• Rösta på oss - Årets e-handlare 2022

  Nu kommer vi in på slutloppet i röstningen om årets e-handlare 2022 av PriceRunner. Rösta på oss och hjälp oss vinna!

  Gillar du det vi gör och vill hjälpa oss framåt? Det finns två saker du kan göra för oss nu.  För det första kan du klicka in här nedan och rösta på oss som Årets e-handlare 2022. För det andra kan du ge oss en recension när du har handlat hos oss. Sista datumet att rösta är nu på söndag 27/2.

  Du kommer att hitta länken till din recension på bekräftelsesidan när du genomfört ditt köp. Vi är väldigt glada för all hjälp vi kan få så stort tack till dig som tar dig tid att lämnar en recension, det hjälper oss att veta vad vi kan göra ännu bättre.

  PriceRunner ger även alla som är med och röstar i Årets e-handlare 2022 chansen att vinna en iPhone 13 Pro 128GB!

  Tack på förhand!

  Klicka här för att komma direkt till röstningen: PriceRunner | Årets e-handlare

 • Efterlängtad firmware-uppdatering till Sony FX6

  Nyhet

  Existerande och blivande ägare av Sony FX6 hurrar!

  Bland förbättringarna i version 2.00 listar Sony följande:

  • AI-based Real-time Tracking AF (AI-baserad autofokus med realtidsspårning) och om du har ställt in Touch Function (pekfunktion) på Tracking AF (spårningsautofokus) kan du använda Real-time Tracking (realtidsspårning) till att spåra motiv även när du fokuserar manuellt
  • Breathing Compensation (andningskompensation) för konsekvent bildvinkel när du fokuserar (med kompatibla objektiv)
  • 16-bitars RAW-utdata via HDMI
  • Bokehjusteringsläge för enkel justering samtidigt som det minimerar exponeringsändringar
  • Visa den fyrkanaliga ljudnivåmätaren på skärmen

  Andningskompensationen introducerades i Sony A7 IV och har nu alltså kommit till FX6 vilket många filmskapare kan glädjas åt. Vi hoppas självklart att denna smarta funktion kommer att adderas till fler av Sonys systemkameror.

  Firmwareuppdateringen och listan på objektiv med stöd för Breathing Compensation hittar du här: Sony | ILME-FX6

 • Övergivna platser del 2 av 2

  Fotograf Mikael Gustavsson fortsätter berätta om bland annat val av kamera, motiv och efterbearbetning av bilderna.

  Detta är del 2 av Mikael Gustavssons text om att fotografera övergivna platser. Om du missat del 1 kan du läsa den här: Övergivna platser del 1 av 2

  När det gäller val av kamera så fungerar en mobil alldeles utmärkt. Ofta har man mycket bra vidvinkel med fixfokus och sedan kanske 2-3 objektiv till. Skall bilderna bara användas på nätet eller vid bildvisningar och liknande så räcker kvalitén mer än väl. Viktigt dock att man inte slarvar och struntar i stativet och att man använder en fotoapp där man själv kan välja ISO mm. så man inte kommer hem med brusiga bilder från de mörka delarna. Om jag bara fotar med mobilen så har jag ofta med en gorillapod som jag klämmer fast på lämpligt ställe. Funderar man på att skriva ut sina bilder stort eller publicera dom i en papperstidning eller bok så är dock en systemkamera att föredra. Om man använder fullformat eller t.ex. 4/3 är inte så noga, alla systemkameror spegellösa eller ej ger bra bilder med lågt brus om man kör med stativ och lågt ISO. 

  Om man besöker t.ex. en större industri eller en stor bilskrot för första gången så blir man ofta handlingsförlamad av alla motivmöjligheter. Det är som att komma till en blomsteräng med oändliga möjligheter. En del fotograferar ganska snabbt och har inga problem att ta flera helt nya kompositioner varje minut, medan andra jobbar långsamt och kanske bara tar 20 bilder på en halvdag. Oavsett vad man har för arbetsmetodik så rekommenderar jag att man först går runt och tittar sig omkring och sedan väljer en plats och börjar där. 

  Om man tycker det är svårt att variera sig och att man fastnat i likadana kompositioner så kan det vara befriande att sätta på t.ex. ett fisheye eller ett makro och gå en sväng och bara leta efter lämpliga kompositioner med den optiken. Om man är på en plats nära där man bor så rekommenderar jag (precis som vid landskapsfoto) att återvända många gånger. Ofta krävs det flera besök i olika ljus och vid olika årstider innan man verkligen börjar komma motiven in på djupet. Är man tillfälligt på en plats och inte planerar återvända så får man helt enkelt göra det bästa av situationen.

  När det gäller efterarbete av bilderna så är man väldigt "fri". Jag fotograferar ofta historiska platser som slott, runstenar, hus mm. och mycket natur med växter, djur, fåglar och landskap. Här är traditionen att man vill framhäva motiven så naturligt som möjligt och istället få till bra och intressanta bilder genom fint ljus eller intressanta kompositioner. Rent "effektsökeri" genom kraftiga konverteringar till svartvitt med korn eller blixtljussättning av motiven är inte alls lika vanligt som inom t.ex. porträtt och mode. Detta tror jag beror på att fotografen ofta har en "känsla" för motiven som den vill framhäva med naturligt ljus och färger och att den kanske går förlorad om man ändrar för mycket. Detta gäller inte vid övergivet-fotografering utan här tycker jag man kan testa ganska friskt med HDR-effekter, duotone, svartvitt, efterlikna gamla filmprocesser som pressad Tri-X, crossprocessing osv. Ofta har man fina nyanser i motiven av rost och mögel vilket blir häftigt om man skruvar lite i bilderna.

  /Mikael Gustavsson

  Om du vill lära dig mer om att fotografera övergivet så erbjuder Zoom Fotoresor kurser och resor här: Zoom Fotoresor | Övergivet

 • Drönarsöndag: Paradisön

  Veckans drönarsöndag är inskickad av Mattias Kannerstål.

  Mattias: Det här en bild tagen precis vid Bråvikens kant en december förmiddag. Havet var så blått från luften att det mer liknade en paradisö än en svensk kust.

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Övergivna platser del 1 av 2

  Fotograf Mikael Gustavsson berättar om att fotografera övergivna platser.

  Intresset för att utforska och fotografera övergivna platser har ökat de senaste åren. Det handlar om lika delar intresse för vår historia, känslan av en tid som flytt samt nyfikenhet att utforska bortglömda ställen.

  De som besöker sådana platser kallas ofta "Urban explorers" och det gemensamma för de platser man besöker är att de är bortglömda av människan och minner om en tid som flytt. Det kan t.ex. vara ödehus, övergivna industrier, tunnlar, gruvor, bergrum osv. Intresset är inte lika stort för tillrättalagda platser av samma typ, dvs hus, gruvor och industriminnen som är öppna som museer. Det skall kännas som man själv är på upptäcktsfärd när man besöker platsen.

  Fotografer som intresserar sig för att dokumentera den här typen av platser behöver fundera på lite olika saker. Dels om det är tillåtet att besöka platsen. Många övergivna miljöer som bilskrotar, industriruiner, hus mm. står helt öppna och är fritt fram att besöka men andra är stängda och ibland skyltade med "Tillträde förbjudet" och liknande. Här är det förstås viktigt att man har klart för sig vad som gäller, vem som äger industrin, gruvan eller huset man tänker besöka och om det är tillåtet att gå in där. För många "urban explorers" så verkar en del av tjusningen ligga i att man besöker platser där man egentligen inte får komma in, men skall man fotografera och publicera sina bilder och filmer så är det klokt att ha kollat upp vad som gäller innan.

  Miljöerna man fotograferar är ofta tillfälliga. Industrier och hus rivs, bergrum plomberas eller får nya användningsområden osv. Här känns det ofta som om man är ute i sista sekunden och bilderna blir det som kommer finnas kvar. Detta liknar att fotografera andra försvinnande miljöer som Klarakvarteren i Stockholm, gammelskogar som skall avverkas osv.

  Rent fototekniskt så är de ofta ganska trånga miljöer, så ett ordentligt vidvinkel på ca 10-15 mm på fullformat är bra att ha med sig. Det är ofta ganska mörkt i källare eller liknande och då är det nödvändigt med ett stativ. I mörka delar så behövs ofta blixt/lampa att ljussätta miljön med. Jag har själv helt slutat med blixt och använder mest befintligt ljus och lång tid men i riktigt mörka miljöer en rejäl LED-pannlampa eller en LED-panel som man sätter i blixtskon.

