• Mäktiga Grand Canyon

  Många brukar resa utomlands den här tiden på året för att slippa kylan, tyvärr är detta inte möjligt det här året men vi vill fortfarande visa en bild som Milla Johansson har delat med sig som hon tagit för några år sedan.

  Milla berättar: Lika snabbt som det kom, var det över, ett sjuhelsikes oväder med stormbyar och blixtinferno plus tonvis med vatten som sköljde ner över markerna där vi var. Sedan när det hade spruckit upp igen kunde vi se Grand Canyon i dess fulla prakt. Det fanns en liten bergstunga att gå ut på som ledde en bit in i kanjonen och det är från den som bilden är tagen. Använde mig av en Nikon D60 + ett AF-5 NIKKOR 18:200mm, 3.5-5.6 objektiv.

  En riktigt härlig bild som får en att längta till slutet av denna pandemi. Se till att ta hand om er och håll avstånd så kanske vi kan få fler bilder som detta inom en snar framtid.

 • Drönarsöndag: Öde

  Där mitt i skogen ligger en gammal gård. Övergiven och översnöad. Enda livstecknen är djurspår på gården.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Denna bild är tagen sent en vintereftermiddag när solen har gått ner, snön var djup och ingen skulle hinna vandra fram till ödehuset innan det blev helt mörkt, så drönaren fick segla högt ovanför den djupa snön och ta bilden.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Insekt

  Är detta en insekt eller är det lite snö på ett lärkträds gulnade barr? Svaret är kanske självklart, men jag tyckte det var en ovanlig och lite roligt bild.

  Bilden är tagen med Leica Summilux-M 50/1,4 på full öppning och ISO 100. 

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fotohistoria: Kring 2500 kameror i vårt museum

  På mångas begäran så finns nu vårt kameramuseum online.

  Vårt museum består idag av närmare 2500 kameror. De flesta kan du se via länken här nedanför, men vi har också en hel del i förvaring. Det finns också några hundra blixtar som inte rymts i det museum vi har idag. Vi kanske bygger ut muséet framöver och då får även de plats.

  Klicka här för att komma till vårt kameramuseum >>

 • 400mp pixel shift med GFX 100

  Nu släpper Fujifilm en ny uppdatering till GFX 100 (ver. 3:00) som gör det möjligt att använda en pixel shift-funktion som ger en 400mp DNG-fil

  news_201125_01_en.jpg

  Fujifilm släpper också en ny programvara i samband som hanterar dessa filer du får när du fotar med pixel shift för att kombinera 16 RAW-bilder till en 400mp i DNG-format. Du kan även fota med direktfångst i programmet för att få ett snabbare arbetsflöde. Denna 400mp bild kan du sedan bearbeta i Capture One precis som vilken bild som helst. Se till att du har en kraftfull dator då filen kommer vara närmare en halv gigabyte!

  news_201125_02_en.jpgnews_201125_03_en.jpg

  Hur fungerar pixel shift?

  Pixelshift använder den sensorbaserade stabiliseringen (IBIS) för att flytta sensorn några pixlar åt varje håll, den tar 16 bilder och efter att du har konverterat detta till en bild genom nya programmet så har du en RAW-bild på 400mp.

  news_201125_04_en.jpg

  Ladda ned Fujifilm Pixel Shift Combiner här >

  Ladda ned nya uppdateringen till GFX 100 här >

  Läs mer och beställ GFX 100 & Capture One Pro:
  Fujifilm GFX 100
  Capture One Pro

 • Infonsdag: Fokusera på ögat

  Det finns en anledning till att alla kameratillverkare kämpar så hårt med att få ögonautofokus att fungera bra. Sitter skärpan i ögat så upplever man bilden som skarp, även med kort skärpedjup. Är själva ögat suddigt, ja, då kastar man nog den bilden. Det ser helt enkelt bättre ut när ögat är skarpt. Sedan finns ju ingen regel utan undantag, ibland kanske man är ute efter någon speciell effekt i en bild. Men generellt, sträva efter att sätta fokus på ögat.

  Katter är verkligen personligheter. Denna kattdam är lite udda, i mångt och mycket uppför hon sig mer som en hund. Hon går fot, hon är alltid i närheten, hon gillar inte att klättra och hon tigger precis som en hund.

  Jag ska passa på att berätta två fågelhistorier. En dag så kom katten och pratade mycket, varpå vi märkte att det var verkligen något hon ville så vi följde med. Då visade det sig att en fågelunge hade fastnat i stuprörets rensgaller. Istället för att äta upp den som en vanlig katt så hämtade hon hjälp. Udda för att vara en katt. Fågelungen fick vatten att dricka sedan återställdes den till sitt bo under en takpanna. Den överlevde och växte upp för vi såg den som "tonåring" senare med sina föräldrar.

  Andra historien är liknande. En dag så hade katten burit fram en fågel och lagt den vid min dotters fötter. Vi tänkte att nej, nu har hon tagit sin första fågel, men fågeln var helt oskadad förutom att den såg död ut. Min dotter lyfte upp den och kontrollerade den, inte minsta skada, och då vaknade den till och flög in i huset. Det var ett helt projekt att få ut den igen, men det lyckades. Fågeln hade tydligen flugit in i ett fönster och tuppat av. Katten tyckte det var konstigt att en fågel låg där så hon bar försiktigt fram den till närmaste människa för att få hjälp. Som sagt, det är en udda katt, men på ett positivt sätt. Precis som vi människor har olika personligheter så har även djur verkligen det.

  Bilden är tagen med Panasonic S1R + S 50/1,4, 1/1250s, f/1,4 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >> 

   

  Lycka till med din fotografering!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD som är världens minsta och lättaste 70-300-optik för fullformatskamera. Med en vikt på endast 545 gram passar det mycket bra till Sonys lätta och smidiga system.

  Mats skriver: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD har en väderskyddad konstruktion och är perfekt för fotografer som vill vara ute i alla väder. Detta gör objektivet perfekt för fotografering av sport, djur och natur, porträtt och mycket mer. Tamrons RDX stegmotor är snabb och mycket tystgående, och speciellt vid filmning. Men den är som vanligt inte helt ljudlös. I mitten av bilden är skärpan bra genom hela zoomomfånget redan på respektive största bländaröppning. Den tappar en aning på de längre brännvidderna, men det är ändå fullt acceptabelt och duger säkert för de allra flesta användare som inte har professionella krav.

  Läs hela testet här: Tamron 70-300/4,5-6,3 Di III RXD

 • Black friday hela veckan?

  Idag tjuvstartar vi en del av våra Black Friday-erbjudanden och vi lägger upp nya erbjudanden hela veckan!

  Vi har erbjudanden på all typ av kamerautrustning, videoutrustning, mobiltelefoner och outdoorprodukter.

  Vi har som alltid 30 dagars öppet köp och om du har några frågor kan du kontakta oss via telefon på 090-200 70 00 eller via mail.

