• Gott nytt år!

  TACK till alla er som följer oss och ringer, mailar och beställer produkter, vi är mycket tacksamma! Nu är 2017 över och vi ramlar in i 2018, ett år med fotomässan i Stockholm, CyberPhoto EXPO i höst och stora Photokina i Köln...

  Högst intressant för oss som gillar foto och video alltså, och vi vet att januari tjuvstartar med lite häftiga nyheter när det gäller produkter så håll ögonen öppna! Vad hände 2017 egentligen? Vi har gått igenom ALLA nya produkter som vi har i sortimentet och det blev CyberPhoto Awards 2017, en lista av pristagare som på 5 minuters läsning konkluderar årets nyheter. Håller du med? Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar och om vad du hoppas dyker upp under 2018. Vi hoppas så klart på nya prylar men det är svårare än på många år att önska sig specifika funktioner och produkter för det mesta finns redan, eller vad tycker du saknas? Med Photokina i höst så tror vi att det kommer att bli ett år av starka produkter och det från praktiskt taget alla stora tillverkare. Mycket rykten florerar kring Nikon och Canon men om vi minns förra Photokina så var en av de stora överraskningarna Fujifilms mellanformatskamera GFX - en rejäl överraskning - vem kan bli årets överraskning?

  GOTT NYTT ÅR!

  Läs allt om vinnarna här: CyberPhoto Awards 2017

 • X-files: God fortsättning!

  Julen har passerat och vi passar på en sista julbild...

  Jag visste ungefär vilken typ av bild jag ville ha och jag hamnade rätt nära ändå. Jag hade viljat ha lite mer spännande bokehbollar i bakgrunden men insåg att det skulle bli för svårt att klippa in bakgrund från en 55mm objektiv medan motivet var taget på 110mm. Så denna bild börjar med vår julgran i bakgrunden, sedan jag drog fram ett glasbord där jag satte julbelysning med färgade lysdioder. Då återstod problemet att få katten att sitta still mitt i belysningen samt att titta åt mitt håll. Funderade lite och tog av mig sockarna och la dem mitt på bordet och sedan katten på dem. Nej, inte att hon blev dåsig av doften som säkert många skulle kommentera. Hon älskar värme, och hon älskar att ligga på kläder, och av någon anledning så älskar hon mig. Här fick hon allt på en gång och låg snällt kvar utan problem. Hon börjar på bli en van fotomodell, om nu en katt kan bli det, men ragdolls är generellt väldigt snälla och tålmodiga. Så bilden är efter att allt i motivet var på plats egentligen bara ett snapshot.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 110/2,0 R LM WR, 1/40s, f/2 och ISO 640.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Nikon KeyMission 170

  Test

  Actionkameror är väldigt populära just nu och vi har testat Nikons modell 170 med viss skepsis. Men Mats är imponerad över resultatet och för dessa pengar är KeyMission 170 en konkurrent på allvar, läs vårt test redan nu!

  Vi har testat Nikons KeyMission 170 och du kan läsa testet på vår hemsida. Vill du veta mer om actionkameror så kontakta oss gärna, ring eller maila så hjälper vi dig att hitta rätt modell för det du behöver den till. Men under tiden, läs testet och fundera om Nikon är din nästa actionkamera, för den presterar väldigt, väldigt bra...

  Du läser mer här: Nikon KeyMission 170 test

 • Fotohistoria: Praktica VLC 2

  Praktica tillhör inte de bästa kamerorna, de var lite grovhuggna, omoderna och lite klumpiga. Men de var billiga och de funkade mekaniskt rätt bra. VLC var rätt intressant när den släpptes 1969 men fullständigt frånkörd när den slutade tillverkas 1981. VLC-modellerna var intressanta eftersom de hade både utbytbara sökare oh utbytbara matskivor.

  VLC är i grunden samma kamera som LLC men med utbytbara sökare och mattskivor. Så det är en manuell och mekanisk spegelreflexkamera med ljusmätning genom objektivet. Bländarvärdet överförs elektrisk via kontakter i objektivfattningen. Självklart är det vanlig M42-gänga.

  Kameran på bilden du ser är från vår egen samling och som du läser på kameran så är det en VLC 2. Tittar du lite mer så ser du att det sitter en intressant optik på den. En Schneider-Kreuznach Tele-Xenar electric 135/3,5. Vi kommer att återkomma senare efter nyår med en test på den. Det fanns många fina objektiv med M42-gänga på den tiden. Framförallt från Pentax och Fuji. Men det fanns andra som Schneider-Kreuznach och öst-tyska Zeiss som kallades Carl Zeiss Jena. De tillverkade bland annat Carl Zeiss Jena Pancolar objektiv till Praktica och dessa är tämligen eftertraktade på marknaden idag.

  1969-1975 Praktica VLC, inbyggd ljusmätare som mäter genom objektivet, elektriskt överfört bländarvärde. Utbytbar sökare.
  1975-1975 Praktica VLC motor. En specialmodell byggd i 6000 exemplar.
  1976-1978 Praktica VLC2 39960 tillverkade.
  1978-1981 Praktica VLC3 30102 tillverkade.

  Det fanns sju olika mattskivor till VLC: Fresnel-lins med snittbild och mikroprismor, Fresnel-lins med mikroprismor, Helmatt skiva, mattskiva med cirkel i mitten med klarglas, mattskiva med skalor i kors, klarglasskiva med skalor i kors och mattskiva med rutmönster.

  Det fanns tre olika sökare. Pentaprismat var självklart standard och det är den sökare som du ser på bilden. Sedan fanns ett ljusschakt och en lupp.

  Det tillverkades också ett fåtal VLC 2 för halvformat. De var märkta med P68 på framsidan. De användes troligen av polisen för att fotografera brottslingar, så kallade mugshots.