  I de här miljöerna så finns det dessutom gott om fina makromiljöer i form av rost, maskiner med mätare, skyltar, proppskåp osv. Här är det bra med ett makroobjektiv, det är inte så noga vilken brännvidd man har men ett 50-100 mm på fullformat är lagom.

  Utvändiga bilder och bilder på t.ex. skrotbilar i skog kan kräva normalobjektiv eller t.o.m. ett kort tele. För min egen del så prioriterar jag att ha en väldigt lätt utrustning. Jag brukar bara ha ett kamerahus, en vidvinkelzoom och en längre zoom samt ett makroobjektiv. Detta väger inte mer än ca 1,5 kg (jag fotograferar med Olympus 4/3) och jag brukar ha kameran på ett lätt stativ och resten i fickor eller i en midjeväska. Pannlampan har jag på huvudet eller i midjeväskan. Det skall kännas lätt att röra sig och man skall inte vara som en packåsna med stor ryggsäck och klumpigt stativ utan fotograferingen skall vara ett nöje!
  Oömma kläder och smidiga kängor/walkingskor. Det finns ofta mycket glas och rostiga spikar mm. så sandaler är t.ex. inte att rekommendera.

  /Mikael Gustavsson

  Del 2 kan du läsa här: Övergivna platser del 2 av 2

 • X-files: Fruktcykeln

  Veckans X-files är inskickad av Daniel Karlsson.

  Daniel: Motivet, ja mycket frukt blir det.
  En arbetskamrat till mig går i pension nu till våren, och varje dag de senaste 10-11 åren har han satt på en klisterlapp från sin dagliga frukt på sin cykel. De senaste åren har cykeln inte använts, utan bara fått växa fram som det konstverk den är.

  Eftersom han ska gå i pension, hade jag en osäkerhet om cykelns framtid, och bestämde mig att den måste förevigas. Maskinen, en kantpress i bakgrunden, är den maskin som han kört i 25 år.

  Fotografierna är tagna med en Sony A7 II, objektivet är ett gammalt Konica Hexanon AR 57mm f1,4, på en K&F adapter. Troligen är mitt helsvarta 57mm objektiv ett av de allra sista i serien kanske från 1973 ?

  Samtliga bilder är jpeg rakt från kameran, jag släckte i taket på jobbet, och använde en video lampa med varmt diffust filter. Ihop med en IR fjärr för att utlösa kameran på stativ.

  Jag noterade inte bländar inställningen men skulle tro att den är mellan f2 och f4 på alla bilder.

  Klicka här för att se bild 1 större >>

  Klicka här för att se bild 2 större >>

  Klicka här för att se bild 3 större >>

  Klicka här för att se bild 4 större >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden samt vilken kamera och objektiv den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Vi har Peak Design Mobile!

  Lär känna världens smartaste mobilskal.

  Att Peak Design ligger bakom några av marknadens bästa kameratillbehör är det nog få som missat men visste du att de även gör mobilskal? I sann traditionsanda sammanfogar Peak Design praktisk funktion och snygg design i vad de kallar Mobile Fabric Case, ett mobilskal som balanserar elegant tunnhet, robust skydd och smarta funktioner. Mobilskalet är även kompatibelt med Apples MagSafe-tillbehör.

  Genialiteten ligger i Peak Designs SlimLink-teknologi som är både ett magnetiskt och mekaniskt lås inbyggt i skalet som enkelt låter dig fästa din telefon på Peak Designs mobiltillbehör såsom bilhållare, cykelhållare, laddare, väggfästet eller den tunna plånboken, för att nämna ett par stycken.

  Vår planet är något Peak Design värnar om så förutom att vara helt koldioxidneutral skänker de även 1% av deras intäkter till ideella verksamheter för miljön genom 1% For The Planet.

  Oavsett om du är påväg till jobbet, följer ett recept i köket, tränar eller bara njuter av dagen så har Peak Design tillbehören för att göra livet lättare. Mobilskalet finns även i varianten Mobile Loop Case som har en ögla för minskad risk att tappa telefonen.

  Se alla Peak Designs mobiltillbehör här: Peak Design Mobile

 • Nyhet: Samyang AF 135/1,8 FE

  Nyhet

  Samyang lägger ännu ett spännande objektiv till sin växande skara av autofokusobjektiv för Sonys E-fattning.

  För nästan exakt sju år sedan fick världen lära känna Samyang MF 135/2,0 ED UMC som blev en mycket uppskattad teleoptik. Vår egen Thomas Lövgren sade: "Jag utnämner detta objektiv till världens genom tiderna mest prisvärda!" och även vår produkttestare Mats var minst sagt imponerad. Med tanke på hur bra Samyangs senaste släpp har varit så ser vi mycket fram emot att få testa denna nyhet.

  Likt Samyang AF 50/1,4 II FE kommer även detta i ett kompakt och lättviktigt utförande men med premiumkänsla. Autofokusen sköts snabbt och tyst av en STM-motor. Den optiska konstruktionen består av 13 element i 10 grupper och bländaren har inte mindre än 11 blad för att ge en ordentligt rund och fin bokeh, oavsett om du väljer att blända ner. Objektivet är försett med både en anpassningsbar knapp och brytare samt möjligheten att begränsa autofokusens avstånd.

  SamyangAF135FE_blogg5.jpg

  Utmärkande egenskaper

  • Stor bländare på f/1,8 tillsammans med brännvidden på 135mm ger mjuk och vacker bakgrundsoskärpa
  • Snabb och tyst autofokusmotor
  • Anpassningsbara knappar och brytare
  • Premiumkänsla i materialval och fokusring
  • Betydligt lättare än konkurrenternas motsvarigheter (endast 764 gram)
  • Vädertätad för användning i alla väderlekar


  Just nu får du en Samyang Lens Station på köpet när du förbeställer en Samyang AF 135/1,8 FE. Lens Station används för att uppgradera firmware, kalibrera autofokus, kalibrera bländarfunktion och justera känsligheten i den manuella fokuseringen (halvmanuell/focus-by-wire) i Samyangs objektiv med autofokus.

  Läs mer och förbeställ redan nu: Samyang AF 135/1,8 FE

 • Fotohistoria: Graflex KE-4

  Idag ska vi titta på en stor kamera, och då menar jag en väldigt stor kamera. Finns inte en chans att jag kunna gissa dess storlek från de bilder jag sett av den. Den har lockat mig i många år men de har alltid legat högt i pris och oftast i USA som då leder till både moms och tull. Nu hittade jag äntligen en till hyfsat pris och inom Europa. Jag måste ha sett ut som en fågelholk när jag öppnade paketet. Jag hade aldrig riktigt förstått hur stor den var. Det är som att stoppa en Contax G1 eller en Leica M6 in i en maskin och trycka på 4x storlek få ut denna. Hur som helst är denna nu en av mina favoriter bland de ca 3000 kameror som vi har i vårt museum.

  Vi måste börja från början och se vad Graflex är för företag innan vi grottar in oss på själva kameran. Graflex Inc. började som  företaget Folmer & Schwing i New York. William F. Folmer var en produktiv uppfinnare som gick tillsammans med William E. Schwing och startade företaget. De tillverkade gaslampor men utökade senare med att tillverka cyklar och fotografisk utrustning. Senare så koncentrerade de sig helt på fotografisk utrustning.

  Folmer & Schwing hade framgång med deras kameror som hade fokalplanslutare, en produkt dom som de lanserade redan 1899. Efter den succén så fick Kodak upp ögonen för dem och George Eastman köpte upp dem 1905. Den nya avdelningen fick 1907 namnet Folmer Graflex division of Eastman Kodak. redan 1921 så hade nu Kodak monopol på kameratillverkning i USA och blev tvingade att dela upp sig i fler företag. Kodak hittade ingen köpare till Folmer Graflex och 1928 blev Folmer Graflex till Folmer Graflex Corporation.

  Under 1920-30-talen så förenklade Graflex sitt sortiment och designade om sina presskameror till att kunna använda den på den tiden nya teknologin med blixtlampor. 1933 lanserade Graflex sin National Graflex som blev deras första försök att lansera en kamera avsedd för massmarknaden.