  Du hittar alla våra erbjudanden här: Black Friday 2020

 • Drönarsöndag: Vinterfärger

  En av Umeås fotografer, Yurika Palmqvist, har tagit denna bild. Hon använder sig ofta av drönaren vid fotografering av familjer eller bröllopsbilder, hon gillar kombinationen med traditionella bilder blandat med drönarbilder.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Rött

  Nu ska vi gå tillbaka till 2015, närmare bestämt till den 14 december 2015. Detta är det största och det mest galna norrsken jag någonsin sett. Det är också det rödaste norrsken jag sett, har aldrig sett något norrsken som haft så mycket rött i sig varken före eller efter den kvällen.

  Norrsken fascinerar många av oss. Men vad är egentligen norrsken? Varför är det i olika färger? Och hur fotograferar men det? Vad behöver man? Jag har gjort två artiklar om det: 

  Klicka här för att läsa mer om vad norrsken är för något och vad som ger dess färger >>

  Klicka här för att få tips om hur du fotograferar norrsken >>

  Bilderna är tagna med Nikon D810 med Nikon 14-24/2,8, 2s, f/2,8 och ISO 1600. 

  Du kan se 4 bilder av norrskenet här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Naturfotograf och Youtuber

  Nyhet

  Nicklas Virsen är en naturfotograf och Youtuber som tar otroligt fina bilder och videor på olika landskap och djur. Väldigt intressant och härligt att se sådana fotografiska videor på svenska, något som tyvärr är allt för sällsynt.

  Niklas berättar: Jag älskar naturfotografi och natur! Detta är något som jag aldrig skulle kunna leva utan. Jag älskar också att lära ut och inspirera till bättre naturfotografi i både det lilla och det stora. Jag arbetar som naturfotograf på heltid och är medlem i svenska Naturfotograferna. Jag arrangerar också fotoresor, workshops & kurser i mitt företag Fröstad Naturfoto.

  Tofsmes_nv.jpg

  Min Youtubekanal finns där för dig som vill ha nya kunskaper & fotoinspiration inom naturfotografering. På denna Youtubekanal där jag publicerar två videos i veckan (tisdagar & torsdagar) delar jag med mig av mina erfarenheter, kunskaper och platser som jag har fotograferat på. Du kan följa med mig på fotosessioner hemmavid men också på fotoresor runt hela vår jord.

  Dimma_nv.jpg

  Här hittar du två av Niklas Youtubevideor:
  Tips & råd kring abstrakt fotografering av vågor
  Dimma och kronhjort i eklandskapet

  Niklas fotar med Sony A7R IV + bland annat Sony FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS och Sony FE 24/1,4 GM

 • Vårt julklappstips till fotografen!

  Har du redan börjat handla julklappar? Det är alltid skönt att få gjort det i tid utan att behöva stressa. Vi vill redan nu visa ett perfekt julklappstips till fotografen.

  Vi tipsar om en unik kortlek för fotografer, syftet är att ge dig som fotograf eller blivande fotograf tips och information om hur man kan fotografera för att få bättre bilder!

  kings.jpg

  Förutom att fungera som en helt vanlig kortlek, som du kan ta med dig på dina resor, så erbjuder även denna kortlek kunskap i form av text och illustrationer som berättar om kamerans olika funktioner/inställningar och fototeknik. Den perfekta födelsedagspresenten, julklappen eller det dagliga verktyget för dig som fotograf. Kortleken kan även användas för t.ex. frågesport/quiz!

  På denna nyhet erbjuder vi ett introduktionspris där du sparar 10% med rabattkoden: JULKLAPP

  Läs mer och beställ här:  Travel 9To5 Kortlek

 • Fotohistoria: Altix

  Här har vi en till tämligen sällsynt kamera. Just denna version av Altix II verkar omöjlig att få tag i. Jag hittade vårt exemplar i vårt museum, den följde med i ett större inköp. Altix tillverkades av Eho-Altissa i Dresden. Ett företag som grundades 1892 och 1952 tog den östtyska kommunistiska regimen och förstatligade företaget. Altix införlivades 1959 i det statliga VEB Kamera- und Kinowerke. 1961 slutade de tillverka kameror i Eho-Altissas gamla fabrikslokaler och Altix försvann som märke. Nästan i alla fall. Jugoslavien tog produktionsutrustningen från den övergivna fabriken och började tillverka Altix IV i Jugoslaviska Sarajevo. Den tillverkades dock bara en begränsad tid.

  Altix var fina och rätt avancerade kameror för sin tid. Den kamera du ser på bilden är troligen en Altix II i en ovanlig och okänd version, kanske version 0,5? eller en Altix I version 3? Uppgifterna är motsägelsfulla. Kameran har en Compur-rapid-slutare som klarar 1/400s - 1s + B. I stort sett alla Altix hade östtyska objektiv och de som tillverkades före kriget hade objektiv som tillverkats geografiskt inom det som skulle bli till östtyskland. Vårt exemplar har en Steinheil München Cassar 35/2,9 och det är den enda Altix som har en Steinheil-optik. Detta kan vara den första modellen som tillverkats efter kriget och att de inte fått igång produktionen av optik i östtyskland så de satte in en västtysk optik tills vidare.

  Jag listar upp de modeller som Altissa lanserade i Altix-serien. Jag misstänker att det kan råka samlas fler Altix i vårt museum.

  1938 Altix I, 24x24, fixfokus, produktion upphörde vid andra världskrigets början.
  1947 Altix I, 24x24, efterkrigsversion
  1948 Altix II, 24x24
  1948 Altix III, 24x24
  1949 Altix IIIA, 24x36
  1952 Altix IV, 24x36
  1956 Altix V, 24x36, utbytbar optik, frammatningsvred
  1957 Altix-N, 24x36, utbytbar optik, frammatningsarm, logo på toppen
  1958 Altix-NB, 24x36, utbytbar optik, toppmonterad ljusmätare
  1958 Altix-NB, 24x36, utbytbar optik, integrerad ljusmätare
  1959 Altix-N, 24x36, utbytbar optik, logo på fronten

  Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

  Värdet beror självklart som alltid på modell och skick. Genrellt ligger de på 500kr upp till 4000kr. En vanlig Altix II ligger kring 1000kr. Altix II fanns i flera versioner, version I fanns i Typ A och Typ B och sedan kom version 2 och 3. Den version eller variant vi har verkar inte vara någon av dessa, vilket förvirrar ytterligare. Jag har hittat en enda bild på nätet av en Altix som ser exakt ut som vårt exemplar och den anges som en version II men inget mer. Så just denna variant verkar vara extremt sällsynt. Det gör också att värdet på denna ligger närmare 4000kr då.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Profoto Stories: Jana Williams skapar en mjuk och drömlik stil med Profoto B10

  Jana upptäcker att hon kan behålla sin mjuka och drömlika stil – även under Kaliforniens skarpa sol – med hjälp av Profoto B10.

