• Ny film: Fotosnack - Photokina del 1

  Vi surrar om nyheterna från Photokina som Fujifilm GFX, GoPro Hero 5, Sony A99 Mark II och E-M1 II i denna del 1, nästa avsnitt släpps nästa fredag. Hoppas att du får en fin helg och se till att lyssna om du har tid över eller när du tar helgens powerwalk!

  Kolla in filmen här: Youtube: Fotosnack - Photokina del 1 - Fujifilm GFX, Sony A99 II, GoPro Hero 5 och Olympus E-M1 II m.m.

 • Nikon D3400

  Test

  Lite i skymundan lanserar Nikon en ny instegsmodell och namnet blir föga överraskande D3400. Man kan tycka att det är rätt tråkigt men använder du en lite äldre, dyrare modell från Nikon och byter till D3400 så inser man att den är rätt kompetent...

  Bildmässigt kan man inte klaga på nåt, 24 mpixel utan AA-filter i en instegsmodell och med mycket processorkraft för att behandla bilderna snabbt och bra med en brusreducering som hade imponerat på en 10 gånger dyrare kamera för bara 7-8 år sen. Mats skriver: D3400 är kapabel till väldetaljerade och skarpa bilder med relativt låga brusnivåer, mycket tack vare det borttagna lågpassfiltret.

  Läs hela testet här: Nikon D3400

 • Need for green..

  Irix 15mm sitter redo på kameran för att fånga norrsken...

  Det riktigt fantastiska norrskenet har inte ännu dykt på på himlen sedan jag fick min Irix-glugg. Inte heller denna kväll blev det någon större show. Däremot så hittade jag ett nytt fint ställe att fotografera norrsken på. En sjö där jag kan parkera bilen med all utrustning nära stranden och dessutom på rätt sida av sjön så att jag får norrskenet på motsatt sida, allt för att få de önskade reflektionerna i vattnet. Lite kul ändå att ett hyfsat stjärnfall fastnade strax ovanför horisonten på denna bild. Uppe till vänster i bild så ser du en satellit. Nikon D5 + Irix 15/2,4 på 15s, f/2,4 och ISO 1600.

  Läs mer här: Irix 15mm sortiment & test

 • Lek med f/1,2

  Nu har vi Kerlee 35mm f/1,2 på lager för omedelbar leverans, läs gärna vårt test och prova själv att leka med detta objektiv som ger en fin luftig bild jämfört med 50mm och en bra ljusstyrka som trots brännvidden ger en snygg och mjuk bokeh!

  Du ser bilden tidigare i Bloggen som Thomas har tagit med 35:an och vi har blivit kära i detta objektiv även om den inte är modern, snabb och supersnygg utan mera mekanisk, rejäl, tung och lite gammaldags. Men det är troligen det som gör den så härlig att arbeta med?

  Läs Mats test, se vår testfilm och våra bilder här: Kerlee 35/1,2 för Nikon F

 • Nikon AF-P DX 18-55/3,5-5,6G VR

  Test

  Vi testar Nikons nyaste version av 18-55mm, alltså kit-objektiv, och den har fått ett "P" i beteckningen och frågan är om det gör någon skillnad? Är den något att ha eller ska man satsa högre upp för att kunna få vettiga bilder med sin kamera?

  Mats skriver: En av de större nyheterna på denna 18-55-version är att man bytt ut den tidigare autofokusmotorn mot en pulsmotor/stegmotor (därav AF-P-beteckningen). Rent praktiskt innebär det att man får en autofokus som är både snabbare och tystare än på tidigare modeller. Det gäller såväl vid stillbildsfoto som när du filmar med din kamera.

  Resten hittar du här: Nikon AF-P DX 18-55/3,5-5,6G VR

 • Internationellt

  En dansk med en rysk mössa skjuter med ett brittiskt luftgevär med italienskt kikarsikte i en svensk trädgård, tagen med en tysk kamera med ett kinesiskt objektiv...

  Skulle kunna varit en politiskt laddad bild med tanke på hur världsläget ser ut just nu, men verkligheten är som tur är mycket oskyldigare. En kompis ville skjuta luftgevär och frös och undrade om jag hade någon mössa att låna ut, och då tyckte jag att det skulle kunna bli en rolig bild med denna mössa. Låt mig också få presentera ett riktigt bokehmonster, Kerlee 35/1,2. Bokeh, som vi européer gärna uttalar som boké medan japaner mer korrekt säger bokke, då ordet kommer från japanskan. Bokeh används för att beskriva en optiks förmåga att teckna oskärpa på ett snyggt och mjukt sätt. Denna bild är tagen med Kerlee 35/1,2 på just f/1,2. En otroligt charmig optik att använda, det går att skapa så mycket känsla i bilderna tack vare den fina bokehn. Bländar du ner så blir det mer "vanligt" resultat men hur kul är det? Kul att det finns objektiv som klarar detta utan att kosta för mycket.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • CyberPhoto EXPO 2016

  Vi presenterar ännu en föreläsare, Ogun Caglayan Turkay, naturfotograf som levererar bilder världsvitt och arbetar här i Sverige. Använder Pentax till vardags och kommer att inspirera oss som gillar natufotografering så se till att vara på plats!

  Du kan läsa mera om CyberPhoto EXPO här: CyberPhoto EXPO 2016

 • DJI MAVIC

  Nyhet

  Superpopulära DJI lanserar den omtalade (omskvallrade är väl rätt ord) Mavic idag och det är en drönare som vi tror kommer att göra succé - fylld till bredden med funktioner och i ett format som skapar nya förutsättningar.

  Du kan boka din Mavic redan nu: DJI Mavic boka här

  Sen drönarna började bli populära har det varit DJI som gått i spetsen och nu fortsätter man i det spåret med att lansera Mavic. Vikten är 743 gram och storleken är 83x82x198mm (hopfälld). Den är intelligent med 5 kameror, GPS, GLONASS, avståndsmätare, sensorer och massor av datakraft för att hovra perfekt och för att undvika sånt som lätt hamnar i vägen, tex grenar eller delar av byggnader. 4K-kamera med 3-axlig gimbal och upp till 27 minuter flygtid (!). Live feed, 65km/h, och möjligheten till DJI Goggles för att aktivt flyga med glasögon i 1080p-bildkvalitet. Vi återkommer med mera information men DJI Mavic kommer att bli en succé - helt säkert!

 • Olympus E-M1 Mark II

  Nyhet

  Precis som Fujifilm och Panasonic så kallar Olympus sin lansering för en utvecklingslansering, alltså inte den riktiga lanseringen utan mera kontrollerat skvaller om att en ny produkt är på väg. Vad vet vi om den nya E-M1 Mark II?

  För det första så har Olympus, precis som de två övriga, varit försiktiga med att släppa information och att utlova så mycket men för det första så har E-M1 Mark II både inbyggd bildstabilisering upp till 5 stegs effekt kombinerat med 4K video med upp till 237mbps vilket Panasonic ännu inte avslöjat om GH5 har, alltså bildstabilisering. E-M1 har varit en mycket stark spelare och en favoritkamera för tusentals fotografer vilket vi förstår och frågan är om Mark II blir lika stark. Efter att ha granskat fakta och fått testa kameran väldigt snabbt så imponerar E-M1 Mark II på oss, och vi är inte lättflörtade just nu då alla tillverkare har lanserat fina produkter senaste månaderna. När det gäller hastighet så är E-M1 Mark II ett monster, och då menar jag inte ett sånt som äter små barn, utan något så kraftfullt att man rycks med. Vad sägs om 18 bilder per sekund med följande autofokus. RAW-bilder. Full upplösning. Med flera sekunders buffert.

  Även om Olympus inte släppt exakta siffror, vilka minneskort som krävs, hur stor buffert den har, vad kameran ska kosta och när de börjar att levereras så släpper hakan en bit. 18 bilder per sekund och det verkar funka. Om man fortfarande står upp så kommer nästa snyting, lås fokusen och kameran tar 60 bilder per sekund. RAW-bilder. Full upplösning. Frågan är hur processor och hela elektroniken mäktar med detta men vi kommer nog få svar på detta inom nära framtid, vi misstänker att Olympus har svårt att hålla inne med informationen, man vill nog berätta allt om E-M1 Mark II så fort som möjligt.

  Det andra som imponerar är bildstabiliseringen ihop med nya 12-100mm. Tillsammans med stabiliseringen i huset ger det upp till 6,5 stegs effekt och vi är beredda att säga att det är den i särklass effektivaste stabiliseringen vi någon sett i en systemkamera. Om det visar sig att produktionsexemplar fungerar lika bra även i filmläget så kommer det finnas en hel del stativ till salu på Blocket i framtiden. Olympus, som varit lite trötta och tråkiga de senaste åren lanserar en kamera som väcker både dem själva och oss användare, du kan boka ditt exemplar hos oss redan nu, en bokning förbinder inte till köp.

  Du hittar E-M1 Mark II här: Olympus E-M1 Mark II

 • Höst

  Höst i Norrland

  Jag hoppas att de flesta av er som ser denna bild kan känna en kärlek till den fantastiskt vackra natur vi har här i Sverige. På en sådan här plats är det svårt att känna annat än frid i sin själ. Höstens vackra färger och en spegelblank sjö. Oslagbart. När man har en kustlinje som inte är linjär så är det svårt att få horisonten rak. Många kameror idag har ett inbyggt digitalt vattenpass, och det är verkligen en god hjälp till att få en rak horisont. Ibland kan faktiskt motivets linjer göra så att bilden ser sned ut fast den inte är det, den typ av illusioner är svåra. Då får du helt enkelt vrida bilden tills den upplevs rak fast den i verkligheten inte alls är det. På denna bild så hade jag hjälp av kamerans vattenpass och motivet var inte heller så komplicerat. Bilden är tagen på 28mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sigma 105/2,8 DG OS Macro

  Test

  Nu är det höst och vackra höstbilder och macro går hand i hand...ja, så är det för det är gott om spindlar där ute nu, tro mig, har sett massor senaste dagarna och nu början löven bli vackrare än någonsin. Mats har testat Sigmas 105mm.

  Mats skriver: Som bonus, utöver att vara en mycket fin närbildsoptik, så är en skarp macrooptik som denna också utmärkt för t ex porträttbilder - eller andra sammanhang när man behöver ett lite kortare tele som är ljusstarkt och riktigt skarpt. Autofokuserar ganska tyst och snabbt tack vare HSM motorn. För AF finns en knapp för begränsning av fokuseringsområdet med tre lägen: Full = 31,2cm till oändligt, 31,2cm till 45cm, samt 45cm till oändligt.

  Läs hela testet här: Sigma EX 105/2,8 DG OS HSM Macro 1:1

 • Ikoner

  Hasselblad fotar Jeep, Leica fotar Hasselblad, mer ikoniskt än så är det svårt att bli...

  Jag har sett många fina bilder där man fotograferat mellanformatskameror som visar ett motiv på mattskivan. Klart att jag måste prova. Oftast så håller en hand i kameran eller också så ser man ett kraftigt stativ. Jag ville få kameran att mer eller mindre sväva så jag satte ihop stativets ben ganska tätt så att kameran döljer benen. Det var väldigt svårt att inte få in så mycket ljus uppifrån på mattskivan. Det är verkligen bilden som du ser på mattskivan på riktigt, det är inte inklippt.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • SM-vinnare på plats!

  PÅ CyberPhoto EXPO 15 oktober så är John Hagby på plats för att svara på dina frågor, inspirera och föreläsa. Kl 13:00 är det dags på scenen så boka in det. John vann porträtt-kategorin på SM 2016 med bilden ovan, vackert, eller hur?