  1944 tillverkade Graflex en 4x5-modell avsedd för US Navy och US Marine Corps. Den kameran var byggd i trä och var olivgrön. Den användes primärt i Stilla Havet och i kriget mot Japan. Den kameran kallades Combac Graphic.

  1945 bytte man namn till Graflex Inc. 1948 lanserades Graflex Super D, som var den första Graflex spegelreflexkamean med blixtsynkronisering. Företaget hade 1938 100 anställda och de ökade till 760 anställda till 1957. De utvidgade på 50-talet genom att ha en gren i Los Angeles, California.

  1954 så tillverkas första Graflex Combat Graphic Camera som fick militära benämningen KE-4, den kamera som vi ser på bilderna här ovanför. Den tillverkades fram till 1957 och användes av US Signal Corps. Självklart olivgrön. Det fanns tre objektiv till den: En vidvinkel Kodak Ektar 2.5in (63mm) f/4.5, normalen Kodak Ektar 4in (102mm) f/2,8 och ett tele Kodak Ektar 8in (205mm) f/4. Vi har normalen och telet i vårt museum. Kring 1500 enheter tillverkades varav vi kan förmoda att ett antal har förlorats eller skadats under Vietnamkriget där de användes. Ett antal till torde också ha skrotats, så det antal som finns kvar är nog väldigt begränsat i antal.

  Graflex Combat Graphic designades av John Maurer som var specialiserad på motordrivna kameror som användes av US Air-Force och tillverkades sedan av Graflex, där den produktionsattes av Hubert Nerwin som tidigare varit chefsdesigner hos Zeiss-Ikon som tog fram Contax 35mm kameror. Därav likheten med Contax RF. I och med att han jobbade hos Graflex i stället så tredubblade han sin lön. Kamerahuset är tillverkat av aluminium och väger 2,25kg. Den har en fokalplanslutare med tygridåer som T, B, X, 1, 1/2, 1/5, 1/10, 1/25, 1/50, 1/100, 1/200 och 1/500s. Filmframmatningen är fjäderdriven och en uppvevning räcker för att dra fram 9 bilder. Kameran använder speciella filmkassetter som tar 70mm film. Filmen matas från kassett till kassett och kan vid behov skäras av. Negativformatet är 6x7cm. Det finns också en blixtlampehållare som man kan montera på kameran.

  Allt rymdes i en väska, också olivgrön, och hela settet fick beteckningen KS-6. Kameran hade smeknamnen Combat70 och Gullivers Contax.

  Graflex köpte senare verktygen för att tillverka Ciro 35 och Ciro-flex, de fick då namnen Graphic 35 och Graflex 22.

  1958 köps Graflex upp av General Precision.
  1965 lanserar Graflex sin Graflex XL, baserad på Mamiya Press och Linhof Technika Press.
  1968 köps Graflex av Singer Corp.
  1970 och framåt så las de flesta av konsumentkamerorna ner på grund av japansk tillverkning och efterfrågan av mindre 35mm-kameror, och proffsen gick över till 120-film så Graflex tappade även yrkesdelen.
  1973, vissa anger 1978, men 1973 verkar stämma bättre, så köpte Cambo kompletta tillverkningsverktyg samt kunskapen för att tillverka Graflex XL från Singer Educational Systems och marknadsförde den som Cambo XL. Rättigheterna till 4x5 Speed Graphic och Crown Graphic köptes av japanska Toyo. Graflex finns inte längre utan har blivit ett olivgrönt minne i fotohistorien.

  Du ser 16 bilder av kameran här ovanför. En Hasseplad X-pan ser ut som en plutt i jämförelse. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet idag ligger ofta kring 20,000kr för en väska med kamerahus och två objektiv. Endast lösa objektiv ligger på 10,000kr - 15,000kr. Kamerakroppen tom, dvs endast skalet ligger på 5,000kr - 10,000kr. De höga priserna beror på hur sällsynt den är.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Rösta fram vinnaren i tävlingen #cybersigma2022

  Fem finalister har valts ut av vår jury och nu är det upp till dig att rösta fram din favorit!

  I början av året drog vi igång en tävling med ett riktigt toppenpris, nämligen Sigma 28/1,4 DG HSM Art och Sigma 40/1,4 DG HSM Art till ett sammanlagt värde av 25 980:-. Tiden att skicka in bidrag är från och med idag över så nu är det dags att rösta fram vinnaren!

  Missa inte heller att du fram till 2022-01-31 sparar du 5000:- på Sigma 28mm och 40mm f/1,4 DG HSM Art

  För att minska risken för fusk behöver du logga in med ditt Google-konto för att kunna rösta.

 • Veckans slutarljud: Contax RTS II

  I veckans avsnitt lyssnar vi på ett kamera designad av Porsche!

  RTS står för Real Time System. Hela grundtanken med Contax RTS var snabbhet och kvalitet. Och det uppfyllde den. Avtrycket var kanske det mest unika. Det var ett elektroniskt avtryck till en elektronisk slutare. Du behövde knapp trycka ner en millimeter förrän den tog bilden.

  RTS II ser tämligen lika ut men skiljer åt sig mer än man tror. På utsidan så är det mest uppenbara den elektroniska självutlösaren men på insidan har det hänt desto mer. En ny titanslutare som styrdes av quartzkristaller. Sökaren visar hela 97% av bilden mot RTS som vara visade 92%, ny LED info i sökaren, ny TTL blixtljusmätning, för att nämna några. RTS II är den populäraste av dessa tre, både som brukskamera och som samlarkamera. En klassisk kamera som skulle pryda vilken bokhylla som helst.


  Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

  Läs mer om Spotmatic här: Fotohistoria: Contax RTS

 • Vad har Tom Svensson i kameraväskan?

  Se videon där wildlifefotografen själv berättar vilken kamerautrustning han numera använder sig av.

  Tom Svensson är en världsberömd bevarandefotograf, född i Danmark, men uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka. Toms stora drivkraft i livet är naturvård och, som han säger, ”Jag gör det inte för mig själv, men för mina barn och framtida barnbarn, för om vi inte gör det för dem, kan de inte göra någonting själva och då är det för sent. Hans färdigheter som fotograf är att ta bilder som påverkar människor och gör skillnad.

  I denna video berättar Tom hur han gått från Canon EOS 1D X Mark III till ett spegellöst system som numera följer med honom i hans nya Lowepro Pro Trekker 350 AW II.


  Tom Svensson erbjuder även en rad spännande fotoresor, bland annat Wild Kenya och The Great Migration som du kan läsa mer om här: Zoom Fotoresor - Wildlife

 • Test: Nikon Nikkor Z DX 18-140/3,5-6,3 VR

  Test

  Vi har testat Nikons superzoom till deras spegelfria Z-kameror med APS-C-sensor.

  Objektivet motsvarar 27-210mm på 35mm-fullformatskamera. Det fungerar även på Nikons fullformatskameror i beskuret DX-format. Perfekt för dig som är ute efter ett lätt och kompakt objektiv med stort zoomomfång.

  Mats skriver: Nikon Nikkor Z DX 18-140/3,5-6,3 VR är ett bra val för dig som tröttnat på att byta objektiv stup i ett. Bildkvaliteten är också bättre än genomsnittet bland liknande superzoomar, men jämfört med normalzoomen Z DX 16-50/3,5-6,3 VR och telezoomen Z DX 50-250/4,5-6,3 VR så får man som brukligt vara beredd på lite sämre skärpa i superzoomen. Vilket också är precis som det brukar vara och den kompromiss man i regel får räkna med när man väljer en superzoom som ska ersätta flera objektiv...

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z DX 18-140/3,5-6,3 VR

 • Påminnelse om tävling!

  Fram till idag Kl 23:59 har du på dig att skicka in ditt bidrag till tävlingen #cybersigma2022

  I början av året drog vi igång en tävling med ett riktigt toppenpris, nämligen Sigma 28/1,4 DG HSM Art och Sigma 40/1,4 DG HSM Art till ett sammanlagt värde av 25 980:-, och den tävlingen börjar nu lida mot sitt slut. Idag (tisdag 25/1) Kl 23:59 är sista tiden att skicka in ditt bidrag så missa inte chansen!

