• Samyang 12/2,8 ED AS NCS fisheye

  Test

  Vi hinner klämma in ett test till innan helgen och det är Samyangs fina fisheye och Samyang är verkligen på gång och har visat nu med flera produkter att man verkligen vet vad man pysslar med!

  Det finns många optiska fenomen varav vissa är svåra att urskilja på dagtid men är tydligen på nattetid som tex coma men vi ser att Samyang har satt ribban högt och klarar av de flesta svagheter som många objektiv har med galans. Synd att man fortfarande inte fått till autofokus för då kommer Samyang att bli farliga...

  Så här skriver Mats: Hoppsan, det här ser ju riktigt bra ut och Samyang har lyckats ännu en gång! Redan på full öppning är det knivskarpt till stor del av bilden, och syns ingen större skillnad i mitten på mindre bländare. Kantskärpan börjar komma på f/4 och nedbländad omkring f/5,6 till f/11 är resultatet fantastiskt bra.

  Resten hittar du här: Samyang 12/2,8 ED AS NCS fisheye för Nikon F (AE)

 • Helgen

  I helgen händer det grejer...

  Mats håller på att testa Panasonics nya 30mm macro och de första bildresultaten ser väldigt lovande ut. Luktar toppklass. Det blir mycket fler bilder från den under helgen lovar Mats.

  Mats håller också på att testa Sonys nya 35/1,4. Stor, tung men verkar riktigt bra.

  Johannes håller på att göra en film om Sonys A7-serie och kommer att filma i 4K med A7S.

  Thomas håller på att testa Leica M-objektiv på Sonys A7-serie och resultaten hittills visar att A7S verkar klara det mesta, troligen på grund av sina stora pixlar, medan A7R ger bedrövligt dåligt resultat med vidvinkel, A7 II halvdåligt på vidvinkel. Alla A7-kameror är av toppklass, problemet här är vinklarna från M-objektiven.

  Ha en riktigt trevlig helg!

 • Panasonics minsting...

  Nyhet

  Vi har Panasonics nya minsting, 30mm Macro, på plats för test och både Mats & Thomas dök på den direkt. Formatet är smidigt och med en stor och tydlig fokusring så blir den ändå en lättanvänd glugg.

  Hur den är optiskt återstår att se men den uppfyllde förväntningarna när det gäller känslan och det yttre, tillbaka till hur den presterar gör vi under kommande vecka då du kan läsa allt om denna lilla nya vän. För dig som använder Micro 4/3 kan vi också tipsa om det mycket begränsade antal E-M1, troligen Micro 4/3-systemets bästa stillbildskamera, som vi säljer till riktigt bra kurs!

  Här hittar du dessa:
  Panasonic Lumix G Macro 30/2,8 ASPH MEGA O.I.S (Micro 4/3)
  Olympus E-M1 kamerahus svart

  Vi erbjuder även Köp nu - betala sista april! för endast 29kr just nu! Detta väljer du i kundvagnen.


 • Sista chansen!

  Vår tävling med temat Porträtt håller på att avslutas och du har sista chansen att i helgen skicka in ditt bidrag för chansen att vinna ett Sigma 50mm f/1,4 ART värde 7490kr - en fantastisk vinst!

  Tack till alla er som redan skickat in ett bidrag och ett skynda på(!) till dig som sitter på ett bra porträtt så att du inte missar chansen att om någon vecka sitta med ett helt eget Sigma 50mm f/1,4 ART, ett objektiv som vi formligen älskar och det vet vi att du också kommer att göra. Så leta igenom hårddisken, starta Photoshop och fixa till en bild som gör dig till en vinnare!

  Lycka till!

 • Fujifilm Fujinon XF 16-55/2,8 R LM WR

  Test

  Vi har testat Fujifilms nya 16-55 f2,8 och förväntningarna är höga precis som på alla objektiv från Fujifilm då man har levererat en hög och jämn kvalitet på både kameror och objektiv de senaste åren. Uppfyller denna förväntningarna?

  Mats skriver så här: Byggd i metall med hög kvalitetskänsla och lämpligt motstånd i fokus, zoom och bländarring, så långt ifrån plastkänsla man kan komma. Vid zoomning växer det några få centimeter på längden. Objektivet är väderskyddat. Autofokus jobbar mycket tyst och snabbt. Blomformat motljusskydd ingår.

  Resten finner du här: Fujifilm Fujinon XF 16-55/2,8 R LM WR

 • Vår

  Våren har kommit till CyberPhoto...

  Äntligen har polystyrenankorna anlänt.

  Vi firar detta med en bild i bloggen som är tagen med Sony A7S och Leica Elmarit 28/2,8

 • Samsung NX500

  Test

  Vi har testat Samsungs nya NX500 och du kan läsa testet redan nu hos oss. Det är ett enklare test då färdiga produktionsexemplar av NX500 inte finns ännu att tillgå. Men det finns en hel del att läsa redan...

  Samsung är på hugget nu och vi har sålt många NX1 senaste månaderna vilket bevisar att intresset är högt. Är du också nyfiken på Samsung så läs testet och håll koll i Bloggen för det kommer en hel del kring dessa produkter inom kort. Så här skriver Mats: NX500 har samma bakbelysta CMOS-sensor som NX1:an, bakbelyst är unikt för denna sensorstorlek (APS-C). Denna teknik ökar ljuskänsligheten med upp till 50%, jämfört med en frontbelyst sensor med samma storlek och upplösning. NX500 (& NX1) har en sensorupplösning på hela 28 Mpixel, vilket är hittills den högsta upplösningen bland APS-C-kameror. Sensorn är tydligen också kapabel till mer än vad dessa kameror är programmerade för idag, den ska t ex enligt Samsung klara av filmning i 6,5K med 240fps!