  Du kan läsa mera om CyberPhoto EXPO här: CyberPhoto EXPO 2016

  Se vår intervju med John här: Youtube: John Hagby om ljussättning • Irix

  Igår kväll så låg dimman tät, och långt där uppe lyste det grönt och fint...

  Efter en tids letande så hittade vi en öppning i dimman och fångade denna bild. Bilden i sig är inget mästerverk, men är ändå värd att visas. Jag använde Irix 15mm för första gången på norrsken och jag måste säga att klickläget på oändligt var otroligt bekvämt. Det ska bli spännande att se hur det blir under bättre förhållanden, åtminstone att vi slipper dimman. Nikon D5 är duktig på att plocka fram färger även vid så här dåliga förhållanden. Jag är glad att det fanns grönt att hämta hem från det mörka vattnet då det gör så mycket för bilden. Natriumlampan till vänster sprider ett extremt gult ljus vilket faktiskt denna gång bidrar till bilden. Smart lagningspensel lyckades ovanligt nog inte med att få bort elkablarna som går tvärs över bilden, inte heller stämpelverktyget blev tillräckligt bra. Hade bilden varit mer episk så hade jag offrat tiden att få bort kablarna.

  Nikon D5 + Irix 15/2.4, 13s, f/4, ISO 1600.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Drag

  Här är det verkligen drag under galoscherna...

  Umeå Open gick av stapeln på Åmselebasen och vi var där med kameran i högsta beredskap. Jag plockade ut en enda bild av alldeles för många. Bilden är tagen på 116mm och på fri hand. Är ni åt det hållet någon gång så rekommenderar jag att ni åker några minuter extra till Mårdseleforsarna. Att vandra runt alla forsar, hängbroar och hällor är en härlig naturupplevelse.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sony FE PZ 28-135/4 G OSS

  Test

  Det här objektivet är rena drömmen för många filmare men med tanke på priset så är det en nåbar dröm för många och Mats har testat om man kan förvänta sig lika mycket som de flesta köpare verkar göra. Vi testar Sonys 28-135mm!

  Mats skriver: Någon förskjutning av fokus eller optisk axel vid zoomning med låst fokusering är inget vi kunnat upptäcka, och det är just på dessa egenskaper som detta objektiv skiljer sig markant från mängden bland övriga objektiv gjorda för stillbildsfotografering. Med A7R II:ans C-AF så fungerar det också mycket bra att låta kameran fokusera under zoomning och pågående filmning, det sköter den oftast riktigt mjukt, snyggt och träffsäkert. Man kan även välja om zoomen skall styras manuellt via zoomringen, eller med Powerzoom-knappen (syns i bild ovan), och det finns även ett fäste för att montera en kort zoomspak på zoomringen för bättre precision.

  Se testfilmen direkt här: Youtube: Testfilm A7R II + FE PZ 28-135/4 G OSS

  Läs hela testet här: Sony FE PZ 28-135/4 G OSS

 • Ny film: Fotosnack - Irix, Photokina och EOS M5

  Denna fredag pratar vi om Irix nya objektiv som vi har testat och EOS M5 som lanserades precis innan Photokina. Häng med och lyssna gärna i bakgrunden medan du jobbar - lär dig mera om Focus Peaking och zebra-mönster.

  Kolla in filmen här: Youtube: Fotosnack - Irix, EOS M5, focus peaking och zebra-mönster

 • Ewok

  Nej, bilden är inte tagen på Endor...

  Denna lilla vovve är ju så galet lik en Ewok. Jag var bara tvungen att ta en bild av den. Bilden är tagen på 280mm och är kraftigt beskuren.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Panasonic FZ2000 inspiration

  Nyhet

  Vissa kameror sticker ut och andra hamnar lite vid sidan av och FZ2000 från Panasonic hamnar lite där vid sidan av då man samtidigt lanserar så mycket annat roligt på Photokina men vi drar fram den i ljuset tillsammans med Martin Wallgren.

  Martin träffar du på CyberPhoto EXPO den 15:e oktober i Umeå där han föreläser och snackar film med besökarna. Hans senaste film är exempelfilmen för nya FZ2000 från Panasonic och du kan se filmen här: Youtube: Panasonic FZ2000 demofilm. Vad sägs om följande sammansättning: 1" bildsensor. motsvarande 16-520mm omfång, 4K-video, ingång för mikrofon, hörlursutgång, minneskortbegränsad videoinspelning, VLOG-förberedd, 200 Mbps, valbart MOV, MP4, AVCHD-format, Dolly zoom, Variabel frame rate, Timelapse, Stop Motion Animation, Focus stacking, Cinema 4K: 4096x2160 24p...tillsammans skvallrar det om att man här hittat en kamera för dig som vill skapa film men med ett så enkelt och allsidigt verktyg som möjligt. FZ2000 - träd fram i ljuset!

  Läs mer och boka här: Panasonic Lumix DMC-FZ2000

 • Panasonic Leica Summilux DG 12 f/1,4 ASPH

  Test

  Leica och f/1,4 är en härlig kombo som man blir glad av och även om det inte är ett "äkta" Leica-objektiv så visar det ambitionen i detta objektiv och Panasonic har lyckats igen. Det här är ett "vill-ha-objektiv" av rang.

  Mats skriver: Som brukligt med Panasonics Leica-stämplade optik förväntar vi oss smärre stordåd av denna - alla tidigare modeller har fått toppklass i vår bedömning. Även denna lär ge rättvisa även åt de bästa och mest högupplösta kamerahusen, både vad gäller stillbilder och t ex filmning i 4K. Kort sagt är det mycket välkommet att man utökar Leica-linjen med ännu en brännvidd!

  Läs hela testet här: Panasonic Leica Summilux DG 12/1,4 ASPH (för Micro 4/3)

 • Feiyutech stabilisering

  Nyhet

  Nu har vi Feiyutech i lager och i sortimentet - produkter för dig som vill få bättre resultat när du filmar! Feiyutech är av riktigt hög kvalitet och vi rekommenderar produkterna - test kommer men du kan beställa redan nu!

  Vi har sett GoPros nya "handtag" med gimbal för att få stabila resultat medan man filmar och Feiyutech har en riktigt högkvalitativ version på marknaden nu för dig som vill ha bra resultat på ett enkelt sätt. Finns för både GoPro och smartphones och de är riktigt rejäla produkter som ger ett mycket gott resultat. Läs allt om Feiyutech och deras produkter via länken nedan.

  Du hittar Feiyutech här: Feiyutech 3-axlig stabilisering

 • Irix lanserar!

  Nyhet

  Irix 15mm har blivit en populär glugg fort och nu presenterar man även att det kommer ett 11mm och 45mm objektiv inom kort. 11mm blir väldigt intressant med ljusstyrka f/4 och att den täcker ut en fullformatssensor.

  11mm har 9-bladig bländare, 16 glaselement i 10 grupper och kommer till Canon, Nikon samt Pentax. Vikten är ca 730gr och man har f/4-22 att arbeta med. 126 grader bild (diagonalt) och väderskyddad precis som 15mm. Har även plats för gelfilter och den smarta fokuskalibreringen som vi snackar om i Fotosnack (som du kan se på vår Youtube-kanal from fredag 23:e september). 11mm är officiell och klar medan man på Photokina även visar 45mm (vi har en bild på vår Instagram) med ljusstyrka f/1,4 som väntar runt hörnet.

  Boka din 11mm Irix redan nu: Irix 11/4 hittar du här

 • Solpelare

  Solpelare uppkommer av moln eller iskristaller och är ändå rätt vanliga.

  Här är det bara en liten och svag solpelare men färgen på himlen var magisk och när sedan en flock fåglar flyger förbi så måste jag bara ta en bild. Bilden är tagen på 240mm. Imorgon så kollar vi på en livs levande Ewok.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Nikon AF-S VR 70-300 f/4,5-5,6 G IF-ED

  Test

  Vi har testat Nikons 70-300mm för att se om den hänger med i dagens konkurrens trots att den har ett antal år på nacken. Det är ett bra objektiv med bildstabiliering som bör tilltala många, men håller den ännu?

  Mats skriver: Nikon AF-S 70-300mm f/4,5-5,6G är en bra och prisvärd telezoom med inbyggd bildstabilisering och som i första hand är avsedd för Nikons kameror med fullformatsensorer (FX), men passar givetvis även på kameror med APS-C sensorer (DX motsvarande 105-450mm). Bildstabiliseringen innebär att du kan fotografera och få skarpa bilder med längre slutartider än vad som annars är möjligt utan stativ eller annat stöd.

  Hur den presterar läser du här: Nikon AF-S VR 70-300/4,5-5,6 G IF-ED

 • Björkarnas stad

  Umeå kallas ju för björkarnas stad...

  Mitt i en skog så växer ett gäng björkar i en ring. Ställer man sig mitt i den ringen och fotograferar rakt upp med ett 21mm objektiv så blir resultatet exakt det du ser här. Om någon en gång i tiden av någon outgrundlig anledning planterat dessa björkar så här eller om det är naturens nyck vet jag inte.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • 3 Legged Thing Albert

  Test

  Stativmärket 3 Legged Thing är nytt i vårt sortiment och det är jättemånga som frågar om det så vi har gjort ett test på den nu för att se om den är lika bra som populariteten antyder. Och det är den.

  Mats skriver: 3LT har ett flertal praktiska funktioner, som gör det till ett av de mest mångsidiga professionella stativen i världen. Den speciella teleskopiskt tredelade mittpelaren kan enkelt vändas, vilket underlättar vid ex.vis makrofotografering. Det går även vända mittpelaren och samtidigt montera något annat tillbehör i den andra änden av pelaren. Och för dig som inte vill använda mittpelaren så är den väldigt enkel att ta bort och byta ut mot lågnivå-adapter som sitter direkt på mittpelaren, alltså inget extra tillbehör som man behöver släpa omkring på. Som med alla 3LT-stativ, är ett av benen på Albert löstagbart och går att använda som enbensstativ. Dessutom har detta ben en standard 3/8-gänga i båda ändarna, vilket gör det möjligt att använda stativbenet som ex.vis mikrofonbom, selfiepinne m.m.

  Resten hittar du här: 3 Legged Thing Albert test

 • Skelett

  Jag fotograferade näckrosor och döm om min förvåning när det sitter ett tomt skal av en trollslända på en av näckrosorna...

  En solig och vacker dag. Näckrosorna lyser knallgula i solen. Och där, mitt i en näckros så sitter en trollslända. Helt genomskinlig och tom. Jag har aldrig sett något liknande. Det kanske är vanligt, men inte för mig. Bilden är tagen med ett 100mm macro.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sigma lanserar 500mm

  Nyhet

  Ja, du läste rätt, Sigma släpper ett fast 500mm objektiv för professionella användare med ljusstyrka f/4 och både konstruktion och materialval som man känner igen sig i om man är van med Canon och Nikons fasta tele.

  Det är spännande då priserna troligen, och förhoppningsvis, blir betydligt lägre än märkena nämnda ovan och fler fotografer kan få möjligheten att använda fasta tele för fågel och naturfotografering. Den fasta 500mm är tillverkad i magnesiumlegering mestadels med motljusskydd i kolfiber (Nikon-användare, ni känner igen er, va?) och självklart vädertätad i sin konstruktion. Många fina glasbitar har hittat ner i den och vi väntar med spänning på att få testa den mot konkurrensen. Vi återkommer om pris men leveranserna verkar börja under oktober/november med en lite senare leverans på Nikon-fästet. Rolig nyhet som skapar mersmak, kommer det en hel lineup från Sigma med fasta tele?

