Nyhet: Canons första 8K fullformatskamera i Cinema EOS-sortimentet!

Nyhet

Idag får vi se Canon EOS R5 C samt information om uppskattad firmwareuppdatering till C70.

Canons första Cinema EOS hybridkamera

EOS R5 C är först i Cinema EOS-systemet med intern 8K 30p RAW-inspelning och upp till 60p när en extern strömkälla används. Resultatet blir enastående klarhet och oändliga möjligheter vid efterbearbetningen. Och med det interna aktiva kylsystemet kan innehållsskaparna glädja sig åt många timmars tagningar i högkvalitativ 8K.

Kameran har Canons uppskattade Dual Pixel CMOS AF‑system, med ögonföljande autofokus och EOS iTR AF X, som säkerställer exakt fokus varje gång. Den här avancerade autofokustekniken spårar personers ögon i realtid och kan till och med följa deras huvuden när de tittar bort från kameran.

Med 45 megapixels sensor och DIGIC X-processor har EOS R5 C spetsteknik för stillbildstagning och tar blixtsnabba bildserier på upp till 20 bilder per sekund. DIGIC X-processorn medför också nyheter för brusbearbetningen, med en känslighet så hög som 51 200 ISO – perfekt för tagningar i svaga ljusförhållanden, till exempel på sportevenemang inomhus. 10-bitars HEIF-bilder ger fotograferna större kreativ frihet, utökat dynamiskt omfång och färgomfång.

Strömlinjeformade 8K-arbetsflöden

EOS R5 C spelar in Cinema RAW Light internt för att upprätthålla högklassig 12-bitars tagning med stort dynamiskt omfång och färgomfång – allt i en hanterbar filstorlek. Canon har också introducerat tre nyutvecklade varianter av RAW, inklusive RAW HQ (High Quality), RAW ST (Standard Quality) och RAW LT (Light Quality), så att man kan välja läge utifrån tagningsbehov och produktionsprocesser.

Detta inkluderar också ljudinspelning vid tagning i 4K 120p. Förutom12-bitars Cinema RAW Light stöder EOS R5 C Canons populära 10-bitars XF-AVC-format upp till 810 Mbit/s och mycket flexibla MP4-alternativ. Med sin 8K fullformatssensor möjliggör EOS R5 C 4K- och Full HD-inspelning med exceptionell klarhet, färg och lågt brus genom intern översampling.

Kompakt och välbekant kamerahus

EOS R5 C erbjuder det bästa från två världar och har två separata menyer för stillbilder och video – EOS R-systemet och Cinema EOS-gränssnittet. Genom en ratt med 3 positioner kan fotograferna enkelt växla mellan lägena och få åtkomst till relevanta inställningar. Med 13 programmerbara knappar och en mängd professionella videofunktioner skapar kameran otroliga anpassningsmöjligheter.

EOS R5 C designades med tanke på solofilmare och har ett ultralätt 680 g chassi, alltså den hittills minsta och lättaste Cinema EOS-kameran. Trots sin kompakta storlek har kameran ett tåligt hölje i magnesiumlegering och den är damm- och vattenavvisande genom sin intuitiva design som separerar luftflödet från de elektriska komponenterna.

Utmärkande egenskaper

  • Fullformatssensor med 8K/30p 12-bitars RAW-inspelning eller 8K/60p när en extern strömkälla används
  • 45 megapixels bilder upp till 20 bilder/sekund
  • Exakt ögonföljande AF via Dual Pixel CMOS AF och intelligent ansikts-/huvudspårning via EOS iTR AF X
  • Omfattande professionella inspelningsformat inklusive tre nya varianter i Cinema RAW Light
  • Aktiv kylning för långa inspelningar
  • In-/utgång för tidskod
  • RF-fattning med avancerad Combination IS-teknik
  • Avancerade anslutningar och multifunktionellt tillbehörsfäste


Läs mer och förbeställ här: Canon EOS R5 C


Firmware-uppdatering för EOS C70

Den senaste C70 firmware-uppdateringen öppnar upp avancerade möjligheter, inklusive ett tillagt alternativ för Cinema RAW Light LT 4k-inspelning och en XF-AVC proxy-inspelningsfunktion som stöd för detta. För EOS C70 skapar uppdateringen nya kreativa möjligheter och förbättrad bildkvalitet tack vare Cinema RAW Light LT och nya alternativ för bild- och intervallinspelning, till exempel Stop Frame Animation och tidsintervallfilmer.

Med den firmware som släpptes i december 2021 får filmmakarna också större flexibilitet vad gäller val av objektiv. Ytterligare 12 objektivi kan väljas om objektivadaptern EF-EOS R 0.71x används, med fullständig optisk korrigering, metadata och stöd för autofokus.

Firmware-uppdateringen för EOS C70 hittar du här från och med mars: Canon.se