  Läs hela förtestet här: Samsung NX500 kamerahus svart + NX 16-50/3,5-5,6 PZ ED OIS

 • Ny film: Peak Design

  Nu finns en ny film igen på vår Youtube-kanal och den visar hur smarta och bra Peak Design är...det är prylar för dig som gillar att vara ute och plåta och uppskattar smarta och högkvalitativa produkter.

  Du hittar filmen här: Youtube: Peak Design

 • Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD

  Test

  Nu har vi äntligen gjort klart testet på Tamrons vidvinkelobjektiv 15-30mm och det är härliga vinterbilder och en utförlig text att ta del av redan nu på vår hemsida...som vanligt!

  Mats har skrivit så här: Den är ordentligt skarp till stor del av bilden redan på full öppning på samtliga brännvidder. Man ser faktiskt ingen större skillnad i mitten mellan f/2,8 och f/8, och det är fenomenalt bra. Allra längst ut i kanterna faller skärpan som brukligt bland liknande zoomar, men den är väl godkänd runt f/5,6 till f/16 och varierar lite beroende på brännvidd. Vinjetterar märkbart på full öppning, dock inget att gnälla över vid jämförelse med konkurrerande vidvinkelzoomar, Tamrons ljusbortfall i hörnen ligger snarare på en lägre nivå.

  Resten hittar du här: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Panasonic går från klarhet till klarhet, kameror som GM1 och GX7 med den fantastiska GH4 i toppen på täppan, ackompanjeras av objektiv som gör även en luttrad prylälskare sugen på att handla. Nu kommer två nya objektiv som träffar "rätt".

  Först ut är en ny 42,5mm och visst klingar det bekant? Det finns en riktigt fin 42,5mm f/1,2 redan men denna blir lite enklare men fortfarande med bra ljusstyrka (f/1,7) och en snygg design. Autofokusen är kompatibel med de snabbaste kamerorna Panasonic har och närgränsen är på 31 cm. Objektiven ser ut att komma under våren (maj) och priset landar på 4990kr.
  Panasonic Lumix G 42,5/1,7 ASPH Power O.I.S (för Micro 4/3)

  Till nästan samma pris och nästan samtidigt (maj) kommer även ett nytt Macro. 30mm är brännvidden, ljusstyrka f/2,8 och samma snabba fokusering som 42,5mm-objektivet. Panasonic lyfter själva fram att det även är användbart som ett porträtt-objektiv och vi hoppas och håller tummarna att den fungerar bra även på något längre avstånd när det gäller fokus och optiska egenskaper. Närgränsen på strax över 10cm gör det här användbart för många av Macro-älskare. Priset landar på 4490kr.
  Panasonic Lumix G Macro 30/2,8 ASPH MEGA O.I.S (Micro 4/3) • Nikon D5500

  Test

  Nikons D5000-serie har sålt riktigt bra men ändå inte nått sin fulla potential då de har presterat väldigt bra bildmässigt men varit i skymundan av D7000 och D7100 senaste åren. Är D5500 nyckeln?

  Så här skriver Mats: I samma anda som för Nikon D5300, D7100, Pentax K-3 m.fl har man på D5500 valt att inte ha något lågpassfiltret framför bildsensorn. Detta förtjänar en närmare förklaring. Det har varit brukligt i digitala kameror att ha ett optiskt lågpassfilter framför bildsensorn. Detta filters uppgift är egentligen att dra ner skärpa/mikrokontrast i bilden något. Detta har man gjort för att minska graden av moiré-effekter i den färdiga bilden. Moiré uppstår när du fotograferar ett så fint mönster (t ex en tät textil) att linjetätheten i det avbildade mönstret närmar sig pixeltätheten i kamerans bildsensor. Ju lägre pixeltäthet (dvs normalt lägre upplösning) i kamerans sensor, desto mer moiré-problem även vid fotografering av glesare mönster.

  Resten hittar du här: Nikon D5500 hus svart

 • Månen

  Åhh, stjärnklart ännu en natt...

  Ikväll så var det förutsagt att det skulle bli norrsken. Men, nej, tyvärr igen. Men månen var framme som en liten skära. Jag hade även med mig den inte helt okända och alldeles för bra Samyang 135/2,0, så jag tog ett par bilder av månen, sedan drog ett litet moln fram och jag såg hur molnet lystes upp, så varför inte exponera efter månens skuggsida istället och se vad som händer. Du ser på bilden vad som hände. Bilden är naturligtvis beskuren, men i övrigt så är den inte redigerad.

  Senare blev det faktiskt lite norrsken men inte mycket.

  /Thomas

 • Stjärnklart

  Äntligen en (nästan) molnfri natt...

  Hela året har det varit fantastiska norrsken. Ovanför molnen. Ikväll var det äntligen stjärnklart, men naturligtvis inget norrsken. Det fick bli geocaching istället. Skönt att komma ut ändå. Jag vill dela med mig av kvällens mysigaste bild. Tagen med en 21mm optik.

  /Thomas


 • Canon EOS 5DS & 5DS R

  Test

  Vi har haft Canon på besök som du har sett i Bloggen och Mats har fått känna och klämma närmare på EOS 5DS och 5DS R för att kunna ge ett första utlåtande...och allt finns att läsa redan nu!

  Då det inte är färdiga produktionsexemplar är vi begränsade när det gäller hur vi testar kamerorna men det vi har haft möjlighet att kika på kan du läsa allt om och vill du även se Mats in action så kollar du längre ned i Bloggen och ser vår nyaste film. Läs allt om dessa monster till upplösningsherrar på täppan här:

  Canon EOS 5DS kamerahus
  Canon EOS 5DS R kamerahus

  Vi önskar en riktigt trevlig helg!


 • Hyllning

  Jag går med i hyllningskören på en gång...

  Ni har kanske märkt att många av oss är ohälsosamt imponerade av Samyangs nya 135/2,0...