  Jana Williams är född i Alabama och använder ord som ”tidlös”, ”klassisk”, ”romantisk” och ”med en touch av Vogue” för att beskriva sin fotograferingsstil. Hon bor och arbetar numera i Hollywood i Kalifornien och utnyttjar alla de bästa sidorna av sin stil i sitt jobb som bröllopsfotograf.

  En upptäcktsresa

  Jana är helt självlärd och hon minns hur fascinerad hon var av de gamla kamerorna som hon samlade på i sin lägenhet. ”Jag har alltid velat ge mig ut i världen och arbeta med skapande. Och när jag läste boken ’Lev kreativt’ av Julia Cameron blev jag inspirerad att plocka upp kameran och göra något åt saken.”

  Under tiden som hon utvecklade sin egen stil brukade Jana fotografera allt och alla, och till slut upptäckte hon att det var människor som var hennes passion. Hon började fotografera headshots för Ford Models tills en vän bad henne att fotografera på ett bröllop. Det blev en vändpunkt i Janas liv och hon har aldrig ångrat sig ett ögonblick.

  Läs hela artikeln här: Profoto Stories Jana Williams

 • Infonsdag: Säkra dina bilder

  Det är viktigt för mig att se till att alla mina bildminnen inte försvinner utan finns kvar till kommande generationer, speciellt bilder på familjen. 

  Jag har hittat ett enkelt sätt att hålla ordning på och säkra upp mina bilder. Med virus, kraschande hårddiskar och oordning så är det lätt att förlora alla bilder. Det har drabbat personer nära mig, en förlorade allt pga virus och den andra tappade inte allt men väldigt många bilder på grund av en kraschad hårddisk. Att du ska ha ett bra virusskydd är så självklart att det går jag inte in på här.

  Det finns massor av sätt att hålla ordning på sina bilder och att spara dem på trygga sätt. Jag tänker föreslå enkla och mycket väl fungerande sätt som alla kan hantera.

  1. Hur du håller ordning på bilderna.
  2. Hur du säkert förvarar bilder, dvs backup

  Det finns program som lagrar och sorterar dina bilder, men så länge som du inte är en bildbyrå utan en vanlig användare så har jag ett mycket enkelt och logiskt sätt, som är helt gratis.

  Skapa en mapp på din hårddisk som heter "Bilder", sedan under det så skapar du mappar för varje år, t ex 2018, 2019. Under dessa mappar skapar du mappar som heter "1 Januari", "2 Februari" och så vidare. Siffran före är för att du ska få dem kronologiskt annars sorterar datorn alfabetiskt och då kommer månaderna inte i ordning. Sedan kan du skapa mappar under det om du vill, t ex om du varit på resa och villa samla dessa bilder i en egen mapp. Detta gör det lätt att hitta.

  Har du två hårddiskar i datorn så använd den som inte innehåller operativsystemet. Ifall du behöver installera om operativsystemet så måste du ofta formatera om hårddisken som operativsystemet ligger på. Det är bättre använda ett separat bibliotek än att använda Windows eller Macs egna "Mina bilder" därför att om operativsystemet dör och du bara har en hårddisk så kan du sätta in den hårddisken i annan dator och lätt hitta igen och rädda dina bilder. Ja, det går att hitta igen "Mina bilder" också men det kräver betydligt mer datakunskap.

  Du bör ha minst två bärbara hårddiskar. Kopiera alla dina bilder till båda hårddiskarna, sedan förvarar du en av dem någon annanstans än hemma, På jobbet, hos föräldrar, barn, var som helst men inte hemma. Backa upp regelbundet, hur ofta beror helt på hur mycket du fotograferar. Och kopiera då över till den hårddisk du har hemma och ta med den och byt ut den uppdaterade mot den du har någon annanstans än hemma. Ha aldrig båda hemma. Om det brinner då så är allt borta. Ett hus kan byggas upp men dina bilder får du aldrig igen.

  Sedan rekommenderar jag att även ha dina bilder i ett moln. Förslagsvis på Google Drive eller i iCloud. Dels får du där en extra backup men du kan också komma åt dina bilder från vilken enhet som som helst och dessutom från var som helst.

  Gör du detta så är dina bilder tillräckligt säkra utan alltför mycket ansträngning.

  Vill du vara ytterligare säkrare så ha en tredje hårddisk i bankfack. Denna kan du uppdatera mer sällan, kanske en gång per år.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Vi testar Nikon Z6 II

  Test

  Nu har vi testat Nikon Z6 II, den nya versionen av Nikons mest populära spegellösa kamera. Du kan både läsa vårt skrivna test samt se vårt videotest!

  Se videotestet här: CyberPhoto testar Nikon Z6 II

  Mats skriver: Ser man till bildkvalitet innebär de dubbla processorerna att man nu har kraft att ytterligare förbättra dynamikomfånget och brushanteringen. Tittar man på autofokus så innebär det förbättrad motivföljning med ögon- och djurigenkänning - nu även vid filmning. Även seriebildtagningen gynnas av denna uppgradering och klarar nu upp till 14 bilder/s hos Z6 II och 10 bilder/s hos Z7 II. Autofokusfunktionen är samma hybridvariant som i föregående modell med 273 st fasdetektionspunkter i kombination med kontrastdetektion som täcker upp till ca 90% av bildytan. Den ska ha blivit snabbare och träffsäkrare jämfört med Z6, men jag upplevde den inte riktigt lika snabb och responsiv som de snabbaste kamerorna av idag, och speciellt inte vid filmning.

  Läs hela testet här: Nikon Z6 II

  Blogg skriven av Mikael Lövgren

 • Nu är Olympus efterlängtade 150-400mm här!

  Nyhet

  Det talades om denna optik redan i början av 2019 då Olympus meddelade att den höll på att utvecklas. Nästan 2 år senare är det då dags för den att komma ut på marknaden.

  Olympus 150-400/4,5 TC IS Pro är en professionell telezoom med integrerad optisk bildstabilisering och inbyggd 1,25x telekonverter - som ytterligare breddar användningsområdet för objektivet. En lång, relativt ljusstark och i övrigt högpresterande telezoom är drömobjektivet för djur&natur- och fågelfoto, likväl som sport- och actionbilder, konserter och andra motiv på längre avstånd där man har mycket höga kvalitetskrav.

  OM-D_EZ-M1540_PRO__Moods_2-41.jpg

  Förutom den inbyggda telekonvertern är objektivet även kompatibelt med Olympus separata telekonvertrar MC-14 och MC-20, vilket gör att man med sensorns beskärningsfaktor inräknat kan nå en bildvinkel som motsvarar hela 2000 mm brännvidd i 35 mm fullformat. En lika snäv bildvinkel kan man svårligen nå med någon rimlig lösning på en SLR-kamera, utan att det blir mycket svårhanterat och oerhört dyrt - om bildkvaliteten ska bli i närheten av vad detta objektiv ger.

