen körde jag manuell fokus och linsen har en skön feeling när du vrider på fokusringen och här skulle jag nog säga att den största styrkan ligger. Vill du köra manuellt och ha en liten rigg så lirar den här linsen fint.

  Autofokus-test

  Här fick vi väldigt olika resultat. I vissa stunder så satt fokusen fast och bra hela tiden men i andra stunder så tog det lite tid innan den hittat rätt. Enligt kameran så var det låst och i ordning men bilden var inte skarp. Med viss justering så hittade den sen rätt men inte alls på samma sätt som mina linser från Sony. Här är en viktig detalj också att vi jämför linser som det kanske skiljer 20 000:- mellan så man måste vara realistisk.

  Att önska för att få en mer cinelins-känsla skulle vara hard stops på fokusringen samt en ring för bländaren.

  Slutsats

  Jag älskar ideen på att kunna ha ett kit med små prime-linser som funkar på mina Sonykameror. I vissa scenarion så lirar autofokusen bra men kan ha svårt i andra vilket jag personligen inte vill chansa för mycket med. Kör du manuell fokus så är du helt hemma! Känsla och bild här tycker jag är riktigt trevlig, ja menar vi pratar ju om en lins för en väldigt förmånlig peng.

  Jag ser fram emot att få se fler brännvidder som kompletterar denna och hur dom levererar.

   

  Läs mer om objektivet här: Samyang V-AF 75 T1,9 FE

 • Digitalt event: Konst & produktion med Simelius Simelius

  Följ med ikväll kl 17:00 på ett digitalt event med Canon-ambassadörerna Nana och Juhana Simelius.

  I evenemanget får du se vad som pågår bakom kulisserna med att planera och skapa en redaktionell form av foton och video. Allt från hur man sätter samman ett team till att förbereda sin slutproduktion. Det blir ett event fullspäckad med ljus, kamera och action.

  Simelius Simelius är en prisbelönt konst- och produktionsstudio ledd av regissören Nana Simelius och DoP Juhana Simelius. Deras kärna är en stark vision och ett personligt sätt att skapa scener. De är specialiserade på att regissera, scenografi och att fånga både video och foton.

  Nana och Juhana provat på den helt nya Canon EOS R6 II och kommer att prata om sina favoritfunktioner och upplevelser med kameran.

  "Vår verksamhet bygger på kärleken till kreativitet och extraordinära människor. För oss finns det ingen vision som är för stor för att skapas till bild med skicklighet, erfarenhet, kreativitet och hantverk – och framför allt rätt personer och ett värmt hjärta.”

  Eventet kommer att hållas på engelska.

  Anmäl dig här: Konst & produktion med Simelius Simelius

  pro-ambassador-nana-and-juhana-simelius-1_381a45b3c9c2485bb8837913c373d77e.jpg

   

 • Fotohistoria: Manufacture d'Isolants et d'Objets Moulés

  Idag ska vi reda ut tre olika franska "fotohistorier", nämligen Boyer, MIOM, dvs Manufacture d'Isolants et d'Objets Moulés, och Photax. Allt i de kameror i Art Deco-stil, tillverkade av bakelit, som du ser på bilden. Det är en Photax II och en Photax III tillverkade av MIOM med Boyer optik.

  Boyer var ett franskt optiskt företag baserat i Paris. Det grundades 1895 av Antoine Boyer och såldes sedan 1925 till André Levy (1890-1965), en tidigare försäljningschef på företaget Lacour-Berthiot. Hans fru, Suzanne Lévy-Bloch (1894-1974), var en briljant matematiker och optiker, tog examen från École Supérieure d'Optique där hon var elev till Henri Chrétien. Från 1925 fram till makens död 1965 var hon chefsdesigner för Boyer-linserna. Efter en konkurs i början av 1970-talet köptes fabriken ut av M. Kiritsis, den tidigare ägaren till det optiska företaget Roussel. Verksamheten varade ytterligare ett decennium med minskad personalstyrka och produktion, och stängdes sedan definitivt 1982.