  Jag var helt enkelt tvungen att prova den och denna bild är verkligen så långt ifrån en testbild man kan komma, men det var den första bild jag tog med optiken och jag blev verkligen imponerad. Den är tagen på ett levande djur som därför andas, och då på 1/8s f/2,0 och ISO 200. I detta fall med Micro 4/3-fattning.

  Skärpan på 2,0 är imponerande oavsett prislapp. Men nu är prislappen väldigt låg och det gör att jag kan inte riktigt greppa att den är så bra. Detta är faktiskt Leica-nivå på bildresultatet. Hade det stått Leica på denna optik så hade den kostat minst det tiodubbla.

  Jag utnämner detta objektiv till världens genom tiderna mest prisvärda!

  /Thomas

 • Ny film: Snabbtitt på EOS 5DS / R

  Du kan få en skymt av Mats när han testar nya EOS 5DS och 5DS R i vår nya film på Youtube. Vårt första omdöme om kamerorna presenteras inom kort på hemsidan.

  Då kamerorna inte är produktionsexemplar kan vi inte ännu ge ett utlåtande om bild eller video-kvalitet men du kan få en känsla för dessa kameror i dagens klipp och i det första utlåtande som Mats kommer med inom kort.

  Du hittar våra filmer här: Youtube: Snabbtitt på EOS 5DS / R

 • Pentax HD DA 16-85/3,5-5,6 ED DC WR

  Test

  Pentax som skvallrar om sin satsning på fullformat men ännu inte gett specifikationer eller prisbild har ju en hel del fin optik i sitt sortiment och ett av dem som vi har testat ordentligt är 16-85:an.

  Så här skriver Mats: Till större del av bilden (bortsett från yttre kanter och hörn) är skärpan bra redan på största bländaröppning över hela brännviddsområdet, vid nedbländning ökar framförallt kantskärpan. Försumbar vinjettering och väldigt bra motljusegenskaper. Tendens till tunnformig distorsion finns, men i stort sett bara märkbart så länge man komponerar raka linjer nära kanterna och knappast något som lär störa för fotografering på normal hobbynivå.

  Vad blir slutbetyget? Läs allt här: Pentax HD DA 16-85/3,5-5,6 ED DC WR

 • 5DS på plats!

  Nu har vi 5DS och 5DS R på plats och vi testar dem så gott vi kan och får då det är förhandsexemplar, mera om dessa kan du läsa inom kort på vår hemsida, följ Bloggen så missar du inget!

  Vill du läsa mera om dessa redan nu så gör du det här:
  Canon EOS 5DS kamerahus
  Canon EOS 5DS R kamerahus

  Även 11-24mm finns som vi går igenom, vilken drömglugg:
  Canon EF 11-24/4 L USM • Sigma på väg!

  Nyhet

  Nu kan du boka ditt 150-600mm Contemporary hos oss...vi väntar på testexemplar men om du vill vara först så lägg din order redan nu...för det brukar vara lite tufft att få tag i dessa nyheter till en början.

  Du kan boka och läsa mera här:
  Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary till Nikon AF
  Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary till Canon AF


 • Från en bild till en annan...

  Detta är en bild som jag tog på Wheels i Umeå sommaren 2014.

  Tydligen hade jag sparat de olika stegen och jag tänkte nu dela med mig av dessa för att det kanske kan ge någon inspiration till att göra något liknande.

  /Thomas

  Kolla in hur det gick till >>

 • Samsung NX 16-50/3,5-5,6 Power Zoom ED OIS

  Test

  Det här är den billigare varianten av de 16-50mm-objektiv som finns från Samsung och Mats har satt den under press för att se vad den går för, klarar den en vettig nivå för de fantastiska kameror som Samsung nu spottat ut på marknaden?

  Så här skriver Mats: Objektivet är fantastiskt litet och smidigt för att vara en normalzoom, men känns ändå välbyggt och med bajonettfattning av metall. Zoomen är motordriven och regleras via +/- knapp på objektiv. Autofokuserar tyst och snabbt. När man slår på kameran åker optiken ut ca 2,2 cm. Frontlinsen roterar ej, vilket är en fördel vid användning av vridbara filter som t.ex polfilter eller halvtonade gråfilter. Objektivet är försett med Samsungs unika iFN-knapp för snabbare åtkomst av bl.a bländare, ISO, exp.kompensation och vitbalans.

  Resten hittar du här: Samsung NX 16-50/3,5-5,6 Power Zoom ED OIS

 • Ny film: Samyang 135mm

  Vi har ju testat Samyangs nya 135mm-objektiv nyligen och nu har vi även släppt en kort video om detta nya, fantastiska objektiv som du kan hitta på vår Youtube-kanal redan nu!

  Du hittar alla våra filmer här: Youtube: Samyang 135mm

 • Kuben

  Nyhet

  Polaroid är ett varumärke som klingar positivt och kreativt hos de flesta, eller hur? Man kommer med en Polaroid Cube nu som vi testar för att se hur bra den presterar och det är en riktigt rolig och kreativ produkt.

  Med magnet inbyggd och ett gummerat yttre kan man snabbt sätta den på bilen eller på annat i metall och även om konstruktionen gör den begränsad i användning så är den kreativ, liten och enkel men på ett bra sätt, det påminner om det intuitiva i Apples produkter. Mats testar den just nu och vi arbetar på att lägga upp sortimentet så att du kan beställa den inom kort. Fungerar tydligen mycket bra under vatten, perfekt för snorkling eller för lek i poolen eller badkaret. Vi blir alltid lika glada för kreativa och roliga produkter!

 • Tävla med oss!

  Den här vackra bilden har Erik Haglund skickat in till oss i vår tävling med temat Porträtt. Var med du också, du har chansen att vinna ett Sigma 50mm f/1,4 värde 7490kr!