  Mera väntat och troligen mer populärt är Sigmas nya 12-24mm och 85mm i ART-serien. 85mm f/1,4 är en klassiker och något som saknats i den för övrigt väldigt fina och kompletta ART-serien. Här har Sigma arbetat hårt för att skapa bästa möjliga bokeh (bakgrundsoskärpa) och upplösning vilket vi kommer att testa inom kort. Vi väntar fortfarande på en 85mm med modern och snabb autofokus och konstruktion till vettigt pris som ger en magiskt bra bokeh - är det här svaret på vår önskan?

  12-24mm f/4 är en ny bekantskap och även här anger Sigma att man arbetat med den nya höga upplösningen på dagens kameror som referens. Vi kommer att kika på alla tre objektiv så fort vi bara kan och mest spännande är så klart insteget bland de stora grabbarna, eller fasta tele.

 • Olympus lanserar!

  Nyhet

  Olympus lanserar flera nyheter men vi hoppar till den hetaste direkt - E-M1 version II är nu annonserad även om inte allt är klart kring pris och lansering ännu och kan en kamera vara mera efterlängtad? Tveksamt, E-M1-ägare: Nu är II på gång!

  Vill du läsa mera om E-M1 II så får du bläddra nedåt där du hittar allt Olympus säger om den nya OM-D-värstingen. Innan du går dit kan du läsa om alla nyheter man har släppt ikväll: E-PL8 som du ser på bilden ovan, en riktigt snygg och kompetent instegskamera, tre nya objektiv i 30mm Macro, 12-100mm f/4 PRO och 25mm f/1,2 PRO. Två helt nya PRO-objektiv och visst har det varit lite tyst på sistone men nu känns det som att man pangar på ordentligt. Även en rejäl blixt har lanserats, FL-900R. När det gäller FL-900R så är det en toppmodell med vädertätning, täckning från 7-100mm med hjälp av inbyggd vidvinkelpanel och en inbyggd LED-belysning på 100 Lux. Damm-, stänk- och frysskyddad samt ledtal 58.

  När det gäller objektiven så är det två nya PRO-objektiv där vi gillar den nya 12-100mm som blir en mycket praktisk kamrat för många fotografer och filmare som använder micro 4/3. Vi kommer att testa alla tre objektiven inom kort och med tanke på hur bra de förra PRO-objektiven är så är förväntningarna höga. Blixten levereras i december och kostar ca 5990kr. 12-100mm kommer i november och kostar ca 12990kr. 25mm kommer redan i oktober för 11990kr samt 30mm macro redan i september för endast 2990kr. Du kan boka dessa objektiv redan nu via länkarna nedan.

  Boka 12-100mm här: Olympus M. Zuiko Digital ED 12-100/4,0 Pro
  Boka 25mm här: Olympus M. Zuiko Digital ED 25/1,2 Pro
  Boka 30mm macro här: Olympus M. Zuiko Digital ED 30/3,5 Macro svart
  Boka E-PL8 här: Olympus E-PL8
  Boka FL-900R här: Olympus FL-900R
  Boka E-M1 II här: Olympus E-M1 II

  Olympus flaggskepp E-M1 ska alltså ersättas och att den får behålla namnet E-M1 är klokt med tillägget II så klart. Så här skriver Olympus själva om den nya herren på täppan:

  Kameran kan i tyst läge (elektronisk slutare) med kontinuerlig, automatisk autofokus och bländarautomatik klara att ta klassledande 18 b/s i Rawformat med 20 megapixels upplösning. Kombinerat med Live display och utvecklade kontrollmöjligheter ger det dig optimala möjligheter att fotografera vilda djur i rörelse eller actionevent. Med låst autofokus och exponering ökar hastigheten till 60 b/s. I läget Pro Capture kan du i princip helt eliminera all fördröjning i slutaren, genom att kameran registrerar 14 bilder innan du fullt ut hunnit trycka av.

  Precision genom 121 fokuspunkter av korstyp och en högprestandaalgoritm i den kraftfulla bildprocessorn. Traktion tack vare en dedikerad algoritm för motiv som rör sig och som ger tillförlitlig fokusering vid sekvensbildtagning och kontinuerlig autofokus upp till 18 b/s. Med Single AF klarar kameran upp till 60 b/s. Kameran är byggd för att vara extremt snabb, den elektroniska sökaren har en responstid på 6 ms och bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz.

  OM-D E-M1 Mark II levererar en professionell bildkvalitet i form av både stillbilder och UHD 4K och Cinema 4K (DCI standard) video. Kameran är utrustad med en ny, speciellt framtagen 20 megapixel Live MOS sensor med högre dynamiskt omfång och en ny TruePic VIII bildprocessor. Oavsett hur du mäter bildkvalitet, är den optiska återgivningen uppseendeväckande hög. Det 5-axliga bildstabiliseringssystemet har uppgraderats och klarar nu av att kompensera motsvarande 6,5 EV-steg*** med ett 100 mm objektiv (nya M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 PRO). I kombination med kamerans greppvänliga design kan du ta handhållna bilder med ett 300 mm teleobjektiv (motsvarande 600 mm för 35 mm småbild) utan problem. Dessutom är det perfekt för skakfri film. OM-D E-M1 Mark II har kapacitet att spela in video i UHD 4K med upp till 30 b/s och 102 Mbit/s. För mer filmisk känsla kan du filma med 24 b/s och 237 Mbit/s, med andra ord äkta Cinema 4K format.

  OM-D E-M1 Mark II har två inbyggda SD-kortplatser, varav en är UHS-II-kompatibel, med olika valmöjligheter för lagring, t ex spara samtidigt rawfiler på ena och jpg på andra. Batteritiden har utökats med 40% och laddningen tar bara två timmar, ungefär halva tiden i jämförelse med tidigare modell.

  - Genererar högkvalitativa stillbilder med 20 megapixels upplösning
  - Inbyggt 5-axligt IS system för skakfri, handhållen telefoto eller långa exponeringstider
  - 4K /C4K handhållen, skakfri filmning med hjälp av 5-axlig bildstabilisering
  - Klassens bästa höghastighets-AF:
  - 121 punkter av korstyp
  - Fasdetektion
  - 18 b/s med C-AF
  - 60 b/s med S-AF
  - Pro Capture Mode för slutarfunktion utan fördröjning
  - Stänksäker*, fryssäker* och dammsäker*
  - 2 st SD-kortplatser, en kompatibel med UHS-II, USB 3.0 (typ C) för datatransfer med hög kapacitet
  - 4K UHD, Cinema 4K (DCI standard), Full HD och HD videoinspelning med frame rates 24, 25, 30, 50, 60 bilder per sek.
  - Video bit rates 237 och 102 Mbps; Normal, Fine, Super-fine och All-intra
  - Detaljerad batteristatus med %-display
  - Snabbladdning av batteri, max 2 timmar
  - Kraftfull TruePic VIII bildprocessor och ny 20 megapixel Live MOS bildsensor med utökat dynamiskt omfång
  - Snabb elektronisk sökare (EVF) med mycket jämn och högupplöst bildåtergivning
  - Focus Bracketing låter dig skräddarsy skärpedjupet för perfekta makrobilder
  - Focus Stacking (fokusgaffling) med kompatibla M.ZUIKO objektiv
  - Live Composite / Live Bulb vid långa exponeringar med live view
  - Keystone Compensation ger möjlighet att kompensera perspektiv och räta upp störtande linjer med kompatibla objektiv
  - Professionell mjukvara Olympus Capture 1.2 för studioarbete • Fujifilm GFX

  Nyhet

  Ett nytt system ser dagens ljus - Fujifilm GFX - digital mellanformat blir storebror till X-serien som är en succé på marknaden. Mycket spännande väg att gå och vi kommer att komma tillbaka till detta inom kort!

  Det vi vet just nu: 51,4 mpixel, 44x33mm bildsensor och G-fattning. Systemnamnet GFX (Kameran heter GFX 50S tydligen) låter inte bara häftigt utan blir spännande att se om man valde rätt väg. Fujifilms produkter har visat att man är mycket duktiga på det man gör och efterfrågan på att göra samma sak men med större bildsensor, fullformat, har varit stor från alla "frälsta" i systemet. Vi tror att beslutet fått mogna under flera år och troligen har Fujifilm varit rätt nära att både lansera fullformat och att helt välja att lägga planerna på en större sensor på hyllan men tryggheten efter X-Pro2 och X-T2 verkar ha gett självförtroende och en god magkänsla så nu är den här...GFX!

  Första kameran blir GFX 50S och följande objektiv är bekräftade: GF 45mm F2.8, GF 23mm F4, GF 110mm F2, GF63 F2.8, GF 32-64mm F4, GF 120mm F4 Macro. Alla kommer under 2017.

  Mera följer så klart vi får mera bekräftad information

  Boka din kamera här: Fujifilm GFX 50S mellanformat

 • Sony lanserar A99 II

  Nyhet

  Vi nås av nyheterna direkt från Sonys presskonferens där man berättar om nya A99 II som är en kamera på 42 mpixel som klarar 12 bilder per sekund - mycket, mycket spännande och vi återkommer med mera information inom kort!

  Den information som når oss säger att man har byggt en riktig "värsting". 5-axlig bildstabilisering, autofokusfunktion till -4 EV, 79 autofokuspunkter i en konventionell fasdetekterande fokusmodul tillsammans med 399 till fasdetekterande som sitter på sensorn...och de arbetar tillsammans! Supersnabb sensoravläsning, 12 bilder per sekund med följande autofokus och full avläsning i 4K utan "pixel binning". Kort sagt så verkar Sony vara på hugget med Sony SLT-A99 II. Pris och leverans är inte klart ännu! Bokning är inte förpliktigat till köp men ger en köplats.

  Boka ditt exemplar här: Sony SLT-A99 II hus

 • Panasonic uppdaterar GX80

  Nyhet

  Det kommer snart en ny firmware till populära GX80 från Panasonic som tillför Focus Stacking till kameran. Vad det är har vi en film om som du kan se på vår youtube-kanal, se via länken nedan. Det är ett mycket kreativt redskap!

  Se vår film här: Youtube: Focus Stacking

  Uppdateringen hittar du här inom kort: Firmware uppdatering Panasonic

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Idag börjar Panasonic eftermiddagen med ett gäng nya produkter där två sticker ut, GH5 och LX15. GH5 är så klart mycket efterlängtad då GH4 har fått hänga med ett tag och nu berättar man om den nya varianten.

  Nu kommer man kunna filma i 4K och 60/50p med nya GH-modellen vilket är riktigt häftigt! Frågan är om det kommer att bli högre upplösning också innan den börjar att levereras...6K känns häftigt. Det är i 4:2:2 och med 10-bitars färgdjup. 4K Photo får en knuff till 6K Photo vilket betyder att man kan ta frame grabs på 18 mpixel ur den rörliga bilden. Så mycket mera får vi inte veta om GH5 i dagsläget men du kan boka den hos oss inom kort. Leveranstid och pris är inte fastställt, gissning är första kvartalet 2017 men det är en ren gissning. Att boka en kamera förpliktigar inte till köp men ger dig en köplats på kameran.

  Boka här: Panasonic Lumix DMC-GH5

  LX15 är en kompaktkamera som vi däremot vet mera om, den kommer inom kort och kommer att kosta 7990kr. Då får du en kompaktkamera med 1" bildsensor och omfånget 24-72mm vilket inte låter särskilt originellt men ljusstyrka f/1,4-2,8 genom omfånget och 4K video samt 7 bilder per sekund med full autofokus - då snackar vi! 5-axlig bildstabilisering och praktiskt taget alla häftiga funktioner från systemkamerorna som Post Focus och Focus Stacking gör att LX15 blir en riktigt tung spelare bland kompaktkamerorna.