  Praktica VLC tillhör de lite mer populära Praktica-modellerna men generellt ligger Praktica lågt i pris och det är väldigt få som samlar Praktica i Sverige. Ett VLC 2 kamerahus ligger kring 500-900kr på eBay vi betalade 233kr i Sverige för vårat exemplar. Schneider Kreuznach Tele-Xenar 135/3,5 ligger kring 3000kr på eBay, vi betalade 650kr i Sverige för vårat.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • X-files: God Jul!

  Nu står julen för dörren...

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + M42-adapter + Fujinon 55/2,2 med M42-gänga, 1/8s, f/2,2 och ISO 100.

  Efter mycket testande hittade jag en optik med de bokehbollar som jag jagat. Målet var att hitta något som liknade de bokehbollar som Meyer Optik Görlitz Trioplan 100/2,8 ger men till rimligare pris. I slutet av januari så kommer den jakten att kunna läsas i nya Captain's Log. Hur som helst, efter att ha testat ett tjugotal objektiv, med tre bokehtroll från ryska Zenit, så blev vinnaren helt otippat en billig Fujinon 55/2,2 md M42-gänga. Riktigt härliga ytterringar i bokehbollarna.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sigma 16/1,4 DN

  Test

  Idag släpper vi testet på Sigmas nya fasta 16mm till Sony E-fattning och precis som med alla andra objektiv som kommer till Sony E är det högst intressant just nu. Läs testet utan kostnad på vår hemsida!

  Mats skriver: Optiken monteras för hand med noggrann kvalitetskontroll och är tillverkat av både metall och kompositmaterial. Den har även integrerat damm- och fuktskydd och kan alltså användas även när förhållandena inte är de bästa. Sigmas stegmotor ger mjuk och följsam autofokus som lämpar sig väl för såväl stillbildsfoto som filmning. Vid filmning jobbar AF i stort sett ljudlöst och mycket följsamt.

  Läs mer här: Sigma 16/1,4 DC DN Contemporary test

 • Lokalt landskap

  En av våra lokala fotografer, i norrland, Sture Marklund, har skickat in den här bilden till vår landskapstävling som tog slut i måndags. Ett bidrag som tog sig till sista gallringen och som vi tycker mycket om. Passar fint till jul dessutom, eller hur?

  När vi gått igenom landskapsbilderna så har det varit nästan 300 bidrag, ca 20% i svart/vitt och ca 15% var på vinterlandskap. Över hälften av bilderna är från sommarhalvåret eller tropiska klimat så vi verkar gilla att plåta när det är varmt och bekvämt, även om vinterlandskapen kan bjuda på otroligt vackra miljöer. 5 bidrag var från urbana miljöer och 25 bidrag var tagna när det är natt eller i alla fall efter mörkrets inbrott. Vi har fått se otroligt många vackra bidrag och vi kommer att dela med oss av några favoriter i bloggen.

 • Fotohistoria: Fujica AX

  Idag ska vi prata om en rätt ovanlig kameraserie...

  Vi insåg att vi helt saknade Fujica i vår samling så en ST-605 med Fujinon 55/1,8 och en Fujinon 100/2,8 införskaffades. Av ren nyfikenhet så satte vi Fujinon 100/2,8 (M42) på vår Fujifilm GFX och döm om vår förvåning när den tecknade ut hela sensorn och var dessutom riktigt skarp redan från 2,8. De flesta objektiv från den analoga eran är tyvärr inte tillräckligt bra. De klarar inte den upplösning som en modern kamera kräver. Och så kör vi en smidig 100mm från 70-talet på en mellanformatskamera och det ser bra ut. Eller som vår test-guru Mats uttryckte det: Det är inte möjligt! Wow!

  Vi gissar att väldigt få av er har ägt en Fujica. Än färre som ägt en ur deras AX-serie. Och ännu färre som ägt just en AX5. Fujica var inte så stora i Sverige och frågan är om AX-serien såldes i Sverige överhuvudtaget. Det är väldigt ödmjukande att se statistik över fotomarknaden. Om vi tar hela Sverige, ja vi kan lägga till hela Norge också, så motsvarar vi drygt marknaden i Tokyo. En stad. Så även om en modell eller ett märke inte snurrar på bra i Sverige så är Sverige bara en droppe i havet globalt sett.

  Den kamera du ser på bilden ingår i vår egen samling. En Fujica AX-5 i absolut nyskick och en Fujinon 50/1,6 i nästan lika bra skick. 1979 så släppte Fuji sin AX-serie. En serie som påminner väldigt mycket om Minoltas X-700 men Minoltas X-700 kom inte förrän 1981. Tre modeller släpptes: AX-1, AX-3 och AX-5. AX-1 var självklart grundmodellen och den fanns endast i silver. Den hade tidsautomatik och en manuell tid, 1/60s, vilket var lämplig tid för blixtsynk. AX-3 fanns i både silver och svart och hade även den tidsautomatik men också helt manuell funktion. AX-5 som var toppmodellen fanns också i både silver och svart utförande. AX-5 hade förutom tidsautomatik och helt manuell även programautomatik, något som var helt nytt på den tiden. Idag tar vi det som självklart. AX-5 hade dubbla rader lysdioder, en för tid och en för bländaren. En väldigt snygg och trevlig kamera, nästan synd att de inte hade större framgång med den.

  Vi måste väl även nämna AX Multi Program som lanserades 1985. Den ersatte (tyvärr) de andra i AX-serien. Namnet var nu ändrat från Fujica till Fuji. AX Multi Program hade bara programautomatik men tre olika program: P, HP och DP. I princip standard, landskap och sport. Helt inriktad på okunniga fotografer som inte hade koll på tid och bländare. Nu är vi framme där Minolta presenterar sin 7000AF som har autofokus och alla möjliga inställningsmöjligheter. Så AX Multi Program blir spiken i kistan och 1987 ger Fuji upp sin 35mm spegelreflextillverkning.

