Olympus E-M1 Mark II

Nyhet

Precis som Fujifilm och Panasonic så kallar Olympus sin lansering för en utvecklingslansering, alltså inte den riktiga lanseringen utan mera kontrollerat skvaller om att en ny produkt är på väg. Vad vet vi om den nya E-M1 Mark II?

För det första så har Olympus, precis som de två övriga, varit försiktiga med att släppa information och att utlova så mycket men för det första så har E-M1 Mark II både inbyggd bildstabilisering upp till 5 stegs effekt kombinerat med 4K video med upp till 237mbps vilket Panasonic ännu inte avslöjat om GH5 har, alltså bildstabilisering. E-M1 har varit en mycket stark spelare och en favoritkamera för tusentals fotografer vilket vi förstår och frågan är om Mark II blir lika stark. Efter att ha granskat fakta och fått testa kameran väldigt snabbt så imponerar E-M1 Mark II på oss, och vi är inte lättflörtade just nu då alla tillverkare har lanserat fina produkter senaste månaderna. När det gäller hastighet så är E-M1 Mark II ett monster, och då menar jag inte ett sånt som äter små barn, utan något så kraftfullt att man rycks med. Vad sägs om 18 bilder per sekund med följande autofokus. RAW-bilder. Full upplösning. Med flera sekunders buffert.

Även om Olympus inte släppt exakta siffror, vilka minneskort som krävs, hur stor buffert den har, vad kameran ska kosta och när de börjar att levereras så släpper hakan en bit. 18 bilder per sekund och det verkar funka. Om man fortfarande står upp så kommer nästa snyting, lås fokusen och kameran tar 60 bilder per sekund. RAW-bilder. Full upplösning. Frågan är hur processor och hela elektroniken mäktar med detta men vi kommer nog få svar på detta inom nära framtid, vi misstänker att Olympus har svårt att hålla inne med informationen, man vill nog berätta allt om E-M1 Mark II så fort som möjligt.

Det andra som imponerar är bildstabiliseringen ihop med nya 12-100mm. Tillsammans med stabiliseringen i huset ger det upp till 6,5 stegs effekt och vi är beredda att säga att det är den i särklass effektivaste stabiliseringen vi någon sett i en systemkamera. Om det visar sig att produktionsexemplar fungerar lika bra även i filmläget så kommer det finnas en hel del stativ till salu på Blocket i framtiden. Olympus, som varit lite trötta och tråkiga de senaste åren lanserar en kamera som väcker både dem själva och oss användare, du kan boka ditt exemplar hos oss redan nu, en bokning förbinder inte till köp.

Du hittar E-M1 Mark II här: Olympus E-M1 Mark II