  Första leverans beräknas under första kvartalet i 2021

  Läs mer och förbeställ redan nu: Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400/4,5 TC1,25X IS Pro

 • Emilia Nilsson - Börja med matfoto

  Emilia Nilsson är energiknippet från norr som kom trea i tv-programmet Sveriges Mästerkock 2019, endast 22 år gammal hade hon samlat på sig en skatt av lokalt förankrad matkultur som tog henne till toppen.

  Hur härligt är det inte med människor som väljer att levandegöra sin del av landet och samtidigt vågar pröva det nya och okända Emilia Nilsson är just en sådan person med en gudagiven drivkraft för råvaror, natur och djur. Uppvuxen i den lilla orten Silsjönäs har hon bokstavligen råvarorna utanför husknuten. Här bor tre generationer som jobbar sida vid sida med djur, skogsbruk och egen odling.

  Efter tävlingen Sveriges Mästerkock gav hon ut en egen kokbok, "Pangmat från Silsjönäs", där hon berättar mer om jakt och matlagning med de resurser som finns så nära. Ja, jakt kan faktiskt handla även om bär och svamp enligt Emilia.

  Till de egenkomponerade recepten i boken så valde hon att fotografera en del av bilderna själv. Något som hon inte alls hade gjort på den nivån tidigare. Nu testar hon på nästa utmaning - att börja filma.

  Emilia har nyligen startat sin egna Youtubekanal, Emilias jakt på smaker, där hon delar med sig av livet på gården och god matlagning. Kolla in hennes första videos här och hör hennes tips kring matfoto i samarbetet vi har gjort.

  Emilia har valt att filma med en Canon EOS M50 - läs mer om den här >

 • Drönarsöndag: Alien

  Det krävs inte mycket fantasi för att tänka en "Alien" när man ser denna åker med dess hässjor.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sjunker

  Ni som följer bloggen vet att jag gillar ödehus. Detta ödehus är lite mer speciellt för det håller på att sjunka ner i marken. Tydligen så är marken så mjuk att huset under alla år har sjunkit lägre och lägre. Undrar om det så småningom kan sjunka ner helt?

 • Macro - Väldigt små svampar!

  Stefan bergström skickade in denna macrobild på några väldigt små svampar. Vi tyckte den var riktigt härlig och vill dela den mer er läsare.

  Bilden är tagen med Nikon D850Nikon AF-S 60/2,8G ED Micro och är uppbyggd av 38 exponeringar med hjälp av fokusförskjutningen i kameran som sedan är stackad i PhotoShop. Man ser verkligen hur små svamparna är när den omringande miljön som grässtrån och barr är lika stora om inte större.

  Tack för att vi fick dela din fina bild Stefan! Gillar du bilden så får du gärna kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se. Vill du också visa upp en bild som Stefan? Skicka då in bilden till blogg@cyberphoto.se så kanske vi delar den här på bloggen och instagram!

  Blogg skriven av Mikael Lövgren

 • Använd din systemkamera som webbkamera

  Många kameratillverkare har jobbat hårt för att ta fram en mjukvara för att kunna använda deras systemkameror som webbkamera vid videomöten och livesändningar utan extra tillbehör. Vi har gjort en lista för att du lätt ska kunna hitta den programvara som passar just din kamera.

  Canon EOS Webcam Utility

  canon_webcam_blogg.jpg

  Videosamtal och livestreaming blev just ännu bättre. Genom att förvandla din Canon-kamera till en webbkamera kan du uppleva professionell bildkvalitet under videokonferenser. Delta i möten med dina kollegor, prata med släkt och vänner och håll kontakten, även när du reser. Hämta programvaran EOS Webcam Utility för att börja.

  Ladda ned här: Canon EOS Webcam Utility

  Nikon Webcam Utility

  nikon_webcam_blogg.jpg

  Med Webcam Utility kan en Nikon-kamera användas som en webbkamera när den är ansluten till en dator via USB. Kameran fungerar som en webbkamera när “Webcam Utility” väljs som en extern kamera i en webbkonferensapp.

  Ladda ned här: Nikon Webcam Utility

  Sony - Imaging Edge Webcam

  sony_webcam_blogg.jpg

  Imaging Edge Webcam låter dig ansluta din Sony-kamera till en dator och använda den som en webbkamera för livestreaming eller videokonferenser i hög kvalitet.

  Ladda ned här: Sony - Imaging Edge Webcam

  Fujifilm X Webcam

  Nu har du möjligheten att använda din X- eller GFX-kamera som webbkamera utan extra tillbehör. Ladda ned här: Fujifilm X Webcam

  Lumix Webcam Software

  lumix_webcam_blogg.png

  Panasonic har släppt LUMIX Webcam Software för Windows / Mac, ett program som gör det möjligt att använda din LUMIX-kamera som en webbkamera för livestreaming eller videokonferenser. Kameran kopplas in via USB-anslutning och kan överföra hög upplösning som 1280x960 eller 1280x720. Inga extra tillbehör behövs.

  Ladda ned här: Lumix Webcam Software

  Olympus OM-D Webcam

  olympus_webcam_blogg.jpg

   

  Oavsett om du ska ha ett videosamtal med nära och kära eller samarbetar med kollegor hemifrån är videostreaming nu viktigare än någonsin. Olympus är glada att presentera Olympus OM-D Webcam! Denna gratis programvara låter dig använda utvalda OM-D-kameror i kombination med videokonferensapplikationer.

  Ladda ned här: Olympus OM-D Webcam

  Vissa av dessa programvaror utvecklas fortfarande och är endast i BETA-stadie men fungerar bra att använda med specifika kameror. Vi har testat några av dessa och det har fungerat klockrent. Har du en kamera som inte stöds av någon av dessa programvaror så behöver du en Elgato Camlink 4k eller om du även vill använda din kamera till ditt Playstation, Xbox eller nintendo så behöver du en Elgato Game Capture HD60S.

  Vill du börja livestreama så hittar du våra tips här >

  Blogg skriven av Mikael Lövgren

 • Vi testar Nisi Allure Soft-filter

  Test

  I cinemavärlden har olika typer av diffusionsfilter längre varit en hörnsten i arsenalen med verktyg för berättande och skapande. Men på senare år har även filter av denna typ nästlat sig in i flera fotografers kameraryggsäckar, så vad är då ett diffusionsfilter och i vilka situationer kan det vara ett användbart redskap?

  Vi har testat Nisi Allure Soft-filtrena som du nu hittar i vårt sortiment.

  Kanske har du hört talas om vaselin, hårspray eller kanske rent av en nylonstrumpbyxa över din optik? Dessa är alla enkla, billiga metoder som strävar efter en och samma sak, att bryta upp ljuset innan det träffar din kameras sensor vilket i sin tur ändrar ljusets karaktär och egenskaper.

