• EOS 5D Mark IV uppdatering

  Nyhet

  Canon har släppt en ny firmware till EOS 5D Mark IV som ger ett bättre färgresultat vid användning med blixt samt korrekt information när man använder telekonverter. Du hittar länken nedan för att ladda ner nyaste versionen.

  Canon informerar:
  1. Korrigerar ett fenomen då färgen på bilder varierar beroende på den ljusmätmetod som valts vid fotografering med blixt.
  2. Förbättrar tillförlitligheten hos kommunikationen vid användning av EF1.4X III- eller EF2X III-extendern.
  3. Korrigerar nivåvisningen när kameran hålls i vertikalt läge med handtaget riktat nedåt.
  4. Förbättrar tillförlitligheten hos kommunikationen via USB-kabel vid användning av funktionen Lens Data Registration (registrering av objektivdata) med EOS Utility 3.

  Version 1.0.3 av den inbyggda programvaran är avsedd för kameror med version 1.0.2 eller tidigare. Om kamerans inbyggda programvara redan är version 1.0.3 behöver du inte uppdatera den inbyggda programvaran. När du uppdaterar kamerans inbyggda programvara ska du läsa instruktionerna noggrant innan du uppdaterar den inbyggda programvaran.

  Uppdateringen av den inbyggda programvaran tar cirka 4 minuter.

  Canon EOS 5D Mark IV 1.0.3 Firmware: Klicka här för att ladda ner nya firmware 1.0.3

 • Spets

  När vädret och ljuset utebegränsar kreativiteten så får man väl vara inne då...

  Man kan ha väldigt roligt med macro-objektiv och/eller mellanringar och/eller närbildslinser. Det finns mycket spännande som vi normalt aldrig ser eller tänker på. Här ser du en kulspetspenna på väldigt nära håll. Det finns både macro-objektiv och mellanringar till i stort sett alla kamerafattningar, så oavsett vad du har för kamera så kan du också upptäcka närbildsfotografering!

  /Thomas

 • Tävling: Djurbilder

  Nu är det dags för en ny tävling och temat är "djur" uppdelat i två kategorier; husdjur och vilda djur. Du har chansen att kamma hem en Nikon B700 (värde 4490kr) i respektive klass så se till att tävla med din bästa bild nu!

  Tävlingen pågår tom 18 december och vinnare får sin kamera till jul! Juryn består av personal från CyberPhoto och Nikon Nordic och juryns beslut kan ej överklagas. Ett bidrag per tävlande i respektive kategori. Fri tolkning men vi kommer att premiera originalitet. Du kan alltså tävla med två bilder, en i respektive kategori. Bidraget ska skickas in i JPG (Max 3 MB, min 800pxl bredd) till blogg@cyberphoto.se.

  Kategorisering gör du själv, dock har juryn rätt att flytta bilden till korrekt kategori. Husdjur avser klassiska husdjur och tamdjur som hund, häst, marsvin, katt, kanin och Vilda djur avser alla djur som är fotograferade i sitt naturliga tillstånd i naturen eller i en djurpark, tex björn, lodjur, säl, lejon, elefant. Vi förbehåller oss rätten att visa bilden i våra sociala medier i samband med tävlingen. Bilderna raderas efter avslutad tävling förutom från Bloggen, Facebook och Instagram där den kan bli kvar i flödet.

  Se till att skicka din bästa djurbild till oss nu - ta chansen att vinna en riktigt fin julklapp till någon du tycker om! Eller dig själv.

 • Leofoto LN-324CH stativ

  Test

  Ett relativt nytt märke i Sverige är Leofoto och det finns idag en uppsjö med stativ där de flesta tillverkas i Kina och kvaliteten är varierande. Leofoto har siktet ställt högt, att leverera det bästa på marknaden till rimliga priser men klarar de konkurrensen?

  Mats skriver så här: Materialval är något man tar på stort allvar hos Leofoto. Man väljer de bästa tillgängliga materialen till sina stativ. Det innebär att alla metalldelar är av höggradig, precisionsfräst aluminium - som hårdeloxeras för att få en snygg och tålig finish. Benen är tillverkade i 10-lagers japansk kolfiberkomposit - vilket sägs vara marknadens bästa (de flesta andra använder kinesiska kolfiberrör idag), och skruvar är av högkvalitativt rostfritt stål. Att man fräser istället för att gjuta ger både ett hållbarare material med mindre godstjocklek och en bättre passning mellan delarna - vilket bidrar till säkrare funktion och bättre känsla.

  Läs hela testet här: Leofoto LN-324CH test

 • Green thursday...

  Ikväll glimmar det grönt på himlen i stora delar av Sverige...

  I Umeå ser det ur så här. Ingen stor show här men vackert ändå. Kiruna hade en sjuhundrades show men det är hela 60 mil dit. Bilden tagen med Nikon D5 + Irix 15/2,4 på ISO 1600, f/2,4 och 13s.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Röde Videomik Pro R

  Test

  Vi har testat en av de absolut hetaste mikrofonerna på marknaden, Röde Pro R och vi gillar den skarpt! Se till att läsa Mats genomgång och test av denna kompetenta mikrofon som ger ett mycket, mycket bra resultat.