  Som om det inte vore nog sparar du 5000:- på Sigma 28mm och 40mm f/1,4 DG HSM Art fram till sista Januari. 

  Mer information om tävlingen hittar du här: #CyberSigma2022 på Instagram

 • Drönarsöndag: Jättens avtryck

  Skostorlek 156 meter.

  En härlig morgon den 6e Juni 2021 var jag ute och spatserade i vackra naturreservatet Strömbäck-Kont, beläget vid kusten cirka 2 mil söder om Umeå. Jag har många gånger haft med mig kameran hit men denna dag hade även drönaren fått följa med i väskan så jag startade upp den i syfte att få se Strömbäck-Kont från ett nytt perspektiv och blev inte besviken.

  De flesta som äger en drönare kan nog skriva under på att det är häftigt hur de låter oss upptäcka former och mönster vi aldrig annars skulle sett från marken. Just denna morgon råkade det vara något som liknande ett enorm fotavtryck.

  /Carl

  Bilden är tagen med DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Isgrottan

  Jag besökte kusten mot Bottenhavet. Det var extremt isigt där och det var lite trixigt att komma ner nära "vattnet". Jag såg en gryta runt en en sten, där det fanns en isbåge mot havet med istappar under. Isen runt stenen verkade bära. Hade den inte gjort det så var det inte mer än ett par decimeter djupt så det var ingen fara. Som en hund lägger sig i sin hundkorg så ålade jag mig ner runt stenen får att komma åt istapparna i motljus.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 45/2,8 R LM WR, 1/100s, f/16, ISO 1250 på fri hand. 

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

   

 • Test: GoPro Hero10 Black

  Test

  Trots brister är Hero10 Black en av marknadens bästa actionkameror!

  Snabb, lättsam och kraftfull - GoPro Hero10 Black. Det nya GP2-chippet ger möjligheten att spela in 5,3K video i dubbla hastigheten mot föregångaren, fotografera i 23MP, förbättrad prestanda i lågt ljus och HyperSmooth 4.0-stabilisering i alla kameralägen.

  Mats skriver: Efter att ha testat GoPro HERO10 Black en hel dag ute på skotertur samt vid skogsarbete och snöröjning med assistans av kollegan Robin, så kan vi bara konstatera att HERO10 ger en helt fantastisk bildstabilisering.

  Skoterföret var ungefär det sämsta man kan tänka sig med hård packad snö och på gränsen till is, och det skakade och vibrerade rätt rejält, men HERO10 lyckades ändå hålla bilden helt stilla! Jag provade även filma liknande skotersekvenser med HERO8 som jag råkade ha med mig, och den klarade inte alls av att stabilisera bilden lika bra som HERO10.

  Läs hela testet här: GoPro Hero10 Black

  Se GoPro Hero10s fantastiska stabilisering i videon nedan:

   

 • Veckans slutarljud: Asahi Pentax Spotmatic II

  I detta avsnitt av Veckans slutarljud får vi lyssna på ett fotohistoriskt klick.

  Asahi Pentax Spotmatic. En klassiker. En legend. En del av fotohistorien. Denna kamera fanns i några olika versioner. Pentax Spotmatic var det självklara valet för många fotografer under 60- och 70-talen. De tillverkades från 1964 till 1976.


  Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

  Läs mer om Spotmatic här: Fotohistoria: Spotmatic

 • Test: OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20/1,4 Pro

  Test

  OM System går ut starkt med första nya objektiv sedan namnbytet!

  Hösten 2021 bytte Olympus namn till OM SYSTEM, och nu har vi testat det första objektivet med det nya företagsnamnet. Det handlar om en ljusstark 20mm normaloptik (motsvarande 40mm på fullformatskamera) med ljusstyrka f/1,4 och vädertätad konstruktion, som tillhör deras PRO-serie. En normal-optik passar utmärkt till många olika motivområden såsom landskap, arkitektur, gruppbilder, reportage, gatufoto m.m.

  Mats skriver: På största bländaröppning är skärpan bra i centrum av bilden, och nedbländad runt f/4 blir det rejält skarpt och gäller över större del av bilden.

  Distorsionen knappt märkbar medan vinjetteringen håller sig på en normalt synlig nivå på f/1,4 och i stort sett borta vid f/4. I okorrigerade rå-filer förekommer det lite mer kromatisk aberration än vad jag hade förväntat mig, det är dock inget som syns i JPEG eftersom kamerorna korrigerar det automatiskt.

  Läs hela testet här: OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20/1,4 Pro

 • Fotohistoria: Svindyra Agfa Super Isolette

  Här har vi en sällsynt och eftertraktad kamera. I mina ögon så var det ännu en hopfällbar kamera från 50-talet, en i mängden av massor av liknande kameror. Värd kanske 50kr i mina ögon. Detta anses vara den bästa hopfällbara analoga kameran som tillverkats och vill du ha en idag så får du räkna med att betala kring 10,000kr.

  Agfa Super Isolette tillverkades från 1954 fram till 1960, vissa påstår från 1953 till 1958. Det är en hopfällbar mätsökar kamera med kopplad mätsökare. Kameran använder 120-film och negativformatet är 6x6 cm. Super Isolette var den enda kameran i denna serie som hade kopplad mätsökare. Isolette III hade en okopplad mätsökare och ala andra Isolette hade endast en genomsiktsökare, helt utan fokuseringshjälp.

  Super Isolette har en högpresterande Solinar 75 mm f/3,5. Det var den bästa optiken av alla i Isolette-serien. Optiken hade 29,5mm filtergänga men kunde också ta 32mm slip-on filter. Slutaren var antingen en Synchro-Compur MX som satt i de tidigaste kamerorna eller en Synchro-Compur MXV som satt på kameror efter serienummer 7xxx. Båda dessa slutare kunde utlösa en blixt. 

  Agfa Super Isolette såldes i USA som Super Speedex.

  Ryssarna kopierade kameran och kallade den för KMZ Iskra.

  Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet idag ligger ofta från 5,000kr upp till 11,000kr. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Canons första 8K fullformatskamera i Cinema EOS-sortimentet!

  Nyhet

  Idag får vi se Canon EOS R5 C samt information om uppskattad firmwareuppdatering till C70.

  Canons första Cinema EOS hybridkamera

  EOS R5 C är först i Cinema EOS-systemet med intern 8K 30p RAW-inspelning och upp till 60p när en extern strömkälla används. Resultatet blir enastående klarhet och oändliga möjligheter vid efterbearbetningen. Och med det interna aktiva kylsystemet kan innehållsskaparna glädja sig åt många timmars tagningar i högkvalitativ 8K.

  Kameran har Canons uppskattade Dual Pixel CMOS AF‑system, med ögonföljande autofokus och EOS iTR AF X, som säkerställer exakt fokus varje gång. Den här avancerade autofokustekniken spårar personers ögon i realtid och kan till och med följa deras huvuden när de tittar bort från kameran.

  Med 45 megapixels sensor och DIGIC X-processor har EOS R5 C spetsteknik för stillbildstagning och tar blixtsnabba bildserier på upp till 20 bilder per sekund. DIGIC X-processorn medför också nyheter för brusbearbetningen, med en känslighet så hög som 51 200 ISO – perfekt för tagningar i svaga ljusförhållanden, till exempel på sportevenemang inomhus. 10-bitars HEIF-bilder ger fotograferna större kreativ frihet, utökat dynamiskt omfång och färgomfång.

  Strömlinjeformade 8K-arbetsflöden

  EOS R5 C spelar in Cinema RAW Light internt för att upprätthålla högklassig 12-bitars tagning med stort dynamiskt omfång och färgomfång – allt i en hanterbar filstorlek. Canon har också introducerat tre nyutvecklade varianter av RAW, inklusive RAW HQ (High Quality), RAW ST (Standard Quality) och RAW LT (Light Quality), så att man kan välja läge utifrån tagningsbehov och produktionsprocesser.

  Detta inkluderar också ljudinspelning vid tagning i 4K 120p. Förutom12-bitars Cinema RAW Light stöder EOS R5 C Canons populära 10-bitars XF-AVC-format upp till 810 Mbit/s och mycket flexibla MP4-alternativ. Med sin 8K fullformatssensor möjliggör EOS R5 C 4K- och Full HD-inspelning med exceptionell klarhet, färg och lågt brus genom intern översampling.