  Vänster bild är taget utan filter - Höger bild är taget med Nisi Allure Soft-filter

  nisiallure_1.jpg

  Nisi Allure Soft gör just detta, bryter ljuset och ger bilden en mjukare framtoning. Fördelen med dessa filter är att man till skillnad från vaselin eller nylonstrumpbyxorna jobbar med optiska element i filtret som sprider ljuset jämnt över hela ytan. Vilket då leder till att man behåller mer av både skärpan och kontrasten i bilden.  Resultatet blir en bild med mer drömsk framtoning, med mjukare övergångar mellan högdagrar och halation kring starka ljuskällor. Denna rendering har en nostalgisk karaktär och efterliknar på många sätt ett analogt medium. 

  nisiallure_6.jpg

  nisiallure_2.jpg

  Filtret kan användas inom många typer av fotografering och för den delen videofilmning. Nu när mörkret lagt sig över Sverige och dagarna är försvinnande korta känns det mest naturliga nattfoto, det är också här effekten syns absolut tydligast. Men filtret kan också användas med goda resultat inom porträttfotografering där effekten ger modellen en mjukare rendering av huden. 

  nisiallure_4.jpg

  Effekten är förhållandevis stark i filtret vilket gör att de i vissa ljusförhållanden kan upplevas lite väl häftigt, det går emellertid att styra effekten en aning i postproduktion. Likt alla andra typer av konst finns inget rätt och fel istället handlar det om utövarens vision och smak. 

  nisiallure_3.jpg

  Jag har länge envisats med att stå kvar med ett eller kanske ett och ett halvt ben i den analoga världen, inte för att jag nödvändigtvis saknat något från dagens tekniska underverk till kameror men någonting har alltid dragit mig tillbaka.

  nisiallure_5.jpg

  Allt handlar om nostalgin och den tidlösa renderingen, vi är helt enkelt uppväxta med filmer och bilder som alla har en kvalité som de nyare objektiven/kamerorna saknar. Nisi Allure Soft ger dessa kvalitéer till alla mina objektiv oavsett kamera och behåller dessutom möjligheten till ett modernare arbetssätt. För mig kommer filtret alltid sitta monterat på min X100V redo att dokumentera vardagen och definitivt ligga i ryggsäcken som ett kreativt verktyg vid andra fotouppdrag. Jag hoppas att vi framöver får se fler typer av effektfilter från Nisi! 

  Beställ filter här: Nisi Allure Soft-filter

 • Fotohistoria: Amimatic

  Detta är en mycket sällsynt kamera. Den tillverkades endast i ett fåtal exemplar, exakt hur många framgår inte.

  Amimatic lanserades kring 1967 av Amica International Corp. Kameran tillverkades av Taron, ett japansk företag som fanns redan på 1940-talet. Det framgår inte när det grundades. Taron släppte 1969 en uppdaterad variant av Amimatic som hette Taromatic F. Man ser släktskapet tydligt. Det är ingen tvekan om att det är samma kamera i grunden. Dessutom har jag sett att vissa Amimatic även hade en skylt med Taron nere på kamerans front. Taron lade ner sin kameratillverkning gissningsvis 1969-1970 någon gång. 1972 så såldes alla aktier till Sony och Taron försvann som märke.

  Kameran såldes även av Brooks med namnet Brooks 126-EE-Cube.

  Amimatic använde 126-film. Exponeringen styrdes automatiskt av en selencell. Slutaren hade tre exponeringstider: 1/250s, 1/50s och blixtsynk + B. Lite kul de motivbeskrivningar som finns som hjälp på avståndsskalan. Frammatningsarmen sitter nertill på kamerans baksida. På kamerans undersida sitter stativfäste och en lucka för batterier. Dessa batterier drev endast utlösning av blixtkuberna. Selenmätaren kräver inga batterier.

  Objektivet är ett 35/2,8, mer än så framgår inte, men det är troligen en ganska enkel optisk konstruktion.

  Värdet på en sådan här kamera är nästan omöjligt att säga. Med tanke på kameran som sådan så kanske 100-500kr, men med tanke på hur sällsynt den är så borde priset tiodubblas. Jag skulle nog ändå säga kring 100-500kr. Jag har inte hittat någon till salu någonstans i världen i skrivande stund. Även om kameran i sig själv inte är så spännande så är dess sällsynthet ändå lite spännande, jag hoppas att du tycker det också.

  Du ser 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Skärpedjup

  Om man vill ha kort eller långt skärpedjup beror helt på vilken typ av motiv man tar och självklart även på tycke och smak. Man kan generellt säga att de flesta vill ha kort skärpedjup på porträttbilder och stort skärpedjup på landskapsbilder.

  Det finns de som älskar korta skärpedjup där det finns ett fint skärpesläpp som går ut i en mjuk och vacker oskärpa, något som kallas bokeh. Ni som följer bloggen vet att vi älskar en vacker eller spännade bokeh.

  Men det finns de som vill ha allt skarpt. Vi mötte en sådan person livs levande nyligen. Han var så frustrerad över att han sällan kunde få till bakgrunden lika skarp som personen han tog en porträttbild på. På en typ turistbild kan man förstå att man vill ha bakgrunden skarp då det visar någon vacker byggnad eller nåt. Men här gällde det porträtt. Man får ju tycka vad man vill men han är helt klart i minoritet. Speciellt när man tänker på mobiltelefontillverkarna som kämpar så hårt med att mjukvarumässigt kunna fejka en fin bokeh. Något som Apple lyckats förvånansvärt bra med, men det kommer ändå aldrig i närheten av en riktig kamera med en bra porträttoptik på.

  Rent tekniskt, för de som är i början av sitt fotograferande, så får man ett större skärpedjup med mindre bländaröppning, dvs med en högre siffra som t ex 11. Motsatt så får man ett kortare skärpedjup med en större bländaröppning, dvs med en lägre siffra som t ex 1,8. Vidvinkel ger större skärpedjup och tele ger ett kortare skärpedjup.

  Den bild vi visar här ovanför är en bild på en kamera som hålls i av en tjej. Taget med stor bländaröppning vilket ger kort skärpedjup på bilden till vänster och taget med liten bländaröppning som ger stort skärpedjup på bilden til höger. På denna bild kommer några att säga: Oj, vilken fin bokeh, undrar vilken optik bilden är tagen med. Svaret är Fujinon GF 110/2. Någon annan kommer att säga: Synd att det inte var skarp bakgrund för jag skulle vilja se mer från ert museum. Vilket är förståeligt, kanske borde valt en ointressantare bakgrund, men bilden är tänkt att visa den kamera hon håller i. Och sedan finns det någon enstaka som vill ha allt skarpt, oavsett vad.

  Hur som helst så skapar du oerhört mycket av intrycket av en bild genom att bestämma över skärpedjupet.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Sony FE 12-24/2,8 GM

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Sony FE 12-24/2,8 GM som är en ljusstark ultravidvinkelzoom för proffs och entusiaster som vill ha det bästa Sony har att erbjuda.