  Du kan läsa mera om tävlingen på längre ned i Bloggen men kort sagt kan du skicka in ett (1) bidrag till blogg@cyberphoto.se och tolkningen är fri. Vi har fått in massor av vackra bidrag som vi kommer att dela med oss av på vår Facebook-sida när vinnaren är utvald. Man blir glad av att se hur många fotografer vi har bland alla som följer oss, tack för alla bilder, fantastiskt!

 • Samyang MF 135/2,0 ED UMC

  Test

  Nu är testet av Samyang 135mm klar och du kan läsa det i sin helhet och se exempelbilderna, helt utan kostnad som vanligt, på vår sida. Mats är imponerad och det tror vi att även du blir!

  Så här skriver Mats: Ojojoj, nu snackar vi skärpa! Med tanke på hur bra Samyangs objektiv brukar prestera optiskt så hade jag heller inte förväntat mig något annat än toppklass betyg, men att det skulle vara så här enastående bra hade jag absolut inte vågat föreställa mig. Det är fullt ös redan på största öppning, faktiskt ingen större skärpeskillnad mellan full öppning och bländare f/8.

  Skynda dig att läsa resten: Samyang MF 135/2,0 ED UMC

 • Boka fullformat redan nu!

  Nyhet

  Vi har öppnat upp möjligheten att boka den nya fullformats-kameran som Pentax har presenterat även om informationen om den är väldig sparsam. Man kan alltid backa ur och man har ju även ångerrätt två veckor efter leveransen men är man ivrig kan man få en bra köplats.

  Du bokar nya Pentax här: Pentax Fullformat

 • Ny film: Älgspaning!

  Idag får du följa med fotografen och filmaren Johannes på älgspaning här i Umeå-trakten...ibland behövs bara lite inspiration för att man själv ska ladda batterierna och formatera minneskort och bege sig ut.

  Du ser hela filmen här: Youtube: Älgspaning med Nikon D750

 • Deal på E-M5 Mark II

  Boka din E-M5 Mark II hos oss redan nu (leverans from 27 februari) så får du köpa stora greppkitet HLD8 för endast 500kr extra, värde 2690kr. Det här kitet gör E-M5 Mark II riktigt läcker!

  E-M5 har varit en succé och det fortsätter med nya E-M5 Mark II som tar vid nu. Greppkitet HLD8 är ingen nackdel när det gäller det ergonomiska men det bästa är att E-M5 ser grymt läcker ut med det kitet monterat. Vem vill inte ha en snygg kamera? Hur gör man då? Välj värdepaketet när du köper din E-M5 Mark II så betalar du 500kr extra och får HLD-8 med på köpet. Först till kvarn...begränsat antal!

  Här hittar du E-M5 Mark II

 • Samyang 12mm

  Emil har skickat in den här bilden som han har tagit med ett Samyang 12mm fisheye, ett riktigt kreativt objektiv till bra kurs! För dig som vill ha vidvinkel så är det ett objektiv att räkna med.

  Du hittar mera om objektivet här: Samyang 12/2,8 fisheye för Nikon F (AE)

  Ett annat objektiv som presterar riktigt bra är Tokinas 11-16mm vidvinkelzoom. Prestanda är i Toppklass men priset på en vettig nivå och andrahandsvärdet är högt. Slutsats i testet: Kontentan av alla optiska egenskaper som hög ljusstyrka, bra skärpa över i stort sett hela bilden, bra motljusegenskaper, samt låga nivåer av kromatisk aberration, vinjettering och distorsion gör att vi tycker den är värd sitt Toppklass betyg.

  Vill du läsa mera om Tokina så gör du det här:
  Tokina AT-X 11-16/2,8 Pro DX II till Nikon
  Tokina AT-X 11-16/2,8 Pro DX II till Canon

 • Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS II USM

  Test

  Nu har vi släppt testet på detta efterlängtade och mycket populära objektiv. Du kanske väntar på ditt exemplar eller redan nu har det där hemma och har testat det? Se vad Mats säger om denna...

  Så här skriver Mats: Efter lång väntan kommer nu Canons nya version av 100-400 L-objektivet. Det är aningen längre, grövre och tyngre än tidigare modell och har stora förbättringar på ett antal punkter. Mest påtaglig skillnad exteriört är att den älskade och hatade skjutzoomen hos föregångaren nu bytts ut mot ett konventionellt, roterande zoomreglage. EF 100-400/4,5-5,6L IS II USM är kompatibelt med Canons egna konvertrar. Objektivet ger autofokus med 1,4x konverter på kamerahus som klarar bländare f/8 som största öppning, däremot 2x konvertrar ger ingen autofokus med någon kameran eftersom ingen kamera klarar AF med bländare f/11 som största möjliga bländaröppning. Motljusskydd och stativfäste ingår.

  Resten hittar du här: Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS II USM

 • Vi skvallrar...

  Samyang 135mm är ute på test hos Mats och han sitter för fullt och går igenom bilder och bedömer hur den presterar. Plötsligt hör man ett "Den ska jag ha!" helt spontant. Är den så bra?

  Testar man objektiv och kameror nästa hela dagarna så blir man luttrad men den här gluggen presterar enligt Mats helt fantastiskt. Så här kan man sammanfatta vad han tycker: Samyang 135mm är superskarp redan på f/2, vansinnigt bra glugg!! En sån här ska jag ha! Bra resultat över hela bilden redan på full öppning, och det syns ingen större skillnad i skärpa vid nedbländning, det är fullt ös direkt. CA, distorsion och vinjettering...inte direkt, otroligt lite av allt "dåligt".

  Hela testresultatet kommer inom kort...