  Kompakt och välbekant kamerahus

  EOS R5 C erbjuder det bästa från två världar och har två separata menyer för stillbilder och video – EOS R-systemet och Cinema EOS-gränssnittet. Genom en ratt med 3 positioner kan fotograferna enkelt växla mellan lägena och få åtkomst till relevanta inställningar. Med 13 programmerbara knappar och en mängd professionella videofunktioner skapar kameran otroliga anpassningsmöjligheter.

  EOS R5 C designades med tanke på solofilmare och har ett ultralätt 680 g chassi, alltså den hittills minsta och lättaste Cinema EOS-kameran. Trots sin kompakta storlek har kameran ett tåligt hölje i magnesiumlegering och den är damm- och vattenavvisande genom sin intuitiva design som separerar luftflödet från de elektriska komponenterna.

  Utmärkande egenskaper

  • Fullformatssensor med 8K/30p 12-bitars RAW-inspelning eller 8K/60p när en extern strömkälla används
  • 45 megapixels bilder upp till 20 bilder/sekund
  • Exakt ögonföljande AF via Dual Pixel CMOS AF och intelligent ansikts-/huvudspårning via EOS iTR AF X
  • Omfattande professionella inspelningsformat inklusive tre nya varianter i Cinema RAW Light
  • Aktiv kylning för långa inspelningar
  • In-/utgång för tidskod
  • RF-fattning med avancerad Combination IS-teknik
  • Avancerade anslutningar och multifunktionellt tillbehörsfäste


  Läs mer och förbeställ här: Canon EOS R5 C


  Firmware-uppdatering för EOS C70

  Den senaste C70 firmware-uppdateringen öppnar upp avancerade möjligheter, inklusive ett tillagt alternativ för Cinema RAW Light LT 4k-inspelning och en XF-AVC proxy-inspelningsfunktion som stöd för detta. För EOS C70 skapar uppdateringen nya kreativa möjligheter och förbättrad bildkvalitet tack vare Cinema RAW Light LT och nya alternativ för bild- och intervallinspelning, till exempel Stop Frame Animation och tidsintervallfilmer.

  Med den firmware som släpptes i december 2021 får filmmakarna också större flexibilitet vad gäller val av objektiv. Ytterligare 12 objektivi kan väljas om objektivadaptern EF-EOS R 0.71x används, med fullständig optisk korrigering, metadata och stöd för autofokus.

  Firmware-uppdateringen för EOS C70 hittar du här från och med mars: Canon.se

 • Nikon lanserar ljusstarkt superteleobjektiv med inbyggd telekonverter

  Nyhet

  Snabbare, skarpare och nästan ett kilo lättare än sin föregångare.

  Tack vare den inbyggda telekonvertern på 1.4x går detta objektiv på ett ögonblick från 400mm f/2,8 till 560mm f/4. Med en vikt på 2950 gram väger den också nästan ett helt kilo (ca 850g) mindre än sin motsvarighet till Nikons F-fattning.

  Det nya Silky Swift LM-autofokussystemet flyttar linsgrupperna med hjälp av magneter och ska vara snabbare, mer exakt och tystare än något av Nikons tidigare AF-system. Nikon har även minskat vibrationer i objektivet genom att minimera utrymmet mellan de rörliga delarna.

  Nikon400f2.8TC_blogg2.jpg

  Nikon berättar att anti-reflektionsprestandan och motljusegenskaperna ska vara de bästa någonsin i NIKKORs historia, tack vare deras innovativa Meso-Amorf-beläggning som ska minimera oönskat ljus från alla riktningar och ARNEO Coat som minskar ljus i vertikalt led. Objektivet är försett med vibrationsreduktion (VR) som ska kunna kompensera upp till 5,5 steg kortare slutartid vilket är ett stort plus när det kommer till dessa brännvidder. Nikon passar även på att berätta att objektivet lämpar sig lika bra för video som foto med kontrollerad fokusandning och tysta fokusmotorer.

  Det råder ingen tvekan om att detta objektiv är ämnat för professionellt bruk och är därför byggd därefter med gedigen vädertätning och intuitiva kontroller som Memory Set-knappen där du kan spara ett visst fokusavstånd för att sedan återkomma till den fokusen med ett enkelt knapptryck. Vid fästet av objektivet finner vi även ett utrymme för drop in-filter på 46mm.

  Läs mer om nyheten här: Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S

 • Nyheter från Garmin: Fenix 7 och Epix Gen. 2

  Nyhet

  Idag lanserar Garmin inte mindre än två multisportklockor i premiumsegmentet, fullproppade med nya funktioner och förbättringar.

  Fenix 7

  Veckan har 7 dagar. Och Fenix 7 är framtagen för att klara dem alla. Ta dig an vilken sport- eller outdoorutmaning som helst med de allra senaste träningsfunktionerna, aktivitetsapparna, hälsofunktionerna och mer. Upplev full kontroll genom välbekanta knappar och enkelhet med nytt pekskärmsgränssnitt. Få nya insikter om utvecklingen av din uthållighetsprestation över tid, följ din träningsutveckling och vägen mot en bättre kondition och starkare kropp och hantera din uthållighet på ett effektivare sätt.

  GarminFenix7Skärmar_blogg.jpg

  Använd välbekanta knappkontroller eller det nya pekskärmsgränssnittet för att komma åt funktioner och val. Få insikter och mätvärden om din prestation så att du kan lägga dig på rätt nivå och bli mer uthållig. Optimera återhämtningen och din allmänna hälsa genom att övervaka din puls, andning, stress, sömn med mera. Genom åtkomst till flera olika satellitsystem (i Sapphire Solar-versionerna) och andra sensorer får du ännu bättre positionering när du ger dig ut.

  För dina lite lugnare dagar finns uppkopplade funktioner som smarta aviseringar, musik och Garmin Pay™ kontaktlös betalning. Solar-versionerna har som namnet antyder solceller som använder solenergi för att förlänga batteritiden. Och Fenix 7X har en inbyggd LED-lampa så du kan fortsätta dina äventyr när det blir mörkt.

  Utmärkande egenskaper

  • Uppdaterad extremt tålig deisgn, testad enligt amerikansk militärstandard för värme, stöt- och vattenbeständighet
  • Avsevärt förlängd batteritid. Med tillvalet Solar kan du utöka batteritiden i GPS-läget med 30%
  • Nytt responsivt pekskärmsgränssnitt
  • Inbyggd LED-lampa för ökad säkerhet när du springer i mörker (Endast Fenix 7X)
  • Multi-GNSS ger dig åtkomst till flera globala satellitsystem för bättre navigering i krävande miljöer
  • Topografisk karta som visar terrängkonturer, höjdkurvor, kustlinjer och mycket mer
  • Pistkartan SkiView™ låter dig se namn och svårighetsgrad på backarna i fler än 2000 skidorter över hela världen


  Läs mer och beställ redan nu: Fenix 7 | Fenix 7S | Fenix 7X

  Epix Gen. 2

  Epix Gen. 2 är en multisportklocka i premiumsegmentet med en fantastisk AMOLED-skärm med sapphire-lins och boettring i titan som har upp till 16 dagars batteritid. Håll dig uppkopplad med smarta funktioner, Garmin Pay™ kontaktlös betalning och musiklagring. Förstå din kropp bättre med hälsoövervakning dygnet runt som registrerar Puls Ox, puls, andning med mera.

  Träna på ditt sätt med fler än 30 aktivitetsappar och ta det ett steg längre med prestationsmätning och Garmin Coach-träningsplaner. När du är redo för äventyr kan du ladda ner TopoActive kartor via Wi-Fi eller få det förinstallerat på Sapphire-modellerna.

  GarminEpix2Skärmar_blogg.jpg

  Garmin Epix Gen. 2 kommer i tre eleganta utföranden: Skiffergrå/Rostfritt stål, Sapphire Svart/Kolgrå titan och Sapphire Vit/Titan där förutom de visuella skillnaderna så kommer Sapphire-modellerna med förinstallerade TopoActive kartor och Multi-GNSS (GPS, GLONASS och Galileo).