  Du hittar testet här: Röde Videomikrofon Pro R test

 • Börja med RAW

  Vi har gjort en film som ger dig hjälp att börja med att fotografera i RAW. Det stämmer att kamerorna blir bättre och bättre på att skapa färdiga JPEG-filer men RAW har flera fördelar som är värda att lyfta upp. Se filmen nu!

  Filmen hittar du här: Youtube: Fota i RAW

  Många har övergått till att fotografera mer och mer i JPG vilket gör flödet snabbare och effektivare men också känsligare om och när det inte blir riktigt rätt och riktigt. Många kameror har idag valet att man kan få både i JPG och RAW vilket kan vara ett sätt för många att dra nytta av både...det äter dock minneskort till lunch att spara på båda men som tur är minnespriserna överkomliga idag.

 • Sony A99 II

  Test

  Vi är bland de första att testa nya A99 II och du kan läsa testet på vår hemsida utan kostnad eller inloggning - se till att läsa igenom vad vi tycker om denna "best" från Sony som har det mesta man kan önska sig eller tänka sig. God läsning!

  Mats skriver: Sensorn och processorn i A99 II är förmodligen samma som sitter i min (för närvarande) absoluta favoritkamera -Sony A7R II, för jag ser ingen nämnvärd skillnad i bildkvalitet, färgåtergivning och exponering mellan dessa två. Båda modellerna ger en fantastisk bildkvalitet med stort dynamiskt omfång och förhållandevis låga brusnivåer med tanke på den höga upplösningen. Exponering och färgåtergivning är också i mitt tycke det överlägset bästa jag stött på.

  Läs hela testet här: Sony A99 II test

 • Toppstrid

  Sony har med RX-serien och då i synnerhet RX100 gjort succé bland kompaktkamerorna och de har varit i topp ändå sen 2012 när den första versionen lanserades. Panasonic har tagit upp kampen med LX-serien och nu är nya LX15 här...låter som en toppstrid!

  RX-serien lanserades med en sensor som mäter 1" på diagonalen vilket kan låta litet men med tanke på hur stora bildsensorer de suttit i kompaktkameror åren innan så är det en väsentlig skillnad och nu, över fyra år senare, så sitter det 1" (en tum) bildsensor i massor av kameror i olika genrer så storleken har visat sig vara en bra kompromiss på många sätt. Panasonic har lanserat LX15, en toppmodell i kompaktsegmentet som, likt Sony, har en bildsensor på 1" med ca 20 mpixel. Receptet låter likadant men priset är avsevärt lägre än både RX100 IV och nya version V vilket gör den intressant. Panasonic har omfång motsvarande 24-72mm (Sony 24-70mm) och har en ljusstyrka på f/1,4-f/2,8 vilket också knäpper Sonys f/1,8-2,8 på fingrarna.

  När det gäller storlek och format så är Sony något mindre och lättare. Även om det skiljer lite så känns Sony väldigt smidig när man vill ha med sig bästa möjliga kamera i fickan och då har Sony en inbyggd, uppfällbar sökare också, imponerande smidigt byggt. LX15 har ingen sökare alls men man har istället valt vinklingsbar display med Touch, något som Sony saknar och vi var säkra att version V skulle ha, men Sony har valt bort Touch av någon anledning, varför?

  Båda kamerorna har videoinspelning i 4K/25p och här har båda visat framfötterna och när vi väl har testat LX15 inom kort så kommer en bedömning på slutresultatet. Båda kamerorna, precis som Canons G7X Mark II, har bra kontroller och är enkla att hantera även för oss som vill köra manuellt eller i något av delautomatiska lägena och ha kontroll på bländare eller slutartid. Här skulle vi påstå att det snarare handlar om vana och subjektiv åsikt för Sony, Panasonic och även Canon har gjort ett mycket bra jobb med dessa kameror. Så vilken ska man välja? Mats testar LX15 just nu och när testet är klart blir bilden tydligare. Det låter tråkigt men alla dessa kameror kommer att ge dig fantastiska bilder. Sony har en fördel i sin inbyggda sökare, sitt minimala yttre i både storlek och vikt samt att både version IV och V ger otroligt bra bildkvalitet tack vare nyaste sensortekniken. Videoresultatet är helt enkelt otroligt bra. Version V av RX100 är dessutom otroligt snabb, faktiskt så snabb att den mest luttrade fotografen imponeras.

  Kort sagt är RX100 version V herre på täppan för tillfället trots avsaknaden av touch-funktion och det högre priset. Canon G7X Mark II är otroligt prisvärd med tanke på prestanda, format och omfång vilket gör den intressant för alla som vill ha en kompaktkamera men komma undan till ett lägre pris. LX15 utmanar med alla häftiga videofunktioner och Post Focus (justera fokus i efterhand) samt touchskärm. Inom kort kommer vårt test av LX15 där du får svaret, vilken som är den verklige herren på täppan just nu!