  Boka här: Panasonic Lumix DMC-LX15

  Inte nog med det...G-serien har varit en populär serie i Sverige och man lanserar även DMC-G80, eller G80, som blir en väldigt potent kamera när man läser specifikationerna. 5-axlig stabilisering med en ny typ av gyro-sensor-chip som tillsammans med stabiliserade objektiv ger 5 stegs kompensation vilket är mycket. Den är byggd i magensiumlegering precis som konkurrenternas proffs-produkter och det tillsammans med rejäla tätningar gör den vädertätad. En 4K-kamera som är vädertätad och med inbyggd sökare och massor av inställningsmöjligheter gör att G80 blir en lillebror till GH-serien men med nyare processor och algoritmer för att tex klara ISO 25600. Kommer i oktober och kostar ca 9990kr för huset.

  Boka här: Panasonic Lumix DMC-G80

  Och till sist, en ny kamera i FZ-serien ser dagens ljus. FZ1000 ersätts med FZ2000 som är en uppdaterad variant med 4K-video och 24-480mm omfång (motsvarande, omräknat i 35mm). Mera om alla kameror kommer på hemsidan inom kort. Även en ny serie Leica-märkta objektiv kommer att visas, 12-60mm, 8-18mm och ett 50-200mm, alla med efternamnet Leica DG Vario-Elmarit och ljusstyrka f/2,8-4, mera om dessa kommer senare.

  Boka här: Panasonic Lumix DMC-FZ2000

 • Supervecka!

  Den här veckan är det Photokina, branschens kanske viktigaste mässa, och det är nya produkter på gång! Många leverantörer har redan släppt sina nyheter men vi väntar oss mera under veckan, häng med i Bloggen så missar du inget!

  Profoto släppte D2, Canon har släppt både EOS 5D Mark IV och EOS M5 men det är mera som väntas och då är frågan vad Panasonic, Olympus, Nikon, Elinchrom, Pentax, Sony, Fujifilm m.fl. lyckas visa upp. Vi har våra tankar och en leverantör det har varit väldigt tyst om på sistone är Nikon. Man hoppas att de lanserar något nytt även om de verkade fokusera på CES tidigare i år med både D5 och den starka D500 men det övriga fullformats-utbudet kanske får en uppdatering? Kommer en ny Df? Micro 4/3 har varit starkt kring video och vi misstänker att man fortsätter i samma spår. Både Olympus och Panasonic känns ivriga att stärka sin roll på video men vi väntar också på riktigt fina kompaktkameror, något som de båda tillverkarna varit duktiga på historiskt.

  Fujifilm lanserade X-T2 och X-Pro2 tidigare så att hoppas på ytterligare en tung lansering är kanske lite för mycket begärt men nya objektiv och kanske något i kompaktkameraväg även här? Pentax har en fin lineup idag med K-70, K-3 II och K-1 på toppen men nya objektiv även här skulle vara väldigt välkommet, eller hur? Sony som senaste 4-5 åren släppt massor av nya produkter och uppdateringar har det också varit lite tyst om på sistone, troligen mest för att man drabbades så hårt i våras av de jordbävningar som påverkade Sony och deras tillverkningskapacitet kraftigt. Vi vill gärna bli överraskade och vi är säkra på att det redan idag, måndag, kommer en hel del nya produkter...

 • Norrland

  Denna bild representerar verkligen norrland för mig...

  Det finns så många vackra sjöar i vackra skogar i vårt vackra land. Det är inte alltid lätt att hitta dem och det är inte alltid lätt att ta sig fram till dem heller, men väl där så är det oftast värt besväret. Det här är ett speciellt minne för mig, jag spenderade en hel dag vid denna sjö. Jag tog lite bilder, grillade lite korv och bara hade det härligt medan min fru och hennes tillresta syster var och shoppade. Jag satte dessutom ut en geocache i närheten så att fler ska hitta hit och kunna njuta av denna vackra plats. En brännvidd kring 24, 28 eller 35mm är lämpligt till denna typ av motiv. Det är alltid tycke smak naturligtvis. En kortare brännvidd hade gjort träden för små och en lite längre brännvidd hade funkat om jag hade haft utrymme bakåt, vilket jag inte hade, så då hade bilden bara helt enkelt beskurits.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Onsdagsbus del 7 av 7

  Ja, självklart måste vi avsluta men en riktig wheelie...

  Det är så grymt skönt att göra en powerwheelie och här är ett perfekt exempel på det. Jag gillar också glaset på glasögonen... och tuppkammen på hjälmen... här är det bus... fullt lagligt på bana dessutom... Bilden är tagen på 156mm, så du ser att det zoomas vilt mellan 70-200 på en bana...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Onsdagsbus del 6 av 7

  In i dimman...

  Det var en extremt dimmig dag. Lightrooms "Ta bort dimma" räddade många bilder. Men när det vankas burnout, ja då byggs dimman på med rök från någons bakhjul. Se gärna bilden i full storlek, det blir ändå coolt fast man knappt ser motivet.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Ny film: Fotosnack - Fujifilm X-T2 m.m.

  Denna fredag snackar vi om X-T2 från Fujifilm och om vad man ska tänka på när man väljer mellan spegelfritt och spegelreflexkameror. Vi tar oss en snabbtitt på nya mobilkameran från Hasselblad (!).

  Kolla in dagens fotosnack här, perfekt bakgrundssnack på kontoret: Youtube: Fotosnack - Fujifilm X-T2 och spegelfritt vs. DSLR

 • Onsdagsbus del 5 av 7

  Rätt bisarr vinkel på framhjulen va?

  Jag hittade en intressant sammanställning på Wikipedia av sladdningstekniker för bakhjulsdrivna bilar, självklart så funkar en del av dessa även på fram- eller fyrhjulsdrivna bilar också.

  Kansei drift: Utförs endast i höga hastigheter av bilar med tyngdpunkten i mitten av bilen. Genom att släppa upp gasen precis innan en snabb kurva får föraren bilens bakhjul att släppa. Därefter balanseras sladden med jämna doser av gasning, bromsning och styrning.

  Bromsdrift: Den här tekniken går ut på att föraren bromsar hårt precis innan föraren svänger, för att vikten ska förflyttas mot framhjulen och ge dem mer fäste.

  Scandinavian flick: Det klassiska rallyknepet för att få ekipaget i rätt riktning före en sväng. Föraren styr först åt kurvans motsatta håll och styr därefter snabbt tillbaka. Bilens bakvagn hänger inte med, utan gör ett kast som föraren kan utnyttja genom att låta hjulen spinna.

  Kopplingstramp: I en kurva trampar föraren ner kopplingen, och släpper upp den snabbt samtidigt som föraren gasar. Drivlinan tar då ett skutt, och hjulspinn blir ett faktum.

  Nedväxling: Inför en kurva växlar föraren snabbt ner, vilket gör att hjulen tappar fäste. Detta medför stort slitage på drivlinan. Denna teknik används helst på våta underlag.

  Användning av handbromsen: Detta är en enkel teknik där föraren drar i handbromsen för att låsa bakhjulen. När bakvagnen tappar fästet gasar föraren varvid hjulen börjar spinna. Den används även för att finjustera linjen på bilen för att få ännu mer ”ställ”, används ofta när fler än en bil kör och när kurvan blir snävare.

  Hoppdrift: Det inre hjulet i kurvan körs över en curb, för att bilen ska förlora sitt väggrepp.

  Choku Dori: Höghastighetstrick som går ut på att man redan på raksträckan drar i handbromsen och orsakar ett tidigt hjulspinn, vilket man sedan behåller ända fram till, och genom kurvan.

  Power over: För bilar med hög effekt räcker det att gasa hårt genom en kurva för att framkalla en sladd och ge jämna doser med gas.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Zeiss lanserar Loxia!

  Nyhet

  Så här inför nästa veckas Photokina i Köln så lanseras det nya produkter dagligen och Zeiss är inte sämre än att man lanserar Loxia 85mm f/2,4 idag, en till specialbyggd glugg till Sonys sortiment av kameror med E-fattningen.

  Så här skriver Zeiss själva: Den optiska konstruktionen med 7 linser i 7 grupper baseras på Zeiss välbekanta Sonnar-design men är optimerad för digital fotografering och högupplösta sensorer. Tre av linserna är av specialglas som används för att motverka kromatisk aberration (oavsiktlig färgspridning). Objektivet innehåller även elektronik som överför information om brännvidd, inställd bländare och fokusrörelser till kameran. Minsta vridning på den manuella fokusringen märks av kameran, som automatiskt aktiverar ett förstorat bildutsnitt på skärmen (om denna funktion valts av användaren). Fokusringen har en rotationsvinkel på 220° från närgränsen till oändligt, vilket ger perfekt kontroll över skärpan. En viktig egenskap när man använder objektivets största bländaröppning, f/2.4, där skärpedjupet blir kort.

  Den finräfflade gummiytan bidrar också till att skapa den där fingertoppskänslan som bara ett riktigt välbyggt objektiv kan ge. Fokusringens mjuka och precisa rörelse är också en egenskap som uppskattas av videofilmare. Alla Zeiss Loxia-objektiv har dessutom samma diameter vilket underlättar när man vill använda fokushjälpmedel för filmning. Till exempel Zeiss Lens Gears, ett professionellt tillbehör för just den uppgiften. En annan användbar videofunktion är möjligheten att koppla ur bländarringens klicklägen, så den blir steglös.

  Zeiss Loxia 85mm f/2.4 blir den hittills längsta brännvidden i Loxia-familjen, som sedan tidigare innehåller två vidvinklar (21 och 35 mm) och ett 50 mm normalobjektiv. Objektivet är i likhet med sina syskon tillverkat med hölje i metall och är skyddat mot fukt och damm med hjälp av gummipackningar.

  Leverans i december, pris ca 14200kr

  Boka och läsa mera här: Zeiss Loxia 85/2,4 för Sony E-fattning (fullformat)

  Brännvidd: 85 mm

  Bländaromfång: f/2.4 – f/22

  Linselement/ grupper: 7 / 7

  Fokusering: Manuell med 220° rotationsvinkel (från närgräns till oändligt)

  Närgräns: 80cm

  Arbetsavstånd: 68,5 cm (mellan motivet och objektivets framände)

  Bildvinkel (diagonal): 28.63°

  Maximal avbildningsskala: 1:7.2

  Filterstorlek: 52 mm

  Längd (utan objektivlock): 94,8 mm

  Diameter: 62,5 mm

  Vikt: 594 gram

  Medföljande tillbehör: Objektivlock och motljusskydd

 • Enkel & smidig skrivare!

  Nyhet

  Ibland stöter vi på en produkt som gör att vi blir nyfikna på att testa, och Hiti P310W är verkligen en jätterolig produkt!

  Att skriva ut bilder har man tappat på vägen och tack vare, eller på grund av, alla sociala medier. Att skriva ut en bild som man får på papper i handen ger en känsla som ger ett högre värde för den tagna bilden. På ett bröllop nyligen fanns Polaroid-kameror där man fick bilderna direkt och det skapade en glädje som en vanlig digitalkamera inte hade gett i det sammanhanget. Hitis skrivare är av mycket bra kvalitet, och WiFi ihop med tex en smartphone fungerar utmärkt, väldigt utmärkt till och med.

  Läs mera här: Hiti P310W sublimeringsskrivare

 • Brinno ART200 Pan Lapse

  Test

  Brinnos timelapse-produkter har vi sålt massor av och även om det är lite enklare produkter så är de väldigt kreativa och man kan på ett enkelt sätt göra roliga "produktioner". Kolla in nya Pan Lapse, ett smart tillbehör, som Mats testat.