  Utmärkande egenskaper

  • Ljusstark 1,3" always-on AMOLED-skärm
  • Nytt responsivt pekskärmsgränssnitt för snabb tillgång till val och funktioner.
  • HIIT-PASS - Använd den nya aktivitetsprofilen för att köra och registrera anpassade pass
  • Multi-GNSS ger dig åtkomst till flera globala satellitsystem för bättre navigering i krävande miljöer
  • Topografisk karta som visar terrängkonturer, höjdkurvor, kustlinjer och mycket mer
  • Upp till 16 dagar batteritid i smartwatch-läget
  • Avancerad sömnregistrering
  • Förinstallerade sportappar för bland annat terräng- och banlöpning, simning, cykling, golf, surfing, inomhusklättring och mycket mera
  • Med Garmin Pay kan du smidigt och kontaktlöst betala


  Läs mer och förbeställ redan nu: Garmin Epix Gen. 2

 • Canon retas återigen om lanseringen på onsdag

  "Are you ready?"

  På Onsdag Kl 13:00 ska vi få se Canons nästa addering till deras Cinema EOS-system. Sätt en påminnelse så du inte missar lanseringen!

  För dig som inte är bekant med Canons Cinema EOS-system så är det kortfattat Canons videoinriktade kameror anpassade för proffs och semiproffs. Här hittar vi blanda annat kameror som Canon EOS C70, EOS C200 och EOS C300 Mark III.

   

 • Drönarsöndag: Vikingabåten

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Jörgen Nilsson.

  Jörgen: Vikinga båten i Upplands Väsby, vattnet var en gång i tiden så högt upp som båten är.

  Bilden är tagen med DJI Mini 2

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Norrsken

  I natt brakade det loss rejält på himlen. Ett norrsken som kunde ses långt ser i Sverige. När jag stod och kikade på norrskenet norrut och vände mig om så fanns en stor dansande norrskensbåge även söderut. Till slut var hela himlen grön. Det var några år sedan jag fick se så mycket rött i norrskenet som det var inatt.

  Bilderna är tagna med Sony A7R IV + Sony FE 14/1,8 GM på, f/1,8 och ISO 1600. 

  Klicka här för att läsa mer om vad norrsken är för något och vad som ger dess färger >>

  Klicka här för att få tips om hur du fotograferar norrsken >>

  Du ser 5 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

  /Thomas

 • Köp ditt Gourmetstål hos oss!

  Nu kan vi glatt berätta att du hittar norrländska Gourmetstål i vårt sortiment.

  Vad har Gourmetstål med Foto, Video, Telefoni och Fritid, kort sagt CyberPhoto att göra? Jo vi tänker som så att oavsett om du är fotograf, filmare, jägare eller fågelskådare så måste vi alla unna oss att äta något riktigt gott emellanåt, därför vill vi nu berätta att laga utsökt mat på nolltid har aldrig varit enklare. Dessutom får du alltid 20% rabatt på originaltillbehören när du handlar ett stekbord hos oss!

  Imponera på vännerna med supergoda smashburgers eller gör pizza hemma i ugnen som om den vore bakad i en vedeldad ugn på restaurang. Kärnan i Gourmetstålets genialitet består av dess mångsidighet och fantastiska förmåga att överföra värme till maten. Du kan använda ditt Gourmetstål på allt ifrån öppen eld, grillen, ugnen, spisen och även induktionshällen. Stekborden finns i olika utföranden och storlekar för att passa de flestas behov och ugnar, spishällar samt grillar på marknaden. Vi har även alla tillbehören du behöver för att maximera matlagningsupplevelsen.

  Självklart ville vi på CyberPhoto se vad Gourmestålen går för. I mitt hushåll har vi länge strävat efter att baka den perfekta pizzan och införskaffade därför en pizzasten i hopp om den skulle vara nyckeln. Tyvärr blev vi inte helt nöjda med resultatet vilket har gjort att stenen ofta inte kommer till användning. När jag fick hem mitt Gourmetstål var det självklart att det första vi skulle använda den till var att baka pizza. Vi följde instruktionerna i det inkluderade recepthäftet och när pizzan kom ut ur ugnen var det första min flickvän sa att pizzastenen inte behövdes längre.

  Vår butiksansvarig Ronny invigde sitt Gourmetstål med att tillaga saftiga smashburgers. Vår produktspecialist Mats har gjort en video från när han och hans fru bakade bröd och pizza som du kan se nedan.

  Läs mer här: Gourmetstål

   

 • Test: Nikon Nikkor Z 24-120/4 S

  Test

  Nu har vi testat Nikons mångsidiga normalzoom med fast bländare på F/4 till Z-fattningen.

  Nikon Z 24-120/4 S är en normalzoom för Z-fattningen med ljusstyrka f/4 genom hela zoomomfånget. Objektivet har bland annat en anpassningsbar funktionsknapp, en förhållandevis lätt och kompakt design, samt ett fokuseringssystem med två drivenheter för en snabbare och mer precis autofokusering.

  Mats skriver: Skärpan är ovanligt bra till ovanligt stor del av bilden med tanke på det stora zoomomfånget. Redan på f/4 får man mycket bra skärpa på i stort sett samtliga brännvidder från mitten av bilden och hela vägen ut till kanterna, lite beroende på fokusavstånd. Blända ner behöver man oftast bara göra för ökat skärpedjup eller längre slutartider.

  Men som hos flesta objektiv med lite större zoomomfång som går från vidvinkel och upp till tele så förekommer det kompromisser...

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 24-120/4 S

 • Fotohistoria: Photosniper

  Photosniper är en rysk kamerautrustning som användes på slagfält men som senare fanns tillgänglig för vanliga fotografer. Jag ska gå in närmare på vad det är och även olika versioner, men kort kan man säga att det är ett kamerahus med teleobjektiv på ett axelstativ som levereras i en plåtväska.

  Som jag nämnde i ingressen så var denna utrustning initiellt avsedd för militären. Den mest kända användaren var Nikita Kruschev. Om nu någon verkligen inte vet vem det är så googla. Han ryktas att vara den modernare Photosniperns fader. När Nikitas Photosniper FS2 behövde repareras så tog han den till KMZ, Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod, Красногорский механический завод, men KMZ meddelade att den inte tillverkades längre, varpå Nikta påpekade att det var synd då det var en så pass användbar kamera. Detta tolkades som en befallning av ledningen och tillverkningen återupptogs, och en ny version såg dagens ljus. 

  Som helt onödigt vetande så tillverkades de första Photosniper av GOI, Gosudarstvennyi opticheskii institut, ГОИ; Государственный оптический институт. Senare så tog KMZ över tillverkningen helt.

  Vi ska gå igenom de olika versionerna som fanns:

  Photosniper FS-2: Tillverkades 1943 - 1945 för militär användning. Använde en modifierad FED 1 

  Photosniper FS-3: Använde en modifierad Zenit E som fick namnet Zenit ES (EC på kyrilliska)

  Photosniper FS-12: Använde en modifierad Zenit 12 som fick namnet Zenit 12S (12C på kyrilliska).

  Photosniper FS-12-2: Använde en modifierad Zenit 12XP som fick namnet Zenit 12XPS

  Photosniper FS-122-2: Använde en modifierad Zenit 122 som fick namnet Zenit 122S

  Det fanns också ett gäng prototyper som återfunnits i arkiven på KMZ:

  1. FS-3SMS
  2. FS-Zorki (sent 1970-tal); Kamerahuset har en extra genomsiktssökare som har ett vidare synfält. Man använde samma "sökarhål" men kunde koppla om mellan de olika sökarna.
  3. FS-4, (ca 1980) en uppdaterad FS-3 baserad på Zenit-16
  4. FS-4M, väldigt lik FS-4 men baserad på Zenit-19.
  5. FS-4M-2
  6. FS-5: En Photosniper som använde en modulär kamera som var en kopia av Rolleiflex SL2000F.
  7. FS-Zenit. En vertikalt orienterad kamera, påminde mycket om en filmkamera, som satt på ett pistolgrepp i stället fär an stock. 
  8. FS-5: Förvirrande nog så återanvände de denna beteckning för en helt annan kamera. Denna modell var bara en uppdaterad standardkamera.
  9. FS-12sds
  10. FS-12xps
  11. FS-14
  12. FS-122
  13. FS-122-2
  14. FS-122-3
  15. FS-122M
  16. FS-122 Souvenirny (Jubileumsmodell Moskva 850 år)
  17. FS-122kt
  18. FS-312kt
  19. FS-412
  20. FS-APO
  21. FS-NV
    

  Zenit ES har en slutare som klarar 1/500s - 1/30s + B. Ljusmätaren sitter på prismats utsida och är av selen-typ så den den lär inte ha exponerat speciellt bra då den mäter infallande ljus men man fotograferar långt bort med stort tele.