  Läs test av:
  Canon PowerShot G7 X Mark II
  Sony Cybershot DSC-RX100 IV
  Sony Cybershot DSC-RX100 V

  Snart kommer test:
  Panasonic Lumix DMC-LX15 svart

 • Testa att filma!

  Testa gärna att filma med din kamera, i synnerhet om du har en timelapse-funktion inbyggd för det kan bli ett helt nytt intresse som väcks till liv. Kolla gärna på Youtube, där finns massor av exempelfilmer som inspirerar!

  Vi har gjort en film för att du ska kunna komma igång, den finns på vår Youtube-kanal och du hittar länken här nedan. Om du har tid över och vill lära dig något nytt så är detta ett mycket bra sätt att hitta ny motivation för att fortsätta med fotografering för det är ju vad det är, intervallfotografering ihopsatt till rörlig bild...

  Timelapse: Youtube: TimeLapse - Intervallfotografering

 • Regn och regn

  Det känns som om det skulle räcka med regn nu ett tag. Hellre snö. Men det finns motiv inomhus också...

  Katten brukar gå ut på bron och inse att det regnar eller snöar, sedan går hon in igen. Skönare då att sitta i köksfönstret och titta ut. Bilden tog jag med en Fujifilm X-E1 med den alldeles fantastiska Fujinon XF 35/1,4 R.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Nikon AF-S 70-200/2,8E FL-ED VR

  Test

  Ett 70-200mm sitter fint hos de flesta fotografer och används flitigt av många så därför är det spännande när det kommer en ny variant och Nikon har slagit till med en värsting som kostar mer än 30000kr - är den värd pengarna?

  Mats har testat den och du kan läsa testet på vår hemsida nu. Det finns flera 70-200mm att välja bland idag och i synnerhet för Canon-användare så finns det många att välja på och nu har Nikon släppt en storebror eller kusin till den befintliga VR-varianten. Som alltid är dyrare bättre, i alla fall på en hel del faktorer, frågan är då vilken man ska välja.

  Läs hela testet här: Nikon AF-S 70-200/2,8E FL-ED VR

 • Canons väskor!

  Nyhet

  Canon har lanserat ett gäng väskor till sina kameror och ett par av dessa sticker ut rejält, kolla in på vår hemsida där du hittar dessa nyheter. Ryggsäcken BP10 (bilden ovan) är en väska som du inte får missa - dessutom till kanonpris!

  Ryggsäck BP10: Canon Backpack BP10 ryggsäck
  Ryggsäck BP100: Canon Backpack BP100 ryggsäck
  Kameraväska MS10: Canon Bag MS10 kameraväska
  Hölsterväska HL100: Canon HL100 hölsterväska
  Axelremsväska SB100: Canon SB100 axelremsväska
  Slingväska SL100: Canon SL100 slingväska

 • Sigma 12-24/4 DG HSM Art

  Test

  Nu har vi testat Sigmas nya 12-24mm och det är en riktigt läcker glugg som ger ett fint omfång och bra bilder, kolla testet och läs det nu om du är sugen på en vidvinkel som ger mycket för pengarna...trots priset!

  Mats skriver: Sigma 12-24/4 DG HSM Art har vuxit och lagt på sig en hel del jämfört med tidigare version, den är mycket större och tyngre. Objektivet känns dock oerhört gediget byggt och med bra mekanisk känsla i fokus och zoomring. Det går även fint att finjustera fokus manuellt i AF-läget. Sigma uppger att objektivet är tätat mot vattenstänk och damm med gummipackning runt bajonetten samt att front och bakre lins är försedd med en vattenavisande beläggning.

  Läs hela testet här:Sigma 12-24/4 DG HSM Art

 • Firmware Pentax K-1

  Nyhet

  Nu har man släppt en ny programvara till K-1 och namnet är version 1.40. Du kan ladda ner denna uppdatering från Pentax, du hittar länken längre ner i detta inlägg och du följer bruksanvisningen för att uppdatera din kamera.

  En ny funktion är att man kan köra en "Red-Lighted LCD Monitor Display Function" som man använder vid tex astrofotografering och är ute i mörkret. Pentax har verkligen ansträngt sig för att göra K-1 till ett bra val för astrofotografer och så fortsätter man att profilera den med denna nya funktion. Även Bulb Timer-funktion finns nu med exponeringstid upp till 20 minuter. Även en ny brusreducering vid långa slutartider följer med i den nya programvaran samt att man uppdaterar kameran för "Overall improved stability" vilket brukar betyda att man helt enkelt hittat småsaker i programvaran som är antingen felaktiga eller inte riktigt optimerade och det är kanske största skälet till att välja en ny firmware.