  Mats skriver så här: Med Brinno Pan ART200, har du möjligheten att skapa TimeLapse eller videofilma med jämna och snygga panoreringar på ett enkelt sätt. Med den kostnadsfria appen, så kan du justera hastigheten på panoreringen via din smartphone. Fungerar med de flesta spegelfria systemkameror- kompaktkameror- videokameror med 1/4 tums stativgänga, samt alla kameror ur Brinnos egna sortiment.

  Läs allt här: Brinno ART200 Pan Lapse

 • Profoto lanserar D2!

  Nyhet

  Nu kommer efterföljaren till D1, drömblixten för många av oss som gillar att ljussätta. D1 är en mycket bra produkt och nu laddar Profoto om med D2 och du kan beställa den redan nu för snabbast möjliga leverans!

  Utseendet och känslan är likvärdigt och påminner om D1, vi har redan fått testa D2 och det är en produkt som inger förtroende och uppfyller de där kraven och önskemålen man har i klassen. Gränssnittet är bra och enkelt för att hitta ett bra sätt att arbeta på i vardagen. Låter klyschigt, men Profoto kan det här. Att fokus har varit på hastighet råder det inga tvivel om. Snabbare uppladdning, kortare brinntider och höghastighetssynk är självklarheter på en uppdatering men även praktiska biten med att packa upp, montera, transportera och att använda har gjort snabbare och enklare. Läs mera om allt som skiljer på våra produktsidor redan nu!

  Mera hittar du här: Profoto D2 nyhet!


 • Onsdagsbus del 4 av 7

  Lite mera hoj... denna bild måste du klicka upp på full skärm...

  Här är det race. Killen i fokus, drar på så att han lyfter framhjulet, och de bakom jagar på så gott de kan. Här går det fort. Samma inställning, 1/2000s och f/4, har ligger zoomen på 150mm, jag zoomade ut lite för att högra hojen skulle rymmas med på bilden också. Men allt går så fort att man inte hinner tänka, det blir som ren instinkt. Imorgon ska vi se på en bisarr vinkel på framhjul. Jepp, du gissade rätt, det är drifting jag pratar om...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Canon lanserar EOS!

  Nyhet

  Idag lanserar Canon en ny EOS, nämligen EOS M5 vilket betyder att det handlar om en spegelfri kamera i M-serien men det är mer än så, det är ett seriöst kliv in i den spegelfria världen för fotoentusiaster!

  Med tidigare EOS M-modeller har Canon hållit sig lite i periferin när det gäller spegelfria kameror även om man så klart har tekniken och kunnandet men med EOS M5 tar Canon språnget in bland oss som kräver mera av kameran men uppskattar storlek och format som är lite smidigare än de klassiska spegelreflexkamerorna. EOS M5 får modern teknik och vi har redan haft möjligheten att få känna och klämma på den och Canon är rätt ute. Formatet, reglagen och den fina skärmen samt sökaren gör att man enkelt kan hantera den när man vill köra manuellt. 24,2 mpixel sensor med Dual Pixel AF, den nya Digic 7-processorn tillsammans med en snabb och nästan heltäckande autofokus (80x80% av bildytan är täckt, utan märkbara "glapp" mellan punkterna.

  Boka kamerahus här: Canon EOS M5
  Kit hittar du här: Canon EOS M5 svart hus + EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM

  EOS M5 har WiFi men även en "smart bluetooth" som håller uppkopplingen levande mellan kameran och din smartphone och aktiverar WiFi vid behov eller när du väljer att göra det. Vi har inte provat systemet ännu men det påminner om Nikons nyligen lanserade Snapbridge som bygger på samma tanke, att ha en konstant uppkoppling. Camera Connect heter Canons app som man ska använda sig av. EOS M5 har en 5-axlig bildstabilisering men till skillnad från konkurrenterna är den digital, vi återkommer till hur effektiv den är. Den digitala stabiliseringen samarbetar med IS i objektivet om det finns. Adapter för EF-objektiv medföljer när man köper EOS M5 vilket minskar tröskeln för alla som sitter på flera EF-objektiv i dagsläget, bra Canon!

  Sökaren är på 2,36 mpixel, den klarar 7 bilder per sekund och det under en längre tid vilket skiljer sig från de flesta konkurrenter som ofta klarar hög hastighet men endast i ett fåtal sekunder. Video spelas in i 1080/60p och här är frågan varför man inte tryckte in 4K, något vi tror är ett strategiskt val snarare än teknikbrist. Touch-skärm så klart och den har en ny autofokus-styrning, att du kan använda sökaren och samtidigt använda ditt finger på skärmen och du ser i sökaren hur du flyttar autofokus-punkten i bilden, fungerar väldigt, väldigt bra och man får snabbt in känslan. Den samarbetar med tex ansiktsigenkänning och släpper du punkten i ett ansikte i sökarbilden så täcker den snabbt upp hela ansiktet och följer den, mycket smidigt och när man vant sig vid detta vill man ha det på sina andra kameror...

  Mera som lanseras är ett EF-M 18-150mm IS STM till M-systemet som landar på ca 4800kr och ett 70-300 EF II IS USM med LCD-display där du får upp information om bländare, bildstabilisering m.m. Nyhet mot den gamla versionen är att det är en helt ny konstruktion med nya USM-motorn och effektivare bildstabilisering (4 mot tidigare 2,5 steg kompensation) i tillägg till LCD-displayen som vi tror kommer på flera nya objektiv framöver. Ca 5600kr landar priset på. Säljstart i november och december för alla nyheter.

  Boka kamerahus här: Canon EOS M5
  Kit hittar du här: Canon EOS M5 svart hus + EF-M 18-150/3,5-6,3 IS STM

 • Nikon AF-S 28-300/3,5-5,6 G ED VR

  Test

  Mats har testat Nikons superzoom för fullformatare, 28-300mm, för att se hur den hänger med de nyaste kamerorna från Nikon. Inte mest spännande glugg men en praktisk och populära sådan.

  Mats skriver: En superzoom som denna är alltid en kompromiss på ett eller annat sätt, och passar i regel bäst för dig som prioriterar så stort zoomomfång som möjligt för att slippa bära omkring på en hel arsenal med objektiv. Storleksmässigt är den mindre än en standard 70-300mm telezoom och mer jämförbar med en normalzoom typ 24-70/2,8, man får alltså väldigt många brännvidder i ett hyfsat kompakt format.

  Resten hittar du här: Nikon AF-S 28-300/3,5-5,6 G ED VR

 • Onsdagsbus del 3 av 7

  Dags för lite mer action i bilden...

  När man fotograferar motorsport så går det verkligen undan. Autofokusen fick jobba sig blå för att hänga med i alla hastigheter. Autofokusen måste stå i kontinuerligt läge för att ha en chans att hinna med. Hur du ställer in antal fokuspunkter eller fokusområde beror på vad du har för kamera men det är lämpligt att ha lite större område än bara mittpunkten. Det är inte bra att ha alltför stort område heller då kameror oftast väljer det motiv som är närmast och det kan dyka upp både huvuden och kvistar i bilden. Jag föredrar att ställa kameran manuellt och sedan använda automatiskt ISO. Denna dag körde jag på 1/2000s för att garanterat kunna få skarpa bilder. Bländaren körde jag på f/4. Då har jag fast tid och fast bländare så själva exponeringen styrs då av ISO-nivån. Jag kollade naturligtvis före och den pendlade mellan ISO 100 och 800 vilket är fullt acceptabla värden. Har man tid så är det kul att experimentera med längre exponeringstider för att få mer fartkänsla och action i bilderna. Speciellt med driftande bilar så att hjulen ser ut att snurra på rejält, för på 1/2000s så fryses hjulen till att se helt stilla ut.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Inbjudan: UMEÅ / CANON

  Den 15:e september så har vi besök av Canon och DU är välkommen till oss kl 13-17 på Gräddvägen 5 i Umeå för att träffa fotograf Sophie Odelberg och Canons specialist Per Karlsson. 5D Mark IV och 1D X Mark II är också på plats...

  Torsdag 15 september mellan kl 13-17 så bjuder vi in till vår butik på Gräddvägen 5 och förutom oss så träffar du fotografen Sophie Odelberg som arbetar med många stora kunder och har erfarenhet av nya 5D Mark IV. Kom förbi när du har tid och surra foto, video och fotografering med henne och Per Karlsson från Canon, som många har träffat förut, och passa på att ställa dina klurigaste frågor. Även 1D X Mark II finns att testa samt ett antal objektiv. Ingen anmälan behövs - kom förbi när det passar dig bäst, vi finns här hela eftermiddagen!

 • Fujifilm X-T2

  Test

  Här hittar du testet av X-T2 som vi äntligen fått klart - det här är kanske årets mest efterlängtade test och du kan läsa det kostnadsfritt som vanligt hos oss. Mats har hårdtestat den...

  Så här skriver han: Vi har testat X-T2:ans AF-hastighet och träffsäkerhet. Med 8b/s och kontinuerlig AF i zon-läget på mötande bilar lyckades den sätta fokus på nästan varenda bildruta, det var bara på 1-3 bilder (av omkring 25-30 per sekvens) som den missade fokus på, vilket är en klar förbättring mot X-T1 och klart imponerande för en spegelfri systemkamera. Detta märks även tydligt när man filmar rörliga motiv med C-fokus och zon-läget, (se vår videofilm längre ner).

  Läs allt om X-T2 här: Fujifilm X-T2 kamerahus

 • Onsdagsbus del 2 av 7

  Vi fortsätter serien med en skön bild av en härlig MotoGP-uppställning...

  Det händer mycket en sådan här dag och rent fotografiskt är det svårt att hinna med allt. Här var det ett stillastående motiv, en liten stund i alla fall. Jag föredrar en telezoom såna här gånger. Vid all sport så varierar avstånden hela tiden så en zoom är nästan en nödvändighet. En 70-200 eller 70-300 är bra val, gärna med bra ljusstyrka och snabb autofokus, för det går verkligen fort inom motorsport. Man kan säga att så professionellt objektiv som möjligt är att rekommendera. Här har jag valt relativt stor bländaröppning för att få första ekipaget skarpt och alla andra kommer i skymundan i en härlig oskärpa, en bokeh ska vara mjuk som vispad grädde. Vädret var gråare än grått och en dimma låg över banan större delen av dagen, men här har jag faktiskt inte tagit bort någon dimma alls i RAW-programmet. Imorgon ska jag berätta hur jag föredrar att ställa in kameran.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Samyang har lanserat en ny serie som får namnet Samyang Premium MF och är en serie som man själv hävdar är anpassad till den högre upplösning som idag finns i kameror (upp till 50 mpixel) och för högkvalitativ 8K-filmning.

  Manuell fokusering gäller och de två första objektiven i denna serie är 14mm f/2,4 och 85mm f/1,2 vilket skvallrar som att de går upp i pris en del från det befintliga sortimentet och snarare blir en konkurrent till Zeiss. 85mm har en 9-bladig bländare, stor öppning (filterdiameter på 86mm) och en vikt på över 1kg bådar gott bildmässigt men det är en rejäl pjäs storleks- och viktmässigt. 14mm har också9-bladig bländare och 18 glas i 14 grupper där det är 2 asfäriska, 1 hybrid-asfärisk, 2 ED-glas, 1 high refractive lens och Ultra Multi Coating ovanpå det...låter som man har ansträngt sig rejält på denna 14mm. Objektiven är inte vädertätade men byggda i aluminium helt och hållet, förutom glaset då. Pris och tillgång återkommer vi till.

 • Onsdagsbus del 1 av 7

  På Mittsverigebanan så har de körning på onsdagskvällar med namnet onsdagsbus. I lördags hade de avslutning och jag var där och tog ett gäng bilder trots massiv dimma. Speciellt tack till Lightrooms funktion "Ta bort dimma".