  Fujica 35mm spegelreflexkameror ligger inte speciellt högt i värde. Värdet dras ner av att det inte är så många som samlar på just Fujica, men värdet går upp lite för att det finns inte samma mängder kameror och objektiv som från typ Nikon eller Canon där ute. Men ramlar du över någon så vill vi hävda att de har en plats i en kamerasamling. Prova i så fall objektivet, det kanske är bättre än du förväntar dig.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S.

  Test

  Panasonic visar framfötterna med ett fast, ljusstarkt objektiv som ska stärka positionen i konkurrensen när det gäller att synas bland fotografer. Detta fasta 200mm ger ett bildutsnitt motsvarande 400mm och väger "bara" 1245 gram...

  Mats skriver: Leica Elmarit 200 har en optisk konstruktion bland annat bestående av två linselement i ultralågspridande glas (UED-glas). Detta bidrar till låg grad av kromatisk aberration och därigenom högre skärpa och mindre färgfel - speciellt ut mot bildkanterna. Panasonics Nano Surface-antireflexbehandling minskar interna reflexer och ströljusproblematik, samtidigt som den ger ökat ljusinsläpp. Detta bidrar till högre kontrast och renare färger i bilden.

  Läs mer här: Panasonic Leica DG Elmarit 200/2,8 Power O.I.S. (Micro 4:3), inkl. telekonverter DMW-TC14 test

 • Tävling: vinnare!

  Vinnare i tävlingen med temat Landskap där priset är en Panasonic LX100, är Sven Tegelmo i Uppsala! En fantastiskt vacker bild där det finns mycket att titta på och som ur ett perfekt perspektiv visar omgivningen. Klockrent, Sven!

  Vad tycker du om bilderna? Skriv gärna en rad om det. Vill du se fler bilder är det Facebook som gäller där hela sista gallringen finns att kolla in. Många bilder som höll sig framme i toppen länge och det var svårt att ta ett gemensamt beslut, låter klyschigt men det tog länge innan vi hade ett beslut som alla var eniga över. Fantastiska bilder, tack så mycket!

 • Tävling: resultat!

  På andraplats hittar vi Martin Ericson som skickat in den här bilden till oss! Vill du se fler bilder? Vinnaren presenteras inom kort och du kan se 17 bilder till på vår Facebook-sida, alla från sista gallringen.

  Nästan 300 bidrag kom in, TACK till alla som skickat in en bild till oss, helt fantastiskt! Martins bild gillar vi och det har kommit ett antal bilder som liknar Martins, men komposition och balans är orden som som vi sätter på detta bidrag för att beskriva varför vi uppskattade den. Vad tycker du om bilden? Håll koll i Bloggen, snart presenteras vinnaren. Martin får en Panasonic TZ100 som pris för sin andraplats.

 • Quadralite LED

  Nyhet

  Vi har tidigare skrivit om Quadralite och LED 600 som är en succé både bland oss och våra kunder. Quadralite har flera produkter som vi tycker väldigt mycket om och nu kommer LED 1000, en helt ny LED-belysning!

  Den här nya belysningen har en 100W LED som motsvarar 1000W Halogen (lågt räknat!) och har en helt steglös justering av ljusstyrkan. Precis som med LED 600 är den nästan helt tyst och kan användas i miljöer där det är viktigt. Vi har använt LED 600 från Quadralite och det för både porträtt och tex bilfotografering där det fungerat skitbra och väldigt smidigt då man direkt ser hur det blir. Dessa nya LED 1000 kommer garanterat bli en ny favorit och vi har de snart i lager.

  Läs mer och beställ här: Quadralite LED 1000 videobelysning

 • Tamron 100-400/4,5-6,3 Di VC USD

  Test

  Nu har vi testat Tamrons nya 100-400mm, ett objektiv som är väldigt intressant med tanke på succéen med Canons egna 100-400mm och Sigmas 100-400mm. Många väljer mellan denna och de heta 150-600mm-objektiven...vilken ska man välja?

  Mats skriver: Vågen av högkvalitativa och prisvärda telezoomar fortsätter skölja över marknaden. Tamron kompletterar nu sin mycket populära 150-600 G2 med en lillebror med lite kortare brännvidd och ett klart lägre pris. En annan fördel är att den är hela ~900 gram lättare, vilket gör den lättast i sin klass. Tamron 100-400 VC har inbyggd optisk bildstabilisering och autofokus med tyst och snabb ultraljudsmotor.

  Läs mer här: Tamron 100-400/4,5-6,3 Di VC USD test

 • Tävling: Sista chansen

  Nu har du chansen att vinna en Panasonic Lumix LX100, en kompaktkamera av högsta rang! Som "runner-up", eller tvåa, får man trösta sig med en TZ100 från Panasonic. Idag är sista dagen att skicka in ditt bidrag!

  Temat är landskap, tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning och efterbehandling men vi värdesätter skickligheten som fotograf. Vinsterna består av våra testexemplar av TZ100 och LX100 som du kan läsa mera om via länkarna nedan. Ett (1) bidrag per person, mailas in till blogg@cyberphoto.se i JPG-format (max 3MB) senast måndag 18 december 2017. Vinnare utses innan julen 2017. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, inga anhöriga eller nära vänner till anställda (eller anställda) på CyberPhoto eller Panasonic får delta. Juryns beslut kan ej överklagas. Vi förbehåller oss rätten att använda bilden i samband med tävlingen, inget annat.