  Pentax Firmware: Pentax K-1 firmware uppdatering

 • Sony DSC-RX100 V

  Test

  Vem minns serien V på TV? Nu är version V, eller fem (5), av Sonys DSC-RX100 här och vi har släppt testet av den redan nu och det är en ulv i fårakläder, eller en ödla i människokläder, för även om den är lik föregångaren är det en helt annan kamera,

  Mats skriver så här: Det är snarare kamerans autofokus och seriebildtagning som imponerar stort, och som numera slår i princip varenda systemkamera med hästlängder. Även videokvaliteten är oerhört bra, och särskilt 4K-film synad på en 4K-skärm/TV av hög kvalitet. Bättre och framförallt snabbare kompaktkamera existerar inte, i alla fall inte i skrivande stund. Sony Cybershot DSC-RX100 V är en av få, eller kanske rent av den enda kompaktkameran som duger även för dig med höga proffskrav!

  Hela testet hittar du här: Sony Cybershot DSC-RX100 V

 • DJI lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar DJI två nya drönare, en storebror till Phantom 4 som får efternamnet PRO och en Inspire 2. Phantom 4 blir extra spännande då den får en kamera med 1" bildsensor på 20 mpixel (den känner man igen?) och 12 stegs dynamiskt omfång.

  DJI Phantom 4 PRO får alltså en ny kameraenhet och ser för övrigt ut som en Phantom 4. Kameran får även en mekanisk slutare för att minimera "rolling shutter", en effekt som uppstår vid filmning, i regel mer eller mindre och med denna lösning säger DJI att man minimerat effekten. 4K video i 60P på 100 mbps bitrate och H.265-komprimering. Man har också uppdaterat programvaran och sensorerna för att göra den ännu effektivare när det gäller att undvika föremål i FlightAutonomy-läget.

  DJI Inspire 2 är lik version 1 men den är bättre konsturerad med tåligare material och konstruktion och ett bättre batterisystem som ger flygtid upp till 27 minuter. Ny frontmonterad kameran som kan användas av den som styr drönaren medan filmaren sköter den andra kameran separat. Ny programvara och ny teknik ger 5,2K video, 4,2 Gbps för CinemaDNG RAW-video och även stöd för ProRes 422 HQ, ProRes 4444 XQ, H.264 och slutligen H.265.

  Två nya Zenmuse-kameror har släppts för användning med DJI Inspire 2. X4S har en 1" 20 mpixel bildsensor med 24mm f/2,8-11 och mekanisk slutare och storebror X5S har en 20,8 mpixel Micro 4/3-sensor med stöd för 8 objektiv. DJI skvallrar även om att det kommer ett handtag för dessa två kameror inom kort för OSMO-liknande användning.

  Mer information om pris och leverans kommer inom kort men förvänta dig relativt kort leveranstid för Phantom 4 PRO och Inspire 2 samt kamerorna i början av 2017.

  Boka Inspire 2 här: DJI Inspire 2 med en fjärrkontroll
  Boka Phantom 4 PRO här: DJI Phantom 4 Pro

 • Apberget

  Nikon D500 är en populär kamera trots att den kostar en hel del pengar. Vi testar att kombinera den med Nikons finfina 300mm F4 VR PF och en x1,7-konverter för att få en bra kombination som ger ett bildutsnitt motsvarande 765mm.

  Läs testet på 300mm F4 VR PF här: Nikon AF-S 300/4 PF ED VR
  Läs testet på Nikon D500 här: Nikon D500 hus

  Se bilder från testet av kombinationen med telekonverter (x1,7) här: Nikon D500 och apberget

 • VUZE 3D 4K 360

  Nyhet

  En kamera som kombinerar 3D, 360-video i 4K-kvalitet är VUZE som lanseras nu! En kamera som hamnar kring 9000kr inkl moms och ger möjligheten till en upplevelse som hade kostat mångfalt mer någon månad sen.

  Focus Nordic som är agentur i norden skriver:

  Nu står det klart att den omtalade kameran Vuze kommer till Europa i början av 2017. Det blir Focus Nordic som får exklusiv distribution för Norden, Baltikum och Polen. Vuze ändrar spelplanen för 3D VR-kameror med ett pris som är minst sagt konsumentvänligt. De 3D VR-kameror som finns på marknaden sedan tidigare, som t.ex: Nokia OZO, Facebook Surround 360 och Google Jump, kräver stora investeringar. ”Ingenting inom foto och video känns mer spännande än 360 just nu”, säger Karsten Rath, marknadsdirektör på Focus Nordic. ”Med Vuze utökar vi vår portfölj inom detta produktsegment ytterligare, och det med en kamera som gör oss riktigt exalterade”.

  Vuze vann den fina utmärkelsen ”Last Gadget Standing” på 2016 års upplaga av Consumer Electronic Show. Detta tack vare att den gör denna spännande teknik tillgänglig för alla, oavsett budget eller teknisk kompetens. Vuze är lekande lätt att använda och ger häpnadsväckande resultat med bara en knapptryckning.