  Jag börjar bildsviten med denna bild som jag tycker förmedlar både action och bus. Lämplig bakgrundsmusik till denna bild skulle nog vara Metallica. Kände mig lite ringrostig som motorsportsfotograf men hittade en bra plats i depån, skyddad av en kraftig betongmur som i sin tur skyddas av däck och stora påsar med gullfiber. Det första som händer mig är att en av driftingbilarna får fetsladd och tappar kontrollen, varpå bilen hastigt blev större och större i sökaren tills den slutligen dammar in i skyddsvallen någon meter ifrån mig och sedan flyger ett gäng gummidäck högt över muren och landar mot en bil i depån. Det kändes som en alltför dramatisk start på en lång dag vid banan. Bilen var inte den på bilden då de bilderna som jag tog vid den händelsen inte hade så mycket bildvärde.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Pentax K-70

  Nyhet

  Men vänta nu - är K-70 en nyhet? Den lanserades i juni i år men från början var den inte tänkt för vår nordiska marknad men man har tagit ett nytt beslut vilket vi gillar för det här är en mycket komplett kamera i klassen!

  K-1 är ju superhet och mycket av det fina med K-1 flyttar med till K-70. Sensorn på 24,4 mpixel är i APS-C-storlek med inbyggd bildstabilisering som också gör att man kan använda Pixel Shift (för att få en bättre och mera detaljrik bild då den flyttar sensorn snabbt och tar fyra bilder och sätter ihop till en) och att man får ett virtuell AA-filter genom en minimal skakning som kan ställas in i två steg.

  Den kommer troligen att bli populär hos många som redan gillar Pentax men med sin mycket rejäla vädertätning och de fina reglagen och knapparna (vi gillar att Pentax är duktiga på att skapa enkla och tydliga kameror) går den hem hos alla som är där ute i det fria mycket. Den är även damm, fukt och köldtålig. Tålig, rejäl och bra låter väl fint? Autofokusen är en hybrid mellan fasdetektion och konstrastdetektion och gör K-70 till en modern kamera tillsammans med 6 bilder per sekund. ISO 102400 med start på ISO 100 är imponerande och frågan blir så klart hur högt man kan gå och få bra resultat - det återkommer vi till i test. En annan sak vi gillar är att det är enkelt att ändra ljusstyrkan på displayen och att det finns Night Vision-läge som gör att ljuset stör minimalt när man fotograferar i mörker, tex. astro eller norrskensfotografering.

  Vridbar skärm, uppdatera 11-punkters autofokus som fungerar ner till -3 EV, 1/6000 sekund slutartid och en sökare med 100% visning och 0,95x förstoring. Astrotracer-funktion tillsammans med O-GPS1 (tillbehör) och nya Bulb Timer Function som gör att du kan välja en exponering på 10 sekunder till 5 minuter i 10 sekunders intervall eller 5 till 20 minuters exponering med en minuts intervall. Dubbla programhjul gör att den är lika enkel som K-3 II och K-1 att sköta för dig som gillar att köra manuellt. Digitala filter, förstärkning av klarhet, blåa toner, hudtoner, HDR och multiexponeringar är annat som finns i K-70. Vi undrar till slut - vad saknas i en K-70 egentligen förutom inbyggd GPS vilket hade varit trevligt? Det är en mycket komplett kamera...

  Läs mera och boka: Pentax K-70 • Bzz

  Man tycker att det borde finnas blommor åt alla...

  Tydligen så är det något som lockar med just denna blomma då de är tre på den. Jag såg detta och tyckte det såg lite lustigt ut, tyvärr hade jag bara ett 28mm objektiv med mig just då men det funkade det också. En macro 90 hade suttit bra den gången.

  /Thomas

 • Ny film: Fotosnack - Kerlee, Nikon D5 & fasta objektiv

  Fotosnack del två ser du nu på Youtube eller på Facebook, något att ha igång i "bakgrunden" medan du jobbar eller har lite tid över. Vi snackar om fasta objektiv och kikar på bland annat Kerlee 35mm f/1,2 som är en nyhet!

  Även lite allmänt om Nikon D5 och JPG-filer: Youtube: Fotosnack - Fasta objektiv, Kerlee 35mm och Nikon D5

 • Milvus stärks

  Nyhet

  Zeiss stärker sortimentet i serien Milvus med tre nya objektiv, 15mm f/2,8, 18mm f/2,8 och 135mm f/2. Dessa kommer till både Canon och Nikons DSLR-kameror och passar bäst till de med fullformatssensor.

  Så här skriver man från Focus Nordic som har agenturen på Zeiss:

  ZEISS Milvus 15mm f/2.8:

  Med en bildvinkel på 110 grader blir ZEISS Milvus 15mm f/2.8 det vidvinkligaste objektivet i familjen. Det har en avancerad optisk design bestående av 15 linselement i 12 grupper, däribland två asfäriska linser och en så kallad flytande linskonstruktion som tillsammans säkerställer hög skärpa vid alla bländare och fokusavstånd, ända ned till närgränsen på 25 cm. Utmärkande för bildkvaliteten är också minimal distorsion och kromatisk aberration (färgblödning). Ett avtagbart motljusskydd i metall ingår. När detta inte sitter fastmonterat är det möjligt att använda filter i objektivets 95 mm filtergänga.

  ZEISS Milvus 18mm f/2.8:

  Kompakt design och utomordentligt hög bildkvalitet gör ZEISS Milvus 18mm f/2.8 till en perfekt supervidvinkel för landskaps- och resefotografer. Två asfäriska linser ingår i den nyutvecklade optiska konstruktionen, som består av totalt 14 linselement i 12 grupper. Zeiss T* antireflexbehandling reducerar effektivt ströljus och hindrar uppkomsten av slöjor som skulle kunna påverka bildens kontrast. Förutom sin breda bildvinkel (99.9° diagonalt) har objektivet en närgräns på endast 25 cm samt en filterfattning på 77 mm. Metallhölje, vädertätning och avtagbart motljusskydd är andra uppskattade egenskaper.

  ZEISS Milvus 135mm f/2:

  Hög ljusstyrka, exceptionellt god skärpa och utmärkt korrigering av alla slags färgfel är tre egenskaper som sammanfattar ZEISS Milvus 135mm f/2. Med sin mjuka och behagliga bokeh (teckning av bildens oskarpa partier) och en närgräns på 80 cm är det här ett teleobjektiv som lämpar sig särskilt väl för porträttfotografering. Innanför dess gedigna metallhölje finns 11 linselement placerade i 8 grupper. En avancerad optisk konstruktion där det bland annat ingår apokromatiskt glas och asfäriska linser för maximal bildkvalitet. Vidare har objektivet 77 mm filtergänga och levereras med ett motljusskydd som monterat blir en naturlig del i den eleganta, släta designen.

  Läs mera och beställ här:
  Zeiss Milvus 15/2,8 för Canon EF/EOS (ZE)
  Zeiss Milvus 15/2,8 för för Nikon F (ZF.2)
  Zeiss Milvus 18/2,8 för Canon EF/EOS (ZE)
  Zeiss Milvus 18/2,8 för för Nikon F (ZF.2)
  Zeiss Milvus 135/2,0 för Canon EF/EOS (ZE)
  Zeiss Milvus 135/2,0 för för Nikon F (ZF.2)


 • Fujifilm X-T2 testas!

  Just nu testar Mats X-T2 från Fujifilm och de första kamerorna når våra kunder den 13 september. Vi har redan testat den en hel del och du kan läsa vårt förtest och läsa om vår första känsla och upplevelse av Fujifilms banbrytare. X-T2 är här!

  Så här skrev vi från första testet: Fujifilm går emot ryktet som säger att man ska välja annat om man vill ha en snabb kamera. X-T2 är allt annat än långsam och jag kan intyga att Fujifilm lyckats mycket bra då blackout-tiden (när sökaren blir svart för en stund vid bildtagning) i seriebildtagning är så minimal nu att man inte längre störs av det och autofokusen arbetar i nivå med spegelreflexkameror med APS-C-sensor som vi testat senaste året.

  Resten hittar du här: Fujifilm X-T2 kamerahus

 • EOS 7D uppdatering

  Nyhet

  Idag släpper Canon ny firmware till Canon EOS 7D Mark II och det är version 1.1.0 som gör det möjligt att använda nya W-E1 som är ett Canon WiFi-kort som sätta i en kortplats i kameran. Du hittar den via länken nedan.

  Version 1.1.0 av den inbyggda programvaran omfattar följande funktionsförbättringar:

  1. Stöd för Wi-Fi-adapter W-E1.
  2. Automatisk lagring av objektivet om det dras ut när ett kugghjulsdrivet STM-objektiv*1 ansluts och strömbrytaren slås av
  *Objektiven EF 40mm f/2.8 STM, EF 50mm f/1.8 STM, eller EF-S 24mm f/2.8 STM

  Ladda ner ny firmware här: Canon EOS 7D Mark II Firmware 1.1.0

 • Brofotografering

  Det finns många vackra broar här i Sverige och här är en av dem...

  Jag gillade bilden så den fick komma med här i bloggen. Den är tagen på 28mm och f/1,7. Tittar du noga så ser du att skyddsglaset över skärmen är spräckt, ett bra tillbehör som är mycket billigare att byta än glaset på telefonen. Bron på bilden byggdes 1891, är 37 meter hög och 164 meter lång.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Varde ljus!

  Just nu har vi riktigt bra priser på flera LED-belysningar från tyska DÖRR, kolla in de mycket fina produkterna som ger riktigt mycket för pengarna...gäller ett begränsat antal av respektive belysning så vänta inte!

  Du hittar alla kampanjvarianter här: Dörr kampanjpriser på LED

 • Sony FDR-X3000R

  Nyhet

  Sony har lanserat en ny actionkamera efter lite tystnad på den här fronten och man smäller till med en rejäl nyhet som har några väldigt starka argument varav BOSS är det största enligt oss...för vi vet hur bra BOSS är!

  Det handlar inte om en chef utan om stabiliseringen BOSS som är en mycket kraftfull typ av stabilisering som ger mycket stor synlig effekt på det inspelade materialet. Konventionella videokameror med BOSS från Sony har visat sig vara i särklass när det kommer till stabilisering och nu finns en actionkamera med detta koncept vilket gör det mycket, mycket intressant och ger möjligheten till att filma med nya grepp. Läs mera på vår produktsida via länken nedan där du hittar de nya tillbehören som gör att man kan hantera kameran på helt nya och smidiga sätt och du kan se exempelfilm på hur stor effekt BOSS ger till nya FDR-X3000R från Sony.

  Läs mera här: Sony FDR-X3000R

 • Eizo lanserar!

  Nyhet

  Lagom till Photokina så är Eizo näst på tur att lansera nya produkter och de är mycket intressanta! ColorEdge CS2730 och CG2730 är namnen på dessa nya skärmar och är båda, som namnet skvallrar om, på 27 tum.

  Eizo ColorEdge CS2730 ersätter CS270 och har en upplösning på 2560x1440 på en 10-bitars IPS-panel som visar 99% av färgrymden Adobe RGB. CG2730, som är något mera avancerad visar upp till 98% av DCI-P3 som är en postproduktions-standard. CG2730 har inbyggd automatisk kalibrering, bättre kontrast och en mycket kort uppstartstid för korrekt färgåtergivning (ca 3 min). Dessutom medföljer en bildskärmshuv till CG-modellen. Båda skärmarna har DVI, HDMI och Displaypro samt 3st USB3-uttag. Konstrasten på CS2730 är 1000:1 medan CG2730 ståtar med 1500:1 och vi kommer att testa skärmarna så fort vi har tillgång till dem!

  Leverans börjar i oktober och CS2730 har ett pris på 12495kr inkl moms och CG2730 på 18990kr inkl moms.