  Läs mer om LX100 här: Panasonic Lumix DMC-LX100 test
  Läs mer om TZ100 här: Panasonic Lumix DMC-TZ100 test

  Lycka till! • X-files: Mauna Kea

  Med tanke på att jag ser ner på molnen så är jag rätt högt upp här...

  Bilden är tagen från Mauna Kea från den punkt där man tyvärr inte får ta hyrbil högre upp. I bakgrunden ser du Mauna Loa sticka upp ur molnen. Mauna Kea når 4207 över havsytan och 10203 meter över havsbotten. Jag står på ungefär 3000 meters höjd. Mauna Loa når 4170 meter över havet. Hela bergssidan är full av småkratrar liknande som den du ser i förgrunden på denna bild. Jag och den andre mannen i vårt sällskap var helt överens att vi skulle gå ut i de shorts och t-shirt som vi hade på oss. Det stod nämligen en japansk familj i närheten iklädda dunjackor, halsdukar, mössor och handskar. Det var ju ändå +10 grader Celsius så det var ju inte ens kallt. Inte för en norrlänning och en finne i alla fall. Det blev ett roligt minne för oss. Oj, så de tittade på oss, hahaha...

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/60s, f/16 och ISO 400.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

  /Thomas

 • Panasonic DC-G9

  Test

  Nu har vi släppt testet på Panasonics nyaste storspelare, DC-G9, och du kan läsa det på vår hemsida redan nu. Är du nyfiken på hur Panasonic tar upp kampen, på riktigt, mot Canon, Nikon, Olympus, Fujifilm och Sony? Läs vårt test!

  Mats skriver: Nya modellen i G-serien är något av en variant på toppmodellen DC-GH5. Modellerna delar mycket av grundfunktion och grundprestanda, men G9 är mer för de krävande användare som fortfarande har fokus på stillbilder och kanske filmar i andra hand. Det är en sanning med viss modifikation, eftersom även G9 erbjuder en mängd videofunktioner och filmning i hög kvalitet (naturligtvis bl a i 4K), men de allra mest avancerade videofunktionerna saknas i G9.

  Läs mer här: Panasonic Lumix DC-G9 test

 • Sony FE 24-105/4 G OSS

  Test

  Sonys 24-105 har blivit en succé redan och vi har testat den för att se om det är värt priset. Svaret är ja. Sonys nya 24-105mm är ett kanon-alternativ för dig som har en Sony-kamera med E-fattning. Läs testet redan nu!

  Mats skriver: Objektivet känns gediget byggt och är även skyddat mot fukt och damm, vilket möjliggör användning även i lite sämre förhållanden. Fluorbehandlad frontlins verkar fukt- och smutsavstötande och underlättar rengöring. Blomformat motljusskydd ingår. Förutom fokuseringsvredet har optiken externa reglage - programmerbar funktionsknapp (t ex för fokuslås), omställning mellan autofokus och manuell fokus och bildstabilisering på/av.

  Läs mer här: Sony FE 24-105/4 G OSS test

 • Fotohistoria: Singlex

  Oavsett din ålder så känns nog Singlex lite främmande, men det blir lite klarare när man ser att det även står Ricoh på kameran...

  Nu ska vi titta på Singlex-kamerorna och inte på Ricoh som företag men vi kan berätta att Ricoh grundades 1936 och har faktiskt haft lämnat många avtryck i fotohistorien. Mer än de flesta kan gissa faktiskt. Det är en Singlex TLS som du ser på bilden och den kommer från vår egen samling. Den finns med antingen Ricoh eller Singlex logo på spegelhuset.

  1962 Ricoh Singlex med Nikon F-bajonett
  1967 Ricoh Singlex TLS med M42-gänga
  1972 Ricoh TLS401 med M42-gänga (använder inte Singlex-namnet)
  1972 Ricoh Auto TLS EE med M42-gänga (använder inte Singlex-namnet)
  1974 Ricoh SLX 500 med M42-gänga (använder inte Singlex-namnet)
  1976 Ricoh Singlex II med M42-gänga

  Det är intressant att den första Singlex från 1962 hade Nikon F-bajonett och var tillverkad av Mamiya och hade samma kamerakropp som Nikkorex F och Sears SLII. Denna fick ha en lös ljusmätare över frammatningsarmen. Man tror att när Mamiya slutade tillverka Nikkorex F så sålde de tillverkningslinjen till Ricoh som verkligen ville in på systemkameramarknaden. De senare Singlex-kamerorna hade M42-gänga. Senare när Ricoh övergav Singlex-namnet så fick alla Ricohkameror Pentax K-fattning. Den serien lär vi nog återkomma till senare.

  Singlex TLS-kamerorna var bra och funktionella med TTL-mätning. Det mest udda med dessa kameror var att tidsratten sitter på kamerans framsida och inte på toppkåpan. Det kanske kunde blivit ett nytänkande men historien visar att så var inte fallet. Filmkänsligheten ställdes in i mitten av tidsratten. De tillverkades från 1967-1972 och de tidiga modellerna hade Singlex på spegelhuset och de senare hade namnet Ricoh på spegelhuset och Singlex TLS på kåpans högra front. De var absolut vanligast i silver så de svarta är rätt sällsynta. Denna modell såldes också av Sears som Sears T.L.S., och av Kmart som Focal TLX, och av Willoughby’s Cameras i New York som Cavalier, och i Frankrike som Interflex 7.L.5. Designen såldes sedan till Cosina som modifierade den och lanserade den som Cosina Hi-Lite, och som sedan blev Cosina STL1000 och Arguas.

  Ricoh Singlex II har drag av TLS men är en klart modernare konstruktion och introducerades 1976. Nu satt tidsratten på kamerans topp, precis de flesta andra tillverkare hade.