  Man utlöser kameran med avtryckaren i handtaget precis som ett gevär. Det kräver dock att du dragit fram filmen på kamerahuset först samt spänt upp bländarmekanismen på optiken. När du trycker av så går en pinne upp i kamerahusets botten som då utlöser kameran, en annan pinne trycker till en "balk" som i sin tur släpper loss bländaren som då bländar ner.

  Fokuseringen sker med en ratt under optiken som i sin tur förflyttar optiken med kugghjul mot en "kuggbana". På bilderna ser du exakt hur det fungerar. Kameran levererades i en militärgrå metallväska samt med en Helios-44-2 58/2.

  Du ser 13 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Veckans slutarljud: Hasselblad 500 C/M

  I detta avsnitt av Veckans slutarljud får vi lyssna på en riktigt go gubbe.

  Hasselblad 500C/M tillverkades i Göteborg från 1970 till 1994.

   

  Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

  Läs mer om Pentax MX här: Fotohistoria: Pentax MX

 • Canon bjuder på en aptitretare

  Nyhet

  Något nytt är i görningen som rör Canons Cinema EOS-system.

  Den 19e januari Kl 13:00 ska Canon visa upp någonting som är "redo för allt". Canons senaste lansering i deras Cinema EOS-system, som för övrigt nyligen fyllde 10 år, var den mycket populära Canon EOS C70 så det ska bli spännande att se vad Canon ska visa upp nu.

  Länk till Canons YouTubekanal: Canon Europa

 • Sista minutenerbjudande - Wild Kenya

  Ta chansen och följ med på ett oförglömligt fotoäventyr till Kenya i början av februari tillsammans med Zoom Fotoresor och Tom Svensson.

  Just nu kan vi erbjuda ett ”sista minuten”-pris på resan där du som kund hos oss får 1200:- rabatt.

  Följ med bevarandefotografen Tom Svensson på en exklusiv fotoresa till några av Kenyas bästa parker. I Solio får vi möjlighet att ostört fotografera reservatets stora lejonflockar och för den som vill fotografera och observera noshörningar finns det ingen bättre plats i världen.

  Under våra dagar i Samburu kan vi med hjälp av speciella off-roadtillstånd komma lejon, leoparder, geparder och elefanter nära. För att ytterligare maximera våra möjligheter till den perfekta bilden gör vi under resan flera heldags- och kvällssafaris. Detta är resan för dig sig som vill uppleva Afrikas vildmark på riktigt och komma hem med spektakulära bilder.

  Resans höjdpunkter

  • Afrikas kanske bästa ställen att fotografera lejon.
  • Solios stora antal noshörningar.
  • Kvällssafari i vissa parker.
  • Solnedgångsbilder på den afrikanska savannen.
  • Leoparder och stora elefantflockar i Samburu.
  • Off-roadtillstånd i Samburu.
  • Medverkan av Tom Svensson under resan.
  • Föredrag och fotohandledning av Tom Svensson.


  Läs mer om resan här: Wild Kenya

  För att ta del av rabatten på 1200:- anger du Kenya2022 i fältet för rabattkod när du bokar.

 • Test: Nikkor Z 100-400/4,5-5,6 VR S

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av Nikons supertelezoom i Z-sortimentet.

  Mats: Skärpan i Nikon Z 100-400/4,5-5,6 VR S är mycket bra till större del av bilden och på samtliga brännvidder redan på största bländaröppning. Bäst skärpa totalt sett når den runt f/5,6.

  Med många liknande teleobjektiv får man ofta ett markant softare resultat på de längsta brännvidderna, men det stämmer mindre överens med Z 100-400mm. Den är nästan lika skarp hela vägen, och den tappar inte speciellt mycket skärpa nära kanterna heller.

  Testet är utfört på Nikons nya flaggskeppskamera Nikon Z9.

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 100-400/4,5-5,6 VR S

 • Drönarsöndag: Nytt perspektiv

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Magnus Höggren.

  Magnus: Skickar två bilder som jag tog tidigt i april på min son med en Mavic Pro. Tycker drönarfilmning och fotografering öppnar upp kreativiteten hos en. Den har fått mig att tänka ur helt nytt perspektiv.

  Klicka här för att se bild 1 större >>

  Klicka här för att se bild 2 större >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Delsjöns Naturreservat

  Veckans X-files är inskickad av Johan Söderqvist.

  Johan: En vacker morgon i Delsjöns Naturreservat, sekunder innan fotot togs så tittade äntligen solen fram som bidrog till mycket. Vacker skog med härlig reflektion.

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden samt vilken kamera och objektiv den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • En expedition i Sarek

  Fredrik Hagstedt har klipp ihop ett bildspel med deltagarnas foton från en vandring i Sarek.

  En av deltagarna på Zoom Fotoresors Sarek-vandring i augusti med Claes Grundsten, Fredrik Hagstedt, har gjort ett musiksatt bildspel med deltagarnas bilder från vandringen.

  Så här skriver Fredrik Hagstedt om filmen:

  Bilderna är tagna av deltagarna i Expedition Sarek i slutet av augusti 2021, en spännande och innehållsrik vandring och samtidigt fotokurs arrangerad av Zoom Fotoresor. Guide var Claes Grundsten​, och även om han inte fick vara med och bidra med fotografier till detta bildspel så har han i högsta grad inspirerat på många sätt. Under vandringen delade han generöst med sig fototips, erfarenheter, kunskaper inom geologi, botanik, historia och mycket annat, och efteråt gav han värdefull feedback på våra inlämnade bilder. Att vi blev en härlig grupp gjorde upplevelsen ännu rikare, olika temperament och personligheter med passion för fjällen och fotografi som gemensamma nämnare.

  Musiken är direkt inspirerad av själva vandringen i sig och vad bilderna förmedlar. De olika temana har vuxit fram ur varandra, och bildar en helhet med olika variationer som avspeglar hur vandringen var, genom ett dynamiskt landskap, både explosivt och meditativt, och med stora skiftningar i väderlek och ljusförhållanden. Att arbeta med att sätta samman bilderna i en fin ordning och mestadels lugnt tempo, och hela tiden lyssna och känna in hur musik och bilder samspelar, har varit mycket upplyftande. Det har varit härligt att få fortsätta vandringen på det här viset. Och nu får du som tittar och lyssnar också chansen att vara med.

  Läs mer om årets expedition: Expedition Sarek Och Padjelanta

   

  Trevlig helg!

 • Fotohistoria: Yashica FX-3 Super 2000

  Enkel, snygg, manuell och helt mekanisk. Och Yashica hade samma bajonett som Contax, så man kunde använda fina Zeiss-objektiv. Detta är en kamera som betyder mycket för mig personligen, det var en kamera som jag blev väldigt förtjust i på 80-talet.

  Det jag gillade med denna kamera var dess enkelhet och dess låga pris. Eftersom den var helt mekanisk så vågade jag använda den i sämre eller kallare väder, och även att den var så billig, vilket gjorde att skulle jag råka paja den så var den långt billigare än en Contax. Jag använde den som andrakamera till den Contax RTS II som jag normalt använde på den tiden. Denna förkärlek för denna kamera gjorde att jag gärna rekommenderade den till kunder. Den var tillverkad av Cosina som så många andra kameror.

  1979: Historien om denna kamera börjar när Yashica släpper första versionen av FX-3. Helt manuell, helt mekanisk, lysdioder i sökaren, prisvärd och tillverkad av Cosina. FX-3 fanns endast i svart. Yashica hade en systermodell som hette FX-7, som är samma kamera fast i silver.

  1984: FX-3 ersätts av FX-3 Super och kameran fått ett litet grepp, en blixt-klar-lampa i sökaren och mätarströmbrytaren satt nu i avtryckaren. 1987 lanseras FX-7 Super vilket återigen är samma kamera men levereras i silver.

  1986: FX-3 Super ersätts av FX-3 Super 2000 som nu har en ny slutare som klarar 1/2000s som snabbaste slutartid. ISO ändrat från 12-1600 ISO till 25-3200 ISO. FX-3 Super 2000 levereras i både svart och silver version.