  MIOM var ett franskt företag baserat i Vitry-sur-Seine nära Paris. Dess namn är en akronym för Manufacture d'Isolants et d'Objets Moulés. De specialiserade sig på att tillverka isoleringsmaterial och gjutna plastdelar. Företaget har funnits sedan 1929 och grundade sin fotografigren 1937. De tillverkade flera sökarkameror för rullfilm som var gjorda av bakelit, ett nytt plastmaterial som företaget hade licens för från Compagnie Générale d'Électricité. Kamerornas objektiv tillverkades av Boyer, även om de hade andra namn. Objektiven på de allra sista kameramodellerna levererades av Angénieux.

  Photax är en fransk sökarkamera gjord av bakelit. Den ger 6×9cm negativ på 120-film. Den första versionen – Photax, såldes även som Camera 77 och Loisirs, introducerades 1937 av M.I.O.M., en tillverkare av isoleringsmaterial och gjutna plastdelar. Sex olika modeller introducerades mellan 1937 och 1960. Från och med Photax II modellen fanns kamerorna även tillgängliga som en blindé variant, med ett Bakelit-linsskydd som skyddade objektivet och avtryckaren.

  Tekniska funktioner hölls så enkla som möjligt. Kamerans yttre delar är den optiska sökaren, filmframmatningsratten, öppningsreglaget, stativgängan och röda fönstret för bildnummer. Alla andra funktionella delar är placerade i objektivets front. Kamerans mest karakteristiska egenskap: Objektivtuben måste vridas 360 grader moturs för att skruvas ut från kamerahuset till funktionsläge. Så fungerar alla Photax utom Modell I.

  Objektivet är av Meniscustyp, vilket innebär att det har endast ett linselement och därmed rätt kass bildkvalitet. Eftersom objektivet har ett krökt bildplan så är filmplanet också krökt. På objektivets front sitter bländarstyrningen som har två lägen 1 och 2. Jag vet inte vad de motsvarar men jag gissar på f/11 och f/16. Ovanför optiken på fronten sitter exponeringstiden. På Photax II kan du välja standardtid, gissar kanske typ 1/60s, samt B. Den lanserades 1938. Märkta på franska med Pose och Inst. På Photax III, som lanserades 1947, så kan du välja på 1/100s och 1/25s samt T, men T här är egentligen B. Slutaren spänns i samband med själva avtrycksrörelsen på alla dessa modeller och därmed kan du av misstag ta hur många dubbelexponeringar som helst på samma bildruta om du glömmer att dra fram filmen.

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Fujifilm X-T5

  Nyhet

  Säg hej till Fujifilms mångsidiga hybridkamera X-T5!

  Nu lanserar Fujifilm det senaste tillägget i deras populära kameraserie X-T.  Med sin nya sensor på 40 megapixlar och ännu mer kompakta storlek gentemot sin föregångare X-T4 får du en riktigt kraftfull högupplöst hybridkamera utmärkt för fotografi av landskap, porträtt, gatufoto och annat. Utöver detta har X-T5 även skruvat upp videoegenskaperna med inspelning upp till krispiga 6,2K/30P 4:2:2 10bit vilket gör den till en utmärkt liten kamera för video också.

  X-T5 har fått samma storlek som X-T1 och är 50g lättare än X-T4 utan någon kompromiss på specifikationerna. Med ett stort hopp i mängden pixlar från 26 MP till 40 MP kommer du få bilder med helt otrolig upplösning och återgivning som tål kraftig beskärning och att skrivas ut i stora format.

  Både sökaren och bildstabilisering han fått en liten men viktig förbättring. Den elektroniska sökarens förstoring har bumpats upp från 0,75X till 0,8X medans den redan fenomenala bildstabilisering har höjts till att kompensera för 7 steg. En annan välkommen förbättring är att X-T5 nu ger dig upp till 740 bilder på ett batteri gentemot X-T4 som ger dig 500 (600 i ekonomi läge).