  Här hittar du objektiven

 • Canon EF-M 11-22/4-5,6 IS STM

  Test

  Vi fortsätter testerna på M-objektiv med 11-22mm och det är som mest intressant just nu då EOS M3 har skapat stort intresse. Kolla in testet på denna lilla pjäs som ger ett bra vidvinkel-omfång.

  Så här skriver Mats: Objektivet känns relativt välbyggt med bajonettfattning av metall och fin känsla i zoom och fokusring. Vid start och avstängning av kamera är konstruktionen som sådan att man måste skjuta fram låsknappen för zoomen, och objektivet växer sedan med ca 1,7 cm på längden som mest. Frontlinsen roterar ej, vilket är en fördel vid användning av roterbara filter som t ex pol och halvtonade ND-filter. Bildstabiliseringen kompenserar för ca 3 steg längre slutartider än normalt. Autofokuserar relativt tyst och snabbt tack vare STM motorn.

  Läs allt här: Canon EF-M 11-22/4-5,6 IS STM (till EOS M)

 • 135mm på lager!

  Nu har vi Samyangs 135mm f/2.0 i lager till flera fattningar och det här är ett spännande objektiv då den är lite ensam i sin kategori. Ljusstark med hög brännvidd och ett relativt lågt pris.

  Kommer till massor av fattningar, Nikon F, Canon EF, Canon M, Micro 4/3, "gamla" 4/3, Pentax K, Samsung NX, Sony A och Sony E. Manuell fokusering men med de flesta moderna kamerahus får man fokuseringshjälp som tex Focus Peaking vilket gör det betydligt lättare att hitta rätt. Mats har redan fått ett exemplar för test och vi får se vad hans omdöme blir. Hittills kan vi säga att känslan är riktigt bra, precis som Samyang skämt bort oss med de senaste åren.

  Här hittar du objektiven

 • Sigma 24mm f/1,4 ART

  Nyhet

  Sigmas ART-serie fylls på och nu med ett fast 24mm-objektiv som kompletterar fint det befintliga sortimentet. Du kan förresten vinna ett 50mm f/1,4 ART i vår fototävling, läs mera längre ned i Bloggen.

  Denna nyhet fyller ut en fullformats-sensor så klart och den tillsammans med Nikons lanseringar kickar igång den här veckan som innehåller elektronikmässan CP+ i japan. 24:an kommer till Nikon, Canon och Sigma (?) och priset är inte satt ännu. Den är fylld med fina glas för att minimera optiska fenomen som man inte vill ha och en närgräns på ca 25cm. 15 element i 11 grupper där asfäriska glaset sitter långt bak för att minimera tex Coma, en effekt på ljuskällor som uppstår i bla nattfotografering.

  Mera information om pris och tillgång så fort vi har fått den informationen.

 • Nikon D810A

  Nyhet

  Nikon lanserar en till version av D8xx-serien i form av D810A, en astro-kamera för dig som vill plåta det som finns bortom jorden. Canons 60Da har funnits sen några år men nu kommer fullformat och 36,3 Mpixel som verktyg för astrofotografering.

  Vi erbjuder redan idag ett brett sortiment från Celestron, Skywatcher m.fl. och du som är sugen på astrofotografering får gärna kontakta oss på mail eller telefon för att få hjälp att hitta rätt prylar. Det finns onekligen en hel del otroligt vackra objekt att fotografera där ute på natthimlen så det är roligt att Nikon tar astrofotograferingen ett steg vidare.

  Så här skriver Nikon själva: Ta spektakulära högupplösta bilder av universum. D810A är konstruerad specifikt för astronomifotografering och tar fantastiska 36,3-megapixelbilder av nebulosor som lyser med väte-alfa-våglängden. Tack vare ett omarbetat filter som tar bort infrarött ljus (IR), är D810A fyra gånger känsligare för H-alfa-spektrallinjen (våglängd på ca. 656 nm) än D810. Med den här specialiserade D-SLR-kameran kan nu fotografer fånga de riktiga färgerna hos objekt i rymden utan att behöva modifiera kameran. Kameran är utrustad med många olika specialfunktioner som löser de problem man upplever som astronomifotograf. Dessutom ser kamerans ultrahöga ISO-känslighet och exceptionella upplösning till att du fångar alla detaljer. Utöver inställningar för Bulb och Time finns ett särskilt manuellt läge för långa exponeringar för exponeringar på upp till 900 sekunder. Aktivera den elektroniska slutaren för främre ridå för att minska risken för mikrooskärpa även i de minsta detaljerna genom att minimera de interna vibrationerna vid exponeringen.

  Boka ditt exemplar: Nikon D810A kamerahus
 • Canon Speedlite 600EX-RT

  Test

  Blixt-testerna fortlöper och idag släpper vi testet på Canons värsting, 600 EX-RT, som många kikat på. Det är inte den billigaste i sortimentet och då blir alltid frågan, är den värt sitt pris?

  Så här skriver Mats: För att balansera blixt och omgivande ljus ännu mer kan en ny färgfilteradapter och två medföljande färgfilter användas. Det ger en mer naturlig effekt när man fotograferar i glödlampsbelysning eller fluorescerande belysning (lysrör).Speedlite 600EX-RT och Speedlite-sändaren ST-E3-RT har samma robusta, vädertåliga design som EOS-1D X, med en tydlig LCD-display som förenklar inställningsval och byte mellan normal blixt och trådlöst.

  För att få veta resten, klicka här: Canon Speedlite 600EX-RT

 • Ny film: GH4 på djupet!

  Vi djupdyker i GH4 från Panasonic då den är fullspäckad med verktyg för dig som vill filma. Kolla in alla tips och trix som vi presenterar på Youtube, det finns en hel del även för dig som vill börja filma men inte vågat ta steget...

  Du hittar dagens film här: Youtube: Panasonic GH4 Tips & menyer

 • Tävlingen fortlöper...