  Alla versioner av Yashica FX-3 hade ett gott rykte om att vara tillförlitliga. Enkla och robusta konstruktioner. Enda egentliga svagheten var dess klädsel, något som också Contax hade problem med. Yttre lagret på klädseln släppte men det finns nya klädslar att tillgå idag så det är inget större problem. Den FX-3 vi har är bytt klädsel på, den fick en brun klädsel. Däremot den FX-3 Super 2000 som vi pratar om här har originalklädseln kvar. Hela kameran är i nära nyskick som du kan se på bilderna.

  Du ser 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. En FX-3 Super 2000 med normaloptik kostar i skrivande stund kring 1000-2000kr beroende på skick. Jag skulle rekommedera att använda den med Carl Zeiss Planar 50/1,7 eller Yashica ML 50/2,0

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Vinn två objektiv i toppklass från Sigma!

  Under januari har du chansen att vinna objektiv från Sigma till ett värde av 25 980:-

  Som om det inte vore nog att du just nu sparar 5000:- på Sigma 28mm och 40mm f/1,4 DG HSM Art så kör vi även en tävling på vår Instagram under januari där du har chansen att vinna båda dessa objektiv, antingen med fästet Canon EF, Sony E eller Nikon F!

  Mer information om tävlingen hittar du här: #CyberSigma2022 på Instagram

 • Veckans slutarljud: Pentax MX

  I veckans slutarljud på en smidig liten favorit.

  Det är många som hade Pentax MX som favoritkamera på den gamla "analoga" tiden. Liten, lätt, helt mekanisk och helt manuell. Så låt oss titta på Pentax hela M-serie.

  Det är 1972 och endast Olympus har lyckats bygga en liten och smidig spegelreflexkamera. Övriga märken har betydligt klumpigare kameror. Fyra år senare, 1976, så kommer Pentax med ännu mindre och ännu smidigare kameror. Olympus hade ett försprång inom den här kategorin men Pentax tog snabbt marknadsandelar.


  Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

  Läs mer om Pentax MX här: Fotohistoria: Pentax MX

 • Test: Nikon Z9

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Nikon Z9! En imponerande kamera med imponerande prestanda på många egenskaper.

  Mats skriver: Några detaljer som jag spontant gillar extra mycket med Z9 är den vikbara skärmlösningen för vertikal bildtagning och den nydesignade snabbknappen för AF-inställningarna, samt den separata skyddsgardinen som minskar risken för damm på sensorn. Man behöver heller inte oroa sig för hur många cykler slutaren ska klara eftersom slutaren är helt och hållet elektronisk.

  Läs hela testet här: Nikon Z9

 • Garmin lanserar Venu 2 Plus!

  Nyhet

  Med perfekt timing i det nya året lanserar Garmin klockan som hjälper dig leva ett hälsosammare liv.

  Venu 2 Plus är en smartwatch med många strängar på sin lyra. Förutom att vara ett magnifikt tillbehör under träningspasset är den även till stor nytta i vardagslivet. När denna smartwatch är ihopparad med en kompatibel smartphone kan du ringa och ta emot samtal direkt från handleden medan telefonen ligger kvar i fickan. Du kan till och med använda din smartphones röstassistent för att svara på sms, ställa frågor och styra smart hemelektronik med mera.

  GarminVenu2Plus_blogg2.jpg

  Venu 2 Plus har inbyggd GPS och kommer med fler än 25 aktivitetsappar för inomhus- och utomhusträning. Dessa inkluderar gång, löpning, cykling, HIIT, simning, golf, hiking, klättring och mycket mer. Ladda ner upp till 650 låtar till klockan och koppla ihop den med dina trådlösa hörlurar så kan du lämna telefonen hemma under träningspasset. Även börsen kan lämnas hemma då betalningar enkelt och snabbt kan utföras med Garmin Pay.

  Venu 2 Plus har en batteritid på upp till 9 dagar och kommer i tre läckra utföranden.

  Läs mer och beställ redan idag: Garmin Venu 2 Plus

 • Varför 75mm?

  Det finns många fasta objektiv med olika användningsområden, idag kikar vi på 75mm, specifikt Samyang AF 75/1,8 FE och vad denna brännvidd har att erbjuda dig som fotograf.

  75mm är en televinkel med ca 32,9 graders bildvinkel på en fullformatssensor. Detta objektiv lämpar sig mycket bra för porträtt tack vare den distorionsfria brännvidden som tillsammans med den stora bländaren ger en bra separation mellan modellen och bakgrunden men tro inte att 75mm exklusivt är för porträtt för det går att använda till så mycket mer som bilderna i detta inlägg får intyga. 

  SamyangAF75_blogg5.jpg

  Förutom porträtt så fungerar denna brännvidd även utmärkt för att fotografera mat, detaljbilder och även landskap. I slutändan är det endast fantasin som sätter gränserna så var inte rädd att experimentera. Många objektiv med brännvidden 75mm har ofta en bra närgräns vilket låter dig komma nära ditt motiv som tillsammans med en stor bländare separerar motivet och gör bakgrunden mjuk och fin.

  samyangaf75_blogg6.gif

  Samyang AF 75/1,8 FE är även försedd med en brytare som låter dig välja mellan att fokusringen fungerar som vanligt, det vill säga manuell fokus i MF-läget och ingen funktion med aktiverad autofokus. I läge 2 får man istället möjligheten att reglera bländarinställningen med fokusringen. Men i manuellt fokusläge så fungerar både läge 1 och 2 för fokusering. 

  Alla dessa bilder är tagna med Samyang AF 75/1,8 FE som är en ljusstark televinkel med Sony-fattning. Detta objektiv tillhör Samyangs "Tiny"-serie vilket betyder att den prioriterar ett litet och smidigt format. Dock som du ser i bilderna så kompromissar den inget i bildkvalitén. Objektivet är anpassat för fullformat men kan även att användas med Sonys APS-C modeller och motsvarar då en brännvidd på ca 112,5mm.

  "Samyang AF 75/1,8 FE är precis som sina syskonobjektiv i samma serie, ett kompakt objektiv som presterar riktigt bra i förhållande till dess pris- och prestandaklass. Med andra ord ett mycket prisvärt objektiv, och som gjort för dig som önskar hög bildkvalitet och ljusstyrka i ett smidigt och lätt format." - Mats

  Vill du läsa vårt test så kan du göra det här: Samyang AF 75/1,8 FE

 • 1 plats kvar - Costa Ricas Regnskogar med fotograf Mattias A. Klum

  Passa på och boka denna spännande fotoresa till rabatterat pris!

  I slutet av mars månad leder National Geographic fotografen Mattias A. Klum en resa till Costa Rica. Under resan kommer vi att bege oss ut i inte mindre än fem av Costa Ricas nationalparker, däribland landets kanske mest kända park Tortuguero National Park.

  Costa Ricas regnskogar bjuder på en omfattande flora och fauna med allt från insekter, spindlar, grodor och ormar till större djur som näsbjörnar, hjortar och tapirer. 

  Just nu har du möjlighet att boka resan till rabatterat pris här: Costa Ricas Regnskogar

 • Drönarsöndag: Magiska Alingsås

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Ilyas Ahmed.

  Ilyas: I Alingsås, om man är fotointresserad som jag är så kan man roa sig med att ta med sig både kameran och drönaren för att fånga magiska ögonblick, gärna över vatten och där solen får stråla. Här nedanför i vattnet så finns ett tunt lager med is, lite tjockare lager på vissa ställen.

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Vintage look

  Agneta Lindström bjuder på årets första bidrag till X-files.

  Agneta: Var så kallt väder ute så jag lekte lite inomhus med kameran. Hade precis köpt en begagnad fuji 90 f2 från er och älskar att fotografera med den.

  Ville få lite vintage look så körde med blixt med orange gel och fotograferade min riktigt gamla fotoutrustning, Nikon med gammal hederlig fotorulle. Här har jag använd Godox v1 med orange gel samt Fuji X-T4 med Fuji 90 f2.

  Bilden är tagen med Fujifilm X-T4 + Fujifilm Fujinon XF 90/2 R LM WR + Godox Speedlite V1 med orange gel

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden samt vilken kamera och objektiv den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!