  Det är inte många som samlar på Ricoh kameror. Även om både kameror och objektiv var bra så var Ricoh, precis som Konica, lite oförtjänt ett b-märke jämfört med Nikon, Canon, Olympus, Pentax och Minolta. Det kan ändå vara lite kul att ha en Singlex i sin samling då inte så många känner till det varumärket. Fördelen är som vanligt med kameror som inte är så eftertraktade är att de ligger vettigt i pris.

  De kameror som hade M42-gänga såldes med någon av dessa standardobjektiv:

  55 mm Auto Rikenon f/1.4, 5 grupper och 6 element
  50 mm Auto Rikenon f/1.7, 5 grupper och 6 element
  50 mm Auto Rikenon f/2.0, 5 grupper och 6 element
  50 mm Auto Rikenon f/2.8, 3 grupper och 4 element

  Det objektiv som sitter på vår kamera (på bilden) är några år nyare än kamerahuset.

  1968 byggde Ricoh sin TLS 126C-Flex utifrån Singlex TLS och denna udda modell tog 126-film. Det fanns bara två objektiv till den, en 35mm och en 100mm. Den modellen är ovanlig och byggdes inte i så många exemplar.

  Kanske kan vara intressant att veta att 2011 köpte Ricoh upp Pentax.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Tävling: Landskap

  Nu har du chansen att vinna en Panasonic Lumix LX100, en kompaktkamera av högsta rang! Som "runner-up", eller tvåa, får man trösta sig med en TZ100 från Panasonic. Temat är landskap och vinsten delas ut lagom till jul!

  Temat är landskap, tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning och efterbehandling men vi värdesätter skickligheten som fotograf. Vinsterna består av våra testexemplar av TZ100 och LX100 som du kan läsa mera om via länkarna nedan. Ett (1) bidrag per person, mailas in till blogg@cyberphoto.se i JPG-format (max 3MB) senast måndag 18 december 2017. Vinnare utses innan julen 2017. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, inga anhöriga eller nära vänner till anställda (eller anställda) på CyberPhoto eller Panasonic får delta. Juryns beslut kan ej överklagas. Vi förbehåller oss rätten att använda bilden i samband med tävlingen, inget annat.

  Läs mer om LX100 här: Panasonic Lumix DMC-LX100 test
  Läs mer om TZ100 här: Panasonic Lumix DMC-TZ100 test

  Lycka till! • Julklapp 2017

  Vem man än frågar så får man höra att tiden går så fort, det är redan dags för jul och snart vänder det och blir ljusare - vilken härlig tid! Behöver du julklappar så är det läge att beställa nu, vi skickar samma dag om du beställer senast kl 16:30.

  Butiken har öppet vardagar 10-17 med extra öppet till 18:00 den 20, 21 och 22 december. Lägg gärna din order innan du besöker oss så går det snabbare och smidigare vid uthämtningen. Ett tips är att komma mellan 10-12 eller 13-15 då vi har färre kunder än mitt under lunch eller sista timmarna - välkommen! För dig som beställer på hemsidan så gäller följande: finns produkten på lager och du har gjort klart köpet i kundvagnen innan kl 16:30 så packar, och skickar, vi den samma dag. Postnord har lagt in extra resurser kring jul och även en utkörning till ombud lördagen den 23:e december i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi rekommenderar att du lägger din beställning så fort som möjligt men du kan beställa ända fram till 20:e december för att hinna få din julklapp på plats till julafton*

  Har du frågor så ring oss på 090-2007000 eller maila oss på info@cyberphoto.se så hjälper vi dig mer än gärna!

  Tips! Följ din order i Postnord-appen, mycket smidig lösning för att ha kontroll på din order. *Gäller självklart produkter som finns i lager vid beställningen och att du har gjort klart köpet i kundvagnen senast kl 16:30 den 20:e december 2017.

 • Umeå: på torsdag!

  Vi inbjuder dig till en helkväll med Olympus den 14 december. Du får möjlighet att titta på de senaste nyheterna tillsammans med Olympus och efter det en föreläsning med Claes Grundsten. Föreläsningen är helt kostnadsfri, anmälan behövs.

  Som en tidig julklapp till dig som är nyfiken på Olympus bjuder vi in till en kväll med Claes Grundsten. Claes är bland annat känd för sina många böcker och artiklar om fjällen. Han har fått flera fått flera stipendier och priser för sina böcker, bland annat Pandapriset och Svenska Publishing-priset och har nominerats till finalen i ett par stora internationella boktävlingar. Flera titlar är översatta till andra språk, och en av hans bilder från Sarek pryder baksidan på nya tusenlappen. Kom och inspireras av hans arbete.

  Innan föreläsningen startar har du även möjlighet att träffa representanter från Olympus och se och känna de allra senaste nyheterna.

  Produktdemo: Från kl 17:00
  Föreläsning: Kl 18:00
  Plats: Nolia i Umeå

  Anmäl dig till föreläsningen här


 • Samyang AF 35/1,4 till Sony

  Test

  Samyang 35mm för Sony med E-fattning är nu testad och är du en som använder en Sony-kamera i A7-serien så bör du läsa det här testet för det kan passa väldigt fint. Du kanske har varit väldigt snäll i år och förtjänar en extra klapp?

  Mats skriver: Optisk är Samyang AF 35/1,4 en genomtänkt sammansättning med en kombination av asfäriska linselement och element av högbrytande glas. Genom detta har man lyckats åstadkomma både en kompakt och lätt lösning, som dessutom har låg grad av sfärisk aberration. Skärpan är också riktigt bra till större del av bilden redan på största bländaröppning, och nedbländad bara två steg blir det rejält skarpt från kant till kant. Mycket imponerande skärpa!