  Vuze kamera, liten, lätt och smidig och otroligt lätt att använda. Software Studio – programvara för Mac och PC som sammanfogar materialet från de åtta HD-kamerorna till en 360°-film i 4K. Detta görs snabbt och med ett klick. Löstagbart handgrepp som ger flera olika alternativ att hålla kameran. Påkostad väska för transport och skydd medföljer också.

  Trots det konsumentvänliga priset har Vuze imponerande specifikationer: 8st. Full-HD kameror som tillsammans tar upp video och ljud i 360 grader, i 2D eller 3D. Varje enskild kamera har en bildvinkel på120° horisontellt och 180° vertikalt, som tillsammans ger 4K stereoskopiskt 3D 360 VR-material. Kan fjärrstyras med app för iOS och Android. Upp till en timmes inspelning i formatet H.264 HD.

  Boka ditt exemplar här: Vuze 3D VR 360-graders kamera

 • Strandad

  Det ekar i skogen...

  Denna mulna och regniga dag så kan det pigga upp med en bild från i våras. Jag upphör aldrig att förvånas över vad man kan hitta i skog och mark. På en vandring mot ett fornminnesområde så passerade vi denna eka och det var på något sätt oundvikligt att ta en bild på ett så självklart motiv. 50mm brännvidd på f/1,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Leofoto kolfiberstativ LT-2841

  Test

  Ett stadigt stativ hör till ett av de bästa tillbehören du kan satsa på om du gillar att fotografera. I dagens test kan du läsa mer om Leofoto kolfiberstativ LT-2841. I paketet ingår även kulled LH-30 med panoramahuvud RX1 som vi också har testat.


  Leofoto är en tillverkare av mycket högkvalitativa stativprodukter. Man tillverkar både stativ, stativhuvuden och andra stativdelar - även åt ett flertal andra märken under andra namn. Leofotos egna produkter håller en markant högre kvalitet än det mesta annat vi provat.

  Leofoto kolkolfiberstativ LT-2841 är ett utmärkt val för dig som söker ett lätt och smidigt stativ, och som värdesätter hög kvalitet före lågt pris. Ta del av hela testet här:

  Leofoto kolfiberstativ LT-2841 + kulled LH-30 med panoramahuvud RX1

 • Halo

  Halo (ἅλως) kommer från grekiskan och betyder ring eller cirkel.

  En halo runt solen är väldigt vackert och kallades tidigare för ljusgård. På Wikipedia kan vi läsa hur de uppkommer:

  En halo kan bildas i samband med att solen skiner genom höga moln som finns på himlen, exempelvis cirrostratus nebulosus. Molnen består av sexkantiga iskristaller och när ljuset bryts genom dessa så bildas en ring, båge, vertikalpelare eller bisolar runt solen. För en halo är det enbart refraktionen som är viktigt till skillnad mot en regnbåge där både reflektion samt refraktion är viktiga. Halofenomenet vertikalpelare bildas dock genom reflektion.

  För att en halo skall bildas så behöver iskristallerna ha rätt geometri och storlek. För att vattenånga skall kunna desublimera så får det inte vara varmare än -15 °C. Förutsättningarna för halofenomen är gynnsammast på hög höjd och vid kall väderlek. Eftersom temperaturen faller med ca 6 °C per kilometer, så krävs det under sommaren att molnet befinner sig på minst 6 km höjd för att iskristaller skall bildas.

  En halo bildas endast om ljuset bryts i samma riktning av kristallerna. Virvlar kristallerna runt så sprids ljuset i olika riktningar, och halon uteblir. Kristaller i rätt storleksintervall (0,05 – 0,5 mm) faller stabilast med den sida som ger mest luftmotstånd i rörelseriktningen. För små eller för stora kristaller tumlar runt när de faller. När kristallerna faller symmetriskt, så kan ljuset endast brytas i bestämda vinklar och en halo bildas.

  22°-halon är den i särklass vanligaste halon och syns tydligt både vid sol- och månsken. Spektrumet delas upp, men är blekare och omvänt mot en regnbåge. En halo har rött längst in och blått längst ut, hos regnbågen är det tvärt om. Ibland bildas vädersolar i ytterkanten av en halo som ser ut som två bleka kopior av solen. Bilden är tagen förra året och på 21mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas


 • Nikon D5600

  Nyhet

  Dagens nyhet - Nikon D5600 - presenteras. Modellen är ett fint kreativt verktyg för dig som vill jobba mer seriöst med foto. D5600 ger dig också möjligheten att mycket enkelt dela med dig av allt ditt skapande till vänner på sociala medier via en smart enhet.

  Idag presenteras nya Nikon D5600, uppföljaren till D5500 som blev utnämnd till bästa instegs-DSLR av TIPA 2015. Med detta som grund har man ytterligare förfinat ett redan lyckat koncept för dig som vill börja fota på riktigt.

  En viktig uppdatering är just möjligheten att enkelt ansluta till kameran via Nikons SnapBridge. SnapBridge kan upprätthålla en konstant anslutning mellan kameran och din smarta enhet. Varje bild kan visas direkt på din mobil eller surfplatta och filmer kan enkelt föras över manuellt.

