Toppstrid

Sony har med RX-serien och då i synnerhet RX100 gjort succé bland kompaktkamerorna och de har varit i topp ändå sen 2012 när den första versionen lanserades. Panasonic har tagit upp kampen med LX-serien och nu är nya LX15 här...låter som en toppstrid!

RX-serien lanserades med en sensor som mäter 1" på diagonalen vilket kan låta litet men med tanke på hur stora bildsensorer de suttit i kompaktkameror åren innan så är det en väsentlig skillnad och nu, över fyra år senare, så sitter det 1" (en tum) bildsensor i massor av kameror i olika genrer så storleken har visat sig vara en bra kompromiss på många sätt. Panasonic har lanserat LX15, en toppmodell i kompaktsegmentet som, likt Sony, har en bildsensor på 1" med ca 20 mpixel. Receptet låter likadant men priset är avsevärt lägre än både RX100 IV och nya version V vilket gör den intressant. Panasonic har omfång motsvarande 24-72mm (Sony 24-70mm) och har en ljusstyrka på f/1,4-f/2,8 vilket också knäpper Sonys f/1,8-2,8 på fingrarna.

När det gäller storlek och format så är Sony något mindre och lättare. Även om det skiljer lite så känns Sony väldigt smidig när man vill ha med sig bästa möjliga kamera i fickan och då har Sony en inbyggd, uppfällbar sökare också, imponerande smidigt byggt. LX15 har ingen sökare alls men man har istället valt vinklingsbar display med Touch, något som Sony saknar och vi var säkra att version V skulle ha, men Sony har valt bort Touch av någon anledning, varför?

Båda kamerorna har videoinspelning i 4K/25p och här har båda visat framfötterna och när vi väl har testat LX15 inom kort så kommer en bedömning på slutresultatet. Båda kamerorna, precis som Canons G7X Mark II, har bra kontroller och är enkla att hantera även för oss som vill köra manuellt eller i något av delautomatiska lägena och ha kontroll på bländare eller slutartid. Här skulle vi påstå att det snarare handlar om vana och subjektiv åsikt för Sony, Panasonic och även Canon har gjort ett mycket bra jobb med dessa kameror. Så vilken ska man välja? Mats testar LX15 just nu och när testet är klart blir bilden tydligare. Det låter tråkigt men alla dessa kameror kommer att ge dig fantastiska bilder. Sony har en fördel i sin inbyggda sökare, sitt minimala yttre i både storlek och vikt samt att både version IV och V ger otroligt bra bildkvalitet tack vare nyaste sensortekniken. Videoresultatet är helt enkelt otroligt bra. Version V av RX100 är dessutom otroligt snabb, faktiskt så snabb att den mest luttrade fotografen imponeras.

Kort sagt är RX100 version V herre på täppan för tillfället trots avsaknaden av touch-funktion och det högre priset. Canon G7X Mark II är otroligt prisvärd med tanke på prestanda, format och omfång vilket gör den intressant för alla som vill ha en kompaktkamera men komma undan till ett lägre pris. LX15 utmanar med alla häftiga videofunktioner och Post Focus (justera fokus i efterhand) samt touchskärm. Inom kort kommer vårt test av LX15 där du får svaret, vilken som är den verklige herren på täppan just nu!

Läs test av:
Canon PowerShot G7 X Mark II
Sony Cybershot DSC-RX100 IV
Sony Cybershot DSC-RX100 V

Snart kommer test:
Panasonic Lumix DMC-LX15 svart