  Mats skriver: Objektivet har en konstruktion med flytande linselement, dvs två grupper av fokuserande linser som rör sig oberoende av varandra. Detta ger möjlighet att bättre optimera skärpan för olika brännvidder och fokuseringsavstånd. Dessa båda fokuseringsgrupper hanteras av två linjära XD-motorer per grupp, så optiken har alltså hela 4 st fokuseringsmotorer för snabb och effektiv fokusering. Som övriga objektiv i Sonys GM-serie är FE 12-24/2,8 GM skyddat mot fukt och damm, tack vare tätningar på strategiska positioner runtom optiken. Objektivet levererar en mycket hög bildkvalitet med ett klart imponerande resultat redan på full bländaröppning.

  Läs hela testet här: Sony FE 12-24/2,8 GM

 • Drönarsöndag: Nattpanorama

  Fredrik Larsson har lyckats med detta mästerverk, att kunna ta panorama på natten med en drönare och han har dessutom fångat ett norrsken.

  Fredrik Larsson är en mångsidig fotograf och en inbiten norrskensjägare. Fredrik är mest känd som drönar- och norrskensfotograf samt sina fina bilder över Umeå. Han fotograferar mycket åt företag och åt Umeå Kommun. Fredrik berättar:

  Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro som ett panorama bestående av totalt 8st bilder.

  "Detta var tredje försöket att fotografera norrsken med drönaren. Vid första försöket förra året var inte norrskenet så starkt och då syntes det inte något i fjärrkontrollen så det var svårt uppskatta vars norrskenets båge gick. Detta norrsken kunde jag se i displayen och gjorde det mycket enklare att komponera.

  Att fotografera norrsken med drönare, och speciellt ett panorama, är inte lätt då man måste ligga på väldigt långsamma slutartider samtidigt som man behöver ta flera bilder för att få med hela norrskenet. Att kombinera långsam slutartid med en drönare som ska stå till när man tar bilden är en utmaning.

  Men jag drivs av utmaningar och att testa nya saker så då får man till slut till det också."

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Lillebror

  Plötsligt ser jag skogens konungs kusins lillebror långt där ute vid skogskanten. Jag var inte alls ute för att fotografera vilda djur, men jag hade en 250mm och en 1,4x konverter samt en hög upplösning så jag tog ändå några bilder. Avståndet var alldeles för långt och hade jag för avsikt att fotografera vilda djur så hade jag haft annan kamera med ett riktigt stort objektiv. Den höga upplösningen hjälpte till bra. Det du ser är faktiskt endast 2% av kamerans upplösning. Jag har alltså beskurit bort 98% och ända så ser det så här pass bra ut. Inte alls perfekt men det blev ett minne i alla fall.

 • Dubbel tävling med Fujifilm!

  🏁 Nu tillsammans med Fujifilm tävlar vi ut 3x WR-kit & 3x väskor till X100V. Du vinner genom att göra följande:

  1. Följ oss & Fujifilm Sverige
  2. Kommentera varför just du ska vinna.
  3. Tagga en av dina kompisar som använder Fujifilm så dessa också kan vara med och tävla.

  Tävlingen pågår t.o.m. 20 november och finns både på vår Facebook och Instagram, max 1 kommentar per media!

  Var med och tävla på Facebookpå Instagram

  Mer info om priserna hittar du här:
  X100V WR-Kit
  X100V väska

  🏁 Du har även möjligheten att vinna en Limited Edition 10-årsjubileums X100V som tävlas ut av Fujifilm. Denna specialversion kommer inte att säljas separat och är endast tillverkad i 12 exemplar i hela världen. Du hittar mer info om hur du vinner denna här:

  Vinn en 10-årsjubileums X100V Limited Edition 

 • Hjältarnas hus köper iPhones!

  Våra vänner på Hjältarnas hus I Umeå har köpt nya mobiler via oss!

  Hjältarnas Hus är ett tillfälligt hem för de barnfamiljer där ett barn har drabbats av långvarig sjukdom. När allt annat skakar och familjen behöver vara tillsammans. Hjältarnas hus är nästan som hemma och underlättar till lek med kompisar, där det friska kan stå i fokus.  

  Hjältarnas Hus finns i anslutning till Norrlands Universitetssjukhus. Stötta Hjältarnas hus genom att swisha till 123 123 75 69 eller sätt in pengar på PG 69 52 99-8.

   1231237569

  Vill du också köpa den nya iPhone 12 så har vi ett flertal i lager för omgående leverans: Apple iPhone 12

 • Nya DJI Mini 2

  Nu lanserar DJI en ny version av deras minsta modell, en modell som blivit väldigt populär tack vare att den får plats i princip alla väskor och till och med vissa jackfickor.

  Nya versionen av DJI Mavic Mini har fått det avkortade namnet DJI Mini 2.  Exteriört är modellerna mycket lika, men insidan av Mini 2 är uppgraderad på flera punkter.

  • Förbättrad kamerafunktion med stöd för filmning i 4K/30fps
  • Möjlighet till RAW-format för stillbilder (DNG)
  • Möjlighet till 4X digital zoom, för ökad flexibilitet
  • + Mycker mer, läs om allt nytt här >

  Liksom föregångaren är det här en perfekt ingångsmodell för den som vill börja flyga med en riktig drönare. Den är lätt och smidig, lättanvänd och har en hel del funktioner som gör det roligt att både flyga och filma. Mini 2-modellen ger dessutom ytterligare bättre bildkvalitet, både vid filmning och för stillbilder.

  Läs mer om förbeställ redan nu: DJI Mini 2

 • Fotohistoria: Werra

  Werra, en östtysk kamera som verkligen charmar. Unik och finurlig. Cool färg också. Det är lätt att gilla denna udda och spännande kamera. Nu ska vi djupdyka i all onödig information som vi kan hitta om Werra.

  Carl Zeiss delades efter andra världskriget där den östtyska delen fick namnet Carl Zeiss Jena. Den östtyska delen var mest känd för deras objektiv, oftast väldigt fina objektiv men de saknade den mekaniska precisionen som de västtyska Carl Zeissobjektiven hade. De tillverkade även en kamera, eller kamera-serie, kanske är mer korrekt. Dessa kameror bar namnet Werra och var riktigt snygga, man kan till och med säga att de var lite futuristiska i sin design. Namnet Werra kommer från en mindre tysk flod.

  Werra tillverkades från 1954 till 1967 i ett flertal modellvarianter; Werra I, Werra II, Werra III, Werra IV, Verra V, Werramat, Werramatic, och en specialmodell avsedd för mikroskop. Totalt ska 560,000 exemplar ha tillverkats. De flesta versionerna hade en Tessar-optik och fanns i svart eller olivgrön, och självklart så är den olivgröna ärgen mest spännande att ha i vårt museum. Vi har en olivgrön Werra I och det är den du ser på bilden. Du ser nog också att slutaren på vårt exemplar kärvar. Den skulle behöva en rengöring då den ibland stannar halvvägs. Werra I hette endast Werra och fanns i flera varianter där de förbättrat någon detalj. 