  Läs mer här: Samyang AF 35/1,4 AS IF UMC FE för Sony test

 • Tävling pågår!

  Du är väl med i vår tävling med temat landskap där du kan vinna en ny kamera redan till jul? Kolla in blogginlägg ett par inlägg ned och se till att skicka in ditt bidrag - kom ihåg att det är ett (1) bidrag per person som gäller!

  Temat är landskap, tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning och efterbehandling men vi värdesätter skickligheten som fotograf. Vinsterna består av våra testexemplar av TZ100 och LX100 som du kan läsa mera om via länkarna nedan. Ett (1) bidrag per person, mailas in till blogg@cyberphoto.se i JPG-format (max 3MB) senast måndag 18 december 2017. Vinnare utses innan julen 2017. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, inga anhöriga eller nära vänner till anställda (eller anställda) på CyberPhoto eller Panasonic får delta. Juryns beslut kan ej överklagas. Vi förbehåller oss rätten att använda bilden i samband med tävlingen, inget annat.

  Läs mer om LX100 här: Panasonic Lumix DMC-LX100 test
  Läs mer om TZ100 här: Panasonic Lumix DMC-TZ100 test

  Lycka till!

  Gör som Ulf Jordung i Åkersberg (foto ovan) - var med och tävla! • X-files: Punalu'u

  Hawaii eller Island? Båda har svarta sandstränder och jag har likadana bilder, med samma skor, men eftersom jag är barbent på denna bild så är det Hawaii.

  Vi är så vana med sandbruna ständer och ibland ser vi vita stränder på bild och tänker: Åhhhhh!. Att då komma till en kolsvart strand känns väldigt konstigt, nästan fel, för vår hjärna förstår det liksom inte. Verkligheten känns Photoshoppad. Punaluʻu svarta strand ligger mellan Pāhala och Nāʻālehu, vilket gör att alla tänker: Aha, exakt där!

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/90s, f/11 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Manfrotto Hiker!

  Nyhet

  En riktigt fin ryggsäck från Manfrotto till ett kanonpris just nu, gäller så långt lagret räcker. Det här är en kanonfin julklapp till den som gillar att vara ute i naturen, fotografera eller bara vill ha en riktigt bra ryggsäck.

  Läs mer här: Manfrotto Ryggsäck Off Road Hiker 30L grå

  Kampanj just nu! 999kr istället för ord.pris 1790kr.

 • Sony A7R III

  Test

  Nu har vi testat Sonys nya A7R III, den tredje kameran i den finfina serien av högupplösta, spegelfria systemkameror. Frågan är om den är bättre än A7R II och i så fall hur mycket bättre, är det värt mellanskillnaden? Mats har testat.

  Mats skriver: Efterträdaren till Sonys mest högupplösta systemare har en del likheter med sin föregångare, som t ex den bakbelysta fullformatssensorn på 42 Mpixel. Övrig hårdvara i kameran har fått sig en rejäl översyn, med ny bildprocessor, klart förbättrad motivföljande autofokus, klart förbättrad ögondetektion och förbättrad 5-axlig bildstabilisering. Den förbättrade sökaren, liksom batteriet, är hämtade från toppmodellen A9.

  Läs mer här: Sony Alpha 7R III kamerahus

 • Umeå: Olympus event

  Vi inbjuder dig till en helkväll med Olympus den 14 december. Du får möjlighet att titta på de senaste nyheterna tillsammans med Olympus och efter det en föreläsning med Claes Grundsten. Föreläsningen är helt kostnadsfri, anmälan behövs.

  Som en tidig julklapp till dig som är nyfiken på Olympus bjuder vi in till en kväll med Claes Grundsten. Claes är bland annat känd för sina många böcker och artiklar om fjällen. Han har fått flera fått flera stipendier och priser för sina böcker, bland annat Pandapriset och Svenska Publishing-priset och har nominerats till finalen i ett par stora internationella boktävlingar. Flera titlar är översatta till andra språk, och en av hans bilder från Sarek pryder baksidan på nya tusenlappen. Kom och inspireras av hans arbete.

  Innan föreläsningen startar har du även möjlighet att träffa representanter från Olympus och se och känna de allra senaste nyheterna.

  Produktdemo: Från kl 17:00
  Föreläsning: Kl 18:00
  Plats: Nolia i Umeå

  Anmäl dig till föreläsningen här


 • Rally-tema!

  Nyhet

  Vi har WRC Edition av Lexars USB-minnen på lager nu, en bra julklapp till motorsport- och rallyintresserade vänner. Finns i 32GB och 64GB, stöder USB 3.0 och upp till 150 MB/sek. Dessutom med kryptering om du vill!

  Du hittar minnena här: Lexar JumpDrive S75 USB 3.0 - 32GB & 64GB WRC Edition

  Bilden tagen med Nikon 300mm f/4 VR PF och Nikon D4s, Barcelona 2015.

 • Kungsörn

  Vilken fantastiskt bra bild vi har fått från Gunnar Aus, eller hur? Det är en av de läckraste fågelbilderna vi har sett och man får känslan av en målad tavla snarare än ett fotografi. Mycket läcker bild som inspirerar!

  Det är action i bilden, vi har en publik av skator och en väldigt ren och fin omgivning samt bakgrund. Läckert också med den fallande snön i bilden som ger ett extra element till bilden. Vi skickar en premie till Gunnar och det kommer fler fågelbilder i Bloggen inom kort - och du kan skicka in din bild till oss, maila den till blogg@cyberphoto.se i JPG-format och minst 800 pixel bredd. Tack för bilden!

  Bilden är tagen i Dalen, Norge, med Olympus E-M1 Mark II och 40-150mm f/2,8 PRO vid maximal brännvidd.