  Utöver detta så får du bl a bättre bilder i sämre ljusförhållanden, en praktisk vinklingsbar pekskärm och möjligheten att redigera bilderna direkt i kameran med nya Nikon D5600.

  Läs mer här:

  Nikon D5600

 • Olympus E-M1 Mark II

  Test

  Mats har fått möjlighet att testa ett förhandsexemplar av Olympus E-M1 Mark II och han delar idag med sig av sina känslor kring denna kommande nyhet. Ett skarpt test kommer längre fram men tills dess kan du gotta dig åt det här korta förhandstestet.

  Med glatt höjda ögonbryn kan vi läsa om denna nyhet som ska finnas i butik lagom till julklappsinköpen. Olympus E-M1 Mark II är en spegelfri kamera i en mycket smidig storlek. Den levererar högklassiga bilder och är sanslös snabb. Olympus E-M1 Mark II tar bilder i en hastighet av 60 bilder/sekund - i RAW!

  Läs mer och se bilder och film här:

  Olympus E-M1 Mark II

 • Rodenstock

  Det finns vissa namn som får min puls att öka, Angenieux och Rodenstock är två av dem. Gamla klassiska optikmärken som alltid hållit en hög klass.

  Idag så är Angenieux stora på video-optik. Rodenstock tillverkar glasögon och glas till glasögon. Porsche Designs läsglasögon P8801 har Rodenstock glas och är grymt bra. Rodenstock gör även optik till större bildsensorer och även specialoptik.

  För en tid sedan så kom min fru hem med en påse fotoprylar från min avlidne svärfars källare. Det var allt möjligt blandat men det var en sak som verkligen stack ut ur mängden och det var en stor och tung silverfärgad optik. Till min stora förvåning och glädje, så läser jag Rodenstock Retina-Rotelar f:4/135 på den. Med en objektivfattning, DKL, som jag inte använt tidigare. Detta är långt före min tid i fotovärlden. Jag fick tag i en adapter till Nikon och jag kan konstatera att Rodenstock kunde bygga objektiv redan 1959. Vad jag kan förstå så bör optiken vara tillverkad då. Vissa äldre objektiv har en speciell charm, vissa hur de tecknar oskärpa och så vidare. Denna optik var inte så bra på full öppning men nedbländad ett till två steg så är den förvånansvärt bra. Självklart så har den betydligt större problem med kromatisk aberration än moderna objektiv men det är ändå lätt korrigerat i datorn.

  Kanske du också har gamla objektiv liggande, eller någon släkting som har något spännande objektiv de inte använder längre kanske? Vill du prova dem så har vi nog adaptern till dig. Har vi ingen som passar så fråga oss gärna så kollar vi om vi kan få fram en passande till dig.

  Klicka här för större bild >>

  Gå till objektivadaptrar >>

  /Thomas • Sailing

  Visste ser det härligt ut?

  En snapshot från vägen idag. Tagen på 194mm med en telezoom. Föret inte var det bästa då det bara är några decimeter puder utan stabil botten av hoptryckt snö. De lyckades bra ändå och som åskådare så såg det riktigt härligt ut.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Nikon School

  Du vet väl om att du som har köpt en Nikon systemkamera har möjlighet att lära dig mer i Nikon School! Introduktionskursen går på ett flertal orter och i helgen kan du som bor i Umeå med omnejd ta tillfället i akt att få hjälp av duktiga lärare.

  Nikon School Intro för digitala systemkameror är en kostnadsfri utbildning som ger dig koll på grundläggande termer, begrepp och funktioner - hur du kontrollerar bildkomposition, ljus, slutartid, bländaröppning, ISO-inställningar, exponering, brännvidd, blixt med mera för att få de resultat du vill ha.

  Nu på söndag den 13 november hålls föreläsningen i Umeå och det är kostnadsfritt att delta!
  Tid: 14:00-16:30
  Plats: 1646 Studios, Lärlingsgatan 18 i Umeå

  Lokalerna på 1646 Studios har toppklassutrustning för föreläsningar och det är enkelt att parkera i närheten av lokalen.

  Viktigt! Gå in på denna länk och anmäl dig om du vill delta, där hittar du även kursen på andra orter än Umeå.

  Här klickar du in på Nikons hemsida för anmälan till Nikon School

 • Snö

  I helgen kom äntligen snön på riktigt!

  När snön vräker ner så är det få saker som är mysigare än att åka ut till någon liten skogsväg och njuta av omgivningen. Det är bara en jultomte och möjligtvis Bambi som saknas. Att få plumsa i orörd snö, att få skaka till ett träd så att all snö faller över en, ja, det växer man inte ifrån så lätt. Ingen TV, inget trafikljud, inga rapande grannar och mobilen ligger tyst i fickan, då kan man stå där ute i snöfallet bland de snötyngda träden och höra... ja, absolut ingenting... snön som faller i luften isolerar effektivt alla ljud... då är det bara vackert...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Tillbehör Hero 5!