  Vår tävling med temat Porträtt fortsätter och du har chansen att vinna ett Sigma 50mm f/1,4 ART till valfri kamera, värde 7490kr! Gör som Daniel som skickat in bidraget ovan.

  Temat är porträtt, sista datum för att skicka in ditt (ett) bidrag är 28 februari. Fri tolkning av temat och vi vill att du skickar in bidraget till blogg@cyberphoto.se i JPG-format och helst under 3MB. Objektivet som du kan vinna är en favorit för oss som presterar enormt bra, det har blivit ett av förra årets bästa produkter inom foto. Du kan läsa mera om det här: Sigma 50/1,4 DG HSM ART


 • D4S

  Nikon D4S i studion...

  Min dotter som studerar till fotograf hade ett skoljobb att göra och hon fick en kompis att ställa upp som fotomodell.

  Mitt normala val av kamera till studiofotografering skulle nog vara Nikon D810 eller Canon EOS 5 MkIII, men jag gillar verkligen bildkänslan och dynamiken i D4S, så valet föll på den denna gång. Nästa gång blir det nog att prova Sony A7S i studion då den ligger sensormässigt nära D4S fast till under halva priset. Det är klart att de inte ligger i samma klass, men det skulle vara intressant. Jag gillar fullformat.

  Det är fördelen med vårt jobb att kunna välja tämligen fritt bland alla fantastiska kameror. Nackdelen är att man får ju lust köpa varje kamera man blir kär i...

  Intressant att se henne jobba då kreativiteten kommer först och där kameratekniken bara är en nödvändig del. Jag har själv alltid varit så intresserad av kamerorna i sig själva att de nog tar en del av fokusen. Nu kan hon i och för sig kamerateknikens grunder, men jag har mött fotografer som är både duktiga och kreativa fotografer men som knappt kan någonting om de kameror de använder.

  Nikon D4S är en fantastisk kamera som är grymt mångsidig. Helt klart en favorit.

  /Thomas

 • GX7

  Idag går en stor hyllning till Panasonic GX7...

  Grabben skulle göra en reklamfilm i sin utbildning och han behövde hjälp med att filma material när han sitter bakom ratten själv. Hans självklara val var en reklamfilm för bilar. Biltokig som sin far.

  Så då kom valet vilken kamera jag skulle använda. Det självklara valet om jag ska filma känns som Panasonic GH4. Finns många andra bra val också, men av de kameror jag hade tillgängliga just i dag, dvs inte GH4, så föll valet på Panasonic GX7. Jag filmar väldigt sällan, jag är mer en stillbildsfotograf. Hur som helst började jag filma med GX7 och jag måste säga att den vann poäng efter poäng. Enkel, smidig, tydliga menyer och en fantastiskt användarvänlig knapp för AF/MF. När man filmar vill man oftast inte använda autofokus då den stör om den jobbar under själva filmningen. Att ställa in helt manuellt går ju naturligtvis, men möjligheten att låta autofokusen ställa in helt korrekt skärpa och sedan så enkelt koppla över till manuell fokusering var så grymt smidigt.

  Det var ett tag sedan jag gjorde testen på GX7, och sedan dess har jag bara använt den till stillbilder. Kul när man kan återupptäcka en kamera på ett sådant positivt sätt.

  Filmresultatet blev mycket bra, jag skulle nog säga att GX7 filmar nog bättre GH3, vilket är stort beröm. Jag har inte jämfört sida vid sida och GX7 har inte lika många inställningar som GH3, men ändå. Sensorn i GX7 är grym på att filma. Till ett löjligt lågt pris. Låter jag imponerad? Ja, kanske det, för jag är imponerad.

  Bilden är tagen med Panasonic GX7 + Panasonic Leica Nocticron 42,5/1,2

  Panasonic GX7 >>

  /Thomas

 • Canon EF-M 22/2 STM

  Test

  Vi fortsätter våra tester på objektiv med 22mm-objektivet till Canon EOS M och det blir extra intressant tack vare dagens lansering av EOS M3 som stärker det spegelfria sortimentet från Canon.

  Så här skriver Mats: Fullt godkänd skärpa redan på bländare f/2, men som vanligt bland ljusstarka objektiv något mjuk i kanterna på full öppning. Bländar man ner några steg till f/4 ser det riktigt bra ut över hela bilden och ligger sedan kvar på en fortsatt hög nivå ner till bländare 11. Med tanke på att tunna pannkaks-objektiv oftast är en kompromiss med bildkvalitén så ligger denna oerhört bra till och tål att jämföras med betydligt större och dyrare objektiv.

  Det verkar lovande, resten hittar du här: Canon EF-M 22/2 STM (till EOS M)

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Kommer flera intressanta nyheter idag från Canon bortsett från 5DS och 5DS R. EOS M3, en helt ny 11-24mm och nya EOS bland annat. Det här är en fullspäckad lanseringsdag!

  Canon EF 11-24mm f/4L USM är en nyhet som skapar ett sug då man tar nya tag med att nå 11mm och det ger alltså en dubbelt så stor motivyta som 16mm vilket är riktigt häftigt! Man har arbetat hårt för att få den att prestera bra och de bilder vi har sett så verkar den göra jobbet helt fantastiskt bra. Nästa goda nyhet är att den kommer redan i februari och det gäller att börja äta gröt redan nu, priset landar på ca 31000kr.

  Boka ditt exemplar här: Canon EF 11-24/4 L USM

  EOS M3 har en 24 Mpixel sensor och bygger tekniskt på mycket som syskonen EOS 750D och 760D men i ett spegelfritt format och med EOS M-objektiv som sina kamrater och det är inte fy skam då flera M-objektiv presterar bättre och känns moderna än sina kompisar till EOS. Inbyggd WiFi, NFC och en rejäl processor ska göra att den är snabb, smidig och riktigt bra när det gäller bild & brus. EOS M fick kritik för att den var lite slö i fokusering men EOS M3 har fått det nyaste när det gäller autofokus och har hybrid-cmos af III, alltså ett system som kom i EOS 70D. Fokuseringen ska vara 6,1 gånger snabbare än föregångaren. Första exemplaren kommer i April och priset med 18-55 blir ca 6990kr.