 • Apple lanserar 7

  Nyhet

  Väldigt få har missat att Apple lanserade nya telefoner och produkter igår och det som stack ut, trots att väldigt lite överraskar, är den nya iPhone 7 så klart som i plus-versionen har dubbla kameror på baksidan vilket gör den spännande.

  Även om Apple inte kommer med något revolutionerande så är de duktiga på att få ut kunskap och teknik till sin publik. Iphone 7 får en ny kamera och nya specifikationer. Vanliga iPhone 7 får en lins på motsvarande 28mm vidvinkel och en sensor på 12 mpixel. Fyra LED-lampor, sex linselement, f/1,8, optisk bildstabilisering, snabbare avläsning av sensorn (+60%) och bättre färger. Det som skiljer till iPhone 7 plus är att den får dubbla kameror på baksidan, en med motsvarande 28mm vidvinkel och en med 56mm. När man zoomar så växlar iPhone 7 plus själv mellan dessa för att du ska få bästa möjliga resultat men du kan zooma upp till 10x (digital) med minimal förlust enligt Apple, detta kommer vi att testa så klart!

  Om vi ser Apple iPhone 7 och iPhone 7 plus ur ett foto-perspektiv så har man lagt tyngden på just fotografering och filmning. iPhone 7 har även 4K-filmning, stöd för timelapse, slowmotion i 1080p och 720p samt en hel del inställningsmöjligheter. iPhone 6 har en imponerande bra kamera och med den fokus man lagt på kameran på iPhone 7 och plus så är det ingen högoddsare att ännu flera bilder kommer att tas med smartphones i vardagssituationer. Vi är spända på att få testa hur bra iPhone 7 presterar jämfört med Sonys & Samsungs nya modeller som också fokuserar på bild och foto. Du kan boka din iPhone 7 hos oss redan nu...ring, maila eller beställ på hemsidan!

  Boka här: Apple iPhone 7 / Plus

 • Nattligt ljus del 3 av 3

  Då avslutar vi miniserien med nattligt ljus och går all-in med ett färgglatt norrsken...

  Jag brukar försöka hålla mig måttlig när jag redigerar bilder på norrsken. Denna bild blev ett litet experiment. Alla färgnyanser är faktiskt naturliga så färgerna stämmer med verkligheten fast de var inte fullt så kraftiga, det var ett otroligt norrsken den kvällen. Jag drog på lite mer färg än vanligt och lite extra allt egentligen för att se vad reaktionen skulle bli på sociala medier och de flesta verkar gilla lite overkill. Nästa norrskensbild ni ser från mig kommer att vara lite mer måttfull och balanserad. Bilden är tagen på 20mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Erbjudande ProFormat

  Vi erbjuder dig 30% rabatt på Dibondtavlor från ProFormat AB just nu, erbjudandet gäller hela september och det är ett roligt och väldigt snyggt format för att uppleva dina foton. Dibondtavlan är vår favorit så se till att kika närmare nu!

  Bilden printas på Ilfords Smooth Pearl och monteras för hand i bildverkstaden på en 3mm tjock aluminiumkompositskiva som på baksidan får en ram i aluminium som gör att bilden "svävar" ett par centimeter från väggen och skapar en modern, snygg, luftig och ramlös bild. Om man vill kan man montera en belysning (får man köpa till själv) runt ramen och få "backlight" som förstärker upplevelsen och ger en snygg belysning.

  Mycket lång hållbarhet och en nästintill reflexfri, neutralvit grund ger en läcker bild och efter att ha närstuderat både tekniken kring monteringen och det färdiga slutresultatet så är Dibondtavlan en klar favorit för oss och därför vill vi att du får chansen att föreviga din bild också. Vi har testar ProFormats sida och det är mycket enkelt & smidigt att beställa, prova själv via länken nedan!

  Spara 30% under september med rabattkoden cyberphoto hos ProFormat AB.

  Läs mera och beställ här: ProFormat AB Dibond-kampanj!

 • Hösttips!

  Norrsken, astrofotografering och härliga porträtt med lågt stående sol är det läge för nu när hösten kommer men även landskapsfotografering är på tapeten. De gula träden är fina men även det råare vädret gör att du bör bege dig till kusten...

  Efter vårt land har så mycket kustlinje och så många städer nära kusten eller större sjöar så är det läge att ta med stativet och en fjärrutlösare för att plåta lite klippor, vågor och måsar. Kom ihåg att ha ett rejält stativ om det blåser och gärna ett med krok under så att man kan hänga en ryggsäck eller något annat tungt där för att stabilisera upp det. Ett stativ som vi har utförsäljning på är detta: Triopo GT-3232X8C XL kolfiberstativ som är ett riktigt stabilt & rejält stativ, den rekommenderar vi, i synnerhet för de pengarna! Perfekt för större kameror och objektiv vid landskapsfotografering. Kustlinjen bjuder ofta upp till dans och en längre slutartid är nyckeln men det gäller att hitta den rätta tiden så att effekten blir som du tänkt dig. Bara att börja experimentera, lycka till!

  (Foto: Olle Eriksson, Kapplasse, Uppland)

 • Nattligt ljus del 2 av 3

  Det fanns helt klart något väldigt grönt ovanför molnen den kvällen...

  Norrskensappen plingar sig blå, eller kanske jag skulle säga grön, och alla data pekar på en stor show, men ett tjockt molntäcke hindrar det hela. Jag tog en bild i alla fall och den blev lite rolig på sitt sätt. Kändes lite som början på en Sci-fi-film, Alien attacks a Swedish lake and äter alla abborrar...

  /Thomas

 • Canon EOS 5D Mark IV

  Test

  En ikon, ja, 5D är en ikon och en succé som lämnar spår i historien. Det låter pretentiöst och stort men 5D har sen första modellen varit en produkt som gett möjligheten till fantastiska bilder. Tar Mark IV över stafettpinnen med hedern i behåll?

  Mats skriver så här: 5D Mark IV är mer allround än de båda 5DS-modellerna och därför en mer naturlig ordinarie uppföljare till Mark III-modellen. I korta drag har man tydligt förbättrat kameran på en mängd nyckelpunkter genom att kombinera funktion från 5D-, 5DS- och 1D-serien. Man har markant ökat sensorupplösningen (nu 30 Mpixel), man har markant förbättrat autofokussystemet (som nu är ett 61-punkterrsystemet i samverkan med 150.000-punkters ljusmätning, snarlikt det i EOS 1D x), seriebildtagningen är nu uppe i hela 7 bilder/s och - förstås - EOS 5D Mark IV kan nu filma även i 4K!

  Läs allt här: Canon EOS 5D Mark IV
   

 • Nattligt ljus del 1 av 3

  Det är inte alla nätter som norrskenet eller månen bidrar med sitt ljus, men ändå finns det ljus, i detta fall ett svagt ljus som reflekteras från närliggande samhällen...

  En stilla natt vid en stilla sjö är verkligen helande för själen. Lägg till en värmande brasa, och kanske rent av en grillad korv, och alla vardagens problem seglar iväg. Bilden är tagen på 28mm. Imorgon tittar vi nästan på norrsken, men bara nästan...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Inbjudan: UMEÅ

  Den 15:e september så har vi besök av Canon och DU är välkommen till oss kl 13-17 på Gräddvägen 5 i Umeå för att träffa fotograf Sophie Odelberg och Canons specialist Per Karlsson. 5D Mark IV och 1D X Mark II är också på plats...

  Torsdag 15 september mellan kl 13-17 så bjuder vi in till vår butik på Gräddvägen 5 och förutom oss så träffar du fotografen Sophie Odelberg som arbetar med många stora kunder och har erfarenhet av nya 5D Mark IV. Kom förbi när du har tid och surra foto, video och fotografering med henne och Per Karlsson från Canon, som många har träffat förut, och passa på att ställa dina klurigaste frågor. Även 1D X Mark II finns att testa samt ett antal objektiv. Ingen anmälan behövs - kom förbi när det passar dig bäst, vi finns här hela eftermiddagen!

 • Midnight special

  Norrsken är beroendeframkallande och här kommer en alldeles färsk bild som är tagen ikväll

  På väg hem från att ha fotograferat solnedgången vid en sjö så plingade appen AuroraNow och skvallrade om ett kommande norrsken varpå jag påbörjade vandringen tillbaka till vägen, och där på stigen ligger en hög björnspillning. Kändes inte helt tryggt, så det var bara att försöka låta högt och ta närmaste vägen till bilen. Kändes trevligt att sätta sig levande i bilen. Plötsligt kändes andra sidan av sjön som en bra plats att fotografera norrsken på. Björnar är normalt inte farliga, men jag vill inte träffa någon ändå. Bilden är tagen med Nikon D5 + Nikon 14-24mm på f/2,8, 6s, 14mm och ISO 1600.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Canon uppdaterar!

  Nyhet

  Cinema-serien uppdateras med en ny firmware till C300 Mark II och det är en rätt stor förbättring, eller uppdatering, som man har gjort på den. Se nedan länkar för att se vad som skiljer och gör drömkameran C300 Mark II till ett ännu bättre verktyg...

  Film / presentation:Youtube: Canon Cinema C300 II Firmware presentation
  Canon Support: Canon Cinema C300 II Firmware uppdatering
  Canon Support: Canon Cinema C100 II Firmware uppdatering

  Läs mera och beställ: Canon EOS C300 Mark II

 • Älg del 4 av 4

  Älghorn är mer fascinerande än de flesta kan föreställa sig...

  Älgar kan ha två sorters horn, stånghorn som är vanligare i södra Sverige, eller skovelhorn som är vanligare i norra Sverige. Det är bara tjurarna som har horn och det är genetisk arv som avgör vilket horn älgen får. Älgar byter horn varje år och de kan växa med så mycket som 1,9 cm per dygn! Hornen är som störst för älgar mellan 6-11 års ålder. Det är också troligt att älgens massage av hornen är viktig för hornens tillväxt. Den masserar med hjälp av sina ben. Kring slutet av augusti är hornen färdigutvecklade och basthuden torkar. Tjuren skrapar hornen mot buskar och träd för att få bort basthuden. De tappar hornen vanligen i januari - februari.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Älg del 3 av 4 • Himlens färger

  Trots pessimistiska prognoser så blommade himlen upp i en massa färger igår kväll!

  Det är extremt svårt att förutspå norrsken, det är få fenomen som är lynnigare. Efter en lite blygsam början så växte norrskenet till större delen av himlen och det gröna övergick till en massa olika färger och kvällen blev helt klart räddad. Kvällens kamera var en Nikon D5 med ett Sigma 20/1,4 Art. Bilden är tagen på 3s, f/2 och ISO 1600.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Älg del 2 av 4

  En flörtig älg?

  Vi tänker oftast på horn när vi pratar om älgar men en detalj som jag fascineras över är deras långa ögonfransar. De är riktigt långa. Bilden är tagen på 200mm och är beskuren. En älgupplevelse jag aldrig glömmer är när jag körde motorcykel på en grusväg genom en skog, Plötsligt såg jag något som glimmade till lite i skogsbrynet varpå jag saktade ner och där står fem älgar i varierande storlek. Det som glimmade till var min lampas ljus som reflekterades i deras ögon. Imorgon kollar vi in högklackat...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • 360FLY 4K Edition

  Test

  360-kameror gör sitt intågande just nu på marknaden och vi har haft 360FLY ett tag i sortimentet men nu kommer versionen med 4K och du kan beställa den nu direkt hos oss - men läs testet först!