 • Fotohistoria: Hasselblad Xpan

  Hasselblad bygger en kamera för 35mm film?

  Hasselblads historia börjar redan 1841 och det var 1948 som den första ikoniska kameran som vi kallar "Hasselbladaren" såg dagens ljus. Sedan dess har Hasselblad varit synonymt med 120-film och 6x6 negativ. Därför blev många förvånade när Hasselblad år 1999 presenterar en panoramakamera med väldigt långsmalt negativformat, 24x65mm, och dessutom med 35mm film.

  Xpan är en mätsökarkamera med utbytbara objektiv. Kamerahuset är byggt av titan och aluminium, och är gummiklätt. Den hade tidsautomaik och helt manuell. Inbyggd motor för filmtransport. Den påminner faktiskt en hel del om Konica Hexar, en fantastisk kamera som introducerades 1992. Den har vi redan berättat om i vår serie Fotohistoria.

  Xpan ligger högt i andrahandsvärde. Mest faktiskt som brukskamera och inte som samlarkamera, även om den självklart passar i de flesta kamerasamlingar. Kameran på bilden tillhör en av våra medarbetare och han använder den fortfarande aktivt. Xpan II lanserades 2003 som äntligen hade exponeringsinformation i sökaren. Den hade även dubbelexponering, självutlösare, blixtsynk på valfri ridå, återspolning som kunde lämna filmfliken ute, dioptrijusering med låsning och möjlighet till elektrisk trådutlösare.

  Vi gissar att glansen mattas ut lite när vi berättar att Hasselblad Xpan och Xpan II är egentligen ommärkta Fujifilm TX-1 och TX-2, men å andra sidan så är Fujifilm kända för att bygga fina kameror de också.

  Det fanns tre objektiv tillgängliga: 30/5.6, 45/4 och en 90/4. Detta är naturligtvis Super-EBC-Fujinon som blivit omdöpta till Hasselblad.

  Det är svårt att få färg att fästa ordentligt på titan och det är därför de flesta av dessa kameror har tappat färg på utsatta områden, precis om den du ser på bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Fujifilm GF 45/2,8 R WR GFX

  Test

  Nu är även 45:an testad så att du kan få veta hur bra den står sig mot de andra objektiven för GFX-kamerorna. 50 mpixel, mellanformatssensor och en hantering som vilken systemkamera som helst - är det här drömkameran för dig?

  Mats skriver: Fujinon GF 45/2,8 R WR är en jämförelsevis lätt och kompakt optik för att vara ett mellanformatsobjektiv. Konstruktionen består av 11 st linselement fördelade i 8 st grupper, varav ett element är av extra lågspridande glas (ED-glas). Alla WR-objektiv i Fujis GF-serie har integrerat skydd mot damm, fukt och köld. Autofokuserar relativt tyst och snabbt, men GFX 50S använder endast kontrastbaserad AF och är absolut ingen "sportkamera", användare som förväntar sig snabb kontinuerlig AF bör välja en småbildskamera med snabb fasdetekterande autofokus istället.

  Läs mer här: Fujifilm GF 45/2,8 R WR för GFX test

 • Fujifilm GF 63/2,8 R WR GFX

  Test

  Nu har vi testat 63:an till GFX-systemet och det går ganska snabbt att se att det är ett bra objektiv som landar på marknaden. Är du intresserad av GFX? Vi byter in din gamla utrustning och det är fina rabatter just nu...

  Mats skriver: Optiska egenskaper som vinjettering, distorsion och kromatisk aberration håller sig inom försumbara nivåer, och inget som syns nämnvärt på JPEG-filerna som de kommer ur kameran. Samtliga bilder är tagna i JPEG format, och resultatet blir så otroligt bra att behovet av RAW-format minskas radikalt. Nu ska man vara medveten om att Fujis kameror trixar och fixar mycket med bilderna digitalt direkt i kamerorna, och det kan faktiskt vara svårt och nästan hopplöst ibland att göra bilderna bättre från rå-filerna än vad kameran klarar. JPEG-bilderna känns liksom färdiga att användas och man behöver i regel inte sitta och jobba i efterhand med optiska korrigeringar, skärpning, färger, brusreducering etc, i samma utsträckning som med många andra kameror och objektiv.

  Läs mer här: Fujifilm GF 63/2,8 R WR för GFX test

 • Vilket är bäst?

  Vilket minneskort är bäst? Vilket ska man välja? Tjänar jag något på ett snabbare kort i min kamera? Nikon har sen D5 och D500 introducerat XQD på marknaden och vi har kikat på vad man ska ha till sin nya Nikon.

  Nikon D850, D500 och D5 har kortplats för XQD men är skillnaden till SD-kort så stor? Hur ska man tänka? Är XQD snabbare i din kamera? Ja, det är den, är det korta svaret. Är den mycket snabbare? Nja, skillnaden är inte lika stor som maxhastigheten för kortet anger (jämfört med SD), men det är skillnad. Tänk också på att en D850 som är inställd att spara backup på SD-kortet men XQD-facket som huvudkort kommer att begränsas av hastigheten på det kort som är långsammast, så ett snabbt XQD och ett långsamt SD-kort blir inte så bra om du vill ha bilderna på båda korten och behöver farten och bufferten på kameran.

  Sony erbjuder en G-serie av XQD och Lexar har sin 2933x-serie där båda är lika snabba i en Nikon-kamera. Vi har själva testat Lexars nu utgångna 1400x mot 2933x och det var stor skillnad när man använde kortet både i kameran och i en kortläsare jämfört mot de nyare 2933x. Även i kameran så märks en skillnad, dock inte lika stor som i kortläsaren. Vill du få ut maximal prestanda ur din Nikon D5, D850 eller D500, välj ett XQD-kort från Sonys G-serie eller Lexar 2933x.