  Nyhet

  Nu finns det bra tillbehör hemma på lager till nya Hero 5 för att skydda den ännu bättre! Kolla in på hemsidan där vi har skydd och en ny ram på plats...du hittar dessa via länken nedan. Vi har både Hero 5 Black och Session på lager dessutom!

  Till Hero 5 Black: Lins-/LCD-skydd till Hero 5 black för främre lins och bakre skärm
  Till Hero 5 Session: linsskydd till Hero 5 Session 3-pack
  Frame till Hero 5 Black: Frame till GoPro Hero 5 black

  Hero 5 Black: GoPro HERO5 Black
  Hero 5 Session: GoPro HERO5 Session • Panasonic Lumix DMC-G80

  Test

  Panasonic har lanserat fler kameror än många andra tillverkare de senaste åren och frågan är hur bra G80 är i jämförelse. GH-serien är en succé och tusentals kunder har köpt G-kameror hos oss sen 2008. Blir G80 ännu en succé, eller inte?

  Mats skriver: Med skarpa och väl-tecknande objektiv blir också bildkvaliteten mycket bra. Panasonic har valt att ta bort lågpassfiltret framför sensorn i G80 vilket innebär att man också får aningen bättre detaljåtergivning jämfört med föregångaren DMC-G7. Vi rekommenderar dock som vanligt ändå att använda RAW format för att ta vara på kamerans fulla potential. JPG-bilderna blir i regel bra och duger säkert gott och väl för normalt bruk, men det finns så mycket mer att hämta från en RAW-fil, särskilt för dig som har till vana att granska och analysera alla bilder i 100%.

  Hela testet hittar du här: Panasonic Lumix DMC-G80 kamerahus + Lumix G Vario 12-60/3,5-5,6 Asph/Power OIS

 • Tävla om en 4K-kamera!

  Du kan vinna en Nikon B700 som är en superzoomare med 60x optisk zoom och 4K video med din bästa djurbild. Två kategorier ger totalt två vinnare som vinner en varsin Nikon B700...gör som Sami Friman som skickat in den här riktigt härliga bilden.

  Du läser längre ned i Bloggen om tävlingen men den korta varianten är att du kan tävla med ett bidrag i respektive kategori och det gör du genom att maila in din bild till blogg@cyberphoto.se. Tolkningen är fri men kategorierna är Husdjur och Vilda djur. Se till att skicka in ditt bidrag eller få dina vänner som gillar att plåta att vara med och tävla om en Nikon B700.

  Lycka till!

 • Ny film: CyberPhoto EXPO del 2

  Andra delen från CyberPhoto EXPO där vi snackar om Sony, Olympus nya E-M1 Mark II, Profoto och med Panasonic om filmning finns nu på både Youtube och vår Facebook-kanal, 23 minuters avsnitt färdig att se och lyssna på!

  Du hittar filmen här: Youtube: CyberPhoto EXPO - del 2

 • E-M1 II är på gång!

  Nyhet

  Nu är leveransstart, pris och information om produkten fastställt och E-M1 Mark II börjar att levereras i december, priset för huset är 19990kr inkl moms vilket gör att E-M1 Mark II känns helrätt. Här följer Olympus egna pressmeddelande om kameran.

  Upp till 60 bilder per sekund med 20,4 megapixel i Rawformat
  Kameran kan i tyst läge (elektronisk slutare) med kontinuerlig, automatisk autofokus och bländarautomatik klara att ta klassledande 18 b/s i Rawformat med 20 megapixels upplösning. Kombinerat med Live display och utvecklade kontrollmöjligheter ger det dig optimala möjligheter att fotografera vilda djur i rörelse eller actionevent. Med låst autofokus och exponering ökar hastigheten till 60 b/s. I läget Pro Capture kan du i princip helt eliminera all fördröjning i slutaren, genom att kameran registrerar 14 bilder innan du fullt ut hunnit trycka av bilden. Äntligen slipper du missa den där exakta tiondelssekunden.

  Autofokus som sätter ny standard
  AF-systemet i kameran tar nya OM-D E-M1 Mark II upp till toppen i proffsklassen. Nyckeln till det är ett komplett nytt, ultrasnabbt autofokussystem med One-chip-teknologi och fasdetektion som bygger på precision, trackingprestanda och realtidskontroll. Precision genom 121 fokuspunkter av korstyp och en högprestandaalgoritm i den kraftfulla bildprocessorn. Traktion tack vare en dedikerad algoritm för motiv som rör sig och som ger tillförlitlig fokusering vid sekvensbildtagning och kontinuerlig autofokus upp till 18 b/s. Med Single AF klarar kameran upp till 60 b/s. Kameran är byggd för att vara extremt snabb, den elektroniska sökaren har en responstid på 6 ms och bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz.