  Mats skriver: Vi kan redan nu konstatera att bildkvaliteten har ökat tack vare högre upplösning. Vilket märks särskilt väl ifall man detaljgranskar hela den cirkulära bildrutan som kameran egentligen spelar in i. Men när man utnyttjar VR-tekniken och förflyttar sig runt i bilden så ser man alltså bara en liten beskuren del av den fullständiga bildrutan, och på det sättet får man givetvis mycket lägre upplösning, och även effekten av att kantskärpa blir lite utsmetad. Detta oavsett hur skarp bilden är från kant till kant i sin faktiska storlek.

  Läs hela testet här: 360Fly 4K, actionkamera 360 grader med 4K-filmning

 • Ny film: Fotosnack - EOS & Norrsken

  Nu börjar fotosnack, återkommande film varje vecka som tar upp nyheter, nya funktioner och allmänt snack inom foto & video. Första avsnittet släpps idag och vi snackar EOS 5D Mark IV och Johannes tipsar om norrskensfotografering.

  Se klippet hos: Youtube: Fotosnack - Canon EOS 5D Mark IV & norrskensfotografering

 • Älg del 1 av 4

  Nu blir det ett fyrfaldigt inlägg om älgar!

  Detta fyrfota djur som har mättat mina förfäder under så många år. Ett djur som nästan dödat en kompis mamma, då det trampade av en stor åder i hennes ben. Ett djur som en kompis handgripligen har klubbat ner med en trädstam då älgen attackerade hans kompis. Detta djur har ett trafikvett som är något bättre än vad renar har och det sätter nivån på alldeles för låg nivå. Många bilförare har slutat sina dagar med ett älghuvud i famnen. Men älgen är majestätisk på något sätt och jag har stött på dem många gånger på många sätt och på många platser. Bortsett från allt detta så är det härligt att få se en älg ligga och chilla som på denna bild. Bilden är tagen på 155mm med en 70-200 zoom. Imorgon ska vi se på deras ögonfransar!

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  XC15 heter den nya kameran och vi är supernyfikna nu för vi gillar formatet på XC10 men hade gärna sett med video-features och funktioner och nu är den här och namnet är alltså Canon XC15 och den har 4K video!

  XC10 har en annan form än en klassisk videokamera och man tryckte på att den fungerade bra för både fotografering och video men var inte särskilt specialiserad på något av det, en kompromiss i ny kostym helt enkelt. Ändå har den varit relativt populär och många gillade formatet. Nu kommer XC15 med 4K video men inte nog med det, den är verkligen fokuserad på video och känns inte alls som en kompromiss längre.

  Den har olika lägen för att matcha de professionella Canon Cinema och video-kamerorna som finns på marknaden vilket gör XC15 högst intressant som en B-kamera till större produktioner eftersom det förenklar efterbearbetningen. Tillgång till XLR är också något som visar ambitionerna med nya XC15. Man får med MA-400, en mikrofonadapter som ger dig XLR. Sensorn är på 1" vilket möjliggör bra bildprestanda även i dåligt ljus eftersom det är en relativt stor sensor i en videokamera. 10x optisk zoom på det inbyggda objektivet med motsvarande 27,3-273mm för video och 24,1-241mm i fotoläget. Sensorn är på 13,36 mpixel, bländaren har 8 blad, ljusstyrka f/2,8-5,6 och video är i MXF-format (MPEG-4 AVC/H.264) med 30 bilder per sekund i 4K. Färg är enligt YCC422 8-bit. Priset blir ca 26000kr inkl moms och säljstart redan i september.

  Läs mera och boka här: Canon XC15

 • Vattentätt stativ från Sirui

  Test

  Det finns vattentäta stativ. Faktiskt något många av oss fotografer inte visste och något som faktiskt behövs rätt ofta om man tänker efter. Fotografen Fredrik Larsson har testat Siruis W-serie och du får ta del av testet här!

  Som landskapsfotograf gör jag ofta resor runtom i världen för att hitta vyer och platser att fotografera. Det är väldigt viktigt att jag kan lita på min utrustning och att den är lätt att använda då det ibland handlar om sekunder innan fototillfället försvinner. Min nästa fotoresa skulle ta mig till det underbara landet Island. Landskapet på Island är ett väldigt vackert men krävande landskap att fotografera i. Det blåser väldigt mycket och i kombination med vattenfall, hav och forsar får utrustningen vara med om en hel del.

  När jag tidigare reste runt på Nya Zeeland och i Australien så fotograferade jag mycket i, och i närheten, av vatten. Det var också då som jag upptäckte att mitt tidigare resestativ inte riktigt höll måttet då det ständigt doppades i både salt- och sötvatten, ibland även stå neddränkt ett längre tag under längre exponeringar. Det resulterade i att under slutfasen av resan så var stativet helt förstört av sand, vatten och salt även om jag försökt att rengöra och ta hand om det.

  Som bakgrund till detta så kontaktade jag CyberPhoto när jag planerade inköpen inför min resa till Island. På Cyberphoto så hade de ett nytt stativ som är både vatten- och sandsäkrat då det är helt vattentätt, något som jag inte tidigare sett. Märket är nytt för mig och inget som jag hört något om då jag tidigare använt stativ från Benro och Manfrotto då jag vet att det varit stativ som jag kunnat lita på och att de hållit bra kvalitet, så att testa ett helt nytt märke var spännande!

  Innan avfärd så gjorde jag lite tester hemma i vardagsrummet för att se så allt fungerade. Man bör alltid testa all sin utrustning innan man beger sig ut för att fota så man inte står där mitt ute i ingenstans och inser att utrustningen inte funkar. När jag första gången skulle montera upp stativet så märkte jag hur smidigt och gediget det kändes. Alla vred och detaljer var av riktigt bra kvalitet. Som stativhuvud använde jag mitt befintliga som funkade utmärkt tillsammans med stativet. En nackdel som jag hittade med stativet visade sig vara den något rangliga mittenpelaren. Den är delad i 2 delar då man kan plocka lös den längre delen för att kunna vika ut alla benen och fota riktigt nära marken. Denna konstruktion var inte helt åtskruvad när jag öppnade förpackningen och det glappade mellan dessa två delar. Efter att ha svurit lite och sedan läst manualen så hittade jag vart man tightade till det och det slutade att glappa.

  Under en veckas tid skulle detta stativ nu få utstå hård användning på Islands karga landskap. Redan första dagen var det dags för ett eldprov, vi landade och det blåste lite drygt 20 sekundmeter ute vid kusten just Söder om Keflavik. Ett stort plus för stativet är att man lätt kan hänga på en väska i kroken under stativet för att tynga ned och ytterligare stabilisera stativet. Att testa 30 sekunders långa exponeringar när det blåser så starka vindar visade sig inte vara några större problem så länge som jag lyckades få fast stativets fötter på det klippiga, blöta och ojämna underlaget. Jag blev riktigt imponerad av att det trots sin vikt och storlek var så pass stabilt som det var. Vidare på resan nästkommande dagar så testades stativet vid ett flertal ställen att doppas både i havet och i olika vattendrag. Stativet har även duschats flitigt vid Seljalandsfoss när vattendimman med jämna mellanrum duggade över allt som befann sig i närheten av vattenfallet.

  För mig som är 186cm lång så är det riktigt smidigt att stativet kan bli hyfsat högt men ändå behålla stabiliteten. Jag kan utan problem expandera alla benen, stoppa ned det i forsande vatten och behålla stabiliteten för längre slutartider. Tips till alla som vill fota på Island är att ta med vadarbyxor eller höga stövlar då man ofta upptäcker att den vinkel och komposition man önskar kanske innebär att man måste stå och fota mitt ute i en fors eller i alla fall vada över den.

  Hur funkar stativet som resestativ? Tycker att det fyller alla mina krav på ett vettigt resestativ. Inte det mest kompakta, men jag har hellre ett något större stativ som är stabilt än ett som är superkompakt och inte låter mig fota med långsamma slutartider för att det inte klarar av vind/vatten. Stativets ben går, som på flera andra modeller av resestativ, att vika åt ”fel håll” genom att man viker dem upp över stativhuvudet och på så sätt kapar stativet något på längden när man ska resa med det. Tyvärr så är mitt stativhuvud något för stort för att benen ska kunna vika sig runt det vilket innebar att jag vek upp benen utan stativhuvudet och förvarade huvudet separat under resan.

  Väl hemma från Island så var det dags att granska stativet och det varken gnisslade eller såg ut att glappa någonstans. Förutom några skrapmärken från stenar man kilat ned stativet mellan så såg det ut och kändes som nytt. Summa summarum så är jag helnöjd med stativet och det kommer bli mitt nya resestativ på alla framtida resor här framöver.

  Läs mera och boka här: Sirui vattentäta stativ

 • Garmin VIRB Ultra 30

  Nyhet

  Garmin lanserar en ny actionkamera som är mycket, mycket intressant! 3-axlig bildstabilisering, 4K Video och G-Metrix. Och just nu undrar du vad det är och är det värt att ens nämnas? Ja, absolut, och vi förklarar gärna!

  G-Metrix är namnet totallösningen att kombinera GPS med olika sensorer för att få ut data ur dina filmer som hastighet, höjd, G-krafter, "hang time" m.m. vilket gör det väldigt kreativt. Kort sagt kan man tävla, jämföra sig och få ut rolig statistik och data ur filmerna! Ihop med 4K video och den nya bildstabiliseringen som verkar vara riktigt effektiv. Röststyrning (engelska) som gör att du kan styra kameran med rösten och ge kommandon som "remember that" eller "start recording" för att skapa en flaggad händelse eller att påbörja inspelningen. Vi kommer att testa det så klart men funkar det bra är det högst intressant!

  Läs mera och boka: Garmin VIRB Ultra 30

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Nu är lanseringstiden och högsäsongen igång inför Photokina (mässan i Köln) och Tamron är näst på tur med G2, en ny version av den superpopulära 150-600mm och telekonvertrar till denna. Nu är säsongen igång!

  G2 står naturligtvis (tror vi) för Generation 2 och den hela benämningen är Tamron SP 150-600mm F5-6,3 Di VC USD G2 för den som vill veta. Bättre bildstabilisering (upp till 4,5 steg) trots att den första generationen redan hade en riktigt bra stabilisering som vi berömt i testet, snabbare AF (bra!) och kompatibel med den nya TAP-in, USB-enheten för uppdatering av firmware. En låsning för zoomen har tillkommit som man kan använda på valfri brännvidd (också bra!) samt en elektromagnetiskt styrd bländare vilket ger bättre resultat i seriebildtagning. Närgränsen är nu 2,2m istället för 2,7m. Även transportlås på 150mm finns. Stabiliseringen har även 3 olika lägen, enligt Tamron är läge 1 "standard" som fungerar i majoriteten av fallen, läge 2 är för panorering och det nyaste, alltså läge 3 är när stabiliseringen anpassar sig i första hand för att ge bästa möjliga bild men inte prioriterar att skapa en lugn sökarbild. Hur det fungerar återkommer vi till!

  Även två telekonvertrar lanseras, precis som objektivet till Canon och Nikon till en början. Det blir klassiska x1,4 och x2 med fina glas och i ett damm- och vädertätat chassi som gör att de fungerar även under tuffa förhållanden. Hur bra de presterar - det ska vi testa inom kort!

  Läs mera och beställ: Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD G2

 • Ödsligt öde

  Känns om naturen försöker gömma det människan byggt...

  Inte den mest spännande bilden men jag gillar hur det vuxit träd kring huset och den skira grönska som syns. Sedan kan man undra vad ett sådant stort hus använts till, ser inte ut att vara bara ett bostadshus. på baksidan finns ett stort multidass med fyra sittplatser i varsitt litet rum. Bilden tagen på 28mm. Imorgon kollar vi en att annat djur, en älg, en riktig älg...

  Klicka här för större bild

  /Thomas