  Boka ditt exemplar här: Canon EOS M3 svart hus + EF-M 18-55mm 3,5-5,6 IS STM

  EOS updateras inte med bara en modell utan man släpper två olika modeller, EOS 750D & 760D. Det gemensamma är att man har samma sensor på 24 Mpixel, samma som i EOS M3 också, och inbyggd WiFi med NFC men även farten på 5 bilder per sekund och 19 korsformade AF-punkter. Flimmer-reducering från 7D Mark II är också en gemensam nyhet men vad skiljer då? 760D är för dig som uppskattar ett riktigt bra grepp och arbetar manuellt med din kamera medan 750D ger samma bildkvalité men är anpassad för kunden som helst låter kameran göra jobbet, vilket vi vet att de gör bra nuförtiden. Display på toppen, lite fler inställningar och visning av mera data i sökaren ingår också i 760D. Släpps i Maj 2015 och priset landar på ca 7000kr respektive 7500kr.

  Boka ditt exemplar här:
  Canon EOS 750D hus
  Canon EOS 760D hus

 • Canon EF-M 18-55/3,5-5,6 IS STM

  Test

  Vi testar ytterligare ett objektiv för EOS M och det ryktas om att M-systemet inom kort kan bli betydligt hetare, men vi låter det vara osagt. Läs gärna Mats test av den här gluggen för att se om den uppfyller dina krav.

  Så här börjar testet: Objektivet känns relativt välbyggt med bajonettfattning av metall och fin känsla i zoom och fokusring. Optiken växer på längden ca 2,5 cm som mest vid zoomning, men frontlinsen roterar ej, vilket är en fördel vid användning av roterbara filter som t ex pol och halvtonade ND-filter. Bildstabiliseringen är effektiv och kompenserar för ca 4 steg längre slutartider än normalt. Autofokuserar relativt tyst och snabbt tack vare STM motorn.

  Resten finner du här: Canon EF-M 18-55/3,5-5,6 IS STM (till EOS M)

 • Samsung lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Samsung en mycket intressant kamera, NX500. Vad gör att den sticker ut? Bildsensor från NX1 och samma bildkvalitet men till ett mycket, mycket lägre pris vilket känns otroligt roligt!

  NX1 har presterat fantastiskt i våra tester och vår testare Mats har själv investerat i detta system vilket är ett gott betyg. Nu kan du få samma bildkvalité men till ett helt annat pris. Med Power Zoom 16-50mm blir rekommenderat pris ca 7990kr vilket är extremt prisvärt. 28 Mpixel med en helt ny typ av sensor som använts i små sensorer, BSI eller bakbelyst, till detta pris i en konsumentprodukt, imponerande. Kommer i tre färger, Svart, Brun och Vit, samma autofokus som NX1 med 209 kontrastdetekterande och 205 fasdetekterande som täcker 98 respektive 94 procent av bilden. 153 av dem är korslagda.

  Den lilla blixten GN8 ingår till kameran och det är så klart både WiFi, Blåtand och NFC inbyggt. Dessutom filmar den i 4K 30 bilder per sekund. När det gäller vad en kamera under 10000kr klarar av och kan prestera så hamnar NX500 direkt i toppen. Den är inte avsedd för dig som hela tiden vill arbeta manuellt då den håller en lite renare design men prestandan eller bang for the buck är helt klart i särklass. Samsung överlevererar rent tekniskt och objektiven håller en mycket hög klass...är det här en ny succé?

  Leverans Mars / April och pris 7990kr med 16-50mm Power Zoom och 9990kr med Powerzoom samt 50-200mm och ett väsk-paket. På bilden ser du NX500 som vi redan klämt & känt på.

 • Pentax fullformat!

  Nyhet

  Pentax lanserar nyheter och det blir spännande, vad sägs om att Pentax (Ricoh) nu går ut med att man kommer med en fullformatskamera inom kort? Visas upp på en mässa i Japan redan nästa vecka...

  Vi har inte nåtts av information kring produkten men vi gissar på vädertätning, kring 24 Mpixel och ett brett användningsområde, helt enkelt en K-3 men i fullformat och vi ser gärna en twist som gör den unik. Vi kommer att återkomma så fort vi har mera information om denna nyhet, men nu kan du som väntat på en häftigare K-3 få upp hoppet lite och invänta vad många väntat på i flera år.

  En stärkande faktor att det är på gång med fullformat är att man släpper två objektiv som båda täcker upp fullformat. HD Pentax D FA 70-200mm f/2,8 och HD Pentax D FA 150-450mm f/4,5-5,6 heter de nya gluggarna och de kommer att börja levereras redan tidig vår 2015, alltså inom någon månad. Vi tycker att det mycket roligt med denna satsning och vi vet att många har väntat på detta redan sen Pentax 2001 visade en prototyp med fullformats-sensor men det har dröjt 14 år till innan man kan och vill släppa en kamera i det segmentet. Utvecklingen kostar och man behöver objektiv för att matcha upp kameran så vi förstår att det kan ta tid. Men nu är tiden inne.

 • Olympus E-M5 II

  Nyhet

  Succékameran E-M5 ersätts med E-M5 II som tar stafettpinnen och för OM-D-serien framåt med en hel del nyheter. Vi har redan fått känna och klämma på denna nyhet och det bådar gott!