  Över till SD-kort där det finns många kort på marknaden att välja på. Vi har valt att sälja SanDisk, Lexar och Delkin och det är marknadens bästa minneskort vill vi påstå. Både våra och många andra tester påvisar samma sak. Ett bra UHS-II-kort är nästan lika snabbt i en Nikon-kamera som de bästa XQD-korten. Vi märker ingen skillnad mellan Delkins snabbaste kort, SanDisk 300/260MB/s och Lexar 2000x, som alla är UHS-II-klassade, i en Nikon D850. Det finns säkerligen mätbara skillnader vilket vi märkte när vi gjorde ett stort test för två år sen men i kameran är skillnaden helt omöjlig att uppleva. I en kortläsare visar sig Lexars kort ha en fördel men vi pratar om några få procent i överföringstid när vi testar med en Lexar-kortläsare, något som Lexar själva nämnt flera gånger, att man kan maximera farten genom att ha samma märke på kortläsare och kort. Delkin har fokus på att skapa kort som är maximerade för video i 4K, 6K och 8K vilket också gjort att många filmare vill ha Delkin. Däremot har de inte XQD i sortimentet idag.

  Vill du få ut det mesta ur din D850, D500 eller D5 rekommenderar vi ett XQD-minneskort ur de två snabbaste serierna på marknaden. Som komplement (SD) är ett bra UHS-II-kort ett bra köp där det i verkligheten spelar mindre roll vilket du väljer av Lexar, Delkin eller SanDisk. En bra kortläsare är ett måste och har du inte bytt till USB 3.0 ännu så är det dags, ett bra köp gör du här.

  Sony & Lexar XQD minneskort & kortläsare

 • Gröne jägaren

  Är tillbaka och jagar på himlen - igår var det kanonläge med fina vita vidder och krispig härlig luft. Ihop med en "supermåne", som Aftonbladet kallar det, som sällskap var det inte svårt att motivera sig att vara ute.

  En bra produkt att ha med sig där ute är en PowerVault eller ett externt batteri för drift av kameran, i alla fall om du har en kamera som tar emot laddning via USB. När det blir kallt kan det korta batteritiden rejält och när man tar många och långa exponeringar blir det tufft med kräm. En som är vår favorit är den med handvärmare inbyggd som du hittar via länken nedan. Att ha en inbyggd handvärmare är guld värt, väldigt smart och skönt när man väl sitter där ute och väntar på det perfekta tillfället!

  Läs mer här: Jupio Power Vault Heat 6000 handvärmare och reseladdare

  Foto: Thomas Lövgren, CyberPhoto

 • Canon TS-E 90/2,8L Macro

  Test

  Förra veckan släppte vi testet av 50mm Tilt/shift med macro - nu är det dags för storebror på 90mm! Mats har varit ute i höstvintern för att se vad den går för och du kan läsa testet på vår hemsida redan nu.

  Mats skriver i test: Canons första serie TS-E-objektiv kom redan 1991 och två av dem har levt kvar ända fram tills idag. Men mycket har hänt sedan -91 på kamerafronten och dagens högupplösta digitalkameror ställer bara högre och högre krav på objektivens linskvalitéer. Så det är verkligen dags för en ersättare till den 26-år gamla TS-E 90/2,8:an. Här har vi nu Canons nya 90mm tilt/shift-objektiv anno 2017, och samtidigt släppte Canon även en 50mm normal och 135mm tele. Alla tre med kortare närgräns än de tidigare TS-E-varianterna vilket ger en avbildningsskala på 1:2 (därav Macro i beteckningen).

  Läs mer här: Canon TS-E 90/2,8L Macro test

 • X-files: Hverfjall

  Vackra och brutala Island...

  Bilden säger ingenting som liten bild eller i en telefon men tar du upp den i full upplösning kan du se de människor som går på vulkanens kant. Du ser vulkanen Hverfjall på norra Island. Den har inte haft utbrott på minst 2500 år.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 120/4,0 R LM OIS WR, 1/125s, f/11 och ISO 200. Det var lite halvdant ljus och himlen var väldigt helvit men med funktionen ta bort dimma i Lightroom så lyckades jag mjölka ur bildfilen all information. Jag måste säga att filerna man får ur GFX är fantastiska för med blotta ögat så kändes all himmel blaskig.

  Bilden är ihopsatt av fyra bilder och är på 120M pixel. Se bilden i full upplösning >>  (OBS -> 74MB)

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Canon Powershot G1X Mark III

  Test

  Stor sensor i liten kamera. Konceptet är inte nytt men en kompaktkamera med APS-C-sensor och mycket teknik är väldigt intressant och vi har testat den - läs testet hos oss redan nu, kostnadsfritt som vanligt!

  Mats skriver: Första gången när jag var ute med Mark III:an råkade jag flera gånger välja fel bländare angående skärpedjup och diffraktion. Detta eftersom jag instinktivt plåtade på som om det vore den mycket snarlika kompakten G5 X med bara 1-tums sensor; - Ja just ja, den här har ju APS-C-sensor. Lustigt vad man kan bli påverkad av storlek och design på kameran.

  Läs allt här: Canon PowerShot G1 X Mark III test

 • Ny film: Olympus 12-100 f/4 PRO

  Den tredje filmen i raden om Olympus släpps idag och handlar om det objektiv som blivit den största succén för micro 4/3-konceptet de senaste åren. Olympus 12-100mm är ett fantastiskt objektiv utan att överdriva ett dugg...

  Du hittar filmen här: Youtube: Olympus 12-100mm f/4 PRO Youtube film

  Läs vårt test här: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100/4,0 Pro test