  Werra kamerorna fanns med både deras egen Prestor-slutare och med Synchro-Compur-slutare. Eftersom kameran hade centralslutare så kunde den synka blixten på alla exponeringstider. Under kameran så ser du en inställning för M, X och V. M är för lampblixtar, s k bulbs. X är för elektronblixtar och V står för Vorlaufwerk är självutlösaren. På gamla kameror med den här typen av slutare bör du undvika att använda självutlösaren då den ofta är igenbeckad och kan låsa hela slutaren.

  En mycket udda funktion som samtliga Werra-modeller har är att du drar fram filmen och spänner slutaren genom att vrida på den ring på objektivet som sitter närmast kamerahuset. I vårt fall så är det den olivgröna ringen som du ser på objektivet. En annan udda men ändå lite praktisk funktion är att skyddslocket, eller snarare skyddskoppen, fungerar som motljusskydd.

  Senare versioner fick inbyggd ljusmätare, och som var kopplad på den sista versionen. Vissa modeller fick även en tillbehörssko. Senare fanns även modeller med utbytbar optik.

  Första versionen kom redan 1954 och den satte Werra-standarden med frammatning runt optiken, avtagbara bakstycket och med locket som motljusskydd. Däremot så hade första versionen av Werra (I) en helt annan slutare, en Vebur slutare som bara klarade 1/250 - 1s + B, den hade också en helt annan optik, en Optik Saalfeld Novonar 50/3,5 vilket var en triplett och tillverkades i en dotterfabrik till Carl Zeiss Jena. Kameran hade en räfflad silverring som frammatning runt objektivet. Den slutare som sitter på vårt exemplar är en Synchro-Compur och den går från 1/500s - 1s + B, och den har en Tessar 50/2,8. Så vårt exemplar är en senare Werra I. Tessar är, som du säkert vet vid det här laget, en konstruktion med fyra linselement. Ibland stod det inte Tessar på objektivet utan endast T, och endast Jena i stället för Carl Zeiss Jena, det berodde på att Västtyska och Östtyska Zeiss hade en tvist om vem skulle få använda vilka namn. En sak till, om vi nu ska bli riktigt onödigt detaljerade så hade inte första versionen motljusskydd/lock någon gänga utan klämdes fast mot optiken. Vårt exemplar som redan konstaterat är en senare version av första modellen och den har gängat motljusskydd/lock.

  Werra I hade en ganska lite sökare och hade inte som på senare modeller ett justerbart okular. Werra I hade fast optik och saknade ljusmätare, mätsökare och tillbehörssko.

  Carl Zeiss Jena tillverkade en ljusmätare med namnet Werralux och den var olivgrön men inte riktigt samma nyans som kamerorna och dess läderfodral var grönt men i en mycket mörkare grön. Vet inte hur de tänkte där då ingen nyans riktigt matchade. Det fanns närbildslinser som tillbehör.

  Ska vi dyka ännu djupare? På objektivet kan du se en logo med ett "q" och en "1". Denna symbol stod för "Erste Qualität", dvs bästa kvalitet. Dessa ska vara de bästa objektiven i serien och de var avsedda för export till väst. Om de verkligen var bäst i serien kan man fråga sig. De som var avsedda för östmarknaden bar inte denna logga.

  Eftersom frammatningen är så udda på denna kamera så är det en kul kamera att visa. Vill du vara lite busig så sträcker du över kameran uppdragen och säger att den inte har någon film i så de kan testa mekaniken. Sedan de tryckt av så letar de länge, om de ens hittar, funktionen för att dra fram filmen och spänna slutaren. Vilket då, som du nu vet, sitter runt objektivet.

  Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

  Värdet på dessa kameror varierar mycket. Skulle nog säga nytt rekord faktiskt. Jag hittade Werra I från 10kr, iofs utropspris, upp till 40,055kr. Ja, du läste rätt. Det var en prototyp så det kanske inte riktigt räknas, men en Werra I olivgrön i bra skick får du nog lägga 1000-1500kr för. Detta är en kamera att ha på hyllan, inte att använda, för den är verkligen opraktisk att använda på många sätt, ja nästan på alla sätt faktiskt. Återspola filmen är en mardröm. Optiken är dessutom inte speciellt bra heller. Ett av få exempel när tysk design prioriterat design framför funktion.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Stor uppdatering till din Lumix!

  24 november släpper Panasonic en ny, stor uppdatering till din Lumix S-kamera och en mindre uppdatering för några Lumix G-kameror. Läs allt som är nytt med uppdateringen här nedan:

  AF Improvements for S-Series

  • Improvement of AF-tracking
  • Added recognition performance (added head recognition): S1, S1R and S1H (S5 already comes with these improvements)
  • AF+MF now available in video shooting: All S-Series models can now use auto-and manual focus parallelly when shooting video
  • Improved AF performance in V-Log: We changed the algorithms due to reviewer’s requests for all V-Log models (S1, S1H, S5)*


  S5 Performance Enhancements

  • C4K video recording was added (4096x2160 Pixel)
   RAW video data output via HDMI is supported: 5.9K/ 4K/ Anamorphic (4:3) 3.5K, 12-bit RAW; Apple ProResRAW can be recorded on the Atomos NINJA V
   • Shooting assist functions have been added ( Vectorscope& Master pedestal adjustment)
  • Added L.MonochromeS and L.ClassicNeo Photo Styles


  S1R Video performance enhancements

  • 5K Video recording (4992x3744 Pixel, 30p/25p/24p, 4.2:0 10-bit, LongGOP, 200 Mbps, LPCM audio)
  • 4K 60/50p 4:2:2 10 bit output via HDMI
  • 10-bit HDR video recording [Like 2100/HLG]
  • The [Luminance Level] function now supports 10-bit recording.
  • DMW-XLR1 microphone adaptor supports high resolution audio recording (Dedicated menu added)


  Expanded usability for S-Series

  • SS/gain operation settings added to S1/S1R/S5
  • Red frame video recording indicator added to S1 and S1R
  • Monitoring support for vertical video added to S1, S1R and S1H
  • 4K video transfer to smartphone is added to S1, S1R and S1H
  • When free-angle monitor is rotated, the image can also be flipped (S1H, S5)

  Added usability for G-Series

  1. G9, GH5 and GH5S battery compatibility expanded to support DMW-BLK22(introduced with DC-S5)
  2. G100/G110 Firmware Version 1.1
  • Compatibly to LUMIX Webcam Software (Beta)
  • When free-angle monitor is rotated, the image can also be flipped

  Panasonic berättar även att det kommer fler uppdateringar till Lumix S1 i början av 2021.

 • Nytt porträttobjektiv från Panasonic

  Nyhet

  Panasonic lanserar idag Lumix S 85/1,8. Ett teleobjektiv som passar perfekt till porträtt, bröllop och mycket mer.