  Helt ny bildsensor med högre dynamiskt omfång
  OM-D E-M1 Mark II levererar en professionell bildkvalitet i form av både stillbilder och UHD 4K och Cinema 4K (DCI standard) video. Kameran är utrustad med en ny, speciellt framtagen 20 megapixel Live MOS sensor med högre dynamiskt omfång och en ny TruePic VIII bildprocessor. Oavsett hur du mäter bildkvalitet, är den optiska återgivningen uppseendeväckande hög. Sensorns höga dynamiska omfång, förbättrad pixelkontroll och bildbearbetning med hjälp av dubbla 4-kärniga processorer gör kameran marknadsledande i segmentet. Även ISO-omfånget har ökats på motsvarande 1 steg. Och i kamerans läge High Res Shot, som tar bilder med en upplösning på 50 Megapixel – mer än många kameror med fullformatsensor – har i princip all oskärpa eliminerats tack vare den nya bildprocessorn och inbyggda 5-axliga bildstabiliseringen.

  Cinema 4K video och uppdaterad bildstabilisering
  Det 5-axliga bildstabiliseringssystemet har uppgraderats och klarar nu av att kompensera motsvarande 6,5 EV-steg*** med ett 100 mm objektiv (nya M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 PRO). I kombination med kamerans greppvänliga design kan du ta handhållna bilder med ett 300 mm teleobjektiv (motsvarande 600 mm för 35 mm småbild) utan problem. Dessutom är det perfekt för skakfri film. OM-D E-M1 Mark II har kapacitet att spela in video i UHD 4K med upp till 30 b/s och 102 Mbit/s. För mer filmisk känsla kan du filma med 24 b/s och 237 Mbit/s, med andra ord äkta Cinema 4K format.

  Maximal användbarhet och mobilitet
  Ultrakompakt, portabel design är ytterligare ett argument för nya OM-D E-M1 Mark II. Olympus är den första och enda kameratillverkare som kan erbjuda ett komplett, professionellt kamerasystem med hus och objektiv som ryms i en kabinväska. Och för att ytterligare förstärka mobiliteten, dvs. att systemet kan användas i alla situationer är det slitstarkt, stänk-, damm- och frysskyddat. En serie av förbättringar för att göra kameran ännu mer lättanvänd och flexibel har gjorts. Det inbyggda greppet gör det bekvämare att hantera kameran med långa teleobjektiv och med det extra batterigreppet på får du samma säkra grepp om kameran i alla positioner. OM-D E-M1 Mark II har två inbyggda SD-kortplatser, varav en är UHS-II-kompatibel, med olika valmöjligheter för lagring, t ex spara samtidigt rawfiler på ena och jpg på andra. Batteritiden har utökats med 40% och laddningen tar bara två timmar, ungefär halva tiden i jämförelse med tidigare modell. För snabb överföring av data från kameran är den utrustad med USB 3.0 (typ C).

 • Laserkatt

  Vi har alla sett denna typ av bilder... men hur kommer det sig att det blir så?

  Att människor får röda ögon beror på att ljus belyser näthinnan och den syns genom pupillen. I praktiken så sitter blixten för nära objektivet helt enkelt. Men katter får inte röda ögon, de ser helt enkelt radioaktiva ut. Det beror på att katter har ett reflekterande lager, tapetum lucidum, bak på deras ögonglober, något som vi människor inte har. Detta reflekterande lager fungerar som en spegel och ger katten en extra chans att ta vara på befintligt ljus. Det är en av anledningarna varför de ser bättre på natten. Detta finns naturligtvis hos många andra djur, speciellt bland de som är aktiva på natten.

  /Thomas

 • Tamron SP 150-600mm G2

  Test

  Nu har vi testat Tamrons nya version på 150-600mm och frågan är om det är värt att byta? Vilket 150-600mm ska man välja nu när det finns 4st olika varianter på marknaden och både Nikon, Pentax och Canon har konkurrenter. Vi har svaret!

  Mats skriver: Större noggrannhet i tillverkning och montering och en förändrad optisk design, med bland annat ett ytterligare linselement jämfört med föregångaren, ska ytterligare förbättra skärpan och reducera optiska störningar. Bländaren är nu elektromagnetiskt kontrollerad även i Nikon-modellen av objektivet, vilket ger större repeternoggranhet, dvs jämnare exponering från bild till bild - extra viktigt när man tar snabba bildserier. Ett nytt zoomlås har kommit till, som gör det möjligt att låsa zoomen på valfri brännvidd genom att skjuta zoomreglaget framåt, för att minska problemet med ofrivilligt ändrad brännvidd.

  Läs hela testet här: Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD G2 till Nikon F

 • Psychedelic

  Ibland lägger man ner timmar på en bild och ibland någon sekund. Detta ögonblick fångade jag på ren instinkt.

  Denna bild blev härligt psykedelisk på nåt sätt. Ingen mästerverk och inte så avancerad men förhoppningsvis så ger den dig ett leende på läpparna. Fotografering är ibland att planera mycket, ibland måste man åka långt och ibland kanske man får vänta länge för att få rätt ljus, och ibland bara ta vara på ögonblicket, att se motivet i en händelse eller en miljö. Bilden är tagen på 74mm brännvidd.

  Klicka här för större bild

  /Thomas