  Med nya bildprofilen F-log2 kommer X-T5s dynamiska omfång att verkligen öppnas upp för video. Spelar du in i F-Log2 får du nämligen 13+ stop dynamiskt omfång och bättre möjligheter till att arbeta med materialet i efterbearbetningen.

  Fujifilm har valt att gå tillbaka och ge X-T5 samma populära 3-vägars tilt-skärm från X-T3 istället för flip out-skärmen på X-T4. Detta ger en säkrare och snabbare artikulering utav LCD-skärmen. Utöver allt detta har Fuji också lagt extra krut på kamerans gränssnitt. Handtaget är nu mer ergonomiskt och ger bättre grepp, slutar-knappen har flyttats fram för bättre manövrering, bakre knapparna har blivit större och alla rattar har designats om för att vara lättare att använda.

  X-T5 finns att köpa i både silver och svart utförande samt bundlade med antingen XF 18-55/2,8-4 R LM OIS eller XF 16-80/4,0 R OIS WR.

  Läs mer och beställ här: Fujifilm X-T5

  Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro

  I samband med lanseringen av X-T5 passar Fujifilm på att utöka deras makrosortiment med Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro. 30mm på en APS-C-kamera motsvarar ca 45mm på en fullformatskamera. Kom så nära som 1,2cm på dina motiv för riktigt imponerande närbilder. Denna brännvidd låter dig även använda objektivet för nästan alla sorters ändamål och ljusstyrkan på f/2,8 klarar sig utmärkt i lite mer nersläckta och inomhusmiljöer.

  Läs mer och beställ här: Fujinon XF 30/2,8 R LM WR Macro

 • Nyhet: DJI Mavic 3 Classic

  Nyhet

  Mavic 3 - Nu i klassiskt utförande!

  För ganska precis ett år sedan, den 5e november 2021, lanserade DJI den tredje generationens Mavic, utrustade med inte mindre än två kameror. Huvudkameran bestod av 4/3 CMOS sensor från anrika Hasselblad, motsvarande 24mm. Just ovanför den kikade ännu en kamera fram som var en teleoptik motsvarande 162mm. 

  Den primära skillnaden mellan Mavic 3 och Classic är att på den sistnämnda har teleoptiken plockats bort och därför har den även en något mindre prislapp. I övrigt är det samma fantastiska drönare som vi stiftade bekantskap med för ett år sedan med videoinspelningsmöjligheter upp till 5,1K/50p, 4K/120p, 12,8 stegs dynamiskt omfång, 20 MP RAW foton och upp till 46 minuters flygtid.

  Utmärkande egenskaper:

  • Hasselblad 4/3 CMOS Sensor med 20MP (vidvinkel)
  • 24 mm f/2,8 vidvinkelobjektiv (motsvarande 35mm kamera)
  • 12,8 stegs dynamiskt omfång
  • 10-bit D-Log
  • Hopfällbar
  • 3-axlig bildstabilisering
  • Upp till 5,1K i 50fps 200Mbps H.264 / 140Mbps H.265
  • DCI 4K  i 120fps
  • Stillbilder i upp till 20MP 5280x3956 upplösning
  • Sensorer för att undvika objekt finns fram, bak, sidorna, ovan och undertill
  • VPS (Visual Positioning System) för bättre kontroll vid flygning inomhus
  • 8GB internt minne
  • Ocusync 2.0
  • Upp till 46 minuters flygtid 

  Läs mer och beställ här: DJI Mavic 3 Classic | DJI Mavic 3 Classic RC-combo | DJI Mavic 3 Classic (endast drönare)

 • Nyhet: Nikon Nikkor Z 600/4 TC VR S

  Nyhet

  Hamna mitt i händelsernas centrum!

  NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S är ett ljusstarkt, professionellt superteleobjektiv med fast brännvidd för fotografer som tar bilder av sport eller vilda djur. Autofokus på en helt ny nivå. En inbyggd 1,4× telekonverter. Du får din bild – oavsett vad som händer.

  Tack vare en brännvidd på 600 mm hamnar du mitt i händelsernas centrum – och du kommer ännu närmare med den inbyggda telekonvertern. Fördelarna med det här ljusstarka supertelefotoobjektivet är uppenbara, oavsett var och när du fotograferar.

  nikkor_z_600mm_f4_vr_s_general__Get_Original_.jpg

  Tack vare den inbyggda 1,4× telekonvertern kan du direkt ställa om detta 600 mm f/4-objektiv med fast brännvidd till ett 840 mm f/5,6-objektiv. Om du vill ha ännu längre räckvidd kan du kombinera NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S med Z-seriens 1,4x och 2,0x telekonvertrar.

  nikkor_z_600mm_f4_vr_s_autofocus__Get_Original_.jpg

  Utmärkande egenskaper:

  • 600mm f/4 Supertele
  • Inbyggd 1,4x telekonverter
  • Bildstabilisering som kompenserar upp till 5,5 steg
  • 9st rundade bländarlameller
  • Vädertåligt
  • Vikt: Ca 3260 gram

  Läs mer och beställ här: Nikon Nikkor Z 600/4 TC VR S

  nikkor_z_600mm_f4_vr_s_balanced__Get_Original_.jpg

 • Nyhet: Canon EOS R6 Mark II & RF 135/1,8L IS USM

  Nyhet

  En ny och förbättrad EOS R6 och en ljusstark teleoptik till RF-fattningen!

  Canon presenterar EOS R6 Mark II som utvidgar EOS R-systemet och erbjuder serietagning med upp till 40 bilder per sekund, enastående autofokusering i svagt ljus och videoinspelning upp till 6K RAW och 4K 60p.

  Kameran har en ny 24,2 megapixels CMOS-sensor och stöder nästa generations lovordade Dual Pixel CMOS AF II – där hastighet och tillförlitlighet tas till hissnande nivåer. EOS R6 Mark II använder samma DIGIC X-processorteknik som i EOS R5, EOS R6 och den eftertraktade EOS-1D X Mark III.

  EOS R6 Mark II kan spåra motiv och hålla dem kvar i skarp fokus när de rör sig i bilden. Den förbättrade deep-learning AI-tekniken känner igen personer, fordon i (som nu inkluderar flygplan och tåg) och djur (där uppdateringen nu också innefattar igenkänning av hästar/zebror). Vilket slags motiv som ska upptäckas kan väljas i menyn eller via det nya autoalternativet, beroende på den fotomiljö som fotografen befinner sig i.

  EOS R6 Mark II kommer att finnas tillgänglig från december 2022.

  Läs mer och beställ här: Canon EOS R6 Mark II | +RF 24-105/4 L IS USM+ RF 24-105/4-7,1 IS STM

  Idag lanserar Canon också RF 135/1,8L IS USM, ett fast teleobjektiv perfekt för bland annat porträttfotografering i svagt ljus. Vår produktspecialist Mats kommer självklart att sätta tänderna i denna glugg vid första möjliga tillfälle så håll utkik i våra kanaler efter testet!

  Läs mer och beställ här: Canon RF 135/1,8L IS USM

 • I dojon med Canon EOS R7

  Vi fick äran att besöka Karatesällskapet Kyokushinkais dojo i umeå.

  Med oss tog vi Canon EOS R7 och några LED-lampor av märket Nanlite för att dokumentera det hela.

  Inspelat med Canon EOS R7: 4K / 25p / ~100 Mbps / IPB / ISO 400-1600 / manuell vitbalans 5600 K.

  Om du vill veta mer kan du läsa vårt test av kameran här: Canon EOS R7