  Denna nya 85mm från Lumix har deras L-fattning vilket betyder att den passar på S-serien som S1, S1R, S1H och den senaste modellen S5. 85mm är en mycket populär brännvidd då den passar perfekt till porträtt, bröllop, produktfoto och mycket mer. Med en bländare på f/1,8 är det ljusstark samt ger en mycket fin bokeh vid porträtt, eftersom detta inte är en f/1,4 optik så är den relativt smidig och lätt på endast 355g vilket gör att den passar perfekt med det mindre huset av Lumix S5.

  Lumix S 85 1,8_blogg2.jpg

  Objektivet är uppbyggt av 9 glaselement i 8 grupper varav 2 ED-glas minskar mängden av kromatisk aberration. Den stora bländaren på f/1,8 har 9 blad för att ge så fin bokeh som möjligt. Objektivet är vädertätat så användning i dåligt väder är inget att bekymra sig över. Fram på objektivet finns det en filtergänga på 67mm.

  Leverans beräknas i början av december 2020

  Läs mer och förbeställ redan nu: Panasonic Lumix S 85/1,8

 • Canon lanserar två nya RF-objektiv!

  Nyhet

  Nu lanserar Canon två nya objektiv, RF 70-200/4 L IS USM och RF 50/1,8 STM. Två mycket populära typer av objektiv som nu äntligen finns med RF fattning för att slippa adapter samt har nyare och bättre konstruktion för optimal prestanda.

  Canon RF 70-200/4L IS USM

  Den kompakta lillebrorsan till RF 70-200/2,8 är en i många fall minst lika användbar optik. Det man förlorar med ett steg lägre ljusstyrka tar man bl a igen med ett mindre format och en lägre vikt.

  RF70-200_Ambient_-1817_2000px.jpg

  Liksom hos den ljusstarkare varianten har RF 70-200/4L IS USM alla kännetecken för L-seriens objektiv, dvs en mycket rejäl och välbyggd konstruktion i metall, snabb och tyst autofokus i proffsklass och ett ordentligt skydd för fukt, stänk och damm. En 70-200-zoom är mycket allround för motiv på lite längre avstånd.

  RF70-200_Lifestyle_-0608_2000px.jpg

  Dessa objektiv används väldigt ofta i sportsammanhang, för djur&natur, på konserter och andra föreställningar och är även en ypperlig porträttoptik.

  Leverans beräknas i november 2020

  Läs mer och förbeställ redan nu: Canon RF 70-200/4L IS USM

  Canon RF 50/1,8 STM

  Nu finns den i många avseenden viktigaste objektivtypen även för Canons EOS R-kameror - nämligen den prisvärda normaloptiken.

  RF50-John Dickins-Lifestyle-020_2000px.JPG

  Objektiv med 50 mm brännvidd och en ljusstyrka strax under f /2 är och förblir bland de allra populäraste, tack vare kombinationen av högklassiga optiska prestanda, god ljusstyrka, breda användningsområden, ett kompakt format och ett överkomligt pris- man kan helt enkelt knappast få mer objektiv för pengarna.

  RF50_Lifestyle_0016_2000px.jpg

  En ljusstark, högpresterande 50 mm-optik passar bra för porträtt, vardagsbilder, reportage, dokumentärfoto, resor och mycket annat.  Sett till den optiska designen är detta en modern 50:a, vilket kanske framförallt märks genom att man använder ett precisionsgjutet asfäriskt linselement. Detta bidrar både till lägre grad av sfärisk aberration, lägre distorsion och ett kompaktare objektivformat. Objektivet har Canons Super Spectra Coating-antireflexbehandling som minskar graden av reflexer och ströljus i optiken - vilket bidrar både till högre bildkontrast och bättre färgåtergivning.

  RF50_Ambient_0002_2000px.jpg

  Leverans beräknas under december 2020

  Läs mer och förbeställ redan nu: Canon RF 50/1,8 STM

 • Infonsdag: Horisonten

  Generellt så ska horisonten vara rak på en bild. Det ger en harmoni i bilden.

  Ibland när man tar en bild så har man kanske dåligt med tid och det är lätt att slarva lite. Ibland när man tar en bild kan det vara svårt att se exakt hur horisonten ligger. Det är inga problem att räta upp horisonten när du redigerar bilden. Många kameror har inbyggt vattenpass idag och det underlättar mycket. Sedan kanske det möjligtvis kan finnas något tillfälle då man vill ha en sned horisont men det torde vara ett mycket ovanligt undantag.

  Ibland kan det verkligen vara en utmaning att få en rak horisont. Det är när kamerans inbyggda vattenpass visat rak horisont. Du kan se delar av horisonten i bilden och kan konstatera att den är verkligen rak, men när du ser på bilden så ser horisonten ändå sned ut. Detta är frustrerande och ibland får man helt enkelt göra horisonten lite sned rent tekniskt för att man ska tycka att den är rak när man ser på bilden. 

  Bilden föreställer nattlysande moln med månen som en skära åt vänster. Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Nikon Z 24-200/4-6,3 VR

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Nikon Z 24-200/4-6,3 VR som är den första superzoomen i Nikons Z-system och är en kompakt och smidig allroundoptik med bildstabilisering och fukt- och dammskydd.

  Mats skriver: Objektivet känns mycket gediget byggt, och tack vare damm- och fukttätad konstruktion kan du använda det även när väderförhållandena inte är optimala, vilket gör den ännu mer allround. Autofokus fungerar klanderfritt med tack vare Nikons Z-kameror, det går tyst, snabbt och träffsäkert. I centrum och till stor del av bilden är skärpan klart godkänd genom hela zoomomfånget redan på största (respektive) bländaröppning, och nedbländad 1-2 steg är också kantskärpan ovanligt bra för att vara en superzoom. Nikon Z 24-200/4-6,3 VR tillhör den bättre sortens superzoom.

  Läs hela testet här: Nikon Z 24-200/4-6,3 VR

 • Rösta på oss som årets butik 2020 på Prisjakt

  Nu börjar röstningen om årets butik 2020 på Prisjakt. För varje butiksomdöme som skickas in under tävlingen skänker Prisjakt en krona till Naturskyddsföreningens projekt Top Ten Sverige. Top Ten jobbar för att handeln ska bli mer miljömässigt hållbar och listar marknadens mest energieffektiva produkter.

  Gillar du det vi gör och vill hjälpa oss framåt? Då får du mer än gärna lämna en recension om ett köp du gjort nu eller tidigare i år. Denna recension används som en röst och hjälper oss bli årets butik 2020. Vi är väldigt glada för all hjälp vi kan få så stort tack till dig som tar dig tid att lämnar en recension, det hjälper oss också veta vad som är bra med oss samt vad vi kan göra ännu bättre.

  Skriv en recension här >

  Har du redan lämnat en recension på oss sedan tidigare så kan du uppdatera din recension för berätta om ditt bemötande från ditt senaste köp!

 • Drönarsöndag: Is

  När en sjö fryser till is så bildas ibland förunderliga mönster. Här ett exempel. Jag flög runt sjön med drönaren och letade efter formationer och mönster på den tunna isen. Detta mönster skulle jag gissa är kring en halvmeter stort.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.