  Olympus har inte varit i topp när det gäller videofilmning men nu har man sett över inställningar, olika videolägen och komprimeringar för att komma ikapp resten av marknaden och se till att man även som OM-D-användare kan filma med bra verktyg. Sen kommer en nyhet som kommer att gillas av dig som vill arbeta med arkitektur, landskap och liknande fotografering, ett nytt läge som ger 40 Mpixel upplösning i bilderna tack vare en ny teknik som hittat sig ner i E-M5 II trots att sensorn i sig ger 16 Mpixel. Tekniken flyttar sensorn åtta gånger på en sekund och sätter ihop allt till en enda bild som landar på 40 Mpixel vilket gör att man med stativ och fasta motiv kan matcha det bästa som finns inom spegelreflex och spegelfritt när det kommer till upplösning. Det här är läckert!

  Ny sökare och en hel del ergonomiska nyheter med ändrade reglage och grepp gör att E-M5 II känns som en ny kamera även om det snarare är en utveckling och evolution av föregångaren. Bildstabiliseringen är den 5-axliga men den ger nu fem steg i komepnsation istället för fyra och displayen är vridbar, har touch-funktion och som grädde på moset finns WiFi, 10 bilder per sekund (5 med följande AF) samt både hörlurs- och mikrofonkontakt. E-M5 II tar Olympus till 2015.

 • Tamron på väg!

  Nu meddelar Tamron att nya 15-30mm är på väg och första leveransen är här om ca två veckor. Testexemplar är på gång men vi har sett bilder som verkar mycket, mycket lovande!

  Du kan lägga din order och läsa mera via dessa länkar:
  Tamron 15-30/2,8 till Canon AF
  Tamron 15-30/2,8 till Nikon AF

 • Kowa Prominar 8,5/2,8

  Test

  Ett nytt märke för de flesta av oss är Kowa, som tillverkar mycket objektiv för industri och bevakning men nu lanserar ett gäng gluggar för Micro 4/3 och först ut är 8,5mm som presterar riktigt bra!

  Så här skriver Mats: Objektivet är byggt i metall och känns oerhört gediget. Fokuseringen ger lite känslan av att skära i smör, och bländarringen kan man välja om den ska vara steglös eller ej genom att trycka in en liten knapp och vrida den ett halvt varv, vilket är extra trevligt för dig som filmar mycket.

  Läs vidare om denna nyhet här: Kowa Prominar 8,5/2,8 Silver (för Micro 4/3)

 • Firmware EOS 5D & 1D

  Nyhet

  Canon har lanserat en ny firmware som korrigerar autofokus, små stavningsrättelser och andra detaljer när det gäller menyer, fenomen i bilden som kan uppstå och en hel del annat så uppdatera gärna din EOS.

  Nyaste versionen till 1D X heter 2.0.7 och den till 5D Mark III heter 1.3.3 och går att ladda ner på Canons hemsida. Att ladda ner en ny firmware blir viktigare och viktigare och vi ser på flera nya kameror att man kan förbättra dem rejält med en eller ett par uppdateringar och det är en trend vi kommer att få se framöver vilket känns bra då man förlänger livslängden på kamerorna och breddar användningsområdet. Alla stora leverantörer pratar ny firmware, eller grundprogramvara, som en del av produktens värde, något som inte var lika viktigt för några år sen.

 • Canon EF-M 55-200/4,5-6,3 IS STM (till EOS M)

  Test

  Mats har stått ute i frysboxen som kallas utomhus och testat objektiv så det kommer en hel del gluggar bland testerna närmaste framtiden, hoppas att det uppskattas och kom gärna med input om vad du vill se!

  Så här skriver Mats: För att vara en telezoom som tecknar ut för APS-C sensorer så är det en ovanligt liten och behändig optik, lämplig i storlek för de små EOS-M kamerorna. Tack vare att sensorn sitter närmare bajonettfattningen på spegelfria kameror som EOS-M, är det möjligt att bygga mindre objektiv än till spegelreflexkameror. Objektivet är tillverkat till större del av plast, men ger ändå mycket fin känsla i fokusringen. Zoomen går med godkänt motstånd. Lite synd för helhetskänslan att bajonetten är av plast och inte metall som på de övriga EF-M objektiven. Optiken växer på längden ca 4cm som mest vid zoomning, men frontlinsen roterar ej, vilket är en fördel vid användning av roterbara filter som t ex pol och halvtonade ND-filter. Bildstabiliseringen hjälper mot ca 3,5 steg längre slutartider än normalt. Autofokuserar mycket tyst och relativt snabbt tack vare STM motorn.

  Läs mera här: Canon EF-M 55-200/4,5-6,3 IS STM (till EOS M)

 • Ny film: Canon 50mm

  Canon har tre varianter av 50mm normal-objektiv och frågan är, som alltid, är det värt att gå upp i pris? Vi presenterar objektiven så att du får lite mera kött på benen. Nya filmer kommer varje vecka, prenumerera gärna!

  Du hittar dagens film här: Youtube: Canon 50mm x 3

 • Vågar du?

  Visst ser det farligt ut? Finns många sätt att få liknande effekter på och Magnus, som skickat in den här har bla använt stålull & ett 9-volts batteri men tomtebloss eller andra fyrverkier kan man enkelt vara kreativ med.

  Bilden är tagen med en Nikon D610 med ett 24-70mm F2.8 och inställningarna var: 20 sek slutartid, bländare f/9 och ISO 100. Tack för ditt bidrag, Magnus, det uppskattas och inspirerar, dessutom skriver du att ni hade en rolig och trevlig kväll medan ni tog bilderna vilket är viktigt och inspirerande för fotograferandet. Vill du också skicka in en bild men motivationen tryter så missa inte vår fototävling som du kan läsa mera nere i Bloggen med temat Porträtt. Vad man vinner? Vinnaren kammar hem ett Sigma 50mm f/1,4 ART värde 7490kr!